Inför V75® (jackpot): Nyförvärvet redo för V75®

Kia Ora (V75-1) inledde året starkt med två raka segrar. Men sedan gick det grus i maskineriet och i somras valde den tidigare tränaren, travnestorn Stig H Johansson, att sälja sin del i hästen. Och i nye delägaren Oskar Kylin Bloms regi har fyraåringen återfunnit vinnartakterna.
- Två av delägarna, som ägde henne hos Stig H också, är fortfarande med, men de hade valt att göra ett avslut med hästen för de tyckte väl inte att de kom någonvart med henne. Jag fick nys om det och köpte in mig på henne. Jag köpte ut Stigs del kan man säga, och sedan flyttade hon till mig, berättar Oskar Kylin Blom i V75®-lördag hela veckan.
Tre månader senare debuterade Kia Ora för Oskar Kylin Blom och när han vek ut henne från ledarens rygg 700 meter från mål tog hon saken i egna händer, eller snarare hovar, och krigade hem segern i en 1.10-avslutning. I lördags var hon tillbaka på tävlingsbanan och kom i mål som fastlåst tvåa.
- I första loppet vart jag väldigt imponerad av henne. Jag trodde inte att hon skulle vara så bra som hon var då och jag trodde kanske inte att hon var en så pass bra häst som det kändes som då. Och senaste loppet, där hon bara fick sitta fast med allting kvar, borde ha fört henne framåt mycket också. Jag tror att hon har tjänat lite för lite pengar mot sin kapacitet och det känns roligt att testa V75 nu.

”Nära till hands att köra i ledningen”
När stoet den här gången går ut i diamantstoet startar hon med spår sex i volten, det inre av de två så kallade springspåren varifrån man har en gyllene chans att ta hand om ledningen om man prickar rätt i startögonblicket.
- Det känns som att det ligger nära till hands att köra i ledningen om jag kommer dit.
Enda orosmolnet med att köra i spets är att hästen har visat lite hetsiga tendenser och kan drar på i ett allt för högt tempo.
- I ledningen finns naturligtvis risk att hon kommer bli lite mera vass men jag tror att hon kommer vara så bra i ordning att hon kommer att klara av att hålla lite högre tempo hela vägen. Det är i alla fall som det känns just nu. Men jag hoppas naturligtvis att hon kommer att hålla sig så lugn att hon inte rusar iväg med 1.12 första varvet.
Att det är barfotaförbud och av allt att döma kommer krävas brodd i skorna är inte något som oroar.
- Hon har bara gått med skor och nu är det barfotaförbud och det hoppas jag kommer att gynna henne lite grann, att det är några av hennes konkurrenter som är ett strå vassare barfota. Hon känns rätt så vass med skor.
- Mina hästar brukar ofta gå bra på vintern. Jag trivs på vinter och hästarna brukar också göra det, så det är sällan något problem med brodd. Nu är ju ”Kia” ny för mig under vintern och har aldrig gått med broddskor, men jag har svårt att se att hon kommer ha några problem med det, det skulle förvåna mig om hon har det.

Trist spår men många plusfaktorer
Även Oskar Kylin Bloms affischnamn Morotai Degato (V75-5) ska ut inom ramen för V75. Han är ett känt och fruktat namn i Svenska Travligan, men i sitt senaste tävlingsframträdande stod han inte att känna igen.
- Han var sjuk senast han startade så då blev det lite stiltje. Jag sa då att jag var lite sugen på att åka ner till Frankrike med honom, jag vet att det finns något lopp där som passar, men nu blev det lite avbrott och han tappade något jobb. Men nu är han frisk, enligt allt som jag har kollat, och känns jättefin, så planen kvarstår att vi ska prova Frankrike. Men han måste vara jättebra på lördag för att vi ska åka till dit.
Morotai Degato visade förra vintern att han klarar broddskor med bravur så det är inget som helst bekymmer. Spår tolv bakom startbilen är däremot ingen höjdare. Oskar Kylin Blom låter sig emellertid inte nedslås.
- Det klart att hade jag fått välja så hade jag inte valt spår tolv, men det är Bergsåker, det är långt upplopp, det är vinter, det är första gången med skor för många av hans konkurrenter. Alltså, det är många saker som jag tycker är ett plus. Han känns fantastiskt fin och jag hoppas och tror att han kommer vara bra. Blir det tempo och han får sitta till 200-300 kvar kan han fälla många över ett upplopp.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2021-11-30 14:11:00


De senaste travnyheterna


Disco Volante har inlett de två senaste åren med att dominera i gulddivisionen. Av lördagens insats att döma kommer historien att upprepa ..


Disco Volante har inlett de två senaste åren med att dominera i gulddivisionen. Av lördagens insats att döma kommer historien att upprepa sig den här vintern. Från spår fem bakom startbilen pilade den Stefan Melander-tränade elithästen till ledningen och därifrån höll han utan problem konkurrenterna bakom sig till första segern sedan maj.
- Det var en väldigt skön seger eftersom det har strulat lite på slutet. Jag tycker att hästen har känts som att han har varit på gång men det har varit lite stolpe ut och lite grus i maskineriet, sa Ulf Ohlsson.
Lyckligast över segern var hästens skötare Jenny Gustafsson som inte kunde hålla glädjetårarna tillbaka.
- Jag är så otroligt glad! Det var inte bra för två veckor sedan och så går han ut och gör så här. Jag älskar den här hästen!

Uppvisning i klass I
I näst lägsta klassen bjöd Amalencius B.B. på en mäktig uppvisning. Femåringen hade inte tävlat på tre månader men som brukligt är med Timo Nurmos-tränade hästar var han redo för stordåd direkt efter uppehåll. Örjan Kihlström skötte tömmarna och han lämnade ingenting åt slumpen. Från spår tolv bakom startbilen lät han hästen avancera omgående och när varvet passerade på 1.11,7 tog han över ledningen. Den blytunga inledningen bekom inte hästen. Konkurrenterna var chanslösa att gå i klinch och segern blev överlägsen på för klassen och årstiden mycket fina 1.13,0 över 2 140 meter.
- Han har visat väldigt bra kapacitet tidigare också och han var väldigt fin i dag och vann med krafter kvar, sa Örjan Kihlström efter hästens 9:e fullträff i 19:e starten.

Rafflande upploppsstrid i brons
En av dagens största snackisar på förhand var spetsstriden i bronsdivisionen. Men all dramatik i startrusningen uteblev då Pere Ubu visade sig överlägset snabbast den första biten. Men det blev desto mer spännande till slut. In på upploppet stred trea hästar sida vid sida. Först att ge sig var ledaren men utvändige Anchor Man, som gick med punktering under slutrundan, och Kimi Di Quattro kämpade ursinnigt hela vägen till mållinjen och det krävdes granskning av målfotot för att skilja hästarna åt. Det visade att Kimi Di Quattro hade satt nosen först efter en stark avslutning med tredjespår genom slutsvängen.
- Det var bra tempo hela vägen och kamp mellan tre hästar och otroligt hårt i mål. Det var nog ett roligt race att kolla på, sa segrande hästs tränare och kusk Markus B Svedberg som efter ett fint fjolår har inlett 2022 med 3 segrar på 13 starter.
- Det har gått rätt så hyggligt en tid nu. I år har vi inte startat så mycket, jag brukar inte göra det i januari-februari, men de som tävlar har bra form så det känns väldigt bra.

94 279 för sju rätt
I diamantstoet tog Quarcia en mycket enkel seger sedan Tomas Pettersson fräckt kört till ledningen varvet från mål.
- Hon är väldigt snabb en bit så jag chansade och körde till en bit och då kom jag ända till ledningen. Det var bra gjort av henne att tåla den speeden mitt i loppet, sa segerkusken.
- Jag har fött upp hästen och gjort allt jobb själv, så det här är stort och känns fantastiskt bra, sa Quarcias tränare och ägare Roger Forslund.
Robert Bergh triumferade med egentränade Buska Blyg i kallblodsdivisionen och i klass II fixade Equal To None Björn Goops första tränarseger för året när han i Carl Johan Jepsons händer fångade in favoritspelade Global Classified i sista steget. Omgångens enda riktiga skräll levererade Conrad Lugauers Nero Maximus i den avslutande silverdivisionen och därmed stack utdelningen för sju rätt på V75 upp till 94 279 kronor. Sex rätt gav 440 kronor och fem rätt 48 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Iikka Nurmonen - framgångsrik kusk i Finland - blev känd för den breda travpubliken i Sverige sommaren 2017 då han skrällde i Å..


Iikka Nurmonen - framgångsrik kusk i Finland - blev känd för den breda travpubliken i Sverige sommaren 2017 då han skrällde i Åby Stora Pris med hästen Midnight Hour.
Next Direction – tränad av uppfödaren och ägaren Timo Hulkkonen - är en annan häst som förknippas med finländaren. I Elitloppet 2019 blev det en femteplats bakom franske Dijon. Next Direction vann även Guldbjörken på Umåker 2020.
Iikka Nurmonen och hans sambo Jenni Tuokko hyrde våren 2020 in sig på Berga Gård i Eskilstuna. Sedan årsskiftet är paret tillbaka i Sverige igen för sin andra vända med filialverksamhet på gården Håkan ”Hockey” Eriksson ägde när han var aktiv.
I fjol hade man uppehåll med filialverksameten. 2022 har tränarparet snabbt blivit varma i kläderna med en seger med sexårige Ilos Sansibar några dagar in på det nya året och en tredjeplats i klass I på Gävletravet förra lördagen.
På fredagskvällen blev det en stalldubbel i V64 i Örebro där Iikka Nurmonen vann båda Dagens Dubbel-loppen med Bismarck Comery och Amazing Warrior.
Hästarna svarade för fina prestationer. Åttaårige valacken Amazing Warrior såg bäst ut och klev över miljonen intjänat vid segern.

”Planen är V75”
Jenni Tuokko – sambo med Iikka Nurmonen – hoppas att hästen kan göra fin reklam för stallet i V75 framöver.
- Amazing Warrior är den bäste vi har i stallet just nu. Hästen har hög kapacitet men har haft ganska mycket problem hela tiden och har inte startat så ofta. Det har handlat om småproblem som återkommit men nu är han fin och tränar mycket bra. Planen är i alla fall att starta på V75, säger Jenni Tuokko.
Det svenska licenssystemet tillåter filialverksamhet i sammanlagt ett år. Efter våren på Berga Gård måste det alltså bli svensk proffslicens nästa gång om Iikka Nurmonen väljer att återvända till Sverige.
- Vi trivs mycket bra i Eskilstuna och måste fundera hur vi ska göra eftersom vi även har det bra i Finland. Iikka kör många hästar i Finland. Han är på topp tio över kuskarna som vinner flest lopp hemma så det är viktigt att vara med i loppen där i sommar för att inte bli bortglömd. Vi hyr stall i Lahti, säger tränarsambon.

20 hästar i stallet
Paret hade med sig tolv hästar till Sundbyholmstravet och har fått in sex nya i träning.
- Vi har runt 20 hästar nu på Berga gård. Förutom Amazing Warrior och Bismarck Comery som vann i fredags, hoppas vi också mycket på Ilos Sansibar som är en mycket bra häst som var trea i V75 senast, säger Jenni Tuokko.

Mikael Wikner, Kanal 75

Nu finns alla start- och resultatlistor på https://print.atg.se.
Frågor kontakta startlistor@atg.se.


Som dotter till travtränaren Mattias Djuse har hon kärleken till hästen i blodet. – Om jag har vunnit kvällen före så s&aum..


Som dotter till travtränaren Mattias Djuse har hon kärleken till hästen i blodet.
– Om jag har vunnit kvällen före så säger hon grattis så fort hon ser mig, berättar Mattias. Hon har koll på hur det går för oss och hon följer så mycket trav hon kan. Rätt vad det är knatar hon i väg till tv:n för att se kallblodsmonté från Bergsåker. Allt med hästar är bäst helt enkelt, säger han med ett skratt.
Den allra bästa hästen, om man frågar Maya, är stallets Lass Revenue. Han började sin karriär samma år som Maya föddes, sedan dess har de varit bästisar. Tillsammans med mamma Caroline sköter Maya om ”Lassie” på allra bästa sätt.
Nu till helgen är det stora saker på gång. En dröm ska gå i uppfyllelse. Inte nog med att passhästen Lass Revenue startar med segerchans på V75 på lördag; Maya ska börja på travskola. Något hon har drömt om sedan hon var tre år. Nu är det äntligen dags!
Därmed har grunden till nästa generation Djuse lagts och ett nytt kapitel skrivs. Om några år har vi troligen ytterligare en Djuse att följa på travbanorna.

Örjan är stora idolen
Men när det gäller förebilder som kuskar så får pappa och farbröder känna sig ratade. Den stora idolen är Örjan Kihlström. Även Erik Adielsson står högt i kurs. Han gav henne nämligen sin segerbukett en gång och då hamnade han direkt på topplistan.

Åsa Elmroth, Kanal 75


Det är extra miljoner i potten i söndagens Grand Slam 75®. En nyckelkusk i omgången är Kevin Oscarsson, som i fjol vann 74 lopp och k&o..


Det är extra miljoner i potten i söndagens Grand Slam 75®. En nyckelkusk i omgången är Kevin Oscarsson, som i fjol vann 74 lopp och körde in nästan tio miljoner kronor. Från årsskiftet är Kevin inte bara toppkusk längre utan även proffstränare. Han valde att ta ut professionell tränarlicens den 1 januari och driver nu en egen rörelse med nio hästar på träningslistan. Men samarbetet med pappa Jim, som har 44 hästar i träning, blir precis likadant som tidigare. De jobbar ihop sida vid sida på Blädeingeås med alla tillhörande fina träningsmöjligheter.
– Jag tyckte att det kändes som ett bra läge att smyga igång lite. De hästägare som har valt att gå med mig är nya kunder, antingen nu från årsskiftet eller från det senaste året. Pappa har kvar sina trogna kunder och fortsätter att driva sin rörelse. Det är tryggt att ha honom vid sidan så att man kan fortsätta att bolla idéer varje dag om hästarna och banorna. Men de hästar som står på mig där är det mitt ansvar att de ska leverera, säger Kevin Oscarsson.
– Jag driver min rörelse på mitt sätt och efter mina idéer. Det här är ju också ett litet första steg till att ta över hela rörelsen en dag. Så det känns bra att börja lite smått. Sedan kommer jag även i fortsättningsvis att köra majoriteten av pappas hästar i loppen som jag har gjort tidigare. Men det är upp till hästägarna vilken kusk de vill ha som ska köra. Vissa hästar passar jag bättre på och vissa passar pappa bättre på.

”Har mycket bra form – nu är den rätta kicken där”
Team Oscarsson selar ut fyra hästar i Grand Slam 75, där Jim står som tränare för tre av dem och Kevin på en av hästarna. Kevin kör själv tre av dem i loppen och redan i den inledande avdelningen kommer bästa chansen. Det handlar om Florist som efter att ha suttit fast i V75 på Nyårsafton med krafter kvar, blev ett stort stallskrik i V75 gången efter. Men då blev det dessvärre galopp. Nu avslöjar Kevin ett par intressanta ändringar till den här starten.
– 4 Florist (GS75-1) började fuska med travet in i kurvan senast och var inte som bäst i bakaktionen. Hon har gjort så någon gång tidigare när hon får gå i ryggar. Det flyter bättre om hon får springa själv. Sedan blev hon lite för laddad av omstarten också, även om jag inte vill skylla på det. Hon gick även med brodd i bakskorna så det var lite småanledningar till galoppen, säger Kevin.
– Hästen har känts jättefin i jobben efteråt så formen är mycket bra. Jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp på söndag och hon börjar nu att hitta tillbaka till när hon var som bäst under treåringssäsongen. Hon hade det sedan svårt som fyraåring men var också sjuk och hade höga värden av borelia och det var svårt att få tillbaka henne i form igen.
– Men nu är det återigen den där riktiga kicken i henne och det är en häst som har en otrolig bra inställning till sitt jobb. Nu blir det även sommarskor vilket är en stor fördel. Det blir även jänkarvagn som tidigare och med tanke på resultaten så har det helt enkelt varit så att hon har lyft sig när hon har haft jänkarvagn. Så förutsättningarna är bra och min känsla är god inför loppet. Hon har ett bra spår, öppnar väl medelplus men är ingen raket ut. Jag tycker att det är min bästa chans, säger Oscarsson.
Vad säger du om stallkamraten Aperfecttric i samma lopp?
– 2 Aperfecttric (GS75-1)
har sett fin ut i jobben hemma och hon höjer sig formmässigt för varje lopp. Läget är perfekt och jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp. Även hon kommer att gå sommarskodd och hon kan säkert tjäna bra pengar här.

”Bättre med loppet i kroppen – stark och distansgynnad”
I den andra GS75-avdelningen selar Kevin ut sin egentränade Bear A Perfection som vann över lång distans för tre starter sedan. Han blev fyra i senaste starten då han återkom efter ett uppehåll. Nu är förutsättningarna spår sju över lång distans för hästen.
– 7 Bear A Perfection (GS75-2) gick bra från ett svårt läge senast och det var några bra hästar i det främre ledet som gjorde upp. Det var högt tempo hela vägen och han behövde loppet eftersom han inte hade startat på fyra veckor innan. Han är också rätt så tung i kroppen men kämpade på och gick hela vägen in i mål. Han hade låg puls efteråt men var lite seg i benen så jag tror att han kommer att vara bättre den här gången med loppet i kroppen.
– Det är en väldigt stark häst som är gynnad av den långa distansen. Spår sju är inget plus för han är ändå långsam från start, så det är inte hela världen. Jag var ute och körde hästen i ett jobb i tisdags och då kände jag att han hade tagit förra loppet bra och gått framåt. Det var bra spänst i honom. Det blir jänkarvagn och sommarskor som senast. Jag har även varit lite inne på att prova rycktussar för första gången i lopp. Jag har provat det tre gånger i träningen och det går bättre och bättre. Vi får se, jag ska nog prova en gång till under fredagen och funkar det bra där så kanske det blir så i loppet på söndag. Jag blev imponerad av Le Piment senast men tycker att man ska passa upp för min häst.
Till sist; ni har även med Sergei i den tredje avdelningen som kommer med två raka galopper.
– 6 Sergei (GS75-3)
har rätt okej form men har varit lite missgynnad av det här vädret som har varit på slutet. Han har inte kunnat förberedas hundraprocentigt i träningen och han är lite tung i kroppen. Galopperna har berott på att han har varit för pigg i volten eller bakom bilen. Vi ska ändra och köra ett annat upplägg nu och han kommer att värmas lite mer för att vara lugnare. Men hästen kommer att behöva loppet i kroppen och kan han tjäna en peng är vi nöjda, säger Kevin Oscarsson.

Michael Carlsson, Kanal 75


3,3 miljoner kronor väntar vinnaren i Prix de Cornulier som rids på Vincennes i Paris på söndag. På torsdagen blev startfältet ..


3,3 miljoner kronor väntar vinnaren i Prix de Cornulier som rids på Vincennes i Paris på söndag. På torsdagen blev startfältet klart och vi hittar två svensktränade hästar som utmanar den franska eliten i världens största montélopp.
Jörgen Westholms nioåriga sto Unique Juni var med även i fjol men blev då diskvalificerad. Järnladyn Unique Juni har tjänat drygt 6,1 miljoner i karriären som mestadels handlat om trav, men hon har även gjort sex starter i monté. Matilde Herleiksplass kommer att rida Unique Juni i Prix de Cornulier.
Jerry Riordans sjuårige hingst Zarenne Fas har tjänat drygt 7 miljoner kronor framför sulky och han gör nu tredje raka startern i monté. I senaste starten blev han tvåa och tjänade drygt 380 000 kronor tillsammans med jockeyn Guillaume Martin i Prix du Calvados. Zarenne Fas får Guillaume Martin i sadeln även på söndag.

Startlista
Prix de Cornulier
2 700 meter
1. Hirondelle du Rib – Jean Loïc Claude Dersoir
2. Fantaisie – Yoann Lebourgeois
3. Florida Sport – David Thomain
4. Granvillaise Bleue – Camille Levesque
5. Et Voila de Muze – Anthony Barrier
6. Freeman de Houelle – Éric Raffin
7. Unique Juni – Matilde Herleiksplass (Jörgen Westholm)
8. Gladys des Plaines – Mathieu Mottier
9. Flamme du Goutier – Antoine Wiels
10. Zarenne Fas – Guillaume Martin (Jerry Riordan)
11. Bilooka du Boscail – Nathalie Henry
12. Etoile de Bruyere – Adrien Lamy
13. Feeling Cash – François Lagadeuc
14. Bahia Quesnot – Matthieu Abrivard
15. Bilibili – Alexandre Abrivard
Förstapris: 3,3 miljoner kronor

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Huddlestone har alltid visat hög kapacitet, men haft en del dalar i karriären. Nu är han bättre än någonsin och vara bara bä..


Huddlestone har alltid visat hög kapacitet, men haft en del dalar i karriären. Nu är han bättre än någonsin och vara bara bäst trots tuffaste loppet. Roofparty kom enkelt till täten och ville dra ner på tempot. Det uppmärksammade Henrik Svensson som vaket körde fram utvändigt efter 500 meter. Ledaren var tidigt slagen och in på upploppet kom det konkurrenter från alla håll, men Huddlestone sträckte lite på sig och vann säkert.
- Jag valde att gå fram när det inte var så bra tempo. Jag hade bra koll på ledaren och sparade speeden så länge som möjligt, sa Henrik Svensson.
Bergsåkerstränaren vann även med Magic From Hill som var en riktig snyting för V86-spelarna i inledningen. Ingemar Söderbergs häst var streckad på en procent. Det var inget som Henrik Svensson brydde sig om. Han svarade ut favoriten Just More Fun varvet före mål och tog över ledningen och höll undan säkert.

Dramatik i V86-3
Ledande Bellfaks hade V86-3 i sin hand då han plötsligt kastade sig i galopp över mål. Det blev lyckan för trettonårige Don Viking och Mats E Djuse.
- Det var skönt att ha tur för en gångs skull. Han är säker och gör aldrig bort sig, sa hästens tränare Stefan Dellbro
- Det var ju klart och jag vek tillbaka pisken. Jag vet inte vad som hände. Möjligen tappade han koncentrationen, sa Jan-Olov Persson om Bellfaks galopp.

Trippel till Kihlström
Omgångens jättefavorit L.L.Labero satte krokben på sig själv från start och var borta när bilen släppte fältet. Det öppnade upp för Gentiane Evening som för Örjan Kihlström visade fin moral när hon tog karriärans första seger trots ett lopp utvändigt om ledaren.
- Det här riktigt kul. Hon kändes jättefin i värmningen och jag är inte jätteförvånad, sa hästens tränare Alexander Nilsson.
Örjan Kihlström nöjde sig inte bara med segern med Gentiane Evening och vann ytterligare två lopp. Genie Am fick en perfekt resa i andrapar utvändigt och redan i sista sväng såg Genie Am ut som en vinnare och dansade undan över upploppet till en lätt seger.
Roger Walmanns Heloise Am stod för en rejäl insats då hon rundade till ledningen redan 500 meter före mål via en vass långsida.
- Det här trodde jag inte på förhand och så bra trodde jag inte hon var, sa tränaren Roger Walmann.

Lovande sexåring
Staffan Sundgrens Hankypanky Redbank har hunnit bli sex år och bara gjort fem starter. Det har hittills blivit hela fyra segrar och hästen visar fin inställning och styrka. Ulf Ohlsson körde fram utvändigt om ledaren varvet före mål och höll sedan undan knappt i en tät slutstrid.
Daniel Wäjersten skickade Ola Islet till ledningen och fick bestämma tempot och det höll hela vägen även om det tog emot lite till slut.
Omgången var inte helt enkel med skrällar som Magic From Hill och Gentiane Evening och åtta rätt betalar 462 778 kronor, sju rätt 3 920 kronor och sex rätt 207 kronor.

Joakim Brundin, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se