Dystert besked: Nuncio får avstå Prix d’ Amerique


Med tre veckor kvar till världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique tar Solvallatränaren Stefan Melander beslutet att det inte blir någon start för Nuncio.
Loppet hade annars lanserats som ett första möte mellan världens två kanske bästa travare – franske titelförsvararen Bold Eagle och svensktränade Nuncio.
Uppgiften om att Stefan Melander kommit på andra tankar lades ut på den franska tidningen Paris Turfs nätupplaga på lördagen.
Tidningen Sportexpressen, där Melander medverkar som krönikör, fick uppgiften bekräftad av tränaren själv.
- Jag satte mig ner och funderade och kom fram till att det blir fel mot hästen att starta i Paris. Nuncio har tränat fint, men den sista veckan med hårt väder gör ändå att det inte blir optimalt nu heller och därför avstår vi Pd'A i år, säger han till Sportexpressen.

”Klokt av Tarzan”
Den svenske travstjärnan ströks för feber inför ett tilltänkt lopp i början av december. Ett litet hack i skivan som omkullkastade Melanders upplägg inför det stora loppet.
En som beklagar men också hyllar Melanders beslut är Lennart ”Kusken” Forsgren. Efter avslutad kuskkarriär i december 2010 har Lennart Forsgren jobbat som expert i tv-rutan och som så många andra hoppats få se Nuncio på Vincennes.
- Alla har sett fram emot den här duellen med Bold Eagle, även Tarzan. Så det måste ha varit ett tufft beslut att ta att inte ska starta. Samtidigt gör han ju klokt i att inte gå ner om han inte upplever hästen som hundra, säger Lennart Forsgren.

”Alltid svårt tolka Tarzan”
Att tolka den senaste tidens rapporter om Nuncios status har inte låtit sig göras menar Forsgren.
- Det är alltid svårt när det gäller Tarzan att ha något på känn. Han talar i gåtor ibland. Men att han haft sikte på det här loppet behöver vi inte fundera på. Någonstans har det väl fallerat under träningen. Ska man starta i Prix d Amerique måste det gå som på räls hela vägen i träningsfasen inför loppet. Du kan inte komma dit och ha hästen i nittioprocentig form utan den måste vara hundra om allt ska fungera.
Lennart Forsgren håller det inte för otroligt att publiken kanske får se Nuncio i Paris senare i vinter. Nuncio vann Elitloppet 2016 och siktet är inställt på att försvara den segern i vår.
- Det finns bara en som känner Nuncio och det är Tarzan. Jag bara spekulerar, men om det ska bli Elitloppet kanske han provar något annat lopp där nere. Kanske Prix de France i februari. Ett lopp över medeldistans med bil, säger Forsgren.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2017-01-08 11:15:00


De senaste travnyheterna


I juli 2005 travade Järvsöfaks världsrekord för kallbloden när han sprintade runt Gävles oval på kilometertiden 1.17,9 tills..


I juli 2005 travade Järvsöfaks världsrekord för kallbloden när han sprintade runt Gävles oval på kilometertiden 1.17,9 tillsammans med Jan-Olov Persson.
Tekno Odin jagade förgäves för norrmännens räkning i fjol.
Tolv år efter Järvsöfaks uppvisning är Tekno Odins tre år yngre kombattant Smedheim Solan aktuell.
Hingsten är verksam i aveln sedan ett par säsonger efter sin rivstart som treåring då det blev seger i såväl svenska som norska kriteriet.
I höstas flyttades den borkfärgade - gråtonade - hästen till Norges ledande tränare Frode Hamre. Efter en rivstart i november med seger i ett mindre lopp i Norge, var det dags för full pott igen på lördagen.
I norska V75 klev Smedheim Solan runt fältet på en snömoddig bana i Oslo och vann på tiden 1.24,8 över 2680 meter.
Kallblodsettan Tekno Odin var med i samma lopp men kroknade helt och går nu till vila.
- Smedheim Solan var riktigt bra och planen är att komma till Solvalla den sista helgen i maj för Elitkampen, säger Frode Hamre.

"Häst med stor kapacitet"
Smedheim Solan har tagit 14 segrar på 34 starter och tjänat 2,6 miljoner norska kronor.
Ägarna valde att flytta grållen från Jan Roar Mjölneröd till Frode Hamre i höstas.
Hamre tackade och tog emot.
- Jag har sett hästen tidigare och det har ju alltid varit en häst med stor kapacitet. Det var bara att ta in den i vårt system på gården och träna honom tillsammans med varmbloden. Han har svarat mycket positivt på mitt upplägg faktiskt och blivit bättre och bättre, och var ju kanonfin i lördags, säger Frode Hamre.
I en intervju i norsk tv sa du något om att ta sats mot verdensrekordet...
- Jag nämnde det lite på skoj att vi ska prova och se hur fort han kan flyga. Är han lika fin framöver hoppas vi kunna sätta honom i en jänkarvagn på Solvalla och kanske, kanske låta honom gå barfota runt om. Då kommer han att kunna springa väldigt fort.
Järvsöfaks tolv år gamla rekord kan hänga löst menar du?
- Med klaff på allt kanske vi kan begynne snakke om kallblodsrekordet. Det är i alla fall ett roligt mål vi har. Trots allt har hästen travat 1.20,5.
Apropå topphästar. Ivar Sånna imponerade i SM på Åby. Hur står det till med honom?
- Allt är bra med hästen. Jag körde ett rundbanejobb efter 1.17 full väg för 14 dagar. Planen vi har i dag är att Ivar Sånna ska starta i Unionstravet 18 mars. Med tanke på hur pass bra han var i fjol hoppas vi att han tar steget upp till de stora loppen i år, slutar Norges tränarchampion Frode Hamre.

Mikael Wikner, Kanal 75


FaktaTand Kraft, kallblodig hingst, 4 årStarter: 11Segrar: 9Intjänat: 1 098 446 kronorRekord: 1.25,6Hemmabana: HagmyrenPresentation:Dominerade kullto..


Fakta
Tand Kraft
, kallblodig hingst, 4 år
Starter: 11
Segrar: 9
Intjänat: 1 098 446 kronor
Rekord: 1.25,6
Hemmabana: Hagmyren

Presentation:
Dominerade kulltoppen under fjolåret och kallas redan ”den nye Järvsöfaks”. Fick nöja sig med andraplatsen i Svenskt Kallblodskriterium efter startgalopp men tog gruvlig revansch när han blev historiens första svenske vinnare i den norska upplagan.

Tränaren Jan-Olov Persson svarar:

Hur känns hästen för dagen?
- Bra! Han fick ett litet break efter sista starten i fjol och ligger väldigt bra till träningsmässigt. Allt har rullat på utan bekymmer i vinter.
När startar han nästa gång?
- De kör Kungapokalen för fyraåriga kallblod 1 april i Norge och tanken var att han skulle få ett lopp före det. Jag blev faktiskt lovad ett passande lopp i Sleipner Cup men det loppet skrev de ut till 30 mars... Nu får vi se om det blir någon start innan eller om han går direkt till Norge. Hästen känns i alla fall fin.
Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
- Kallbloden får tävla i dubbla kriterier och derbyn, både i Sverige och Norge, och i år är det derbyna som är de stora målen vi har åt honom. Jag tror att han är bäst i kullen.

Ola Johansson, Kanal 75


Ulf Ohlsson ångade på i täten med sju segrar under veckan. Där bakom klättrade Örjan Kihlström från tredje till andra..


Ulf Ohlsson ångade på i täten med sju segrar under veckan. Där bakom klättrade Örjan Kihlström från tredje till andra plats genom fem veckosegrar.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 50-40-21
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 28-24-20
3. Johan Untersteiner, Halmstad, 28-13-12
4. Ulf Eriksson, Bollnäs, 22-17-8
5. Stefan Söderkvist, Åby 20-8-12
6. Jorma Kontio, Solvalla, 19-21-24
7. Peter Untersteiner, Halmstad 18-19-13
8. Carl Johan Jepson, Färjestad, 16-17-17
9. Ove A Lindqvist, Umåker, 16-9-11
10. Claes Sjöström, Solvalla, 15-12-13
11. Johnny Takter, Jägersro, 15-12-9
12. Robert Bergh, Åby, 15-12-5
13. Torbjörn Jansson, Solvalla, 15-9-14
14. Kenneth Haugstad, Solvalla, 14-20-7
15. John Östman, Umåker, 13-12-15
Siffror till och med 26 februari

Kanal 75


Travprofilen Börje Andersson var på söndagen konferencier när V75 avgjordes på Gävletravet. När han vände hem till Sun..


Travprofilen Börje Andersson var på söndagen konferencier när V75 avgjordes på Gävletravet. När han vände hem till Sundsvall gjorde han det som dagens stora tipshjälte – Börje Andersson komponerade ett andelssystem och fixade sju rätt på V75.
Vinsten blev nästan 3,9 miljoner kronor att dela på för 69 glada andelsspelare som satsat 110 kronor vardera och spelat via ATG Tillsammans. Totalt innehöll systemet två rader med sju rätt, 48 sexor och 436 femmor. Utdelningen per andel blev 56 370 kronor.
Börje Andersson byggde sitt system med två singelstreck och spikarna var Origo Tilly i V75-1 och Sambuca Knight i V75-5.
Vi fick tag på Börje på söndagskvällen efter bilfärd hem till Sundsvall.
Grattis!
- Tack, det känns bra. Roligt.
Hur har reaktionerna varit efter miljonvinsten?
- Ja, men det har ringt hela tiden på väg hem. Men jag har undvikit att prata eftersom jag vill koncentrera mig på bilkörningen. Men det är många som hört av sig.
Det var 69 andelsspelare som vann drygt 56 000 vardera. Hade du någon andel själv?
- Nej, det hade jag inte, men jag är jätteglad ändå. Jag tycker det är fantastiskt med ATG Tillsammans.
Du hade ingen andel själv, hur känns det?
- Självklart är man glad ändå, som spelare är det mycket som ska stämma. Jag är ödmjuk och lite stolt.
Är 3,9 miljoner det mesta du spelat in?
- Ja, det är det. I fjol var vi ett gubbgäng på sex stycken som vann 600 000 kronor hemma på Bergsåker på V4.
Du låter så nöjd!
- Ja, men det är jag, man lever för det här. Jag är 66 men jag känner mig som 36. Det här var roligt, riktigt kul.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Bold Eagle var hästen på allas läppar i Paris på söndagen och den franske nationalidolen vann också dagens huvudnummer Prix de ..


Bold Eagle var hästen på allas läppar i Paris på söndagen och den franske nationalidolen vann också dagens huvudnummer Prix de Paris. Men i ett större ramlopp för femåringar blev det svensk seger genom Twister Bi och Björn Goop. Trots att han inte hade startat sedan december spelades hästen till favorit och han var bara bäst. Från positionen sist utvändigt rundade han fältet och vann säkert före vasst avslutande Tango Negro. Segertiden skrevs till 1.14,4 över 2 700 meter och förstapriset uppgick till strax över 450 000 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Det var många blindskär att navigera förbi för V75-spelarna på söndagen. När sista avdelningen gått i mål fanns..


Det var många blindskär att navigera förbi för V75-spelarna på söndagen. När sista avdelningen gått i mål fanns endast 6,76 system med alla rätt. Ett av dessa var en Harry Boy-kupong inlämnad på ATG.se av en spelare i Värmland. Sju rätt betalade 1 160 596 kronor och med utdelningen för sex och fem rätt inräknad hade Harry Boy förvandlat den satsade tvåhundringen till 1 274 690 kronor. En annan vinnande spelare på ATG.se satsade över 2 000 kronor och lämnade in sin kupong två gånger. Belöningen: 3 889 568 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se