Inför V75®: Hoppas fullborda dubbeln i Unionskampen

Unionstravet kördes för första gången 2005 i samband med hundraårsjubileet av den svensk-norska unionsupplösningen. Traditionen hålls vid liv och till helgen går vi på nytt ihop med norrmännen och kör en gemensam V75®-omgång på Färjestadstravet utanför Karlstad. Dagens huvudnummer är Unionskampen för kallblod med 300 000 kronor till vinnaren och där kommer Björn Karlssons formtoppade stjärna Tangen Haap (V75-6) bli hårt betrodd av spelarna.
- Det skulle vara en jäkligt fin fjäder i hatten att vinna det loppet. Då har han vunnit de två största, Elitkampen och Unionskampen. Det är inte många i den skaran som har lyckats med det. De som vinner Elitkampen är ofta mer sprinterbetonade och det krävs ett väldigt register för att vinna båda loppen. Lyckas han med det har han inget mer att bevisa, säger Björn Karlsson.

Vässat formen till max
Det råder ingen tvekan om att kallblodsspecialisten v-ä-l-d-i-g-t gärna ser sin häst vinna på lördag. Därför har han lagt upp träningen så att Tangen Haap ska vara på sin absoluta topp.
- Formen är nog så bra som den kan bli. Senast var han helt okej även om han åkte dit mot en smygkörd häst men han kommer säkerligen göra en mycket bättre prestation den här gången. Han förbereds lite olika inför varje uppgift och inför vanliga lopp är det standard, eftersom det sliter för mycket att ligga på högsta nivån hela säsongen. Det gäller att välja sina drabbningar och nu har vi haft det här loppet som målsättning i en månad och kört upplägget som vi brukar göra inför Elitkampen och ett par stora lopp till varje år.
Odd Herakles har vunnit Unionskampen de två senaste åren och är en av tre hästar som även har elitloppshelgens Elitkamp på meritlistan (övriga två är Tekno Odin och Lome Brage). Men den här gången är inte den norske fantomen med i startlistan. Inte heller svenske stjärnan Månlykke A.M. gör resan till Karlstad.
- När Tangen Haap är på sin högstanivå brukar han bara ha problem med  Odd Herakles och Månlykke A.M. och eftersom han slipper dem den här gången bör han vara med och hugga om det. Jag kan de norska hästarna lite dåligt men inbillar mig att han är hästen att slå i loppet. Han är den med de tyngsta meriterna och kanske den bästa formen. Jag tycker att han ska vara favorit när bilen släpper iväg fältet.

Frustrerande att stå vid sidan
Den tolvårige topphästen kommer gå utrustad precis som han brukar, med norskt huvudlag, vanlig sulky och barfota runt om. Enda ändringen är att Björn Karlsson inte själv sköter tömmarna. Han har kört hästen i 108 av 113 starter men den här gången placerar en körförseelse honom i utvisningsbåset. Istället är det Erik Adielsson som får förtroendet i vagnen.
- Ska jag vara uppriktig tycker jag inte att det är speciellt roligt att stå vid sidan av. Med andra hästar bekommer det mig inte lika mycket och jag lejer andra kuskar ibland, men när just Tangen Haap ska tävla vill jag köra själv. Det är inte så att jag blir speciellt nervös eller så utan mer att jag blir frustrerad över att inte kunna påverka något. Jag förstår mig faktiskt inte på tränare som inte kör sina hästar själva. Men Erik löser nog det där utan några större bekymmer. Hästen är som en liten bil att köra, otroligt lättsam och fin.
Tangen Haap startar med spår fem bakom bilen och därifrån får Erik Adielsson lägga upp taktiken efter eget huvud.
- Han får köra precis som han vill efter hur hästen känns. Han har kört honom en gång förut och sett honom i 50-60 starter, så han kan hans egenskaper.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2021-09-13 14:01:00


De senaste travnyheterna


Svenskt Travkriterium har körts på Solvalla sedan 1927 och är det största loppet för svenskfödda treåringar. Förstapri..


Svenskt Travkriterium har körts på Solvalla sedan 1927 och är det största loppet för svenskfödda treåringar. Förstapriset uppgår till två miljoner kronor men är hästen med i Premiechansen, vilket samtliga av årets finalister är, dubblas prissumman. Utöver evig ära och en plats i historieboken handlar det alltså om stora pengar och favorit att ta hem den största prischecken är Francesco Zet (V75-6). En charmig häst som uppträdde en smula okoncentrerat i uttagningsloppet, men som tog sig samman och vann på lätta hovar.
- Han har sina egna funderingar och betedde sig märkligt i försöket. Kanske berodde det på att det var första gången över lång distans. Han hade varit ute i två sprinterlopp innan det och det såg ut som att han ville sluta springa efter 1 600 meter. Örjan (Kihlström) fick hjälpa honom att förstå att han skulle springa ett varv till och sedan avgjorde han enkelt till slut, säger Daniel Redén till stallzet.se.

”Hästen är där jag vill ha honom”
Franscesco Zet har vunnit fem av sju starter och hans penningmässigt största framgång så här långt är andraplatsen i korta E3 för en månad sedan. Till lördagens start kommer hans tränare göra vissa ändringar för att få honom ännu vassare.
- Jag känner inte att jag behöver ta några risker för att förbättra honom kapacitetsmässigt. Vill han springa fortare så kan han göra det. Därför behåller vi samma framskor, men jag kommer göra två ändringar som borde passa honom bra. Det blir barfota bak och rycktussar. Jag testade rycktussarna i ett jobb i måndags och det fungerade väldigt bra.
Loppet är fullt av högkapabla treåringar och en härlig uppgörelse är att vänta. Och att döma av tonläget hos Daniel Redén kommer hans häst vara med i matchen när hästarna svänger in på upploppet.
- Det känns som att hästen är där jag vill ha honom. Han kommer vara i bra form på lördag.

Lägger i nya växlar
Svenskt Travoaks för de treåriga stona har inte körts lika länge som kriteriet men väl sedan 1979. Där väntar en segercheck på 1,4 miljoner kronor och även där dubblas prispengarna för hästar i Premiechansen. Så är fallet för Daniel Redéns Glamorous Rain (V75-4) som startar med bricka tio. I uttagningsloppet höll hon starkt som knappt slagen tvåa efter en tuff inledning.
- Jag tycker att hon gjorde ett riktigt bra lopp i försöket även om hon inte vann. I träningen efteråt känns hon precis som hon ska göra. Hon är ganska taggad, det har kommit med loppen. Hon är otroligt speedig så spåret passar bra, säger Daniel Redén, som planerar att dra nya växlar utrustningsmässigt även på Glamorous Rain.
- Nu byter vi till amerikansk sulky, lättar till aluminiumskor fram och plockar av bakskorna. Beroende på hur hon är inför loppet kan det även bli så att vi ändrar från öppet huvudlag till can’t see back. Fast bomull igen, annars är det risk att vi drar för många växlar samtidigt. 

Ola Johansson, Kanal 75


Det blev en tung väg till vinnarcirkeln för Mellby Indigo och när mållinjen skars trodde hans tränare och kusk att han hade förlo..


Det blev en tung väg till vinnarcirkeln för Mellby Indigo och när mållinjen skars trodde hans tränare och kusk att han hade förlorat. Men fyraåringen visade härlig styrka och inställning när han först krossade ledaren från positionen utvändigt och sedan höll en smygkörd utmanare bakom sig.
- Han gjorde ett tappert lopp och krigade till sig segern, fast kusken trodde att han torskade, sa Robert Bergh.
- Han är fantastiskt ärlig och tar något felsteg och sådär. Men han vill bara väl och det var en bra tid han vann på med de pengar han har på sig.
Segertiden skrevs till 1.14,4 över 2 640 meter med bilstart och Mellby Indigos vinstkonto uppgår till 206 000 kronor.

Bergh dubblade
Redan i loppet efter på Åbytravet kom nästa seger för Robert Bergh. För andra veckan i rad var hans Samson först i mål över tre varv. Och för andra veckan i rad bröt hästen ner på upploppet. Den här gången så mycket att domarna dröjde med resultatet. De valde emellertid att fria och låta fyraåringen behålla segern.
Unacerveza Broline gjorde också en gedigen insats på Mölndalbanan då han via fjärdespår på den första bortre långsidan rundade fram till positionen utvändigt om ledaren och därifrån drog undan till överlägsen seger.
I kvällens sista lopp inom V86 på Åby höll favoritspelade Power Lane strålande efter att ha blivit överfallen i ledningen men han tvingades släppa en smygkörd Es Trenc förbi sig över upploppet.

Dubbeljackpot på onsdag
Peter G Norman lät påtagligt nöjd med Rally Inge inför tävlingarna på Solvalla och han hade fog för sin optimism. Hästen, som gjorde debut bakom startbilen, pilade till ledningen och när mållinjen skars hade han lämnat sina konkurrenter i överlägsen stil.
- Han var väldigt fin! Det blev lite körning där mitt i loppet men sedan gick han undan på lätta ben, sa hemmatränaren.
I uttagningsloppet till Amatör-SM var segerreceptet också ledning från start till mål. Patrik Fernlund satt i sulkyn och hästen som gjorde jobbet var No Pressure.
- Hästen var riktigt fin och Patrik gjorde allt rätt, så det var riktigt skoj! sa tränaren Philip Di Luca.
Daniel Redéns Red Rum imponerade när han utklassade motståndet och även Timo Nurmos pansarvagn Marion Fouty Bon (Jorma Kontio) spelade i en högre division än sina motståndare på Solvalla. För dem som lyckades pricka in samtliga åtta vinnare på V86 uppgick belöningen till blygsamma 572 kronor. De övriga potterna frös inne och därmed väntar en dubbeljackpot på V86 nästa onsdag.

Ola Johansson, Kanal 75

Den nya plattformen för start- och resultatlistor kommer lanseras efter sommaren. Information från ATG kommer gå ut i god tid innan lansering.
Tills vidare kommer start- och resultatlistor fortsatt finnas tillgängliga här på Kanal75.se.

Nyhetsartiklar och bilder kommer finnas kvar hos Kanal75.se/media med samma inloggningsuppgifter som i dag.

För åtkomst till startlistor och resultatlistor efter flytten var vänlig mejla ATG med uppgifter för uppdatering av avtal och access (nya lösenord).

Kontaktperson (avtalsansvarig):
Företag:
Epost:
Mobil:

Skicka dina kontaktuppgifter till startlistor@atg.se

The service for start lists and result lists will soon be moving to ATG.
News items and pictures will remain on Kanal75.se/media with the same login details as today.

To access the start lists and result lists, please email ATG as soon as possible with details for the updating of agreements and access (new passwords).

Contact person (with responsibility for the agreement):
Company:
Email:
Mobile:

Send your contact details to startlistor@atg.se


 Passgångarsporten har aldrig rönt några större rubriker på våra breddgrader.Globalt är den däremot minst lika ..


 Passgångarsporten har aldrig rönt några större rubriker på våra breddgrader.
Globalt är den däremot minst lika stor som travet och med de extrema framgångar som passgångarstammade travhästar, med Don Fanucci Zet och Hail Mary i spetsen, haft i Sverige på sistone finns all anledning för intresset att öka.
Natten till fredag svensk tid avgörs årets största passgångarfest eller ”The Great American Harness Race” på den blixtrande snabba 800-metersbanan i Delaware.
Huvudloppet avgörs likt Elitloppet med försök/final där den senare avrundar tävlingsdagen med tilltänkt start 00.20 svensk tid.
Men den mest spännande hästen dyker upp i stonas motsvarighet, the Jugette, som körs redan i natt.
Oakwoodanabella IR är som hennes amerikanska namn antyder uppfödd på Irland.
Irland må tillhöra världseliten när det kommer till fullblod och galopp, men inom sulkysporten är man att betrakta som en blåbärsnation.
Att en häst därifrån skulle vinna ett så stort lopp som the Jugette låter närmast som en saga, men Oakwoodanabella IR har visat sig duga så bra att kretsen kring hästen valt att efteranmäla hästen till loppet för motsvarande 150 000 kronor.

Obesegrad efter åtta starter
Efter sex starter i hemlandet som tvååring valde kretsen kring hästen att skicka henne till tränaren Brian Brown i Ohio.
Karantänen tog längre än väntat, men hästen debuterade med att utklassa konkurrenterna i ett ”vanligt lopp” på Scioto Downs med tio längder. Det följdes av ny seger och rekordsänkning med tre sekunder till 1.08,8/1 609 meter autostart förra veckan.
- Jag började inte fundera på några större lopp förrän efter första starten. Men de skickade inte hit henne för att tävla i mindre lopp. Tanken var att hon skulle bli den häst som hon visat sig vara och att hon skulle tävla om i de stora loppen, berättar Brown för harnessracingupdate.com.
- I senaste loppet drog kusken tussarna ur öronen, men han sa efteråt att han inte hade behövt göra det. Han la bara fram körspöet i sist sväng och hon stack iväg. Hittills har hon varit allt som de berättade för mig att hon var, fortsätter Brown.
The Jugette avgörs alltså natten till torsdag.
Little Brown Jug-dagen ser inte bara passgångarlopp utan även ett försök i den amerikanska motsvarigheten till stoeliten, Miss Versatility.
Där startar svenskfödda Felicityshagwell för Åke Svanstedt och ställs bland annat mot Hambletonian Oaks-vinnaren och dollarmiljonärskan Whendovescry, som närmast kommer från storloppsseger i Kanada. Det loppet startar vid midnatt mellan torsdag och fredag.

Robin Johansson, Kanal 75


Nyblivne 24-åringen William Ekberg är efter anställningar hos Veijo Heiskanen, Admir Zukanovic, Stefan Persson, Svante Båth och Magnus Dah..


Nyblivne 24-åringen William Ekberg är efter anställningar hos Veijo Heiskanen, Admir Zukanovic, Stefan Persson, Svante Båth och Magnus Dahlén nu stationerad hos Jörgen Westholm.
Där har han redan noterat sitt bästa år i sulkyn med 16 segrar och över miljonen inkört.
- Jag har fått jättebra chanser hos Jörgen och trivs väldigt bra så här blir jag nog kvar några år, säger Ekberg i ett pressutskick.
- Efter att ha varit mest på västkusten tidigare så kändes det naturligt att söka sig mer mot Mellansverige eftersom jag kommer från Örebro-trakten. Stipendiet är en fantastisk chans att utbilda sig och skaffa nya kontakter. Jag brinner för träningen, men kuskandet ger en extra krydda och när jag blir tränare ska jag köra själv, fortsätter William Ekberg som även firat framgångar som skötare till hästar som Parker och derbyfinalisten Marre’s Dreamboy.

”Står bäst på sidan”
När det kommer till att forma stjärnor har han ändå långt kvar till Charlotte Andersson.
Född 1991 var det sista chansen att tilldelas Stig H-stipendiet, som är ämnat för personer 30 år och yngre. En snygg dubbel då Andersson tidigare i år fick Stig H Johanssons hästskötarstipendium.
Meritlistan är diger där hon åt Robert Bergh tagit hand om mängder av topphästar, två exempel är elitloppsvinnaren Nahar och Kadett C.D. - vinnare av Europaderbyt. För tillfället har Andersson derbyvinnaren Hail Mary, liksom ett år yngre kulltopparna Fifty Cent Piece och Rome Pays Off i sin vård.
Charlotte Andersson har arbetat hela karriären i stall Bergh, förutom en kort avstickare till Daniel Redén där hon skötte världsrekordhållerskan Delicious U.S.
Men någon karriär i sulkyn lär det aldrig bli.
– Jag tog körlicensen när jag gick på Wången men plockade aldrig ut den, jag står bäst på sidan. Det jag brinner för är att träna hästen och se utvecklingen i den. Den dag man ska bli tränare är stipendiet en väldigt bra grund att stå på. Det här ska bli jätteroligt, säger Charlotte Andersson i pressutskicket.
Stig H-stipendiet består inte av pengar utan en mängd olika unika utbildningsmöjligheter som ska öppna dörren för en framtida proffskarriär.

Robin Johansson, Kanal 75


Solvallatränaren hade två hästar till start i uttagningsloppen i Tammerfors och båda gick vidare till finalen, som körs på samm..


Solvallatränaren hade två hästar till start i uttagningsloppen i Tammerfors och båda gick vidare till finalen, som körs på samma bana 2 oktober. E.L.Jetpack vann sitt försök från ledningen och Velvet Gold grejade sin finalbiljett genom att spurta in som tvåa. Mika Forss satt i sulkyn bakom båda treåringarna.

Ola Johansson, Kanal 75


Det kördes fyra lopp ingående i Breeders’ Crown på Solänget under kvällen. De sex främsta i vardera lopp är garantera..


Det kördes fyra lopp ingående i Breeders’ Crown på Solänget under kvällen. De sex främsta i vardera lopp är garanterade en plats i semifinalerna om en dryg månad och Fifty Cent Piece behövde inte förta sig för att ta ett steg närmare finalerna som körs i Eskilstuna 7 november. Från andraspår bakom startbilen körde Robert Bergh till ledningen ut på den första bortre långsidan och trots viss uppvaktning av Hoboken Am stack hans högklassiga fyraåring undan till mycket enkel triumf.
- Att köra henne är ungefär samma känsla som att köra ut med en ny bil ur garaget. Det är fantastisk "flow" och spänst, det går så fint så det är verkligen att åka lyx, sa Robert Bergh.
- Hon hade fått två månaders paus inför det här för att ladda om och det kunde inte bli bättre som det kändes i dag. Nu får vi se om det blir ett lopp till eller om vi väntar på semifinalerna. Jag får klura på det men det ser bra ut.

Sjätte segern i sjunde starten
I avdelningen för treåriga hingstar och valacker bättrade Jörgen Westholms jättetalang Global Concept på sitt redan bländande facit när han höll undan knappt men säkert från ledningen. Efter sju starter ståtar hästen med sex segrar.
- Det här är ingen bluff. Han vann trots att han är lite flegmatisk och jag tror att det finns mycket utveckling i den här, sa Rommetränaren.
Bland de fyraåriga grabbarna stod Amalencius B.B. i en klass för sig. Timo Nurmos-träningen har haft en del problem med att hålla sig till rätt gångart men det gjorde han den här gången och sedan Per Lennartsson låtit hästen pressa sig till ledningen i den andra kurvan var det spel mot ett mål.
- Jag var mest passagerare för han var ivrig i starten och när han inte fick någon rygg på långsidan drog han på själv. Hade jag hållit i honom hade det inte fungerat så det var bara att åka med och han visade form och klass att klara av det. Imponerande häst! sa segerkusken.

Wäjersten fyra gånger om
I Breeders-loppet för treåriga ston gjorde Impala Am en mycket fin prestation när hon flög till ledningen och sedan seglade ifrån konkurrenterna från slutkurvan och in i mål.  
- Det var kul att hon fick utdelning här. Det är en jättefin och jättetrevlig häst som nästan kvalade in till Oaks, så hon fick lite revansch i dag, sa Daniel Wäjersten om sin dubbla E3-finalist.
Bergsåkertränaren hade en storartad kväll i Örnsköldsvik. Redan innan V64® tagit sin början hade han styrt Bowling Orlando till seger och inom streckspelet blev det ytterligare två fullträffar. Nyförvärvet Spickleback Face presenterades i ett bländande skick och från positionen utvändigt om ledaren avgjorde sjuåringen till mycket enkelt seger.
- Lite förvånande faktiskt för han har känts trög och oinspirerad hemma och även lite i loppet. Men han skötte det själv. Jag har nog aldrig kört en häst som vet var mållinjen är på det här sättet och det gör ju jobbet enklare när hästen hittar vägen själv, sa Wäjersten, som fullbordade fyrlingen när Claude P.Hill dundrade undan från ledningen.
Sex rätt på V64 delade ut blygsamma 139 kronor och då potterna för fyra och fem rätt frös inne väntar en rejäl jackpot när V64 på torsdag avgörs i Bollnäs.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se