Hemligheterna bakom Redéns tränarchampionat

 Hur känns det att vara tränarchampion för hela landet?
- Känns och känns, nu är det ett nytt år. Vi har bränt med två V75-favoriter på två veckor, då är man inte så populär. Men ska man se tillbaka på året så har det varit fantastiskt.
Varför gick det så bra under 2018?
- Den stora förklaringen är att hästarna fått vara friska hela tiden. Vi hade ett enormt bra år på gång 2017 också, men tvingades till ett break på tre månader sedan det kommit in sjukdomar. I år har vi sluppit det och kunnat träna och tävla kontinuerligt med hela stallet.
Hur ovanligt är det att man lyckas undvika att få in sjukdomar i stallet under ett helt år?
- Det är väldigt ovanligt. För mig tror jag knappt att det har hänt tidigare.
Har ni gjort något speciellt för att lyckas med det?
- Ja, hela min gård är uppbyggd så att de olika stallarna ska ha så lite kontakt med varandra som möjligt. Virus sprider sig oftast via kläder, därför försöker vi undvika att man springer för mycket mellan stallarna. Personalen har ett stall man jobbar i, sedan får man träffas på fikaraster och liknande. Får man en sjuk häst ska man kunna isolera det stallet eller helst hästen som är drabbad.
Är det hela hemligheten, finns det inget annat du gjort annorlunda i år?
- Jo, det finns en sak till. Jag skruvade lite på träningsbanan också. Jag ville att hästarna skulle börja arbeta ännu mer med musklerna och lungorna, mer mjölksyreträning. Det är egentligen jättesmå grejer. Har man ett fungerade koncept så får man inte göra för stora korrigeringar, men vi fick ta hjälp av en speciell maskin som kunde packa underlaget och fick till väldigt bra svikt, samtidigt som vi behöll fästet. De har gjort att hästarna kunnat arbeta sina muskler mer.
Vad gav det för effekt?
- Hästarna som har mycket muskelmassa höjde sig och fick bättre uthållighet. Ett tydligt är exempel är Propulsion. En annan häst är som är byggd på samma sätt är Coogan, som verkligen är jättestark, men ändå blev trött i loppen. Nu när han fått arbeta på ett annat sätt i träningen så kommer mjölksyran mycket senare när det är tävling.
Hur många hästar blev bättre av det här?
- De flesta, det är bara att titta på min träningslista och resultaten. Men precis som människor så har hästar olika muskelmassa så man måste individanpassa träningen.
Vad är ditt bästa minne från 2018?
- Det är Rödluvans (Conrad Rödluva) Oaksseger. Det var enormt kul.
Därför att…?
- Det var bara det. Hela storyn bakom hästen, att jag hittat henne och tränat upp henne. Vi är inte så kända för att vinna unghästlopp så det var jäkligt skönt att visa att vi kan göra det också. Och det var inte någon häst som kostade flera miljoner heller. Hon är ett unikt exemplar.
Unik på vilket sätt?
- I boxen ser hon inte särskilt unik ut. När man kör henne hemma känner man att det är en ganska fin häst. Men på banan…. Jag har bara kört henne på banan en gång och det var i kvalet. Då märkte jag att det var något av det värsta jag suttit bakom. Hon kändes helt färdig trots att hon aldrig varit inne på banan i hela sitt liv, det var en jäkla upplevelse. Nu blir jag sugen på att det ska bli varmt så att jag kan starta henne igen…
När ska hon starta?
- Det dröjer. Hon har semester. Någon gång i slutet på våren.
Propulsion fick feber efter sin senaste start, hur är hans status för dagen?
- Han är frisk. Han hade feber i två dagar, det är första gången han fått feber sedan han kom hit. Men nu finns det inget att gnälla på. Det är en klok häst, han borde haft högre puls än han hade efter loppet. Men jag tror att han kände själv att något inte var bra och därför tog han inte ut sig. Han har fått ett lugnt träningsjobb och ska gå ett lite snabbare imorgon (måndag).
Vilka svar kan du få av det jobbet?
- Ganska många. Jag känner om han blivit ofräsch, även om det inte ser så ut.
Hur ser det ut inför Prix d’Amerique?
-Min förhoppning är att vara med. Men det får hästen bestämma, han måste vara i toppform för att kunna starta där.
Blir det någon mer start innan dess i så fall?
- Det vet jag inte, det är för tidigt at svara på.
Din andra Prix d’Amerique-kandidat Lionel N.O. var inte som bäst i lördags, var han också sjuk?
- Nej, han har inte hostat eller visat några tecken på det. Jag tror att det var banan som spelade hon ett spratt. Det var likadant på Bjerke i november, hästen var lite sämre och gjorde ett kanonlopp i starten efter. Jag räknar med att kunna starta honom i Prix d’Amerique.
När åker hästarna ner till Frankrike?
- Det blir i veckan före loppet.
Är det någon mer häst som är aktuell för start i Frankrike?
- Ja, Sorbet, om han tävlar bra på tisdag. I så fall siktar vi mot Prix de Luxembourg dagen innan.
En gång till, hur känns det att vara tränarchampion i Sverige? Det är bara åtta tränare (Sören Nordin, Stig H Johansson, Olle Goop, Åke Svanstedt, Kari Lähdekorpi, Robert Bergh, Lutfi Kolgjini och Peter Untersteiner) och som haft titeln sedan 1970, efter att Stig H Johansson bara släppt ifrån sig den två gånger under 30 år mellan 1977-2006.
Hur ser du på det?
- Det känns fantastiskt, nu kan man slappna av. Jag måste erkänna att jag sneglade åt det sista månaden. Innerst inne så trodde jag inte att vi skulle hålla undan (för Timo Nurmos) eftersom vi inte har så många hästar. Det är inte så att vi kan ta ut fyra-fem hästar på V75 en vecka. Men hästarna fortsatte att leverera och vi hade otroliga framgångar med de vi startade.
- Att Stig H nästan vann allt under 30 år är nästan ofattbart. Man fattar vilken prestation det är. Även Åke förmåga att hålla igång i så många år, det är helt fascinerande.
Börjar dina 30 år nu?
- Jag vet vilket enormt arbete som krävs och vet inte hur länge jag kommer att ha motivation och ork.
Men det var inte ditt sista tränarchampionat?
- Absolut inte, vi ska försöka jobba mot ytterligare något i alla fall.
Slutligen, vad är stallets mål för 2019?
- Självklart kan man inte ha målsättningen att försöka slå 2018, det blir ganska svårt. Men man kan säga såhär: Vi har många fina hästar som ska försöka hitta formen och leverera i de stora loppen. Sedan hoppas jag att flera som jag inte trott lika mycket på kan blomma ut. Samtidigt som de gamla trotjänarna håller stilen. Vi ska jobba vidare på samma sätt och hoppas på ett roligt år, säger Daniel Redén.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerat 2019-01-06 21:29:00


De senaste travnyheterna


I upptakten av varje ny säsong bjuder Umåker år in fjolårets tolv segerrikaste körsvenner på banan att göra upp i Mä..


I upptakten av varje ny säsong bjuder Umåker år in fjolårets tolv segerrikaste körsvenner på banan att göra upp i Mästerkusken.
Tisdagens upplaga såg flera av landets mest rutinerade körsvenner med landets nykorade champion Ulf Ohlsson i spetsen.
Och en kille född på 2000-talet.
Men Magnus A Djuse har sällsynta meriter för sin ålder och kan numera även titulera sig Mästerkusken av Umåker.
Detta sedan han skickat fram Sören Lennartson-tränade Conrads Gregor utanpå ledaren och reglerat motståndet.
- Det kändes som entaktad häst, ingen man ska köra på speed med, förklarade Djuse som är yngst av fyra bröder vilka alla tar för sig alltmer på travbanan.
- Jag är lite lugnare än brorsorna, det är det man lärt sig, berättade lillebror.
V64-kvällen blev favoritbetonad varpå utdelningen för sex rätt stannade vid 884 kronor.
Jackpot på fyra rätt innebär att nästan en miljon kronor flyttas till kommande tisdags V64-tävlingar på Solvalla i form av jackpot.

Robin Johansson, Kanal 75


I sin roll som expertkommentator på atg.se är Daniel Olsson tvingad att slaviskt följa det franska vintermeetinget på Vincennes.Någo..


I sin roll som expertkommentator på atg.se är Daniel Olsson tvingad att slaviskt följa det franska vintermeetinget på Vincennes.
Något han gör han mer än gärna.
Men när den framgångsrike kusken tog på sig uppgiften som Frankrike-expert i tv-rutan kunde han knappast ana att det en dag skulle bli en språngbräda till att få köra det finaste loppet av alla.
För till skillnad från andra travfanatiker och frankofiler med järnkoll på hästarna i Paris så har Daniel Olsson ytterligare en dimension att tillföra.
I fjol fick han nämligen för första gången chansen att själva delta i Prix d’Amerique.
Beskedet kom ett år innan dessa rader skrivs, nämligen på tisdagen före loppet.
- Jag satt med i lunchsändningen och jobbade med Frankrike när Daniel (Redén) ringde. Klockan var 11.30, minns Olsson som en minut senare tackat ja till att sitta upp bakom 13-faldiga miljonärskan Wild Honey.
- Daniel frågade om jag hade något speciellt för mig på söndag. ”Ja, jag ska kommentera Prix d’Amerique”, blev mitt svar. Då undrade han om jag inte ville köra loppet istället. För en stund kändes det nästan overkligt.
Några prispengar blev det inte, men ett minne för livet.
- Med allt som hände runtomkring var det ännu större än jag hade föreställt mig. Invigningen var enorm, de flesta franska hästarna hade stora hejarklackar. Framförallt Bold Eagle och Belina Josselyn som ju nästan är helgonförklarade där nere. Det var bra stämning hela dagen och vädret var ovanligt fint med tio grader varmt.
Hur var det att köra själva loppet?
- Då blir det mer som ett vanligt lopp eftersom man går in i sin bubbla. Tyvärr blev det många omstarter, men vi kom iväg väldigt bra i den giltiga. Det låg hästen i fatet att hon var ovan vid voltstart så vi lyckades ändå inte nå en tillräckligt bra position. Sedan strulade det med ett par hästar framför som var trötta och vi drogs bakåt, men när vi kom loss spurtade hon väldigt piggt i skymundan. Med lite bättre tur på vägen hade hon kunnat knipa en bra slant.
Det häftigaste lopp du har kört?
- Ja, naturligtvis. Jag har även kört Elitloppet, även om det är väldigt många år sedan nu. Med de två går före övriga, helt klart.

”Ingen annan häst i världen”
I år har Daniel Redén ”bara” fått med två hästar och då Propulsion och Lionel N.O. har sina ordinarie kuskar tillgängliga får Olsson följa loppet som vi andra, från sidan.
Och givetvis har han stenkoll på söndagens deltagare.
- Det är fyra hästar som sticker ut och jag skulle mycket förvånad om någon annan vinner. Det är Belina Josselyn och Bold Eagle i kamp mot svenskarna Propulsion och Readly Express.
Vad tror du om svenskarnas chanser?
- De är stora. Både Daniel Redén och Timo Nurmos låter otroligt nöjda och verkar ha hästarna precis där de vill. Men detsamma gäller de franska hoppen och med alla favoriter i toppform ser det ut som det mest spännande Prix d’Amerique på många år.
Menar du att Belina Josselyn och Bold Eagle är bättre i år än förra året?
- Belina Josselyn är den som sett formstarkast ut av alla hästar inför årets upplaga. Om det betyder att hon är bättre än i fjol vet jag inte, den prestation hon gjorde i Prix d’Amerique tror jag nämligen ingen annan häst i världen hade klarat av. Hon fick ett totalt omöjligt lopp hängandes i tredjespår hela vägen.
- Bold Eagle är definitivt bättre än i fjol. Han hade hovbekymmer förra vintern och fick till och med strykas inför ett av uppladdningsloppen. Då såg han kortstegad och ansträngd ut hela tiden, men i vinter har han sett ut som sig själv igen. Den omlagda träningen verkar dessutom ha gjort gott för formen så han blir mycket farlig.
Vem är din vinnare av Prix d’Amerique 2019?
- Belina Josselyn. Inte minst därför att Jean Michel Bazire har dominerat hela vintermeetinget på ett sällan skådat sätt. Men jag håller självklart tummarna för svenskarna.
Hur skulle du ranka hästarna där bakom?
- Propulsion, Bold Eagle, Readly Express.
Om du ska nämna några av övriga, vilka blir det då?
- Davidson du Pont är den som ligger närmast toppkvartetten. En otroligt spännande häst framöver, men förmodligen är han för ung för att vinna redan i år.
- Carat Williams har sett kanonfin ut i samtliga B-lopp och är en outsider.
- Bird Parker gör alltid topplopp, men får samtidigt tunga resor och tvingas nog som vanligt att släppa några av de bästa förbi sig över upploppet, säger Daniel Olsson.
Den definitiva startlistan till Prix d’Amerique blir klar på torsdagen.
Loppet startar 16.05 på söndagen.
De totala prispengarna motsvarar i år nio miljoner kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


Sex av de ursprungliga sexton kandidaterna återstod att rösta på under galakvällen och till slut stod det mellan Hanna Öberg och orie..


Sex av de ursprungliga sexton kandidaterna återstod att rösta på under galakvällen och till slut stod det mellan Hanna Öberg och orienteraren Tove Alexandersson – mellan Öbergs OS-guld och Alexandersson dubbla VM-guld. När alla röster var räknade tilldelades Hanna Öberg det prestigefyllda priset.
- Det här betyder jättemycket för mig. Att jag på något vis nu kan förstå att jag kan beröra folk så som jag tidigare blivit berörd själv av otroliga prestationer, det är så otroligt häftigt, sa Öberg i sitt tacktal i SVT.
Björn Goop, vars seger med Timo Nurmos-tränade Readly Express i Prix d’Amerique låg till grund för nomineringen, delade tredjeplatsen med Armand Duplantis (friidrott), Johan Kristoffersson (rallycross) och Sarah Sjöström (simning). Det var 40:e gången som Jerringpriset delades ut och 11:e gången som någon från travsporten var nominerad.

Travets tidigare placeringar i Jerring-omröstningen:
1983: Thomas Nilsson (Legolas) – fyra
1984: Stig H Johansson (The Onion) – tia
1986: Stig H Johansson (Utah Bulwark) – sexa
1987: Karl O Johansson (Callit) – åtta
1990: Stig H Johansson (Queen L.) – nia
1991: Stig H Johansson (Peace Corps) – femma
1993: Stig H Johansson (Queen L.) – femma
1994: Erik Berglöf (Copiad) – sexa
1995: Helen A Johansson (Ina Scot) – fyra
2014: Örjan Kihlström (Maharajah) – trea

Vinnare av Jerringpriset 2000-2017:
2000: Magdalena Forsberg, skidskytte
2001: Magdalena Forsberg, skidskytte
2002: Carolina Klüft, friidrott
2003: Annika Sörenstam, golf
2004: Stefan Holm, friidrott
2005: Tony Rickardsson, speedway
2006: Susanna Kallur, friidrott
2007: Zlatan Ibrahimović, fotboll
2008: Charlotte Kalla, längdåkning
2009: Helena Ekholm, skidskytte
2010: Therese Alshammar, simning
2011: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport
2012: Lisa Nordén, triathlon
2013: Henrik Stenson, golf
2014: Sarah Sjöström, simning
2015: Sarah Sjöström, simning
2016: Peder Fredricson, ridsport
2017: Peder Fredricson, ridsport

Ola Johansson, Kanal 75


Sex av de ursprungliga sexton kandidaterna återstod att rösta på under galakvällen och till slut stod det mellan Hanna Öberg och orie..


Sex av de ursprungliga sexton kandidaterna återstod att rösta på under galakvällen och till slut stod det mellan Hanna Öberg och orienteraren Tove Alexandersson – mellan Öbergs OS-guld och Alexandersson dubbla VM-guld. När alla röster var räknade tilldelades Hanna Öberg det prestigefyllda priset.
- Det här betyder jättemycket för mig. Att jag på något vis nu kan förstå att jag kan beröra folk så som jag tidigare blivit berörd själv av otroliga prestationer, det är så otroligt häftigt, sa Öberg i sitt tacktal i SVT.
Stavhopparen Armand Duplantis kom på tredje plats och Björn Goop, vars seger med Timo Nurmos-tränade Readly Express i Prix d’Amerique låg till grund för nomineringen, blev fyra. Femma respektive sexa kom Johan Kristoffersson (rallycross) och Sarah Sjöström (simning). Det var 40:e gången som Jerringpriset delades ut och 11:e gången som någon från travsporten var nominerad.

Fotnot: I en tidigare version av texten stod det att Björn Goop kom på delad tredjeplats men därefter har Radiosporten även tillkännagivit placeringarna bakom de två toppnamnen.

Travets tidigare placeringar i Jerring-omröstningen:
1983: Thomas Nilsson (Legolas) – fyra
1984: Stig H Johansson (The Onion) – tia
1986: Stig H Johansson (Utah Bulwark) – sexa
1987: Karl O Johansson (Callit) – åtta
1990: Stig H Johansson (Queen L.) – nia
1991: Stig H Johansson (Peace Corps) – femma
1993: Stig H Johansson (Queen L.) – femma
1994: Erik Berglöf (Copiad) – sexa
1995: Helen A Johansson (Ina Scot) – fyra
2014: Örjan Kihlström (Maharajah) – trea

Vinnare av Jerringpriset 2000-2017:
2000: Magdalena Forsberg, skidskytte
2001: Magdalena Forsberg, skidskytte
2002: Carolina Klüft, friidrott
2003: Annika Sörenstam, golf
2004: Stefan Holm, friidrott
2005: Tony Rickardsson, speedway
2006: Susanna Kallur, friidrott
2007: Zlatan Ibrahimović, fotboll
2008: Charlotte Kalla, längdåkning
2009: Helena Ekholm, skidskytte
2010: Therese Alshammar, simning
2011: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport
2012: Lisa Nordén, triathlon
2013: Henrik Stenson, golf
2014: Sarah Sjöström, simning
2015: Sarah Sjöström, simning
2016: Peder Fredricson, ridsport
2017: Peder Fredricson, ridsport

Ola Johansson, Kanal 75


Allsvenska kuskligan1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 12-16-122. Carl Johan Jepson, Färjestad, 12-10-53. Örjan Kihlström, Solvalla, 11-10-54. Jorma Konti..


Allsvenska kuskligan
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 12-16-12
2. Carl Johan Jepson, Färjestad, 12-10-5
3. Örjan Kihlström, Solvalla, 11-10-5
4. Jorma Kontio, Solvalla, 11-2-1
5. Ulf Eriksson, Bollnäs, 9-3-3
6. Torbjörn Jansson, Solvalla, 8-5-5
7. Mikael J Andersson, Färjestad, 7-5-10
8. Per Lennartsson, Eskilstuna, 7-4-3
9. Conrad Lugauer, Jägersro, 7-3-0
10. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 6-9-11
11. Kaj Widell, Solvalla, 6-4-1
12. Oskar J Andersson, Romme, 5-8-3
13. Johan Untersteiner, Halmstad, 5-4-1
14. Oskar Kylin-Blom, Gävle, 5-3-3
15. Sandra Eriksson, Boden, 5-2-1
Siffror till och med 20 januari

Kanal 75


Propulsions medverkan i årets Prix d’Amerique på Vincennes i Paris har varit osäker sedan han 29 december förlorade som storfavorit ..


Propulsions medverkan i årets Prix d’Amerique på Vincennes i Paris har varit osäker sedan han 29 december förlorade som storfavorit i gulddivisionen och efter loppet stod med feber. Han tillfrisknade emellertid snabbt och Daniel Redén är så nöjd med vad hästen visar i träningen att han väljer att spänna bågen och för tredje året rad i starta sin topphäst i vad som brukar kallas världens tuffaste travlopp. Propulsion, som med elva miljoner kronor insprunget blev historiens vinstrikaste travhäst i Sverige förra året, har slutat trea och fyra i de två senaste upplagorna av Prix d’Amerique. Propulsions stallkamrat Lionel ska också ut i söndagens storlopp och från Sverige är även Timo Nurmos-tränade titelförsvararen Readly Express klar för start.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se