"Känns som att det blir ett fint år för Månprinsen"


Fredagen 7 februari hålls den nationella Hästgalan i Stockholm där två- och fyrbenta i travsporten prisas för de bästa insatserna under 2019.  
Fyra hästar har chansen att bli Årets kallblod. Kungen själv - den niofaldige miljonären Månprinsen A.M. - är inte en av dem.
Hästen skadade sig i ett jobb inför Elitkampen på Solvalla i maj och har inte startat sedan dess. Träningsrundorna har dock varit många.
- Det var en lindrig sak han fick där i maj och han repade sig snabbt. Han är helt återställd och det finns inte tillstymmelse till något fel. Det känns ingen skillnad mot förut när man sitter bakom honom och vi jobbar för att komma igen, säger Gunnar Melander.
Månprinsen A.M. hade nio raka segrar bakom sig när han ströks från Elitkampen. Den nu trettonårige hingsten hade dragit på sig en lindrigare gaffelbandsskada.
- Han hade en liten känning vänster bak som vi förstås tagit på stort allvar. Ett gaffelband är en sena och det blev en lite sträckning på den strax ovanför kotan. Det gav med sig ganska snabbt och han har tränas i stort sett hela tiden med lugnare konvalescensträning i början då. Vi har kört tre dagar i veckan hela tiden, säger Gunnar Melander.
Han är särskilt nöjd med det senaste jobbet, fredagens.
- Månprinsen gick ett tuffare jobb i dag och kändes jättefin och hämtade sig jättefort.

Comeback i slutet av mars?
13-åringen har kunnat betraktas som återställd sedan flera månader och förberetts för säsongen 2020. En säsong som inte kommer att innehålla någon start i kallblodens elitlopp, Elitkampen.
- Vi satsar på ett lite lugnare år och det blir ingen start på Solvalla i maj. Annars var han ju fantastisk innan skadan och lekte ju i princip med de andra. Vi hoppas på ännu en fin säsong och det kan hända att han startar igen i slutet av mars eller början av april. Jag har inte sett några propositioner än för mars men runt den tiden, runt vårdagjämningen, brukar vi ju säga att vi kör igång, säger Gunnar Melander.

Kvartett i kalla
Fyra hästar har chansen att bli Årets kallblod i Sverige 2019. De nominerade är Björs Frej (tränare Annelie Lagergren), B.W.Rune (tränare Jan-Olov Persson), Bäcklös Uriel (tränare Nicklas Blom) och Guli Anna (tränare Stefan Johansson).
Det är Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) som nominerar och utser vinnarna i elva kategorier. När det kommer till Årets Häst får svenska folket vara med och rösta.
Kandidaterna till titeln Årets Häst: Activated (tränare Fredrik Wallin), Attraversiamo (tränare Svante Båth), Propulsion (tränare Daniel Redén) och Readly Express (tränare Timo Nurmos).

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerat 2020-01-17 19:40:00


De senaste travnyheterna


Efter några veckors vila efter en operation för prostatacancer kör Per Lennartsson lopp igen på fredag. Det var i januari i &ari..


Efter några veckors vila efter en operation för prostatacancer kör Per Lennartsson lopp igen på fredag.
Det var i januari i år som 53-åringen berättade om operationen på sociala medier. Nu är han tillbaka igen.
- Jag kommer att smyga igång lite försiktigt och det ska bli skoj att göra det nu när vi närmar oss rätt årstid. Jag hoppas vara på topp i april när våren kommer, säger Per Lennartsson till travronden.se
Sundbyholmstränaren kör Wannabe Young från det egna stallet på hemmabanan under fredagseftermiddagen. På söndag sitter han upp bakom egentränade Fame Boko på Mantorptravet i ett lopp ingående i spelet Grand Slam 75.

Kanal 75


Earl Simon har alltid varit en av topparna i den franska kullen av årgång 2014.I söndags spurtade han in som trea bakom överlägsna Be..


Earl Simon har alltid varit en av topparna i den franska kullen av årgång 2014.
I söndags spurtade han in som trea bakom överlägsna Belina Josselyn i Prix de Paris över fyra kilometer som loppets stora utropstecken.
Tredjeplatsen var värd en halv miljon kronor och den svenskägde hästen har nu tjänat över åtta miljoner på 46 starter i karriären.
Jarmo Niskanen har inte tränat någon bättre sedan han kom till Frankrike i mitten av 1990-talet.
- Jag tycker att han klappar på porten att ta steget in i översta eliten nu. Att säsongen som femåring i fjol skulle bli en mellansäsong hade vi planerat för efter den intensiva säsongen som fyraåring. Nu hoppas och tror vi att han ”bara” behöver skaffa sig lite mera hårdhet för att en dag kunna vinna ett stort lopp, säger Jarmo Niskanen på måndagseftermiddagen.
Exakt ett dygn har gått sedan tredjeplatsen i Prix de Paris. Niskanen kan inte spåra något negativt efter det tuffa loppet.
Earl Simon har haft en lugn dag i en hage på träningsanläggningen Grosbois.
- Han har fått lufsat på lite men är ju fantastisk på att återhämta sig också. Faktiskt så var han inte så tagen efter loppet heller.

En andraplats på gaffeln
Franck Ouvrie hamnade en bit bak med Earl Simon som fick lägga en speed mitt i loppet till ledningen över det 4140 meter långa loppet.
Efter att välvilligt ha släppt ifrån sig kommandot blev det lite positionsbekymmer mot slutet. Jarmo Niskanen är inne på att det kunde ha blivit en andraplats i Prix de Paris med maxklaff.
Nu väntar troligen en start i Grand Criterium de Vitesse söndagen 8 mars. Då handlar det om 1609 meter.
- Om ingenting händer tänker vi gå ut där. Ett bra spår bakom bilen är ju nästan helt avgörande för vilken placering det ska bli i Nice.

Flyg öppnar för Elitloppet
Halsinfektioner satte stopp för den tänkta matchningen inför årets Prix d’Amerique.
Det mesta Earl Simon sprungit in i ett och samma lopp är fortfarande de dryga 600 000 kronorna som betalades ut för tredjeplatsen bakom Villiam och Mellby Free i Europaderbyt hösten 2018.
Jarmo Niskanen och ägaren Stall Skytten, Gunnar Sundbaum i Stockholm, drömmer om en riktigt stor pokal.
Åbytravet har gått ut med att flyg inte kan bli aktuellt till Paralympiatravet i vår och därmed står man troligtvis över det loppet.
Earl Simon är inne på sin andra säsong i aveln. Hingsten var fulltecknad 2019 med maximala 100 franska ston och 30 utländska som var ett valfritt ”tak” satt av ägaren.
- Under betäckningssäsongen vill vi inte åka landvägen till Sverige med honom, det tar för långt tid. Men om det blir flyg till exempelvis Elitloppet är det okej även om han kommer att vara borta några dagar. Sedan finns det ju lopp senare också på året i Norden, säger Jarmo Niskanen.
Sweden Cup – Lilla Elitloppet – lockar inte på Solvalla sista helgen i maj.
- Det känns inte som det skulle kunna bli aktuellt med två heat för så pass lite pengar som det är där. I så fall ska det vara Elitloppet - om vi har får chansen och blir inbjudna förstås.

Mikael Wikner, Kanal 75


Den årliga hästgalan i USA arrangerades i Orlando på söndagen och Greenshoe utsågs till Årets travare med bred marginal. Det &..


Den årliga hästgalan i USA arrangerades i Orlando på söndagen och Greenshoe utsågs till Årets travare med bred marginal. Det är medlemmarna i U.S. Harness Writers Association som röstar fram vinnarna och den svenskägde superhästen fick 95 av totalt 146 röster. Detta efter en enastående treåringssäsong med 10 segrar på 13 starter och nästan tolv miljoner kronor insprunget.
- Han hade en bra säsong. Att han missade segern i Hambletonian (tvåa bakom Forbidden Trade) var den största besvikelsen, men vi kan inte gå tillbaka i tiden. Det loppet är kört. Vi är glada över att han vann en del andra stora lopp och presterade så bra som han gjorde hela året. Det var ett privilegium att träna hästen och förhoppningsvis kommer jag träna en del av hans avkommor i framtiden, sa Marcus Melander enligt ustrottingnews.com.
27-åringen har gjort kometkarriär i Nordamerika sedan han flyttade dit inför säsongen 2014. Han är även tränaren bakom Gimpanzee och Green Manalishi, som stångats med Greenshoe i kulltoppen, och under galakvällen fick han motta pris för Årets tränare. Även utmärkelsen för Årets ägare gick till Sverige och Anders Ström (Stall Courant), som satsar hårt i Nordamerika och bland annat är majoritetsägare i Greenshoe.
Kvällens tyngsta kategori, Årets häst, gick till Nya Zeeländska passgångaren Shartin N. Det är första gången som utmärkelsen går till en häst uppfödd utanför Nordamerika och det är första gången den går till ett passgångarsto.

Ola Johansson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Allsvenska kuskligan:1. Rikard N Skoglund, Solvalla, 40-23-222. Jorma Kontio, Solvalla, 30-16-193. Ulf Ohlsson, Solvalla, 27-34-314. Magnus A Djuse, Östers..


Allsvenska kuskligan:
1. Rikard N Skoglund, Solvalla, 40-23-22
2. Jorma Kontio, Solvalla, 30-16-19
3. Ulf Ohlsson, Solvalla, 27-34-31
4. Magnus A Djuse, Östersund, 24-19-12
5. Carl Johan Jepson, Färjestad, 23-32-23
6. Örjan Kihlström, Solvalla, 21-19-15
7. Erik Adielsson, Solvalla, 18-13-10
8. Johan Untersteiner, Halmstad, 17-12-13
9. Mats E Djuse, Hagmyren, 16-17-19
10. Peter Untersteiner, Halmstad, 14-17-8
11. Kim Eriksson, Mantorp, 14-14-13
12. Marc Elias, Jägersro, 14-10-6
13. Thomas Uhrberg, Jägersro, 14-10-4
14. Stefan Persson, Halmstad, 13-11-11
15. Oskar J Andersson, Romme, 12-8-9
Siffror till och med 23 februari

Kanal 75


Fyra vinnare belönades rikligt sedan de lyckats pricka in sju rätt på GS75 som på söndag avgjordes på Solvalla. Värdet eft..


Fyra vinnare belönades rikligt sedan de lyckats pricka in sju rätt på GS75 som på söndag avgjordes på Solvalla.
Värdet efter sex avdelningar var 29 970 kronor men en skräll i sista avdelningen rensade bort 92 av 96 kvarvarande system. Vinnarna belönades med 714 108 kronor på sju rätt, sex rätt gav 3 169 kronor och fem rätt 212 kronor.
Ett av de vinnande systemen var inlämnat i Finland, de övriga via ATG.se.

Kanal 75


Mastiga 4150 meter, två varv på Vincennes stora bana, passar Belina Josselyn som hand i handske och i sin lätta dansande stil avgjorde hon &ari..


Mastiga 4150 meter, två varv på Vincennes stora bana, passar Belina Josselyn som hand i handske och i sin lätta dansande stil avgjorde hon årets sista stora drabbning under det franska vintermeetinget mycket enkelt.
Jean-Michel Bazire lotsade fram sitt supersto i slagläge genom slutsvängen och sedan in mot upploppet svepte hon till ledningen och accelererade ifrån konkurrenterna i styrkeprovet. Jean-Michel Bazire kunde bjuda publiken på slängkyss som segergest i god tid före mållinjen.
Ägaren har tidigare sagt att Belina Josselyn nu ska sluta tävla och betäckas med avelsgiganten Ready Cash. Samtidigt uttryckte tränaren Jean-Michel Bazire efter tredjepriset i Prix d’Amerique för en månad sedan att hon kommer fortsätta tävla så länge hon presterar.
I vilket fall så har nioåriga Belina Josselyn haft en fantastisk karriär med triumfen i Prix d’Amerique 2019 som höjdpunkt. Värd att nämna förstås även andraplatsen i Prix d’Amerique 2017 bakom Bold Eagle. Vinsten i Prix de France 2018 och de två raka segrarna i Prix de Paris 2019 och 2020 sticker förstås också ut.
Söndagens seger i Prix de Paris var värd drygt 1,5 miljoner kronor och i karriären har Belina Josselyn tjänat 26 miljoner kronor. Segertiden blev 1.14,4 över distansen 4 150 meter.
Bakom Belina Josselyn slutade Tonio Gio tvåa och Jarmo Niskanen-tränade Earl Simon trea. Favoriten Davidson du Pont blev stressad av fyra omstarter och gjorde bort sig tidigt, även Björns Goops Short In Cash blev diskvalificerad sedan han galopperat i slagläge i rygg på Tony Gio i slutkurvan. Jörgen Westholm-tränade Usain Henna slutade utanför prisplaceringarna.

Malmqvists Calle tvåa
Tomas Malmqvist-tränade Calle Crown var nära andra raka seger på Vincennes men han fick nöja sig med andrapriset i Prix de la Mayenne tillsammans med Björn Goop. Även här var Jean-Míchel Bazire först i mål nu med femårige Fairplay d'Urzy.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se