Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

Dystert besked: Nuncio får avstå Prix d’ Amerique


Med tre veckor kvar till världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique tar Solvallatränaren Stefan Melander beslutet att det inte blir någon start för Nuncio.
Loppet hade annars lanserats som ett första möte mellan världens två kanske bästa travare – franske titelförsvararen Bold Eagle och svensktränade Nuncio.
Uppgiften om att Stefan Melander kommit på andra tankar lades ut på den franska tidningen Paris Turfs nätupplaga på lördagen.
Tidningen Sportexpressen, där Melander medverkar som krönikör, fick uppgiften bekräftad av tränaren själv.
- Jag satte mig ner och funderade och kom fram till att det blir fel mot hästen att starta i Paris. Nuncio har tränat fint, men den sista veckan med hårt väder gör ändå att det inte blir optimalt nu heller och därför avstår vi Pd'A i år, säger han till Sportexpressen.

”Klokt av Tarzan”
Den svenske travstjärnan ströks för feber inför ett tilltänkt lopp i början av december. Ett litet hack i skivan som omkullkastade Melanders upplägg inför det stora loppet.
En som beklagar men också hyllar Melanders beslut är Lennart ”Kusken” Forsgren. Efter avslutad kuskkarriär i december 2010 har Lennart Forsgren jobbat som expert i tv-rutan och som så många andra hoppats få se Nuncio på Vincennes.
- Alla har sett fram emot den här duellen med Bold Eagle, även Tarzan. Så det måste ha varit ett tufft beslut att ta att inte ska starta. Samtidigt gör han ju klokt i att inte gå ner om han inte upplever hästen som hundra, säger Lennart Forsgren.

”Alltid svårt tolka Tarzan”
Att tolka den senaste tidens rapporter om Nuncios status har inte låtit sig göras menar Forsgren.
- Det är alltid svårt när det gäller Tarzan att ha något på känn. Han talar i gåtor ibland. Men att han haft sikte på det här loppet behöver vi inte fundera på. Någonstans har det väl fallerat under träningen. Ska man starta i Prix d Amerique måste det gå som på räls hela vägen i träningsfasen inför loppet. Du kan inte komma dit och ha hästen i nittioprocentig form utan den måste vara hundra om allt ska fungera.
Lennart Forsgren håller det inte för otroligt att publiken kanske får se Nuncio i Paris senare i vinter. Nuncio vann Elitloppet 2016 och siktet är inställt på att försvara den segern i vår.
- Det finns bara en som känner Nuncio och det är Tarzan. Jag bara spekulerar, men om det ska bli Elitloppet kanske han provar något annat lopp där nere. Kanske Prix de France i februari. Ett lopp över medeldistans med bil, säger Forsgren.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2017-01-08 11:15:00


De senaste travnyheterna


Inte sedan järnladyn Moni Maker pulveriserade motståndet 1998 har det blivit amerikansk seger i Elitloppet. H.P.Paque (-02), Mr Muscleman (-07) och A..


Inte sedan järnladyn Moni Maker pulveriserade motståndet 1998 har det blivit amerikansk seger i Elitloppet. H.P.Paque (-02), Mr Muscleman (-07) och Archa Madness (-12, -13) bjöd visserligen publiken på spektakulära shower, men precis som Resolve (V75-3) förra året  fick de återvända hem till USA med hedervärda andraplatser. I år kan segertorkan vara över för den stora travnationen i väster. Resolve ska än en gång kasta sig in i tungviktsmatchen på Solvalla.
- Förra året visste vi inte hur hästen skulle stå sig i europeisk konkurens men han stod sig bra, så nu vet vi att loppen här är lika hårda som i Europa. Då var det Nuncio som var jättebra. Nu är det Bold Eagle som är enastående bra. Men för oss var det ändå mer ovisst förra året. Nu vet vi mer hur hästen räcker till, säger Resolves tränare Åke Svanstedt.

Många som vill prata på stallbacken
Med flera svenska tränarchampionat bakom sig flyttade Åke Svanstedt tillsammans med frun Sarah och sönderna, Erik och Jonas, till USA 2013. Där har framgångarna fortsatt för ”grön kusk” och nu återvänder han för andra gången sedan flytten till elitloppshelgen på Solvalla.
- Hästarna landar under tisdagen och jag och Sarah kommer på onsdag. Grabbarna får vara hemma. Sarah ska jobba och vara med och sela så det var lugnast att ordna barnvakt, säger Svanstedt och skrattar.
Han har vunnit Elitloppet två gånger tidigare, med Gidde Palema 2004 och med Torvald Palema 2009.
- Det är kul att komma tillbaka och få träffa många man känner. Det tar lång tid att gå över stallbacken. När man dessutom har en bra häst är det ännu roligare.

Respekt för Bold Eagle
Franske fenomenet Bold Eagle är den stora favoriten i årets upplaga av Elitloppet. Resolve står i främre ledet bland utmanarna. I fjol följde han upp andraplatsen på Solvalla med flera tunga titlar i USA. Bland annat tog han hem International Trot, ofta kallat VM-loppet, på världsrekord. I år har han bara gjort en start och då grejade sin elitloppsbiljett genom att krossa den övriga nordamerikanska eliten i Arthur J. Cutler Memorial.
- Han gjorde ett bra lopp. Han kändes stark och gick bra ända in i mål. Jag hoppas att han har gått framåt ytterligare med den starten. Han har i alla fall tränat på bra här hemma och allt är som det ska vara.
Hur ser du på motståndet i Elitloppet i år jämfört med i fjol?
- Det är alltid tufft motstånd i Elitloppet men i år ser det på förhand ut som att Bold Eagle är outstanding. Det kan mycket väl bli han som vinner, men vi kommer för att tävla och Bold Eagle har väl aldrig tävlat i två heat samma dag? frågar sig Svanstedt retoriskt.
Inte heller har Bold Eagle startat över kort distans och han har aldrig tävlat i jänkarvagn vilket hans motståndare kommer att göra på söndag. Det senare är emellertid inget som Åke Svanstedt lägger någon vikt vid.
- Det är vad som finns mellan skalmarna som räknas, inte vad man har för vagn. Det är mer kusken som blir exalterad första gången man hänger på en jänkarvagn och då kanske hästen känner det och presterar mer. Vagnen i sig gör ingen skillnad alls.

Gynnas av två heat
Resolve och Bold Eagle får känna på varandra redan i försöket. Kretsen kring fransosen jublade när de drog startspår fem. I Resolves läger vad det mer dämpat efter att hästen tilldelats åttondespåret.
- Det är det sämsta spår man kan få. Man är så beroende av vad de andra gör när man har åttonde. Om man kör från start får man offra otroligt mycket för att komma fram utvändigt om ledaren så det är inte att tänka på. Men vi får köra och se vad som händer.
Resolve kommer precis som i fjol att tävla utan skor på hovarna redan i försöket och till skillnad från Bold Eagle har han visat att han kan leverera topprestationer två gånger samma dag. Tar han sig vidare från försöket talar mycket för att han till och med är bättre i finalen.
- I vanliga fall brukar jag ge honom en halvtuff värmning. Han kräver det för att vara på topp i loppen. Men det kan man inte göra om man förväntar sig att han ska gå två heat samma dag. Blir det två lopp är det i alla fall inte negativt för honom...
Hur stort skulle det vara att få vända upp för segerdefilering framför elitloppspubliken ännu en gång?
- Enormt...det skulle vara helt enorm.

Ola Johansson, Kanal 75


Jägersro galopp bjuder in till en högklassig kväll på tisdagen där Pramms Memorial med 700 000 kronor till vinnaren är kronan p&a..


Jägersro galopp bjuder in till en högklassig kväll på tisdagen där Pramms Memorial med 700 000 kronor till vinnaren är kronan på verket. Ett lopp som går som V64:ans tredje avdelning.
Favorit blir fjolårsvinnaren Hurricane Red. Träningsrundorna har varit bra och hemmatränaren Lennart Reuterskiöld Jr låter nöjd
- Jag tror snarast att det är en fördel för min häst att han gör årsdebut. Jag är i alla fall väldigt nöjd med honom.
Gunvald, döpt efter travtränare Tomas Malmqvists hund, var tvåa efter Brownie (Skandinaviens högst handikappade häst) i sin årsdebut.
- Gunvald är inte någon träningsnarkoman och han ska vara betydligt bättre nu, säger Fredrik Reuterskiöld.

”Ett skarpare jobb”
Efter det loppet är alltså Gunvald, som nu gör sin första säsong mot den äldre eliten, rejält framsatt.
I det sista finslipande jobbet inför Pramms såg Gunvald också lysande ut när han sparrades av Breakdancer.
- Jag klockade honom 800 meter och han gick tre sekunder snabbare nu än motsvarande jobb inför årsdebuten. Så det var ett skarpare jobb. Han fick ett ”preplöp” och att skarpare jobb och han har tagit det på ett bra sätt.

Hurricane – en tuffing
Men det är tufft för en nybliven fyraåring att match den äldre eliten. Och mycket värre motståndare än Hurricane Red från grannstallet finns inte.
Hurricane Red är en tuff individ, han är hingst och han börjar förstå det menar tränaren.
- Samtidigt är det något som gör vissa individer speciellt bra. säger Lennart Reuterskiöld Jr.
Men ”Junior” har också Mrs Loreen till start i Pramms. Rent matematiskt är hon bara ett halvt kilo sämre än Hurricane Red.
- Hon gick ut och vann på ett övertygande sätt och vi bestämde oss för att anmäla henne. Hon fick 91 efter den starten och med stolättnad på 1,5 kilo borde det betyda 92,5 och då är hon bara ett halvt kilo bakom.
Lite ovanligt blad tränareliten är annars att ”Junior” rider själv. Och han sticker inte under stol med att han gillar det:
- Det är fruktansvärt roligt fortfarande. Sen tror jag att jag kan känna hur hästarna känns, att de är fräscha i kroppen.
Tankarna inför Pramms?
- Det är alltid ett tufft lopp, men jag skulle inte vilja byta mina hästar mot några andra.

Svensk galopp


Propulsion kan vara hästen det kommer att svänga mest om i årets upplaga av Elitloppet. Popgruppen Eskobar från Åkersberga strax nor..


Propulsion kan vara hästen det kommer att svänga mest om i årets upplaga av Elitloppet.
Popgruppen Eskobar från Åkersberga strax norr om Stockholm, har lite försänkningar i travsporten och bandet har nu utsett sexårige Propulsion till sin speciella favorit i Elitloppet på Solvalla på söndagen.
Eskobar är noga med att påpeka att låten Propulsion inte handlar om hästen. Men namnet lät bra och hästen framträder i videon.
Eskobar i ett pressutskick:
”Frederik Zäll, gitarrist i bandet, har varit på många hästkapplöpningsbanor under sina dagar, främst på grund av hans fars massiva intresse och verksamhet i sporten, bland annat som ägare till Lass Drop. Det var en av de stora anledningarna till att vi var väldigt glada när en vän till vår trummis Joacim frågade om vi kanske kunde hjälpa dem med en låt för att hylla deras häst Propulsion”.

Ingår i stalltrio
Propulsion (drivkraft på engelska) är en av Solvallatränaren Daniel Redéns tre hästar i Elitloppet på söndagen. Delicious U.S. och In Vain Sund är de andra två.
Låten Propulsion finns tillgänglig på Spotify, Apple Music/iTunes och Youtube.

Mikael Wikner, Kanal 75


Ulf Ohlsson vann nio lopp och fortsatte sin totala dominans under veckan som gick. Dessutom blev han i fredags historiens åttonde svenske travkusk att n&a..


Ulf Ohlsson vann nio lopp och fortsatte sin totala dominans under veckan som gick. Dessutom blev han i fredags historiens åttonde svenske travkusk att nå milstolpen 5 000 segrar. Den här veckan kan han skriva historia på nytt. På söndag kör han uppstickaren D.D.’s Hitman i Elitloppet på Solvalla.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 125-106-74
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 87-75-58
3. Jorma Kontio, Solvalla, 71-45-51
4. Peter Untersteiner, Halmstad, 57-49-45
5. Björn Goop, Färjestad, 57-39-27
6. Carl Johan Jepson, Färjestad, 55-58-44
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 55-34-40
8. Christoffer Eriksson, Jägersro, 53-47-35
9. Stefan Söderkvist, Åby, 50-41-32
10. Ulf Eriksson, Bollnäs, 46-35-32
11. Kim Eriksson, Mantorp, 43-26-35
12. Claes Sjöström, Solvalla, 42-35-28
13. Johnny Takter, Jägersro, 41-35-28
14. Erik Adielsson, Solvalla 40-44-23
15. Kaj Widell, Solvalla, 39-35-25
Siffror till och med 21 maj

Ola Johansson, Kanal 75


1. Spring Erom - SverigeKön: hingstÅlder: 12 årTränare: Dan Widegren, HalmstadKusk: Christoffer ErikssonÄgare: Stall Sten Nilsson ABR..


1. Spring Erom - Sverige

Kön: hingst
Ålder: 12 år
Tränare: Dan Widegren, Halmstad
Kusk: Christoffer Eriksson
Ägare: Stall Sten Nilsson AB
Rekord: 1.10,4
Insprungna pengar: 7 583 341 kronor
Segerprocent: 32
Största seger: Frances Bulwarks lopp, Solvalla 2012

Egenskaper

Styrka: 7
Speed: 6
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Pigg ålderman som under sitt sista år på tävlingsbanan toppar en fantastisk karriär med start i Elitloppet. Tillhörde kulltoppen redan som unghäst och skördade under flera säsonger stora framgångar för tränaren Håkan Olofsson. Har på ålderns höst fått en nytändning hos Dan Widegren och sprang sin snabbaste tid i karriären när han via överlägsen spetsseger på 1.10,4 i Algot Scotts Minne blev historiens första tolvåring att ta sig till Elitloppet.

2. D.D.’s Hitman - Finland

Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Petri Puro, Halmstad
Kusk: Ulf Ohlsson
Ägare: Reima Kuisla Stables Oy
Rekord: 1.09,7
Insprungna pengar: 2 724 569 kronor
Segerprocent: 27
Största seger: Finlandia-Ajo, Vermo 2017

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 6
Form: 10

Kommentar: USA-född uppstickare som i år tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen och gått från silverdivisionen till Elitloppet via imponerande seger i Finlandia-Ajo. Kände under sin första säsong i Sverige på motståndet i den absoluta eliten ett par gånger och överraskade bland annat som trea i Sundsvall Open Trot. Har det mesta utom den blixtrande startsnabbheten.

3. Delicious U.S. - Sverige

Kön: sto
Ålder: 8 år
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Kusk: Örjan Kihlström
Ägare: Stall Zet
Rekord: 1.08,6
Insprungna pengar: 6 446 572 kronor
Segerprocent: 52
Största seger: Sundsvall Open Trot, Bergsåker 2015

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Litet men oerhört kvickfotat sto med enorma fartresurser. Trea i Elitloppet 2014 och innehavare av två världsrekord satta 2015, då hon också blev den snabbaste travaren i Europa genom tiderna. Har till och från tampats med sjukdom och krämpor men rest sig och kommit tillbaka till toppen. Kommer till start med 13 raka segrar - Sveriges och elitloppsfältets längsta segerrad.

4. Tjacko Zaz - Sverige

Kön: valack
Ålder: 5 år
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Kusk: John Campbell
Ägare: Kings Arms i Avesta AB
Rekord: 1.09,5
Insprungna pengar: 970 381 kronor
Segerprocent: 29
Största seger: Bronsdivisionens final, Solvalla 2016

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Snabbast i Sverige i år och den stora jokern i elitloppsleken. Radade upp segrar i vintras och imponerade väldeliga när han efter fyra månaders tävlingsuppehåll årsdebuterade med 1.09,5 i silverdivisionen. Kvick bakom startbilsvingen och med en utvecklingskurva som pekar rakt upp. Har tjänat i särklass minst pengar av samtliga deltagare och får nu sitt riktiga elddop.

5. Bold Eagle - Frankrike

Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Sebastien Guarato, Frankrike
Kusk: Franck Nivard
Ägare: Ecurie Pierre Pilarski
Rekord: 1.10,1
Insprungna pengar: 31 194 709 kronor
Segerprocent: 87
Största seger: Prix d’Amerique, Vincennes 2016 och 2017

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 10
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Fransk kejsare med bottenlös styrka och brutal speed. Fick sin rosa biljett av Solvalla sedan han i januari vunnit Prix d’Amerique för andra året i rad. Följde upp med segrar i Prix de France och Prix de Paris och blev därmed den förste att ta hem ”Triple Couronne” på 41 år. Visade prov på fin startsnabbhet i genrepet där han spetsade och vann mycket enkelt.  Har aldrig tidigare tävlat över distanser kortare än 2 100 meter men bär favoritskapet och kan bli först, sedan Varenne (2002), med att vinna Prix d’Amerique och Elitloppet samma år.

6. Cruzado Dela Noche - Sverige

Kön: hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Kusk: Björn Goop
Ägare: Stall Courant AB
Rekord: 1.09,5
Insprungna pengar: 4 900 971 kronor
Segerprocent: 30
Största seger: Grosser Preis von Deutschland, Hamburg 2016

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 7
Startsnabbhet: 6
Form: 9

Kommentar: Stark jänkare som gjorde bra ifrån sig i unghästcirkusen på andra sidan Atlanten utan att tillhöra den absoluta toppen. Klev i fjol in i den europeiska fyraåringseliten och demonstrerade sin styrka och krigsmoral när han trots ett omöjligt lopp tuggade ner motståndet i Grosser Preis von Deutschland. Har i år tagit ett steg till i utvecklingen och fick sin elitloppsbiljett sedan han tagit hem Copenhagen Cup från positionen utvändigt om ledaren.

7. Takethem - Danmark

Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Steen Juul, Danmark
Kusk: Steen Juul
Ägare: Takethem I/S
Rekord: 1.10,5
Insprungna pengar: 2 430 669 kronor
Segerprocent: 41
Största seger: Danskt Travderby, Charlottenlund 2013

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 8

Kommentar: V75-härdad dansk som vann silverdivisionens final under fjolårets elitloppshelg. Komplett med både startsnabbhet och styrka och understödd av Danmarks flerfaldige tränarchampion Steen Juul. Har nyligen börjat stångas i den absoluta eliten och var nära att bryta Delicious U.S. segersvit i årsdebuten. Gjorde trots en blygsam placering i Copenhagen Cup en så stark insats att Solvalla gav honom elitloppsbiljetten.

8. Resolve - USA

Kön: hingst
Ålder: 6
Tränare: Åke Svanstedt, USA
Kusk: Åke Svanstedt
Ägare: Hans Enggren
Rekord: 1.08,4
Insprungna pengar: 20 837 618 kronor
Segerprocent: 29
Största seger: International Trot (VM-loppet), Yonkers 2016

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Stenhård amerikan som spurtade ursinnigt till andraplatsen i Elitloppet i fjol. Radade därefter upp topprestationer i USA och Kanada och krönte en strålande säsong med seger på världsrekord i VM-loppet i New York. Visade att han blir en maktfaktor även i år när han i årsdebuten krossade motståndet i det amerikanska elitloppskvalet. Körs och tränas av Sveriges flerfaldige tränarchampion Åke Svanstedt som återvänder till Solvalla i jakt på sin tredje elitloppsseger.

Ola Johansson, Kanal 75


Solvalla fick på söndagen klartecken från redan inbjudna Nuncio och Delicious U.S. och sedan de tre platser som då återstod tilldel..


Solvalla fick på söndagen klartecken från redan inbjudna Nuncio och Delicious U.S. och sedan de tre platser som då återstod tilldelats In Vain Sund, Tjacko Zaz och Twister Bi kunde startspåren lottas. Bland förhandsfavoriterna hade Delicious U.S. och Bold Eagle bra tumme med Fru Fortuna när de drog spår tre respektive fem i det första försöket, där fjolårstvåan Resolve drog Svarte Petter i form av en åtta. I det andra heatet tilldeledas titelförsvararen Nuncio ett fint fjärdespår.
- Jag får tacka för det! Det är bland det bästa vi kunde få, reflekterade Nuncios tränare Stefan Melander och fortsatte.
- Nuncio gick fort i dag och känns kraftigt uppåt. Jag tror att det här kan gå ganska bra. Det hoppas jag i alla fall. Jag tycker nog att det första heatet är lite hårdare men Elitloppet är otroligt bra i år och det blir otroligt spännande.
Elitloppet körs på Solvalla nästa söndag och de fyra främsta i varje försök går vidare till finalen där tre miljoner kronor väntar på vinnaren.

Startlista
Elitloppet, försök 1
1 609 meter autostart

1. Spring Erom – Christoffer Eriksson (Dan Widegren)
2. D.D.’s Hitman – Ulf Ohlsson (Petri Puro)
3. Delicious U.S. – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
4. Tjacko Zaz – John Campbell (Timo Nurmos)
5. Bold Eagle – Franck Nivard (Sebastien Guarato)
6. Cruzado Dela Noche – Björn Goop (Stefan Melander)
7. Takethem – Steen Juul
8. Resolve – Åke Svanstedt
Förstapris: 250 000 kronor

Startlista
Elitloppet, försök 2
1 609 meter autostart

1. Up And Quick – Franck Nivard (Franck Leblanc)
2. Twister Bi – Christoffer Eriksson (Jerry Riordan)
3. Propulsion – Johan Untersteiner (Daniel Redén)
4. Nuncio – Örjan Kihlström (Stefan Melander)
5. In Vain Sund – Erik Adielsson (Daniel Redén)
6. Timoko – Björn Goop (Richard Westerink)
7. Dante Boko – Adrian Kolgjini (Lutfi Kolgjini)
8. Elian Web – Janne Soronen (Katja Melkko)
Förstapris: 250 000 kronor

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se