De senaste travnyheterna


 Det var på lördagen som åttaårige Qahar Q.C. slog upp skadan som skulle visa sig förödande. – Vi trodde inte att de..

 Det var på lördagen som åttaårige Qahar Q.C. slog upp skadan som skulle visa sig förödande.
– Vi trodde inte att det var så illa. Sen kom veterinären och tog en bild och det visade sig att kotbenet var så illa skadat att det inte fanns något att göra. Han avlivades direkt. Det är väldigt tungt just nu, men det var det enda vi kunde göra, berättar hästens skötare Susanne Lilja för travronden.se.
Qahar Q.C. vann 20 av karriärens 73 starter och tjänade 1,7 miljoner kronor.
Han utmärkte sig med sin styrka och kom framförallt till sin rätt över längre distanser, som vid segern i Sundsvall Open Trot-stayern över tre kilometer i fjol, då han knep karriärens största segercheck på 250 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


 Nyligen fyllda 78 och ett halvt visade Elfstrand att han fortfarande har kvar takterna som för 30 år sedan tog in honom i den då synnerli..

 Nyligen fyllda 78 och ett halvt visade Elfstrand att han fortfarande har kvar takterna som för 30 år sedan tog in honom i den då synnerligen exklusiva Tusenklubben, när han som elfte i landet nådde 1 000 segrar i sulkyn.
Det antalet har mer än fördubblats sedan dess och efter söndagen har Elfstrand bara två kuskar framför sig i tabellen över åldermän som vunnit travlopp i Sverige.
- Jag kör i stort sett bara breddlopp nu, någon gång när det passar. Men det här var kul, han har haft lite oflyt den här hästen, sade Elfstrand efter triumfen.
Jägersros Tommy Holmgren toppar listan och har i veckan två chanser att gå till historien som landets förste 80-åring att vinna travlopp.

Sveriges äldsta segerkuskar:
1) Tommy Holmgren (vann på Jägersro när han var 79 år, 2 månader och 29 dagar), 2) Sven- Erik Landin (vann i Gävle när han var 78 år, 11 månader och 11 dagar) och 3) Olle Elfstrand (vann idag på Vaggeryd då han är 78 år 6 månader och 19 dagar). Därefter följer: 4) Bengt-Åke Eriksson, 5) Karl-Gösta Edman, 6) Arne Forsberg, 7) Lars-Erik Nilsson, 8) Bengt Eriksson, 9) Per-Olof Svantesson och 10) Olle Goop.

Robin Johansson, Kanal 75


Med en bra bit över en miljard kronor i totala prispengar genom karriären är Jimmy Takter den mest framgångsrike svenskfödde travtr&au..

Med en bra bit över en miljard kronor i totala prispengar genom karriären är Jimmy Takter den mest framgångsrike svenskfödde travtränaren genom tiderna.
I slutet av fjolåret avvecklade han träningsrörelse i New Jersey, USA för att få mer tid över till annat och spenderade bland annat en sommarmånad i Sverige med familj och vänner, för första gången 37 år.
Takter har även agerat catchdriver åt sin dotter Nancy Johansson och tidigare försteman Per Engblom och körde bland annat Hambletonian i år.
Nu blir det emellertid ett avbrott i det då Takter till harnessracingupdate.com avslöjar att han lider av en tumör som kräver omgående operation.
- Jag är van vid smärta, men det har blivit värre och värre. Senaste månaden har det gjort löjligt ont, berättar Takter som fått beskedet att sannolikheten att det rör sig om en elakartad tumör är väldigt liten, men att operationen som krävs är invecklad.
- Tumören sitter på ett väldigt komplicerat ställe, mitt i ryggraden inne i ryggmärgen. Problemet är om tumören har växt ihop med nervsystemet. Då blir det ett stort problem eftersom de inte kan ta ut den. I så fall kommer det att krävas cellgiftsbehandling eller strålterapi.
Takter säger att han vill genomgå operationen så fort som möjligt även om det oroar honom.
- Jag är lite nervös, självklart, eftersom man inte vet med en sådan operation. Man kan vakna upp och inte kunna röra fötterna. Eller så kanske man tappar känsel. Även en lyckad operation kan leda till nervskador, säger Jimmy Takter till harnessracingupdate.com.

Kanal 75


På tisdagen körs kvalificeringarna till Svenskt Travkriterium på Solvalla.Men kullens mest meriterade svenskfödda treåring är i..

På tisdagen körs kvalificeringarna till Svenskt Travkriterium på Solvalla.
Men kullens mest meriterade svenskfödda treåring är inte med.
Green Manalishi har tävlat hela karriären på andra sidan Atlanten och kan efter lördagens triumf titulera sig dollarmiljonär.
Detta efter att ha tagit hem sin tyngsta seger hittills i Kanadas största treåringslopp, Canadian Trotting Classic på Mohawk Park i Toronto.
- Min taktik var att nå tätkänning utan att behöva jobba för mycket för att nå dit. Jag ville att han skulle få känna sig kaxig på sista långsidan, därför körde jag lite snabbare tredje quartern för att få en lucka till övriga. Det blev hårt till slut, men han höll undan och vinner aldrig med stor marginal, förklarade körande Tim Tetrick sedan han eldat undan i ledningen på 1.10,1/1 609 meter.
För även om Green Manalishis stora försprång krympte betänkligt över upploppet så kom aldrig jagande Pilot Discretion farligt nära.
I det slagna fältet fanns även Hambletonian-vinnaren och hemmafavoriten Forbidden Trade, som inkom som trea, men flyttades ner till femtepriset efter att ha stört en konkurrent kort före mål.
Det var Green Manalishis fjärde stora seger på Mohawk Park och med tränaren Marcus Melander frånvarande fick Tetrick svara på frågan vad det är som gör den unge svenske komettränaren så framgångsrik.
- Han är bara skicklig, han har bra ägare och han ger varje häst chansen att bevisa vad de kan utan att pressa dem. Hans hästar ser jättefina ut och klarar att tävla hela säsongen. Killen är fantastisk och jag är lycklig att han stava till mitt namn.

Dubbelseger i New York
Marcus Melander själv valde nämligen att åka New York Sire Stakes-finalerna och ”Night of Champions” på 800-metersbanan Batavia Downs på andra sidan Lake Ontario och den amerikanska gränsen.
Och det gjorde han inte förgäves.
För om Green Manalishi specialiserat sig på att vinna i Kanada så har segermaskinen Gimpanzee fullständigt dominerat årgångsloppen på de kortare ovalerna i sin hemstat.
Så till den grad att konkurrenterna numera verkar ge upp på förhand.
Körande Brian Sears tilläts anföra en bra bit i 1.15-tempo innan han drog upp farten och mätte ut segermarginalen till två längder på enkla 1.12,3/1 609 meter autostart.
Men inte nog med det. Melander och ägaren stall Courant har det väl förspänt även inför framtiden.
Stoet Hypnotic Am kom till finalerna som obesegrad i sex starter och världens snabbaste tvååring under 2019 med sina 1.10,2.
Sådana tider går inte att springa på en 800-metersbana, men de 3 500 åskådarna fick njuta av ett nytt banrekord när Sears lättade på tömmarna och gled i mål på 1.12,8.

Stakesrekord av Svanstedt
Även Åke Svanstedt hade en lyckad kväll på den anrika travbanan nära Niagarafallen, som slog upp portarna 1940 och är den äldsta belysta travbanan i USA.
Seventimesalady knep andrapriset bakom Hypnotic Am varpå Svanstedt följde upp med att ta hem hingstarnas avdelning bakom Third Shift, som travade 1,12,1 – vilket också innebar banrekord och en förbättring av Gimpanzees stakesrekord från i fjol.
Segrarna var värda över en miljon kronor styck och noterbart är att samtliga vinnare är fallna efter avelshingsten Chapter Seven.
För Marcus Melander väntar nu även en spännande söndag då stallets superstjärna Greenshoe ska ut i finalen av Kentucky Sire Stakes i vad som ser ut att bli strålande förutsättningar att springa fort på flerfaldiga världsrekordbanan The Red Mile i Lexington.

Robin Johansson, Kanal 75


Jan-Olov Perssons duo Smedheim Solan och Tand Kraft slutade i det slagna fältet i lördagens NM-lopp i Åbo.Loppet vanns av åttaårige ..


Jan-Olov Perssons duo Smedheim Solan och Tand Kraft slutade i det slagna fältet i lördagens NM-lopp i Åbo.
Loppet vanns av åttaårige valacken Tähen Toivomus – kung i Kungstravet i somras och en häst som kan bli Finlands nästa stora stjärna.
Henri Bollström försvarade innerspåret när bilen lämnade fältet och Tähen Toivomus ledde sedan varje meter av loppet.
Norges bäste Odd Herakles svarade återigen för ett topplopp och spurtade mycket vasst till andraplatsen från kön och var först kort efter mållinjen för körande Tom Erik Solberg.
Trea slutade norske Galileo och Geir Flåten.
De svenska hästarna sågs aldrig riktigt till under loppet.
Segertiden för Tähen Toivomus skrevs till 1.21,8 över 2100 meter auto.

Mikael Wikner, Kanal 75


Åttaåriga Minelli vann SM för kallblodiga ston i Bollnäs på lördagen. 250.000 kronor var förstapriset i loppet som avgjord..


Åttaåriga Minelli vann SM för kallblodiga ston i Bollnäs på lördagen. 250.000 kronor var förstapriset i loppet som avgjordes lite i skymundan utanför V75-spelet.
Magnus A Djuse hittade fjärdeparet utvändigt från bakspåret med tredjehandsfavoriten och fick betrodda Alfie framför sig när spurten drogs upp på den sista bortre långsidan.
Över upploppet ryckte Lars-Erik Karlsson undan med Alfie och loppet stod länge och vägde. Magnus A Djuse hade dock händelserna under kontroll och hann fram i de sista stegen med Minelli och satt med ena benet i luften i en segergest över mållinjen.
Segertiden skrev till en halv längd och tiden i mål var 1.24,0 över 2140 meter, auto.
Anders Hafstad från Brunflo i Östersund tränar och har fött upp vinnaren tillsammans med sin familj.
- Vi har ju bara egna uppfödningar så det är jätteroligt, speciellt då när mamman vann Sto-SM 2005 och nu vinner dottern. Vad ska man säga? Man är fruktansvärt glad! sa Anders Hafstad.
SM-tecknet var värt en kvarts miljon kronor och Minelli klev nu över miljonen intjänat.
- Det är den tredje hästen som tjänat över miljonen som vi haft och det är stort. Mamman Karmine kom över en miljon och moster Carelli kom över en miljon. Jag vill verkligen berömma kusken Magnus. Vilken sulkykonstnär det är och kommer till att bli! Jag är så glad att få ha honom som kusk, sa Anders Hafstad .

Talangens största seger
Magnus A Djuse är det hetaste kusknamnet på kometsidan för dagen. I april blev han den yngste kusken genom tiderna i Sverige att nå hundra kusksegrar och framgångarna har bara fortsatt.
19 år gammal ligger han just nu topp tio i den allsvenska kusktabellen med 80 segrar på 606 starter och är på väg mot sex miljoner inkört i år.
- Det blev bra i dag. Hon ska ha sådana här lopp på rulle, då är hon bäst. Det är jättekul att ha varit med på hennes resa och att hon fick vinna det här loppet. Det här är absolut det största jag har varit med om i alla fall, sa Djuse om SM-titeln.

Mikael Wikner, Kanal 75


Storfavoriterna Storm Teddy och Gazoline Mearas la grunden till att fredagens V64-utdelning hölls nere och till slut stannade vid modesta 751 kronor fö..

Storfavoriterna Storm Teddy och Gazoline Mearas la grunden till att fredagens V64-utdelning hölls nere och till slut stannade vid modesta 751 kronor för sex rätt.
Det innebar att fyrarättspotten på drygt 900 000 kronor flyttas vidare i form av jackpot till måndagens V64-omgång på Sundbyholmstravet i Eskilstuna.
Därmed sitter ATG inne med jackpotpengar på fem spelformer under de närmaste dagarna.
Det hela inleds på Bollnäs på lördagen där rollerpotten på Top 7 växt under flera veckor och lovar två miljoner till en ensam vinnare.
På kvällen körs V65 på Skellefteå där minst 600 000 kronor väntas ligga i sexrättspotten.
Söndagen startar med galopp från Jägersro där sex rätt på V64 kan ge hela 900 000 riksdaler i återbäring.
Norska Biri arrangerar kvällens V65-omgång med 1,2 miljoner kronor att jaga.
Lägg därtill ordinarie V75 och GS75-omgångar så har vi en spelhelg utöver det vanliga att se fram emot.

Robin Johansson, Kanal 75


På fredagen kom den sista pusselbiten till VM-loppet, International Trot.Det är fjolårstvåan Lionel N.O. som återvänder till Y..

På fredagen kom den sista pusselbiten till VM-loppet, International Trot.
Det är fjolårstvåan Lionel N.O. som återvänder till Yonkers, New York, för att försvara de norska färgerna efter andraplatsen bakom svenske Cruzado dela Noche i fjol.
- När får man uppleva detta igen? Troligen aldrig. Så länge Lionel visar att han håller god form så är jag inte rädd för att resa. Fjolårets andraplats betalade ommålningen av källaren, säger hästens tränare, kusk och ägare Göran Antonsen till tgn.no.
Norges nya fyrbenta superstjärna Hillary B.R. fick inbjudan först, men tränaren Geir Vegard Gundersen tackade nej till att ”göra en Legolas” och åka till VM-loppet med en obesegrad, men i sammanhanget orutinerad och omeriterad häst.
Förutsatt att det inte blir några återbud innan planet från Europa lyfter 2 oktober så är fältet spikat till slaget 12 oktober då motsvarande tio miljoner kronor ska delas ut i prispengar.
International Trot körs över distansen 2011 meter med autostart.

Hästarna i VM-loppet på Yonkers 12 oktober:
Danmark: Slide So Easy
Finland: Sobel Conway
Frankrike: Bahia Quesnot
Italien: Zacon Gio
Kanada: Marion Marauder
Norge: Lionel N.O.
Schweiz: Uza Josselyn
Sverige: Cruzado dela Noche
USA: Atlanta & Guardian Angel As

Robin Johansson, Kanal 75


Marcus Melander-tränade Greenshoe har varit den stora snackhästen i Nordamerika sedan han sprang 1.08,6/1 609 meter autostart i säsongens andra s..

Marcus Melander-tränade Greenshoe har varit den stora snackhästen i Nordamerika sedan han sprang 1.08,6/1 609 meter autostart i säsongens andra start i slutet av maj.
Han putsade sitt rekord en tiondel i Stanley Dancer Memorial i mitten av juli och var storfavorit inför världens största treåringslopp Hambletonian i augusti.
Där fick han ge vika mot kanadensiske Forbidden Trade, men har i två raka segrar efter det visat att han är nummer ett i sin kull på andra sidan Atlanten.
Men någon fortsättning blir det inte.
På torsdagen kom beskedet att Greenshoe redan nästa år kommer att stallas upp som avelshingst på anrika Hanover Shoe Farms i Pennsylvania.
- Hingstar av Greenshoes kaliber dyker inte upp ofta, men när de gör det, så hör de hemma i vår hingstpark. Greenshoes ettåringar 2022 kommer att starta en ny era i travsportens historia, säger Hanover Shoe Farms president Russel Williams i ett pressmeddelande.

Högst värdering genom tiderna
Greenshoe ägs av Stall Courant (Anders Ström), tillsammans med tv-profilerna Hans Backe, Lars Granqvist och Morten Langli.
Nu kommer hästen att syndikeras i 120 andelar som säljs för motsvarande 1,15 miljoner kronor styck, vilket enligt sulkysport.se är den högsta värderingen av en travarhingst genom tiderna.
– Vi i Stall Courant har sagt att vi vill behålla minst 30 delar i hästen som vi vill ha till våra egna ston och som vi kan sälja betäckningsrätter genom. Jag är jätteglad över den här affären. Princess Face, Pasithea Face och Nalda Nof är tre av våra toppston som mest troligt kommer att betäckas med Greenshoe, säger Anders Ström till travronden.se.

Världsrekordattack på söndag?
Greenshoe har segrat i 9 av karriärens 13 starter och tjänat motsvarande åtta miljoner kronor.
Han startar närmast på söndag i finalen av Kentucky Sire Stakes på banan The Red Mile i Lexington. Med väderprognoser på strålande sol och 31 plusgrader under eftermiddagen finns alla möjligheter att göra ett utfall mot det absoluta världsrekordet 1.07,6, satt av Homicide Hunter på den erkänt supersnabba Kentucky-ovalen i fjol.
Planen därefter är att gå ut i Kentucky Futurity 6 oktober, Breeders Crown 26 oktober (med kvalificering veckan innan om så krävs) samt eventuellt TVG Final  23 november.
Därefter väntar spermatester innan försäljningen av betäckningsrätterna börjar.
Sedan startar den nya karriären i avelsboxen på Hanover Shoe Farms där Greenshoe blir stallkamrat med ett par svenskbekantingar: världsrekordhållaren Sebastian K. och elitloppsvinnaren Nuncio.

Robin Johansson, Kanal 75


Som tre- och fyraåring tampades han i de stora årgångsloppen. Första året mot den äldre eliten har gått lite trögar..

Som tre- och fyraåring tampades han i de stora årgångsloppen. Första året mot den äldre eliten har gått lite trögare. Men i årets tionde start kom säsongens första fullträff för Lucifer Lane. Han katapultstartade till ledningen från spår sju bakom startbilen och efter att Johan A Nilsson fått dämpa tempot en bit avfärdade femåringen enkelt jättefavoriten Vainqueur R.P:s uppvakningsförsök genom slutkurvan och höll undan till seger på kilometertiden 1.13,1 över 2 100 meter.
- Han har känts bra hela tiden men haft lite stolpe ut och han har inte heller öppnat som han ska i år. Men i dag såg det bra ut och det var kul, sa hästens tränare Thomas L Nilsson, som härnäst siktar på gulddivisionen på Färjestad 21 oktober med sin topphäst.

Ola Johansson, Kanal 75


Aetos Kronos och Power är de två mest betrodda hästarna på förhand inför landets största treåringslopp, Svenskt Travk..

Aetos Kronos och Power är de två mest betrodda hästarna på förhand inför landets största treåringslopp, Svenskt Travkriterium.
Duon har båda slagit världsrekord under sommaren och går när dessa rader skrivs att spela som slutvinnare till 3,00 respektive 7,00 gånger pengarna på atg.se.
Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos har varit årets dominant. Han slog igenom med vinsten i Treåringseliten under elitloppshelgen på världsrekordtiden 1.11,9/2 140 meter autostart och följde upp med att putsa det med en tiondel då han hemförde långa E3-finalen. Segern i korta E3-finalen fullgjorde en unik trippel med tre miljonsegrar inom tre månader.
Från idealiska spår 4 bakom bilen ser vägen mot en finalplats ut att ligga öppen.
Robert Berghs Power har inte tjänat lika grova pengar, men visat enorm styrka och kommer närmast från seger i Nahars lopp på Bergsåker på världsrekordtiden 1.13,3/2 640 meter voltstart.
Ett chansartat innerspår ser ut att vara värst emot då den mest meriterade konkurrenten Ultion Face (85 gånger pengar som slutsegrare på atg.se) drog bricka 12.

Många segervana uppstickare
Tredjehandsfavorit är Timo Nurmos obesegrade, men i sammanhanget omeriterade Civilon med 130 000 kronor på kontot. Hästen har aldrig travat under 1.15, men ändå imponerat tillräckligt på oddssättarna att stå i 8,50 gånger pengarna. Även han hamnade förmånligt till i försöket med spår 4 där främsta utmanarna Cruise och Ubiquarian Face spelas till 75 respektive 85 gånger insatsen.
Samma startspår blev det för fjärdehandsfavoriten Bythebook (9,50). Fjolårets vinnare av Svensk Uppfödningslöpning har inte varit sämre än tvåa i år då han fått ge sig mot Power respektive Aetos Kronos efter minnesvärda dueller under sommaren.
Mindre tur i lottningen hade Svante Båths andra stora kriteriehopp Global Adventure (12,50), som besegrade Power på Bergsåker i juli och slutade tvåa i korta E3-finalen.
Från spår 8 får han bland annat stångas med norrländske segermaskinen Dante Godiva (35,00) och kvalens minst rutinerade häst, obesegrade Hail Mary (100 gånger pengarna).
Minst lika tufft ser det ut för Adrian Kolgjinis Upset Face (12,50) som drog spår 10 och ställs mot tre potentiella 40-oddsare i dubbelmiljonären Belker samt segerstaplande uppstickarna Djokovic och Strong Heartbeat, kryddat med obesegrade Mellby Helios (100,00).

Fördel Djuse i inför Oaks
Samtidigt körs förstås kvalen till Svenskt Trav-Oaks där kullen fortfarande väntar på att få utse sin drottning eftersom finskfödda Mascate Match sopade hem de båda E3-finalerna.
Därmed ser Mattias Djuse ut att sitta med trumf på hand då han tränar kvalens enda två miljonärskor i Zolly och Global Allegiance.

Robin Johansson, Kanal 75


 Med en miljon dollar i samlad prissumma är International Trot på Yonkers i New York en av travvärldens mest penningstinna löpningar.C..

 Med en miljon dollar i samlad prissumma är International Trot på Yonkers i New York en av travvärldens mest penningstinna löpningar.
Cruzado dela Noche belönades med motsvarande 4,2 miljoner kronor för sin seger i fjol och är på jakt efter en ny triumf i de blågula färgerna.
För trots att hästen är född i USA och sedan förra sommaren befunnit sig i hemlandet under Marcus Melanders beskydd så räknas han i detta sammanhang fortfarande som svensk efter att ha importerats hit 2015.
Om Sverige får ytterligare en inbjudan återstår att se, enligt travservice.dk finns bara en biljett kvar till det tio hästar stora fältet.
Hemmanationen är ännu så länge ensamma om att ha två deltagare i Hambletonian-vinnaren Atlanta och Anette Lorenzon-tränade Guardian Angel As.

Övriga inbjuda
Danmark: Slide So Easy
Finland: Sobel Conway
Frankrike: Bahia Quesnot
Italien: Zacon Gio
Kanada: Marion Marauder
Schweiz: Uza Josselyn

Robin Johansson, Kanal 75


Nicklas Westerholm har inlett proffstränarkarriären starkt. Under debutåret vann stallets hästar mer än var fjärde start och tj&a..

Nicklas Westerholm har inlett proffstränarkarriären starkt. Under debutåret vann stallets hästar mer än var fjärde start och tjänade 3,2 miljoner kronor. Året därpå sprang de in 5,5 miljoner kronor med en segerprocent på 19 och under 2019 har det hittills rasslat in 3,4 miljoner kronor med bibehållen segerfrekvens.
- Jag är ingen som klagar men jag känner fortfarande att stallet har ännu mer att ge. De med högst kapacitet har inte riktigt fått ut max i år, men det känns bra att hästarna har presterat som de har gjort under året och har mer att ge resten av året, säger Nicklas Westerholm.
Att döma av formkurvans lutning kan stallets avslutning på året bli storartad. I september har det blivit fem segrar på tio starter.
- Det är jättebra. Vi hade lite oflyt över sommaren då det också gick lite fortare i loppen, vi har kanske inte så mycket sprinterhästar, men vi är rätt på det nu.

Flyttar tillbaka till Sundsvall vid årsskiftet

I dagsläget har Rommetränaren 47 hästar på träningslistan. Men snart stiger antalet.
- Många tror att jag har minskat ner eftersom jag har haft 60-70 hästar men antalet blir ofta mindre framåt höstkanten innan vi köper in unghästar. När de kommer in blir det 15 platser till. Jag ligger på 40-45 hästar på min gård och har egentligen inte fler boxar. Unghästarna står på Romme.
Nicklas Westerholm har byggt upp gården Axelsbo i södra Dalarna under de senaste åren men snart byter han både träningsanläggning och hemmabana. Till årsskiftet går flyttlasset till gården utanför Sundsvall där allt började, där hans pappa, topptränaren Robert Bergh, tidigare hade sin bas. Och där finns plats att växa.
- Min vision för nästa år är att ta ytterligare kliv som yrkesman och tränare. Jag vill hela tiden bli bättre och bättre och tävla mer på de större dagarna, både på unghästfronten och V75. Det är väldigt viktigt för mig.
Att 27-åringen har som mål att slå sig in i den absoluta tränartoppen är inget han hymlar med.
- Så är det. Men det är ett lopp i taget hela tiden och det handlat inte om att jag vill bli bäst varje gång jag går till stallet, utan det gör jag för att jag älskar hästar och att jobba med hästar. Men jag gillar att vara först över mållinjen och jag gillar att tävla på det stora dagarna, och då måste man bli en av de bästa.
När är du ikapp farsgubben, som har blivit utsedd till Årets tränare två gånger och årligen kör in mellan 20 och 30 miljoner kronor?
- Nu frågar du om den absolut bästa, säger Westerholm och skrattar.
- Men det beror på antalet hästar. Jag måste träna lika många för att matcha hans siffror och det är en bit bort. Sedan beror det så klart på hur länge han kör på. Men jag hoppas att jag närmar mig honom inom fem år.
Hur är det med rivaliteten mellan dig och Robert?
- Vi har ingen rivalitet alls utan är väldigt nära både som far och son och som vänner. Vi pratar mycket om både travet och livet i övrigt. Det klart att det ger en extra kick när vi svänger in sida vid sida på något upplopp, men det är ingen hatkärlek eller något sådant utan jag ser hellre att han vinner än någon annan, även om jag inte vill vara förste förlorare.

Första gången med ryckhuva
I söndagens GS75 på Romme blir det inga upploppsdueller mellan far och son. Robert Bergh är nämligen inte på plats. Men Nicklas Westerholm har flera segerfarliga hästar till start på hemmabanan. Först ut från stallet är Prediction (GS75-5) och On Track Banditen i lärlingsloppet (GS75-5). Den förstnämnde har inte tävlat sedan juni då han höll till andraplatsen från ledningen.
- Jag tycker väl att han kan bättre men det går åt rätt håll. Vi har tuffat till träningen och det har gett effekt. Men det kan bli jobbigt nu när han inte har startat på ett tag, även om han är väl förberedd.
On Track Banditen galopperade från start i sin första start på tre månader senast men kom tillbaka starkt och gick i mål som femma med sparade krafter.
- Prestationen var bra. Han såg väldigt fin ut och vi hoppas att han fortsätter på den inslagna vägen. Han kommer att göra en bra insats och nu blir det första gången med ryckhuva. Det ska bli intressant. Dessutom blir det nog skor fram. Jag tror att han mår bättre av att gå med det.
Så Banditen är den hetare av dina två i loppet?
- Absolut! Prediction kan slå honom med rätt lopp men Banditen har bättre form.

Har blivit 40 meter bättre
Form har även Papidoux (GS75-6). För att inte säga superform. Hästen har gått från klarhet till klarhet under sensommaren och rundade senast motståndet från jumboplats till seger på 300 meter.
- Han har väldigt bra form. Vi har ändrat träningsupplägg på honom och det har gjort honom 40 meter bättre sedan Solvallastarten i början av juli. Jag har haft på känn att han ska komma och det är väldigt kul att se att det slår så väl ut när man gör ändringar. Men oavsett vad han möter behöver han ha det där upplägget, och få lite hjälp på vägen, så det måste man tänka på. Spår fyra i volten hade han när Björn (Goop) vann med honom i Karlstad så det ska inte vara något problem.
Papidoux körs av Carl Johan Jepson. Nicklas Westerholm ska själv sitta upp bakom Blytung Am (GS75-6).
- Han är bättre än vad han har visat i loppen på sistone. I Hudiksvall näst senast hade han problem med travet på en lite speciell bana och han satt dessutom fast. Senast galopperade han 500 kvar i en tempoväxling när han satt i ett bra läge för att anfalla.
Hur står han sig gentemot Papidoux?
- Det är helt olika hästar. Kapacitetsmässigt är de precis lika bra och de kommer ha tjänat lika mycket pengar när de avslutar sina karriärer. Men på formen är det fördel Papidoux. Anledningen att jag valde Blytung Am är att han är lite mer speciell i aktionen.
Planerar du några ändringar på dessa två?
- Det är inte bestämt men det kan hända att Papidoux går med skor den här gången på grund av att han har ett bra V75-lopp i början av oktober. Det blir nog inte jänkarvagn heller nu när det är volt. Blytung Am ska tävla barfota runt om igen.

Svårslagen i ledningen

Även i den avslutande GS75-avdelningen har Nicklas Westerholm två hästar till start. Med spår sju bakom startbilen och med Kaj Widell vid tömmarna startar Qiao Q.L. Hon tog en enkel triumf från sin favoritposition ledningen när hon senast var tillbaka på banan efter två månaders tävlingsuppehåll.
- Hon har bra form och går bäst i ledningen. Därifrån är hon väldigt svårslagen. Då är det bara de riktiga topp-toppstona som är bättre. I andra positioner är hon mycket klenare. Jag tror bara att hon har vunnit ett lopp bakifrån. Nu är det lite vingelläge men kommer hon till spets, eller i alla fall får sitta bland de tre fyra främsta, tror jag på chans.
Från spår åtta kör Westerholm Patricia Zaz.
- Hon såg jättefin ut senast och avgjorde på ett jättebra sätt. Jag tror att hon kommer vara lika bra den här gången och jag kommer nog att ladda framåt. Hon hade skor fram senast och såg finare och tryggare ut med det, så vi kör så igen.
Vilken av dina två i loppet är först i mål?
- Det är olika typer av hästar det också. Qiao Q.L. får spelarna värdera efter hur de tror att hon kommer till. Kommer hon till ledningen blir hon svårslagen.
Bästa chansen av samtliga?
- Då säger jag On Track Banditen.

Ola Johansson, Kanal 75


Nicklas Westerholm är inne på sitt tredje framgångsrika år som proffstränare på Romme. Men snart flyttar 27-åringen till..

Nicklas Westerholm är inne på sitt tredje framgångsrika år som proffstränare på Romme. Men snart flyttar 27-åringen tillbaka till mammas gata. Eller snarare pappas. Han ska nämligen hyra Robert Berghs gård i Töva strax väster om Sundsvall och därmed flytta licensen till Bergsåker.
- Min vision för nästa år är att ta ytterligare kliv som yrkesman och tränare. Jag vill hela tiden bli bättre och bättre och tävla mer på de större dagarna, både på unghästfronten och V75, säger Nicklas Westerholm till Kanal 75.

Ola Johansson, Kanal 75


Campo Bahia galopperade från start i derbyt på Jägersro och tröttnade sedan tidigt sedan hans tränare Conrad Lugauer kört fram t..

Campo Bahia galopperade från start i derbyt på Jägersro och tröttnade sedan tidigt sedan hans tränare Conrad Lugauer kört fram till positionen utvändigt om ledande, och sedermera vinnande, Attraversiamo. Efter loppet kollades Campo Bahia upp noggrant och nu har provsvaren kommit, rapporterar Trav365.
- Jag fick svar från min veterinär Jonas under måndagen och han berättade att Campo Bahia hade ett virus. Alla som förstår något om detta vet att det påverkar hästens prestation kraftigt, säger Conrad Lugauer till Trav365.
Nästa stora mål för Campo Bahia är det så kallade Europaderbyt, Grand Prix l’Uet. Försök dit körs på Solvalla 28 september och finalen går på Vermo i Helsingfors 12 oktober.

Ola Johansson, Kanal 75


Det är travronden.se som rapporterar att Rikard N Skoglund ska sälja Wolmsta Gård i Njurunda strax söder om Sundsvall för att istä..

Det är travronden.se som rapporterar att Rikard N Skoglund ska sälja Wolmsta Gård i Njurunda strax söder om Sundsvall för att istället bosätta sig i Sigtuna norr om Stockholm, ett stenkast från anrika travgården Erikssund.
- Det kommer ju att innebära större valmöjligheter för mig och jag kommer att i större utsträckning kunna köra på banorna som ligger längre ner i landet. Men jag har inte fått hybris och flyttar för att ta över världen – jag vill utvecklas, säger Rikard N Skoglund till travronden.se.
Till de hästar som Skoglund tränar själv tillsammans med sin sambo Lina Bergström, i dagsläget sex till antalet, hyrs boxplatser på Erikssund.

Ola Johansson, Kanal 75


Om inte alla tecken slår fel har Stall Tilly och Mattias Djuse en del att säga till om i uttagningarna till Svensk Uppfödningslöpning i b&o..


Om inte alla tecken slår fel har Stall Tilly och Mattias Djuse en del att säga till om i uttagningarna till Svensk Uppfödningslöpning i början av november.
I ett Breeders Crown-lopp på Solvalla på tisdagen gav hingsten Usain Tilly intrycket av att vara äldre än sina två år.
Exempelvis var startbilen något nytt i hästens andra lopp i karriären men grejades med lätthet. Anders Zackrisson utmanade med Mizita Sound men gav upp och kröp ner bakom Usain Tilly i den första kurvan.
Mattias Djuse kunde sitta alldeles lugn hela loppet och stack undan med vad som behövdes efter 1.20 första 1000 meterna.
- Han uppträdde som att han aldrig gjort annat och bara följde bilen. Sedan blev det behagligt då jag fick sitta i ledningen första varvet. Det blev en snabb avslutning och han vann på ett bra sätt, sammanfattade Solvallatränaren.
Usain Tilly vann debuten från positionen utvändigt ledaren i augusti. Tisdagens lopp var ytterligare ett fall framåt inför tvååringarnas största lopp Svensk Uppfödningslöpning.
Björn Goop satt snett utvändigt hela loppet med norsktränade Custom Cheval (tvåa) och tryckte på i den sista kurvan utan att ha så mycket för det.
Usain Tilly gav ett fint intryck och segertiden skrevs till 1.17,1 över 2140 meter auto.
- Det var härligt att köra det här loppet. Vi fick in honom rätt tidigt och han har ju gjort det mesta rätt och det har inte varit några konstigheter. Han har alltid visat att han haft lite extra talang, sa Mattias Djuse. 

”Långa ben” sa Kihlström
På tisdag körs uttagningarna till Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks på Solvalla.
Kvällen innehöll två lopp som kan ses som förvärmning inför klassikerna.
Örjan Kihlström hjälpte Adrian Kolgjini med kuskandet i treåringsloppet Gay Noons lopp för hingstar och valacker.
Dominic Wibb kom från en imponerande seger under derbyhelgen på Jägersro och spelades till favorit. Från ett tiondespår hittade Örjan Kihlström andraparet utvändigt direkt men lämnad den positionen redan dryga varvet från mål för att inte låta andrahandsfavoriten Global Annuity (Peter Untersteiner) vara ifred i ledningen.
Kihlström satt med spända tömmar och lät Dominic Wibb få övertag på ledaren i god tid före mållinjen. Segertiden 1.14,0 över 2140 meter auto.
- Han fick göra jobbet sista 1200 meterna och det gjorde han ju på ett väldigt bra sätt med en del krafter kvar. Det är en stor häst med långa ben som lägger mycket mark under sig, sa en nöjd Örjan Kihlström.

Alaska inte med i Oaks
Dramatik blev det i Juliennes lopp för treåriga ston.
Björn Goop satt i ledningen med Mellby Hawaii som galopperade in på upploppet. Mattias Djuse tog över med Jolene Boko efter en resa i andraparet utvändigt - men blev nedspeedad av Daniel Redéns Alaska Kronos, körd av Örjan Kihlström
En vinnare född i Italien som alltså inte får vara med och kvala till Oaks.
- Enkelt ska vi inte säga när det var en häst som galopperade, men hon vann i alla fall och var bra, summerade Kihlstöm.
Kvällens mest spelade häst på V64-spelet var holländaren Giant Shadow. Sexåringen tog sin första seger för Björn Goop i juni och på tisdagskvällen var det dags för femte raka.
52-procentaren inledde från ett elftespår. 800 meter från mål lyfte Björn Goop ut sin häst som avgjorde mycket säkert upploppet ner.
Segern var hästens 19:e på 22 starter och tiden i mål  nya rekordet 1.11,5 över 1640 meter auto.
- Han har uppfört sig bra hela tiden. Nu var det långt fram men han har tränat så bra att jag hade stort förtroende för honom, sade Björn Goop.
Jerry Riordans Shadow Gar vann Stoeliten från ledningen för Carl-Johan Jepson.
Sex rätt på V64 delade ut 5297 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75


56-årige Ingvar Nyberg jobbar heltid som serviceman på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på Sandö. Hästar ..


56-årige Ingvar Nyberg jobbar heltid som serviceman på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på Sandö.
Hästar och trav är en hobby. Ingvar Nyberg är en ofta anlitad lånekusk med amatörlicens som i år vunnit 25 lopp och kört in drygt 1,1 miljon kronor. Ett snyggt personligt rekord med nästan fyra månader kvar av året
Under hemmabanan Danneros breddloppsdagar för de små i sporten har Nyberg fått husera fritt i år utan konkurrens av världskusken Ulf Ohlsson.
Hoppet har också vuxit om att kanske, kanske kunna ta kuskarnas liga 2019. Men det gick inte i år heller.
- Det var lite surt men livet går vidare ändå. Inför sista tävlingsdagen i år på Dannero i lördags gällde det att jag skulle vinna ett lopp på sex uppsittningar. Men det var lättare sagt än gjort. Det blev en andraplats som bäst och det var inte ens nära då heller, säger Ingvar Nyberg, och tillägger:
- Det var min chans i livet det här, och den brände jag. Hästarna jag körde gjorde vad de kunde i alla fall så då måste man vara nöjd hur det än går.

”En hedrande andraplats”
Ingvar Nyberg har aldrig ens varit nära att bli champion på någon bana. I satsningen i år kom han upp i över 150 körda lopp och är därmed överkvalificerad för att vara med i de så kallade breddloppen nästa år.
- Nästa år kan jag inte köra några breddlopp så det är därför det blir svårt att bli champion då. Men det är en hedrande andraplats. Jag är jättenöjd med säsongen. Jag har kört jättefina hästar och då är allting mycket enklare. Det är ju en hobby det här för mig. Jag kör på kvällar och ledig tid. Det är roligt, en lagom nivå, säger Ingvar Nyberg.
2019 vann han V75 för första gången. I augusti blev det seger hemma på Dannero med Elisabeth Lundholms Everest Sisu.
Nyberg har vunnit runt 270 lopp. Han nämner Amatör SM-titeln 2015, ett V86-lopp och de två segrarna i Norrländska Elitstoet som minnesvärda från karriären.
Ulf Ohlsson har i år kört drygt 1500 lopp och tagit 227 segrar. Sveriges segerrikaste kusk de tre senaste åren och lär vinna allsvenskan även 2019.
107 gånger kuskchampion på banorna i Sverige.
- Han är otrolig egentligen, jätteduktig, säger Ingvar Nyberg.

Mikael Wikner, Kanal 75


Fem tippar V75Kanal 75..


Monté verkar vara grejen för den femåriga fransyskan. I fjol vann hon två av fyra starter i disciplinen och när hon nu gjorde &arin..

Monté verkar vara grejen för den femåriga fransyskan. I fjol vann hon två av fyra starter i disciplinen och när hon nu gjorde årets första start under sadel spurtade hon till enkel seger tillsammans med Martin Guillaume efter ett vilsamt lopp på innerspår. Gävletränaren Fredrik Wallin deläger själv hästen och han kunde tillsammans med övriga delägare glädja sig åt en segercheck på 152 000 kronor. De som spelat på Euskara fick också bra betalt då hon delade ut över elva gånger pengarna på vinnarspelet.

Ola Johansson, Kanal 75


Allsvenska kuskligan:1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 222-189-1372. Jorma Kontio, Solvalla, 153-82-873. Carl Johan Jepson, Färjestad, 146-150-1184. Örjan Kih..

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 222-189-137
2. Jorma Kontio, Solvalla, 153-82-87
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 146-150-118
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 146-123-95
5. Björn Goop, Färjestad, 136-84-74
6. Peter Untersteiner, Halmstad, 122-75-86
7. Erik Adielsson, Solvalla, 100-65-38
8. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 94-133-113
9. Johan Untersteiner, Halmstad, 93-73-55
10. Kim Eriksson, Mantorp, 79-53-63  
11. Christoffer Eriksson, Jägersro, 78-75-61
12. Magnus A Djuse, Östersund, 77-64-45
13. Conrad Lugauer, Jägersro, 66-27-19
14. Robert Bergh, Åby, 64-55-33
15. Oskar J Andersson, Romme, 63-62-43
Siffror till och med 8 september

Kanal 75


Den karismatiske Jägersro-tränaren har bestämt sig för att sluta med travhästuppfödning. Detta skriver Sulkysport om. Han kommer h..


Den karismatiske Jägersro-tränaren har bestämt sig för att sluta med travhästuppfödning. Detta skriver Sulkysport om. Han kommer heller inte att förnya sin tränarlicens nästa år. Därmed blir årets kull med ”Face-hästar” den sista.
– Jag har bestämt mig. Alla ska bort, utom fem franska ston som vi ska ha i franska stamboken. Jag har köpt betäckningsrätter i bland annat Ready Cash och Bold Eagle och det vore dumt att inte använda dem, säger Lutfi Kolgjini till Sulkysport.
Ludde har över 50 fölston och meningen är att försäljningen ska gå snabbt och att allt ska vara klart 1 oktober. Han kommer fortsättningsvis att jobba kvar i stallet och hjälpa sönerna Adrian och Dante.
– Vi har haft, och har fortfarande, en fantastisk travsport i Sverige, men det är ju ingen hemlighet att jag varit starkt kritisk länge mot hur saker och ting sköts och fungerar. Jag har hållit på med det här i 45 år, fyller 60, har helt enkelt tröttnat på att jobba oerhört hårt med allt. Därför har bestämt mig för att lägga ner uppfödningen och inte förnya min licens nästa år. Jag ska istället lägga allt fokus på att hjälpa Adrian och Dante med träningsrörelsen, säger Kolgjini till Sulkysport.

Kanal 75


Årets upplaga av Masters-finalen på Vincennes i Paris bjöd på stor dramatik. Förhandsfavoriten Cleangame fick en tung inledning till..

Årets upplaga av Masters-finalen på Vincennes i Paris bjöd på stor dramatik. Förhandsfavoriten Cleangame fick en tung inledning till positionen utvändigt om ledande Mindyourvalue W.F., samtidigt som fixstjärnorna Propulsion och Bold Eagle serverades vilsamma resor. In mot slutkurvan styrde Örjan Kihlström på från tredje par utvändigt med Propulsion och kort senare hittade Björn Goop ut i andra par utvändigt med Bold Eagle. Det tyngre loppet till trots såg Cleangame oslagbar ut in på upploppet och Jean-Michel Bazire satt med sträckta linor och bara bevakade de bakomvarande. Men när han skulle köra undan den sista biten slog Cleangame plötsligt ihop och galopperade bort vad som skulle ha blivit en imponerande seger.
- Propulsion är en mästare som alltid gör sitt jobb och jag är väldigt glad att han fick vinna på Vincennes i dag. Det här är antagligen världens största travbana och att få stå här med min häst, det är overkligt. Jag kan knappt tro det för det såg ut som att vi skulle bli tvåa och så står vi plötsligt här som vinnare. Det snurrar i mitt huvud, sa en segerrusig Daniel Redén.
Örjan Kihlström har kört Propulsion på Vincennes många gånger och äntligen fick ekipaget sätta dit den berömda pricken över i:et.
- Att Cleangame galopperade var förstås synd för loppet och jag tycker synd om hästen och hans ägare, men det är sådant som kan hända i lopp. Och jag tycker att Propulsion förtjänar segern. Han har tävlat bra på Vincennes i hela sin karriär utan att få ta en riktigt stor seger. Så jag är glad för hästens skull att han fick vinna nu.
Bahia Quesnot blev tvåa efter en virvlande spurt och Bold Eagle knep tredjeplatsen föra en tapper Mindyourvalue W.F. Segertiden över de 2 700 meterna skrevs till 1.11,9 och förstapriset uppgick till 1 754 631 kronor.

Styrkedemonstration av Amazing Dynamite
Propulsion var inte den enda svensktränade hästen som fick segerdefilera under eftermiddagen på Vincennes. I Prix d’Eaubonne stod Tomas Malmqvist-tränade Amazing Dynamite för sitt livs prestation när han efter ett blytungt lopp krigade ner Björn Goops Furious Francis över upploppet. Det var Amazing Dynamites andra raka fullträff på Vincennes och för det fick han precis som senast närmare 230 000 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Det kördes Breeders Crown i Umeå under fredagskvällen som även ingick i V64-tävlingarna. Robert Dunder har en jättefin fyraå..


Det kördes Breeders Crown i Umeå under fredagskvällen som även ingick i V64-tävlingarna.
Robert Dunder har en jättefin fyraåring i Even’s Cool Boy som inte var anmäld till Svenskt Travderby och istället tar sikte mot Europaderbyt och Breeders Crown-finalen i november. Nu blev det en övertygande seger i försöket i Umeå efter att han fått en fin löpning och angrep i tredje,- och fjärdespår genom sista sväng. Kort före mål tog sig Even’s Cool Boy förbi ledande Lexington Tooma och vann med knapp men säker marginal. Tränar gör Robert Dunder som även satt i segersulkyn.
I det efterföljande Breeders Crown-loppet för treåriga hingstar och valacker blev det på nytt en hemmaseger och en imponerande sådan av Dante Godiva, tränad av Ingemar Hultqvist och körd av Mika Forss. Hästen tog sin femte seger i sjätte starten när han plockade ner ledande Easy Caah från dödens den sista biten.
Peter Ingves kör storfavoriten Dreammoko åt Björn Goop I lördagens V75-tävlingar på Solänget. Nu vann Ingves åt Goop-tränade Fanny Chenal i Breeders Crown för fyraåriga ston. Fanny Chenal tog direkt hand om ledningen och vann avstannade med knapp men säker marginal i mål.
En överraskning kom i Breeders Crown för treåriga ston när Krakas, tränad och körd av Jan Ove Olsen, spurtade till seger.

Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se