Finsk fribiljett till Harper Hanovers lopp


Förra året satte pandemin stopp för Solvallas samarbete med travbanan i finska Seinäjoki.
I år hoppas man att allt ska fungera som planerat med en runner up från trekilometersloppet Etain Royal Stayer.
Loppet avgörs lördagen 17 april och vinnaren erbjuds en plats i Harper Hanovers lopp.
Solvalla har tidigare meddelat att statusen på stayerklassikern under elitloppslördagen höjs i år och att loppet blir ett grupp I-lopp med en miljon kronor i förstapris.
Nu offentliggörs nyheten om samarbetet med Finland.
Solvallas sportchef Anders Malmrot:
- Det stämmer att vi provar det här upplägget igen. Etain Royal Stayer är det enda ”kvalloppet” till vårt lopp och det skrivs ut med samma proposition som Harpers, säger Malmrot.

Storloppsdag i Seinäjoki
Trekilometersloppet Etain Royal Stayer avgörs samma dag som Seinäjoki-Race, ett medeldistanslopp för den äldre eliten som ställdes in förra året. I år ligger förstapriset i loppet på 70 000 euro.
Hårdsatsande hästägaren Reima Kuisla bor i Seinäjoki och ligger bakom en del av satsningarna på hemmabanan. Kuislas topptravare Etain Royal vann Harper Hanovers lopp år 2000 och har fått ge namn åt ett lopp på hemmabanan i Seinäjoki.

Mikael Wikner, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  

Publicerat 2021-02-20 17:34:00


De senaste travnyheterna


Vår i luften och hästarna fick från och med måndag 1 mars tävla barfota gjorde att ledningen var en åtråvärd positi..


Vår i luften och hästarna fick från och med måndag 1 mars tävla barfota gjorde att ledningen var en åtråvärd position. Fyra av de sex vinnarna travade i täten. Robert Bergh har fått ordentlig fart på Condior som gjorde andra starten för åbytränaren och imponerade vid andra segern. I ledningen var Condior utan motstånd och kom i mål på 1.13,2a/1640 meter och visade V75-klass. Berghs andra vinnare för kvällen Baby Boy visade också fina takter och kan säkert hävda sig på lördagarna framöver.
Sex rätt betalade 233 kronor och ingen utdelning på varken fem eller fyra rätt.

Joakim Brundin, Kanal 75


Den här veckan upphör vinterns barfotaförbud och vips är Baron Gift (V75-3) tillbaka i gulddivisionen. Men att han får springa utan sk..


Den här veckan upphör vinterns barfotaförbud och vips är Baron Gift (V75-3) tillbaka i gulddivisionen. Men att han får springa utan skor på hovarna är inte hela förklaringen till varför årsdebuten sker just i lördagens V75® på Åby.
- Han hade lite problem med överträning egentligen hela förra året så han fick en ordentlig vila och det är helt enkelt nu han är startklar igen. Men nu när han är uppe i så hög klass behöver han gå barfota för att hänga med, säger Rickard Svanstedt.
Det är en sanning med modifikation. Förra vintern vann nämligen Baron Gift i gulddivisionen med skor på hovarna. Men han är som allra bäst när han får springa barfota.
- Det är lite som när man springer barfota själv. Det känns lätt och friare för hästarna att gå utan skor och rent fysiologiskt ger det bättre cirkulation i benen och också i hela kroppen. De har som små pumpar i fötterna. Men mycket är nog psykologiskt för dem, att det känns friare att springa barfota. Första gången man rycker skorna på en häst kan man redan i provstarten känna att det är som en ny häst, förklarar Svanstedt.

Rejält vässad på banan
Hur har vinterträningen flutit på efter vilan?
- Bra! Det har inte varit några som helst problem. Han var lite seg i första rundbanejobbet men fick gå fortare i fredags och då var han fin och som vanligt.
Hur fort körde du?
- Jag vässade upp honom med 1.15 i 1 600 meter. Han är kanske bäst när han får starta vecka-vecka så jag försökte köra ganska fort med honom. Nu kan man i princip säga att han har ett lopp i kroppen och jag tror att han kommer ut med skaplig form direkt.
Hur spår du att hans säsong blir?
- Får han vara frisk och hålla sig ifrån överträningssymptomen så kan den bli bra, för han är väldigt fräsch och fin i benen trots att han börjar bli gammal.
- Framöver ska vi bara ridträna honom för att se om det kan hålla överträningen borta.  
På tal om ridträning så blev han fyra i Monté-SM när han testade den disciplinen i fjol. Finns det planer på att satsa mer på monté i år?
- Jag var imponerad av honom i SM. Det var bara tredje gången som han hade någon på ryggen och det var bra gjort att bli fyra. De kan lätt bli lite ofräscha när de testar monté men han är stor och stark i kroppen och tog det bra, så vi kanske kan sikta på lite montélopp om det inte skulle fungera med sulky eller ligger bra i matchningen.

Kör på chans
Tillbaka till lördagens årsdebut. Kort distans och bricka nio bakom startbilen, hur ser du på uppgiften?
- Förutom Floris Baldwin ser det ut som lämpligt motstånd och vi har en bra rygg i Flemming Jensens Slide So Easy. Baron Gift är inte lika startsnabb från bakspår, någon gång har han varit det men han är lite stänkrädd och brukar inte ha samma skjuts bakom hästar, så tredje- fjärde par invändigt kanske är realistiskt att tro på. Det är väl typ där han ska sitta i en årsdebut också och jag tror att han generellt kommer behöva schyssta lopp för att räcka till i den här klassen framöver.
Kan han slå till direkt om det klaffar med positionerna?
- Han har varit omöjlig att räkna på hela livet men det är som sagt som att han har ett lopp i kroppen och i det jobbet gick han med tunga järnskor och sulkett. Nu kommer han gå som han brukar med kolfibervagn, barfota runt om och helstängt huvudlag. Han har en hög högstanivå och har överraskat mig många gånger.

Ola Johansson, Kanal 75


Till finska Hevosurheilu berättar Reima Kuisla att han varit intresserad av Evaluate länge och att han bara har sig själv att skylla att han inte..


Till finska Hevosurheilu berättar Reima Kuisla att han varit intresserad av Evaluate länge och att han bara har sig själv att skylla att han inte slagit till tidigare. Priset steg självklart efter vinsten på Mantorp 20 februari då Evaluate besegrade bland andra besegrade Disco Volante.
Enligt Hevosurheilu är miljonaffären klar men att hästen ska undersökas av veterinär innan den går i träning hos Pekka Korpi.
Sexårige Evaluate har tjänat drygt 4,2 miljoner kronor via tio segrar på 59 starter i karriären. Hälften av prispengarna har den sexårige hingsten tjänat i USA hos Marcus Melander där han bland annat var femma i Hambletonian 2018.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Bakom suveräna ledaren Ulf Ohlsson, som hade en stark vecka med sju segrar, är det jämnt i kampen om pallplatserna i den Allsvenska kuskligan.Jor..


Bakom suveräna ledaren Ulf Ohlsson, som hade en stark vecka med sju segrar, är det jämnt i kampen om pallplatserna i den Allsvenska kuskligan.
Jorma Kontio vann fyra lopp i veckan som gick och är ny tvåa, Magnus A Djuse vann sex lopp och klättrar två steg och är ny trea.
Kevin Oscarsson och Claes Sjöström är nya bland topp 15 på 13:e respektive 14:e plats.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 54-35-25
2. Jorma Kontio, Solvalla, 35-21-19
3. Magnus A Djuse, Solvalla, 34-29-24
4. Rikard N Skoglund, Solvalla, 33-23-21
5. Mats E Djuse, Hagmyren, 31-21-23
6. Carl Johan Jepson, Färjestad, 28-25-23
7. Erik Adielsson, Solvalla, 23-13-20
8. Örjan Kihlström, Solvalla, 20-14-11
9. Johan Untersteiner, Halmstad, 20-12-10
10. Stefan Persson, Halmstad, 18-20-21
11. Robert Bergh, Åby, 15-9-6
12. Adrian Kolgjini, Jägersro, 14-3-1
13. Kevin Oscarsson, Kalmar, 13-11-11
14. Claes Sjöström, Solvalla, 12-18-10
15. Thomas Uhrberg, Jägersro, 12-8-13
Siffror till och med 28 februari

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Kim Pedersen är född i Danmark och fick tidigt intresse för trav. När Bo Westergaard flyttade till Norge och öppnade en tränarr&ou..


Kim Pedersen är född i Danmark och fick tidigt intresse för trav. När Bo Westergaard flyttade till Norge och öppnade en tränarrörelse hängde Kim med och han har blivit kvar.
- När Bosse flyttade tillbaka till Danmark valde jag att bli egen tränare och det har jag varit i 3,5 och jag trivs väldigt bra och stallet växer hela tiden.
Förra året är det överlägset bästa för stallet med seger i korta E3 med Hennessy Am och seger i det norska kriteriet med High Flyer.
- Det gick vår väg under fjolåret och det ser väldigt bra ut inför det här året också och jag hoppas att vi ska kunna vara ännu mer framgångsrika.

Siktar mot Sverige
Kim Pedersen har hästägare som satsar och om allt går som planerat så blir det en del resor till Sverige under året.
- Jag är väldigt nöjd med Hennessy Am i träningen. Han har utvecklats mycket och siktet är inställt på de svenska årgångsloppen. Jag har en plan och vi hoppas kunna börja med Kungapokalen. Det finns massor av fina lopp för honom, men man kan inte vara med i alla och hästen får bestämma. Jag har en mycket fin treåring som är född i Sverige och har tävlat i USA som är väldigt intressant. Han heter Top Of The Hill och har sprungit 1.11,6a/1609 meter och det känns att det är lite extra. Jag har även sex svenskfödda tvååringar som ser bra ut så jag räknar med att det blir en del resor till Sverige framöver.
På onsdag avgörs V86 på Solvalla och Bjerke och Kim Pedersen startar Cash D.E. (V86-5) på Bjerke. Femåringen har fem raka segrar i bagaget, men det var ett tag sedan han startade.
- Han har helt enkelt fått en träningsperiod. Jag är mycket nöjd med honom i träningen. Jag har kört två banjobb med honom och det snabbaste efter 1.18/2100 meter. Det är en mycket kapabel häst som vi hittade i Tyskland och jag hoppas att det är väl investerade pengar. Cash D.E. har lite för lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet och jag tror en hel del på honom i år. Om allt fungerar på onsdag så siktar vi på V75 på Momarken, det är Unionskampen och ett STL-försök i klass II och finalen går under elitloppshelgen.
Kan han försvara innerspåret?
- Jag är faktiskt lite orolig själv, men det är inte kusken och jag litar på honom. Cash D.E är inte beroende av ledningen på något sätt, men det är enklaste vägen och det blir minst strul om han kan springa i den positionen. Jag har en bra känsla i alla fall och förstår att han kommer att bli ganska hårt betrodd.

 

Joakim Brundin, Kanal 75


Möjligheten att köra barfota innebär en drastisk förändring inte bara för hästar och travsportens utövare utan även..


Möjligheten att köra barfota innebär en drastisk förändring inte bara för hästar och travsportens utövare utan även för spelare.
Tränare som dominerat under vintern får plötsligt stå tillbaka för andra som laddat sina bästa hästar i ladorna och rycker skorna så fort de får chansen.
Med hjälp av databasen travfakta.se har vi nagelfarit siffrorna hos landets 25 segerrikaste stall på svenska travbanor under 2020.
Syftet är att ta reda på vilka av stortränarna som drar mest nytta av att barfotaförbudet hävs 1 mars och vilka som missgynnas.
Vi har speciellt tittat på stallens resultat under våren (mars-april-maj) sedan det första barfotaförbudet trädde i kraft 1 december 2015, men även på vilken balans som olika tränare lyckas bäst med sina hästar.
Ska man summera så ser man att det är betydligt fler av stortränarna som förbättrar sina resultat under våren jämfört med de som försämrar. Vad det beror på kan man spekulera i, men det går att se ett samband med att många plockar ut sina bästa hästar efter vintervila och den utbredda uppfattningen att skrällarna blir färre under denna årstid.

Så läser man statistiken:
Index är nyckeltalet i statistiken och en jämförelse mellan tränarnas resultat under våren och deras totala resultat. Ett positivt indextal innebär att seger- och platsprocenten är högre på våren än övriga året.
Siffrorna inom parentes anger tränarnas seger- respektive platsprocent under mars/april/maj.
Inom nästa parentes står vilken årstid respektive på vilken balans som tränarna har allra bäst resultat.
Samtliga resultat är räknade från 1 december 2015.

Kategori A: Vårspecialisterna
Här har vi de riktiga vårstallen. Tränare vars resultat, undantaget Claes Sjöström, är som allra bäst just den här årstiden och där vi kan förvänta oss ett kraftigt formuppsving de kommande veckorna. Som vi ser är samtliga framgångar kopplade till barfotakörning så håll ögonen på dessa stall så fort de rycker (bak)skorna i vårsolen.

Christoffer Eriksson +14 (21/49) (vår, barfota bak)
Jan-Olov Persson +13 (23/47) (vår, barfota bak)
Petri Salmela +10 (14/34) (vår, barfota bak)
Conrad Lugauer +9 (25/47) (vår, barfota bak)
Adrian Kolgjini +8 (15/36) (vår, barfota bak & barfota runt om)
Jörgen Westholm +8 (15/39) (vår, barfota bak)
Claes Sjöström +7 (16/44) (vinter, barfota runt om)
Markus Pihlström +6 (16/38) (vår, barfota runt om)
Stefan Melander +4 (9/29) (vår, barfota runt om)
Robert Bergh +3 (20/41) (vår, barfota bak)


Kategori B: Bäst med skor
En liten grupp som sticker ut i det att de just haft sin bästa tid på året, men brukar konservera formen och visa positiva resultat även över våren. Stallen att hålla i handen de dagar som banan inte tillåter barfotakörning.

Svante Båth +5 (22/46) (vinter, skor runt om)
Daniel Wäjersten +4 (25/55) (vinter, skor runt om)
Mattias Djuse +2 (14/40) (vinter, skor runt om)
Joakim Elfving +1 (15/40) (vinter, skor runt om)


Kategori C: Neutralt
Stallen som visar medelresultat över våren. Daniel Redéns resultat ser motsägelsefulla ut då han har högst träffprocent på vintern och med barfotabalans, men beror på att stallet levererar väldigt jämnt året runt.

Jerry Riordan +1 (15/35) (höst, barfota runt om)
Daniel Redén +1 (27/53) (vinter, barfota bak & barfota runt om)
Johan Untersteiner 0 (17/46) (höst, skor runt om)
Björn Goop 0 (18/43) (sommar, barfota bak)
Fredrik Persson 0 (sommar/höst, barfota bak & barfota runt om)
Eric Martinsson 0 (höst, barfota runt om)


Kategori D: Formtapp
Här har vi stallen som försämrar sina resultat under våren. Det innebär förstås inte att de kommer att vara odugliga de kommande månaderna. Segervana Nurmos, Melkko och Tjomsland vinner mer än var femte lopp även denna tid, men är inte alls lika dominanta som under andra delar av året.

Peter Untersteiner -5 (17/41) (sommar, barfota bak)
Öystein Tjomsland -6 (22/44) (höst, skor runt om & barfota runt om)
Joakim Lövgren -7 (14/41) (vinter, barfota bak)
Timo Nurmos -9 (24/46) (höst, skor runt om)
Katja Melkko -11 (20/38) (höst, skor runt om)

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se