Blågula favoriter i kvalen till Yonkers Trot

1 juli avgörs finalen i Yonkers Trot i USA. På fredags avgörs försöken och det blev två försök där de fyra främsta hästarna går till finalen som lockar med 2 500 000 kronor till vinnaren.
De blågula tränarna mönstrar starka kort där Marcus Melanders Joviality och Åke Svanstedts Justice tillhör favoriterna i sina respektive försök. Duon kommer från varsin seger i Empire Breeders Classic förra helgen där särskilt Joviality imponerade när hon vann på 1.09,0 och samtidigt blev dollarmiljonär.
Lucas Wallins Pour Mea Double är tredje svenskhopp i fredagens försök.
Åke Svanstedt och Marcus Melander har tränat vinnarna i de senaste två upplagorna av Yonkers Trot. 2021 vann Åke Svanstedts Johan Palema och 2019 vann Marcus Melanders Gimpanzee.

Startlistor
Yonkers Trot, försök 1
1 609 meter autostart
1. Kosher Mahoney (Ron Burke)
2. Pour Mea Double (Lucas Wallin)
3. Brave By Design (Jennifer Bongiorno)
4. Dover In Motion (Jamie Macomber)
5. Joviality (Marcus Melander)
6. Slay (Tony Alagna)
7. Quincy Market (Nick Devita)
Förstapris: 200 000 kronor

Yonkers Trot, försök 2
1 609 meter autostart
1. Robertsin (Nik Drennan)
2. Middleman (D. Benny Eggers)
3. Double Deceiver (Carter Pinske)
4. Justice (Åke Svanstedt)
5. Majestic J (Tony Alagna)
6. Saverio Hanover (Ron Coyne Jr.)
Förstapris: 200 000 kronor

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Publicerat 2022-06-21 13:29:00


De senaste travnyheterna


Finalen i Suur-Hollola-Ajo kördes under söndagen (försöken avgjordes på lördagen) i Lahti.Run For Royalty, som vann sitt för..


Finalen i Suur-Hollola-Ajo kördes under söndagen (försöken avgjordes på lördagen) i Lahti.
Run For Royalty, som vann sitt försök, fick innerspår i finalen och höll upp ledningen. Sedan försvarade han sig hela vägen och höll säkert undan till seger. Tränar gör Pekka Korpi och hästen kördes av Janne Korpi. Den åttaårige hingsten, som för övrigt vann det finska Kriteriet för fem år sedan, vann på tiden 1.12,0/2140a. Tvåa i mål blev stallkamraten Magical Princess med Pekka Korpi själv i sulkyn. Hästen avslutade mycket snabbt den sista biten efter att ha fått luckan försent ifrån rygg på ledaren, och var inte långt efter i mål. Trea blev Majestic Man, tränad av Jonna Irri och som kördes av Jorma Kontio.
Den finske segermaskinen Parvelan Retu tog seger nummer 42 på 48 starter när han vann i Lahti under söndagen. Trots att han galopperade i starten och tappade mycket mark, kom han tillbaka strålande och grejade segern ändå kort före mål. Vinnartiden blev 1.21,5/2180 meter och förstapriset var 38 000 euro.

Michael Carlsson, Kanal 75


 Kallblod i blickfånget när GS75® kördes på Hagmyren under söndagen.Sportens största hjälte Järvsöfaks h..


 Kallblod i blickfånget när GS75® kördes på Hagmyren under söndagen.
Sportens största hjälte Järvsöfaks hedrades. Skicklige Mats E Djuse höll sig väl framme och tog hem båda huvudlöpningarna under eftermiddagen.
Slepiners Elitlopp – Järvsöfaks såg passande nog en dubbelseger för Jan-Olov Persson. Tränaren själv ledde länge loppet med en tapper Bellfaks men han fick se sig passerad allra sista centimetern av samma stalls Smedheim Solan. Målfotot gav den senare segernicken.
– Man tänker kanske att han haft sin bästa tid i karriären bakom sig, men så kommer han tillbaka varje gång. Det blev ett spännande upplopp där det stod och vägde, men det är alltid skönt att slå chefen, sa Djuse efter segern med Smedheim Solan.
Jätteduell i Järvsöfaks Minne för fem- och sexåringar.
I ledningen Oppgårdsdrängen och Mats E Djuse som tog emot comebackande Havglimt utvändigt. Den senare, svenske derbyvinnaren från två år sedan, gjorde första starten på nästan tio månader, pressade tufft utvändigt men Oppgårdsdrängen vägrade släpa sin konkurrent förbi sig i den täta slutstriden. Jan-Olov Persson tränar vinnaren som belönades med 150 000 kronor.

Tjomsland visade upp vassa fyraåringar
Öystein Tjomsland fick förvisso se sig besegrad med Havglimt, men hade ändå en stark dag på Hagmyren och tog en dubbel på GS75®.
Holter Odin infriade som stor favorit i Sleipners Fyraåringslopp.
Öystein Tjomsland sände fram till ledningen efter ett varv av loppet. I täten ökade bara Holter Odin och även om stallkompisen, den årsdebuterande Tangen Ove, hakade på bra var Holter Odin helt i sin egen klass.
Mäktig prestation av Nordsjö Anna i de fyraåriga stonas möte.
Öystein Tjomslands märr, som här gjorde andra starten för året, fick göra det tunga jobbet hela vägen utvändigt om ledaren men lämnade motståndet för en överlägsen seger. Fjolårets kulldrottning Dunungen hade ryggen, men var utan möjlighet att haka på i slutspeeden.

Quarcia lurade storfavoriten på täten
Roger Forslunds härliga sto skrällde i Glada Hudiks Sommarpris.
Grunden till segern lades i starten. Tomas Pettersson laddade för fullt och lyckades ta sig förbi den stora favoriten Missle Hill i jakten på spets, något som orsakade att den sistnämnde blev fast med mängder av krafter i rygg på ledarinnan. From the Mine avslutade mycket starkt, men Quarcia höll undan.
Grude Tilla hade en fin uppgift i Dubbelcupens final.
Stoet var en av två hästar i startvolten och det tog Jörgen Westholm vara på. Grude Tilla tog direkt hand om kommandot och höll hela vägen till seger, före en vasst spurtande Gott Klirr.
Daniel Redéns Xhantis Harvey var massiv favorit på GS75® men åkte dit på målfoto. Best Time Ever, tränad av Robert Bergh och körd av Rikard N Skoglund, avslutade hiskeligt snabbt sista biten och fick nosspetsen först.
Sju rätt på GS75® gav 14 256 kronor. Sex rätt 222 kronor och fem rätt 32 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


 Crawford Farms Open Trot kördes på Meadowlands under lördagskvällen och såg Ecurie D. i en stor favoritroll. Segern skulle ocks..


 Crawford Farms Open Trot kördes på Meadowlands under lördagskvällen och såg Ecurie D. i en stor favoritroll. Segern skulle också gå till en travare från Åke Svanstedts stall – men det var stallkamraten Alrajah One som knep huvudrollen.
Italienske Alrajah One, som här gjorde debut i regi Svanstedt, avslutade vindsnabbt över upploppet för Dexter Dunn och fångande enkelt in ledande Ecurie D. som sista biten också fick släppa förbi sig Lovedbythemasses i kampen om silvret.
Alrajah One segrade på 1.08,9 över 1609 meter auto. Förstapriset var värt cirka 750 000 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Det blev en skrällbetonade omgång när lördagens V75 avgjordes i Eskilstuna. Den största smällen kom i E3-finalen för ston n&..


Det blev en skrällbetonade omgång när lördagens V75 avgjordes i Eskilstuna. Den största smällen kom i E3-finalen för ston när Sparven, spelad till 0,22 procent, flög runt samtliga konkurrenter. Sparven lade grunden till att inget system lyckades få sju rätt. Inför den sista avdelningen återstod 29 system som hade chansen, men inget av dessa hade markering för överraskningen Certainly.
Därmed blev det jackpot på sju rätt och dessa pengar flyttas vidare till kommande lördags V75 som avgörs på Halmstadtravet. Då kommer det att finnas minst 58 miljoner i potten för sju rätt.
Sex rätt gav 13 893 kronor och fem rätt 491 kronor.
Harry Boy var den stora vinnaren den här lördagen i Eskilstuna. Vinstlistan toppas av en skåning som spelade en Harry Boy för 96 kronor. Han fick sex rätt, men eftersom han boostade systemet blev det 400 sexor och 3600 femmor. Därmed blev den totala vinsten drygt 7,3 miljoner kronor.

Kanal 75


 Topptävlingar på Sundbyholmstravet i Eskilstuna under lördagen.Finalerna i långa E3 och STL-finaler stod på programmet. Att fi..


 Topptävlingar på Sundbyholmstravet i Eskilstuna under lördagen.
Finalerna i långa E3 och STL-finaler stod på programmet. Att finna sju rätt på V75® skulle dock visa sig bli en stört omöjlig historia. Den tyngsta grundstenen till den utgången lades i E3-finalen för ston.
För Sparven hade inte många räknat med. Men det lilla stoet från Jörgen Westholms stall ställde till med en praktöverraskning i finalen av E3 för ston. Minst spelad på toton, 124 gånger insatsen och streckad på endast 0,34 procent av insatsfördelningen på V75® – fast först över mål.
Mika Forss hade plats i sulkyn bakom Sparven som från ett tolftespår förklarligt inledde långt bak i kön. Ännu fortsatt in över upploppet befann hon sig sist i fältet, men avslutningen var formidabel. Sparven störtdök längst ut i banan för att på mållinjen fånga in den mycket tappra favoriten Eireann som fått göra hela jobbet först utan rygg. Trea i mål, en invändigt avslutande Halley Wania.
Sensationen Sparven, som här tog karriärens första seger, belönades genom premiechansen med ett förstapris på två miljoner kronor. Segertiden blev 1.13,5 över 2140 meter auto.
– Det är travsport när den är som absolut bäst! Hon hade jobbat bra efter försöket och nu ryckte vi skorna, det såg ut som om hon dansade fram i provstarten. Det här var vårt team förtjänta av, vi har haft flera tvåor och treor i E3 tidigare, sa Jörgen Westholm.
– Det känns riktigt fint att äntligen få vinna en E3-final och så fick jag slå Örjan på mållinjen, det är inte normalt…, sa Mika Forss.

Upprättelse för Bedazzled Sox – bara bäst i E3-finalen
Undervärderad, menar tränaren Roger Walmann. Men Bedazzled Sox fick visa på allvar att han tillhör de allra bästa treåringarna i landet. Segern i E3-finalen för hingstar och valacker blev lätt tillsammans med Torbjörn Jansson i sulkyn.
Processen gjordes kort. Från sitt innerspår fick Bedazzled Sox full gas från start och vägrade släppa någon förbi sig från start. Samtidigt som temperamentsfyllde Pure Atlas förlorade alla sina chanser i en startgalopp, fick den andra favoriten Corazon Combo trava först utvändigt om ledaren.
Den finländska talangen, som fram till nu varit obesegrad, kämpade väl men hade ingen chans att rubba på ledaren. Bedazzled Sox höll hela vägen till en enkel seger, klockad till 1.12,6 över 2140 meter auto.
Hästen som nu har sju segrar och två andrapris på sina nio starter, utökade bankkontot med två miljoner kronor genom premiechansen.
– Vilket sätt som han gör det på, bara bäst. Jag har sagt det hela tiden att det är den bästa häst som jag har, han har varit undervärderad, menade Roger Walmann som här kunde noteras för sin nionde seger i en E3-final.
En skön seger för 68-årige Torbjörn Jansson, en av svensk travsports verkliga hedersmän, som nu tog sin femte E3-seger och den första på tolv år. Senaste det begav sig var med Tamla Celeber 2010, också tränad av Roger Walmann.
– Det blev ju väldigt hård körning i 300 meter, men sedan var det ju faktiskt ganska lugnt för vår del, det kändes kanon hela tiden. Det finns så många otroligt fina hästar, men att han är en av de bästa i kullen är det inget snack om. Det är stort att få vinna ett sådant här lopp, det gör man ju inte så ofta nu för tiden, sa Torbjörn Jansson som kört hästen i varje start hittills.

Certainly ordnade hemmaskräll i stayerloppet
Ytterligare en skräll när det blev hemmaseger i stayerslaget E3000.
Markus B Svedberg tränar och körde Certainly som hittade en fin utvändig position och fick order om avancemang in i den sista kurvan. Länge ledande Santos de Castella hade inget att sätta emot när det drog ihop sig till slut. Certainly avgjorde hur lätt som helst sista biten och belönades med 400 000 kronor i förstapris, något som innebar att valacken nu passerade miljonen totalt insprunget.
– Jag har alltid tyckt om den här hästen. Jag har sagt det i intervjuer flera gånger att han fortsätter att utvecklas hela tiden. Det är en fantastiskt mysig häst, sa Svedberg.

Björn Goop både i Silver- och Bronsdivisionen
Björn Goop i Silverdivisionens final. Sam the Man tog tredje raka.
Goop var resolut bakom den norskägde sjuåringen och pressade sig till ledningen efter 700 meter avverkade. Med taktpinnen väl i hand gick inte Sam the Man att passera, hästen lämnade motståndet med ett par längder över upploppet för en övertygande viktoria.
Björn Goop slog till igen kort senare. Hipster Am var nu segervapnet.
Stefan P Pettersson tränare femåringen som bjöds en fin resa i andraspår och klev in i huvudrollen på upploppet. Hipster Am avslutade rysligt snabbt den sista biten och hann i god tid fram till segern i finalen av Bronsdivisionen.

Calamari fortsätter övertyga – vann tunga vägen
Calamari är en travare med väldigt fin kvalitet.
Ulf Stenströmer-träningen har ett förträffligt facit så här långt i karriären och imponerade på nytt när han hemförde Klass 2-finalen. Det trots tuffaste resan. Ulf Ohlsson fick ta syn utvändigt om ledande favoriten Agassi Broline, men hade inga problem att arbeta ned den samme över upploppet. Bakom galopperade Farfars Dream i ett fint läge, vid utgången av sista kurvan.
Born to Run är alltjämt obesegrad på svensk mark.
Den av Alessandro Gocciadoro tränade femåringen blev omgångens mest anlitade streck och höll för trycket i den inledande Klass 1-finalen. Magnus A Djuse körde Born to Run till ledningen ur den första kurvan. En rejäl L.A Boko utmanade utvändigt, men ledaren blev en alltför svårknäckt nöt.
Sju segrar på nio starter, det är resultatet för Beatrice Trio hittills i år.
Italienskan som tränas av Admir Zukanovic hade inga som helst problem med voltstart, utan stack till ledningen direkt och höll för Kim Eriksson motståndet på säkert avstånd i Diamantstoets final som kördes utanför V75®.
Ingen rad med sju rätt betyder att det blir jackpot när V75® körs i Halmstad nästa lördag.
Sex rätt belönades med 13 893 kronor och fem rätt med 491 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Det var första gången sedan 1996 som ett sto vann Yonkers Trot som kördes natten mot lördag svensk tid. Svenskfödda Joviality öpp..


Det var första gången sedan 1996 som ett sto vann Yonkers Trot som kördes natten mot lördag svensk tid. Svenskfödda Joviality öppnade snabbt från spår sju bakom bilen och susade till ledningen redan in i första sväng. Det treåriga stoet ledde sedan varje meter på Yonkers 800-meters bana och var aldrig hotad på allvar. Över upploppet stegade hon undan till en säker seger med en längd, på tiden 1.10,3/1609a, vilket var tangerat banrekord.
Förstapriset uppgick till 140 452 dollar och nu visade hon att hon även kan besegra hingstarna. Därmed tog Joviality hem det första benet i Triple Crown – där nu Hambletonian och Kentucky Futurity återstår.
– Hon är väldigt bra vilket gör mitt jobb så mycket enklare. Hon har väldigt mycket talang och en fantastisk gång. När jag påminde henne lite den sista biten avgjorde hon loppet säkert, sa segerkusken Brian Sears.
Därmed är Joviality obesegrad i år efter fem starter. Totalt har hon vunnit 14 lopp på 17 starter i karriären. Hon har hittills tjänat drygt 1,2 miljoner dollar.
Det blev även svenskseger i finalen av New York Mile för treåriga ston. Det var Åke Svanstedt-tränade Jiggy Jog som var först över mållinjen tillsammans med Dexter Dunn. Svanstedt körde själv stallkamraten Little Pink Lies som slutade tvåa. Segertiden för Jiggy Jog blev 1.10,8/1609a. Det treåriga stoet har vunnit fyra av 15 lopp i karriären och sprungit in 349 056 dollar. Hon ägs av Jörgen Sparredal som ropade in hästen på Sweden International Yearling Sales som ettåring för 480 000 kronor.

Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se