Dubbla världsrekord för Svanstedt


Snacka om dominans av Åke Svanstedt natten mot söndag svensk tid. Det kördes flera storlopp på The Meadowlands utanför New York och stjärntränarens topphästar höll sig minst sagt väl framme. Svanstedt har tidigare uttalat sig att Six Pack är hans stora hopp till Hambletonian senare i sommar. Den treårige hingsten, som delägs av Åke Svanstedt och Stall Kalmar FF bland andra, slog till med en ny storloppsseger. Six Pack imponerade stort när han vann Stanley Dancer Memorial. Han öppnade bra och kom ner som tredje häst på innerspår. Men efter halva distansen lämnade Svanstedt den positionen och tog dödens istället. In på upploppet kopplade Six Pack enkelt greppet och gled ifrån till en säker seger. Vinnartiden blev 1.08,4 – vilket var nytt världsrekord. Det tidigare världsrekordet hade Donato Hanover från 2007 på tiden 1.8,5. Förstapriset var cirka 800 000 svenska kronor och tvåa blev Jimmy Takters You Know You Do.
- Det är en tuff häst och jag kände att jag hade mycket power i honom till upploppet. Hoppas att han får vara frisk och fräsch till Hambletonian. Det är tufft att vinna två år i rad men jag ser fram emot att göra ett försök, sa Åke Svanstedt.

Plunge Blue Chip krossade världsrekordet
Men lite senare på kvällen skulle stallkamraten Plunge Blue Chip putsa det värdrekordet rejält. Det treåriga stoet vann Delvin Miller Memorial på den sensationella tiden 1.08,2 över den engelska milen. Hon krossade därmed Cee Bee Yes världsrekord från 2014 på tiden 1.08,6. Precis som med Six Pack lämnade Åke Svanstedt positionen på innerspår och gled upp utvändigt om ledaren över sista bortre långsidan. Sedan duellerade Plunge Blue Chip mot Jimmy Takters Manchego i en stenhård duell upploppet ner. Men precis på mållinjen satte Plunge Blue Chip nosen först och Svanstedts andra världsrekord som tränare och kusk den här kvällen var ett faktum. Segern var värd cirka 650 000 kronor.
- Tiden är helt otrolig och det här är en riktigt bra häst. Nu siktar vi mot Hambletonian Oaks med henne, sa Svanstedt.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerat 2018-07-15 15:15:00


De senaste travnyheterna


 Under sina år som målvakt i det tyska handbollslaget THW Kiel hann inte bara Johan Sjöstrand ta hem två ligatitlar och kamma hem et..


 Under sina år som målvakt i det tyska handbollslaget THW Kiel hann inte bara Johan Sjöstrand ta hem två ligatitlar och kamma hem ett par miljonvinster hos ATG.
Han födde även upp hästen Axl Rose.
Denne registrerades i Italien dit han också såldes 21 augusti i fjol.
På söndagen visade Axl Rose att han tillhör Europas allra främsta tvååringar då han för Vincenzo P Dell'Annunziata tog hem det nyinstiftade tvååringsloppet på Agnano-banan i Neapel.
Hästen tränas av Alessandro Gocciadoro och segrade i smått överlägsen stil på tiden 1.15,0/2 100 meter autostart.
Segern var värd cirka 1,8 miljoner kronor.

Kanal 75


I veckan slog Carlos Lopez svenskt rekord i inridna pengar under en säsong då han passerade Per-Anders Gråbergs siffror från 2012.Men jak..


I veckan slog Carlos Lopez svenskt rekord i inridna pengar under en säsong då han passerade Per-Anders Gråbergs siffror från 2012.
Men jakten är inte över för det.
Med tre tävlingsdagar kvar av galoppåret 2018 finns chansen att nå magiska tio miljoner kronor.
- Jag kände faktiskt inte till rekordet, utan fick veta det idag.
- Nu när det är så nära till tio miljoner så ska jag göra mitt bästa för att nå dit, jag har några fina ritter på onsdag också, berättade Lopez under söndagens lunchtävlingar på Jägersro där han avrundade med seger i sista loppet och därmed och ståtar med 9 854 000 kronor.

Drömmer om Dubai
Oavsett om han når drömgränsen eller inte så har den 36-årige chilenaren skrivit in sig i den svenska galopphistorien.
Varför har det gått så bra i år?
- Först vill jag tacka gud för att jag fått vara frisk och kunnat rida hela året. Sedan har jag fått rida väldigt fina hästar åt bra tränare. Det viktigaste är att lyckas i de stora loppen, berättar Lopez som bland annat kan se tillbaka på en magisk derbydag på Jägersro då han vann sex löp inklusive Svenskt Derby med Nordic Defence och Zawawi Cup med I Kirk, en tävlingsdag som gav över tre miljoner i prispengar.
Hur bär du dig åt för att lyckas?
- Jag tränar mycket, rider mycket. Inför säsongen så förbereder jag mig hårt fysiskt. Sedan gäller det att hålla sig frisk och fräsch. Man måste vara koncentrerad för att kunna ge sitt bästa för varje häst.
Vad har du för drömmar framöver?
- Bara att få fortsätta rida vinnare. Framtiden har alltid överraskningar. Nu har jag vunnit många av de största loppen i Skandinavien. I vinter får jag chansen att åka till Dubai med några hästar från Susanne Berneklint. Förhoppningsvis kan vi vinna något lopp där nere, det vore väldigt stort för galoppsporten här i Skandinavien, berättar Sveriges nye jockeykung.

Kanal 75


 På förhand handlade det mesta inför Prix du Bourbonnais om att Frankrikes största travstjärna Bold Eagle för första g&..


 På förhand handlade det mesta inför Prix du Bourbonnais om att Frankrikes största travstjärna Bold Eagle för första gången i karriären skulle tävla utan skor på alla fyra hovar.
Och balansexperimentet såg ut att fungera bra.
Med lite flackare framaktion än vanligt fick favoriten full marschorder i uppförsbacken knappa kilometern från mål.
Via en våldsam speed svepte han förbi fältet, men när upploppet nalkades var bensinen slut hos den dubble Prix d’Amerique-vinnaren.

Inga nya Pd'A-biljetter
Torrast spurtkrut hade istället två ston.
Femåriga Delia du Pommereux har fått sitt stora genombrott i vinter och följde upp andrapriset i det första ”B-loppet” Prix de Bretagne med att nå full pott för körande Damien Bonne.
Ett ännu vassare upplopp signerade Belina Josselyn som så när hann hela vägen fram från sin köposition.
Trea blev fjolårsvinnaren Bird Parker medan Bold Eagle föll tillbaka till sjättepriset.
Segertiden blev 1.13,0/2 850 meter för Delia du Pommereux som belönades med drygt en halv miljon kronor.
Resultatet innebär i praktiken att inga nya platser bokades till Prix d’Amerique. Delia du Pommereux och Bird Parker var redan inkvalade medan Belina Josselyn sannolikt hade kommit med på intjänade pengar.

Robin Johansson, Kanal 75


Nominerade årets galoppörer 2018:TvååringAmon Ra (Francisco Castro)Two Eyed Jack (Lennart Reuterskiöld Jr)Irish Trilogy (Andew Kidne..


Nominerade årets galoppörer 2018:

Tvååring
Amon Ra (Francisco Castro)
Two Eyed Jack (Lennart Reuterskiöld Jr)
Irish Trilogy (Andew Kidney)

Treåring
Couples (Francisco Castro)
Snake Lake (Vanja Sandrup)
Sea Lieutenant (Francisco Castro)

Äldre
I Kirk (Susanne Berneklint)
Hurricane Red (Lennart Reuterskiöld Jr)
Victor Kalejs (Roy Arne Kvisla)

Sto
Marta (Vanja Sandrup)
Mrs Loreen (Lennart Reuterskiöld Jr)
Jamaica (Patrick Wahl)

Arab
Jaldi Karo (Maria Hagman-Eriksson)
Macallan (Henrik Engblom)
Al Mounteze Monlau (Camilla Nilsson)

Hinder
Truckers Glory (Anders Herlin)
Luris Pegasus (Maria Andersson)
Hightower (Tobias Hellgren)

Kanal 75


Svenska hästägare fick uppleva sitt stålbad under åren 2013-2014 då prispengarna föll med totalt 15 procent.Nu drabbas den fran..


Svenska hästägare fick uppleva sitt stålbad under åren 2013-2014 då prispengarna föll med totalt 15 procent.
Nu drabbas den franska travsporten av en liknande smäll då prispengarna för 2019 minskar med motsvarande 250 miljoner kronor, eller runt tio procent, jämfört med i år.
Dessutom ska det franska spelbolaget PMU, enligt Sulkysport, minska sina administrativa kostnader med 350 miljoner kronor. 
Anledningen till sparpaketet är minskade intäkter från spel.

Kvarstår prissumman i Prix d'Amerique?
Frankrike ligger i särklass i Europa när det gäller prispengar till travhästar.
Enligt statistik från Europeiska Travförbundet, UET, så delade man ut cirka 2,5 miljarder kronor under 2017, vilket motsvarade 150 000 kronor per häst.
Samma siffror för Sverige, som har näst högst prispengar i Europa, var 0,76 miljarder kronor totalt och runt 67 000 kronor per häst.
Det franska vintermeetinget på Vincennes är i full gång och 27 januari körs landets största lopp Prix d’Amerique som de senaste åren haft en total prissumma på 10 miljoner kronor.
Vilka lopp som drabbas eller om åtstramningarna inleds redan vid årsskiftet framgår inte.

Kanal 75


Det var i samband med när avelsvärderingsnämnden gjorde årets avkommevärdering som de båda hingstarna fick den exklusiva utm&aum..


Det var i samband med när avelsvärderingsnämnden gjorde årets avkommevärdering som de båda hingstarna fick den exklusiva utmärkelsen. Avelsvärderingen bedömde fem hingstar, varav Maharajah och Raja Mirchi erhöll status som Elithingstar med utomordentligt god förärvning.
– Det är väldigt roligt att få utse två svenskfödda Elithingstar i Maharajah och Raja Mirchi. De blir historiska som de första svenskfödda hingstarna som har fått värdeomdöme Elit för utomordentlig förärvning. Båda hingstarna har samma far i Viking Kronos, som själv är Elithingst. Ytterligare en gemensam nämnare är att båda hingstarna fick mycket högt skattat avelsvärde vid respektive avelsvärdering och i dessa fall har hingstarna verkligen levererat i paritet med sin skattning, säger nämndens ordförande Håkan Persson till Svensk Travsport.
De övriga tre hingstarna värderades enligt följande. Infinitif fick AB, god förärvning medan Hövding Lavec fick B, godtagbar förärvning. Intoxicated fick resultatet C, förärvning uppnår inte rasens medeltal.
Avelsvärderingen har sedan starten år 1985 utsett 31 Elithingstar, varav åtta av dem är listhingstar.

Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se