Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Matchen Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

Djupdykning i franska montépremiären för Sofia


På torsdagseftermiddagen red Sveriges bästa montéryttare Sofia Adolfsson karriärens första lopp på Vinennes-banan i Paris.
Debuten skulle bli sämsta tänkbara.
Nioårige Candor Hall travade inte som han skulle i värmningen och i loppet blev det galopp direkt i startögonblicket.
- Han var inte sig själv i dag. Det var något som inte stämde. Om det var banan han inte gillade eller något annat kan jag inte svara på. Nu blev det galopp direkt men även om han inte hade galopperat i starten tror jag att det varit svårt att få runt honom i rätt gångart ändå i det här loppet, sa Sofia Adolfsson en stund efteråt. 
Candor Hall diskvalificerades i loppet med drygt en halv miljon kronor till vinnaren.
Segern gick till Caduceus des Baux riden av Damien Bonne, en betrodd häst. Tvåa slutade spelfavoriten Cassate.

Candor kollas upp
Svenske mästaren Candor Hall spelades ner till åtta gånger pengarna i vinnarodds.
- Det har varit så mycket anspänning och jag har längtat så mycket efter att vara med här på Vincennes med Candor. Nej, det här var inte bra, sa Sofia Adolfsson.
Candor Halls tränare Björn Goop vill kolla upp hästen innan han beslutar om det ska bli några fler montéstarter i Paris.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2017-11-16 16:55:00


De senaste travnyheterna


Svensk Travsports hemsida berättar på torsdagen om Valberedningens förslag till ny styrelse i Svensk Travsport.För första gången..


Svensk Travsports hemsida berättar på torsdagen om Valberedningens förslag till ny styrelse i Svensk Travsport.
För första gången föreslås en kvinna bli ordförande i Svensk Travsport.
Valberedningen föreslår Marjaana Alaviuhkola som ny ordförande efter Hans Ljungkvist.
Marjaana Alaviuhkola är i dag vice ordförande i ST och hon har varit styrelseledamot sedan 2010.
Valet till ny styrelse för Svensk Travsport sker på fullmäktigemötet på Solvalla 25 april 2018.
Valberedningen föreslår omval på Marjaana Alaviuhkola, som tillika alltså föreslås bli ny ordförande efter Hans Ljungkvist, och Lina Bertilsson.
Till ersättare för Hans Ljungkvist och Arendt Cederqvist som båda avböjt omval, föreslår Valberedningen nyval på Anders Källström och Marcus Persson.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Kullen fyraåringar var stark i Sverige i fjol och Halmstadtränaren Petri Puro ville egentigen inte matcha för derbyt med Shorthanded Jag.Äg..


Kullen fyraåringar var stark i Sverige i fjol och Halmstadtränaren Petri Puro ville egentigen inte matcha för derbyt med Shorthanded Jag.
Ägarna ville dock testa och valacken fanns med i uttagningarna i Malmö i augusti och Shorthanded Jag var med och slogs om andraplatsen bakom överlägsne Monark Newmen.
Peter Ingves har kört hästen i 17 av 19 starter och sitter upp även i Grand Slam-loppet på söndag. En jackpotomgång där en ensam vinnare enligt prognosen kan plocka hem 15 miljoner kronor.
- Han var trea i sitt derbykval och det är det bästa lopp han gjort. Visserligen fick vi en bra resa den gången men han var inte långtifrån att gå till final och gjorde det bra, säger Ingves.
Samme Ingves satt bakom då Shorthanded Jag tog hem ett klass II-försök i V75 i Kalmar under midsommarhelgen i fjol efter en resa i dödspositionen.
Nu handlar det om första starten sedan september.
- Han är mera stark än speedig. En fin tävlingshäst, en nyttig häst. Att viljan finns är det inte frågan om. Hur långt han ska räcka på söndag vet jag inte. Kanske fatts det lite men Petris hästar brukar å andra sidan inte behöva några lopp innanför västen utan vara i form direkt. Så han ska nog räknas som en outsider, säger Peter Ingves.

Inga tvärsäkra tips
Petri Puro har inlett året med fem segrar på 10 starter. För två veckor sedan vann radarparet Puro och Ingves V75 tillsammans på Åby med Master Crowe.
Var Shorthanded Jag står formmässigt kan Ingves inte uttala sig om alldeles tvärsäkert.
- Jag har inte riktigt koll på dagsformen men Petri brukar inte starta dem om de inte är i form. Han är ingen raket ut hästen men ändå helt okej i början så jag lär testa från start.

”Lever fint på styrkan”
Det aktuella loppet går som GS75-7 på söndagen i Halmstad. Peter Untersteiners Magic Happens är favoriten att slå.
Halmstadtravets sportchef Jan-Olof ”Molle” Molin spikar favoriten i sitt tipsförslag men utfärdar en varning för Petri Puros häst.
”Magic Happens var det stora förväntningar på inför fjolårssäsongen och det blev en seger. Senast i comeback visade han fina takter och vann direkt. Bra chans till andra raka. Shorthanded Jag lever fint på styrkan och klarade sig fint i tuffa gäng under fjolåret. Återkommer efter uppehåll men är aktuell direkt”. skriver Molin i förhandstipsen.

Mikael Wikner, Kanal 75


Trots de nästan hundra milen ner till huvudstaden på onsdagen var Bodentränaren Hanna Olofsson inne på att det var mycket bra chans att ho..


Trots de nästan hundra milen ner till huvudstaden på onsdagen var Bodentränaren Hanna Olofsson inne på att det var mycket bra chans att hon skulle få segerdefilera med Roger America.
Segern i den sista V86-avdelningen togs efter att man krigat ner favoriten Stand Bayou och Örjan Kihlström över upploppet. Hanna Olofsson satt i tredjeparet utvändigt med sin häst och styrde på 700 meter från mål.
- Jag kände direkt vi kom ner utvändigt i den sista kurvan att det förmodligen skulle gå vägen. Roger ville liksom dra iväg och då fick jag…bromsa lite, säger Hanna Olofsson dagen efter segerloppet.
Roger America är obesegrad efter tre starter i år och har genomgått stor utveckling. Valacken ät startsnabb och förlorar sällan ett lopp i ledningen men verkar gå lika bra då han får göra grovjobb. 

”Kul med hästarna”
Åttaåringen ägs av Hanna Olofsson själv och hennes kompis Malin Åberg från Umeå.  
Hanna och Malin blev vänner då de praktiserade i Anders Lindqvists travstall i Frankrike i sena tonåren. Nu när man har häst till det har planerna tagit fart om att låta Roger America tävla i Paris med omnejd under en tid.
- Malin jobbar inte med hästar så det var det som var lite grejen att hon skulle ha hand om Roger i Frankrike en tid. Hon sa tidigt att det vore kul att åka till Frankrike och tävla med honom och undrade om vi inte kunde prova. Och, ja. Vi har ju hästar för att det ska vara roligt och det är klart att det ska bli så, säger Hanna Olofsson.

Tufft komma med
Planen var att Roger America skulle stallas upp hos Anders Lindqvist på Grosbois och kanske åka ner redan efter onsdagens start på Solvalla.
Men det blev inte så. Eventuellt siktar man på en sejour framöver i vår eller sommar i stället med hästen som ser ut att kunna fortsätta hävda sig bra i både brons- och silverdivisonen i Sverige.
- Han har för lite pengar på sig och har inga lopp som passar helt enkelt. Jag har kollat med Anders och han säger att vi har svårt att komma med där just nu. Annars hade vi gjort det. Det finns en hel del fina landsortsbanor där nere. Han hade bra lopp i april men då börjar det samtidigt vara fina lopp hemma också. Det är som det är. Har han inte tjänat tillräckligt med pengar är väl inte hans plats att vara där för dagen helt enkelt.

Kanske inte stallform…
Roger America är stjärnan för dagen i det 44 hästar stora stallet. 9 segrar på 42 starter ger en segerprocent på 21 för stallet så här i upptakten av året.
- Man brukar prata om stallform och så - men det kan ju vara så att hela stallet blivit lite bättre också. För Roger Americas del tror jag inte att det är någon formtopp utan att det handlar om att han blivit mycket bättre. Visst kommer han att ha någon ”dipp” han också men han har ju faktiskt höjt sig hela tiden sedan i fjol somras.
Frankrike eller inte. Om hästen får vara frisk lär han tjäna pengar ändå.
- Han har lopp på Solvalla om två veckor igen men han fick åka hem emellan i alla fall. Antingen blir det V86 igen eller så får han starta hemma i Boden fredag 23:e (V64-kväll). Jag har inte bestämt mig.

Mikael Wikner, Kanal 75


Det är i ett pressmedelande på onsdagen som Solvalla avslöjar att årets vinnare av Finlandia-Ajo får en inbjudan till Elitloppet.Fin..


Det är i ett pressmedelande på onsdagen som Solvalla avslöjar att årets vinnare av Finlandia-Ajo får en inbjudan till Elitloppet.
Finlandia-Ajo körs 6 maj över distansen 1 609 meter autostart på Vermo travbana i Helsingfors med en dryg miljon kronor till vinnaren.
Förutom Finlandia-Ajo kommer segrarna i sprinterloppen Algot Scotts Minne på Åbytravet 12 maj och H.K.H. Prins Daniels lopp på Gävletravet 19 maj få en inbjudan till Elitloppet efter godkännande av Stockholms Travsällskap.
En häst är hittills inbjuden till Elitloppet 2018 och det är Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express (Sverige).

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Jan-Olov Persson är inbjuden av en gammal klasskamrat att följa med i släden under två av fem dagar av den traditionella Forbonderesan mell..


Jan-Olov Persson är inbjuden av en gammal klasskamrat att följa med i släden under två av fem dagar av den traditionella Forbonderesan mellan Klövsjö och Röros.
När vi får Hagmyrentränaren på tråden har man precis haft en paus innan färden fortsätter till första dagens etappmål, Vemdalen.
- I natt blir det att sova på stuggolvet, precis som det var förr i tiden, säger Jan-Olov Persson.
06.30 på torsdagsmorgonen fortsätter det tio ekipage långa ”hästtåget” mot nästa etappmål som är Långå. Totalt ska hästarna ta sig 20 mil under fem dagar till marknaden i norska Röros.

Paris för tolfte året
Jan-Olov Persson är med i släden under två dagar, sedan måste han tacka för sig för att istället ta flyget till Paris och de årliga kallblodsloppen i Paris. Där byter han ut vargpälsen mot kördressen.
- Tand Tuff får en fransk kusk på söndag och sedan kör jag själv nästa torsdag.
Vad tror du om chanserna för din häst?
- Nej, men jag tror han duger gott. Han vann sitt uttagningslopp i Bollnäs i fin stil.
Det är 17 året i rad som kallbloden tävlar i Paris och det är tolfte gången Jan-Olov Persson finns på plats och representerar Sverige.
- Vi har fyra segrar på Vincennes, säger Jan-Olov Persson stolt.

Fyra hästar i svenska laget
Jan-Olov Persson är även stolt över att ett av loppen på den franska nationalarenen för trav numera bär Järvsöfaks namn. Torsdagens Prix des Pays Nordiques har sedan några år tilläggsnamnet Trophee Jarvsofaks. Järvsöfaks som är Jan-Olov Perssons och kallblodssportens största stjärna.
Förutom Jan-Olov Perssons Tand Tuff består det svenska laget i kallblodsloppen i Paris av Gustav E. (Henrik Svensson), Eldvin (Jörgen Westholm) och Hallsta Vinnex (Magnus O Jonsson).
Plötsligt hörs bjällror och tillrop i bakgrunden. Det är dags för Forbonderesan att ta fart igen mot Vemdalen. Innan Jan-Olov Persson lägger på hinner han dock berätta att han hittat en speciell häst bland de tio draghästarna.
- Jo, Yckelsbograbben är en av dem. Han är ur Järvsöfaks första kull och jag hade han i träning första åren. Han är 18 år grabben.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Det är inte bara i Sverige det är vinter utan den har även kommit till Frankrike och Normandie. Readly Express har bara tagit det lugnt efter seg..


Det är inte bara i Sverige det är vinter utan den har även kommit till Frankrike och Normandie. Readly Express har bara tagit det lugnt efter segern i världens tuffaste travlopp och stod över Prix de France. Meningen var istället att starta i det stora sprinterloppet i Nice, Criterium de Vitesse den 11 mars, men nu blir det ingen start på den franska rivieran.
- Det har blivit vinter och kallt i Normandie med frusna banor som har gjort det svårt att träna där. Allt är bra med Readly Express men han har bara tagit det lugnt och joggat de senaste veckorna och inte gått några snabbjobb. Han har bara njutit av livet. Jag ska resa ner till gården på fredag och då ska vi flytta hästen till havet, berättar tränaren Timo Nurmos.
- Han ska till Utah Beach, till ett ställe som jag har kollat till själv, och som ligger 16 mil från gården i Mortree. Där ska han få träna på stranden i tidvattnet och vid havet fryser det inte. Vi får se hur han trivs med det och hur länge han stannar där. Kanske ett par veckor. Jag tycker att hästen har gjort sig förtjänt av lite semester på beachen.
Hur tänker du kring start i Criterium de Vitesse?
- Jag tror inte att vi startar där. Eftersom det har varit så svårt att träna i Normandie står vi nog över. Vi siktar istället på att nästa start blir i maj och att ha honom i form till Elitloppet, säger Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se