Elitloppet får fem miljoner kronor i förstapris

Solvalla står tillsammans med Svensk Travsport (ST) bakom uppgraderingen av Elitloppet 2022 där det totalt kommer delas ut 11 350 000 kronor i försök och final.
Därmed passerar Elitloppet franska Prix d'Amérique (en miljon euro), amerikanska Hambletonian (1,1 miljon dollar) och det högst doterade passgångarloppet North America Cup (1,1 miljon dollar)!
– Elitloppet har sportsligt och publikt varit ett av världens största trav-evenemang, nu får vi ett förstapris som fortsatt kommer ge genomslag internationellt, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.
Förstapriset 2022 landar på fem miljoner kronor, nära en fördubbling av tidigare förstapris som legat på samma nivå i 14 år.
– Det känns helt rätt i tiden! Vi kommer fortsatt ha ett internationellt evenemang med intresse från hela världen, det känns så klart extra kul att kunna göra det 2022 då vi också kan hälsa publiken välkommen tillbaka till Elitloppet, säger Malmrot.
Solvalla är arrangör av Elitloppet, men det är en gemensam satsning tillsammans med Svensk Travsport (ST) som möjliggör det språng Elitloppet tar in i framtiden.
– Elitloppet är hela trav-Sveriges angelägenhet och ett varumärke av stor betydelse. Ett lyft för Elitloppet är helt enkelt ett lyft för svensk travsport, säger Robert Karlsson, sportchef på ST.
Precis som tidigare kommer det ges möjlighet till flygtransport till Elitloppet för hästarna.
– De utökade prismedlen påverkar till exempel inte planen att flyga in hästar från Frankrike till Elitloppet, säger Anders Malmrot.

Prishöjning även i Elitkampen
En ännu större justering procentuellt får kallblodens Elitlopp, Elitkampen. 2022 kommer det delas ut en miljon till vinnaren av loppet som, precis som Elitloppet, körs sista helgen i maj på Solvalla.
– Fantastiskt kul och spännande att få kora världens bästa kallblod över sprinterdistans. En miljon i förstapris i Elitkampen kommer locka de allra bästa från Sverige, Norge och Finland till Solvalla, säger Anders Malmrot.
Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 27-29 maj 2022. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Solvalla

Publicerat 2021-12-01 13:48:00


De senaste travnyheterna


Stefan Persson är det senaste tillskottet till den prestigefyllda Tusenklubben. Jubileumssegern togs på Jägersro under tisdagen och till stor hj..


Stefan Persson är det senaste tillskottet till den prestigefyllda Tusenklubben. Jubileumssegern togs på Jägersro under tisdagen och till stor hjälp hade han två hästar, som han från början egentligen inte skulle köra.
Tyske Wolfgang Nimczyk tränar både Chic Bi och Emilion där Persson fick rycka in som driver. Efter att tidigt under kvällen lotsat den förstnämnde till favoritseger stod kusken på 999 segrar. Fullträffen lät inte vänta särskilt länge på sig. Sjuårige Emilion var överlägsen i sin uppgift.
Emilion kördes fram utvändigt om ledaren och därifrån skulle valacken dominera. In i sista kurvan hade ekipaget övertagit ledningen och segermarginalen skrevs till flera längder. En imponerade vinnare som alltså innebar jubileum för kusken.
– Det är skoj såklart. Det är lätt att det går troll i sådana här saker, men jag förstod väl att om inget allvarligt händer så skulle jag nog ta mig hit förr eller senare. Första segern kom väl för närmare trettio år sedan, så det har tagit sin tid att ta sig hit… Den största segern är enkelt att säga, det var med Darling Mearas i oaks som jag ju tränade själv, det slår ut allt, sa Stefan vid prisceremonin.  

Vass comeback av Ferrari Sisu
Conrad Lugauer-tränade Ferrari Sisu gjorde första starten på fyra månader och det var en spektakulär comeback för den forne derby-tvåan. Marc Elias lotsade Ferrari Sisu som i ett stayerlopp länge höll sig sist i fältet, men med 600 meter kvar fick hästen full anfallsorder.
Och då gick det undan. ”Ferrarin” hade på bara några få hundra meter förbytt sin position från första till sista häst, kopplade segergreppet redan i sista svängen och försvann ifrån till överlägsen viktoria.
– Det var väldigt glädjande att han presterade och visade upp sig på det här sättet. Vi var inte helt nöjda med förra säsongen, så vi tog ett brejk och han fick återhämta sig. Han gick en väldigt stark långsida, det var ett lättare lopp men också ett perfekt lopp för att starta säsongen. Nu hoppas vi han tar ett steg till för att vara med i långloppen i Sverige och Frankrike, sa Marc Elias.

Adrian avslutade dubbelt
Adrian Kolgjini i skrällsulkyn. Han fick sitta upp bakom Ola Samuelssons Chiffchaff som fick en fin resa i ett lopp som inleddes i rasande tempo med favoriten Kattis J. Boko i täten. Det föranledde att det femåriga stoet hade mest krafter kvar till slut och avgjorde enkelt trots bara tre procent på strecken.
Samme Adrian återkom i efterföljande lopp med A Good Point. Hästen som tränas av Lars I Nilsson fick en lika välförtjänt som efterlängtad seger. När favoriten Carna Sensei kastade sig i galopp i starten blev det raka spåret mot ledningen och därifrån var A Good Point helt i sin egen klass. Femåringen var helt ohotad med taktpinnen i sin ägo och imponerade ordentligt.
En flygande avslutning gav resultat för Vasco da Gama. Körande tränaren Olof Thorson kunde leta sig ut på sista bortre långsidan, fick fin draghjälp genom kurvan och vred på för fullt via femtespår över upploppet för en virvlande spurt. Segern blev till slut säker.
Bronson trivdes fina fisken under sadel. Nioåringen som tränas av Fredrik Forsberg gjorde här debut i monté och ställde övriga fältet schack matt. Med Lee Nimåker vid tyglarna stack Bronson till spets per omgående och femprocentaren var därefter aldrig i närheten av förlustfara.
19,56 system lyckades med konststycket att hitta 6 rätt, något som betalade 106 265 kronor. För 5 rätt var utdelningen 1098 kronor och för 4 rätt 124 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Det vankas V75® på Färjestad den här helgen med extra fina jackpotpengar i potten. Gulddivisionen, som också är Färjestads J..


Det vankas V75® på Färjestad den här helgen med extra fina jackpotpengar i potten. Gulddivisionen, som också är Färjestads Jubileumslopp, blir eftermiddagens höjdpunkt och här får vi återse ett välbekant ansikte.
Publikfavoriten 2 Lucifer Lane (V75-3) matchas frekvent i rikstotons högsta klass och dyker för femte raka starten upp i Gulddivisionen.
– Hästen känns fortsatt bra i träningen, han gick ett lättare jobb i lördags och ska göra så igen under onsdagen. Vi fortsätter att starta honom när han ändå är i så här fin form, säger tränaren Thomas L Nilsson.

Blev infångad kort före mål
Lucifer Lane startade senast på Mantorp för två veckor sedan och fick då ikläda sig favoritollen. Länge såg det ut att gå vägen tillsammans med hästens ständige följeslagare Johan A Nilsson. Örebrostjärnan såg ”klar” ut i ledningen i sista kurvan, men fick se sig snuvad av Remarkable Feet i sista stegen.
– Nöjda var vi väl med hästen senast, men visst man vill ju alltid vinna. Jag vet inte, han var kanske inte i den där allra högsta toppformen, men det gick rätt så fort en bit i loppet också. Vi har pratat Johan och jag, om man skulle prova att spara lite på farten om man väl kommer till ledningen, men när hästen är i form så vill han gärna dra själv också, säger Thomas och fortsätter:
– Han var trött i mål, men så blev han ju också själv där framme. Jag har ju kört honom många gånger i träningen och han blir jäkligt bekväm av sig sista femtio meterna, han brukar göra så. Vi har fått många tips om vad man kan göra, testa ett open eye-huvudlag och så vidare, men då blir han ju också sämre från start och det är viktigt för hästen att komma iväg bra från början.

Kommer testa mot ledningen igen
Lucifer Lane anförde också fältet i den näst senaste starten, finalen av Gulddivisionen som kördes på Solvalla under annandag jul. Då blev hästen het i ledningen och fick över upploppet sträcka vapen mot en fint spurtande Gareth Boko.
Nu på lördag lottades man till ett perfekt andraspår bakom bilen, kommer han att köras i spets igen?
– Jag tror nog att han kör i ledningen om de kommer dit. Det vet man ju aldrig; jag tycker att Disco Volante ändå såg bra ut i loppet efter galoppen senast, han är ju startsnabb och man vet inte riktigt vilken taktik de väljer. Sedan vet jag heller inte riktigt hur snabb Blé du Gers är från innerspåret.
Då är förstås frågan, är Lucifer Lane fortfarande bäst i spets?
– Om jag säger som så, att innan de här två senaste gångerna så har hästen vunnit tio av tolv lopp från ledningen så det blir svårt för mig att påstå att han skulle fungera bättre bakifrån… Han har vunnit sina flesta segrar från ledningen när han varit i toppform. Sedan kan man ju diskutera efter de här starterna och med tanke på vinterbanor och liknande, om det skulle vara bättre att köra bakifrån men vi har kollat på loppet senast och tycker ändå att vi gjorde rätt. Men det var för två veckor sedan och nu är det nya tag som gäller.
Lucifer Lane är, i egenskap av silverplatsen senast, redan klar för Gulddivisionens final som körs på Solvalla om två veckor den 5 februari. Det blir sannolikt nästa uppgift efter lördagens.
– Ja, han är inkvalad till finalen och är han fortsatt i det skicket han är nu och gör en bra insats i Karlstad nu på lördag, så laddar vi mot det loppet.
Känns lite som det är dags för en fullträff snart nu?
– Jo, det har vi väntat på ett tag och det var ju nära senast. Vi får väl hoppas att den kommer snart, både för hästen och för kusken, Johan var jävligt sur efter att vi torskade senast….

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Första chansen att kvala till Elitloppet är Finlandia-Ajo som avgörs 1 maj på Vermo utanför Helsingfors.– Vi skruvar upp elitlop..


Första chansen att kvala till Elitloppet är Finlandia-Ajo som avgörs 1 maj på Vermo utanför Helsingfors.
– Vi skruvar upp elitloppstemperaturen rejält under maj och det känns verkligen bra att fortsätta samarbetet med Vermo och Finlandia-Ajo, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressutskick.
Nästa biljettjakt blir på Solvalla 11 maj i Meadow Roads lopp och 21 maj körs H.K.H. Prins Daniels lopp i Gävle.
Elitloppet är i övrigt ett inbjudningslopp där Solvallas sportchef Anders Malmroth bjuder in deltagarna. Totalt 16 hästar gör upp i två försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts därefter i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.
Elitloppet avgörs enligt traditionen sista söndagen i maj som i år infaller 29 maj.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Förra våren stod L.L.Labero (V86-2) utan seger efter sju lopp. Men Oskar Kylin Blom hade sett något i hästen och i maj flyttade den d&arin..


Förra våren stod L.L.Labero (V86-2) utan seger efter sju lopp. Men Oskar Kylin Blom hade sett något i hästen och i maj flyttade den då femårige valacken till Gävle.
- När jag köpte honom hade jag förhoppningar på att jag skulle hitta lite saker som skulle kunna göra att han tände till, och det har han gjort. Han har utvecklats jättebra hela tiden, kanske lite bättre än vad jag trodde, säger Oskar Kylin Blom.
Nio starter efter flytten har hästen fått segerdefilera fyra gånger och inför onsdagens besök på huvudstadsbanan har han fallit med flaggan i topp i V75 två gånger i rad. Senast höll han starkt som trea i en klass II-final och det är inget snack om att Oskar Kylin Blom tror på sin häst den här gången också från spår tre bakom startbilen.
- Han känns jättefin hemma, han gör bra lopp varje gång och nu har vi ett väldigt bra läge. Som jag ser det borde han sitta i ledningen i första sväng och det är ett halvvarv kortare än det var senast och näst senast på Romme. Gick han 1.13,5 full väg på Romme så tror jag att han kan gå i alla fall samma tid nu över 1 600 meter. Jag ser väldigt positivt på det här loppet. Som det känns kan jag inte säga att de som spikar gör fel.
Att L.L.Labero den här gången ska tävla i en annan sulky än den han brukar gå i kan vara ytterligare en plusfaktor.
- Jag ska testa den där Multicam-vagnen. Det är en lite tightare vagn som jag hoppas faller väl ut. Han springer och bryter lite, lite grann och jag skulle vilja få honom lite rakare. Jag tror att den här tightare vagnen kanske gör att han blir rakare av sig själv utan att jag behöver använda sidostängerna.

Ola Johansson, Kanal 75


Sju segrar och 676 100 kronor intjänat i karriären.Sedan i augusti förra året har fyra av triumferna och fina pengarna bärgats me..


Sju segrar och 676 100 kronor intjänat i karriären.
Sedan i augusti förra året har fyra av triumferna och fina pengarna bärgats med sexårige valacken Huddlestone.
Lars Wikström såg något extra i sexåringen och har byggt hästen undan för undan tillsammans med Henrik Svensson som suttit bakom i nästan alla starter.
I september spurtvann sexåringen V86 på hemmabanan och visade sig mycket kvick i benen efter en smygare. Startsnabbheten har varit ett bra vapen men Huddlestone har ofta fått släppa ifrån sig ledningen och körts i ryggar.
Fyra dagar in på det nya året blev det seger i ett lopp hemma på Bergsåker efter ledningen hela vägen där hästen visade att formen håller i sig.
- Han vann ju väldigt enkelt efter att ha körts till spets. Det var en period då han var lite hetsig och lite stökig som vi ofta valde vi att släppa med honom. Nu har det där gått över och därför provar vi att köra i ledningen med honom ibland, säger Lars Wikström.
Huddlestone har haft ganska tur med spåren i karriären och relativt sällan lottats till bakspår. I V86-7 på onsdag slog dock fällan igen. Spår 10.
Tränaren låter dock ganska nöjd ändå. Läget är sämre och det krävs lite tur för att det ska bli seger. På plussidan finns Huddlestones utveckling på slutet.
- Det är några bra hästar med, men inga kanoner och jag tror nog att han duger bakifrån också med lite klaff. Det är nog inga stora problem bara det inte blir alldeles fel. Får han en rygg att gå i klarar han att gå i tredjespår en bit också, säger han.

”En jämn, hög nivå”
I den näst senaste starten var han med i ett försök i bronsdivisionen en onsdag i mitten av december på Bergsåker där det blev en tredjeplats.
Huddlestone var snabbast ut men fick släppa och hamnade i positionen tredje till slut.
- Han satt fast med rubbet kvar i det där bronsloppet och lär nog duga i vanliga lopp framöver. Jag tycker att han har höjt sig till en jämn, hög nivå. Sedan är det mycket resorna som avgör men så är det ju i alla lopp, säger Wikström.
Hur blir banan på onsdag i Sundsvall?
- Det är lite varmare nu men jag kör med brodd. Det är vinter och då kör vi med fäste under skorna, lite kortare fram och lite längre bak. Så gör vi på vintern. Underlaget spelar ingen roll för honom heller. Han springer på allt.
Huddlestone klarar det mesta låter det som?
- Han är ganska allround nu. Han springer på allt, distanser och allting. Det är liksom inga konstigheter nu när stökigheten nästan gått över.
Stallet har ytterligare ett par hästar till start på V86. Det blev dåliga spår även för 10 Ultralight (V86-1) och 12 Gumman Sisu (V86-5). Tror du på någon av dem?
- Det är inget för V86-spelarna. Det ser svårt ut och kan vi få ett fjärde-femte pris är vi nöjda. Gumman har ju fått två lopp i ledningen och nu ska det bli kul att se hur hon går bakifrån. Ultralight tjänar pengar och duger om hon är med där framme, nu blir det tufft.

Mikael Wikner, Kanal 75


 Han kvalade på 1.35,8 som tvååring.Men det skulle dröja ytterligare tre år innan L.Q.Widde gjorde debut på tävling..


 Han kvalade på 1.35,8 som tvååring.
Men det skulle dröja ytterligare tre år innan L.Q.Widde gjorde debut på tävlingsbanan.
När han väl kom till start kunde inget stoppa hästen som radade upp åtta raka segrar innan han åkte på sin första förlust på Rättvik i somras.
På måndagen återkom den nu sjuårige valacken efter halvårslångt tävlingsuppehåll och gjorde som han brukar – brakade till spets och släppte ingen förbi sig.
- Det var skönt, vi har jobbat i motvind med honom ett tag nu och jag hade ingen aning om hur han var i form. Han betedde sig fint, men travade inte som bäst till slut så där har vi fortfarande lite att jobba med. Men det har inte blivit som vi planerat under hösten så då får man vara nöjd med seger, sade Jörgen Westholm.

”Världens finaste kallblod”
Apropå tidiga kallblod så blev Lome Lux omskriven då han gick ett kvallopp redan i mars som tvååring.
Tio månader senare var det dags för tävlingsdebut och den löstes snyggt sedan Anders Högberg kört till ledningen och hållit undan på 1.36,1/2 140 meter.
- Helt fantastiskt, jag har haft en jävulsk press på mig den här veckan när Norge skrivit helsidor om honom. Han har ju vunnit utställningarna och fått de högsta poäng ett kallblod fått de senaste 20 åren enligt domarna. Så vi kan gott säga att det är världens finaste kallblod, mös kusken, tränaren och uppfödaren som hittat ett eget uppträningskoncept.
- Jag har gjort ett litet experiment, på den filosofi jag har. Han gick sitt första träningspass ihop med sin mamma då han var fem månader. Han sprang bredvid henne i galoppintervallet och var före henne redan då, berättade Anders Högberg om treåringen som blir spännande att följa framöver.
V64 betalade 19 529 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se