Inför GS75/jackpot: Flera chanser för formstallet

Ruth J Andersson har varit professionell travtränare sedan 2014. Förra året blev hennes bästa hittills. Stallets tolv fullträffar gav segerprocenten 16 och totalt sprang hästarna in nästan 1,2 miljoner kronor.
- Det var helt klart en fin avslutning på året i alla fall och även om vi inte har haft ut vrålmånga hästar har 2019 också startat bra, säger Ruth J Andersson.
Hon håller till på en gård i Sala och på träningslistan finns i dagsläget 26 hästar. Men det här året kommer hennes tränarrörelse att förändras. Hennes bror, framgångsrike lärlingen Oskar J Andersson, ska nämligen också ta klivet till att bli egen tränare och han ska hålla till på samma anläggning.
- Vi får se hur saker och ting artar sig. Oskar håller på att starta igång sin rörelse och vi har börjat samarbeta mer och mer. Hur det kommer att se ut vid årets slut är det ingen av oss som vet, men det blir egentligen inga praktiska skillnader utan kommer enbart se annorlunda ut på pappret.
I framtiden kan emellertid även praktiken förändras för Ruth J Andersson. Vid sidan av hästarna utbildar hon sig nämligen till lågstadielärare.
- Jag blir klart till sommaren och hur jag gör sedan, om jag kanske väljer att ta ut amatörlicens, är jag inte redo att fatta beslut om än. Träna hästar kommer jag att göra men på vilken nivå får vi se.

”Kan bli spännande”
Om hon kommer att forma Sveriges framtid i skolbänkarna eller de fyrbenta springarna på träningsbanorna får framtiden utvisa. Tills vidare står det i alla fall ”proffstränare” på Ruth J Anderssons visitkort och när jackpotmiljonerna ska fördelas över GS75-spelarna på söndagen har hon tre hästar till start. Först ut är Icanhearyou (GS75-1) som senast höll undan till seger från ledningen.
- Hon var verkligen jättefin senast. Jag vet att hon är stark, hon är en träningsnarkoman som älskar att träna, men att hon orkade på den banan och med det trycket hon fick under vägen tyckte jag var imponerande.
Hur tog hon det tuffa loppet?
- Bra! När hon var yngre tog hon loppen ganska hårt men det verkar ha vuxit bort. Hon har hållit hull väldigt fint och är pigg och fräsch. Och hon har så bra psyke så hon tar det inte hårt mentalt heller.
Hur ser du på loppet den här gången?
- Jag tror att det kan bli spännande. Egentligen är väl styrkeuppgifter hennes grej om man ska renodla det men på banorna som är så här års kan det bli en styrkeuppgift även över kort distans. Och det gick ju bra över kort förra gången.
- Från spår ett kan hon få en jättefin position även om hon tappar spets. Hon är hygglig ut men väldigt humörbetonad, särskilt från start, och det kanske kan bli svårt att svara upp ledningen.
Hon ser ut att kunna bli favoritspelad. Tycker du att hon ska vara det?
- Jag är för dåligt påläst på motståndet för att ha någon riktig uppfattning om det, men hon känns fin och borde få ett bra lopp.

”Hon ska räknas!”
Mavericks Barbie (GS75-4) galopperade i V75 senast hon var ute och efter det har hon varit struken en gång för en sårskada.
- Förra gången tog hon passgång av någon anledning och då var galoppen ganska given. Att det var voltstart hjälpte inte heller. Nu är det auto och det är bättre. Strykningen berodde på att hon fått en spark på en mjukdel men det var ingen fara. Hon fick bara stå över ett par pass.
Hur bedömer du hennes status inför söndagens start?
- Den som det visste. Hon är svår alltså och vi vet egentligen aldrig var vi har henne. Hon kan springa lite när hon väljer att sätta den sidan till men hon är svår och det finns inget påtagligt att göra för att ändra på det.
USA-födda Lima Mermaid (GS75-6) har hittat nya växlar i vinter och ståtar med två segrar och lika många andraplatser i sina fyra senaste starter.
- De här resultaten har varit efterlängtade. Hon har länge visat att hon har vad som krävs men det har inte riktigt kommit fram i loppen. Hon är en sådan häst som hela tiden råkar ut för småskador och småtjafs. Men för några starter sedan tog vi av henne käkremmen och det har gjort enorm skillnad. Det är sällan som hon har fått göra så många lopp i rad, det brukar alltid vara något som strular för henne efter ett par lopp, men nu känns hon fortsatt bra. Hon är fin, pigg och glad, så allt är positivt.
Lång distans för första gången, hur tror du att hon gillar det?
- Jag tror inte att det är negativt för henne. Hon älskar att träna och har rejält med träning bakom sig.
Hur går annars tankarna inför loppet?
- Hon är lite uppanmäld men trots det och att hon har tjänat en del pengar på sistone tror jag att hon klarar mer. Hon har inte varit tomkörd i stort sett någon gång, senast blev det bara för långt fram och Oskar brydde sig inte ens om att rycka huvan, och hon borde stå sig i klassen. Bakspår på lång distans tycker jag inte gör något heller. Hon kan bli väl frisk från start men i ryggar håller hon sig cool. Hon ska räknas!
Hur rangordnar du din trio efter segerchans?
- Lima Mermaid har nog bäst chans, i och med att Icanhearyou riskerar att sitta fast. Men jag rankar Icanhearyou som tvåa och Mavericks Barbie trea.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerat 2019-02-07 17:22:00


De senaste travnyheterna


Derbyvinnaren Who’s Who utsågs till Årets fyraåring på den nationella hästgalan i Stockholm förra helgen och intresset &..


Derbyvinnaren Who’s Who utsågs till Årets fyraåring på den nationella hästgalan i Stockholm förra helgen och intresset är förstås på topp för hästen.
Men trots att hästen är pigg och kry blir det ingen tidig vårstart. Först någon gång efter midsommar är årsdebuten inplanerad för en av landets hetaste travare.
- För dagen tränar han mest styrketräning och springer väldigt lite. Men nu ska vi börja trappa upp och köra lite farter med honom, säger tränaren Pasi Aikio som tänker sig en upptrappning modell längre.
Det stora målet för året är femåringsloppet Jubileumspokalen på Solvalla i augusti. Stallet blickar också mot nästa vinter med Prix d’Amerique som dröm-målet.
- Prix d’Amerique är det stora målet, absolut. Men först måste han visa under sommaren och hösten att han har tagit kliv framåt i utvecklingen. Då kommer han att duga alldeles utmärkt där.

”Vill inte stressa”
Jubileumspokalen på Solvalla under sensommaren blir ett bra delmål.
- Vi har ju långsiktiga mål och vintermeetinget på Vincennes är förstås den stora drömmen. Största målet för i år är Jubileumspokalen och det går ju inte förrän i augusti. Jag kommer att förbereda honom noggrant inför det och inte stressa med att starta förrän framåt juni-juli. Han kommer inte årsdebutera förrän då. Planen är att han ska göra två eller tre lopp innan, säger Solvallatränaren.

”Nosen först i Prix d’Amerique”
Vintern för Who’s Who inleddes med vila efter en höst med både Svenskt Travderby och senare Europaderbyt. Efter två månader började hästen styrketränas.
- Derbyt var en stor grej. Bara att vi var med där är stort. Sen att vi fick vinna var förstås helt fantastiskt. Men Prix d’Amerique är ju världens svåraste lopp att vinna. Bara att vara med där skulle vara fruktansvärt stort. Men det är klart att drömmen finns att han ska stoppa nosen först också.
Pasi Aikio medger att det känns svårt att vara så snål med sig själv och travpubliken och inte starta guldklimpen.
- Nu när våren kommer och man ser fina hästar starta - ja, då blir man väldigt otålig. Det är som att sitta i en Ferrari inne i stan och bara få köra på ettans växel och inte gasa på. Man blir väldigt sugen, men vi får försöka hålla oss till planen.

Kanal 75


Det är Sulkysport som på torsdagen berättar att ägarna till Darling Mearas väljer att flytta sitt stjärnsto från Halmstad-t..


Det är Sulkysport som på torsdagen berättar att ägarna till Darling Mearas väljer att flytta sitt stjärnsto från Halmstad-tränaren Stefan Persson till Åke Svanstedt i USA.
- Det finns för få rena stolopp där man kör om stora pengar i Sverige och det är anledningen till att vi har tagit det här beslutet, säger ägarfamiljens representant Calle Wihlborg till Sulkysport.
Hos Stefan Persson har sexåriga Darling Mearas tjänat nästan 6,5 miljoner kronor och hon blev kullens drottning när hon vann Svenskt Travoaks som treåring, som fyraåring blev hon tvåa i Stochampionatet och i fjol var största triumfen segern i Sto-EM.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Det var på onsdagen som Claes Svensson skulle fodra hästarna i den ena utedriften då olyckan inträffade.- Plötsligt var det en hä..


Det var på onsdagen som Claes Svensson skulle fodra hästarna i den ena utedriften då olyckan inträffade.
- Plötsligt var det en häst som vände runt och slog med full kraft med båda bakbenen och träffade Claes i brösten och magen. Jag var bara ett par hundra meter därifrån och fick ringa ambulans då han klagade på att han inte fick luft, berättar Marie Nilsson.
Claes Svensson fördes till intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping.
- Han har bland annat skador på levern och har blött en hel del invärtes, eftersom de är specialister i Linköping kördes han dit ifall det blir aktuellt med operation, berättar Marie Nilsson.
Förutom inre blödningar har Claes Svensson flera brutna revben och en punkterad lunga.
- Lungan är redan i dag bättre och det är jättepositivt. Han är förstås omskakad och har svårt att prata. Just nu verkar det som att han slipper operation men han kommer att bli kvar i Linköping några dagar. Läget bedöms stabilt. De har även hittat någon skada på mjälten och även en rispa på tunntarmen. Claes är stenhård och kommer att reda ut det här, sedan hur länge han blir borta får vi se. Det viktiga är att han blir frisk, säger Marie Nilsson.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Efter en lysande start på 2019 har Skellefteåproffset Christian Månsson fått tid för operation i nästa vecka. Ena axeln kr&ari..


Efter en lysande start på 2019 har Skellefteåproffset Christian Månsson fått tid för operation i nästa vecka.
Ena axeln krånglar efter en olycka under fjolåret.
-Jag har fått tid nu på tisdag och det är en sak som behöver göras. Ledbanden i axeln behöver bytas och de tar lite från ett lår på något sätt. Jag kan bli borta tre till sex månader från löpkörningen beroende på hur det ser ut. Jag känner det själv att det inte känns bra och man måste tänka på framtiden någon gång i livet också, säger Christian Månsson.
Efter tio starter i år ståtar han med en segerprocent på 50 med stallets hästar.  Nesvik Oda, Great Victory, Giel Wielinga, Celeste Brodda och Get Lucky D.E. har vunnit var sitt lopp.
- Ett sådant här flyt har jag ju aldrig varit i, det är nästan lite osannolikt. Men nu blir det vila.Jami Mikkonen och Jessica Nilsson rycker in och det är jag mycket nöjd över. Det är två tunga pjäser som ska hjälpa oss, säger han.
Du rundar av med att köra Giel Wielinga (V65-6) i Boden under fredagslunchen. Kan det bli ännu en seger innan sjukskrivningen?
- Det ser onekligen bra ut med förutsättningarna. Giel Wielinga har fin form. Jag har fått kvitto på att hästarna är i form och det känns bra. Det är en sak mindre jag behöver oroa mig för i alla fall. 

Mikael Wikner, Kanal 75


På söndag är det Grand Slam 75 igen och Sundbyholmstravet i Eskilstuna är värdbana.28-årige Alexander Nilsson är inne p&ari..


På söndag är det Grand Slam 75 igen och Sundbyholmstravet i Eskilstuna är värdbana.
28-årige Alexander Nilsson är inne på andra året som proffstränare och jobbar i team med pappa Hans Nilsson i Taxinge, mellan Södertälje och Strängnäs.
Fyraåriga stoet Let It Go vann lopp för Örjan Kihlström på Solvalla i förra veckan och kapabla Dictionary har kommit igång igen efter uppehåll med några starter för det lilla stallet.
- Jag funderar nog i samma banor som alla som håller på med det här. Det är klart att man vill ha så bra hästar som möjligt och vinna de roliga och lite större loppen, säger Alexander Nilsson.
Nilssons driver en liten uppfödning med ett sto i Frankrike. Sjuåriga stoet Dictionarys mamma Warrawee Jin är dräktig igen och står inackorderad hos Erik och Loes Dragt i Normandie.
Samma franska stall har fött upp femårige valacken Eblouissant. På söndagen jagar hästen karriärens första seger i GS75:ans andra avdelning.
Eblouissant tjänar fina pengar och formen är inte alls dum. Valacken har dock inte varit först i mål någon gång på sina 16 starter i livet. Däremot har det blivit fyra andraplatser och lika många tredjeplatser.

En jämn GS-avdelning
12 hästar är anmälda till söndagens lopp (GS75-2) över 1640 meter, med bilstart.
Eblouissant är en av flera kandidater i loppet där motståndarhästarna inte heller radar segrar. Segersnittet per häst når bara upp i dryga en och en halv segrar.
Maxime Marais kör hästen i loppet, utskrivet för lärlingar.
- Jag känner Maxime sedan några år. Han har kört Eblouissant två gånger nu och eftersom han gjort det bra får han fortsätta.
Senast hittade kusken ner i tredjeparet invändigt från ett tolftespår och Eblouissant spurtade till en tredjeplats i ett lärlingslopp på Solvalla. Nöjd?
- Ja, från det spåret var det bra att ge honom ett sådant lopp. Hästen har fin inställning men det är ingen som ska göra grovjobbet. Vi har provat att köra i dödens en tre-fyra gånger och det har inte funkat utan det är lopp ”på rulle” (väntan på speed) han ska ha.
Varför har det inte lyckats hundra någon gång för hästen?
- Ja, han visar i alla fall ingen dålig moral. Kanske är han lite sävlig, mera segstark. Men de gånger han får de fina loppen gör han alltid bra ifrån sig. Så han är väldigt nyttig.
Kan han ta karriärens första seger på söndag?
- Jag är inte jättepåläst på motståndet. Men som det känns, får han sitt lopp ska han absolut kunna hävda sig i ett sånt här lopp. Han tränar jättebra och känns fortsatt fin hemma och håller sig väldigt fräsch och fin också. Det är en fin löphäst och det är verkligen ingen omöjlighet att han vinner lopp när som helst, slutar färske Solvallatränaren Alexander Nilsson.

Mikael Wikner, Kanal 75


Kallblodsstjärnan Tekno Odin, som fått en kanonstart i aveln, är såld till Sverige och köpare är hästens tidigare trän..


Kallblodsstjärnan Tekno Odin, som fått en kanonstart i aveln, är såld till Sverige och köpare är hästens tidigare tränare Jan-Olov Persson tillsammans med en investerare.
Det är norska travsiten trav365.no som avslöjar affären.
Tekno Odin har lagt tävlingsskorna på hyllan och han fick ihop totalt 72 segrar på 122 starter och tjänade drygt 11,1 miljoner kronor.
Öystein Tjomsland tränade Tekno Odin fram tills mitten av juli i fjol då Jan-Olov Persson fick ta över den rollen. Det blev dock endast två starter för Hagmyren-tränaren, som alltså nu köper den elvaårige hingsten tillsammans med en kompanjon.
Tekno Odin har fått en flygande start som avelshingst där helbröderna Tekno Eld och Eld Rask lyser starkast tillsammans med stoet Granetta.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se