Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

Drar till Frankrike med Stochampionatsvinnaren


I juli travade Galactica hem Stochampionatet på Axevalla med en miljon kronor i förstapris.
Innan året var slut hade familjehästen segrat i ett uttagningslopp till Breeders' Crown och slutat fyra i finalen för de fyraåriga stona.
I vinter vill Eskilstuna-amatören Malin Bergström vill ge sin häst bästa möjliga förutsättningar inför kommande säsong och flyttar hästen till Frankrike för träning.
- Det har varit en stor dröm för mig att ta mig ner dit och nu har jag fått möjligheten. Det är nu eller aldrig. Jag vet inte om vi kommer att få uppleva något liknande igen och åker helt enkelt ner och känner på Frankrike ett tag, säger Malin Bergström.

Utesluter inte Frankrikestart
Galactica kommer att stallas upp hos Anders Lindqvist på Grosbois i Paris under en tid. Riktigt hur länge stoet ska vara på de breddgraderna är inte bestämt.
Malin Bergström betonar att det i första hand är träning som gäller i Frankrike.
- Men det är klart, skulle hon visa att hon är i riktig form, så visst skulle det kunna vara tänkbart att det blir en start eller två innan vi åker hem. Som hon känns just nu skulle hon kunna starta i morgon men det kommer nog inte bli årsdebut förrän fram emot vårkanten.

”Resa man unnar alla”
Några större planer för 2017 finns inte – annat än att Galactica ska må bra.
- Mitt mål med hästen är att hon ska känna sig fräsch och fin och tycka att det är roligt att tävla. Sedan är allting annat bara en bonus. Det här är ju en resa man unnar alla att göra och nu är vi här och då känns det som att vi ska ge henne de bästa förutsättningarna som bara går. Hemma vet man ju inte från dag till dag om man ska kunna träna ordentligt, säger Malin Bergström.
Fredagen 10 februari hålls den nationella Hästgalan i Stockholm där Malin Bergström är nominerad i tre kategorier.
Galactica är aktuell för titlarna Årets Fyraåring och Årets Sto. Tränaren själv är en av fyra nominerade i kategorin Årets Komet.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2017-01-08 13:54:00


De senaste travnyheterna


1. Vilken häst har starta i Elitloppet flest gånger?a. Nealy Lobellb. Frisky Frazerc. Adeptd. Xanthe2. För vilken gång i ordningen är..


1. Vilken häst har starta i Elitloppet flest gånger?
a. Nealy Lobell
b. Frisky Frazer
c. Adept
d. Xanthe

2. För vilken gång i ordningen är Timoko i år med i Elitloppet?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

3. Åke Svanstedt kan i år ta sin tredje seger i Elitloppet. Med vilka hästar har han vunnit förut?
a. Gidde Palema och Torvald Palema
b. Gidde Palema och Zoogin
c. Gidde Palema och Sebastian K.
d. Gidde Palema och Resolve

4. När Stig H Johansson tog sin sjätte seger i Elitloppet med Victory Tilly 2000 sprang hästen världsrekord. På vilken kilometertid sprang han?
a. 1.10,2
b. 1.10,5
c. 1.10,7
d. 1.11,0

5. 2010 vann Johnny Takter Elitloppet med Iceland. Vem körde hästen i försöket?
a. Björn Goop
b. Stefan Melander
c. Jorma Kontio
d. Örjan Kihlström

6. Bold Eagle har på söndag chansen att under samma år ta hem dubbeln Prix d’Amerique-Elitloppet. Vilken häst lyckades med det senast?
a. Moni Maker
b. Varenne
c. Sea Cove
d. Roquepine

7. Titelförsvararen i Elitloppet, Nuncio, inledde tävlingskarriären i Nordamerika. Hos vilken tränare?
a. Jimmy Takter
b. Jim Oscarsson
c. Marcus Melander
d. Jonas Czernyson

8. Det högsta vinnaroddset i Elitloppets historia, 27,06, delade Brioni ut 2011. Vilket startspår hade han i finalen?
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

9. Stallbacksrestaurangen på Solvalla är uppkallad efter Stig H Johanssons första elitloppsvinnare. Vad heter restaurangen?
a. The Onion
b. Utah Bulwark
c. Napoletano
d. Peace Corps

10. Bold Eagles uppfödare har vunnit Elitloppet som tränare och kusk. Med vilken häst?
a. Jorky
b. Ideal du Gazeau
c. Coktail jet
d. L’Amiral MauzunRätt svar: 1d (sju gånger), 2c, 3a, 4b, 5d, 6b, 7b, 8d, 9a, 10c (Jean Etienne Dubois)

Ola Johansson, Kanal 75


Den franske travkejsaren Bold Eagle är megafavorit i årets upplaga av Elitloppet. Men det saknas inte motstånd. Årets startfält rank..


Den franske travkejsaren Bold Eagle är megafavorit i årets upplaga av Elitloppet. Men det saknas inte motstånd. Årets startfält rankas som det bästa genom tiderna och inte minst titelförsvararen Nuncio lär blanda sig i leken. Bold Eagles ägare verkar ha respekt för honom. I alla fall tillräckligt för att åka ut till Stefan Melanders gård i Enköping och hälsa på.
- Pilarski var här och kikade i ett par timmar. Kul! Han verkar ganska säker på att Bold Eagle ska vinna, så vi andra får väl köra om andraplatsen, säger Stefan Melander.
- Skämt åsido måste han så klart tro på sin häst, det vore konstigt annars, den har ju inte förlorat i år.
Bold Eagle och Nuncio startar i varsitt försök och kan alltså mötas först i finalen på söndag.
- Allt är perfekt med Nuncio. Jag har inget att klaga på mer än att formen är svårbedömd. Vi får se...han kanske överraskar, säger Melander lurigt.

Ola Johansson, Kanal 75


I finska Lumijoki, 120 mils bilväg från Solvalla, bor det 2 000 personer. Och en topphäst. Elain Web (V75-4) imponerade så mycket n&a..


I finska Lumijoki, 120 mils bilväg från Solvalla, bor det 2 000 personer. Och en topphäst. Elain Web (V75-4) imponerade så mycket när han blåste till ledningen och höll till fjärdeplatsen i Finlandia-Ajo att Solvalla gav honom en av de 16 hett eftertraktade elitloppsplatserna.
- Det var tur att jag satt ner när vi fick inbjudan. Jag kunde inte tro det, men det var sant, säger Katja Melkko och fortsätter:
- Det är så stort! Varje dag och överallt, när jag köper mat och så, frågar folk hur Elian mår.

Fick hästen av uppfödaren
Mycket runt Elian Web är speciellt. Att hans tränare och kusk träffades i vimlet under elitloppshelgen är en sådan sak. En annan är att Katja Melkko från början köpte en annan häst åt de nio delägarna. Men då den hästen tidigt blev skadad fick de en annan häst av uppfödaren, Elian Web. I Melkkos vård har hästen utvecklats till en toppindivid som i fjol blev utsett till Årets häst i Finland efter seger i det finska travderbyt.
- Han har perfekt psyke och fin fysik. Och han har fart. Hur mycket fart han har i sig vet vi inte, men springa är enkelt för honom.
På söndag lär Elian Web få visa prov på sin fart. Det är en formtoppad häst som kommer till Solvalla.
- Han var väldigt bra i senaste jobbet. Han är i form, bättre än förra starten.

”Elian och Janne hör ihop”
I Finlandia-Ajo kördes Elian Web av toppkusken Jorma Kontio med över 5 000 segrar bakom sig. På söndag är det Katja Melkkos sambo Janne Soronen med 160 triumfer på kontot som sköter tömmarna. Att pressen skulle bli för hård för Soronen är emellertid uteslutet enligt hans sambo.
- Han är ”iceman”. För oss var det inte en så stor fråga som folk verkar tro att han skulle köra. Janne har kört i alla lopp tidigare. Elian och Janne hör ihop.
Spår åtta i försöket är ingen höjdare men å andra sidan var det precis vad Elian Web hade när han stack till spets i Finlandia-Ajo. Utgångsläget är i alla fall inget som får Katja Melkko att hänga läpp.
- Vi är så tursamma att vi är där. Det är så många bra hästar och Elian hör hemma där. Jag kan inte föreställa mig hur det blir på söndag och jag kan fortfarande inte förstå att min häst är med i Elitloppet. Det har jag alltid drömt om och nu när den dagen kommer känns det helt fantastiskt. Jag lever min dröm nu.

Ola Johansson, Kanal 75


För V75-publiken är Tjacko Zaz (V75-3) ett välkänt namn. I vintras gick han från klarhet till klarhet och vann försök och fi..


För V75-publiken är Tjacko Zaz (V75-3) ett välkänt namn.
I vintras gick han från klarhet till klarhet och vann försök och final - i bronsdivisionen.
Sug på det.
B-r-o-n-s-d-i-v-i-s-i-o-n-e-n.
Hästen är med sina 970 381 kronor på vinstkontot inte ens uppe i den näst högsta klassen i V75.
På söndag ställs han mot hästar som har tjänat tiotals miljoner kronor.
- Det är kul att man tar med hästar som är under utveckling och på väg upp i eliten. När han kom till oss förra sommaren trodde jag aldrig att han skulle starta i Elitloppet i år, men han visade att han tillhör den högsta klassen när han gick så otroligt bra direkt efter vinterträningen, säger Tjacko Zaz tränare Timo Nurmos.

Respektingivande årsdebut
Tjacko Zaz imponerade väldeliga i sin årsdebut i slutet av april. Trav-Sverige stannade liksom till och bara gapade när han efter fyra månaders tävlingsuppehåll gick ut i V75 och dräpte till med sanslösa 1.09,5.
- Han hade inte tränat under 1.20 en enda gång inför det så jag var självklart också överraskad. Jag visste inte ens att han kunde gå så fort.
Segern var hästens femte raka och den bländande prestationen gav honom en plats i Elitloppet. Där lottades han till ett fint fjärdespår i det första försöket.
- Han är under kraftig utveckling och har tränat fint efter årsdebuten. Normalt borde han gå framåt med loppet i kroppen och vi måste vara nöjda med att han fick ett bra utgångsläge.

Legendar i sulkyn
Svenske toppkusken Björn Goop körde Tjacko Zaz senast men då han är upptagen med Cruzado Dela Noche i försöket på söndag hoppar en ny kusk upp i vagnen. En minst sagt värdig inhoppare. Legendariske jänkaren John Campbell, som vann Elitloppet med Mack Lobell 1988, ska sköta tömmarna bakom Tjacko Zaz.
- Det är en kusk jag gillar, han har kört några hästar, säger Nurmos.
Kommer du att ge honom några körorder?
- Självklart måste vi prata lite om hästens egenskaper. Han är mycket startsnabb och naturligtvis måste man utnyttja det. Jag ser honom gärna på innerspår. Men taktiken bestämmer Campbell.
Vilka möjligheter tror du att Tjacko Zaz har?
- Det är det tuffaste försöket och det blir inte lätt att komma med till final, men han får rutin också och jag hoppas att han är med i Elitloppet nästa år igen.

Ola Johansson, Kanal 75


Tänk er att först vara i direktsändning i fem timmar, därefter torka svetten ur pannan, kavla upp ärmarna, dricka ett glas vatten &ndas..


Tänk er att först vara i direktsändning i fem timmar, därefter torka svetten ur pannan, kavla upp ärmarna, dricka ett glas vatten – och leverera sitt livs bästa loppreferat i två minuter! Det är vad som förväntas av Patric på söndag. Att vara på topp, förmedla och helst förstärka spänningen och inte ha en enda felsägning från start till mål.
- Så är det ju. Man får en chans att göra allt rätt och det här referatet kommer att spelas upp av väldigt många under flera år framöver. Referatet blir en del av historien kring elitloppet.
Många skulle ducka för uppgiften, men Patric Skoglund har refererat travlopp halva sitt snart 40-åriga liv och har kommenterat i trav-tv sedan 2001, så rutin saknas inte. Men enbart rutin räcker inte, det krävs kunskap, mod och passion för att kunna leverera ett elitloppsreferat som helst ska bli klassiskt.
Så hur förbereder han sig?
- Jag läser på, studerar lopparkiv, ringer runt för att få information, framför allt om de utländska hästarna, tar reda på historier kring hästar, kort sagt allt jag behöver för att ha kunskap och en historia kring varje häst, ekipage och dess egenskaper.
- I slutet av veckan går jag in i min ”elitloppsbubbla”, har vrålfokus och kommer inte ut därifrån förrän på söndag kväll. Då är man ganska slut, men förhoppningsvis lycklig.

Tror på Delicious
Patric har under 2000-talet varit flitigt anlitad tv-kommentator för annan sport än trav. Bland annat innebandy, ishockey och fotboll. Och han kan intyga att det är stor skillnad på att kommentera de olika sporterna.
- I bollsporterna följer man bollen eller pucken och som kommentator befinner man sig oftast där spelet är för stunden. Ett travlopp är kort och intensivt och man ska ha koll på alla hästar, alla positioner, alla rörelser, inte bara de som är i täten utan även de som sitter längre bak i fältet, förmedla spänningen och helst kunna se vad som är på väg att hända, berättar Patric.
Helgens arbete är mycket mer än bara Elitloppet. Patric ska från sin lilla hytt ovanför läktaren kommentera 13 lopp på lördag och 15 lopp på söndag. Och mellan loppen ska han dessutom kommentera värmningar och provstarter för så många hästar som möjligt. Han vet att han har stora krav och förväntningar på sig – precis som det ska vara.
- Det är en härlig anspänning, dels inför hela helgen, men framför allt inför Elitloppet. Man måste känna en viss nervositet, ett visst pirr, annars blir det inte bra. Jag känner mig mycket laddad inför detta.
Som alla andra travexperter har Patric förstås sin teori hur det kommer att gå i ”tidernas bästa elitlopp”:
- Jag tror mycket på Delicious. Hon är som alla vet superspeedig och om hon bara får det lopp hon ska ha i finalen så tror jag att hon har en bra chans att vara först i mål.
Räkna med att Patric har en plan hur han ska ”reffa in” Delicious – och för all del alla andra finalister – till seger i Elitloppet 2017 och en evig plats i historieböckerna.

Per Carlsson


Förra söndagen lottades heaten i årets Elitlopp och då stod det klart att drömmen gick i uppfyllelse för arrangörerna p&ari..


Förra söndagen lottades heaten i årets Elitlopp och då stod det klart att drömmen gick i uppfyllelse för arrangörerna på Solvalla. Världens tre hetaste hästar ställs för första gången mot varandra: franske Bold Eagle mot de svenska utmanarna Nuncio och Delicious.
Det var förstås ett drömscenario även för tv-producenterna på Kanal 75, som producerar åt TV4, ATG Live och de totalt 18 länder utanför Sverige som visar Elitloppet.
- Vi har förberett länge och det är klart att pulsen steg lite ytterligare för alla som är inblandade i tv-produktionen. Drömmötet blev äntligen av, nu ska vi se vem som är världens bästa häst. Vi laddar för att ge allt det bästa före, under och efter alla loppen, säger Cavelind.

Rockband och spektakulär kamera
För att inte missa något av det som händer på stallbacken, banan och i publikhavet har produktionen tre flygande reportrar; Matteus Lillieborg, Oskar Westberg och Sofia Aronsson. Programmet kommer att ledas av Per Skoglund som i studion på Solvallas innerplan har sällskap av experterna Micke Nybrink och Sandra Svensson och i studion på stallbacken har Åsa Elmroth och Jennifer Tillman en rad kuskar och tränare som gäster. Allt under ledning av sändningsproducenten Björn Ekmark.
Varje Elitloppssändning brukar innehålla någon spännande nyhet i produktionen. I år bjuder produktionen på två:
- Vi kommer att ha en helt ny kamera, som kommer att förstärka farten och tjusningen med Elitloppet. Dessutom kommer ett känt svenskt rockband att förklara sin kärlek till travsporten på sitt speciella sätt, hälsar Jörgen Cavelind.

Över 15 timmar direktsänt trav
Direktsändningarna från Solvalla börjar redan på fredag med V65 Direkt i TV12 kl. 12.30-15.30, därefter V75 Direkt på lördag kl. 12.30-18.00 i TV12 och 18.00-19.00 i TV4. Lördagens sändning innehåller bland annat ett nyinspelat reportage från ett besök hos franske favoriten Bold Eagle.
Totalt sänder TV4:s kanaler inte mindre än 15,5 timmar från Solvalla i helgen.
- Mastigt, men kul. Det här är årets roligaste helg, försäkrar Cavelind.
I följande länder utanför Sverige kommer årets elitlopp att tv-sändas: Australien, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Ryssland, Schweiz, Spanien, Tyskland, USA, Österrike.

Per Carlsson
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se