Böter för brott mot Antidopningsreglementet
Travtränaren Tomas Malmqvist har dömts till böter för brott mot Antidopningsreglementet sedan
Svensk Travsport påträffat fyra flaskor franskt blister av märket Baume Caustique, en flaska cederolja och dropputrustning vid ett oannonserat besök i stallet hos Jägersrotränaren 9 november 2022. Enligt A-listan avsnitt 4.5 e-f) i Karenstids- och förbudslistan är både cederolja och blister förbjudna substanser och därmed förbjudna att inneha.
I förhör har Tomas Malmqvist inte ifrågasatt att det var fråga om otillåtna preparat men uppgav att det måste varit mer än 20 år gamla och att han haft stallet i över 20 år.
Av anteckningarna framgår att Tomas informerades om att utgångsdatumen för preparaten enligt uppgift på förpackningarna var så sena som 2022 när det avsåg cederoljan.
Enligt Tomas Malmqvist vet han inte varifrån cederoljan eller det franska blistret kommer. Han använder inte preparaten på hästar. När det gäller slangen så måste det varit någon veterinär som varit på plats och glömt den. Den har sannolikt lagts undan för att kunna lämnas tillbaka vid kommande besök av veterinären.
Kommer inte överklaga
Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD) gör bedömningen att det ankommer på Tomas Malmqvist som tränare att förvissa sig om att det inte förekommer förbjudna preparat med mera i hans verksamhet. En motsatt utgång skulle te sig helt orimlig då tränare skulle kunna förneka all kännedom om preparat och då frias, vilket inte kan ha varit Antidopningsreglementets mening.
Tomas Malmqvist döms därför av en enig nämnd till böter på 20 000 kronor enligt 12 § g) Antidopningsreglementet.
Domen kan överklagas inom 14 dagar till Svensk Travsports Överdomstol. Men det är inget Tomas Malmqvist planerar göra.
– Nej, jag tror inte det. Jag kommer hur som helst aldrig undan det strikta tränaransvaret och därför finns det ingen anledning att dra det här vidare, säger han till Travronden.
Publicerat 2023-03-15 11:51:00
Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
De senaste travnyheterna

Torsdagskvällens V64® avgjordes på Umåker och Tekno Jerven var återigen till start. Det av Alf Jonsson-tränade jättekapabla..
Torsdagskvällens V64® avgjordes på Umåker och Tekno Jerven var återigen till start. Det av Alf Jonsson-tränade jättekapabla kallblodet kom med sex raka galopper och det började lika illa den här gången. Tekno Jerven kastade sig i galopp direkt i starten och tappade massor av mark, runt 50-talet meter. Han jobbade sig ikapp fältet och följde med som sistahäst över den sista bortre långsidan. Han följde med ute i tredjespår genom slutkurvan, och angrep via fjärdespår in mot upploppet. Samtidigt hade Oppgårdsdrängen kopplat greppet på ledande Källsjöviking, och såg för ett kort ögonblick ut att gå mot segern. Men då kom Tekno Jerven farande och i en osannolik upphämtning, så satte han huvudet först precis på mållinjen. Segertiden blev 1.24,8/2160 och överbetyg även till Oppgårdsdrängen som var tapper tvåa i mål efter att ha travat i tredjespår på slutvarvet. Men han mötte helt enkelt övermakten i Tekno Jerven.
– Det var en otrolig prestation. Han tappade så mycket och det ska inte gå mot de här hästarna. Men han har ju överkapacitet, sa segerkusken Jimmy Jonsson.
– Vi får hoppas att han mognar till hösten för nu tror jag inte att det blir någon mer start på ett tag. Nu blir det avel.
Storfavoriten Lannem Stella förlorade i årsdebuten
V64 inleddes med en riktig knall när 1-procentaren Rossi Palema ledde från start till mål tillsammans med Jan-Erik Eriksson. Tränar gör Umeåamatören Thule Jonsson. Där lades också grunden till att sex rätt på V64 till slut betalade 179 142 kronor. Detta efter att Quarter Tile (Jan-Ove Olsen), Sunlight (Stefan Johansson), Zargo (Henrik Svensson) och Maybach W.F. (Ove A Lindqvist) vunnit.
Utanför V64 så gjorde fjolårets kulldrottning bland de treåriga kallblodsstona Lannem Stella årsdebut. Det Jan-Olov Persson-tränade jättelöftet tog sju raka segrar från debuten i fjol när hon bland annat vann Kriteriestoet. Hon åkte på sitt första nederlag i sista starten förra året och återkom nu efter ett halvårs långt uppehåll. Lannem Stella blev spelad till gigantisk favorit men fick nöja sig med andraplatsen då hon inte kunde plocka ner den ledande Sonja Kiro som försvarade sig hela vägen. Den sistnämnda kördes till seger av Krister Söderholm och tränas av Jerker Bjurman. Mats E Djuse som körde Lannem Stella var inte nöjd med hästen i uppvärmningen och tyckte att hon var alldeles för pigg och drog iväg.
– Jag är betydligt mer nöjd med henne nu med tanke på hur hon värmde, sa Mats E Djuse efter loppet.
– Hon blev lugnare i loppet efter att vi hade satt på ett pullnät på hästen och hon höll sig lugn och dundrade inte iväg. Även om man vill vinna så svarade den invändiga hästen upploppet ner och det var inte mycket att säga om det. Jag var i alla fall väldigt nöjd med att hon höll sig på mattan i loppet, fortsatte Djuse.

Odd Herakles vann 71 lopp på 143 starter och tjänade närmare 13 miljoner kronor. Det 13-årige kallblodsfenomenet har bland många sto..
Odd Herakles vann 71 lopp på 143 starter och tjänade närmare 13 miljoner kronor. Det 13-årige kallblodsfenomenet har bland många stora segrar bland annat vunnit Elitkampen på Solvalla. Och detta inte mindre än de tre senaste åren. Men nu är det dags för giganten att lägga tävlingsskorna på hyllan för gott. Under torsdagen meddelade ägarna och tränaren att superhästens tävlingskarriär är över.
”Vi har i uppträningen inför årets säsong kommit fram till att risken är för hög att han inte tål 1.10-farter i ytterligare ett år. Efter skadan han ådrog sig för ett och ett halvt år sedan har vi hela tiden haft detta med oss och vi har hela tiden satt hästens bästa först. Vi märker att han är öm vid det skadade partiet och därför väljer vi att sluta. Vi har upplevt allt som går att uppleva med denna fantastiska individ", skriver de i pressmeddelandet.
Odd Herakles kommer att finnas tillgänglig i aveln både i Sverige och i Norge. I Sverige finns han tillgänglig med färsk sperma hos Fredrik ”Frasse” Fransson.

Årets första månader har gått lysande för Daniel Wäjersten. Bergsåkertränaren har selat ut till 98 starter och 25 g&..
Årets första månader har gått lysande för Daniel Wäjersten. Bergsåkertränaren har selat ut till 98 starter och 25 gånger har det resulterat i seger. Totalt har hästarna tjänat 2,8 miljoner kronor på svenska banor under 2023, vilket gör stallet till det näst vinstrikaste i landet. Endast Mattias Djuse ligger före med 3,5 miljoner kronor inkört.
- Det har gått bra men vi har kanske haft lite finare hästar i gång än normalt. Vi får se nu när många andra fina hästar kommer ut, men vi hoppas att våra också ska levererar på bra sätt, säger Daniel Wäjersten.
Kan leda hela vägen
Det vimlar av fina hästar i startlistorna till helgens tävlingar på Solvalla. Kulltoppar ska göra upp i Margaretas Tidiga Unghästserie och sex av sju avdelningar på V75 utgörs av finaler i Svenska Travligan. I fyra av dessa har Daniel Wäjersten häst till start och först ut är den i kvartetten som spelarkollektivet tillmäter störst segerchans, Borups Victory (V75-1), med innerspår bakom startbilen.
- Det klart att det är ett jättebra spår. Han öppnade bra från spår ett när han vann på Östersund så det klart att jag är nöjd med det, säger Wäjersten.
Femåringen följde upp Östersundssegern på V75 med vinst i bronsfinalen på Solvalla i början av februari. Den här gången är det silverdivisionen som gäller och biljetten till lördagens final bärgades genom en tredjeplats från positionen utvändigt om ledaren.
- Jag hoppas att han kommer vara ännu bättre till den här starten. Det är en riktigt bra häst och bästa loppet som han har gjort var väl när han vann i Östersund. I finalen gången efter var han också bra men det var något extra just den dagen i Östersund och vi gör vårt bästa för att preparera honom så att han ska vara likadan nu.
För första gången i år ska hästen gå utan bakskor.
- Det hoppas jag ska göra några längder till slut.
Går ”all in”
Ny balans blir det även på Star Muscle (V75-2) i klass II-finalen, och för hans del handlar det om första gången i karriären.
- Honom ska vi prova barfota runt om och det ska nog inte vara några problem. Vi provar att köra utan framskorna i värmningen och planen är att köra så, och med amerikansk vagn. Det är första gången och vi försöker gå lite all in nu när det är final. Men vi är nöjda om han tar en tredje-, fjärdeplats i första hand. Han är bara fyra år och lite grön än så länge så man ska inte ha för höga förväntningar på alla utrustningsändringar.
Faboulous Pellini (V75-4) gör ständigt fina insatser, vilket 9 segrar och 18 pallplatser på 24 starter vittnar om, men trots andraplatsen senast var inte Daniel Wäjersten helt nöjd med stoet.
- Hon blev lite tassig och lite spänd senast så vi kör med skor nu när det är voltstart, som hon har haft lite problem med. Det är svårt att vässa till henne men hon är väldigt bra och kommer hon bra iväg i loppet är hon en av dem som ska räknas, det är en riktigt bra häst.
Oavsett resultat i loppet talar mycket för att det blir sexåringens sista tävlingsframträdande.
- Tanken är att hon ska lämnas kvar i Stockholm och betäckas och skulle hon av någon anledning inte bli dräktig kommer hon tillbaka i höst.
”Ett riktigt fall framåt”
Gulddivisionens final ser inte helt lättlöst ut för spelarna. Spickleback Face (V75-5) gick mycket starkt förra våren och visade vid andraplatsen i gulddivisionen för tre veckor sedan att formkurvan pekar uppåt. Tolvan på nummerbrickan får emellertid Daniel Wäjersten att ligga lågt beträffande segerchansen den här gången.
- Senast utan skor var ett riktigt fall framåt. Av träningen att döma är han inte lika bra som han var i fjol vid den här tiden, men han gick ett starkt slutvarv senast och hade han haft ett lite bättre läge hade han kanske kunnat vara med i segerdiskussionen. Jag tror att det blir svårt att vinna nu, från det här spåret.

Intresset för att spela på hästar finns i familjen sedan tidigare, men pensionären från Varberg fick själv upp ögonen f&oum..
Intresset för att spela på hästar finns i familjen sedan tidigare, men pensionären från Varberg fick själv upp ögonen för travet först efter att hon gick i pension för några år sedan.
– Min mamma älskade att tippa på hästar så jag har nog tagit över efter henne. Jag finner ett stort nöje i det. Men aldrig för stora summor, jag brukar väl lägga runt åtta-tio kronor på lunchtravet, berättar hon.
Hon har vunnit en del småsummor tidigare, men aldrig något liknande storleken på söndagens vinst på totalt 102 326 kronor.
– Jag fick en chock. Resten av familjen tippar ihop varje lördag och de blev avundsjuka på mig. Att här kommer jag med mina 24 kronor…, säger hon och skrattar.
”Kände för Dwight Pieters”
Det lilla systemet byggde på tre spikar. På den favoritspelade duon Vision Of Gideon och Woodbury Wine samt Loke Lovebite, spelad till tio procent. Att utdelningen blev hög har hon till stor del kusken Dwight Pieters att tacka för.
– Jag går alltid in på ATG och läser i startlistorna kring varje häst. Sedan går jag mycket på kuskarna. Dwight Pieters vet jag kan slå till och det gjorde han på två lopp, berättar hon.
Pieters satt mycket rätt bakom omgångens enda storskräll, Tarmac i den fjärde avdelningen. Som vinnaren hittade på endast två hästar.
– Jag hade lås på Tarmac och Jula The Bank. Det var mycket tur, men jag kände för Pieters, förklarar hon.
Borde ha filmat ansiktsuttrycket
Hon brukar inte se sändningarna utan rättar alltid loppen via telefonen.
– Jag brukar gå in efter några lopp och kolla resultatet. Det hade gått fyra lopp när vi satte oss och åt middag. När jag sedan skulle kolla slutresultaten vågade jag knappt trycka på sista hästen eftersom jag hade spik där. Det var så himla kul när jag till sist vågade trycka fram det!
När vinstsumman kom upp tog hon sig för ansiktet och blev så chockad att hennes man blev orolig.
– Han sa att man borde ha filmat mitt ansiktsuttryck, skrattar hon och fortsätter:
– Jag sov inte så gott på natten sedan utan låg och tänkte på vad jag ska göra för pengarna. Lite ska jag ge till mina barn, och sedan kan det bara vara gött att ha lite extra pengar att röra sig med, avslutar en glad vinnare.

Tempot hade varit högt uppskruvat och när hästarna dundrade in i slutkurvan såg segern ut att stå mellan favoritspelade duon Rackham ..
Tempot hade varit högt uppskruvat och när hästarna dundrade in i slutkurvan såg segern ut att stå mellan favoritspelade duon Rackham och Heart of Steel. Men där bakom tassade Harran Boko och när Conrad Lugauer vred ut honom till full attack över Åbytravets upplopp avgjorde han i ett nafs.
- Den här hästen hade vi ganska länge själva och det var en fröjd att köra honom i dag. Han kändes fantastisk från första till sista steget och när vi körde in i sista sväng kände jag att han inte kunde förlora. Jag kan bara berömma hästen och tränaren, sa Conrad Lugauer.
Den nioårige vinnaren tränades tidigare av Conrad Lugauer men numera är det Simon Mitman, en före detta anställd i stall Lugauer, som ansvarar för hästen.
- Revansch! Det har varit uppförsbacke i 1,5 år. Vi har anmält till voltlopp och låtit honom springa bakifrån för att han ska få tillbaka huvudet. Jag trodde inte så mycket på det i dag från spår åtta mot bra hästar, men det är hans distans och han kan utmana vilka hästar som helst över den här distansen, sa Simon Mitman.
Harran Boko belönades med 60 000 kronor för besväret och 1.10,5 över 1 640 meter med bilstart är årets snabbaste segertid på svensk mark.
Fjärde raka för Lennartssons stjärnämne
Per Lennartsson har tagit fram otaliga topphästar. Kanske har han en ny sådan i Northman Maxus. När fyraåringen nu gästade Solvalla visade han prov på sin styrka när han höll undan till fjärde raka segern från ledningen efter att ha fått utstå press under vägen.
- Det går som på räls för tillfället. Han öppnade lite bättre i dag och jag såg chansen att komma först. Sedan var Fredriks häst (Bentley W.B.) väldigt ivrig på utsidan men det hade han fog för, för det var oss det stod mellan till slut. Men min häst låg fint på bettet och även om han blev lite stum gjorde han det bra. Han har en härlig inställning och det är den vi lever på, sa Per Lennartsson.
Glädjetårar efter kallblodsloppet
Huvudstadsbanan bjöd på ett kallblodslopp inom V86 och där följde Niclas Torstemo-tränade Rönningsgutten upp segern i årsdebuten med ytterligare en övertygande triumf. Påhejad av Jorma Kontio gick hästen undan med säker marginal från ledningen.
- Det är så skönt att det har ordnat till sig efter så mycket strul. Han funkade inte alls och så fick vi behandla höger framknä och nu är han jätteduktig, sa tränardottern Maja Torstemo med glädjetårarna sprutande.
Övriga avdelningar på Solvalla vanns av Björn Goops Ove Palema och Peter G Normans jätteskräll Ninja’s Kiss. På Åby vanns övriga lopp ingående i V86 av André Eklunds Tenoutoften, Peter Johansson-tränade What A Winner (Thomas Uhrberg) och Rick Ebbinge-tränade överraskningen Marjan Black.
Av dem som prövat lyckan på V86 var det ingen som lyckades pricka in samtliga vinnare. Därmed går åttarättspotten på 6,7 miljoner kronor vidare till nästa onsdag. Sju rätt delade ut 31 147 kronor och sex rätt 1 449 kronor.

Robert Bergh har en trio till start i STL-finalerna på V75 men slår ur underläge.Bird Lane tillhör de mindre betrodda i V75-4. Det fem&ari..
Robert Bergh har en trio till start i STL-finalerna på V75 men slår ur underläge.
Bird Lane tillhör de mindre betrodda i V75-4. Det femåriga stoet är anmäld barfota runt om för tredje gången i karriären, men har ännu inte tjänat pengar med den balansen. Desto mer uppåt låter Bergsåkertränaren på Dream Sensation i V75-6 och så här lät det i en intervju i ATG Live.
- Kanske jag kan plussa lite för det kommer bli första barfota runt för första gången. Då han fick bakspår är det läge att testa det då han är lite osäker, kanske kan han få någon meter där. Han var inte heller lika vässad inför V86-starten senast eftersom han hade finalen nu. Han kommer prestera bättre bara på upplägget, plus lite barfota. Så det kan lyfta på flera sätt för honom så han kan prestera lite bättre, funderar Robert Bergh.
I V75-7 har Albert Zonett lottats till bakspår.
- Han har gått bra, jag vet inte nu med snabbare banor, svårt att säga om han hänger med på dem riktigt. Givetvis behöver han hjälp med lite överpace, men det är final, många bra hästar och de kör väl.