De senaste travnyheterna


I fjol kunde inte Bold Eagle stå emot Lionel i kraftprovet Prix de Paris. Lionel, som numera tränas av Daniel Redén, får precis som i fj..

I fjol kunde inte Bold Eagle stå emot Lionel i kraftprovet Prix de Paris. Lionel, som numera tränas av Daniel Redén, får precis som i fjol Örjan Kihlström i sulkyn i söndagens storlopp som avgörs över 4 150 meter på Vincennes i Paris.
I år har Bold Eagle imponerat via segrar i Prix d´Amerique och Prix de France och den franske superhästen är storfavorit till revansch i Prix de Paris. En seger skulle samtidigt innebära en fransk ”triple crown”. Senast en häst vann Prix d´Amerique, Prix de France och Prix de Paris samma år var 1976 då Bellino II dominerade i Paris.
Förstapriset i Prix de Paris är 1,75 miljoner kronor. Men för Bold Eagle handlar det sammanlagt om närmare 4,7 miljoner kronor eftersom han har chans på en triple crown-bonus.
Förutom Lionel finns ytterligare en svensktränad häst med i storloppet och det är Sauveur som körs av sin tränare Björn Goop. Sauveur som kommer med en färsk Vincennes-seger i ryggen.

Startlista
Prix de Paris
4 150 meter voltstart
1. Sauveur - Björn Goop
2. Ustie Haufor - Christian Bigeon
3. Briac Dark - David Thomain
4. Valco Jenilat - Eric Raffin
5. Best Of Jets - Tony Le Beller
6. Lionel - Örjan Kihlström (Daniel Redén)
7. Tornade du Digeon - Alexandre Abrivard
8. Belina Josselyn – Jean-Michel Bazire
9. Bird Parker - Jean Philippe Monclin
10. Acim du Cap Vert - Franck Anne
11. Tiego d'Etang - Charles Julien Bigeon
12. Up And Quick - Mathieu Mottier
13. Bold Eagle - Franck Nivard
Förstapris: 1,75 miljoner kronor

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


White Bliss – Åke Svanstedts vita passgångare – svarade för karriärens hittills bästa lopp när han vann på Fre..

White Bliss Åke Svanstedts vita passgångare – svarade för karriärens hittills bästa lopp när han vann på Freehold Raceway i New Jersey på kilometertiden 1.13,4.
Det var tredje segern i karriären för den vita sagohästen och enligt delägaren Knutsson Trottings Facebook-sida blir nästa start troligen på Yonkers Raceway.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


När Petter Lundberg avrundade torsdagens V64-omgång med favoriten Nochebuena Face lär det ha jublats på båda sidor om gränsen.E..

När Petter Lundberg avrundade torsdagens V64-omgång med favoriten Nochebuena Face lär det ha jublats på båda sidor om gränsen.
Ett system spelat i Norge och ett i Sverige var nämligen de enda som fann alla sex vinnarna.
Det svenska var inlämnat via atg.se av en spelare i Västra Götaland, kostade 288 kronor och fick 958 435 kronor tillbaka.
Det norska betalade över miljonen eftersom man där spelar med aningen högre radpris på grund av sin starkare valuta.

Kanal 75


Spelad till 13 för 10 var det många som räknade med att Propulsion skulle få sin välförtjänta seger på Vincennes i to..

Spelad till 13 för 10 var det många som räknade med att Propulsion skulle få sin välförtjänta seger på Vincennes i torsdagens Prix de Plateau de Gravelle med över en miljon kronor i totala prispengar.
Örjan Kihlström var också med bra från start från sitt innerspår, men kunde inte svara ledningen i den vildsinta körningen och sökte sig istället ut i position i andraspår in mot första sväng.
Det var i den vevan som man krokade ihop med Spaniens store travstjärna Trebol och de båda ekipagen satt fast i varandra under en kort bit. Propulsion klarade inte att reda ut situationen utan galopperade i samma veva som mellantiden för första 600 meterna på 1.06,6 kom upp på tavlan.
Storfavoriten diskvalificerades snabbt, men kördes runt som sista häst en liten bit bakom klungan och såg åter obrukad ut då han skar mållinjen.
Segern gick till Timone Ek och Jean Philippe Monclin.
Jerry Riordans Rod Stewart blev bäste svensk då han inkom som fyra efter ett rykande upplopp längst ut i banan.

Robin Johansson, Kanal 75


Ibland går historien igen. Svenske Smedsbo Faksen och norske Finnskog Fokus vann varsitt kallblodslopp i Paris 2016.Kretsen kring de båda hästa..

Ibland går historien igen.
Svenske Smedsbo Faksen och norske Finnskog Fokus vann varsitt kallblodslopp i Paris 2016.
Kretsen kring de båda hästarna blev uppenbarligen sporrade av framgången och valde att satsa på att åter kvalificera sig för världens sydligaste kallblodsmeeting.
Båda lyckades och när krutröken skingrats efter två drabbningar var resultatet exakt detsamma.
För om Finnskog Fokus övertygade i söndagens drabbning på Vincennes lilla bana så var Smedsbo Faksen överlägsen sina konkurrenter när man fick stångas i backarna på stora banan på torsdagen.
Björn Goop satt upp i sulkyn och tog enkelt ledningen från innerspår. Efter 1.20,8 första 600 meterna fick man dämpa farten innan Smedsbo Faksen stack undan med många längder in på upploppet.
Detta till stor glädje för de många delägarna i Travakademien på Bergsåker som skickade segerkusken i luften under segerfirandet.
Norske Wik Emil spurtade vasst som tvåa medan Finnskog Fokus knep tredjepriset.
För övriga svenskar gick det sämre.
Björs Frej slutade sexa för Örjan Kihlström medan Katla Kiro galopperade bort sig för Ove A Lindqvist.
Den fjärde svenska hästen B.W.Modde kom aldrig till start.
Segertiden för Smedsbo Faksen blev 1.23,9/2 100 meter autostart och belöningen cirka 85 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


Premiechansen innebär att hästägare kan välja bort premielopp och de 20 000 kronor som ett godkänt sådant innebär för s..

Premiechansen innebär att hästägare kan välja bort premielopp och de 20 000 kronor som ett godkänt sådant innebär för sin tvååring och istället ha chans på dubbla prispengar i ett antal stora unghästlopp. Tidigare har man varit tvungen att anmäla sin häst till premiechansen men från och med i år är alla hästar anmälda och kvarstår så länge de inte går ett godkänt premielopp.

Kanal 75


Sveriges mångfaldige championkusk Björn Goop har bara kört fem tävlingsdagar på svensk mark under februari.Resten av tiden har han ti..

Sveriges mångfaldige championkusk Björn Goop har bara kört fem tävlingsdagar på svensk mark under februari.
Resten av tiden har han tillbringat i Frankrike, och det har lönat sig.
Av 13 utselade hästar på Vincennes har sex vunnit, detta sedan Timoko-sonen Dandy de Godrel lekande lätt spurtat ner sina konkurrenter i ett fyraåringslopp på tisdagen.
Segern var värd cirka 180 000 kronor och innebär att Goops hästar sprungit in 1,9 miljoner kronor enbart på Vincennes under februari.

Robin Johansson, Kanal 75


Tvåa i Prix de Bretagne.Fyra i Prix d’Amerique.Sexa i Prix de France.Propulsion har inte haft marginalerna med sig under vintern i Paris, men kanske..

Tvåa i Prix de Bretagne.
Fyra i Prix d’Amerique.
Sexa i Prix de France.
Propulsion har inte haft marginalerna med sig under vintern i Paris, men kanske blir på torsdag som Daniel Redéns spurtkanon får chansen att visa sitt fulla register på Vincennes?
Hästen satt hermetiskt fastlåst i Prix de France för en frustrerad Örjan Kihlström och får nu ännu en chans med samma förutsättningar, 2 100 meter autostart.
Dessutom är motståndet ett par klasser mildare då loppet är stängt vid 750 000 euro och således saknar de riktiga världsstjärnorna med Bold Eagle i spetsen – som istället tävlar i styrkeprovet Prix de Paris på söndagen.
Bland torsdagens motståndare syns istället Jerry Riordans Prix d’Amerique-deltagare Treasure Kronos, som får Björn Goop i sulkyn, samt dennas stallkamrat Rod Stewart.

Smedsbo Faksen tar revansch?
Loppet körs klockan 13.47 och en dryg halvtimme tidigare har de nedresta kallbloden haft sin andra och avgörande kamp i Prix de Pays Nordiques.
Norske Finnskog Fokus tog hem det första loppet i söndags och frågan är om Smedsbo Faksen kan göra om bedriften från i fjol då han besegrade den norske Vincennes-specialisten i det andra mötet?
- Jag hoppas att vi kan göra det. Hästen fick en passande ryggresa i första loppet och innerspår känns perfekt. Även B.W.Modde fick ett bra läge och får tävla barfota bak nu så jag hoppas att även han ska vara lite vassare den här gången. Vi vill ha revansch, hälsar tränaren Jan-Olov Persson.
Förutom Goop och Kihlström finns ännu en svensk kusk i Ove A Lindqvist som sitter upp bakom Katla Kiro.

Startlista
Prix du Plateau de Gravelle
2 100 meter autostart

1. Propulsion - Örjan Kihlström (Daniel Redén)
2. Indigious - Franck Nivard
3. Sugar Rey - Pietro Gubellini
4. Orione Degli Dei - Roberto Andreghetti
5. Beau Gamin - Eric Raffin
6. Athos des Elfes - Joel van Eeckhaute
7. Trebol - Gabriel Angel Pou Pou
8. Timone Ek - Jean Philippe Monclin
9. Ave Avis - Jean Michel Bazire
10.Tropic du Hetre - David Thomain
11.United Back - Alexandre Abrivard
12.Treasure Kronos - Björn Goop (Jerry Riordan)
13.The de Chine - Jean Loic Claude Dersoir
14.Rod Stewart - Franck Ouvrie (Jerry Riordan)
Förstapris: cirka 500 000 kronor

Startlista
Prix de Pays Nordiques
2 100 meter autostart

1. Smedsbo Faksen – Björn Goop (Jan-Olov Persson)
2. B.W.Modde - Jean Philippe Monclin (Jan-Olov Persson)
3. Finnskog Fokus – Gunnar Austevoll
4. Tojo Prinsen – Kristian Malmin
5. Björs Frej – Örjan Kihlström (Anneli Lagergren)
6. Pireus – Matthieu Abrivard
7. Wik Emil – Geir Flåten
8. Mino – Franck Nivard
9. Katla Kiro – Ove A Lindqvist (Jesper Bjurman)
10. Pikku Hyva – Jarmo Saarela
11. Herra Hanuri – Teemu Okkolin
12. Iinan Maestro – Harri Koivunen
Förstapris: cirka 85 000 kronor

 

Robin Johansson, Kanal 75


I fjol blev Peter Untersteiner tränarchampion i Sverige med 28,4 miljoner kronor in till hästägarna.I år ligger han lite på efterk&au..

I fjol blev Peter Untersteiner tränarchampion i Sverige med 28,4 miljoner kronor in till hästägarna.
I år ligger han lite på efterkälken, helt naturligt eftersom storloppssäsongen här hemma inte har startat och de grova pengarna delats ut Frankrike, där andra tränare är mer aktiva.
Bland dessa finns Jörgen Westholm och Robert Bergh som sedan länge driver rörelser på fransk mark.

Tränarligan 2017
Tränare, bana – intränade pengar (placering 2016)
1. Daniel Redén, Solvalla – 5 248 793 kronor (5)
2. Björn Goop, Färjestad – 3 147 047 kr (6)
3. Robert Bergh, Åby – 2 850 320 kr (2)
4. Jörgen Westholm, Romme – 2 729 812 kr (13)
5. Peter Untersteiner, Halmstad – 2 324 326 kr (1)
6. Svante Båth, Solvalla – 1 676 834 kr (7)
7. Johan Untersteiner, Halmstad – 1 654 300 kr (12)
8. Roger Walmann, Solvalla – 1 404 500 kr (8)
9. Timo Nurmos, Solvalla – 1 314 400 kr (10)
10. Lutfi Kolgjini, Jägersro – 1 275 275 kr (4)
11. Jerry Riordan, Halmstad – 1 205 343 kr (17)
12. Stig H Johansson, Solvalla – 779 800 kr (19)
13. Claes Sjöström, Solvalla – 761 000 kr (38)
14. Hans R Strömberg, Rättvik – 698 000 kr (21)
15. Petri Puro, Halmstad – 693 500 kr (39)
Siffror till och med 20 februari, med reservation för att vissa utländska starter kan saknas.

Robin Johansson, Kanal 75


Snart åttafaldige miljonären Kadett C.D., med bland annat Breeders’ Crown och Europaderbyt på meritlistan, gjorde första starten sed..

Snart åttafaldige miljonären Kadett C.D., med bland annat Breeders’ Crown och Europaderbyt på meritlistan, gjorde första starten sedan i somras när han äntrade banan till V64-spelets fjärde avdelning. I fjol galopperade hästen i sju av elva starter och förhoppningen var att den lösa benbit som opererats bort under uppehållet var orsaken, men tyvärr blev det galopp på nytt. Därmed kunde utvändige Allaballakaitoz kliva fram till säker triumf.
- Han var jätteduktig! Han fick gå en rejäl repa sista 700 meterna och skötte sig bra, berömde Åbytränaren.
Kvällens stora segerherrar var två andra Åbyprofiler. Admir Zukanovic räknade in en dubbel när Stefan Söderkvist i tur och ordning satte dit Flirt Fortuna och Gizmo de Veluwe.
- Det är kul när hästarna levererar, konstaterade Zukanovic belåtet.

Miljonvinst till Finland
Det var superjackpot på V64 och omsättningen på drygt 21 miljoner kronor torde vara rekord för spelformen. 17 miljoner kronor låg i sexrättspotten och det var många glada vinnare som fick dela på de pengarna. Sex rätt gav 4 712 kronor, fem rätt 41 kronor och fyra rätt 7 kronor. I Finland lyckades en spelare håva in över 1,1 miljoner kronor genom en så kallad mångkupong.

Ola Johansson, Kanal 75


Allsvenska kuskligan:1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 43-35-202. Johan Untersteiner, Halmstad, 27-12-123. Örjan Kihlström, Solvalla, 23-22-174. Ulf Eriksson,..


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 43-35-20
2. Johan Untersteiner, Halmstad, 27-12-12
3. Örjan Kihlström, Solvalla, 23-22-17
4. Ulf Eriksson, Bollnäs, 22-11-7
5. Peter Untersteiner, Halmstad 17-18-9
6. Ove A Lindqvist, Umåker, 16-9-10
7. Stefan Söderkvist, Åby 16-8-12
8. Jorma Kontio, Solvalla, 15-20-19
9. Carl Johan Jepson, Färjestad, 15-15-14
10. Johnny Takter, Jägersro, 14-12-8
11. Claes Sjöström, Solvalla, 14-10-10
12. Kenneth Haugstad, Solvalla, 13-20-7
13. Robert Bergh, Åby, 13-11-4
14. Torbjörn Jansson, Solvalla, 12-9-13
15. John Östman, Umåker, 11-9-14
Siffror till och med 19 februari

Robin Johansson, Kanal 75


De årliga kallblodsloppen på Vincennes har i år fått ändrat schema med det första på en söndag och det andra p&arin..

De årliga kallblodsloppen på Vincennes har i år fått ändrat schema med det första på en söndag och det andra på en torsdag. Tidigare år har det varit tvärtom.
Men det hindrade inte utgången från att bli precis densamma som i första mötet i fjol, nämligen att norske Finnskog Fokus visade sig klart tuffast.
Gunnar Austevoll körde bestämt till ledningen sedan Franck Nivard visat sig villig att släppa ifrån sig kommandot bakom snabbstartande Smedsbo Faksen.
Spelfavoriten Björs Frej och Björn Goop anslöt tidigt på utsidan, men högg i galopp knappa kilometern från mål.
Istället kom norske Milo med ett hastigt angrepp och pressade ledaren runt slutsvängen, men kunde aldrig koppla grepp och fick istället med möda rädda andrapriset mot Smedsbo Faksen.
För resten av svenska laget gick det tyngre.
B.W.Modde inkom som sjua medan Katla Kiro slutade sist av de felfria.
Återstår att se om den extra vilodagen betyder något eller om Smedsbo Faksen kan göra om bedriften från i fjol då han kom tillbaka och vann det andra loppet.
Segern för Finnskog Fokus var värd cirka 85 000 kronor och tiden blev 1.24,5/2 100 meter autostart.

Ny seger för Goop
Men Sverige i allmänhet och Björn Goop i synnerhet gick emellertid inte lottlösa från Vincennes.
I loppet innan satte han dit Basic som följde upp andraplatsen i Paris-debuten på bästa sätt. I en märklig tillställning där två hästar rusade i 1.12-fart långt före övriga satte Goop in attacken halvvägs in i det 2 850 meter långa loppet. Kilometern från mål ledde han klungan och i slutkurvan blev den rusande duon en munsbit för det högresta svenska stoet som även hade kraft att svara utmanande norskan This Is It sista biten. Segertiden blev snygga 1.14,0 och belöningen en kvarts miljon kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


I och med söndagens tävlingar på Örebrotravet gick V64 med Grand Slam i graven.Nästa vecka körs V75 på söndagen och d&..

I och med söndagens tävlingar på Örebrotravet gick V64 med Grand Slam i graven.
Nästa vecka körs V75 på söndagen och därefter tar ATG:s nya satsning Grand Slam 75 över.
Men likt en exploderande stjärna ville inte den utdöende spelformen försvinna utan att lämna ett rejält avtryck.
Supernovan tog formen av en drygt sju miljoner kronor stor jackpot sedan söndagens redan jackpotförstärkta omgång inte fick någon vinnare med sex rätt.
Superjackpot är ATG:s officiella namn på dylika företeelser, men denna är betydligt större än brukligt eftersom söndagsomsättningen är högre än den på vardagar.

Robin Johansson, Kanal 75


Från sin bas på travtränaren Anders Lindqvists borg på Grosbois utanför Paris tar det två timmar och 40 minuter att köra ..

Från sin bas på travtränaren Anders Lindqvists borg på Grosbois utanför Paris tar det två timmar och 40 minuter att köra med hästsläp till belgiska Mons.
Det var där som Malin Bergström valde att förlägga comebacken med hästen som tilldelades pris som ”Årets sto” på Hästgalan för en dryg vecka sedan.
Efter en resa i rygg i andraspår spurtade Galactica till fjärdepriset, aldrig hotande nära vinnaren, mångmiljonärskan Brillantissime.
- Det var precis det besked vi ville ha. Grejen var att hon skulle få ett snällt lopp och gå lite till slut. Nisse körde exakt som han skulle och om hästen framför inte tröttnat så tidigt hade hon kunnat knipa någon placering till. Hästen var fräsch och fin, det var det som var viktigt, berättar Malin Bergström som kom ner till Paris med sin gunstling för en månad sedan och till årsdebuten valde att använda Nils Vandenberghe som kusk. En belgare som jobbat i Sverige och körde Galactica första gången hon var på tävlingsbanan, i premieloppet som tvååring.
- Det var en tanke att få återknyta där. Men framöver kommer Lars-Åke (Söderholm) att köra, planen är att han ska flyga ner hit till nästa lopp.

Utesluter inte Vitesse
För ett lopp till på fransk mark är planerat innan Malin och Galactica avbryter sin ”drömtillvaro” och återvänder till familjen i Sverige.
- Ja, tanken är att vi ska stanna här till mitten av mars. Eller allra senast någon vecka till då min yngsta tjej fyller år. Men var vi startar är inte planerat ännu, det finns några alternativ.
Kan det bli Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer 12 mars?
- Det är inte helt uteslutet. Samtidigt är det ett väldigt tufft lopp och vi vill absolut inte göra något som riskerar att knäcka hästen psykiskt. Vi vill ha roligt med henne i många år och är gärna lite försiktiga. Allting hänger på Galactica, hur hon tar det här loppet och ser ut den närmaste veckan. Hon var väldigt pigg när jag släppte henne i hagen i morse, det märks att hon tyckte det var roligt att få tävla igen.
Hur trivs ni där nere?
- Det känns toppen. Allting är så himla enkelt här. Anders och Johanna (Lindqvist) är jättegulliga, sedan har vi Stig Engberg som också tar hand om mig. Vi äter lunch ibland och snackar lite skit. Visst saknar jag familjen, men nu är de här och hälsar på i samband med loppet. Sedan är det väldigt tacksamt att Galactica är en sådan häst som verkligen trivs med att vara ute och resa och komma i ny miljö. Hon verkar gilla det här lika mycket som jag.
Vad är planerna när ni kommit hem till Sverige?
- Jag har svårt att sätta upp långsiktiga mål utan brukar mest tänka en start framåt. Men elitloppshelgen vore häftigt, att få vara med i stoeliten där. Sedan finns det ett fint stolopp på Axevalla under stochampionatshelgen. Vi har ju fina minnen därifrån också som vi gärna vill återuppleva, säger Malin Bergström.

Robin Johansson, Kanal 75


 Favoriterna Persimmon Face och Brosa Am straffade ut sig med galopp.Det bäddade för en sällsynt svårlöst Top 7-lördag d&aum..

 Favoriterna Persimmon Face och Brosa Am straffade ut sig med galopp.
Det bäddade för en sällsynt svårlöst Top 7-lördag där Västerbo Highscore var främst och fältets näst minst spelade häst Unheard Of knep andrapriset.
Eftersom sexrättspotten enligt Top 7-reglerna flyttas ner till fem rätt blev de två systemen som hittade dit rikligt belönade.
309 716 och 267 915 kronor blev återbäringen för de två spelarna som satsat 480 respektive 96 kronor.
Rollerpotten går vidare till kommande lördags Top 7 som avgörs på Sundbyholmstravet i Eskilstuna.

Robin Johansson, Kanal 75


De två årliga kallblodsloppen i den franska huvudstaden står för dörren.På söndagen körs första akten där ..

De två årliga kallblodsloppen i den franska huvudstaden står för dörren.
På söndagen körs första akten där det svenska laget leds av Smedsbo Faksen som vann ett av loppen i fjol.
Men till skillnad från den gången får han i år sällskap av sin delägare Börje Andersson som gjort oräkneliga travbanebesök de senaste 60 åren, men har Frankrike som något av en vit fläck på kartan.
Inte sedan han beskådade Ideal du Gazeau vinna Prix d’Amerique i början av 1980-talet har Sundsvalls store travprofil varit på den franska huvudstadsarenan.
- Vi har haft hur roligt som helst med den här hästen och det här är något jag sett fram emot eftersom jag missade resan i fjol. Vi är 18 delägare på hästen, samtliga med i Travakademien på Bergsåker, och nio av oss åker ner, berättar Andersson som emellertid har en annan vinnare i söndagens lopp.
- För mig personligen är Björs Frej favorit att vinna.
Avgörandet går att beskåda på atg.se klockan 18.15 då starten går för Prix des Trotteurs ”Sang-Froid” på Vincennes.

Startlista Prix des Trotteurs ”Sang-Froid”
2 100 meter autostart

1. Mino – Jean Philippe Monclin
2. Pireus – Harri Koivunen
3. Wik Emil – Geir Flåten
4. Finnskog Fokus – Gunnar Austevoll
5. Björs Frej – Björn Goop (Annelie Lagergren)
6. Tojo Prinsen – Kristian Malmin
7. Smedsbo Faksen – Franck Nivard (Jan-Olov Persson)
8. B.W.Modde – Jan-Olov Persson
9. Katla Kiro – Ove A Lindqvist (Jesper Bjurman)
10. Herra Hanuri – Teemu Okkolin
11. Iinan Maestro – Matthieu Abrivard
12. Pikky Hyva – Jarmo Saarela
Förstapris: cirka 85 000 kronor

Robin Johansson & Mikael Wikner, Kanal 75


Spelbolaget ATG:s produktutvecklingsavdelning hakade på toppkusken Erik Adielsson en hjälmkamera i två av loppen på Solvalla på fre..


Spelbolaget ATG:s produktutvecklingsavdelning hakade på toppkusken Erik Adielsson en hjälmkamera i två av loppen på Solvalla på fredagen.
I det första körde Adielsson en häst ifrån ett tolftespår och rundade alla konkurrenter utom två till en tredjeplats. I det andra blev det seger med Optimum Dragonfly.
Svante Båth tränar hästen som var favorit i loppet. Efter 600 meter satt ekipaget i ledningen och Optimum Dragonfly klev undan till en överlägsen seger.
Erik Adielsson förklarade efter loppet att han var med i en testverksamhet. Den travsimulator som använts i några år på marknader och travbanor ska moderniseras.
Nu kopplas så kallad VR-teknik på.
- Det här leder förhoppningsvis till en utveckling av travsimulatorn Monté Python, där man kan känna på hur det är att köra häst. Den är lite ”kall” som det är nu. Tråkig. En maskin som rör sig lite bara. Vi hoppas att upplevelsen ska bli ännu roligare med Monté Python med den här kamerans hjälp den som inte fastnat för travet än, sa Erik Adielsson.
Solvallakusken med 4 707 segrar i karriären kände inte av tingesten på huvudet.
- Det är en väldigt liten ansträngning för mig att göra för att kanske få någon ny intresserad. Kameran filmar i 360 grader. Meningen är att du ska ha på dig glasögonen och kunna vända dig om och se i alla väderstreck - precis som att du själv satt i loppen.

Känn farten i vår
Mikael Kudrén jobbar på produkt- och affärsutvecklingsavdelningen på ATG. Kudrén berättar att man som bäst håller på med att samla på sig filmer från riktiga lopp som vem som helst ska kunna uppleva igen.
Känslan då ska vara att man kör häst på riktigt.
- Det är andra gången vi är ute och provar tekniken. Tanken är att den nya travsimulatorn ska vara igång någon gång under våren. Tanken är att loppen vi filmar ska läggas i ett VR-headset och ska kunna köras med den befintliga travsimulatorn. Ett sätt att lyfta Monté Python till nya höjder, säger Mikael Kudrén.

Över Adielssons axel
När Erik Adielsson ryckte undan tillsammans med Optimum Dragonfly på Solvalla tittade han sig aldrig bakåt. Men det kan spelarna göra som provar hjälmen senare.
- Att Adielsson vann och gick ifrån och hade en ganska stor lucka till bakomvarande blev roligt på det sättet. Då kan man utnyttja de 360 graderna fullt ut som spelare. Kanske med en fläkt till för fartvinden och tredimensionellt ljud från loppet, säger teknikutvecklaren Mikael Kudrén.

Mikael Wikner, Kanal 75


Det är dags för de årliga kallblodsloppen i Paris med tävlingar söndagen 19 februari och torsdagen 23 februari. Svenska, norska och fi..


Det är dags för de årliga kallblodsloppen i Paris med tävlingar söndagen 19 februari och torsdagen 23 februari.
Svenska, norska och finska kallblod ska mötas i två lopp och under torsdagen hade de flesta hästarna anlänt till träningscentrat Grosbois i Paris.
Vid lunchtid rullade bussen med det svenska kallblodslandslaget in på Grosbois. Kvartetten Björs Frej, Smedsbo Faksen, B.W.Modde och Katla Kiro hade då varit på resande fot sedan tisdagen.
Hudiksvall var avreseorten för hästarna från Skellefteå, Bollnäs och just Hudik. Efter övernattning i Halmstad samt på en ort någonstans i Holland, anlände man Paris endast ett par timmar efter beräknad tid för inkvartering i gästavdelningen på det stora träningscentrat.
- Vi har kört hästarna lite och hunnit med att både hämta hyrbil och checkat in på hotellet en bit från Grosbois. Allt har gått bra. Det är sjätte året jag är nere för kallblodsloppen och jag har aldrig varit med om att någon av hästarna ätit eller druckit dåligt eller rest sämre. Våra hästar anpassar sig alltid väldigt bra, säger Hanna Edvinsson.

Järvsöfaks med som pr
Hanna Edvinsson är skötare till Järvsöfaks-sonen Smedsbo Faksen som vann ett av loppen på Grosbois i fjol med franske Junior Guelpa i sulkyn. Hennes första fullträff med passhäst under kallblodsveckan under åren hon medverkat.
Tidigare hade hon hand om världens genom tiderna bästa kallblod Järvsöfaks hos Jan-Olov Persson. Kallblodskungen visades upp för fransmännen i februari 2009.
- Det var bara för visa upp honom som han var här nere. Han tävlade inte utan fick leda defileringen på Vincennes och vara med på lite jippon. Vi hann även ut en sväng till Eiffeltornet med Faksen för lite fotografering, säger Hanna Edvinsson som jobbat med främst kallblod hos Jan-Olov Persson sedan hon gick ut skolan och nu är inne på nionde året hos Hagmyrentränaren.

En pannlugg som sticker ut
Kallblod väcker intresse hos fransmännen. Inte minst tävlingsaktuelle Smedsbo Faksen.
- Det har ju tävlats med kallblod i ganska många år på raken nu och fransmännen börjar väl bli lite vana. Men visst märks det att fransmännen hajar till. Smedsbo Faksen exempelvis har en så lång pannlugg, ända ner till nosen och folk brukar vända sig om när han kommer.

Fransman kör Smedsbo Faksen
Första kallblodsloppet körs på söndagen. Enligt reglerna ska ett av varje lands kallblod köras av en fransk kusk och i söndagsloppet kommer just Smedsbo Faksen att köras av en fransman.
Ulf Risinger på Svensk Travsport håller i Sveriges del av utbytet med Frankrike.
- Det blir fransk kusk på Smedsbo Faksen, men oklart vilken. I söndagsloppet ska Katla Kiro köras av Ove A Lindqvist, Jan-Olov Persson kör sin egen B.W. Modde och Björn Goop kör Björs Frej. I torsdagsloppet fortsätter Ove A Lindqvist med Katla Kiro, det blir Goop på Smedsbo Faksen, Örjan Kihlström kör Björs Frej och en fransk kusk B.W.Modde, säger Risinger.

Fotnot: ATG arrangerar spel till de två kallblodsloppet på Vincennes. Loppen sänds i ATG Live.

Mikael Wikner, Kanal 75


Travhästen Aneou halkade i hagen och bröt benet - skadan var så svår att hans liv inte gick att rädda.– Det var en förskr&..

Travhästen Aneou halkade i hagen och bröt benet - skadan var så svår att hans liv inte gick att rädda.
– Det var en förskräcklig syn, usch. Vi fick veterinärhjälp snabbt, men tyvärr fanns det inte så mycket att göra. Han fick avlivas på plats, säger hästens tränare och delägare Josefine Ivehag till Travronden.
Aneou skulle startat på V75 i helgen på hemmabanan Axevalla.
Aneou var en sjuårig valack och slutade bland de tre främsta i 15 av 39 starter. Han vann ett lopp i karriären som inbringade 356 550 kronor. Främsta meriten kom i fjol då han blev tvåa i en V75-final på Solvalla tillsammans med kusken Örjan Kihlström.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


FaktaDonatello Sisu, hingst, 4 årStarter: 13Segrar: 5Intjänat: 1 304 100 kronorRekord: 1.11,7Hemmabana: ÅbyPresentation:Inledde karriären ..

Fakta
Donatello Sisu, hingst, 4 år
Starter: 13
Segrar: 5
Intjänat: 1 304 100 kronor
Rekord: 1.11,7
Hemmabana: Åby

Presentation:
Inledde karriären anonymt i våras med två fjärdeplatser spelad till höga odds, men utvecklades stadigt och nådde zenit under sommaren då han presenterade sig för en större publik genom att enkelt spetsa hem sitt E3-försök över kort distans. Följde upp med repris i finalen då han tog skalpen av kullens dåvarande kung Makethemark och belönades med en miljon kronor. Favorit i sitt Kriteriekval trots dåligt utgångsläge, men fick nöja sig med tredjepriset och missade finalen.


Tränaren Admir Zukanovic svarar:

Hur känns hästen för dagen?

- Jättefin, han gick jobb med tillsammans med Solvato i måndags. Men jag tycker mest att han lattjar, han verkar inte ta det här med uppbyggnad och mängdträning på allvar. Förra vintern hade han problem med luftvägarna och fick inte den grundliga träning han skulle ha haft, så det här är nytt för honom. Rimligtvis borde han ta åt sig av det och utvecklas, i fjol sprang han mycket på talang.
När startar han nästa gång?
- Vi siktar på att ta ut honom någon gång i slutet av mars, jag har inte tittat ut något lopp ännu. Tanken är att han ska få två eller tre genomkörare inför kvalen till Kungapokalen.
Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
- Att han ska kunna hävda sig bland fyraåringarna, ta ett steg till uppåt och etablera sig bland de allra bästa. I efterhand känns det lite synd att vi valde att bort honom ur Sprintermästaren, med tanke på vad han visade på kort distans i fjol hade det varit roligt att se honom där. Men nu siktar vi först på Kungapokalen. Sedan finns givetvis Derbyt i tankarna, så får vi se vad det blir däremellan.

Robin Johansson, Kanal 75


Det vimlade av svenskbekanta hästar i tisdagens Prix de Chateau-Gontier på den franska nationalarenan.Men det var framförallt de tvåbenta ..

Det vimlade av svenskbekanta hästar i tisdagens Prix de Chateau-Gontier på den franska nationalarenan.
Men det var framförallt de tvåbenta vikingarna som utmärkte sig.
Först Jörgen Westholm som tog initiativet genom att skicka Time Machine till ledningen.
En tryckare efter startrusningen innebar emellertid att första 1 100 meterna nåddes på 1.10,3 vilket visade sig för tufft.
Den som drog mest nytta av körningen var Björn Goop som smög fram Twitter i slagläge från bakspår och enkelt spurtade förbi sista biten.
Segertiden skrevs till 1.12,2/2 100 meter autostart och belöningen blev nästan en kvarts miljon kronor.
Sofia Aronssons Twin’s Fairytale slutade fyra medan Time Machine blev utan prispengar.
I ett annat lopp knep Lutfi Kolgjini-tränade Owen Face ett tredjepris värt cirka 60 000 kronor efter att mestadels travat i ledningen över 2 850 meter.

Robin Johansson, Kanal 75


Få hästar är lika starkt associerade med travsporten och ATG, som legenden Legolas. Hästens framfart i spåren på 80-talet bidro..


Få hästar är lika starkt associerade med travsporten och ATG, som legenden Legolas. Hästens framfart i spåren på 80-talet bidrog starkt till att travsporten fick sitt stora publika genombrott och när Legolas gick i pension, blev han också försörjd resten av sitt liv av ATG som betalade hans foder som tack för Legolas bidrag till travsporten.
Sedan 2015 körs också ett årligt V75-lopp till Legolas minne. Inför nästa år då Legolas skulle ha fyllt 40 år planerar ATG att satsa ytterligare på loppet Legolas Minne som körs på Åby travbana.
Trots att de allra flesta förknippar Legolas med ATG lät ATG under 2016 skydda varumärket juridiskt genom att registrera det hos EUs varumärkesmyndighet.
Strax innan årsskiftet mottog ATG ett brev som uppmanade bolaget att dra tillbaka sin registrering, annars hotade avsändaren, ett bolag registrerat på Malta som säger sig vilja erbjuda spel på hästar, att vidta rättsliga åtgärder. Bolaget hävdar att man var först med att använda varumärket Legolas och att det därför hade rätt till varumärket.
Fakta är att ATG var först med att registrera varumärket och efter diskussioner med sitt juridiska ombud har ATG därför presenterat motkrav som innebär att det internationella spelbolaget omedelbart ska upphöra att använda Legolas i sin marknadsföring.
– Det är naturligtvis tråkigt att Legolas nu ska behöva få sitt namn solkat av en juridisk tvist. Det här är ingen konflikt som vi sökt, snarare tvärtom. Men vi har inget val. Legolas är en del av ATGs historia och ett arv som tillhör hela Travsverige, säger Sten Andersen, marknadschef på ATG.

ATG


Medan övriga svenska traveliten festade på Hästgalan i fredags valde Björn Goop att stanna i Frankrike.Det gjorde han uppenbarligen rä..

Medan övriga svenska traveliten festade på Hästgalan i fredags valde Björn Goop att stanna i Frankrike.
Det gjorde han uppenbarligen rätt i.
På lördagen satte han dit sin egen Sauveur och på söndagen slutade han tvåa i Prix de France bakom Timoko.
Det följdes upp med fina framgångar under de lite mer vardagliga måndagstävlingarna.
Bäst gick det för I Love Paris som verkligen gjorde skäl för namnet när hon via ett offensivt upplägg från bakspår sänkte sina konkurrenter i smått överlägsen stil.
1.12,1/2 100 meter autostart blev segertiden för stoet som belönades med nästan en kvarts miljon kronor.

Betrodd Basic föll
Ännu hårdare betrodd i toton var Basic som spelades till storfavorit, men inte riktigt orkade leva upp till förväntningarna i debuten på fransk mark. Tredjespår halva loppet fram utanpå ledaren blev lite för tufft då hon fick se sig passerad av Bahamas Quick sista biten.
Här blev belöningen drygt 100 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


- Vi har haft runt 7 plusgrader och sol under hela dagen, vilket gör att banan ”svettas” en hel del. Det kommer fortsatt vara plusgrader, ä..

- Vi har haft runt 7 plusgrader och sol under hela dagen, vilket gör att banan ”svettas” en hel del. Det kommer fortsatt vara plusgrader, även under natten, vilket gör att vi tar ett tidigt beslut och flyttar tisdagens V64- tävlingarna till Gävle. Självklart är det tråkigt men vi måste tänka på hästarnas och de aktivas säkerhetoch då väljer vi att ta ett tidigt beslut, säger Emil Sillén, banskötare på Bergsåker.

Fotnot: Vid spel är det fortfarande Bergsåkers bankod 09. Du som redan lämnat in spel kan få din insats återbetalad.

Svensk Travsport
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se