Hemligheterna bakom Redéns tränarchampionat

 Hur känns det att vara tränarchampion för hela landet?
- Känns och känns, nu är det ett nytt år. Vi har bränt med två V75-favoriter på två veckor, då är man inte så populär. Men ska man se tillbaka på året så har det varit fantastiskt.
Varför gick det så bra under 2018?
- Den stora förklaringen är att hästarna fått vara friska hela tiden. Vi hade ett enormt bra år på gång 2017 också, men tvingades till ett break på tre månader sedan det kommit in sjukdomar. I år har vi sluppit det och kunnat träna och tävla kontinuerligt med hela stallet.
Hur ovanligt är det att man lyckas undvika att få in sjukdomar i stallet under ett helt år?
- Det är väldigt ovanligt. För mig tror jag knappt att det har hänt tidigare.
Har ni gjort något speciellt för att lyckas med det?
- Ja, hela min gård är uppbyggd så att de olika stallarna ska ha så lite kontakt med varandra som möjligt. Virus sprider sig oftast via kläder, därför försöker vi undvika att man springer för mycket mellan stallarna. Personalen har ett stall man jobbar i, sedan får man träffas på fikaraster och liknande. Får man en sjuk häst ska man kunna isolera det stallet eller helst hästen som är drabbad.
Är det hela hemligheten, finns det inget annat du gjort annorlunda i år?
- Jo, det finns en sak till. Jag skruvade lite på träningsbanan också. Jag ville att hästarna skulle börja arbeta ännu mer med musklerna och lungorna, mer mjölksyreträning. Det är egentligen jättesmå grejer. Har man ett fungerade koncept så får man inte göra för stora korrigeringar, men vi fick ta hjälp av en speciell maskin som kunde packa underlaget och fick till väldigt bra svikt, samtidigt som vi behöll fästet. De har gjort att hästarna kunnat arbeta sina muskler mer.
Vad gav det för effekt?
- Hästarna som har mycket muskelmassa höjde sig och fick bättre uthållighet. Ett tydligt är exempel är Propulsion. En annan häst är som är byggd på samma sätt är Coogan, som verkligen är jättestark, men ändå blev trött i loppen. Nu när han fått arbeta på ett annat sätt i träningen så kommer mjölksyran mycket senare när det är tävling.
Hur många hästar blev bättre av det här?
- De flesta, det är bara att titta på min träningslista och resultaten. Men precis som människor så har hästar olika muskelmassa så man måste individanpassa träningen.
Vad är ditt bästa minne från 2018?
- Det är Rödluvans (Conrad Rödluva) Oaksseger. Det var enormt kul.
Därför att…?
- Det var bara det. Hela storyn bakom hästen, att jag hittat henne och tränat upp henne. Vi är inte så kända för att vinna unghästlopp så det var jäkligt skönt att visa att vi kan göra det också. Och det var inte någon häst som kostade flera miljoner heller. Hon är ett unikt exemplar.
Unik på vilket sätt?
- I boxen ser hon inte särskilt unik ut. När man kör henne hemma känner man att det är en ganska fin häst. Men på banan…. Jag har bara kört henne på banan en gång och det var i kvalet. Då märkte jag att det var något av det värsta jag suttit bakom. Hon kändes helt färdig trots att hon aldrig varit inne på banan i hela sitt liv, det var en jäkla upplevelse. Nu blir jag sugen på att det ska bli varmt så att jag kan starta henne igen…
När ska hon starta?
- Det dröjer. Hon har semester. Någon gång i slutet på våren.
Propulsion fick feber efter sin senaste start, hur är hans status för dagen?
- Han är frisk. Han hade feber i två dagar, det är första gången han fått feber sedan han kom hit. Men nu finns det inget att gnälla på. Det är en klok häst, han borde haft högre puls än han hade efter loppet. Men jag tror att han kände själv att något inte var bra och därför tog han inte ut sig. Han har fått ett lugnt träningsjobb och ska gå ett lite snabbare imorgon (måndag).
Vilka svar kan du få av det jobbet?
- Ganska många. Jag känner om han blivit ofräsch, även om det inte ser så ut.
Hur ser det ut inför Prix d’Amerique?
-Min förhoppning är att vara med. Men det får hästen bestämma, han måste vara i toppform för att kunna starta där.
Blir det någon mer start innan dess i så fall?
- Det vet jag inte, det är för tidigt at svara på.
Din andra Prix d’Amerique-kandidat Lionel N.O. var inte som bäst i lördags, var han också sjuk?
- Nej, han har inte hostat eller visat några tecken på det. Jag tror att det var banan som spelade hon ett spratt. Det var likadant på Bjerke i november, hästen var lite sämre och gjorde ett kanonlopp i starten efter. Jag räknar med att kunna starta honom i Prix d’Amerique.
När åker hästarna ner till Frankrike?
- Det blir i veckan före loppet.
Är det någon mer häst som är aktuell för start i Frankrike?
- Ja, Sorbet, om han tävlar bra på tisdag. I så fall siktar vi mot Prix de Luxembourg dagen innan.
En gång till, hur känns det att vara tränarchampion i Sverige? Det är bara åtta tränare (Sören Nordin, Stig H Johansson, Olle Goop, Åke Svanstedt, Kari Lähdekorpi, Robert Bergh, Lutfi Kolgjini och Peter Untersteiner) och som haft titeln sedan 1970, efter att Stig H Johansson bara släppt ifrån sig den två gånger under 30 år mellan 1977-2006.
Hur ser du på det?
- Det känns fantastiskt, nu kan man slappna av. Jag måste erkänna att jag sneglade åt det sista månaden. Innerst inne så trodde jag inte att vi skulle hålla undan (för Timo Nurmos) eftersom vi inte har så många hästar. Det är inte så att vi kan ta ut fyra-fem hästar på V75 en vecka. Men hästarna fortsatte att leverera och vi hade otroliga framgångar med de vi startade.
- Att Stig H nästan vann allt under 30 år är nästan ofattbart. Man fattar vilken prestation det är. Även Åke förmåga att hålla igång i så många år, det är helt fascinerande.
Börjar dina 30 år nu?
- Jag vet vilket enormt arbete som krävs och vet inte hur länge jag kommer att ha motivation och ork.
Men det var inte ditt sista tränarchampionat?
- Absolut inte, vi ska försöka jobba mot ytterligare något i alla fall.
Slutligen, vad är stallets mål för 2019?
- Självklart kan man inte ha målsättningen att försöka slå 2018, det blir ganska svårt. Men man kan säga såhär: Vi har många fina hästar som ska försöka hitta formen och leverera i de stora loppen. Sedan hoppas jag att flera som jag inte trott lika mycket på kan blomma ut. Samtidigt som de gamla trotjänarna håller stilen. Vi ska jobba vidare på samma sätt och hoppas på ett roligt år, säger Daniel Redén.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerat 2019-01-06 21:29:00


De senaste travnyheterna


Cleangame var spelad till storfavorit i dagens huvudnummer på Vincennes, Prix du Bois, och han stod pall för trycket. Sedan Jean-Michel Bazire avance..


Cleangame var spelad till storfavorit i dagens huvudnummer på Vincennes, Prix du Bois, och han stod pall för trycket. Sedan Jean-Michel Bazire avancerat från tredje par utvändigt till positionen utvändigt om ledande stallkamraten Ble du Gers på den bortre långsidan avgjorde hästen till knapp men säker seger över upploppet. Kilometertiden över de 2 850 meterna skrevs till 1.12,1 och loppets förstapris uppgick till 415 000 kronor. Totalt har den sjuårige segermaskinen vunnit 23 av 37 starter och tjänat 8,1 miljoner kronor.

Looking Superb trea
Norskägde Prix d’Amerique-tvåan Looking Superb startade i Prix Jean Cabrol och även han var stor favorit. Men till skillnad från sin stallkamrat Cleangame var han chanslös att utmana om segern från positionen utvändigt om ledaren. Toppstoet Chica de Joudes vann från spets med sin tränare Alain Laurent i sulkyn och Looking Superb fick nöja sig med tredjeplatsen sedan han även tvingats släppa vasst avslutande jätteöverraskningen Cicero Noa förbi sig. Chica de Joudes vann på 1.12,7 över 2 700 meter och för det fick hennes ägare närmare 300 000 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Jörgen Westholm-tränade Diaghilev tog tillsammans med Gabriele Gelormini hand om ledningen i ett lopp i Caen och den positionen behöll ekipa..


Jörgen Westholm-tränade Diaghilev tog tillsammans med Gabriele Gelormini hand om ledningen i ett lopp i Caen och den positionen behöll ekipaget hela vägen in i mål. Segerchecken på cirka 110 000 kronor gjorde att den sexårige hingsten passerade en miljon kronor insprunget.
Senare under fredagen slog Jarmo Niskanen-tränade Dan Josselyn till på huvudstadsbanan Vincennes. Sexåringen ägs av Gävletränaren Fredrik Wallin och segern togs med Franck Ouvrie i sulkyn efter ett lopp mestadels i rygg på ledaren. Loppets förstapris uppgick till 180 000 kronor och totalt har fuxen tjänat 872 000 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Den tvåfaldige miljonären vann hur enkelt som helst i ett V64-lopp i Boden. Han stod med 40 meters tillägg över distansen 3140 meter och va..


Den tvåfaldige miljonären vann hur enkelt som helst i ett V64-lopp i Boden. Han stod med 40 meters tillägg över distansen 3140 meter och var snabbt framme snett utvändigt om ledaren. Selmer I.H. övertog ledningen efter halva distansen och blev utmanad halvvarvet kvar av Rhapsody Ås som kom farande. Men Selmer I.H. bara stegade ifrån till en lätt seger när Mika Forss lättade lite på tömmarna. Segertiden blev 1.15,5/3180 för Umeå-hästen som därmed tog sin 13:e seger i 28:e starten.
- Hästen var jättefin och han bara leker hela vägen. Det är en otroligt fin häst. Jag tror att det här är en av de bästa distanserna för honom, sa Mika Forss.
Vid sidan av banan stod Samu Sundqvist, försteman i stall Ingemar Hultqvist. Han var mycket nöjd över sin adept.
- Han fick ett snällt lopp och fick springa på. Det blev en perfekt årsdebut. Nästa start blir i Scandal Plays Minne i extra V75 i Boden nästa söndag, sa Samu Sundqvist.

Michael Carlsson, Kanal 75


FaktaCyber Lane, valack, 6 år Starter: 30Segrar: 20Rekord: 1.10,7/1640aIntjänat: 9 016 965 kronorHemmabana: HalmstadPre..


Fakta
Cyber Lane
, valack, 6 år 
Starter: 30
Segrar: 20
Rekord: 1.10,7/1640a
Intjänat: 9 016 965 kronor
Hemmabana: Halmstad

Presentation: 
Inledde karriären som treåring med nio raka segrar innan han förlorade i Ina Scots Ära. Återupptog snabbt segrande och vann både försök och final i Svenskt Travderby. Detta efter en minnesvärd kontring i finalen. Vann senare på säsongen även finalen i Breeders Crown.
I fjol som femåring tog han sitt första nappatag med den äldre eliten och vann Copenhagen Cup men även femåringsloppet Kjell P Dahlströms Minne. Avslutade säsongen genom att bli tvåa i Svenskt Mästerskap efter Readly Express, samt tvåa i Müllers Memorial bakom Propulsion.

Tränaren Johan Untersteiner svarar:

Hur känns hästen för dagen?
- Han har känts fin hela vintern men det är heller ingen häst som glänser hemma i träningen. Han är rätt så tråkig hemma och det är väldigt svårt att få någon riktig feeling när man kör honom. Men hästen känns precis som han har gjort tidigare. Han fick först ta det lugnt efter fjolårssäsongen och sedan har han tränat på för fullt i vinter. Jag har haft bra banor att köra på och det har varit både backträning och träning i tryckvagn.
- Förra veckan gick han första banjobbet inne på Halmstadtravet efter drygt 1.20 full väg. Han ska gå ytterligare ett lite vassare banjobb till nästa vecka och efter det bestämmer vi start.

När startar han nästa gång? 
- Det kan bli i uttagningen till Olympiatravet på Jägersro den 6 april.

Vilka förhoppningar och mål har ni inför säsongen?
- Man drömmer alltid om de stora loppen såklart. Han är titelförsvarare i Copenhagen Cup och tanken är att han ska starta där igen. Elitloppet drömmer man också om, men vi får se hur bra han är och hur han utvecklas.
- I fjol som femåring var det första året mot den äldre eliten. Han gjorde det bra utan att kunna utmana de allra bästa. Han var tvåa bakom Readly Express och Propulsion och vi får se om han är starkare i år och kan utmana dem, säger Johan Untersteiner.

Michael Carlsson, Kanal 75


Söndagens Grand Slam 75 avgörs på Axevalla och hemmatränaren Sofia Aronsson startar tre hästar inom miljonspelet. I fjol flyttade hon ..


Söndagens Grand Slam 75 avgörs på Axevalla och hemmatränaren Sofia Aronsson startar tre hästar inom miljonspelet. I fjol flyttade hon in i sitt nybyggda stall som ligger vägg i vägg med Bjertorp på Västgötaslätten. Trots att det blev 3,2 miljoner kronor inkört och 30 segrar, är Sofia långt ifrån nöjd. Anledningen är att sjukdomar spolierade hela sommaren för hästarna som inte kunde prestera.
- Jag fattar faktiskt inte hur vi kom upp i de siffrorna till slut när det gäller segrar och inkörda pengar. Året började väldigt bra men sedan när vi flyttade in till vårt nya stall så blev hästarna sjuka. Det höll i sig hela sommaren och en bit in på hösten. Det var motigt och blev ett rejält tapp för hela stallet, säger Sofia Aronsson.
- Det tog lång tid innan hästarna blev friska men sedan började det röra på sig. Det nya året har börjat bra och jag har inte riktigt lika mycket starthästar som jag har haft tidigare. En del är också konvalescenter men de som startar går bra och jag får vara nöjd.

”Vann enkelt med krafter kvar - är snabb ut”
Sofia Aronsson har 36 hästar i träning och jobbar även som expert i travets tv-sändningar två gånger i månaden. Men på söndag är det stallet som gäller när Sofia selar ut tre hästar i Grand Slam 75. Den hetaste vinstchansen kommer direkt med Vichy Grif som tillhör favoriterna i inledningen. Det femåriga stoet har börjat det här året strålande och gjort tre starter. Efter en andraplats i årsdebuten har det blivit två raka övertygande segrar. Först vann hon från ledningen i Örebro och senast spurtvann hon på Solvalla från spår elva.
- Vichy Grif (GS75-1) har fått komma igång och börjat starta kontinuerligt och det har gett resultat. Det strulade mer eller mindre hela förra året för henne med sjukdomar precis som för de andra hästarna. Sedan när vi skulle få henne till start i vintras rullade hon sig fast i staketet. Men nu har hon fått träna och tävla utan avbrott och kommit igång. Hon går framåt med loppen och blir bara bättre och bättre. Det känns skönt att det har lossnat, säger Sofia Aronsson.
- Hon var bra vid segern i Örebro från ledningen och senast på Solvalla var hon jättefin. Kusken behövde inte vika fram pisken till slut och hon vann väldigt enkelt med krafter kvar.
Vad säger du om uppgiften för Vichy Grif med innerspår bakom startbilen?
- Hon är snabb ut och hade spår ett på V75 i somras och öppnade riktigt bra då. Axevalla är en av de bästa banorna att ha innerspår på eftersom det är så långa raksträckor. Jag hoppas att hon kan hålla upp ledningen och köra där. Det är några V75-härdade hästar med i loppet men hon är en av de som kan vinna. Inga ändringar.

”Blev för lätt och kunde inte trava”

Du har ytterligare två hästar med i Grand Slam 75. Chanserna där?
- Emilie K. (GS75-3)
drog jag av skorna på senast och hade för lätta boots på. Hästen blev alldeles för lätt och kunde inte trava. Den här gången ska det bli riktigt gjort med balansen och det blir skor runt om. Det är ingen häst som vinner på beställning och spår tolv är inget att hurra för. Hon får smyga med och försöka tjäna pengar. Eventuellt blir det helstängt huvudlag, men det har hon gått med tidigare.
- Valkyria Bob (GS75-5) blev halsopererad under det långa uppehållet och var heller inte helt fräsch när hon gjorde årsdebut på Mantorp. Hon har varit hos doktorn efteråt och känns fin igen. Vi har även bytt skor på henne och tränat på till den här starten. Jag hoppas och tror att hon kommer att gå bättre den här gången. Läget är bra men jag tror inte att hon är mogen att vinna redan nu. Jag hoppas att hon travar bra och kan vara med och ta en fin placering. Inga ändringar, säger Sofia Aronsson.

Michael Carlsson, Kanal 75


Innan onsdagens V86-spel fick Bergsåkerspubliken njuta av en av landets mest lovande unghästar.Attraversiamo tjänade 2,6 miljoner kronor under s..


Innan onsdagens V86-spel fick Bergsåkerspubliken njuta av en av landets mest lovande unghästar.
Attraversiamo tjänade 2,6 miljoner kronor under sina två första säsonger på tävlingsbanan med utklassningssegern i långa E3-finalen som topp.
Hästen var spelfavorit i Svenskt Travkriterium, men fick där nöja sig med femtepriset och har inte synts på tävlingsbanan sedan dess.
På onsdagen var det dags när Svante Båth tog ut hästen på sin forna hemmabana och fick körande Adielsson att lämna sin hemmaplan för att få köra.
Ett beslut han inte verkade ångra efter loppet.
- Jag är jättenöjd med honom. Det här är såklart inget bevis på vad han kan. Hästen gick med öppet huvudlag och sprang fort sista 500, samt en bit efter mål också. Den här har man väntat på i sex-sju månader, då är det jätteskönt att han fungerar så bra direkt, sade Adielsson som körde sig till front ut ur första sväng och lämnade sina konkurrenter i 1.10-fart sista halvvarvet.
Segertiden blev 1.14,5/2 140 meter autostart och belöningen 70 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se