Allsvenska kuskligan: Tolv segrar på 53 körda lopp


Allsvenska kuskligan:

1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 12-6-5
2. Claes Sjöström, Solvalla 5-4-1
3. Kenneth Haugstad, Solvalla 5-0-1
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 4-5-1
5. Jorma Kontio, Solvalla, 4-2-2
6. Henrik Svensson, Bergsåker 4-1-0
7. Ove A Lindqvist,Umåker 3-2-3
8. Joakim Lövgren, Jägersro 3-0-1
9. Jens Eriksson, Skellefteå 3-0-0
10. John Östman, Umåker 2-4-0
11. Johan Untersteiner, Halmstad, 2-3-2
12. Carl-Johan Jepson, Färjestad 2-3-2
13. Jan Norberg, Umåker 2-3-0
14. Christoffer Eriksson, Jägersro, 2-2-5
15. Nicklas Westerholm, Romme 2-2-0
Siffror till och med 8 januari
 

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2017-01-09 14:07:00


De senaste travnyheterna


Efter 4,6 miljoner kronor intjänat som tre-och fyraåring tas Princess Face undan för avel. På Jägersros egen travgala på fredag..


Efter 4,6 miljoner kronor intjänat som tre-och fyraåring tas Princess Face undan för avel. På Jägersros egen travgala på fredagen fick Lutfi Kolgjinis häst pris som Årets sto på banan.
Men Princess Face är skadad och kommer inte att starta mera. Efter starten i januari på Vincennes i Paris fick hästen problem med ett bakben.
”Det är så klart mest tråkigt för hästen att tävlandet är över. För ägaren var det lugnt. Princess hade nämligen ändå bara två starter kvar att göra. Hon skulle hur som helst ha gått till avel till våren. Hon går till avel som ett av de mest talangfulla ston som vi har sett. Inte nog med att hon tjänade fem miljoner kronor, hon kommer om möjligt bli ännu bättre i aveln”, skriver Lutfi Kolgjini i sin krönika i Expressen.
Princess Face vann Svenskt Travoaks som treåring och Drottning Silvias pokal som fyraåring. Hästen ägs av Stall Courant och har fötts upp av familjen Kolgjini.
Stoets första partner i aveln blir Ready Cash.

Mikael Wikner, Kanal 75


En av Skandinaviens bästa sprinters inom galoppen är död. Fredrik Reuterskiöld-tränade Giftorm skadades i samband med ett lopp i Dubai ..


En av Skandinaviens bästa sprinters inom galoppen är död. Fredrik Reuterskiöld-tränade Giftorm skadades i samband med ett lopp i Dubai på torsdagen.
Hästen var sen ur boxarna och kom aldrig igång i loppet för jockeyn Fernando Jara och fick sluta på djursjukhuset efter en undersökning. Enligt uppgift ådrog sig hästen en fraktur.
-Troligtvis hände det redan när han hoppade ur startboxarna. Han galopperade kort och stod inte att känna igen. Fernando Jara gav honom chansen att galoppera in sig i loppet men han var aldrig riktigt gående. Han var min bästa häst, säger en ledsen Fredrik Reuterskiöld till galopsport.dk.
Sexårige Giftorm ägdes av Mr Ascot och tog sex segrar på 37 starter i karriären som inbringade 2,6 miljoner kronor. Giftorm tog sin senaste seger i juli hemma på Jägersro. Let’sgoforit var stor favorit i Zawawi Cup men blev stort slagen av Giftorm som tjänade 600 000 kronor i och med den segern.
 

Kanal 75


Solvalla invigdes 1927 och i år firas 90-årsjubileet i mitten av augusti med extra pompa i samband med miljonloppet Jubileumspokalen.Debatten som f&..


Solvalla invigdes 1927 och i år firas 90-årsjubileet i mitten av augusti med extra pompa i samband med miljonloppet Jubileumspokalen.
Debatten som fördes för några år sedan om att flytta banan har tystnat. Inför jubileumsåret slås än en gång fast att Solvalla ska ligga kvar på dess nuvarande plats.
I slutet av 2008 undersöktes annars möjligheterna att bygga ett nytt Solvalla i Bromma.
- Det finns inga planer på att flytta Solvalla. Det korta svaret är att Solvalla kommer att ligga kvar och utvecklas på plats vilket Stockholms travsällskap beslutade för några år sedan, säger Solvallas sportchef Markus Myron.
31 juli 1927 kördes den första tävlingsdagen. En av hästarna som segrade då var Red Bon. Det handlade om en hingst, född i USA 1914. I Sverige var hästen vid tiden en så pass stor stjärna att han hedrades med ett eget lopp på Solvalla invigningsdagen 1927. Ett lopp Red Bon vann.
Red Bon kan spåras till några av dagens hästar. Jänkaren blev en ”hedershäst” och det blev faktiskt så att han begravdes på Solvalla.
Det ligger minst två hästar begravda på Solvallas innerplan. Förutom premiärdagsvinnaren Red Bon, finns stoftet efter en viss The Senator Indiana på banan.
En sak som börjar falla i glömska men passar bra att aktualisera under 90-årsjubileet.
- Jag hade faktiskt ingen aning om att det ligger hästar begravda på Solvalla, säger sportchefen Markus Myron

Hedershästar kom i jord
Travhästarna det handlar om är Red Bon (född 1914) och The Senator Indiana (född 1931).
Hästarna var så kallade ”hedershästar” som trots dåliga tider hamnade i jorden och inte på slakteri när den dagen kom. Travrondens och Expressens medarbetare Harper Carlström ägande Red Bon ett helt kapitel i boken Stjärntravare.

Vann kriteriet 1934
Harper Carlström skrev att hästen var född i USA och efter en tid köptes av affärsmannen Walter Lundberg och att den bland annat tävlade på Brunnsvikens is och på Solvalla.
En avelshingst som så småningom köptes in av Solvalla som hedershäst.
Den andre begravde var alltså även det en hedershäst. The Senator Indiana vann bland annat Svenskt Travkriterium 1934.
Uttrycket hedershästar torde alltså komma från djur som blev upphöjda på ålderns höst. Hedersmedlemmar av ett stall.

Mikael Wikner, Kanal 75


På söndagen avgörs världens största montélopp Prix de Cornulier på Vincennes i Paris med ett förstapris på n&a..


På söndagen avgörs världens största montélopp Prix de Cornulier på Vincennes i Paris med ett förstapris på nästan tre miljoner kronor.
Det 2700 meter långa loppet rids utan svenska intressen. 17 hästar kommer till start och förhandsfavorit blir sexåriga stoet Bellissima France som gör sin första start i loppet.
Matthieu Abrivard tränar stoet som kommer till loppet med tre raka segrar.
31-årige Abrivard har tagit hem Prix de Cornulier tre gånger. Åren 2004-2006 segrade han med Jag de Bellouet.

Startlista
Prix de Cornulier
2700 voltstart

1. Brainstorm - Julien Raffestin
2. Vaillant Cash - Clement Frecelle
3. Boeing du Bocage - Franck Nivard
4. Ursa Major - Pierre Christian Jean
5. Ulka des Champs - Pierre Yves Verva
6. Ulster Perrine - Yoann Lebourgeois
7. Aliénor de Godrel - Damien Bonne
8. Bilibili - Alexandre Abrivard
9.Bellissima France - Matthieu Abrivard
10. Best of Jets - Francois Lagadeuc
11. Udayama - Guillaume Martin
12. Attentionally - David Thomain
13. Tornade du Digeon - Eric Raffin
14. Tornado Bello - Camille Levesque
15. Astor du Quenne - Adrien Lamy
16. Bird Parker - Anthony Barrier
17. Tiego d’Etang - Charles Bigeon
Förstapris: cirka tre miljoner kronor

Kanal 75


Solvallatränaren Daniel Redén har fyra hästar klara för Prix d'Amerique nästa söndag.Nu verkar orosmolnet också ha bl&arin..


Solvallatränaren Daniel Redén har fyra hästar klara för Prix d'Amerique nästa söndag.
Nu verkar orosmolnet också ha blåst över för det största hoppet i kvartetten, Propulsion.
Sexåringen ströks bort från helgens storlopp Prix de Belgique på grund av ett tjockt bakben men var fin igen i ett lättare jobb på träningscampen Grosbois i Paris på torsdagen.
- Benet på Propulsion ser mycket bra ut. Han kändes otroligt fin när jag joggade honom och körde en liten speed i 12-fart i dag, skrev Daniel Redén på twitter på torsdagen.
Under fredagen ska Propulsion testas i ett litet skarpare jobb på tävlingsbanan Vincennes. Solvallatränarens Prix d'Amerique-klara kvartett: Propulsion, Lionel, Call Me Keeper och Wild Honey.

Kanal 75


Fredrik Pedersen vill inte berätta vart i Skåne han flyttar.Du ska bli försteman i ett större proffsstall, har vi snappat upp på en u..


Fredrik Pedersen vill inte berätta vart i Skåne han flyttar.
Du ska bli försteman i ett större proffsstall, har vi snappat upp på en utländsk internetsida?
- Jaså, det står där. För min del är det inte känsligt, men vi har kommit överens om att vänta med att gå ut med det. Det är ändå ett tag tills flytten, säger Fredrik Pedersen.
Vad är orsaken till att du slutar som tränare?
- Det finns flera orsaker, men det flesta på det privata planet. Jag har barn som bor i södra Småland som jag nu kommer närmare. Sedan är det så att gården vi hyrt är såld och jag hade ändå varit tvungen att hitta en lösning på det.
Det har ändå gått bra för din tränarrörelse!
- Jo, men det tycker jag. Vi har legat mellan 1,5 och 1,7 miljoner kronor inkört varje år på slutet och haft mellan 20-22 hästar.
Fredrik Pedersen har varit tränare på Romme travet sedan 2007 då han återvände efter ett tre år långt äventyr i Texas, USA, där han arbetade som cowboy. Då handlade livet om driva boskap och rida in quarter-hästar. I mars väntar alltså ett nytt kapitel i livet.
- Jag kommer behålla min tränarlicens, men vad jag ska göra väntar vi med.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se