De senaste travnyheterna


Efter 4,6 miljoner kronor intjänat som tre-och fyraåring tas Princess Face undan för avel. På Jägersros egen travgala på fredag..


Efter 4,6 miljoner kronor intjänat som tre-och fyraåring tas Princess Face undan för avel. På Jägersros egen travgala på fredagen fick Lutfi Kolgjinis häst pris som Årets sto på banan.
Men Princess Face är skadad och kommer inte att starta mera. Efter starten i januari på Vincennes i Paris fick hästen problem med ett bakben.
”Det är så klart mest tråkigt för hästen att tävlandet är över. För ägaren var det lugnt. Princess hade nämligen ändå bara två starter kvar att göra. Hon skulle hur som helst ha gått till avel till våren. Hon går till avel som ett av de mest talangfulla ston som vi har sett. Inte nog med att hon tjänade fem miljoner kronor, hon kommer om möjligt bli ännu bättre i aveln”, skriver Lutfi Kolgjini i sin krönika i Expressen.
Princess Face vann Svenskt Travoaks som treåring och Drottning Silvias pokal som fyraåring. Hästen ägs av Stall Courant och har fötts upp av familjen Kolgjini.
Stoets första partner i aveln blir Ready Cash.

Mikael Wikner, Kanal 75


En av Skandinaviens bästa sprinters inom galoppen är död. Fredrik Reuterskiöld-tränade Giftorm skadades i samband med ett lopp i Dubai ..

En av Skandinaviens bästa sprinters inom galoppen är död. Fredrik Reuterskiöld-tränade Giftorm skadades i samband med ett lopp i Dubai på torsdagen.
Hästen var sen ur boxarna och kom aldrig igång i loppet för jockeyn Fernando Jara och fick sluta på djursjukhuset efter en undersökning. Enligt uppgift ådrog sig hästen en fraktur.
-Troligtvis hände det redan när han hoppade ur startboxarna. Han galopperade kort och stod inte att känna igen. Fernando Jara gav honom chansen att galoppera in sig i loppet men han var aldrig riktigt gående. Han var min bästa häst, säger en ledsen Fredrik Reuterskiöld till galopsport.dk.
Sexårige Giftorm ägdes av Mr Ascot och tog sex segrar på 37 starter i karriären som inbringade 2,6 miljoner kronor. Giftorm tog sin senaste seger i juli hemma på Jägersro. Let’sgoforit var stor favorit i Zawawi Cup men blev stort slagen av Giftorm som tjänade 600 000 kronor i och med den segern.
 

Kanal 75


Solvalla invigdes 1927 och i år firas 90-årsjubileet i mitten av augusti med extra pompa i samband med miljonloppet Jubileumspokalen.Debatten som f&..


Solvalla invigdes 1927 och i år firas 90-årsjubileet i mitten av augusti med extra pompa i samband med miljonloppet Jubileumspokalen.
Debatten som fördes för några år sedan om att flytta banan har tystnat. Inför jubileumsåret slås än en gång fast att Solvalla ska ligga kvar på dess nuvarande plats.
I slutet av 2008 undersöktes annars möjligheterna att bygga ett nytt Solvalla i Bromma.
- Det finns inga planer på att flytta Solvalla. Det korta svaret är att Solvalla kommer att ligga kvar och utvecklas på plats vilket Stockholms travsällskap beslutade för några år sedan, säger Solvallas sportchef Markus Myron.
31 juli 1927 kördes den första tävlingsdagen. En av hästarna som segrade då var Red Bon. Det handlade om en hingst, född i USA 1914. I Sverige var hästen vid tiden en så pass stor stjärna att han hedrades med ett eget lopp på Solvalla invigningsdagen 1927. Ett lopp Red Bon vann.
Red Bon kan spåras till några av dagens hästar. Jänkaren blev en ”hedershäst” och det blev faktiskt så att han begravdes på Solvalla.
Det ligger minst två hästar begravda på Solvallas innerplan. Förutom premiärdagsvinnaren Red Bon, finns stoftet efter en viss The Senator Indiana på banan.
En sak som börjar falla i glömska men passar bra att aktualisera under 90-årsjubileet.
- Jag hade faktiskt ingen aning om att det ligger hästar begravda på Solvalla, säger sportchefen Markus Myron

Hedershästar kom i jord
Travhästarna det handlar om är Red Bon (född 1914) och The Senator Indiana (född 1931).
Hästarna var så kallade ”hedershästar” som trots dåliga tider hamnade i jorden och inte på slakteri när den dagen kom. Travrondens och Expressens medarbetare Harper Carlström ägande Red Bon ett helt kapitel i boken Stjärntravare.

Vann kriteriet 1934
Harper Carlström skrev att hästen var född i USA och efter en tid köptes av affärsmannen Walter Lundberg och att den bland annat tävlade på Brunnsvikens is och på Solvalla.
En avelshingst som så småningom köptes in av Solvalla som hedershäst.
Den andre begravde var alltså även det en hedershäst. The Senator Indiana vann bland annat Svenskt Travkriterium 1934.
Uttrycket hedershästar torde alltså komma från djur som blev upphöjda på ålderns höst. Hedersmedlemmar av ett stall.

Mikael Wikner, Kanal 75


På söndagen avgörs världens största montélopp Prix de Cornulier på Vincennes i Paris med ett förstapris på n&a..

På söndagen avgörs världens största montélopp Prix de Cornulier på Vincennes i Paris med ett förstapris på nästan tre miljoner kronor.
Det 2700 meter långa loppet rids utan svenska intressen. 17 hästar kommer till start och förhandsfavorit blir sexåriga stoet Bellissima France som gör sin första start i loppet.
Matthieu Abrivard tränar stoet som kommer till loppet med tre raka segrar.
31-årige Abrivard har tagit hem Prix de Cornulier tre gånger. Åren 2004-2006 segrade han med Jag de Bellouet.

Startlista
Prix de Cornulier
2700 voltstart

1. Brainstorm - Julien Raffestin
2. Vaillant Cash - Clement Frecelle
3. Boeing du Bocage - Franck Nivard
4. Ursa Major - Pierre Christian Jean
5. Ulka des Champs - Pierre Yves Verva
6. Ulster Perrine - Yoann Lebourgeois
7. Aliénor de Godrel - Damien Bonne
8. Bilibili - Alexandre Abrivard
9.Bellissima France - Matthieu Abrivard
10. Best of Jets - Francois Lagadeuc
11. Udayama - Guillaume Martin
12. Attentionally - David Thomain
13. Tornade du Digeon - Eric Raffin
14. Tornado Bello - Camille Levesque
15. Astor du Quenne - Adrien Lamy
16. Bird Parker - Anthony Barrier
17. Tiego d’Etang - Charles Bigeon
Förstapris: cirka tre miljoner kronor

Kanal 75


Solvallatränaren Daniel Redén har fyra hästar klara för Prix d'Amerique nästa söndag.Nu verkar orosmolnet också ha bl&arin..

Solvallatränaren Daniel Redén har fyra hästar klara för Prix d'Amerique nästa söndag.
Nu verkar orosmolnet också ha blåst över för det största hoppet i kvartetten, Propulsion.
Sexåringen ströks bort från helgens storlopp Prix de Belgique på grund av ett tjockt bakben men var fin igen i ett lättare jobb på träningscampen Grosbois i Paris på torsdagen.
- Benet på Propulsion ser mycket bra ut. Han kändes otroligt fin när jag joggade honom och körde en liten speed i 12-fart i dag, skrev Daniel Redén på twitter på torsdagen.
Under fredagen ska Propulsion testas i ett litet skarpare jobb på tävlingsbanan Vincennes. Solvallatränarens Prix d'Amerique-klara kvartett: Propulsion, Lionel, Call Me Keeper och Wild Honey.

Kanal 75


Fredrik Pedersen vill inte berätta vart i Skåne han flyttar.Du ska bli försteman i ett större proffsstall, har vi snappat upp på en u..

Fredrik Pedersen vill inte berätta vart i Skåne han flyttar.
Du ska bli försteman i ett större proffsstall, har vi snappat upp på en utländsk internetsida?
- Jaså, det står där. För min del är det inte känsligt, men vi har kommit överens om att vänta med att gå ut med det. Det är ändå ett tag tills flytten, säger Fredrik Pedersen.
Vad är orsaken till att du slutar som tränare?
- Det finns flera orsaker, men det flesta på det privata planet. Jag har barn som bor i södra Småland som jag nu kommer närmare. Sedan är det så att gården vi hyrt är såld och jag hade ändå varit tvungen att hitta en lösning på det.
Det har ändå gått bra för din tränarrörelse!
- Jo, men det tycker jag. Vi har legat mellan 1,5 och 1,7 miljoner kronor inkört varje år på slutet och haft mellan 20-22 hästar.
Fredrik Pedersen har varit tränare på Romme travet sedan 2007 då han återvände efter ett tre år långt äventyr i Texas, USA, där han arbetade som cowboy. Då handlade livet om driva boskap och rida in quarter-hästar. I mars väntar alltså ett nytt kapitel i livet.
- Jag kommer behålla min tränarlicens, men vad jag ska göra väntar vi med.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Pierre Vercruysse satt i sulkyn när Mantorphästen Oasis Bi förra året knep tredjeplatsen bakom Bold Eagle och Timoko i Prix d’Ameriqu..

Pierre Vercruysse satt i sulkyn när Mantorphästen Oasis Bi förra året knep tredjeplatsen bakom Bold Eagle och Timoko i Prix d’Amerique. Planen är att han ska köra hästen även i årets upplaga 29 januari och han skötte tömmarna när hästen i söndags genrepade med en åttondeplats i Prix de Belgique. Men obekräftade rykten gör nu gällande att Vercruysse har ändrat sig och istället kommer att köra en annan svensk häst, Daniel Redén-tränade Call Me Keeper.
- Jag har också hört ryktet men så länge han inte hör av sig till oss kan vi inte bry oss om det. Hör han av sig får vi ta ställning till det då men just nu kör han som det är tänkt, säger Stefan P Pettersson.
Så du har inte börjat fundera på en alternativ kusk?
- Inte det minsta! Men så här är det; det finns ganska få hästar som kan vara med i det här loppet men det finns väldigt många drivers som inte är upptagna, så det här är inget bekymmer på jorden.

Lika bra som i fjol
Stefan P Pettersson kom hem från Frankrike på tisdagskvällen. Oasis Bi fick stanna kvar i tränarkollegan Jörgen Westholms borg på den stora träningsanläggningen Grosbois.
- Vi var nöjda med hästen i söndags efter de förutsättningar som var. Han tömde sig men återhämtade sig fort. Det var lite för mycket vatten i banan och för tungsprunget för att passa honom som bäst men vi var helt nöjda med vår häst.
Hur bedömer du Oasis Bi i dag jämfört med för ett år sedan?
- Jag tror att han är lika bra som förra året. Han gick som vi förväntade oss i söndags. Han var bara med för att få ett lopp i kroppen och fick den genomkörare som det var tänkt.
Hur ser dagarna fram till Prix d’Amerique ut nu?
- Vi har en tjej på plats som tar hand om honom och sedan åker vi ner och kör lite jobb med honom. Förberedelserna blir precis likadana som förra året.
Hur känns det att ladda upp inför ett nytt Prix d’Amerique?
- Det är helt fantastiskt! Träningsanläggningen, Vincennes, hästarna han ska möta och hur han är själv…allt är helt fantastiskt!

Ola Johansson, Kanal 75


Åbytränaren Veijo Heiskanen är en sedan årtionden tillbaka erkänt bra travtränare och hästkarl. En av strängarna han h..

Åbytränaren Veijo Heiskanen är en sedan årtionden tillbaka erkänt bra travtränare och hästkarl. En av strängarna han har på sin lyra är förmågan att ta ut nyförvärv som levererar toppinsatser direkt. Det mest kända exemplet är Some Summit, som efter 13 starter utan seger kom i Veijo Heiskanens vård och förvandlades till ett supersto.
- Jag vet inte om jag gör något speciellt med mina nyförvärv, men jag har hållit på med det här länge och varit länge på min träningscamp, så jag vet ungefär hur man ska lägga upp körningen.
Hur går det tillväga när du får in en ny häst i stallet?
- Först kör jag en liten sväng för att känna på hästen och känns den bra får den börja träna på mitt sätt direkt. Ibland måste veterinären kolla på hästen men nu för tiden är hästarna oftast så fina att de inte behöver åtgärdas på något vis innan de kan börja träna.
Vad är hemligheten med ”ditt sätt”?
- Jag vet inte om mitt sätt skiljer sig så mycket från andras. Det kanske är tillfälligheter och miljöombyte som får hästarna att tända till, säger Heiskanen ödmjukt.
Vad som än är hemligheten är det en vedertagen uppfattning i spelarkåren att hästar som debuterar för Veijo Heiskanens alltid ska tas på allvar. Det gäller även onsdagens två debutanter. Att det är dubbeljackpot och 20 hägrande miljoner i åttarättspotten ger också omgången extra krydda.

”Inte direkt någon söndagspromenad”
Först ut är Impression (V75-1) som kom till stall Heiskanen i oktober. Det sjuåriga stoet har varit hos flera tränare tidigare och vunnit 6 av 50 lopp.
- Hon gav inget speciellt trevligt intryck när hon kom. Hon är lite för ambitiös och man sitter inte precis och myser när man kör henne. Hon är snäll i stallet men jobbig att köra. Det har blivit lite bättre undan för undan men det är inte någon söndagspromenad att vara ute med henne.
Hur vässad är hon?
- Jag har inte kunnat träna hästarna som jag har velat de sista månaderna på grund av vädret och att vi har renoverat banorna. Det arbetet har inte flutit på som jag hoppades men jag tror ändå att hon kommer i hygglig form.
Ger du Thomas Uhrberg några körorder?
- Hästen kommer nog att sticka iväg självmant från start men sedan vill jag att hon ska få ett så snällt upplägg som möjligt.
Segerchans?
- Jag tror inte på seger direkt.
I samma lopp startar Impressions stallkamrater Hope Bo och Bakers Ransom från spår elva respektive tolv.
- Hope Bo har riktigt bra form. Hon är inte som bäst med skor men jag var jättenöjd med henne i Halmstad näst senast där hon blev fast med sparade krafter. Senast provade hon monté men det funkade inte alls. Även om formen är så bra som den kan vara känns det hopplöst från det här läget. Hon är inte typen som rundar sånt här motstånd.
- Bakers Ransom (V86-1) är en jättefin häst som har fått ta igen sig lite. Jag har aldrig startat henne med skor men jag misstänker att hon är missgynnad av det. Från spår tolv kommer jag att ge henne en avvaktande löpning och köra till slut och det blir svårt för henne att vinna.

Rysare i sjunde
V86-omgångens andra Heiskanen-debutant är Arctic Shot (V86-7). Den finske sjuåringen har vunnit 9 av 68 starter så här långt.
- Han har varit här i ett par månader och han har gått hyggligt i träningen. Det är en trevlig häst som är snabb i benen, han vann på en 1.11-tid i somras, men han är inte vässad och jag är lite tveksam till formen. Det här blir ett test och från ett bra smygläge kommer jag att ge honom ett snällt lopp och köra till slut. Lång distans är nog ingen fördel och vad jag har hört så har han tagit sina segrar från ledningen. Jag tror inte att han segerstrider den här gången.
Veijo Heiskanen ligger lågt inför onsdagens V86-jackpot, men ingen travspelare som varit med ett tag skulle bli förvånad om han dyker upp i vinnarcirkeln efter att ha fått utdelningen att dra i höjden.

Ola Johansson, Kanal 75


Det är för den norska tidningen tgn.no som Geir Vegard Gundersen meddelar sitt beslut på tisdagen. Karriären är över för en ..


Det är för den norska tidningen tgn.no som Geir Vegard Gundersen meddelar sitt beslut på tisdagen. Karriären är över för en av Norges bästa hästar genom tiderna.
– Han har problem med en framkota. Det är sju månader sedan senaste starten och vi har gett honom tid så att kotan ska bli bra, men problemen dyker upp igen. Han tål inte den belastningen som krävs för att komma tillbaka till den nivån han hör hemma, säger Geir Vegard Gundersen till tgno.no.
Den åttaårige hingsten har sprungit in 8,6 miljoner kronor, tagit rekordet 1.10,2 över 1600 meter och vunnit flertalet storlopp. Han slog igenom som fyraåring och vann både Jarlsberg Grand Prix och Derbyt. Som femåring fick han sitt internationella genombrott och tog hem Jubileumspokalen på Solvalla och Europamästerskapet för femåringar på Vincennes i imponerande stil. Som äldre vann Support Justice bland annat Åby Stora Pris.
– Det har varit många stora ögonblick i hans karriär, men det känns som att segern i Derbyt är den största, säger Gundersen som även meddelar att till våren blir det full satsning på aveln.

Michael Carlsson, Kanal 75


Utöver de ordinarie lördagsomgångarna erbjuder redan ATG V75-spel till flera av sommarens travhöjdare. Däribland Elitloppet, Hugo &Ari..

Utöver de ordinarie lördagsomgångarna erbjuder redan ATG V75-spel till flera av sommarens travhöjdare. Däribland Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial, Sprintermästaren och Jubileumspokalen. I år kommer det även gå att spela V75 till Ulf Thoresen Grand International på norska Jarlsberg 9 juli, Danskt Travderby på Charlottenlund 27 augusti samt Norskt Travderby på Bjerke 10 september.
- Det är kul att ytterligare kunna öka intresset för tävlingarna genom att erbjuda våra kunder V75 samtidigt som vi fördjupar samarbetet med travsporten i Norge och Danmark, säger Peter Wallin.

Kanal 75


Det blev succé i de två första starterna som Falco di Quattro gjorde för stall Brynäs i Rikstravet. Hästen tog två raka s..


Det blev succé i de två första starterna som Falco di Quattro gjorde för stall Brynäs i Rikstravet. Hästen tog två raka segrar och förde upp Brynäs i ledningen. Men på juldagen blev det galopp i V75 i Umeå och eftersom Sphinx d'Inverne tagit tre raka segrar i sin nya regi innebär det att hans ägare stall Karlskrona nu toppar Rikstravet före stall Brynäs.
- Nu är det vi som jagar och jag hoppas att vi kan återta ledningen på onsdag, säger Erik Lindegren som nyss är hemkommen från en semester på Gran Canaria.
- Det har varit skönt att ladda batterierna och nu är man sugen på att tävla igen. Jag har kört Falco di Quattro i dag (måndag) och han kändes jättefin. Han fick en liten paus efter juldagen då han inte funkade på isbanan. Han galopperade två gånger och slog sig lite bak på gamasherna. Det stämde helt enkelt inte. Det är svårt med isbana och han fick inget fäste. Det funkade bra med brodd på grusbana men inte på is för honom.
- Efter den starten så blev han vaccinerad och avmaskad. Sedan har han tränat på igen och jag tycker som sagt att han känns riktigt fin. Pigg och glad och mjuk och fin.

”Gjorde en fantastisk insats”
Efter stall Frölunda var det stall Brynäs som såldes slut snabbast på sina andelar i stallet. Falco di Quattro imponerade vid segrarna i de två första starterna för Lindegren. I första starten fick hästen en tung löpning men hade ändå mod och styrka att avgöra på mållinjen. I den andra starten fick han ett invändigt lopp efter en kort startgalopp och spurtade till en lätt seger när luckan kom in på upploppet.
- I första starten hängde han i tredjespår hela första varvet innan han kom ner och fick vila lite i andra par utvändigt. Sedan gick han otroligt bra upploppet ner. En fantastisk insats.
- I den andra starten tog han två galoppsteg i starten men ställde sig och då var tilläggshästarna ifatt oss på en gång. Jag chansade då och tog rygg på ledaren och det löste sig perfekt. När vi kom loss så avgjorde han lätt i en snabb avslutning. I båda de här loppen har han haft högsta farten över mållinjen, säger Lindegren.
- Det är en fin och långstegad häst som har varit ute i tuffa gäng förra året. Han har varit med i flera stora lopp utan att få till det. Jag tror att det finns mer utveckling i honom och han har inte tjänat så mycket pengar.

”Vill ge honom ett lopp på rulle”
Onsdagens V86-omgång är kryddad med en dubbeljackpot där en ensam vinnare kan ta hem 20 miljoner kronor enbart på åtta rätt. Falco di Quattro startar i V86-2 och körs av Erik Lindegren. Han tillhör de mest betrodda och har spår sju bakom bilen över 2640 meter.
- Det är lite tråkigt spår men det är två och ett halvt varv och vi får ta en lite lagom lugn start. Han är ingen raket ut och jag vill heller inte dra iväg med honom från början. Jag vill försöka ge honom ett lopp på rulle och helst inte bränna honom det första varvet. Förhoppningsvis är det någon annan som kan dra tåget och vi kan följa med i ryggar. Då har han en vass avslutning att komma med för han går hela vägen i in i mål.
- Hästen är jättebra för klassen och är en av de som gör upp om segern om han slipper att göra alltför mycket jobb själv. Den långa distansen passar bra för han är stark och rejäl. Nu slipper han isbroddar och går tillbaka till den tidigare balansen. Har vi tur kanske vi även slipper brodden i framskorna. Vi får avvakta och se hur banan blir på Solvalla, säger Erik Lindegren.

Michael Carlsson, Kanal 75


Redan två veckor in på det nya året har fjolårets överlägsne kuskchampion Ulf Ohlsson ryckt åt sig en stor ledning.Allsv..

Redan två veckor in på det nya året har fjolårets överlägsne kuskchampion Ulf Ohlsson ryckt åt sig en stor ledning.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 18-8-8
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 10-11-2
3. Claes Sjöström, Solvalla, 9-4-1
4. Carl Johan Jepson, Färjestad, 7-7-2
5. Kenneth Haugstad, Solvalla, 7-3-2
6. Johan Untersteiner, Halmstad, 6-6-3
7. John Östman, Umeå, 6-5-3
8. Stefan Söderkvist, Åby, 6-1-4
9. Jorma Kontio, Solvalla, 5-4-5
10. Ove A Lindqvist, Umeå, 5-2-4
11. Per Lennartsson, Eskilstuna, 5-1-6
12. Kim Eriksson, Mantorp, 5-1-4
13. André Eklundh, Åby, 4-4-1
14. Joakim Lövgren, Jägersro, 4-1-1
15. Henrik Svensson, Bergsåker, 4-1-0
Siffror till och med 15 januari

Ola Johansson, Kanal 75


Söndagen började med beskedet att Daniel Redéns stjärna Propulsion var tjock i ett bakben och struken ur Prix de Belgique. Trots det blev ..

Söndagen började med beskedet att Daniel Redéns stjärna Propulsion var tjock i ett bakben och struken ur Prix de Belgique. Trots det blev det Daniel Redéns hästar som dominerade på den svarta kolstybben i Paris. Call Me Keeper slutade tvåa och Wild Honey trea bakom skrällen Briac Dark och de tre hästarna kvitterade därmed ur varsin biljett till Prix d’Amerique om 14 dagar.
Det innebär att Daniel Redén har fyra hästar i världens tuffaste travlopp!
- Det går inte förklara… det är som en saga. Det händer så mycket hela tiden, jag tror jag haft tio kameror på mig, men det är bara att vara glad, tacksam och ödmjuk, sa Daniel Redén som var bubblande glad efter Prix de Belgique.
Call Me Keeper var inblandad i många positionsbyten och kom in på upploppet i ledningen tillsammans med kusken Björn Goop.
- Han gör det otroligt bra, han fick inget lätt lopp med mycket positionsbyten och starta tre veckor i rad. Han gjorde ett skitbra lopp och kommer att vara bättre nu när han får ta två veckor, sa Daniel Redén.

Wild Honey flög fram
Wild Honey, som debuterade på Vincennes, spurtade sylvasst i händerna på franske kusken Franck Nivard till tredjepriset.
- Wild Honey flög ju fram. Hon visade att hon är den hästen hon är. Hon har att göra i det loppet också, sa Daniel Redén och syftade på Prix d’Amerique.
Solvallatränaren hade ytterligare två hästar med i Prix de Belgique och Lionel slutade fyra och Trinity Zet sexa. Succe var ordet!
Stefan P Petterssons Oasis Bi, som i fjol var trea i Prix d’Amerique, kom i mål som åtta utanför prispengarna tillsammans med Pierre Vercruysse. Mantorptränaren lät lite låg i intervjun i programmet V64 med Grand Slam i TV12.
- Han är inte som bäst med det här underlaget. Hoppas på bra väder och att han går framåt om två veckor. Han gjorde vad han kunde på det här underlaget. Vi är lite besvikna, men inte för deppiga, sa Stefan P Pettersson.
Jörgen Westholms Rocky Winner var nia i mål tillsammans med Dominik Locqueneux.
Segraren Briac Dark belönades med en dryg halv miljon kronor. Segertiden blev 1.13,8 över distansen 2 850 meter.
Följande 13 hästar är inkvalade till Prix d’Amerique: Anna Mix (Franck Leblanc), Belina Josselyn (Jean-Michel Bazire), Bold Eagle (Sébastien Gurato), Booster Winner (Sébastien Gurato), Briac Dark (Thierry Duvaldestin), Call Me Keeper (Daniel Redén), Lionel (Daniel Redén), Princess Grif (Philippe Billard), Propulsion (Daniel Redén), Timoko (Richard Westerink), Treasure Kronos (Jerry Riordan), Voltigeur de Myrt (Roberto Donati) och Wild Honey (Daniel Redén).
Totalt 18 hästar får vara med i Prix d’Amerique och övriga platser delas ut via prispengar.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Tränaren Daniel Redén avslöjar nyheten via egna hemsidan.- Jag har kört hästen i dag och det är ingen större fara. Han k&au..

Tränaren Daniel Redén avslöjar nyheten via egna hemsidan.
- Jag har kört hästen i dag och det är ingen större fara. Han känns fin, men har ett tjockt bakben och det kommer vätska ur små sår, ungefär som en karledsinflammation, fast på benet. Det är klart att det inte är optimalt inför Prix d’Amerique, men jag är ändå inte orolig. Eftersom hästen känns fin och är pigg när man kör, så planerar jag att testa honom i ett jobb på banan under kommande vecka, säger tränaren Daniel Redén och fortsätter:
- Man chansar ju inte och startar sådana här hästar när allt inte är perfekt, men som sagt...jag är inte orolig över starten i Prix d’Amerique.
Trots att Propulsion blir kvar i stallet har Daniel Redén fyra hästar till start i söndagens storlopp på Vincennes: Trinity Zet, Call Me Keeper, Lionel och Wild Honey.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Top 7 avgjordes som alltid i det femte V75-loppet och det blev ett historiskt lopp. För första gången i svenskt trav dömde domarna efter de..

Top 7 avgjordes som alltid i det femte V75-loppet och det blev ett historiskt lopp. För första gången i svenskt trav dömde domarna efter den nya regeln som säger att man kan flytta ner ett ekipage som stört ett annat ekipage på upploppet. Domarna menade att tvåan i mål, Quattro Töll och Peter Ingves, trängt sig mot Stuck On Joe och Thomas Dahlborg som var fyra i mål. Den nya regeln säger då att det felade ekipaget ska flyttas ner bakom de förorättade. Därmed flyttades Quattro Töll ner till fjärdeplatsen.
Det beslutet, av en enig måldomarnämnd, påverkade därmed Top 7 där rätt rad blev 4-7-6-1-12-9-3.
- Det är första gången i Sverige som vi tillämpar den här nya regeln, vi behöver inte diska men kan göra en omflyttning. Det har vi tillämpat i dag. Vi var fem stycken och vi var eniga, sa riksdomare Björn Persson i Vinnare V75.
Vann Top 7-loppet gjorde Replay Pellini och Thomas Uhrberg.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Franske toppkusken Franck Nivard bjöd på en segergest över mål sedan In Vain Sund spurtat ner Carat Williams och Traders i ett högkla..

Franske toppkusken Franck Nivard bjöd på en segergest över mål sedan In Vain Sund spurtat ner Carat Williams och Traders i ett högklassigt femåringslopp.
Förstapriset för In Vain Sund var drygt 500 000 kronor. Segertiden blev 1.12,5 över distansen 2 850 meter.
Björn Goop slutade fyra med Tango Nero - och hingsten som tränas i Halmstad av Jerry Riordan belönades med knappt 90 000 kronor.
På söndagen körs det fjärde och sista B-loppet och Daniel Redén har hela fem hästar till start i Prix de Belgique där de tre främsta kan kvittera ut biljett till Prix d’Amerique.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


I fjol tävlade fyraårige Muscle Hustle i de nordamerikanska årgångsloppen. För tränaren Per Henriksen vann han 7 av 15 lopp och..

I fjol tävlade fyraårige Muscle Hustle i de nordamerikanska årgångsloppen. För tränaren Per Henriksen vann han 7 av 15 lopp och säsongen inbringade 1,6 miljoner kronor. Hingsten har mestadels tävlat på Toronto-banan Mohawk där han bland annat vunnit tre försök i Ontario Sire Stakes.
- Han vann fina lopp förra året men det krånglade de stora dagarna. Till exempel blev han sjuk till Hambletonian och fick strykas innan det, säger Robert Bergh.
Stortränaren äger själv Muscle Hustle som kostade cirka 560 000 kronor på auktion som ettåring. I början av november kom hästen till Sverige.
- Han var väldigt fint i ordning och vi har inte behövt behandla honom. Han fick tre veckors semester när han kom och sedan har vi småjoggat honom.
- Allt är väldigt bra och det var det hela förra säsongen också. De gånger han fick strykas var det för halsinfektioner, han har varit förskonad från problem med benen.
Hur vill du beskriva honom?
- Stor och fysiskt med ett tonårsbeteende.
Tonårsbeteende?
- Han har en väldigt slapp inställning och bryr sig inte mycket om omgivningen. Ungefär som ungdomen är nu; ingenting förvånar, säger Bergh och skrattar.
Hur högt håller du honom?
- Jag har höga tankar om honom. Han har otroligt fin kapacitet och jag hoppas verkligen på flyt i år för kapacitetsmässigt är han väldigt bra i kullen.
Hur ser planen ut för honom i år?
- Det är Kungapokalen och Sprintermästaren som är de två stora målet. Sedan får vi se lite vad som händer på vägen men framför allt ska vi försöka hitta årgångslopp åt honom.

Ola Johansson, Kanal 75


Den finska tidningen Iltalehti var först om att rapportera om tragedin. Pine Crown Girl var en av hästarna och tidningen har pratat med hästens &..


Den finska tidningen Iltalehti var först om att rapportera om tragedin. Pine Crown Girl var en av hästarna och tidningen har pratat med hästens ägare.
– Hon var en väldigt värdefull ung märr. Det är en tung förlust. Hon hade tävlingsvärde, men också avelsvärde efter karriären. Hästen var garanterat värd två miljoner kronor, säger ägaren till Iltalehti.
Enligt ägaren är det Tallink Silja som ska ta på sig ansvaret.
– Företaget hade definitivt vetskap om att det var väldigt stormigt på havet. Det är de som är ansvariga för det här.
Enligt tidningen Expressen har Iltalehti har även pratat med Marika Nöjdin, pressansvarig på Tallink Silja som svarar på kritien.
– Jag är ledsen att det här hände. Vi hade ingen vetskap om hästarnas tillstånd inför resan. Vår personal är inga veterinärer.
– Ventilationsfönstrena var öppna, men det verkar inte ha varit tillräckligt för den tunga stormen. De ska ha dött någon gång mellan halv fyra, då de kontrollerades, och halv tio på morgonen.
Enligt travronden.se är de döda hästarna det sexåriga finskfödda stoet Pine Crown Girl och svenskfödda femåringen Euphoria Diablo.

Michael Carlsson, Kanal 75


Storloppet Prix de la Cote d'Azur avgjordes på den franska rivieran under torsdagen. Det var flera svenska hästar med i loppet där Robert Bergh ..


Storloppet Prix de la Cote d'Azur avgjordes på den franska rivieran under torsdagen. Det var flera svenska hästar med i loppet där Robert Bergh tidigt körde till ledningen med Timbal. Hon var dock tidigt slagen och galopperade i sista sväng. Istället klev Apollon De Kacy fram och avgjorde till seger efter en snygg styrning av stjärnkusken Franck Nivard som gett hästen en perfekt resa. Den Westholm-tränade hästen avslutade mycket bra och vann säkert. Segertiden blev 1.13,7 över 2925 meter och förstapriset cirka 650 000 kronor. Det var Apollon De Kacys största seger i hans karriär och den sjuårige hingsten har nu sprungit in över tre miljoner kronor.
Tvåa i mål blev Baby Lou och trea blev Lutfi Kolgjini-tränade Radieux, som belönades med drygt 200 000 kronor för tredjeplatsen. Däremot tröttnade stallkamraten Dante Boko som efter ett offensivt upplägg var tidigt slagen.

Michael Carlsson, Kanal 75


Daniel Redén sitter och skrittar Call Me Keeper när intervjuen görs torsdag eftermiddag. Den definitiva startlistan till Prix de Belgique ä..


Daniel Redén sitter och skrittar Call Me Keeper när intervjuen görs torsdag eftermiddag. Den definitiva startlistan till Prix de Belgique är klar och han har hela fem hästar med i loppet. Dessa är Propulsion och Lionel (som redan har kvalificerat sig till Prix d'Amerique), Wild Honey (som kommer med i Prix d'Amerique eftersom hon har tjänat så mycket pengar), Call Me Keeper och Trinity Zet.
- Det är jättebra och jag är stolt över att ha så fina hästar i stallet och att man kan anmäla dem till det här loppet. Det var ingen plan att Trinity Zet skulle vara med men de plockade bort så många hästar ur loppet samtidigt som hon inte har några andra lopp att starta i just nu. Så då kan hon lika gärna få gå ut här och gå snällt. Det blir perfekt och de springer inte ifrån henne, säger Daniel Redén som har åtta hästar stationerade på Grosbois utanför Paris.

”Call Me Keeper var inte trött i mål”

Vad säger du om dina andra fyra hästar som är med i det sista genrepet inför Prix d'Amerique?
- Call Me Keeper var ruggigt fin vid segern i söndags och har tagit loppet jättebra. Han verkar pigg och glad och jag har inget att gnälla på. Han var heller inte alldeles trött i mål och de krafterna kan han behöva på söndag. Jag sitter och kör honom lite lugnt just nu och ska strax köra ett snabbjobb med honom.
- Propulsion har tränat på ganska tufft de senaste veckorna och kommer kanske inte att vara på topp till starten på söndag men det ska han inte vara heller. Det ska bli som en växel till och han ska vara på topp i nästa start i Prix d'Amerique. Han kommer att gå framåt rejält med det loppet i kroppen.
- Lionel har gått jättebra och det blir tredje starten nu efter lång vila. Hästen känns fin och det blir spännande. Jag är inte främmande för att han slutar långt fram.
- Wild Honey känns fin men har ingen toppform ännu. Hon kommer att bli bra med det här loppet i kroppen och vi kommer att att starta i Prix d'Amerique om hon går bra, säger Redén.

”Går maxad och toppform – bäst chans”

Det sista B-loppet, Prix de Belgique, avgörs över distansen 2850 meter med drygt 500 000 kronor i förstapris. De tre främsta i mål blir kvalificerade till Prix d'Amerique.
Hur lägger ni upp loppet för hästarna? Vilka blir det preparékörning för?
- Propulsion och Lionel ska få gå och jag vill att de ska springa ur sig lite grann men det blir ingen maxbalans på dem. De kommer att gå med skor. Call Me Keeper och Wild Honey ska däremot tävla barfota runt om.
Vem har bäst vinstchans?
- Det ska väl vara Call Me Keeper eftersom han har startat nu och visat toppform. Han ska ju också tävla barfota. De andra hästarna går ju med skor och träningsbalans. Så det är Call Me Keeper som går maxad och som vi tror mest på i loppet, säger Daniel Redén.
Och tillägger:
- Jag har egentligen inga krav på hästen för han har gjort det så fantastiskt bra och det vore en jättebonus om han kom med. Det är ju varje ägares dröm att ha en häst med i Prix d'Amerique och det skulle även betyda mycket för hästen också.

Kan slå rekord i Prix d'Amerique
Om så blir fallet kommer Daniel Redén att ha fyra egentränade hästar med i Prix d'Amerique. Det blir i så fall rekord för en svensk tränare. Tidigare har Stig H Johansson och Stefan Melander haft tre hästar med i samma lopp.
- Det vore jättekul om det blev så men det är inget jag stirrar mig blind på. Jag försöker att ha hästarna i ordning, säger Redén.
Från svenskt håll så startar ytterligare två hästar i Prix de Belgique. Det är Jörgen Westholm-tränade Rocky Winner och Stefan P Pettersson-tränade Oasis Bi. Den sistnämnde blev i fjol trea i både Prix de Belgique och i Prix d'Amerique.

Startlista Prix de Belgique, 2850 meter
1 Trinity Zet – Franck Ouvrie
2 Briac Dark – David Thomain
3 Call me Keeper – Björn Goop 
4 Rocky Winner – Dominik Locqueneux

5 Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois
6 Propulsion – Örjan Kihlström
7 Best of Jets – Francois Lagadeuc
8 Trebol – Gabriel Angel Pou Pou
9 Bolero Love – Gabriele Gelormini
10 Belina Josselyn – Alexandre Abrivard
11 Lionel – Mathieu Abrivard
12 Amiral Sacha – Eric Raffin
13 Akim du Cap Vert – Franck Anne
14 Wild Honey – Franck Nivard
15 Oasis Bi – Pierre Vercruysse

16 Univers de Pan – Philippe Daugeard
17 Up and Quick – Mathieu Mottier

Michael Carlsson, Kanal 75


Fredagen 10 februari är det dags för den årliga Hästgalan som sedan 2014 hålls i Stockholm efter många arrangörs&arin..


Fredagen 10 februari är det dags för den årliga Hästgalan som sedan 2014 hålls i Stockholm efter många arrangörsår i Göteborg.
I veckan började inbjudningarna dyka upp hos de 600 personerna i travsporten som beräknas få plats runt borden i Stockholm Waterfront Congress Center.
Hästägare, tränare, kuskar, hästar och uppfödare har nominerats till de många priserna. Men år efter år sitter det också branschpersoner i salongerna som tror att de bara är där för festen.
Några specialpriser delas ut och nyheten i år är Svensk Travsports montépris.
Elisabeth Normelli på ATG är projektledare för Hästgalan.
- Montépriset är nytt i år och där utses vinnaren av en jury. En person som kommer helt ovetande till galan det här året. Vi har släppt alla nomineringarna nu och inbjudningarna börjar gå ut i veckan. Andra priser där det inte offentliggörs nominerade är Helen Anns Pris, Jim Fricks Pris och SHK:s Guldhäst, säger Elisabeth Normelli.

Helen och Jim utser vinnarna
Jim Fricks Pris delas enligt statuterna ut till en lovande, ung professionell travtränare. Frick utser själv sina pristagare och i fjol belönades Halmstadtränaren Johan Untersteiner.
Helen Anns Pris går sedan 2003 till ”framgångsrik kvinna inom travsporten”. Axevallatränaren Sofia Aronsson fick priset i fjol.

Statyett nummer 21
Hästgalan arrangeras av ATG, Svensk Travsport och Svenska Travsportjournalisters Klubb (SHK).
Det är travjournalisterna som nominerar och utser vinnarna i kategorierna Årets komet, Årets kallblod, Årets tränare, Årets treåring, Årets äldre häst med flera.
I galan i februari delar klubben också ut SHK:s Guldhäst. Nu för 21:a gången.
- Utmärkelsen Guldhästen delas inte ut varje år. Det ska vara något exceptionellt för att det priset ska bli aktuellt och det går till någon som gjort något väldigt bra för travsporten, säger SHK:s ordförande Jerry Nilsson, sportjournalist på Blekingesport.
Personer som tilldelats SHK:s Guldhäst är bland andra Per K Eriksson (för hans Hambletoniantriumfer), Berndt Lindstedt (för stora framgångar på travbanor både i Sverige och USA) och betydelsefulla uppfödaren Margareta Wallenius-Kleberg.

”Hittat en kandidat igen”
SHK-ordföranden Jerry Nilsson igen:
- Nu tycker vi att vi hittat en person som fört fram sporten på ett bra sätt och verkligen lyckats med något speciellt. Den här personen kommer vara på plats men inte veta vad som väntar, säger han.
Det största priset på galan går till Årets häst. Coin Perdu, Nuncio, Propulsion och Readly Express är de fyra kandidaterna som kan bli Årets häst i Sverige 2026.
Det är SHK som tillsammans med svenska folket utser vilken häst som tar hem priset.

Fotnot: Allt om omröstningen till Årets häst hittas på www.aretshast.se

Mikael Wikner, Kanal 75


I helgen kom beskedet att det inte blir någon start i Prix d’Amerique för elitloppsvinnaren Nuncio.Tränaren Stefan ”Tarzan” Me..


I helgen kom beskedet att det inte blir någon start i Prix d’Amerique för elitloppsvinnaren Nuncio.
Tränaren Stefan ”Tarzan” Melander menade att vädret - det lynniga - kom emellan.
Dagen efter nyheten kom ut om det blågula bakslaget var ett reportageteam på plats på gården i Enköping.
Resultatet blev ett inslag som kommer att visas i TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen, samt troligast även i någon av V75-sändningarna i TV12 eller TV4.
- Hästen är väl ungefär lik mig, han hatar vinter. Jag är frusen och gillar det inte och jag ser att han också hatar vinter, säger Melander i inslaget.

”En dundermatch”
Enligt ursprungsplanen skulle Nuncio ha fått flera lopp i kroppen inför i Prix d’Amérique. Feberslängen hästen drabbades av och framför sämre träningsmöjligheter omkullkastade alltsammans enligt Solvallatränaren.
Det blev inget möte med den franske titelförsvararen Bold Eagle i världens tuffaste travlopp.
- Bold Eagle kommer säkert att få en perfekt matchning och skulle allt ha lyckats med Nuncio hade det absolut ha blivit en dundermatch. Det kan jag garantera, säger Stefan Melander i inslaget som kommer att visas på lördagen.
Avhoppet från Prix d’Amérique öppnar för andra lopp. Nu kan det bli tal om en tidig årsdebut och sikte på Olympiatravets final i slutet av april.
- Olympiatravet kan bli intressant. Men jag har svårt att planera. Däremot så är det självklart så att det stora målet är Elitloppet för honom.

Mikael Wikner, Kanal 75


Efter den imponerande segern i söndags på Vincennes har Daniel Redén anmält Call Me Keeper till Prix de Belgique. Han har även anm&a..


Efter den imponerande segern i söndags på Vincennes har Daniel Redén anmält Call Me Keeper till Prix de Belgique. Han har även anmält stjärntrion Propulsion, Lionel och Wild Honey. De två främsta har redan kvalificerat sig till Prix d'Amerique och Wild Honey kommer att komma med då hon har tjänat tillräckligt med pengar. Blir Call Me Keeper bland de tre främsta på söndag får han en direktbiljett till Prix d'Amerique. Tränare Redén har alltså chansen att få med fyra hästar i världens tuffaste travlopp på Vincennes. Det är i så fall rekord för en svensk tränare, tidigare har Stig H Johansson haft med tre hästar 1992.
– Jag vill inte tänka så, jag gör mitt bästa för mina hästar och jag och hela teamet borrar ner oss och jobbar på. Men det är fantastiskt roligt och både jag och hästarna trivs väldigt bra här nere i Frankrike, säger Daniel Redén till Trav365.
Den definitiva startlistan till Prix de Belgique blir klar på torsdag.

Michael Carlsson, Kanal 75


Av någon anledning var landets mestvinnande montéryttare inte speciellt påpassad i fredagens V65-omgång på Solvalla. Sofia Adolfs..


Av någon anledning var landets mestvinnande montéryttare inte speciellt påpassad i fredagens V65-omgång på Solvalla.
Sofia Adolfsson red Rommeamatören Roger Karlssons Journey och satte dit ännu en vinnare. 15 gånger pengarna delade championryttaren ut på vinnarspelet tillsammans med den sexårige valacken som gick segerlös från fjolåret.
Sofia Adolfsson är 25 år och kommer från Örebro. Under fjolåret gick hon ner i arbetstid i jobbet som sjuksköterska för att kunna satsa lite mer på hästarna och framgångarna lät inte vänta på sig.
2016 upplevde hon sitt mest framgångsrika år någonsin i sporten. En överlägsen montechampion med 34 segrar, med en bra bit ner till tvåan på 21.
I pengar blev det sammanlagt 1 843 370 kronor och ytterligare fem segrar tagna i sulky.
- Det är överlägset mitt bästa år tävlingsmässigt, helt klart har det gått över alla möjliga förväntningar. Det är montén jag satsar på i första hand men jag vill ju hålla på med båda disciplinerna. Sulkyloppen är ett stort intresse för mig också. Om jag gör mig illa och inte kan rida mer så vill jag inte sluta med travet utan då vill jag kunna köra, säger Sofia Adolfsson.

Varvar nattjobb med hästar
Hon är sambo med Petter Karlsson, son till Örebrotränaren Hans. När hon inte jobbar natt på Örebro Universitetssjukhus är det hästar som gäller.
Sofia kör och rider provlopp och hjälper sambo, svärfar och några amatörer i Örebro. Hon tränar hästar och tävlar.
En stor del av tiden ägnar hon tillsammans med mamma Lena Adolfsson, amatör i Örebro som har sex hästar tillsammans med sin dotter.
- Jag vill verkligen satsa på det här och tävla mycket. Och då kändes det skönt att det verkligen gick så bra i fjol. Det är jättesvårt att säga varför det gick så bra eftersom så mycket spelar in. Men förutom att jag ridit bra hästar har jag haft ett ganska bra flyt måste jag säga. Det har rullat på hela tiden utan minsta stolpe ut, säger hon.

Sabbatsår i Frankrike?
Sedan har rutinen gjort sitt till också. Hon drömmer om att rida i Frankrike och skaffa sig ännu mer av den varan.
- Jag har ridit några år nu och börjar ju ha några år under västen och det är klart att det är en jättestor fördel också. Nu känns det som att jag jättegärna skulle vilja rida i Frankrike - det verkar skithäftigt och jag tror att det skulle vara en bra skola att rida lite lopp där.
Landets montéchampion har ingen plan på hur hon ska kunna närma sig det stora Frankrike.
- Jag har funderat på att ta ett sabbatsår och jobba i Frankrike och på den vägen kunna få rida. Samtidigt har jag en jättefin kundkrets här hemma som kanske skulle försvinna då. Så det är dubbelt. Sedan vet jag inte riktigt hur man skulle få till det heller. Det vore framfusigt att säga att man vill komma ner och rida och verkligen motivera varför i den tuffa konkurrensen där, säger Sofia Adolfsson.

”En jäkla flygmaskin”
2016 fördubblade hon antal segrar och inkörda pengar jämfört med året dessförinnan. Med råge.
Största montésegern kom i Olympiamontén på Åby tillsammans med Nantucket. Den nu tioårige hingsten slutade också tvåa i det största loppet Montéeliten på Solvalla bakom en fransk häst.
Mercedes Balogh i Örebro tränar hästen som inte synts på tävlingsbanorna sedan augusti.
- Nantucket är en jäkla flygmaskin, han är helt outstanding. Det är hästen jag rider som är i eliten. Min sambo Petters pappa har Laraki Brodde som jag red fyra gånger under fjolåret och vann samtliga lopp med. Den tror jag är riktigt, riktigt bra också för framtiden.
Vad tror hon då om 2017?
- Det är klart att jag hoppas att det ska gå fortsatt bra. Jag är dock medveten om att det kan
växla väldigt fort om det där flytet inte riktigt håller i sig.

Segerrikaste montéryttarna 2016
1. Sofia Adolfsson, Örebro, 112 starter 34 segrar, 1 630 020
2. Jenni H Åsberg, Gävle, 106 starter, 21 segrar, 870 100 kronor
3. Jennifer Persson, Solvalla, 160 starter, 20 segrar, 1 065 800
4. Josefine Ivehag, Axevalla, 125 starter,19 segrar, 1 148 693 kronor
5. Clara Jonasson, Halmstad, 96 starter, 17 segrar, 808 750 kronor

Mikael Wikner, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se