Fransk elitloppslycka efter raketspurt

Segergesten kommer att bli legendarisk.
Bara några sekunder efter att Junior Guelpa lyft ut Bahia Quesnot till angrepp över Åbys upplopp så började han vinka mot publikplats. Då var det fortfarande en bra bit fram till kroknande Day or Night In och invändigt spurtande Baron Gift.
Men Bahia Quesnot visste exakt vad som skulle göras och sluggade sig inte bara först över mållinjen, utan även dit hennes tränare siktat under så lång tid.
- Jag såg Elitloppet för första gången för 16 år sedan och sedan dess är det loppet jag alltid drömt om. Visst kan man jämföra med Prix d’Amerique, men för mig är Elitloppet det största loppet i hela världen, sade Junior Guelpa sedan han fått ta emot ett rosa kuvert av elitloppsgeneralen Anders Malmrot.
- Det här var den hästen jag ville ha med. Hon visade i Cagnes-sur-Mer (trea bakom elitloppsinbjudna Readly Express och Dijon, reds. anm.) att det är elitloppsklass runt henne. Idag hade hon inte sin bästa dag, hon brunstade och gick med skor, men hon vann i alla fall, förklarade Malmrot som därmed gjort klart med fyra fransktränade hästar inför årets stora travfest på Solvalla 26 maj.


Fakta Bahia Quesnot
Ålder: 8 år
Kön: Sto
Starter/Resultat: 77 (8-11-4)
Intjänat: 6 241 250 SEK
Rekord: 1.09,0 autostart (1 609 meter)
Ägare: Tahar Ait-Hamouda
Tränare: Junior Guelpa
Skötare: Christophe Ceccareli
Uppfödare: Alain Léon Lefebvre
Nationalitet: Frankrike


Hästar klara för Elitloppet 2019:
Aubrion du Gers (Frankrike)
Bahia Quesnot (Frankrike)
Dijon (Frankrike)
Double Exposure (Sverige)
Heavy Sound (Sverige)
Looking Superb (Norge)
Makethemark (Sverige)
Propulsion (Sverige)
Readly Express (Sverige)
Uza Josselyn (Schweiz)

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerat 2019-05-11 19:19:00


De senaste travnyheterna


ASVT Trottex Auktionslopp för treåringar var höjdpunkten under elitloppshelgens traditionella mjukstart på fredagseftermiddagen.Och hingst..


ASVT Trottex Auktionslopp för treåringar var höjdpunkten under elitloppshelgens traditionella mjukstart på fredagseftermiddagen.
Och hingstar/valackernas uppgörelse blev en riktig höjdare.
Fjolårets kulltopp Bythebook axlade ett tungt favoritskap och kördes programenligt till ledningen av Erik Adielsson.
Men där fick han inte vara ifred.
Björn Goop styrde upp Robert Bergh-tränade Power på utsidan och de båda Googoo Gaagaa-sönerna såg rörelsemässigt ut som karbonkopior då de kämpade sida-vid-sida sista 800 meterna.
- Robban ringde och sa att det var en jättebra häst, då körde vi därefter också, förklarade Goop vars häst stegade undan på strålande 1.12,9/2 140 meter autostart.
- Jag hade mycket kraft i min häst, men han kändes lite osäker. VI tryckte pedalen i botten på sista långsidan och det var lite riskabelt, men det gick, fortsatte Goop efter segern värd 200 000 kronor.
Ägaren Svante Stockselius var lyrisk efteråt.
- Jag hade förväntat mig en bra prestation, men inte att han skulle plocka ner Bythebook från dödens och på den här tiden. Det här kan vara en ny Kadett C.D., man vet aldrig, sade den tidigare chefen för Eurovision Song Contest, som alltså inte drog sig för att jämföra Power med sin gamle Europaderbyvinnare och nästan niofaldige miljonär.

Hälften till stona
Stona tävlade om halva förstapriset då deras lopp delats upp i två.
I det ena var det åter firma Goop/Bergh som tog hem spelet genom Boxer Shrimp som hade bästa spurtkrafterna efter att ha surfat med i andra par utvändigt i stenhårt tempo.
Det andra knep Claes Svensson som repat sig efter den svåra sparkolyckan i vintras och gjorde allt rätt i sitt första lopp på Solvalla i år.
- Den helgen vill man definitivt vinna lopp. Det är extra kul när ägarna kommer upp från Malta för att titta på henne, förklarade Svensson sedan han placerat M.B.S.Pretty Girl i rygg på ledande Kentin Day och tackat med att slugga sig förbi i de sista stegen före mål.

Robin Johansson, Kanal 75


Snart 50 år utan svensk seger.Är 2019 året då den blågula förbannelsen bryts i Kusk-VM?Efter första dagens tävlingar..


Snart 50 år utan svensk seger.
Är 2019 året då den blågula förbannelsen bryts i Kusk-VM?
Efter första dagens tävlingar under elitloppsfredagen på Solvalla finns all anledning att hoppas.
Ulf Ohlsson inledde med två placeringar på övre halvan innan han slog till i dagens tredje och sista avdelning bakom italienske Venerdi.
Det gjorde att hemmafavoriten stormade förbi de två tidiga vinnarna Mika Forss och James MacDonald i tabellen och avslutade första dagen i Kusk-VM som ”Driver of the Day”.
- Jätteroligt. Det är en ära att få representera Sverige. Nu är det bara att njuta av den här veckan och försöka göra så bra ifrån sig som det går, kommenterade Ulf Ohlsson, som blev landets segerrikaste kusk 2016 och inte har släppt ifrån sig titeln sedan dess.

”Kärleken till sporten som driver oss”
Regerande världsmästaren James MacDonald, som drog nytta av hemmaplansfördelen i Kanada för två år sedan, visade att han kan sätta vinnare även på denna sida Atlanten då han snitsade in knappa 60-oddsaren Pegasus All Over.
- Jag är väldigt glad att vara här och har ett stort följe från Kanada med mig. Det finns inget roligare än att komma till ett nytt land och vinna lopp, jag kan inte förklara hur glad jag är. Ingen som har det här yrket gör det för pengarna, det är kärleken till sporten som driver oss, förklarade mästaren som ligger trea efter första dagen och därmed har slagläge på att bli den första kusk att försvara en VM-titel sedan legendariske norrmannen Ulf Thoresen gjorde det 1981.
Under elitloppslördagen med V75-finaler får de tolv VM-kuskarna det lugnare med bara ett lopp.
Tävlingen pågår runt om i landet under en vecka och avslutas på Gävletravet på fredag.

Ställning Kusk-VM efter dag 1:
1 Ulf Ohlsson – Sverige 33,5 poäng
2 Mika Forss – Finland 31
3 James MacDonald – Kanada 28
4 Yannick Gingras – USA 25
5 Todd McCarthy – Australien 23
6 Matthew Williamson – Nya Zeeland 22
7 Franck Nivard – Frankrike 18
8 Michael Nimczyk – Tyskland 18
9 Eirik Höitomt – Norge 17
10 Rick Ebbinge – Nederländerna 17
11 Rodney Gatt – Malta 14
12 Doug McNair – Kanada 13,5

Robin Johansson, Kanal 75


Under en pressträff på Solvalla på elitloppsfredagen avslöjade Nordiska Travmuseet i Årjäng årets utvalda till travsporte..


Under en pressträff på Solvalla på elitloppsfredagen avslöjade Nordiska Travmuseet i Årjäng årets utvalda till travsportens i Hall of Fame.
Projektet som började som ett norsk-svenskt samarbete 2007 har hittills bara sett norska och svenska namn, men nu blev för första gången en finländare invald.
Nämligen Nordens segerrikaste kusk Jorma Kontio som flyttade till Sverige vid millennieskiftet där han blev förste nordbo att nå 10 000 segrar i sulkyn.
- För att nomineras från Sverige så ska man antingen vara verksam här, eller vara svensk och verksam utomlands, klargjorde museichefen Marita Arvidsson.
Hall of Fame-motivering: Outtröttlige Jorma Kontio har vunnit flest lopp i Norden och totalt har det blivit nästan 11 000 segrar under en karriär som är längre än 50 år! Han verkar i det tysta men syns hela tiden i de stora sammanhangen. Nu väljs han in i Hall of Fame.

Tränat in över en miljard
Temat att verka utanför hemlandet är något som gäller samtliga de fyra nya deltagarna i Hall of Fame.
Jimmy Takter lämnade Sverige för USA som 17-åring och byggde upp en enormt framgångsrik träningsrörelse där han stundtals dominerade den Nordamerikanska unghästcirkusen totalt.
På meritlistan finns fyra segrar i världens största unghästlopp Hambletonian, där han själv satt i sulkyn bakom Trixton 2014. På den här sidan Atlanten segrade Takters supersto Moni Maker i såväl Elitloppet som Prix d’Amerique.
Hall of Fame-motivering: Han gick hela vägen från hästskötare till den dominerande travtränaren i USA. Hans stall har varit orealistiskt bra i fyra årtionden och vunnit alla storloppen. Hans hästägare har belönats med över 130 miljoner dollar eller över en miljard kronor (!). Idag väljs han in i Hall of Fame i Sverige. Han är ensam i välden om att vara invald i tre länder.

Norrman som vunnit allt i Sverige
Roger Walmann har gjort en liknande resa som travtränare, med skillnaden att han bröt upp från hemlandet Norge och blev svensk.
Här har han vunnit det mesta, inklusive Elitloppet med Magic Tonight och Svenskt Travderby med Colombian Necktie. Men den allra främsta meriten kom kanske ändå med superstoet Giant Diablo, som efter att ha sopat rent bland kullsystrarna på hemmaplan åkte till USA och sprang absoluta världsrekord på 1.08,5/1 609 meter en oktoberdag i Lexington 2007.
Hall of Fame-motivering: VM och Elitloppet vann Roger Walmann med hingstar. Men han är minst lika känd för sin fina hand med ston. Giant Diablo, Tamla Celeber och D’One är några av de ston som tävlat på den allra högsta nivån. Prestationer som nu tar Roger Walmann in i Hall of Fame.

Hästen som gjorde det ingen annan lyckats med
En fyrbent hjälte väljs också in. Scarlet Knight var hästen som gjorde det omöjliga då han 2001 som första och fortfarande enda icke nordamerikansk-tränade treåring tog hem Hambletonian tillsammans med Stefan Melander. Hästen fortsatte att tävla framgångsrikt i världseliten som äldre och verkar numera som avelshingst där han lämnat elitloppsvinnaren Iceland och har en ny chans i år genom Disco Volante.
Hall of Fame-motivering: Flera hade försökt men ingen hade lyckats. Scarlet Knight blev den förste segraren Hambletonian Stakes i USA, efter att ha förberetts i Europa. Loppet hade körts sedan 1926 och Scarlet Knight seger kom 75 år senare. En milstolpe i svensk travhistoria! Därför väljs han nu in i Hall of Fame.

Robin Johansson, Kanal 75


Propulsion var given.Double Exposure fick också en tidig inbjudan.Heavy Sound gick inte att bortse ifrån efter en enormt imponerande årsdebut...


Propulsion var given.
Double Exposure fick också en tidig inbjudan.
Heavy Sound gick inte att bortse ifrån efter en enormt imponerande årsdebut.
Sorbet tog den sista kvalbiljetten.
Så fick Daniel Redén med fyra hästar i Elitloppet 2019.
Fyra hästar med olika personlighet där tre kan beskrivas som direkt svårhanterliga.
Att Propulsion vill visa att han är störst, bäst och den som bestämmer blev den samlade journalistkåren varse under förra veckans presslunch på Furuby Gård då han under fotograferingen ställde sig på bakbenen och slog sig fri från såväl Redén som kusken Örjan Kihlström.
Följt av några kraftfulla gnägg var det en tydlig signal att de ändrade rutinerna inte föll stallets största stjärna i smaken.
Hästen som slutat tvåa i Elitloppet två år i rad vilket lett till diametralt motsatta reaktioner från sin tränare.
- Första gången han blev tvåa var jag överlycklig. Han gick en fantastisk spurt och det kändes som en seger. Då var det bara glädje, säger Daniel Redén.
- I fjol kändes det som att jag hade allt på plats. I kvalet var alla växlar kvar och jag hade målat upp en bild i huvudet att ”det här vinner vi, det är inga problem”: Jag kände mig oövervinnerlig med min häst. Sedan blev det inte så. Då blev allt bara tomt efteråt.
Halvåret som följde var emellertid Propulsion precis så oövervinnerlig som Redén hade föreställt sig och kunde summera tidernas vinstrikaste säsong för en svensktränad travare med drygt elva miljoner kronor.

Måste bo för sig själv
Lika dominant är hästen i stallmiljö.
För tre år fick han ta över gårdens ”lyxsvit”, från stallets förra fixstjärna Delicious U.S. Ett specialstall med plats för en häst.
Detta på grund av att han inte gick att ha tillsammans med övriga hästar.
- Det är de andra hingstarna han inte kan vara i närheten av. Han trycker ner dem så att de tappar självförtroendet, säger Redén.
Tryckte ner sina konkurrenter var precis vad Propulsion gjorde i Olympiatravet, men det var en triumf som tvingade tränaren att lägga om sina elitloppsplaner.
- Efter det loppet hade han träningsvärk en vecka och var lite sliten. Han skulle ha startat på på Solvalla förra tisdagen, men jag fick hoppa över det.
Har det rubbat någonting?
- Nej. Jag tror att det är positivt att man lyssnar på hästen och inte bara kör efter en plan. Jag fick ändra om på grund av att han visade lite träningsvärk för första gången i sitt liv. Nu är han nog där han ska vara igen. Formen ska vara 110 procent på söndag.
Vad kan du förbättra på Propulsion så att det ska räcka hela vägen i år?
- Det är startsnabbheten. Jag ska ändra huvudlag för att få honom startsnabbare. Den enda gången han haft någon typ av stängt huvudlag i starten är i Hugo Åbergs Memorial 2016, då hade han can’t-see-back-rullar. I Elitloppet kommer Propulsion att få någon typ av skygglappar för första gången. Vilken typ det blir och om vi provar redan i försöket måste jag däremot fundera över, avslöjar Redén.
Det här är väl Propulsions sista chans att vinna Elitloppet?
- Egentligen inte eftersom han har åldern inne att tävla ett år till. Men det är väldigt många kunder som vill ha hans tjänster i aveln så det blir svårt att kombinera. Det troliga är att det blir hans sista chans.

”Lägst i puls av alla”
Minst lika knepig att umgås med är Sorbet.
- Det är en riktig gangster. Hemma är han hanterbar, men när han kommer till tävlingsbanan blir han galen och spiller enormt mycket energi innan loppen. Men det har blivit bättre på den punkten och det är en stor anledning till att han har utvecklats det senaste året. Jämför man med hur hästen uppträdde som fyraåring så är det stor skillnad idag.
En gemensam nämnare för de båda bråkstakarna är skötaren Ellinor Wennebring.
- När det kommer till Sorbet så är hans framgångar nästan helt Ellinors förtjänst. Det är hon som gör allt med honom, speciellt på tävlingsdagarna. Då håller jag mig så långt borta jag kan. Att hästen har kapacitet att vara med i Elitloppet har jag alltid vetat. När vi har tränat på lerbanan så ligger han lägst i puls av alla hästar i hela stallet. Det talar om vilken grundfysik han har. Jag är väldigt spänd på vad han kan uträtta i Elitloppet.

”Flaxa likt Dumbo”
Men det är inte bara hingstarna som kan ställa till besvär.
Mysfaktorn hos Redéns nya stjärnsto Double Exposure verkar inte heller speciellt hög.
- Ska jag vara helt ärlig så är hon en riktig häxa. Jag kan inte säga något annat. Hon är elak, hon bryr sig inte om någon annan häst. Till exempel när hon ska ha mat så kan hon inte stå bredvid andra hästar, då ryker varenda boxvägg när hon ska säga till att det är hennes mat och att allt är hennes. Hon har ett stort ego, men det tar hon även med sig ut på banan, för hon är ganska kul när man kör henne, även här hemma.
- Ligger man själv först så händer ingenting, men smackar du till åt henne och hon ser en häst, då…
- Hon har så otroligt stora öron, de börjar liksom flaxa likt Dumbo i Disney. Då vet man, när öronen börjar röra på sig, sen slickar hon dem efter halsen och drar iväg. Hon har en väldig personlighet.
Hur mycket potential finns det i Double Exposure?
- Den är nog väldigt, väldigt stor. Jag vet inte själv hur bra hon är eller kommer att bli. Jag har matchat henne lugnt ett helt år nu med siktet inställt på det här. Jag tror ingen vet hur bra hon är. Jag tror hon kan vara en riktigt giftig överraskning för många.
Vad skulle vara det optimala elitloppsscenariot för hennes del?
- Spets och slut, hämta ut.

”Otrolig teknik”
Men man måste inte vara en tuffing för att få vara med i Elitloppet. Valacken Heavy Sound är undantaget som visar att även snälla pojkar kan få leka på den allra största scenen.
- Det är en kille som inte sticker ut så mycket i mängden. Det enda som sticker ut är att han har sådan otrolig teknik. Han är nog lite mer som en annan, han vill helst inte synas, han vill gärna gömma sig i klungan när vi kör.
- Men när det blir allvar och man säger till honom att nu ska vi nog ändå synas och springa framåt, då ser alla vem han är.
- Häftigare teknik har jag nog inte haft någon häst som haft, det ska vara Delicious i så fall. Han är i klass med henne.
Finns det potential i Heavy Sound som vi ännu inte har sett?
- Jag tror det. Han har fått en hel vinter på sig nu och det känns fantastiskt bra i jobben. Jag tror att han utvecklats lite under vintern.
Det bästa elitloppsscenariot för hans del?
- Att det går väldigt, väldigt fort och han får en perfekt resa. I tredje utvändigt kanske. I rygg på ”Proppen”, säger tidernas förste tränare med fyra hästar i Elitloppet.

Kanal 75


1. Stig H Johansson har fler tränarsegrar i Elitloppet än någon annan. Vid hur många av de sex triumferna satt han själv i sulkyn?a) ..


1. Stig H Johansson har fler tränarsegrar i Elitloppet än någon annan. Vid hur många av de sex triumferna satt han själv i sulkyn?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

2. Copiad vann Elitloppet två gånger. Första segern kom 1994 efter en ursinnig tvekamp med...
a) ...Zoogin
b) ...Pine Chip
c) ...Abo Volo
d) ...Shan Rags

3. Daniel Redén var med i Elitloppet första gången 1999, som skötare till Lucky Po. Vem tränade den hästen?
a) Stig H Johansson
b) Jim Frick
c) Stefan Melander
d) Roger Walmann

4. Looking Superb kan i år greja historiens tredje norska elitloppsseger. Den första tog Rex Rodney 1986. Vem tränade och körde honom?
a) Gunnar Eggen
b) Kjell Håkonsen
c) Ulf Thoresen
d) Per Oleg Midtfjeld

5. Ingen elitloppsfinal har gått snabbare än 1.09,0. Men två gånger har försöken vunnits på bättre tider. Vilken häst var först med att vinna ett försök på en 1.08-tid?
a) Panne de Moteur
b) Commander Crowe
c) Bold Eagle
d) Arch Madness

6. Publikfavoriten Zoogin galopperade bort sig som storfavorit i försöket 1997. Vilken förklaring hade tränaren Åke Svanstedt till galoppen?
a) Hästen skyggade för en flagga.
b) Hästen blev påkörd av en konkurrent.
c) Ena tömmen gick av.
d) Hästen tappade en sko.

7. Jean-Michel Bazire tränar två av årets elitloppsdeltagare. Hur många gånger har han vunnit Elitloppet som kusk?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

8. Vilken häst har sprungit in mest pengar i Elitloppets historia?
a. Varenne
b. Timoko
c. Victory Tilly
d. Nuncio

9. Readly Express är förhandsfavorit i årets upplaga av Elitloppet. Vad hette hästen när hans nuvarande ägare köpte honom.
a) Crushing Steve
b) Kingofthetrack
c) Caddie Kingofdream
d) Speed King

10. Vilken var grunddistansen när tyske Permit vann det första Elitloppet 1952?
a. 1 580 meter
b. 1 600 meter
c. 1 609 meter
d. 1 620 meter

Rätt svar: 1d, 2b, 3c, 4b, 5a, 6d, 7c, 8b, 9c, 10a.

Ola Johansson, Kanal 75


1. Stig H Johansson har fler tränarsegrar i Elitloppet än någon annan. Vid hur många av de sex triumferna satt han själv i sulkyn?a) ..


1. Stig H Johansson har fler tränarsegrar i Elitloppet än någon annan. Vid hur många av de sex triumferna satt han själv i sulkyn?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

2. Copiad vann Elitloppet två gånger. Första segern kom 1994 efter en ursinnig tvekamp med...
a) ...Zoogin
b) ...Pine Chip
c) ...Abo Volo
d) ...Shan Rags

3. Daniel Redén var med i Elitloppet första gången 1999, som skötare till Lucky Po. Vem tränade den hästen?
a) Stig H Johansson
b) Jim Frick
c) Stefan Melander
d) Roger Walmann

4. Looking Superb kan i år greja historiens tredje norska elitloppsseger. Den första tog Rex Rodney 1986. Vem tränade och körde honom?
a) Gunnar Eggen
b) Kjell Håkonsen
c) Ulf Thoresen
d) Per Oleg Midtfjeld

5. Ingen elitloppsfinal har gått snabbare än 1.09,0. Men två gånger har försök vunnits på bättre tider. Vilken häst var först med att vinna ett försök på en 1.08-tid?
a) Panne de Moteur
b) Commander Crowe
c) Bold Eagle
d) Arch Madness

6. Publikfavoriten Zoogin galopperade bort sig som storfavorit i försöket 1997. Vilken förklaring hade tränaren Åke Svanstedt till galoppen?
a) Hästen skyggade för en flagga.
b) Hästen blev påkörd av en konkurrent.
c) Ena tömmen gick av.
d) Hästen tappade en sko.

7. Jean-Michel Bazire tränar två av årets elitloppsdeltagare. Hur många gånger har han vunnit Elitloppet som kusk?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

8. Vilken häst har sprungit in mest pengar i Elitloppets historia?
a. Varenne
b. Timoko
c. Victory Tilly
d. Nuncio

9. Readly Express är förhandsfavorit i årets upplaga av Elitloppet. Vad hette hästen när hans nuvarande ägare köpte honom?
a) Crushing Steve
b) Kingofthetrack
c) Caddie Kingofdream
d) Speed King

10. Vilken var grunddistansen när tyske Permit vann det första Elitloppet 1952?
a. 1 580 meter
b. 1 600 meter
c. 1 609 meter
d. 1 620 meter

Rätt svar: 1d, 2b, 3c, 4b, 5a, 6d, 7c, 8b, 9c, 10a.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se