Inför V75® (lördag): Efter världsrekordet – nu jagar superstoet ny storloppstitel

För de travfrälsta är Wild Love ett känt namn sedan flera år tillbaka. Hon har tagit många segrar i V75® och satsningen i Frankrike under vintern och våren resulterade i tre vinster och över en miljon kronor i prispengar. Likväl var det många som blev överraskade när hon i sin första start i Sverige på närmare ett halvår tog hem Harper Hanovers lopp på tangerat världsrekord – 1.11,9 över 3 180 meter. Trots att hennes tränare Anders Lindqvist och ägare Bengt Simberg andades optimism inför loppet gav hon 187 kronor tillbaka på en satsad tiokrona på vinnarspelet och som tvåprocentare på V75 fick hon utdelningen för sju rätt att rusa från 39 000 till 562 000 kronor.
- Jag låg rätt så lågt hela veckan och ville inte tänka på loppet för tidigt. Det klart att jag visste det mesta om loppet efter att jag sett startlistan men jag ville inte gå in för mycket på det innan tävlingsdagen. Det var först då jag riktigt började sätta mig in i det och efter värmningen, när jag kände hur bra hon kändes, började jag tro mer och mer på henne. Och det var ett väldigt prat om Jerry Mom (fransk häst som var hårt spelad reds.anm.) hela dagen. Han och Wild Love var i stort sett jämsides gången innan i Paris, och då fick Wild Love ett tufft lopp, så det var lite konstigt att det inte pratades så mycket om det. Jag blev i alla fall inte superöverraskad när hon vann, säger Kevin Oscarsson.
Hur många gånger har du sett loppet i efterhand?
- Det rullade rätt mycket på vägen hem från Solvalla men efter det har jag inte kollat på det. Jag brukar inte komma ihåg allt från loppen men jag har som ett bildminne i huvudet efter Harpers. Även om det kanske inte såg ut så från sidan så hände det väldigt mycket hela tiden. Många som bytte positioner, körde mot varandra och sådär, och jag höll koll tempot, vilka som låg på innerspår och ville ut och allt sådant. Jag minns hela loppet väldigt starkt.
Går det att beskriva känslan när du vred ut till full attack och kände att ni skulle vinna?
- Det var en otrolig känsla. Det spelar egentligen ingen roll vilket lopp det är. När man vrider på och det finns krut kvar i benen och man känner att det här tar vi, då får man liksom ett pirr i kroppen. Det är det man letar efter som tävlingsmänniska.

Väldigt häftig häst
Om det där pirret infinner sig över upploppet på Östersundstravet får Kevin Oscarsson svar på vid 18.45 på lördag kväll. Kanske pirrar det lite extra bara av att vara med i loppet som körs på mammas gata? Kevins mor Susanne Oscarsson kommer från Östersund.
- Att loppet går i Östersund är kanske inte en så stor grej för mig, men mormor bor kvar där uppe och det som gör att det betyder mycket är att det skulle betyda otroligt mycket för min mamma om vi skulle lyckas ta det ända till seger.
Hur ser du på loppet?
- Det är ett stort lopp som alltid lockar bra hästar så vi förstod att det skulle bli tufft, och det blev v-ä-l-d-i-g-t bra hästar. Motståndet är knivskarpt och jag tror att det kommer krävas en 1.10-tid för att vinna. Men det ska bli roligt att köra loppet och spännande att se vad Harpers har gett henne.
Hur ser du på innerspår bakom startbilen?
- Jag minns en gång när hon hade innerspår i Karlstad och då fick vi tredje par invändigt. Hon känns lite rappare och stabilare nu och även om jag inte tror att vi kan köra om ledningen är känslan att vi kan få en bra position.
Drömscenariot?
- Jag tar gärna rygg på ledaren eller tredje par invändigt, helst med en bra häst i ledningen och någon utvändigt som vill tävla. Går första varvet runt 1.11 och vi får lucka från 600 kvar blir hon farlig. Det är många bra emot och även om han har spår åtta tror jag att Hail Mary blir tuff. Men man kan inte räkna bort henne och det ska bli väldigt kul att köra henne igen. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför men jag blir alltid extra glad av att köra henne, hon är en väldigt häftig häst.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2021-06-08 18:10:00


De senaste travnyheterna


Mika Forss, 53, ligger på 14:e plats i den Allsvenska kuskligan i år och det är samma plats han slutade på förra säsongen.Nu ta..


Mika Forss, 53, ligger på 14:e plats i den Allsvenska kuskligan i år och det är samma plats han slutade på förra säsongen.
Nu tar finländaren, med nästan 4 000 segrar i karriären, nästa steg för att etablera sig på allvar i Sverige. Mika Forss har numera A-licens på Solvalla med utgångspunkt från Söderby Gård i Märsta utanför Stockholm.
Därmed ansluter Mika Forss Solvallas redan urstarka armada av catchdrivers, kuskar som kör travlopp på heltid åt andra tränare.

Catchdrivers med licens på Solvalla:
Ulf Ohlsson (163 årssegrar), Örjan Kihlström (98), Magnus A Djuse (97), Rikard N Skoglund (87), Jorma Kontio (81), Erik Adielsson (57), Mika Forss (45), Torbjörn Jansson (21) och Kaj Widell (12).

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Moonstone är uppfödd i Sverige men inledde i fjol tävlingskarriären för Marcus Melander i USA. Där blev det en seger och sex pallp..


Moonstone är uppfödd i Sverige men inledde i fjol tävlingskarriären för Marcus Melander i USA. Där blev det en seger och sex pallplatser på nio starter och meritlistan toppas av andraplatsen i världens mest prestigefyllda tvååringslopp Peter Haughton Memorial. Sedan 27 maj är Robert Bergh tränare för hästen, som är anmäld till alla stora svenska årgångslopp. Och treåringen har att brås på. Storasyster Dibaba radade upp segrarna som treåring och slutade även tvåa i Svenskt Travoaks. Hennes treåringssäsong inbringade 2,7 miljoner kronor. Moonstone har så här långt sprungit in 1 082 394 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Vägen har varit brokig för femårige 8 Admiral As (V86-3). Han har varvat toppinsatser med en del bottennapp. Reijo Liljendahl har i samråd..


Vägen har varit brokig för femårige 8 Admiral As (V86-3). Han har varvat toppinsatser med en del bottennapp. Reijo Liljendahl har i samråd med ägaren låtit hästen ta den tid han behöver.
- Det är tacksamt att ha en ägare med tålamod och jag hoppas vi får tillbaka det framöver.
Efter fjolårssäsongen har Admiral As opererats och fått en rejäl pust.
- Han är opererad i sina framknän och vi har även tagit bort en tand på honom. Sedan har han fått träna på ordentligt och han var väl förberedd inför årsdeuten.
Liljendahl valde att plockat ut Admiral As i hetluften direkt på V75®. Tillsammans med Örjan Kihlström i sulkyn vann Admiral As lätt trots att han fick trava utvändigt ledaren hela loppet.
- Hästen var bra och han ser fin ut även efteråt. Jag körde honom i måndags och allt var till belåtenhet och han känns så bra han kan göra.
Loppet på onsdag är ett led i matchningen som kan innebära en start i Jubileumspokalen.
- Nu tar vi onsdagens lopp först. Sedan väntar V75-finalerna på Färjestad 3 juli. Han behöver lopp i kroppen och det är klart att vi har lite större lopp i åtanke för honom om han får vara hel och frisk. Det är till hösten han ska vara som allra bäst och visst vore det spännande att vara med i Jubileumspokalen, jag tycker han har det kvalitéer som krävs.

Varnar för Gerry
Stall Liljendahl har även 5 Gerry (V86-6) till start som blev ett ”stallskrik” på V75 i sin senaste start.
- Då blev det lite fel. Örjan laddade från start och Gerry blev lite laddad av det och lugnade sedan inte riktigt ner sig. När luckan kom på upploppet fanns det inga krafter kvar helt enkelt. Jag körde även honom i måndags och han kändes jättefin. Jag tror på en bättre insats den här gången och det är lätt att spelarna glömmer efter att en häst inte gjort den insats som de förväntar sig och jag vill höja ett varningens finger för Gerry.

Joakim Brundin, Kanal 75


Imponerade gjorde också Prometheus tränad och körd av Benny Christensen.- Första gången jag körde honom så kände jag ..


Imponerade gjorde också Prometheus tränad och körd av Benny Christensen.
- Första gången jag körde honom så kände jag att det är en häst hur kapabel som helst, sade Christensen.
Benny Christensen har ett gediget CV bakom sig och har jobbat på flera kontinenter i världen. Sedan en kort tid tillbaka huserar han strax utanför Solängets travbana och han fick en flygande start i går. Egentränade Prometheus var helt överlägsen i V64-4 via en rykande avslutning.
- Jag har en filial här med tio hästar från Certain Stable och trivs jättebra och människorna är underbara. Jag var nere i Tyskland, men det är för dåliga pengar. Vi har i alla fall hunnit bygga hästarna och med den grundträningen vi lagt på hästarna så fungerar det bra, sade Benny Christensen.
Sex rätt betalar 2 061 kronor, fem rätt 41 kronor och ingen utdelning på fyra rätt och det betyder att det blir en ny jackpotomgång på tisdag i Gävle.

Joakim Brundin, Kanal 75


- Rekryteringen av en ny sportchef har varit en väldigt omfattande process där vi verkligen tagit oss tid att se över olika kandidater. Det ä..


- Rekryteringen av en ny sportchef har varit en väldigt omfattande process där vi verkligen tagit oss tid att se över olika kandidater. Det är också en mycket viktig roll för den svenska travsporten och då krävdes ett gediget förarbete. Jag är väldigt glad över att få in Robert i den här rollen då han kombinerar kunskap om och passion för travsporten med ledaregenskaper och god erfarenhet från näringslivet, säger Maria Croon, VD på Svensk Travsport.
Robert Karlsson har arbetat inom travet sedan tidigt 90-tal då han var generalsekreterare för den dåvarande nationella hästägarföreningen RST och därefter VD för Umåker respektive Solvalla. Sedan lämnade han travet för näringslivet och olika VD-roller under tio år tills han gjorde comeback inom travet 2017 då han återigen blev VD på Umåker.
- Robert Karlsson har byggt upp ett stort förtroende i trav-Sverige genom sina olika roller genom åren. Det ger honom en möjlighet att ta sig an travsportens utmaningar och möjligheter på ett mycket insiktsfullt sätt. Han kommer självklart att få en nyckelroll i många olika frågor framåt och kommer arbeta nära såväl banor som aktiva, säger Maria Croon.
Robert Karlsson kommer under sommaren att åka runt en del på travbanorna för att träffa både personal på bana och aktiva. Han tillträder sin nya tjänst till hösten. Som ny sportchef kommer han självklart att ingå i Svensk Travsports ledningsgrupp.
- Efter många år inom travsporten är det en lockande möjlighet att ta mig an den här utmaningen. Jag brinner för travet och hoppas och tror att jag kan vara en bidragande del i den utveckling av Svensk Travsport som nu pågår. Vi har en härlig travsport med underbara hästar i vårt land, men samtidigt får vi aldrig bli bekväma och nöjda. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med hela trav-Sverige, alla banor och alla aktiva, för att gemensamt sätta ut nya målflaggor att springa mot, säger Robert Karlsson, tillträdande sportchef på Svensk Travsport.

Joakim Brundin, Kanal 75


Vid det här laget är sjuårige Who’s Who (V75-7) etablerad i den yppersta eliten. I fjol slutade han tvåa i Åby Stora Pris och ..


Vid det här laget är sjuårige Who’s Who (V75-7) etablerad i den yppersta eliten. I fjol slutade han tvåa i Åby Stora Pris och årets säsong inleddes med två raka triumfer i gulddivisionen innan ett allt för tufft upplägg i Paralympiatravets final bröt segersviten. Under elitloppshelgen på Solvalla för ett par veckor sedan höll han mycket starkt till andraplatsen i Harper Hanovers lopp. Men den där berömda pricken över i saknas.
- Han har varit långt framme men han har inte vunnit något stort lopp som äldre. Vi jobbar för att det ska komma och det klart att jag skulle ranka en seger på lördag väldigt högt, inget snack om det, säger Pasi Aikio.

Håller fina formen
Resan till Bodentravet från Menhammar på Ekerö strax utanför Stockholm är 95 mil lång.
- Det är några mil och vi åker någon gång på natten mot lördag, så att han hinner fram i tid för att vila lite grann före loppet.
Who’s Who brukar inte ha några problem med att resa så det är inget som oroar. Och att döma av hans senaste prestation är det en formstark häst som reser till midnattssolen för att jaga ett förstapris på en miljon kronor.
- Han var riktigt bra i Harpers. Han gick ett tufft slutvarv och höll bra. Att en häst (Wild Love) som följt med bakom hade mer kräm kvar den sista biten är inget att säga om.
Solvallatränaren förväntar sig en lika bra prestation av sin häst den här gången.
- Han har tränat på normalt och det finns inget att klaga på. Vi har inte kört något tuffare med honom men jag tror att formen är ungefär densamma som inför senast och då kommer han göra ett bra lopp igen.

”Måste ha den där lilla turen”
Men det saknas inte motstånd i Boden. Årets upplaga av Norrbottens Stora Pris håller världsklass rakt igenom. Ettan och tvåan från lördagens Jämtlands Stora Pris, Vernissage Grif och Wild Love, är med igen, Gareth Boko gör sin första start efter tredjeplatsen i Elitloppet och topphästar som Moni Viking och Milliondollarrhyme vill säkerligen också ha ett ord med i laget. Favoritspelad blir troligen Very Kronos, som hade tur i spårlottningen och drog bricka två bakom startbilen. Who’s Who startar från spår sex.
- Det är jämna och riktigt bra hästar med i loppet och mycket hänger på hur det blir kört och vem som får bästa resan. Så är det ju, man måste han den där lilla turen för att vinna sådana här lopp. Men jag tycker att vi har en bra chans att vara med bland de tre främsta.
Det är jackpot på V75 och enligt prognosen kommer det ligga 47 miljoner kronor i sjurättspotten. Hur tycker du att spelarna ska behandla Who’s Who?
- Jag skulle inte lämna honom utanför kupongen. Får han sin resa dyker han absolut upp i striden. Det är min känsla i alla fall.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se