Inför V75® (lördag): Norska eliten samlad på Klosterskogen

Norska Klosterskogen är banan som lever upp vid påsk.
På lördagen beger sig flera av landets största travstjärnor till 800-metersbanan med de snäva svängarna och svenskarna bjuds in att spela V75.
Och godbitarna är många i påskaftonsbuffén.
I Thai Tanics Äreslöp (V75-1) dyker Prix d’Amerique- och elitloppsdeltagaren Moni Viking upp i årsdebut från dryga tillägg över tre och ett halvt varv med sin tidigare tränare Björn Goop i sulkyn.
Habibs Minneslöp (V75-3) är öppet föra fyra- och femåringar och ser kullarnas båda kungar i en unik duell mellan kriterievinnaren I.D.Exceptional och derbyvinnaren Kraesj.
Och kungen bland kallbloden Odd Herakles tar sig an evigt unga 15-åriga drottningen Ulsrud Tea i Moe Odins Äreslöp (V75-5).
Lägg därtill Klosterskogen Grand Prix (V75-7) för den äldre eliten så är det svårt att klaga på den norska anrättningen för spelsugna påskfirare.
Värt att tänka på är att banan har ett open stretch-spår över upploppet.

"Kommer att tävla skolöst"
En som kommer i angeläget ärende är Kristian Malmin som förvaltat sitt pund väl sedan han tog över tränarrörelsen efter att långvarige arbetsgivaren Trond Anderssen gick bort i cancer i augusti i fjol.
Stallet som under många år tillhört absoluta eliten i Norge krigar i toppen även under Malmins flagg och ligger för närvarande tvåa i inhemska ligan bakom Frode Hamre.
Och Malmin luftar stallets två största stjärnor i Klosterskogen Grand Prix.
Hickothepooh fick ett hejdundrande genombrott i fjol som nioåring då han skrällvann Finlandia-Ajo och knep en biljett till Elitloppet.
Han följde upp med att vinna Ulf Thoresen Grand International på hemmaplan och gemensamt för de båda segrarna var att hästen fick tävla utan skor, något han ytterst sällan kunnat göra tidigare i karriären.
Får knappt två veckor sedan återkom på tävlingsbanan efter ett drygt halvårs vinterträning och visade inte alls samma sting med skor på hovarna.
Men det är inget som oroar tränaren.
- Hickothepooh är aldrig bra i första starten för året, berättar Malmin för Everysport och fortsätter:
- Han var inte dålig på Bjerke, men saknade farten och trycket till att klara av att avancera i tredjespår i den snabba avslutningen. Hästen har sett väldigt fin ut träningen efteråt och har haft stor nytta av loppet.
Nu vankas optimal balans vilket tidigare förvandlat hästen från gedigen spurtare till speedkula i världseliten.
- Men all sannolikhet kommer han att tävla skolöst den här gången. Det är ett stort plus. Vidar (Hop) bestämmer taktiken, men hästen kan öppna snabbt och jag tror inte att han kommer att ha några problem med svängarna. Han är den av mina hästar som borde ha bäst chans. På kapacitet är det ingen tvekan om att han är bästa hästen i fältet, det visade han gång på gång i fjol, berättar Kristian Malmin för Everysport.

Kör på chans
I samma lopp startar Miracle Tile.
Hästen som spurtade hem EM för ston på Solvalla i somras och belönades med en miljon kronor.
För hennes del väntar årsdebut med tränaren själv i sulkyn.
- Hon har tränat fint i vinter och fått ett tufft snabbjobb på 1.16/2 100 meter på Bjerke. Det gick hon lätt, så hon är klar. Spåret är bra, men också chansartat. Jag måste köra på chans härifrån och hoppas att det löser sig. Hon är otroligt spurtstark och har en fin teknik, så banprofilen är knappast några problem. Jag blir inte väldigt överraskad om hon kämpar om segern, säger Kristian Malmin.

Det här berättar Kristian Malmin om sina övriga hästar för Everysport:
- 10 Delight Classic (V75-1) kan vi glömma loppet för senast, när det inte blev något tempo så gav jag upp och körde invändigt. Det löste sig aldrig och hon kom i mål med krafter sparade. Jag förväntar mig inte att hon ska matcha 13 Moni Viking, men hon kan slå de andra. Hon är stark, har fin teknik och är i bra form.
- 7 Stensvik Martin (V75-5) verkar vara i väldigt fin form, så en god prestation och en placering bland de fem främsta ser möjlig ut.
- 4 Sophia Frecel (V75-6) var väldigt bra senast och vann lätt. Jag inbillar mig att voltstart kan bli ett problem, men trampar hon iväg som hon ska från start så är det spännande att stå långt fram på Klosterskogen. Rygg ledaren och open stretch kan bli perfekt, men hon är bara ett garderingsbud för den som tar några hästar.

Kanal 75

Publicerat 2022-04-14 17:27:00


De senaste travnyheterna


Med 250 000 kronor till vinnaren är Åby Monté Trophy ett av Sveriges allra största montélopp. Och det var ett vasst startf&au..


Med 250 000 kronor till vinnaren är Åby Monté Trophy ett av Sveriges allra största montélopp. Och det var ett vasst startfält som samlades bakom bilens vingar för att göra upp över 2 140 meter. Men det blev ingen jämn uppgörelse. Robert Bergh-tränade Mindyouvalue W.F. stack direkt till ledningen och efter viss uppvakning av fransmannen Diamant de Larre lämnade han konkurrenterna i slutkurvan och dundrade undan till överlägsen triumf.
- Han är utan tvekan den bästa häst som jag har ridit och det här är den största segern i min karriär, sa ryttaren Christina A Hande, som red den tiofaldige miljonären för första gången.
- Jag var på breddlopp här i förra veckan när jag fick ett sms och trodde att det var ett skämt. Det här måste vara Nordens bästa montéhäst och det känns nästan konstigt när man får frågan att rida en sådan häst.
Ägaren Christer Englunds segervrål kan ha hörts hela vägen in till Avenyn.
- Jag är tröttare än hästen. Det är ett under att jag står. Och när det går så här är det som en panna som kokar vatten, jag bara kokar av glädje. Det gör inte att med ord beskriva hur stolt jag är över den här hästen. Han är bäst!

Tuffast till slut trots stenhård öppning
Jim Oscarsson har tagit fram många fina unghästar under årens lopp. I Urban Africa har han ett nytt stjärnämne. Trots att treåringen pressade ner tempot till mycket snabba 1.08,8 de första 500 meterna, innan körande Christopher Eriksson valde att gå ner i rygg på ledaren, hade hingsten vinstgivande spurtkrafter när han fick fritt spelrum strax före upploppet.
- Jag tror att det finns mycket utveckling i honom. Han var fin när han kom och det finns både fart och styrka i honom, så den här tror jag att vi kommer få mycket roligt med, sa Jim Oscarsson efter segern i Breeders Course-uttagningen.

Ny uppvisning av segerstaplaren
Var botten finns i Lady Beluga är fortfarande okänt. Trots att hon bara tränats lugnt efter segern i diamantstoets final under elitloppshelgen på Solvalla var hon överlägsen när hon nu gick ut i Cruzdo Dela Noches Stoserie. Efter ett varv lämnade Joakim Lövgren andra par utvändigt och från positionen utvändigt om ledaren tog sedan Lady Beluga mycket enkelt hem sin 14:e seger i karriärens 19:e start.
- Nu är det slutlekt och bara bra hästar emot när hon ska upp i stoeliten och sådär, men jag tycker att hon har så mycket kvalitéer så hon kommer att hävda sig där också. Det är en underbar märr, sa Joakim Lövgren.
I The Red Mile för äldre eliten gick segern till Flemming Jensens hedershäst Tycoon Conway Hall (Thomas Uhrberg) och övriga lopp inom V64 vanns av Pernilla Larsson-tränade Ready To Go (Max Karlsson) och Per Nordströms Global Coldplay. De som lyckades pricka in samtliga vinnare på V64 fick för det 719 kronor och fem rätt gav 15 kronor. Fyrarättspotten frös inne och därmed väntar en jackpot på fredagens V64 som delas mellan Lycksele och Årjäng.

Ola Johansson, Kanal 75


 Topptrav från Eskilstuna med V75® vankas under lördagen.Omgångens höjdare är finalen av E3 för hingstar och valacker m..


 Topptrav från Eskilstuna med V75® vankas under lördagen.
Omgångens höjdare är finalen av E3 för hingstar och valacker med ett förstapris på en miljon kronor. Förhandsfavoriterna är den ännu obesegrade finländaren Corazon Combo och Jerry Riordans stora löfte 5 Pure Atlas (V75-6). Den senare har vunnit 5 av karriärens 7 starter och imponerade i uttagningen senast. Hästen såg närmast slagen ut i sista sväng men tog ny fart över upploppet och avgjorde säkert.
– För de som kollade noga på loppet senast så noterade de att hästens rytm runt sista kurvan inte var helt perfekt. Allt är bra med hästen, vi har kollat igenom honom, men han hade en form av päronsko på sig då. För mig är det sista steget före barfota, men det verkade som att han inte var helt bekväm med det, berättar Jerry Riordan i podden V75® - lördag hela veckan och fortsätter:
– Örjan sa till mig att han hade lite svårigheter med hästen då, många kanske tänkte att det var en typisk ”Kihlström-styrning”, men han fick hålla ihop hästen där genom sista svängen.

Barfota – kommer göra stor skillnad
Hittills i karriären har den talangfyllde Father Patrick-sonen gjort alla sina starter med skor på hovarna. Men till lördagens stora uppgift ändrar tränaren på balansen. Pure Atlas kommer att tävla barfota runt om – något som Jerry Riordan tror ska ge en påtaglig effekt.
– Jag har sagt det här många gånger förr men ibland när hästar verkligen förbättrar sig när de travar barfota, så är det antagligen för att man hade fel skor på från första början… Det verkar som att de nästan blir lyckliga bara att bli av med de skorna som de hade.
– Jag vet att den här hästen kan flyga barfota. Han har haft sina problem med beteendet men det som har räddat honom från att bli valack när han höll på med sina hyss, var just det att han verkade nästan flyga fram utan skor. I ett par hundra meter var det nästan som att han inte rörde marken... Så jag känner mig ganska så säker på att barfota kommer göra en stor skillnad för honom, säger Jerry.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


 Den 21 maj årsdebuterade Ecurie D. genom att vinna Arthur J. Cutler Memorial på världsrekordnoteringen 1.07,9 över 1609 meter. Den h..


 Den 21 maj årsdebuterade Ecurie D. genom att vinna Arthur J. Cutler Memorial på världsrekordnoteringen 1.07,9 över 1609 meter. Den här lördagen gör Åke Svanstedts stjärntravare ett nytt högintressant framträdande på Meadowlands i New Jersey.
Ecurie D., som körs av sin tränare, tävlar i Crawford Farms Open Trot. Bland motståndarna finns stallkompisen italienske Alrajah One som här gör debut i Åke Svanstedts regi.

Crawford Farms Open Trot
1609 meter autostart
1. Forbidden Trade – Bob McClure
2. It’s Academic – Yannick Gingras
3. Lovedbythemasses – Tim Tetrick
4. Ahundreddollarbill – Todd McCarthy
5. Ecurie D. – Åke Svanstedt
6. Alrajah One – Dexter Dunn (Åke Svanstedt)
7. Venerate – Andy Miller
Förstapris: Cirka 800 000 kronor

Daniel U. Olsson, Kanal 75


 Alla fans av kallblodstrav får sitt lystmäte vid söndagens omgång av GS75®.Hagmyrens omgång är fylld av högklass..


 Alla fans av kallblodstrav får sitt lystmäte vid söndagens omgång av GS75®.
Hagmyrens omgång är fylld av högklassiga lopp för kallbloden, fem av de sju avdelningarna avgörs för rasen och det är riktigt vassa lopp som ska avverkas med Slepiners Elitlopp och Järvsöfaks Minne som toppnummer. Båda loppen bjuder 150 000 kronor till vinnarna.
Eliten finns förstås på plats med giganterna Jan-Olov Persson och Öystein Tjomsland i spetsen. Men även Lars-Erik Karlsson. Travamatör från kallblodssportens epicentrum Järvsö.
Karlsson är bonde till vardags. När vi når honom på telefon är han placerad ”raklång” på sofflocket, men ska snart ut igen för att pressa hö. Han ser fram mot söndagen på Hagmyren.
– Ja, absolut. Det passar bra för mig. Men det är mycket pengar att köra om och då kommer ju också de allra bästa, Tjomsland och Jan-Olov Persson, men de har jag ju å andra sidan mött förr…

Tvåa i både kriteriet och derbyt
Lars-Erik är långtifrån någon duvunge i sammanhanget. Han har skördat fina framgångar med sina hästar och på senare år är det kanske framför allt med Alfie och Alfa Lina som han blivit bekant för. Båda stona finns med i bataljerna på söndag.
Sexåriga 6 Alfa Lina (GS75-5) går ut i Järvsöfaks Minne, ett lopp öppet för fem- och sexåringar. Alfa Lina har redan hunnit vara med i hetluften länge och slutade bland annat tvåa i både i det norska stokriteriet som stoderbyt.
– Alfa Lina tror jag allt är bra med för dagen. Jag körde henne för någon dag sen i ett jobb och allt var som vanligt. Det var ett lite tufft lopp som hon var ute i senast, men jag tycker att hon är bättre nu än vad hon någonsin varit så jag ville prova hur långt hon räckte. Det gick ju bra till den sista biten, då det fattades lite fart i henne. Förhoppningsvis finns det lite mer utveckling i hästen, det behövs lite mer ”tiger” i henne.
Hur ser du på den här uppgiften, Alfa Lina brukar kunna öppna rätt så snabbt?
– Hon lever mycket på talangen, har en bra teknik men är också skapligt startsnabb. Om jag fick välja hade jag ju gärna velat ha ledningen här men det kan väl bli lite svårt. Vi får prova en bit så får vi se var vi hamnar, rygg ledaren hade varit bra också. Eventuellt ska vi köra henne barfota bak men jag tror inte det kommer förbättra henne så mycket; vi har provat barfota runt om tidigare och det blev ingen magisk växel direkt.

En tolvåring i sitt livs form
2 Alfie (GS75-6) tillhör landets mest meriterade ston och kan utan tvekan sorteras in i facket hedersmärrar. Alfie, som hunnit bli tolv år, gör på söndag karriärens 137:e start och har tävlat på kontinuerligt sedan treåringssäsongen. Några ålderskrämpor tycks hon dock inte ha, när hon startade senast i Sjunga Bests Minne på Östersundstravet spurtade hon starkt ute i banan.
– Alfie är i sitt livs form nu. Hon gick väldigt bra till slut senast och hade jag fått rygg på Kalmar då 500, 600 meter kvar så vet fan hur det hade gått…jag tror nästan att hon hade kunnat vinna, tvåa hade vi nog varit säkert i alla fall.
Nu ska hon drabba samman med några av de bästa i klassen?
– Vi vill prova i alla fall. I och med att båda mina två flickor visat sådan form, de har båda höjt sig en klass på senaste tiden, men det är klart det blir svårt att vinna, de möter ju väldigt bra hästar. Det är väl bara Månlykke A.M som fattas nästan. Man måste ha mycket tur, säger Lars-Erik och tillägger:
– Spåret blev ju perfekt. Jag tror jag kan ta mig före Våler Nikolai och hålla emot dem alla utvändigt om jag vill, men Åsrud Vilja och Bellfaks var de jag helst ville ha rygg på och de fick bakspår…men det är en invändig resa som gäller för henne här.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


 I elitloppssammanhang är han portförbjuden efter dopingskandalen med Let’s Go 2006.Men hemma i Italien är fortfarande Holger Ehlert e..


 I elitloppssammanhang är han portförbjuden efter dopingskandalen med Let’s Go 2006.
Men hemma i Italien är fortfarande Holger Ehlert ett aktat namn.
På onsdagen såg han stallets två största stjärnor göra upp i storloppet Premio Turilli med motsvarande 1,5 miljoner kronor i totala prispengar.
Det såg länge ut att bli en uppvisning av forne VM-vinnaren Zacon Gio som stack till ledningen för Roberto Vecchione och drog åt sig ett till synes ointagligt försprång runt slutsvängen.
Men över upploppet visade sjuåringen inte segergnistan från förr och slog av på takten så till den grad att två år yngre Bleff Dipa kunde vissla förbi i händerna på Vincenzo Piscuoglio Dell'Annunziata.
Segertiden skrevs till 1.12,7/2 100 meter autostart.
Tiondelen långsammare travade Callmethebreeze (bilden) när han spårade hem fyraåringsloppet Premio Triossi med samma prispengar för Andrea Guzzinati.
Franske unghästspecialisten Philippe Allaires snabbfotade italienare kom närmast från seger i Fyraåringseliten på Solvalla och var kanske inte lika imponerande nu då han fick påminnas för att hålla ifrån sig skuggande Capitail Mail och franske gästen Iway över upploppet.

Robin Johansson, Kanal 75


Han har varit smått oslagbar på dirttracken de senaste säsongerna och kom närmast från en ny triumf i Pramms Memorial på J&aum..


Han har varit smått oslagbar på dirttracken de senaste säsongerna och kom närmast från en ny triumf i Pramms Memorial på Jägersro.
Men likt Rafael Nadal så får Cathrine Ericsens gruskung Duca di Como även ta sig an gräsbanan några gånger per år.
Det hanterar han också, i synnerhet när det handlar om 1 400 meter på Bro Park.
Tisdagens seger togs som vanligt via omedelbar ledning, men blev inte lika överlägsen som i fjol.
- Han var lugnare och mer avslappnad än vanligt. Normalt brukar han dra till ledningen och hålla tempot själv. Sista 200 fick jag påminna honom, men jag var aldrig orolig. Han vann enkelt, konstaterade Elione Chavez efter triumfen värd 125 000 kronor.

Seneschal starkast i igen
Försvarade fjolårstiteln gjorde även Wido Neuroths långskubbare Seneschal som trots toppvikt stod i en klass för sig i Kapplöpningssällskapets Stora Pris över fullvuxna 2 600 meter.
Jan-Erik Neuroth red till förstapriset på 100 000 kronor.
Dubbelt så mycket pengar stod på spel när treåringarna gjorde upp i Bro Park Trial 1 över 2 100 meter.
Per Anders Gråberg placerade Henrik Engblom-tränade Mojave Ghost i rygg på ledande Trust Me, vek ut i början av upploppet och räddade sig undan för frenetiskt avslutande Sugar Crust och Sandstorm. Segerchecken på 200 000 kronor innebar att valacken femdubblade sin startprissumma.

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se