Alsén gasar i Kommunloppet i Italien

Hur kommer det sig att ni gör ett sådant äventyr?
- Jag har grunnat på det ett par år, att jag skulle vilja åka iväg någonstans och tävla i ett lopp där han kan utnyttja sina spetskunskaper; att han är så snabb bakom bilen och har så bra kurvteknik. Jag fick tips om det här loppet och var inne på det redan i fjol, men då tappade han lite form på hösten. Men nu är vi här.
När åkte ni?
- Vi åkte i tisdag förmiddag, sedan övernattade vi på Vaggeryd, tog färjan från Trelleborg, övernattade igen i München och kom hit igår kväll. Vi står på en jättefin gård en mil från banan ungefär. Det är lugnt och skönt, hästen har en hage att gå i och verkar trivas. Vi har fått hjälp med alla kontakter av Sergio Rondina-Bisi hemma på Gävletravet, det är jag väldigt tacksam för.
Hur trivs du själv?
- Jättebra. Vi har fått lite god mat och imorgon är vi bjudna på fest i kommun vi representerar, men den ligger fem mil härifrån så jag hoppas vi får hjälp med transport.
Ni drog spår åtta i försöket, hur tycker du att det ser ut?
- Det första besked jag fick var att vi hade bakspår, men nu har jag förstått att det är åtta hästar bakom vingen precis som i Sverige.
Det vore väl synd att få bakspår när man reser så långt med världens kanske startsnabbaste häst…?
- Ja, jag håller med. Det är klart att jag måste utnyttja det, speciellt som det är långt till första kurvan, så visst kommer jag att gasa. Jag har förstått att starten är speciell och att bilen drar iväg väldigt snabbt. Men vi ska titta på tävlingarna som körs där imorgon, då ska jag studera startsystemet ordentligt.
Hur är formen på M.T.Insider?
- Den är bra. Han är inte lika toppad som han var i samband med elitloppshelgen, men jag tror att han uppskattar miljöombytet. Hästen är alltid bäst då det är varmt och här är det 17-18 grader, bra mycket skönare än hemma i alla fall.
Vad är målsättningen?
- Givetvis är det tuffa hästar emot, Cokstile går i vårt heat och vann ju genrepet på en 1.10-tid. Men jag hoppas att vi kan nå finalen. När man åker så långt vill man inte vara statist, säger Olle Alsén.

Gran Premio Palio dei Comuni avgörs över 1 600 meter med autostart i tre försökslopp, en final och en tröstfinal med totala prispengar motsvarande 1,5 miljoner kronor.
Ytterligare en svensk häst är på plats, nämligen Monica Janisels-tränade Jeepster, som dragit spår 9 i samma försök som M.T.Insider.
Montegiorgio är en 800-metersbana med open stretch som dessutom har en starttarm vilket gör att det är över 400 meter fram till första sväng.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerat 2019-11-08 18:55:00


De senaste travnyheterna


Allsvenska kuskligan:1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 105-99-792. Rikard N Skoglund, Solvalla, 100-71-693. Örjan Kihlström, Solvalla, 78-53-454. Jorma Kontio..


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 105-99-79
2. Rikard N Skoglund, Solvalla, 100-71-69
3. Örjan Kihlström, Solvalla, 78-53-45
4. Jorma Kontio, Solvalla, 76-49-56
5. Mats E Djuse, Hagmyren, 69-37-42
6. Björn Goop, Färjestad, 67-45-34
7. Magnus A Djuse, Östersund, 61-56-60
8. Carl Johan Jepson, Färjestad, 59-68-73
9. Peter Untersteiner, Halmstad, 49-46-35
10. Erik Adielsson, Solvalla, 48-42-38
11. Robert Bergh, Åby, 44-19-18
12. Kim Eriksson, Mantorp, 42-37-26
13. Johan Untersteiner, Halmstad, 41-45-39
14. Stefan Persson, Halmstad, 40–29-38
15. Daniel Wäjersten, Bergsåker, 31-24-11
Siffror till och med 24 maj

Kanal 75


1 Vivid Wise As – ItalienKön: hingstÅlder: 6 årTränare: Björn Goop, FärjestadKusk: Björn GoopÄgare: Scuderia Biv..


1 Vivid Wise As – Italien
Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Björn Goop, Färjestad
Kusk: Björn Goop
Ägare: Scuderia Bivans SRL, Italien
Rekord: 1.08,6
Insprungna pengar: 7 059 152 kronor
Segerprocent: 39
Största seger: Criterium de Vitesse, Cagnes-sur-Mer 2020

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 8

Kommentar: Stenhård italienare som tampades mot eliten i Paris under vintern och fick sin rosa biljett efter vårens seger i ”Frankrikes elitlopp” Criterium de Vitesse. Tränades tidigare av kontroversielle italienaren Alessandro Gocciadoro men flyttades till Björn Goop under våren. Färjestadstränaren har kört hästen flera gånger tidigare och tillsammans vann de Prix Marcel Laurent under det franska vintermeetinget. Var inte som bäst i genrepet, men rapporteras förbättrad i träningen.


2 Sorbet – Sverige
Kön: hingst
Ålder: 9 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Per Linderoth
Ägare: Stall Zet, Sverige
Rekord: 1.09,8
Insprungna pengar: 6 621 026 kronor
Segerprocent: 29
Största seger: H.K.H. Prins Daniels lopp, Gävle 2019

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Temperamentsfull tuffing som tidigare var närmast ohanterbar på tävlingsdagar, men funnit harmoni med sin ponnykompis Frej. Kom igång som fyraåring då han bland annat slutade trea i Europaderbyt. Fick femåringssäsongen spolierad av en svår ligamentskada men reste sig och har sedan comebacken utvecklats konstant och etablerat sig i eliten. Gick inte vidare från spår åtta i försöket förra året men ges nu en ny chans efter respektingivande seger från positionen utvändigt om ledaren i ena upplagan av Meadow Roads lopp.


3 Disco Volante - Sverige
Kön: valack
Ålder: 7 år
Tränare: Stefan Melander, Sverige
Kusk: Carl Johan Jepson
Ägare: Stall Courant, Sverige
Rekord: 1.09,9
Insprungna pengar: 4 305 665 kronor
Segerprocent: 41
Största seger: C Th Ericssons Memorial, Jägersro 2020

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 10
Form: 8

Kommentar: Stänkkänslig startblixt som är extra effektiv då han får trava ut i front. Tog steget in i eliten med andraplatsen i Lotterialöpningen i Neapel förra året men slogs därefter ut i elitloppsförsöket. Har höjt sig ytterligare ett snäpp i år vilket styrks av fem segrar i gulddivisionen men kommer med aningen svårbedömd dagsform då han inte har tävlat sedan startgaloppen i Paralympiatravets final.


4 Missle Hill – Sverige
Kön: hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Johan Untersteiner
Ägare: Stall Zet, Sverige
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 2 417 758 kronor
Segerprocent: 22
Största seger: Fyraåringseliten, Solvalla 2019

Egenskaper
Styrka: 6
Speed: 8
Startsnabbhet: 10
Form: 9

Kommentar: Pilsnabb muskelknatte och potentiell arvtagare till Daniel Redéns fyrfaldige elitloppsfinalist Propulsion. Vann Fyraåringseliten i fjol och har inte missat pallen i någon av sina nio starter efter flytten från USA. Tog en enkel spetsseger i Prins Carl Philips Jubileumslopp i årsdebuten och fick sin elitloppsbiljett efter ytterligare en övertygande triumf från ledningen. Får nu sitt elddop i första mötet med den yppersta eliten.


5 Chief Orlando – Finland
Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Pia Huusari, Finland
Kusk: Rikard N Skoglund
Ägare: Kari Ala-Röyskö & Esa Himanen, Finland
Rekord: 1.09,8
Insprungna pengar: 3 251 705 kronor
Segerprocent: 28
Största seger: Silverdivisionen final, Solvalla 2018

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Robust norskfinsk uppstickare som utvecklats sent och presenterade sig för elitloppspubliken när han fjol slutade tvåa i Sweden Cup efter en heroisk insats utvändigt om ledaren. Demonstrerade i april sina fartresurser då han trots våldsam öppning höll undan till seger på 1.09,8 i The Onions lopp på Solvalla och belönades med en elitloppsbiljett. Förvånade med att galoppera bakom startbilen i genrepet och kördes därefter bara runt.


6 Milliondollarrhyme – Sverige
Kön: valack
Ålder: 6 år
Tränare: Fredrik B Larsson, Sverige
Kusk: Fredrik B Larsson
Ägare: MDR Trotting HB, Sverige
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 3 098 500 kronor
Segerprocent: 28
Största seger: Svenskt Mästerskap, Åby 2019

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 10
Startsnabbhet: 8
Form: 8

Kommentar: Kvickfotad tekniker med exceptionell förmåga att växla tempo, vilket demonstrerades vid SM-segern i höstas. Var med i Elitloppet redan i fjol och gick som fältets minst meriterade häst vidare till finalen där han slutade femma. Bekräftade via en rykande långspurt i årsdebuten att vinterträningen slagit väl ut men presterade inte på topp i Paralympiatravets final och kommer med svårbedömd form efter att senast ha gått i mål som fastlåst bakom en tröttnande ledare. Har sparat barfotaväxeln hela karriären vilken planeras att användas nu.


7 Looking Superb – Norge
Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Frode Hamre, Norge
Kusk: Jomar Blekkan
Ägare: Kolbjörn & Ann Kristin Selmer, Norge
Rekord: 1.10,4
Insprungna pengar: 6 614 823 kronor
Segerprocent: 23
Största seger: Prix de l’Atlantique, Enghien 2019

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 9
Startsnabbhet: 6
Form: 9

Kommentar: Ståtlig norrman som förvandlades till en världsstjärna i händerna på franske mästertränaren Jean-Michel Bazire. Tog ett sensationellt andrapris i Prix d’Amerique 2019 och radade därefter upp topprestationer både före och efter Elitloppet, där det blev galopp i finalen. Spurtade vasst i Paralympiatravets final i april och återvände därefter till Norge. Gör första starten för Frode Hamre och körs av sin tidigare tränare Jomar Blekkan.


8 Earl Simon – Sverige
Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Jarmo Niskanen, Frankrike
Kusk: Franck Ouvrie
Ägare: Ecurie Skytten, Sverige
Rekord: 1.09,9
Insprungna pengar: 8 959 777 kronor
Segerprocent: 45
Största seger: Prix Octave Douesnel, Vincennes 2018

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Svenskägd fransos med sällsynt brett register som hela tiden tillhört toppen i den franska E-kullen. Slutade trea i Europaderbyt 2018 och buntade samma år ihop sina franska kullbröder i grupp II-loppen Prix Gaston Brunet och Prix Octave Dousnel. Ståtar med fem segrar i sina tio senaste starter och har endast missat pallen fyra gånger i karriären. Tog i vintras klivet upp i äldre eliten och höll storstilat till andraplatsen i Criterium de Vitesse. Tillhör förhandsfavoriterna efter att i sin senaste start ha slagit den franska eliten i Prix des Ducs de Normandie. Både häst och kusk startar debuterar på svensk mark.

Ola Johansson & Robin Johansson, Kanal 75


9,1 miljoner intjänat och 71 segrar på 110 starter.Gunnar Melander har vunnit det mesta med Månprinsen A.M. – men aldrig Elitkampen p&ari..


9,1 miljoner intjänat och 71 segrar på 110 starter.
Gunnar Melander har vunnit det mesta med Månprinsen A.M. – men aldrig Elitkampen på Solvalla.
I fjol ströks kallblodskungen ur loppet på grund av en skada och kom inte till start igen förrän elva månader senare.
Månprinsen A.M. imponerade i comebacken, var bra vid andraplatsen gången efter och fin igen vid segern på Romme för snart två veckor sedan.
Elitkampen skulle dock bli för tufft för 13-åringen menade Gunnar Melander.
Som nu ändrat sig.
Månprinsen A.M. anmäldes till söndagens stora drabbning över sprinterdistans.
- Jag vet inte hur turerna har gått riktigt men det var en oerhörd positiv överraskning att Månprinsen dök upp i anmälningslistan, säger Solvallas Markus Myron.
Månprinsen A.M. är ett av Sveriges genom tiderna bästa kallblod som på söndag alltså har chansen att lägga loppet Elitkampen till meriterna.
Sex hästar blev inbjudna till loppet. Gunnar Melander höll låg profil och tog chansen att anmäla sin häst till loppet i sista stund.

Startlista
Elitkampen, Solvallas lopp 1, V75-1
1 640 meter, autostart

1. Pydin – Ove A Lindqvist
2. Vixus  – Jorma Kontio
3. Polara  – Iikka Nurmonen
4. Odd Herakles – Tom Erik Solberg
5. Tangen Haap – Björn Karlsson
6. Josveis – Mika Forss
7. Roli Eld – Adrian Solberg-Akselsen
8. Lome Brage – Erlend Rennesvik
9. Åsrud Vilja – Örjan Kihlström
10. Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
Förstapris: 500 000 kronor

Mikael Wikner, Kanal 75


På söndag körs ett av världens största travlopp, Elitloppet på Solvalla.16 hästar är inbjudna och under söndagen ..


På söndag körs ett av världens största travlopp, Elitloppet på Solvalla.
16 hästar är inbjudna och under söndagen lottades de två försöksloppen.
Åtta hästar kommer att vara med i finalen som avgörs först klockan 20.30 på kvällen och direktsänds i TV4. Den sena finalen är en ”variant” i coronatider för den digitala publiken då läktarna på Solvalla kommer att gapa tomma.
Förstapriset i finalen är tre miljoner kronor.
Solvallas sportchef Anders Malmrot bedömer att Earl Simon och Propulsion är de bästa hästarna och skiljde på dem innan lottningen. De båda toppseedade drog var sitt åttondespår.

Startlistor Elitloppet 2020
1 609 meter autostart
häst/kusk/tränare

Försök 1
1. Vivid Wise As – Björn Goop
2. Sorbet – Per Linderoth (Daniel Redén)
3. Disco Volante – Carl Johan Jepson (Stefan Melander)
4. Missle Hill – Johan Untersteiner (Daniel Redén)
5. Chief Orlando – Rikard N Skoglund (Pia Huusari)
6. Milliondollarrhyme - Fredrik B Larsson
7. Looking Superb – Jomar Blekkan (Frode Hamre)
8. Earl Simon – Franck Ouvrie (Jarmo Niskanen)
Förstapris: 250 000 kronor

Försök 2
1. Elian Web – Jorma Kontio (Katja Melkko)
2. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini (Sebastien Guarato)
3. Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
4. Attraversiamo – Erik Adielsson (Svante Båth)
5. Cokstile – Christoffer Eriksson (Rocco Spagnulo)
6. Racing Mange –  Joakim Lövgren
7. Makethemark – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
8. Propulsion – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
Förstapris: 250 000 kronor

Kanal 75


Sällan har skandinavisk galoppsport haft en häst med sådan kapacitet.Frågan är om vi haft det överhuvudtaget?Duca di Como nä..


Sällan har skandinavisk galoppsport haft en häst med sådan kapacitet.
Frågan är om vi haft det överhuvudtaget?
Duca di Como närmast förnedrade den övriga eliten i årets första storlopp på Jägersro.
Precis som alla hade förutspått.
- Jag har sagt det hela tiden. Hästen är ett unikum. Jag tror aldrig att det funnits en bättre häst på dirttrack i Skandinavien. Han är bara totalt överlägsen de hästar som tävlar här nu, sade Terje Lund efter utklassningen som började redan när boxarna slogs upp.
Likt årsdebuten accelererade Duca di Como till front på några steg och hade längder till klungan redan innan första sväng.
Avståndet ökades efterhand och den enda dramatiken upplevde möjligen jockeyn Elione Chavez som påminde sin häst in på upploppet och för en sekund såg orolig ut.
Men när Chavez kort senare vände på huvudet fick han titta långt efter klungstriden där gedigne Red Hot Chili krigade hem ännu ett andrapris.

Drömduell i Stockholm?
Duca di Como matchades I början av karriären företrädesvis på gräset hemma på Övrevoll där han var framgångsrik, men inte oslagbar.
På dirttrack har han däremot inte varit i närheten av att ens få en match där det minsta avståndet kom i Nickes Minneslöpning på Bro Park i fjol då tyske gästen Wonnemond ”bara” var 4,5 längder slagen.
Söndagens segermarginal mättes ut till 7,5 längder och belöningen blev 600 000 kronor.
Enligt Lund blir nästa utmaning på gräset och Stockholms Stora Pris på Bro Park 14 juni, där det kan bli ett drömmöte med stayerkungen Square de Luynes.
Därefter kan tränaren Cathrine Erichsen ställa siktet mot ännu högre höjder.
- Det är omöjligt att säga hur fort han kan springa. Det får vi se i Dubai tänker jag. Jag tror att vi drar dit i höst och startar i januari, spådde Terje Lund.

I Kirk glänste
En häst som redan provat lyckan Dubai och gjort det med framgång är I Kirk.
Susanne Berneklint hade satt sin toppsprinter i bästa författning i återkomsten i på svensk mark och tredje raka segern i Jägersro Sprint blev lika enkel som tidigare, också det efter en pangstart till ledningen.

Robin Johansson, Kanal 75


Vid lunchtid på söndagen kom beskedet om vilka hästar som skulle få de tre sista åtråvärda elitloppsbiljetterna. Det hand..


Vid lunchtid på söndagen kom beskedet om vilka hästar som skulle få de tre sista åtråvärda elitloppsbiljetterna.
Det handlar i samtliga fall om hästar som varit med i Elitloppet förut.
Fransyskan Billie de Montfort är med sina dryga 22 miljoner på bankkontot den särklassigt mest meriterade i trion och var med i Elitloppet redan 2016.
Hästen slutade knappt slagen trea i ”Vägen till Elitloppet” i lördags och imponerade alltså tillräckligt på elitloppsgeneral Anders Malmrot för att få en inbjudan.
– Hon gör aldrig ett dåligt lopp och som nioåring så är hon loppets stålmormor, kommenterar Anders Malmrot i ett pressutckick.

Hemmahästar får ny chans
I övrigt handlar det om två Solvalla-hästar som båda fanns med bakom startbilen redan i fjol.
Disco Volante har dominerat på V75 under vintern och våren och ståtar redan med sex årssegrar, samtliga tagna från sin favoritposition ledningen.
– Han har i år varit både tuffare och bättre än ifjol och är dessutom väldigt explosiv bakom startbilen, säger Anders Malmrot.
Den tredje biljetten går till Milliondollarrhyme, som var ett oväntat namn i fjol då han kom till Elitloppet i princip utan att ha mött världseliten och kunde åka hem med ett mersmakande femtepris.
Sedan dess har han blivit svensk mästare och tillhört förhandsfavoriterna till elitloppssegern hela våren, men inte fått till det i loppen och blev fastlåst då han försökte kvala in till Elitloppet.
– Efter hans femteplats ifjol utvecklades han till en av Sveriges bästa hästar och det är ingen tvekan om att det är en elitloppshäst, säger Anders Malmrot.
Spårlottning och kuskval blir klara under söndagskvällen.
Elitloppet körs på söndag 31 maj tre miljoner kronor till vinnaren.

Hästarna i Elitloppet 2020:
Häst (tränare) land

Attraversiamo (Svante Båth) Sverige
Billie de Montfort (Sebastien Guarato) Frankrike
Chief Orlando (Pia Huusari) Finland
Cokstile (Rocco Spagnulo) Italien
Disco Volante (Stefan Melander) Sverige
Earl Simon (Jarmo Niskanen) Sverige
Elian Web (Katja Melkko) Finland
Looking Superb (Frode Hamre) Norge
Makethemark (Petri Salmela) Sverige
Milliondollarrhyme (Fredrik B Larsson) Sverige
Missle Hill (Daniel Redén) Sverige
Propulsion (Daniel Redén) Sverige
Racing Mange (Joakim Lövgren) Sverige
Sorbet (Daniel Redén) Sverige
Tae Kwon Deo (Adrian Kolgjini) Sverige
Vivid Wise As (Björn Goop) Italien

Robin Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se