From The Mine kämpar för sitt liv

Det var på torsdagsmorgonen som Catarina Norqvist märkte att hennes ögonsten From The Mine inte var sig själv.
Magen fungerade inte och travstjärnan visade symtom på kolik.
- Veterinär har gjort vad den kan men här uppe i norr finns inte samma hjälp att få som söderut. Vi har ingenstans att åka om han skulle behöva opereras. Just nu kan vi bara hålla tummarna, säger Catarina Norqvist.
Tidigare fanns så klinik med möjlighet att ta hand om hästar med kolik även i Umeå, men inte längre.
- Vi har ingen hjälp att få. Jag kan inte åka så långt söderut till kliniker där. Då är han död.
- Man snackar om hästvälfärd…, men det är inte okej att det inte finns någon klinik som kan göra buköppningar här uppe i norr längre, säger Catarina Norqvist upprört.
From The Mine skulle startat i Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst (gulddivisionens final) på lördag.
- En V75-final betyder såklart ingenting just nu. Nu handlar det bara om att inte förlora hästen… det är svårt att prata, säger Catarina Norqvist och samlar kraft.
- Nu har jag ändå nytta av att jag jobbat på IVA i fem år och jag är med From The Mine nu och övervakar honom. Veterinären har varit här och hästen står med bland annat dropp nu. Vi kan bara hoppas det ska gå bra, men just nu är jag livrädd att hästen ska dö.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Publicerat 2020-11-26 14:50:00


De senaste travnyheterna


Fyra svenskfödda hästar har vunnit Prix du Luxembourg under 2000-talet varav två har varit svensktränade. 2002 kammade Lutfi Kolgjini hem l..


Fyra svenskfödda hästar har vunnit Prix du Luxembourg under 2000-talet varav två har varit svensktränade. 2002 kammade Lutfi Kolgjini hem loppet med Egon Lavec medan senaste segern för en helsvensk häst kom 2015 när Erik Adielsson satte dit On Track Piraten åt Hans R Strömberg. I fjol drog Romain Derieux det längsta strået med Anzi des Liards som är med för att försvara sin titel på lördag.
Ingen svenskfödd häst finns med bland de tio startande, men Björn Goop både tränar och kör italienskfödde Zlatan som dragit spår sex bakom bilen.

Startlista
Prix du Luxembourg
2 100 meter autostart
1 Desir Castelets – Gabriele Gelormini
2 Violetto Jet – Franck Nivard
3 Romanesque – Christophe Martens
4 Frisbee d’Am – Anthony Barrier
5 Dreambreaker – Eric Raffin
6 Zlatan – Björn Goop (Björn Goop)
7 Tamure Roc – Filippo Rocca
8 Dorgos de Guez – Jean-Michel Bazire
9 Anzi des Liards – Romain Derieux
10 Ble du Gers – Alexandre Abrivard
Förstapris: Drygt 500 000 kronor

Robin Malmgren, Kanal 75


24-årige Philip Wallström di Luca kom igång på allvar som tränare i fjol och största seger kom just hemma på Sundbyholm m..


24-årige Philip Wallström di Luca kom igång på allvar som tränare i fjol och största seger kom just hemma på Sundbyholm med Dallas Brick som vann ett lopp inom V86® under Fyraåringstestkvällen med 60 000 kronor i förstapris. På lördag ska helbrorsan tillika femfaldiga miljonären Zenit Brick försöka göra detsamma och därmed spräcka den unge tränarens nolla på V75®.
- Det hade givetvis varit fantastiskt att inleda året på det viset och med tanke på vilket enormt kunnande Zenit har känner vi oss inte slagna på förhand, konstaterar Philip.

Helt rätt besked
Zenit Brick har blivit en vinterföljetång på V75 de senaste åren och då i regi Timo Nurmos. Sin bästa vinter hade han kring årsskiftet och in på våren 17/18 då han på åtta raka starter i gulddivisionen vann fem och var tvåa i tre vilket belönades med en plats i Olympiatravet. Han gick starkt även vintern efter, medan vi föregående vinter inte fick se så mycket av Exi Svärd-sonen. Efter nästan ett års frånvaro gjorde han i alla fall comeback i ny regi på julafton och visade ingen ringrost.
- Beskedet hästen gav i comebacken på julafton just i Eskilstuna var exakt det jag ville ha. Han visade verkligen att han fortfarande vill springa och Jorma konstaterade efter loppet att det fanns väldigt mycket krafter i behåll.
- Nu ska vi ut på hemmaplan igen och det ser jag som ett plus med tanke på att han kan vara lite nervös att resa med. Dessutom har vi dragit ett för hans del optimalt startspår för en gångs skull då jag varken tycker att de längst in eller längst ut bakom startbilsvingen i Eskilstuna är speciellt gynnade, funderar di Luca.

"Väldigt smart häst"
Zenit Brick fick en del anhängare inför V75-comebacken på Bergsåker senast som dock ändade i besvikelse – inte minst för tränaren själv.
- Jag kände inte igen honom i loppet senast på Bergsåker och vi har inte hittat något fel på honom alls när vi gått igenom honom, men jag har funderat mycket och har väl mina teorier till varför det blev som det blev.
- Jag tror att det var en kombination av flera saker. Kanske hade vi varit lite för snälla med honom i träningen inför, men framförallt funderar jag kring två andra orsaker.
- Dels tävlade han med brodd för första gången på länge och även om vi hade tränat en del på det inför var det kanske inte tillräckligt. Jorma tyckte att hästen kändes sliten när han inte kunde hänga på där i tredjespår och var själv inne på att brodden kan ha spelat honom ett spratt.
- Dessutom är detta en väldigt smart häst och när han hamnade så pass långt bak är jag inne på att han helt enkelt inte brydde sig om att ge allt. Jag har upplevt att han agerat så tidigare i karriären och att han helt enkelt bara krigar när han känner att han har chans att slå sina motståndare, funderar hemmatränaren.

Bör ha gått framåt
Träningsmässigt har Philip i alla fall ingenting att gnälla på inför lördagens start.
- Hästen hade tagit comebacken på bra sätt och även tränat bra inför senast, men den genomkörare han fick på Bergsåker bör väl ha puttat fram formen ytterligare.
- Zenit känns i alla fall fin inför lördagen och vi hoppas på att den sämre insatsen senast helt enkelt var en engångsföreteelse – även hästar av hans kaliber har rätt att ha en sämre dag.
- Han har varit fin i veckans jobb och får det sista finslipande jobbet under torsdagen. Det finns alltså ingenting som oroar ur den fräschörmässiga aspekten, men jag vill först och främst gärna se att han fungerar som han ska på lördag innan man vågar hoppas på allt för mycket, resonerar Philip.

"Slagit dessa hästar förr"
En häst som ändå varit så pass dominant i gulddivisionen över tid ska kanske enligt undertecknad ändå inte bli så pass ratad av spelarkåren som Zenit Brick ser ut att bli på lördag och Wallström di Luca håller med.
- Jag är relativt säker på att han kommer göra ett bra lopp på lördag, men sedan är det givetvis svårt att säga hur långt det räcker.
- Det vi kan konstatera är i alla fall att han slagit dessa hästar förr och det är få andra hästar ens i denna klass som tål att göra lika mycket grovjobb som honom på egen hand.
- Visst, det kan vara så att han passerat sin absoluta peak, men det är inte att likställa med att han är slut. Han har trots allt gång på gång visat hur extremt bra han är och det kan inte vara många hästar som vunnit i högsta klassen från dödens lika många gånger som han gjort, konstaterar 24-åringen.

Full fart från start
Zenit Brick har aldrig gjort sig känd som någon snabbstartare, men tränare Wallström di Luca har koll på hästens historik.
- Det ska bli spännande med Erik i sulkyn på lördag. Nu när vi fått ett bra läge vill jag gärna att han laddar det som går från start och Erik är en av få som fått iväg hästen snabbt tidigare i karriären. På Bergsåker i november 2016 skickade han Zenit till spets efter 200 meter och öppnar han i likhet med den starten på lördag bör det åtminstone räcka till en fin position.
- Med tanke på att jag är inne på att prestationen senast helt enkelt berodde på det mentala står jag bakom Erik till hundra procent om han vill vara offensiv på lördag.
- Drömmen hade ju varit att få överta ledningen och helt uteslutet kanske det inte är, men annars får han gärna syna dödens. I så fall lär vi också hålla kvar Örjan och Sorbet där bak i kön då Erik knappast släpper ner dessa om duon kommer tidigt.
- Sen finns det ju oavsett flera som är snabbare den första biten – inte minst Elian Web, men vi får väl se hur Jorma lägger upp det med honom.
- Det är lätt för mig att säga från sidan, men jag tror att han är ännu snabbare än visat och Erik är en av de skickligaste startkuskar vi har så testar vi inte från start på lördag vet jag inte när vi ska göra det, avslutar tränaren som alltså jagar sin första seger på V75 och kommer den på lördag lär vi bjudas på härliga glädjescener från stallbacken på Sundbyholm.

Robin Malmgren, Kanal 75


 Efter flera fina lopp i höstas valde Fredrik Wallin att ställa in siktet mot Frankrike med Activated. Första loppet blev Prix du Bourbonnai..


 Efter flera fina lopp i höstas valde Fredrik Wallin att ställa in siktet mot Frankrike med Activated. Första loppet blev Prix du Bourbonnais där Activated slutade en bit efter vinnande Face Time Bourbon. Även i Prix Ténor de Baune blev Activated rejält akterseglad och slutade sist av ekipagen som tog sig igenom loppet utan galopp.
- Det är tufft att tävla i Frankrike. Hon har känts fin på alla sätt och jag tror att det sitter mer mentalt på henne.
Efter det senaste loppet valde Rommetränaren att ta hem Activated som kom i måndags.
- Nu får hon ta det lite lugnt och kollas upp. Jag har inte bestämt något alls och det viktigaste är att hon mår bra, säger Wallin.

Joakim Brundin, Kanal 75


 Stora kalas är förstås inte att tänka på i dessa pandemitider, men då kan man givetvis ordna sina egna presenter.Det gjor..


 Stora kalas är förstås inte att tänka på i dessa pandemitider, men då kan man givetvis ordna sina egna presenter.
Det gjorde Kevin Oscarsson genom att lasta två hästar till ett kylslaget Axevalla och vända hemåt med lika många segrar.
Detta efter utlovat offensiva styrningar bakom Mr Perfection och Isabell Trot som båda levde upp till stallets förväntningar.
Bakom den förre fick Oscarsson valet mellan att stanna kvar i rygg på storfavoriten Athos Race eller försöka brotta ner denne utvändigt. Som antytt innan loppet valde han den senare taktiken vilket blev rätt då favoriten galopperade i början av slutvarvet och Mr Perfection vägrade släppa någon förbi.
Det gjorde även Isabell Trot när hon för första gången i karriären fick chansen att trava i front.
Det bidrog till låg utdelning på V64 där sex rätt betalade 2 596 kronor.

Längtar till Vincennes
Och eftersom han inte har några fler styrningar bokade i veckan så innebär det att Oscarsson kommer att köra ut på kolstybben på Vincennes som obesegrad 25-åring under Prix d’Amerique-söndagen.
Där väntar nämligen första styrningen på den franska nationalarenan när han tar tömmarna på Bengt Simberg-tränade stoet Wild Love i Prix Helen Johansson.
- Det ser klart ut att hon ska komma med i loppet och det är jätteroligt. Jag har aldrig ens varit på Vincennes, eller på Grosbois, så jag ser verkligen fram att få åka ner och tävla. Speciellt med en häst som jag tycker så mycket om, hälsar tisdagens jubilar.

Robin Johansson, Kanal 75


Resan med Apapmand (V86-1) har varit både upp och ner för Anders F Jensen. Hästen har alltid visat mycket hög kapacitet, han började t..


Resan med Apapmand (V86-1) har varit både upp och ner för Anders F Jensen. Hästen har alltid visat mycket hög kapacitet, han började tävla redan som tvååring, men var inte alltid samarbetsvillig och galopperade bort sig massor av gånger. Första segern kom i fjärde starten och därefter gjorde han bort sig fyra gånger i rad innan han radade upp tre segrar.
- Jag kände tidigt att det var en mycket kapabel häst, men han har haft lite dåligt självförtroende och varit osäker på sig själv och har då försvarat sig med galopp, säger Anders F Jensen.
Som fyraåring visade Apapmand upp sig för den svenska publiken på allvar och vann ett V75-lopp på Halmstad och besegrade en så pass bra häst som Sevilla.
- Han vann den danska Sprintermästaren och jag visste att han skulle kunna mäta sig även mot tufft svenskt motstånd och det var ingen överraskning att vi vann.
Apapmand har tagit ytterligare två tunga segrar i Sverige. Han vann ett V75-lopp på Årjäng och den tyngsta titeln tog han 2017 när han tillsammans med amatören Steffen Christiansen vann prestigefyllda K.G.Bertmarks Minne.
- Det var en härlig seger och en av de största jag tagit som tränare. Även segern på Årjäng rankar jag högt. Det var massor av folk och Apapmand spurtade heroiskt och det var en ruskig känsla över upploppet och det kommer jag alltid att minnas.

Startade i Copenhagen Cup
Förra säsongen inleddes med seger och det gav en inbjudan till Danmarks största lopp, Copenhagen Cup och Apapmand slutade sexa med mersmak bakom vinnande Heart Of Steel. Efter det loppet blev nioåringen sämre och fick vara ifrån tävlingsbanan i flera månader innan han gjorde comeback i november.
- Han är lite ömtålig och jag får lägga upp träningen därefter. Nu känns han riktigt på gång igen och jag var väldigt nöjd med hans segerlopp senast. Vi hamnade sist och sedan spurtade han strålande och vann lätt med krafter kvar.
Hur har han tagit det loppet?
- Han känns jättefin och bara bättre och bättre. Tanken har varit att låta honom tävla sig i form och än så länge har det slagit väl ut.
Hur pass startsnabb är han?
- Han kan öppna hyggligt utan att vara någon raket. Han har bättrat sig, men frågan är om han någonsin kommer att lära sig att öppna snabbt, i första hand måste han få trava in sig och känna sig säker.
Hur ser ditt drömlopp ut?
- Ett lopp i ryggar och bra tempo. Apapmand har sin styrka till slut och har vunnit många lopp på sin vassa speed. Han är stark och kan även göra en del själv i loppen, men då är det lätt hänt att någon åker med och slår av honom till slut. Att det är ett litet fält den här gången gynnar oss.
Vad ger du spelarna på V86 för råd med Apapmand?
- Han är ett givet streck, men knappast någon spik, då måste man vara riktigt tuff om man väljer att lämna honom ensam på kupongen samtidigt måste man våga för att vinna.

Joakim Brundin, Kanal 75


Med en hel arbetsvecka kvar till det stora slaget laddar Björn Goop upp med jobb.44-åringen är viserligen en firad stjärna som kusk, men ha..


Med en hel arbetsvecka kvar till det stora slaget laddar Björn Goop upp med jobb.
44-åringen är viserligen en firad stjärna som kusk, men han driver även en stor tränarrörelse med hästar i både Sverige och Frankrike. På måndagseftermiddagen i Prix d'Amerique-veckan har Goop just avverkat en morgon med de egna hästarna på Grosbois.
Det blev en typisk fransk frukost förstås med croissanter i långa rader?
- Nä, jag käkar helst ”svenskt” även när jag är här nere. Eller rättare sagt käkar jag det som bjuds, säger Goop som ska vara kvar i Paris hela veckan fram till söndagen.
Vincennes tävlar under måndagskvällen, och sedan tisdag, torsdag, lördag och söndag. Björn kör lopp samtliga de dagarna och är i hög grad inblandad i det dagliga i det egna stallet.
- Just nu har vi 25 stycken hästar i Frankrike. Det har varit kallt och fuktigt och rått ett tag med minusgrader på nätterna.  Men just i dag måndag är det strålande solsken och det är runt sex-sju grader grader. Så det är perfekt.
Den svenske världskusken är på nytt huvudrollsinnehavare i det största loppet i Frankrike. På söndag har han chansen att ta sin andra raka seger i loppet med Sebastien Guaratos stjärna Face Time Bourbon.
2018 vann Goop Prix d’Amerique med Timo Nurmos Readly Express. 2019 var det nära med samma häst då det blev en tredjeplats bakom Jean-Michel Bazires duo Belina Josselyn och Looking Superb.
- Hur det känns att vara en av huvudpersonerna igen? Jag har inte läst så mycket tidningar och följt med så...men det är klart att man är väldigt fokuserad just nu, säger Goop som lägger upp Prix d'Amerique-veckan som en vanlig vecka med träning och löpkörning.

”Sett bilder på hur han tränat”
Face Time Bourbon har genrepat på ett bra sätt men inte visat toppform vid segrarna på slutet. Tränaren Sebastien Guarato har hela tiden sagt att allt är i sin ordning.
Titelförsvararen ska vara som bäst när det gäller.
- Guarato verkar nöjd med hästen. Jag har sett bilder på när han tränat och Guarato har skickat mail om att han varit väldigt nöjd. Så det känns bra.
- Det är klart att det är mycket fokus på honom…men det har varit mycket uppmärksamhet på flera av konkurrenterna också. Så det känns som att media spridit det där lite grand. Det har varit ganska lugnt faktiskt på slutet. Lugnt och harmoniskt så här med några dagar kvar, säger Goop.

”Power är bra”
Face Time Bourbon är stor favorit till segern på söndag. Men några av konkurrenterna ser ut att ha närmat sig.
Jean Michel Bazire var tvåa i Prix d'Amerique i fjol med Davidson du Pont och hästen imponerade i Prix de Belgique för två veckor sedan. Delia du Pommereux, tränad av Sylvain Roger, är en annan häst som nämns med segerchans.
Robert Bergh försvarar de svenska färgerna i loppet med Power. Bergh hyr in sig i Anders Lindqvist träningsborg på Grosbois inte långt från Goops.
- Power är bra! säger Björn Goop. Han ser fin ut när han tränar här och han har sett bra ut i de lopp han gjort. Berghs häst har ju visat att han gillar att slå ur underläge och har gjort så flera gånger. Det är kul med Power. Det hade varit väldigt tråkigt om vi inte haft något svenskt inslag det här året, det hade känts väldigt konstigt, säger Björn Goop, svensken som tävlar för Frankrike på söndag i loppet med nästan 4,5 miljoner kronor till vinnaren.

Mikael Wikner, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se