Elian Web slutar tävla

Katja Melkkos tioårige stjärna lägger tävlingsskorna på hyllan efter 29 segrar och drygt nio miljoner kronor intjänat.
Solvallatränaren avslöjar nyheten på Facebook:
- Vinterskorna på och tävlingsskorna av. Elian Web fortsätter som kung i stallet och har förtjänat morötter för resten av livet, skriver hon bland annat.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Publicerat 2022-12-07 14:13:00


De senaste travnyheterna


Thomas Madsen har rivstartat det här året. Stallet har redan vunnit lopp på V75® och i pengar har det blivit en kvarts miljon kronor.- Ja, ..


Thomas Madsen har rivstartat det här året. Stallet har redan vunnit lopp på V75® och i pengar har det blivit en kvarts miljon kronor.
- Ja, det har blivit en bra start även om det var lite surt i lördags när både Attention Please och Call Me Brodda gick i mål mer eller mindre okörda. De hade plockat fina pengar om det hade löst sig, men så är det med trav, säger Thomas Madsen.
Annat var det förra året då inte mycket fungerade för Kalmartränaren.
- Nej, det var tungt. Jag fick in något skit i stallet från november året innan och det strulade ända till juni månad i somras. Det var inget drag alls i hästarna och det var väldigt frustrerande. Jag kollade upp allt man kan utan att hitta något. Jag ändrade lite med fodret bland annat, men jag vet inte om det är orsaken till varför det har vänt, men nu känns det att vi är på gång.

Ser henne gärna i ledningen
På lördag avgörs V75® på Åby med den prestigefyllda kuskmatchen STL Champions, samt travgalan i fokus där Årets Häst och alla andra kategorier ska koras. Thomas Madsen selar ut en trio i omgången.
- Jag tror mycket på 6 Zola Love (V75-6). Hon var väldigt fin i första starten för mig och förutsättningarna ser väldigt bra ut på förhand.
Vad är historien bakom henne?
- Hon hade problem med en x-platta, en senskada och hon såldes väl egentligen som konvalescent och potentiell fölmärr. Hon fick vila länge och det har läkt ut fint. Efter fyra-fem månader fick hon börja träna och sedan har jag ökat träningen successivt. Jag hade kört två banjobb efter 1.21/2100 meter innan starten senast och kände mig bekväm med det.
Hur nöjd var du med henne?
- Jag trodde att hon skulle vara bra, men jag måste säga att hon var snäppet bättre än jag trott. Hon hade inte startat på länge och var lite svårbedömd. Nu vann hon överlägset och var mer eller mindre okörd och hade tussarna kvar i öronen.
Hur har hon tagit loppet?
- Bra, allt känns som det ska även om hon bara har joggat i lugna farter. Hon får ett lite tuffare jobb i veckan och allt ser bra ut.
Vad tror du om segerchansen?
- Hade jag fått välja spår hade jag tagit 6. Erik Adielsson är väl topp tre i landet att pricka från start och jag ser gärna Zola Love i ledningen. Hon bör gå framåt en del med loppet i kroppen och jag måste vara optimist.

Inte hennes melodi
Du har även 5 Attention Please med i loppet, hennes status?
- Hon satt fast med krafter kvar i lördags och hade det löst sig så kanske hon hade varit tvåa bakom Heroine Darling. Attention Please var det inget drag i alls i de två starterna innan och vi valde att behandla henne inför starten senast. Det kändes som att hon var tillbaka igen och Kim var nöjd med henne. Nu blir det lite täta starten, men hon var inte trött i lördags och då får hon starta här och jag hoppas hon kan vara trea-fyra.
Hedershästen 13 Call Me Brodda startar i V75-7, hur sträcker sig dina förhoppningar?
- Hon står med tillägg och det är väl inte riktigt hennes melodi. Nu håller hon toppform och gick i mål med en del krafter kvar i lördags och formen är på topp. Det finns väldigt dåligt med lopp för henne i februari och då valde vi detta. Örjan är en mästare på att smyga med och det är just vad han måste göra härifrån för att hon ska kunna komma in i matchen. Jag tror det blir tufft att vinna, det brukar det vara på Åby från ett läge som detta.

Joakim Brundin, Kanal 75


 På måndagen meddelade Bergsåker att man gjort klart med ny sportchef.Det blir Mohammed Malla. 51-årigen, som har ett förflute..


 På måndagen meddelade Bergsåker att man gjort klart med ny sportchef.
Det blir Mohammed Malla. 51-årigen, som har ett förflutet som gymnasielärare är ett välkänt ansikte som tidigare tipsexpert i trav-tv och har även varit hästägare. Från mitten av mars tar han över som sportchef på Bergsåkerstravet, efter Thomas Almqvist som går i pension.
– Det känns som ett privilegium att få jobba med sin passion, travet är ett mycket stort intresse. Det känns extra spännande att komma till en travbana med så stora profiler som Bergsåker och att få jobba tillsammans med ett bra team, säger Malla på Bergsåkers Facebook-sida.
– Jag är väldigt glad över att vi lycktas hitta en lösning med Mohammed, då han passar bra in på vår profil som ny sportchef. Sportchefstjänsten har förändrats över tiden och framför allt sedan propositionsskrivandet blev centraliserat. Jag ser sportchefstjänsten i första hand som en säljande roll där det gäller att vara utåtriktad och att sälja in travsporten i allmänhet och Bergsåker i synnerhet. Där kommer Mohammeds erfarenheter och kunskaper väl till pass, säger Bergsåkertravets vd Henrik Montin.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Regerande mästaren i Allsvenska kuskligan Magnus A Djuse hade ett strålande facit på landets travbanor förra veckan och vann hela nio lopp..


Regerande mästaren i Allsvenska kuskligan Magnus A Djuse hade ett strålande facit på landets travbanor förra veckan och vann hela nio lopp. Därmed fördubblade han antalet segrar 2023 och med 18 segrar tar han klivet från åttonde till femte plats i Allsvenska kuskligan där Stefan Persson fortsatt är i topp.

Allsvenska kuskligan:
1. Stefan Persson, Halmstad, 27-15-20
2. Ulf Ohlsson, Solvalla, 24-16-21
3. Mats E Djuse, Hagmyren, 20-19-12
4. Johan Untersteiner, Halmstad, 19-4-6
5. Magnus A Djuse, Solvalla 18-9-11
6. Conrad Lugauer, Jägersro, 16-6-7
7. Rikard N Skoglund, Solvalla, 15-15-10
8. Jorma Kontio, Solvalla, 12-8-7
9. Carl Johan Jepson, Färjestad, 11-17-16
10. Rick Ebbinge, Halmstad 11-8-0
11. Björn Goop, Färjestad, 11-7-4
12. Daniel Wäjersten, Bergsåker, 11-5-4
13. Henrik Svensson, Bergsåker, 10-2-6
14. Mika Forss, Solvalla, 9-11-7
15. Robert Bergh, Bergsåker, 8-6-4
Ställning till och med 2023-02-05

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


 Dags för en ”svensk-norsk” omgång av V86® den här veckan.Solvalla delar onsdagskvällens höjdpunkt med den norska..


 Dags för en ”svensk-norsk” omgång av V86® den här veckan.
Solvalla delar onsdagskvällens höjdpunkt med den norska huvudstadsbanan Bjerke. Den korta resan söderut mot Oslo från högkvarteret i Hönefoss gör Kristian Malmin med tre hästar inom V86®. I den femte avdelningen har stallet två hästar till start – och båda tillhör loppets favoriter.
Faktum är att 3 Sheena’s Boy (V86-5) och 7 Delight Classic (V86-5) stött på varandra flera gånger den senaste tiden. Så var fallet även senast, just på Bjerke, då Delight Classic via en virvlande avslutning fångade in sin stallkompis kort före mållinjen.
– Ja, Delight Classic var ju väldigt bra senast men här är det ett spår lite långt ut bakom vingen. Hästen skulle bli gynnad av ett lopp med lite tempo under vägen, det är sådana lopp som han trivs bäst med; när det blir rätt fart och han kan komma till slut, säger Kristian som fyller i:
– Formen är där och skulle han få sitt lopp så rundar han nog många till slut. Han kommer tävla med bakskor på igen nu, men han har gjort många bra lopp med det också, så det ska inte påverka så mycket.
Hur är det med startkvicke Sheena’s Boy då, kan han ta revansch nu?
– Sheena’s Boy var ju tvåa i samma lopp senast och ledde väldigt länge då. Hästen är riktigt ”kjapp” i benen och skulle han få ledningen igen så behåller han nog den länge, kanske hela vägen, så det ska vara ganska bra vinstchans för honom med.
Vilken ur duon ser du som den bästa segerchansen?
– Det är nog dagsformen och löpningsförlopp som avgör det mycket, jag tycker att båda ska ses med chans.

Kommer med två raka – ska också räknas
Kristian Malmin har en tredje häst till start under kvällen.
11 American Coffee (V86-1) som går ut redan i den första avdelningen ska inte nonchaleras av spelarna. Det femåriga stoet har fått upp ångan ordentligt i vinter och kommer med två raka segrar i en övertygande stil. Nu är dock läget av det tråkigare slaget.
– Hon är på rätt väg uppåt nu. Det är egentligen ett rätt så bra sto, men som haft lite problem en tid, med sjukdomar och så. Nu har hästen tränat fint under en längre period och det är verkar vara rätt så fin form på henne.
Spelarna ska räkna med American Coffee också?
– Nu fick vi ju ett rätt så dåligt läge med bakspår och det är kanske något tuffare motstånd än vad hon har mött på sistone, men hon är rätt så fin själv och skulle det klaffa lite under vägen så tror jag att hon kan vara med långt framme och kämpa även här.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Winterburn tycks vara omöjlig att stoppa. Han har vunnit från ledningen och bakifrån, till och med när han galopperade bort 30 meter i sta..


Winterburn tycks vara omöjlig att stoppa. Han har vunnit från ledningen och bakifrån, till och med när han galopperade bort 30 meter i starten blev det till slut överlägsen triumf. Söndagens framträdande på Romme var inget undantag. Från tredje par utvändigt stegade Winterburn runt motståndet och med klippande öron avgjorde han till mycket enkel triumf.
- Det är så klart svårt att säga hur bra han är, så säger man ju alltid, men jag kan inte sticka under stolen med att det känns som en riktigt bra häst, sa Magnus A Djuse.
Tränar hästen gör storebror Mattias Djuse och han var av förklarliga skäl också nöjd med häst och kusk.
- Det är häftigt när de bara vinner och vinner. Han fick ett jättefint lopp i dag men han såg också ut att vinna på ett bra sätt, sa Solvallatränaren.

Jättespurt till andra raka
Fyraårige Even Younger ser ut att gå en fin säsong till mötes. Nu tog han andra raka via en flygande avslutning efter en småstrulig resa.
- Som han har skött det hittills i år får man så klart upp hoppet. I dag blev vi hängande och han blev lite väl peppad, han ville springa på och det var inte lätt att få ner honom. Sedan klättrade han i vagnarna 700-800 kvar men det redde han också ut. Det känns som att det kan bli något om han får vara frisk och fräsch, sa Pasi Aikio som själv skötte tömmarna.
Checklist levererade också en stark spurt i händerna på Emilia Leo och spelad på blott fem procent gav han utdelningen på GS75 en skjuts.
- Gud vad han har tjänat ihop till det här! Jag älskar honom så mycket och Emilia kör honom så perfekt, bubblade hästens segerrusiga tränare Linn Andersson.

65 992 för sju rätt
Joakim Elfvings Toscana Southwind spelades till stor favorit och understödd av Magnus A Djuse imponerade hästen när hon från jumboposition rundade fältet under slutrundan.
Magnus A Djuse tog en tredje seger när han satte dit Electrical Storm åt brorsan Mattias och då Sandra Lissels Odin O.K. skrällde tillsammans med Claes Eskilsson och Nathalie Bloms Björlifanner också vann inom ramen för GS75 delade sju rätt ut 65 992 kronor. Sex rätt betalade 538 kronor och fem rätt 56 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Solvallatränaren Stefan Melander har köpt många hästar i Nordamerika. Chestnut Hill är en av dem. Men inför lördagens tä..


Solvallatränaren Stefan Melander har köpt många hästar i Nordamerika. Chestnut Hill är en av dem. Men inför lördagens tävlingar på huvudstadsbanan hade inte sexåringen gjort allt för mycket väsen av sig på svensk mark. Kanske lossnar det nu? Efter att lopp i tredje par invändigt och i rygg på ledaren spurtade han hem lördagens gulddivision.
- I sista sväng kändes det som att jag hade torrt spurtkrut och när luckan kom svarade han som en tiger. Jag ryckte tussarna men han sprang själv upploppet ner. Väldigt trevlig häst och när man vinner blir det ännu trevligare, kommenterade kusken Rikard N Skoglund.
Catarina Lundström, sambo med Stefan Melander, hade en förklaring till varför hästen slog till nu.
- När Nuncio flyttade från stallet klev Milligan’s School fram och blev kung. Och nu när Milligan’s har flyttat vinner den här.
Nuncio sprang in 28 miljoner kronor och Milligan’s School nästan 18 miljoner. Med 5,9 miljoner kronor på vinstkontot har Chestnut Hill en bit kvar till de siffrorna. Men kanske har hans tid som regent i stall Melander bara börjat...

Enkelt för hockey-hästen
Karriären har inte gått spikrakt för Borups Victory. Men till ishockeyikonen Mats Sundins och övriga delägares stora glädje har han hittat rätt sedan han i somras kom i träning hos Daniel Wäjersten. Två segrar och en andraplats på tre starter var femåringens facit inför finalen i bronsdivisionen, som han vann i överlägsen stil sedan han körts till ledningen efter ett halvvarv.
- Det var lite körning från början men det kändes väldigt bra efter 300-400 meter. Han kändes väldigt fin i travet och allting. Han kanske inte var lika rapp som senast men jag är ändå väldigt nöjd med honom, sa Bergsåkertränaren.

Kross i Margaretas
Claes Sjöström fick nöja sig med andraplatsen med Eddy West i gulddivisionen men i Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga hingstar och valacker blev det en fullträff. Trots en obarmhärtigt tung slutrunda i tredjespår hade Bugatti Hall hjärta och lungor att tugga ner motståndet.
- Jag är supernöjd med hästen. Det var till och med ett par pinnhål bättra än vad jag kunde ha önskat mig, sa Solvallatränaren.
Övriga avdelningar i Margaretas Tidiga Unghästserie kördes utanför V75. Bland de treåriga grabbarna stod Vegas Wania i en klass för sig, loppet för treåriga ston vanns av Frustration och i de ett år äldre damernas uppgörelse skar Bikana Wine mållinjen som etta.

Vinnarskallar gjorde upp
Klass I-finalen bjöd på en rafflande upploppsstrid mellan Likeaboss och Bottnas Idol. Båda hästarna hade fått göra mycket arbete under vägen och visade härlig inställning när de kämpade sida vid sida den sita biten. Längsta strået drog Bottnas Idol.
- Han är ärlig och jag vet att han går hela vägen till mål, men Elias häst var bra den också, så det var ett roligt upplopp med två hästar som verkligen ville vara först, sa vinnarens tränare och kusk Preben Sövik.
Även klass II-finalen blev en uppgörelse i publikens smak. Marabou Brodda försökte rycka undan i ledningen och hade länge segern på gaffeln. Men bakifrån kom favoritspelade Chitchat med en visslande spurt och när mållinjen skars hade han nosen först.
- Han gjorde det riktigt starkt sista 700. Det är en riktigt fin häst och det är nog utveckling kvar i honom, sa Daniel Wäjersten om sin adept.
Pär Ländins Axel Ruda spurtade hem silverdivisionens final med Ulf Ohlsson i sulkyn och finalen av i diamantstoet gick segern till Ola Samuelsson-tränade Heroine Darling och Stefan Persson.
Det var jackpot på V75 och de som lyckades pricka in samtliga vinnare fick för det 778 460 kronor. Sex rätt delade ut 2 561 kronor och fem rätt 145 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se