Inför GS75®: Linder tror på spets och slut på hemmabanan

Med travlegendaren Björn ”Skräcken” Linder som pappa var det naturligt för Fredrik Linder att hamna inom travsporten. Efter ett uppehåll har han fått tillbaka suget och driver nu ett framgångsrikt stall tillsammans med sambon Magdalena Eriksson.
– Utan ”Magda” hade jag inte varit där jag är i dag. Hon står för finliret och jag för grovjobbet i verksamheten, hälsar 48-årige Fredrik Linder, som håller till på en gård i Avesta.
Fredrik Linder är mer eller mindre uppväxt i stallet, där han som tioåring fick ta hand om sin första ponny vilket var en fin inskolning. Sedan jobbade han åt farsan i tio år innan han drog igång som egen 2000.
Men vägen fram till dagens fina tränarrörelse har långt ifrån varit spikrak. 2007 fick nämligen Fredrik en häst över sig och krossade två nackkotor.
– Jag opererades och fick två proteser. Men jag hade väldigt ont efter det och det blev för tungt för kroppen och det blev svårjobbat så jag valde att lämna in licensen.
Istället började han inom bageribranschen där han fick anställning hos sin mor Gunilla i Avesta där han stannade i tre år.
– Det påminde lite om travlivet med tidiga morgnar och sena kvällar. Jag trivdes, säger Fredrik Linder.
Men samtidigt fick han tillbaka suget efter hästarna med hjälp av vännerna Jörgen Westholm och Stefan ”Tarzan” Melander. Hos den senare träffade han sin nuvarande sambo Magdalena.
– Vi hade ett distansförhållande i fyra år, men sedan flyttade hon hit till Avesta och vi bestämde oss för att starta upp en verksamhet tillsammans.

Två storsegrar
Paret fick en bra start 2018 då Zeus Bi vann Breeders´ Course-finalen för treåringar på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen på Jägersro med Erik Adielsson i vagnen, förstapriset var 600 000 kronor.
2019 kom nästa storseger för Team Linder då Zeta Wise As vann både försök och final av Stosprintern i Halmstad med Kevin Oscarsson som kusk. Förstapriset var på 800 000 kronor och glädjen var total bland alla inblandade i vinnarcirkeln.
– Stora segrar och det är sådana man drömmer om i det här yrket, menar Fredrik.
I våras bestämde ägaren Stall Courant att den vindsnabba italienskan skulle gå till avel.
– Hon befinner sig i USA och har alla förutsättningar för att lyckas i aveln. Exteriört var hon en naturbegåvning med ett härligt klipp i steget. Det vore läckert om jag kunde få in en avkomma efter henne, säger Fredrik Linder.

Ljus framtid
Med en sådan profil borta i stallet har Fredrik Linder och övriga teamet kämpat vidare med bra resultat. På 230 starter har det blivit 33 segrar och 2,6 miljoner kronor inkört. Den största segern hittills under året tog Expensive då han vann ett lopp på V75 i Gävle i slutet av maj.
När det gäller framtiden för stallet ser den ljus ut. 38 hästar står på träningslistan där det finns tolv ettåringar och nio tvååringar.
– Men även våra treåringar har varit fina. Rio Alta Wine vann på ett fint sätt på Solvalla i förra veckan och med honom siktar vi på Kungapokalen nästa år. När det gäller Joy Alissa avslutade hon med seger för två veckor sedan på Romme. För hennes del laddar vi mot Drottningens Pokal.

Toppchans på hemmaplan
En som kan öka på den fina statistiken till stallet är Isa. Det fyraåriga stoet startar i GS75-6 på hemmabanan från spår 2 bakom startbilen med Mika Forss i vagnen. På 15 starter under året har hon tagit fem segrar och totalt travat in 332 900 kronor.
– Det ser ut som spets och slut om jag får bestämma. Hon är ruggigt kvick iväg bakom bilen och allt har verkat bra med henne i jobben inför den här uppgiften. Hon kommer att få hålla igång under vintern och jag tror hon har en hel del att hämta.
Hon brukar normalt gå barfota fram men tvingas nu gå med skor runt om. Hur ser du på det?
– Det är ingen nackdel utan hon hanterar det bra. Jag tror det är värre för många konkurrenter att få skor på hovarna, säger Fredrik Linder.
Det ser alltså ut att bli ett fint slut för 2020 för Fredrik Linder.
Och till nästa år ser det ännu bättre ut...

Magnus Blom, Kanal 75

Publicerat 2020-12-03 16:54:00


De senaste travnyheterna


Att ta körlicens som 52-åring är inte vanligt.Inte heller att köra sitt första lopp i direktsändning på ett riksspel mot fl..


Att ta körlicens som 52-åring är inte vanligt.
Inte heller att köra sitt första lopp i direktsändning på ett riksspel mot flera av landets absolut främsta kuskar.
För Jonas Gylling blev det verklighet på Axevalla på söndagen och resultatet total succé efter en lika fräck som lyckad styrning.
Nybörjaren inledde från bakspår bakom bilen och kom igenom perfekt bland galopperande konkurrenter.
I ledningen satt självaste Ulf Ohlsson, landets segerrikaste kusk de senaste åren som körde 2 402 lopp bara i fjol, men det var inget som avskräckte Gylling.
Han manade på sin häst Digital Lucky varpå Ohlsson fann det för gott att överlåta kommandot till sin okände utmanare.

Tårar efter loppet
Väl i spets ströp Jonas Gylling farten markant och kunde sedan finåka till seger före favoriten Oliver P.Hill och Conrad Lugauer.
- Jag körde så tight jag kunde från början och de andra skrek lite på mig, men jag tänkte att det skiter jag i, förklarade vinnaren sitt genidrag och fick frågan vad han sa till Ohlsson för att få denne att släppa ledningen.
- De sa på kursen att man inte får prata i loppen så jag vågade inte säga någonting. Jag bara körde, fortsatte Gylling som inte kunde hålla tillbaka tårarna.
- Jag är känslig. Jag gråter. Det här är så häftigt. Jag vill tacka alla som trott på mig och blivit delägare i hästen.

Miljonvinst på GS75
Ytterligare överraskningar gjorde att värdet drog i höjden på GS75® där utdelningen till slut stannade på 354 223 kronor för sju rätt.
Den största vinsten gick till ett andelssystem inlämnat via atg.se som drog in över 1,8 miljoner kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


Hans G Lindskog har den förnämliga jobbet att ringa upp ATG:s storvinnare vilket han ägnat sig åt under lördagen samt söndagen oc..


Hans G Lindskog har den förnämliga jobbet att ringa upp ATG:s storvinnare vilket han ägnat sig åt under lördagen samt söndagen och som vanligt bjuds det på riktigt sköna historier.
- Jag har pratat med alla tre vinnare samt även några som var väldigt nära sjuan. Mest av de som inte satte sju rätt vann Christer Eriksson, mer känd som ”Chrille Krukan”, på sitt andelsspel. De fick inte med Eclipse Am på nio streck och det grämde honom rejält. Givetvis hade han med Ornello som blev utnosad på linjen i V75-4. Trots detta blev det över 100.000 kronor per andel vilket säger en hel del om vilket bra spel V75® är, berättar vinnarambassadören.

Sjunnesson nyckeln
De tre systemen som satt var inlämnade i Finland, Skåne samt Stockholm och det är den sistnämnda vinnaren som Hans G fastnat lite extra för.
- Det är en 28-årig kille som tidigare satsade på en golfkarriär, men har sedan några år lagt ner den satsningen för att istället satsa på en civil karriär.
- Han är duktig matematiskt och hade gjort en systemram på 84.000 rader, men sedan reducerade han ner det hela 98 procent och den kupong som satt kostade 3.50 kronor. Han hade på den sju hästar i första och sedan sex raka spikar där han behövde få in tre raka spikar från V75-5 och framåt vilket lyckades.
- Hans morfar har varit aktiv inom travet tidigare och han tipsade om att hålla koll på Jörgen Sjunnesson som blev lite av nyckeln till storvinsten. Jägersrokusken satte ju dit både storskrällen Glimma Blixten i V75-2 samt spiken Taxi Out i avslutningen, berättar Hans G.

Ensam utan upploppsgalopp
Stockholmsvinnaren tog dock det hela med ro och hade inga storslagna planer kring vad han skulle göra för vinstpengarna.
- Han berättade för mig att han ska investera pengarna och fortsätta leva sitt liv med sin sambo precis som tidigare, säger Lindskog.
Det var dock inte långt ifrån att de drygt 18,5 miljoner som 28-årongen vann gick upp i rök i V75-avslutningen.
- M.T.Oscar som galopperade med grepp in på upploppet hade fällt 28-åringen och istället gjort en erfaren travspelare från Skåne ensam med sju rätt. Den sistnämnde satt dock med sju streck i avslutningen och hade med även Taxi Out varför han blev den som vann allra mest under lördagen – hela 19.474.317 kronor. Att spela på hästar och V75 är verkligen fantastiskt, avslutar vinnarambassadör Lindskog.

Robin Malmgren, Kanal 75


I fjol fick han ge sig mot Face Time Bourbon i Prix d’Amerique, men tog revansch i Prix de France.Sedan försvann Davidson du Pont.Medan Face Time Bou..


I fjol fick han ge sig mot Face Time Bourbon i Prix d’Amerique, men tog revansch i Prix de France.
Sedan försvann Davidson du Pont.
Medan Face Time Bourbon radade segrar och hyllades som odiskutabel kung av Vincennes så var hans antagonist inte synlig på tävlingsbanan.
Och när han väl återvände i oktober så var han lika osynlig ändå.
Efter fem rena preparélopp där Davidson du Pont mest åkte runt som turist i kön med skor på hovarna så spändes bågen inför Prix de Bourgogne för två veckor sedan.
Men då blev Davidson du Pont ordentligt avklädd av Face Time Bourbon och slutade fyra.
I det sista genrepet inför Prix d’Amerique fick Jean-Michel emellertid precis det kvitto han önskade.

Nöjda tränare
Medan stallkamraten Looking Superb anförde i hårt tempo så avvaktade Bazire som fyra i andraspår, kloss i rygg på Delia du Pommereaux.
Det visade sig vara ett perfekt slagläge.
Harper Hanovers-vinnaren Moni Viking drog upp spurten och rundade tätparet i sista sväng samtidigt som Eric Raffin gled fram som tvåa med Delia du Pommereaux.
När den senare kopplade grepp så vred Bazire ut varpå Davidson du Pont växlade tempo som i fornstora dagar då han sprintade upploppet i 1.06-fart och kämpade ner sin tappra utmanare.
- Det blev rätt ryggar och jag är jättenöjd med loppet. Det kändes säkert hela vägen, berättade Bazire efter loppet och la till:
- Nu känner jag mig säker på formen. Det finns två tre små saker som vi kan förbättra och han kommer att vara ännu bättre om två veckor.
Nästan lika nöjd var Sylvain Roger, tränare till tvåan.
- Hon var grymt bra idag. Det var lite synd att hon fick dra fram Davidson du Pont hela vägen, det avgjorde nog loppet. Nu gäller det bara att hålla formen så kan hon nog vara med och hugga i Prix d’Amerique också.

Krossade löpningsrekordet
Moni Viking höll till tredjepriset på avstånd medan övriga fältet var närmast utklassade.
- Hästen var riktigt bra. Jag bestämde mig för att köra i uppförsbacken eftersom han är väldigt stark där och jag tror att det gick i 1.09-fart där. Hästen visar inte mycket i jobben så det här var bästa möjliga träning inför Prix d’Amerique, förklarade Pierre Vercruysse om den norskägde åttaåringen.
Segertiden 1.12,0/2 850 meter är den klart snabbaste i loppets historia och belöningen för Davidson du Pont blev drygt en halv miljon kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


För en månad sedan kom beskedet att Gimpanzee lägger tävlingsskorna på hyllan och blir avelshingst.Natten mot söndag svensk tid ..


För en månad sedan kom beskedet att Gimpanzee lägger tävlingsskorna på hyllan och blir avelshingst.
Natten mot söndag svensk tid stod det klart att han kommer att göra det med en av de tyngsta titlarna på andra sidan Atlanten under sitt bälte.
Efter att ha stått lite i skuggan av stallkamraten Greenshoe som treåring så tog Gimpanzee under 2020 den äldre eliten med storm och segrade i flera av de allra största loppen, inkluderat Breeders Crown Open Trot och Hambletonian Maturity – där han blåste runt sina konkurrenter i överlägsen stil från spår 13.

Siktades mot Elitloppet
Gimpanzee var aktuell för start i Elitloppet i maj innan pandemin kom emellan.
Men även om hästen aldrig startade utanför Nordamerika så är kopplingen till Sverige mycket stark.
Uppfödd av Order By Stable AB, Borås (Stefan Balazsi), och köpt på auktion av Stall Courant (Anders Ström) och SRF Stable (Lennart Ågren) så tävlade Gimpanzee under tre enormt framgångsrika säsonger för Marcus Melander och avslutade karriären med 25 segrar på 34 starter och en bra bit över 20 miljoner kronor insprunget.
Gimpanzee erhöll 80 av rösterna i kategorin ”Årets travare” och vann närmast före Hambletonian-vinnaren Ramona Hill som fick 29. Han utsågs även till ”Årets äldre travare”.
Den tyngsta titeln ”Årets häst” gick till passgångaren Tall Dark Stranger, tränad av Nancy Takter – som redan innan lördagen fått titeln ”Årets tränare”.

Robin Johansson, Kanal 75


Ett långvarigt snöfall som till loppet hade övergått i regn gjorde förutsättningarna tuffa i den franska huvudstaden på l&..


Ett långvarigt snöfall som till loppet hade övergått i regn gjorde förutsättningarna tuffa i den franska huvudstaden på lördagen.
Det stora femåringsloppet Prix de Croix föregicks dessutom av ett par materialfel som sköt upp starten.
Sett till detta var det kanske inte märkligt att tempot blev sällsynt lågt för elithästar med jämn 1.16-fart i täten.
Trots det syntes både trötta ben och galopper över upploppet, medan Power - där gästkörande Eric Raffin länge sladdat sist i klungan – precis som i Europaderbyt hade sparat på krutet.
Speeden bet lika bra den här gången då den svenske kriterievinnaren spurtade till ännu en storseger och nästan en halv miljon kronor, spelad till 16 gånger pengarna.
Johan Untersteiners Guzz Mearas smögs i andraspår av Pierre Vercruysse och inkom som fyra utan att få helt fritt mellan hästar sista biten.
Klart mest betrodd av svenskarna var Jerry Riordans Aetos Kronos som styrdes fram utvändigt om ledaren av Jean-Michel Bazire i slutkurvan, men kroknade helt och slutade sist av de felfria.

Robin Johansson, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Jonathan Gustavsson var allt annat än nöjd med 2020 när året summerades. Segerprocenten landade på fem och inkörda pengar stanna..


Jonathan Gustavsson var allt annat än nöjd med 2020 när året summerades. Segerprocenten landade på fem och inkörda pengar stannade 361.100 kronor vilket var en missräkning och en ordentlig procentuell tillbakagång kontra tidigare år.
- Det är bara att lägga fjolåret till handlingarna. Vi fick in något i stallet tidigt under sommaren och sedan gick inte hästarna någonting i princip.
- Som tur är har detta året börjat helt otroligt bra, men det blir nog svårt att hålla segerprocenten på 67 året ut, skojar Rommetränaren.

"Tussarna oryckta"
På onsdag ser B.G.Pastor Jonte ut att bli favorit på V86® och förutsättningarna kunde knappast ha blivit bättre.
- Vi har dragit ett perfekt spår bakom bilen och formen verkar vara lika fin som när han blåste runt dem när vi körde barfota runt om för första gången på Färjestad i maj.
- Hemmavid känns han minst lika fin som inför senast och jag tror att han ska ha gått framåt ytterligare med det loppet i kroppen, funderar Jonathan.  
 Senast tog Jonte andra raka segern och detta i betydligt tuffare konkurrens än i Eskilstuna näst senast.
- Jag hade respekt för att han klev upp i klass ordentligt senast jämfört med breddloppet gången innan, men det löste han ju utan minsta problem. Robert rattade ett ruggigt snyggt lopp och Jonte gick i mål med tussarna oryckta och en hel del krafter i behåll.
- Bergh körde inte en meter med honom den gången och kanske var motståndet en aning blekt också, men han sprang ändå en 12-tid i snöstormen och ingenting tyder på att han ska vara sämre på onsdag, funderar Gustavsson.

"Rikigt bra uppgift"
Att det var så mycket kräm kvar senast får undertecknad att fundera på om det kan bli ett mer offensivt upplägg på Solvalla när Magnus A Djuse – som körde vid B.G.Pastor Jontes första seger i karriären – får chansen mellan skalmarna.
- Jag ser honom gärna i ledningen denna gång. Jag tror att han har gått där en gång tidigare och då bet han ifrån sig bra efter vila.
- Han är dock inte beroende av någon speciell resa och tål absolut att göra mer jobb än senast om så krävs. Känslan med facit i hand efter Åbyloppet är att han förmodligen hade vunnit där även om ”Robban” inte varit så iskall och suttit kvar i andraspår när de fyllde på i tredjespår på långsidan.
- Det är en skön känsla att ha med sig till på onsdag då jag faktiskt tycker att han har en riktigt bra uppgift på papperet. Värst emot ser väl Mister Donald ut att vara, men den har inte startat på länge och sedan kanske Armstrong Louis kan utmana om han är förbättrad till denna start.
- Mot bakgrund av detta blir han betrodd med all rätt och det ska vara en bra segerchans, konstaterar tränaren.

"Färsk i klass I"
Med två raka segrar och fina startpoäng in på kontot kan man sikta högre framöver, men Jonathan är försiktigt offensiv kring detta.
- Går Jonte bra på onsdag kan det absolut bli tal om V75® framöver, men han är färsk i Klass I och det är bra pengar att köra om även på onsdagarna. I klass I ska han ändå ut och nöta hästar som tjänat upp till halvmiljonen. Vi hinner med V75 vad det lider oavsett och det är ingen mening att stressa, konstaterar tränaren.
Utöver B.G.Pastor Jonte startar även B.G.Arne under veckan och detta på Färjestad under måndagen. Det krävs att båda dessa vinner om stallet ska behålla sin segerprocent på 67 och form för att göra det verkar i alla fall finnas.

Robin Malmgren, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se