De senaste travnyheterna


De finska sportjournalisterna har utsett Solvallakusken Jorma Kontio till årets bäste inom travet.Det var 26:e gången som stjärnkusken fic..

De finska sportjournalisterna har utsett Solvallakusken Jorma Kontio till årets bäste inom travet.
Det var 26:e gången som stjärnkusken fick utmärkelsen, skriver Travronden.
På galan, där man utser den bäste i 72 olika idrotter, fick även Jorma Kontios dotter Anna-Julia Kontio priset som bäst inom ridsporten.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Double Exposure var den stora sportsliga behållningen under tisdagens tävlingar på Solvalla. Loppet med blott fem hästar i var förlag..


Double Exposure var den stora sportsliga behållningen under tisdagens tävlingar på Solvalla. Loppet med blott fem hästar i var förlagt innan V64-tävlingarna och megafavoriten infriade förväntningarna utan problem. Hon höll enkelt upp ledningen från innerspåret och fick dirigera i ett behagligt tempo. Hästarna låg på rad med stallkamraten In Toto Sund i ryggen och första varvet travades efter 1.15,8. Men sedan gick det undan ut på slutrundan när Darling Mearas kom upp utvändigt och synade Double Exposure. Men det blev aldrig någon match och Daniel Redéns stjärnsto gled lekande lätt ifrån över upploppet. Detta efter en avslutning via 1.11 sista varvet och 1.09 sista femhundra metrarna. Segertiden skrevs till 1.13,5 över distansen 2140 meter med bilstart. Tvåa blev In Toto Sund och trea Darling Mearas.
- Det blev ganska odramatiskt. Hon är väldigt snabb ut och det kändes stabilt hela vägen, sa Örjan Kihlström.
Double Exposure radade upp V75-segrar i fjol och har vunnit 15 lopp på 34 starter och sprungit in drygt 4,3 miljoner kronor. Hon blir onekligen högintressant att följa i storloppen i år.

Very Kronos föll tungt
Om Double Exposure var en favorit som höll var det tvärtom för Very Kronos som föll tungt i V64-inledningen. Den högkapable Svante Båth-tränade femåringen var jättefavorit och spelad till 12 för 10 i vinnarodds. Han galopperade hejdlöst i starten och hade inte en tanke på att ställa sig. Very Kronos fick sedan springa med över 100 meter efter fältet och slutade sist i mål.
- Han gick bra iväg i två provstarter men tyvärr gick det inte. Hästen kändes annars bra och jag körde 1.13 i 1600 meter och det gjorde han bra i hand. Jag ser inga katastrofmoln på himlen, sa Erik Adielsson.
Van loppet gjorde istället Jula Extreme och Björn Goop efter en resa i rygg på ledaren och lucka trehundra meter kvar.

Lyckat inhopp av Viktor
Marcus Lindgren annonserade på sociala medier under måndagskvällen efter kusk till Hierro Boko då han själv blivit sjuk efter hemkomsten från en Australien-resa. Lärlingen Viktor Lyck nappade på erbjudandet och hörde av sig till Marcus och fick köra hästen. Det slutade med succé då han styrde in Hierro Boko till seger via en vass avslutning. I en tät slutstrid slog han av Greyhound Boko och Björn Goop precis på mållinjen.
- Det var ett angenämt förtroende att få köra och det var kul att få sätta dit honom, sa Viktor Lyck som till vardags jobbar som försteman hos Svante Båth.

Michael Carlsson, Kanal 75


Solvalla-tränaren är kvar i Frankrike när intervjuen görs måndag eftermiddag. Han har precis satt sig i bilen i Normandie för vid..


Solvalla-tränaren är kvar i Frankrike när intervjuen görs måndag eftermiddag. Han har precis satt sig i bilen i Normandie för vidare färd till Paris och flyget hem till Sverige på kvällen. Med sig har han sin veterinär Nicolas Dimitri och de har varit ute hos Readly Express på Björn Goops filial i Mortree i Normandie. Under söndagen blev stjärnhästen femma i Prix de Belgique för Björn Goop. Det var sista genrepet inför det stora slaget på Vincennes om två veckor då Readly Express ska försöka försvara fjolårssegern i Prix d’Amerique.
- Allt gick precis enligt planerna i loppet. Han gick med skor och det var meningen att köra snällt. Det var lågt tempo och han satt sist och fick sedan gå med ute i tredje- och fjärdespår runt sista kurvan. Björn körde ingenting med honom över upploppet och hästen var inte trött i mål. Han blåste ingenting efteråt, säger Timo Nurmos.
- Björn ringde i går kväll och hade kollat om på loppet igen och var nöjd. Jag var också nöjd. Det var flera omstarter och hästen fick ytterligare lite rutin på det och han fick lite mer snabbhet i benen eftersom han bara hade styrketränat inför senaste starten. Nu hoppas och tror jag att han ska vara på topp om två veckor och då blir det barfota runt om.

”Pigg och glad dagen efter”

Vad har ni gjort under måndagen hos Readly Express?
- Vi har bytt skor på honom och jag skodde honom från tävlingsskor till träningsskor. Han hade fina hovar när jag bytte skorna och jag åker ner på fredag igen för att köra nästa snabbjobb med hästen. Han var jättepigg och glad i dag och har tagit loppet på rätt sätt.
Vem eller vilka tycker du är värsta motståndarna i Prix d’Amerique?
- Bold Eagle är värst emot och sedan Belina Josselyn och Propulsion. Kanske Bird Parker att han kan vara med när det nu är lite mjukare bana och inte går lika fort som tidigare. Han är mer stark än snabb och Vincennes bana är mjukare i år och mer skonsam än tidigare. Men samtidigt är den inte lika snabb som förra året. Prix de Belgique vanns på en 1.13-tid men Prix d’Amerique kommer säkert att gå två sekunder snabbare, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75


5 Tippar V75 Solvalla 19 januariFem_tippar_V75_v3_FIN.pdfLars-Ove Pettersson, Kanal 75..

5 Tippar V75 Solvalla 19 januari

Fem_tippar_V75_v3_FIN.pdf

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


 Robert Bergh och Björn Goop selade ut tre hästar vardera i måndagens inledande lopp på Vincennes. Hårdast betrodd och favorit ..

 Robert Bergh och Björn Goop selade ut tre hästar vardera i måndagens inledande lopp på Vincennes.
Hårdast betrodd och favorit i loppet var Goops val Tellmeastory som kördes offensivt till ledning, men fick släppa ifrån sig kommandot och fullföljde till femtepriset.
Angle of Attack bidade sin tid i kön och spurtade vassast av alla i händerna på Dominik Locqueneux, vilket räckte för att blåsa förbi samtliga utom bortflyende Calou Renardiere.
Ragazzo da Sopra knep sjättepriset medan Aileron, Furious Francis och Mellby Drake slutade utanför prispengarna.

Robin Johansson, Kanal 75


Förra måndagen gick Propulsion sitt första tuffare träningspass efter sjukdomen som drabbade hästen i samband med senaste starten p&ar..

Förra måndagen gick Propulsion sitt första tuffare träningspass efter sjukdomen som drabbade hästen i samband med senaste starten på Romme i mellandagarna.
Den här måndagen fick den nyblivne åttaåringen arbeta ännu hårdare och tonerna från stallet på Twitter efter jobbet gick i dur.
”Stenhårt träningspass för Propulsion idag, 6st intervaller (går normalt 5st som mest) dessutom i tufft tempo. Tar han detta jobb bra(vilket jag tror och hoppas)då är vi med i surret på allvar igen.”
”I eftermiddag väntar solariet och massage #PDA”
Det twittrade Daniel Redén ut på måndagen och följde upp med:
”Kan även tillägga att pulsen i dagens träning var högre än i hans flesta starter. Vi snackar hård träning.”
Propulsion sprang in över 11 miljoner kronor under 2018, vilket är rekord för en svensktränad travare under en säsong, inkluderat tredjeplatsen i Prix d’Amerique.
Årets Prix d’Amerique körs 27 januari på Vincennes i Paris med cirka nio miljoner kronor i totala prispengar.

Robin Johansson, Kanal 75


Allsvenska kuskligan:1. Örjan Kihlström, Solvalla, 7-6-42. Ulf Ohlsson, Solvalla, 6-9-93. Carl Johan Jepson, Färjestad, 6-6-24. Johan Untersteine..


Allsvenska kuskligan:
1. Örjan Kihlström, Solvalla, 7-6-4
2. Ulf Ohlsson, Solvalla, 6-9-9
3. Carl Johan Jepson, Färjestad, 6-6-2
4. Johan Untersteiner, Halmstad, 6-5-2
5. Jorma Kontio, Solvalla, 6-1-0
6. Conrad Lugauer, Jägersro, 5-2-0
7. Kaj Widell, Solvalla, 5-1-0
8. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 4-7-8
9. Torbjörn Jansson, Solvalla, 4-3-3
10. Mikael J Andersson, Färjestad, 4-2-6
11. Ulf Eriksson, Bollnäs, 4-2-1
12. Ove A Lindqvist, Umeå, 4-1-4
13. John Östman, Umeå, 4-1-1
14. Björn Goop, Färjestad, 4-0-2
15. Christian Månsson, Skellefteå, 4-0-0
Siffror till och med 13 januari 2019

Kanal 75


Åt överlägsne Boss de Meleuc fanns ingenting att göra men lika långt som Carabinieri hade till vinnaren var avståndet ner till ..

Åt överlägsne Boss de Meleuc fanns ingenting att göra men lika långt som Carabinieri hade till vinnaren var avståndet ner till trean Volcan de Bellande. Carabinieri avverkade de 2 200 meterna på kilometertiden 1.13,3, tre tiondelar sämre än vinnaren, och andrapriset uppgick till cirka 220 000 kronor. Boss de Meleuc belönades med 400 000 kronor. Carabinieri tränas av Peter Untersteiner och red gjorde Franck Nivard.

Ola Johansson, Kanal 75


Travets stjärnor ska hyllas på den årliga Hästgalan i Stockholm 8 februari och på söndagen offentliggjordes nomineringarna i de..

Travets stjärnor ska hyllas på den årliga Hästgalan i Stockholm 8 februari och på söndagen offentliggjordes nomineringarna i den tyngsta kategorin för de tvåbenta profilerna. Titeln Årets tränare kommer att tilldelas Björn Goop, Timo Nurmos, Daniel Redén eller Jerry Riordan.

Björn Goop
Hemmabana: Färjestad
Segrar 2018: 183
Vinstsumma 2018: 34 619 595 kronor
Segerprocent 2018: 17,5
Största seger 2018: Stochampionatet, Axevalla (Mellby Free)

Timo Nurmos
Hemmabana: Solvalla
Segrar 2018: 201
Vinstsumma 2018: 40 464 466 kronor
Segerprocent 2018: 29,6
Största seger 2018: Prix d’Amerique, Vincennes (Readly Express)

Daniel Redén
Hemmabana: Solvalla
Segrar 2018: 122
Vinstsumma 2018: 43 393 660 kronor
Segerprocent 2018: 24,3
Största seger 2018: Svenskt Travoaks, Solvalla (Conrads Rödluva)

Jerry Riordan
Hemmabana: Halmstad
Segrar 2018: 50
Vinstsumma 2018: 16 738 536 kronor
Segerprocent 2018: 12,1
Största seger 2018: Elitloppet, Solvalla (Ringostarr Treb)

Ola Johansson, Kanal 75


Kandidaterna till Årets kusk tillkännagavs på söndagen och vinnaren utses under Hästgalan i Stockholm 8 februari.Björn GoopHemma..

Kandidaterna till Årets kusk tillkännagavs på söndagen och vinnaren utses under Hästgalan i Stockholm 8 februari.

Björn Goop
Hemmabana: Färjestad
Segrar 2018: 211
Inkört 2018: 46 730 410 kronor
Segerprocent 2018: 18,3
Största seger 2018: Prix d’Amerique, Vincennes (Readly Express)

Carl Johan Jepson
Hemmabana: Färjestad
Segrar 2018: 216
Inkört 2018: 23 904 011 kronor
Segerprocent 2018: 15,3
Största seger 2018: E3-final, Gävle (Betting Gangster)

Örjan Kihlström
Hemmabana: Solvalla
Segrar 2018: 199
Inkört 2018: 58 308 710 kronor
Segerprocent 2018: 17,5
Största seger 2018: Svenskt Travderby, Jägersro (Who’s Who)

Ulf Ohlsson
Hemmabana: Solvalla
Segrar 2018: 346
Inkört 2018: 41 282 472 kronor
Segerprocent 2018: 16,4
Största seger 2018: Jubileumspokalen, Solvalla (Makethemark)

Kanal 75


Inte sedan Moni Makers triumf 1999 har ett sto vunnit Prix d’Amerique på Vincennes i Paris. Om två veckor kan det bli ändring på de..

Inte sedan Moni Makers triumf 1999 har ett sto vunnit Prix d’Amerique på Vincennes i Paris. Om två veckor kan det bli ändring på det. Belina Josselyn visade att hon är redo att ge grabbarna en match när hon i bländande stil skar mållinjen som etta i söndagens genrep - Prix de Belgique. Segern fick hon emellertid inte behålla. Efter att hennes tränare Jean-Michel Bazire förvånat med att släppa ifrån sig ledningen när fältet närmade sig slutkurvan och sedan regelvidrigt kört över Valko Jenilat i sin iver att hitta fritt spelrum diskvalificerades ekipaget.

Skräll grejade Pd’A-biljett
Därmed gick segern till fjolårsvinnaren Bird Parker och ingen skugga ska falla över hans prestation. Jean Philippe Monclin lät den Philippe Allaire-tränade hingsten avancera i tredjespår i uppförsbacken och sedan han tagit över ledningen höll han stark hela vägen in i mål. Andraplatsen gick till överraskningen Bahia Quesnot som imponerade när hon rundade fältet ute i spåren genom slutkurvan. Den sista Prix d’Amerique-biljetten gick välförtjänt till Carat Williams. Efter att ha slutat femma-fyra-fyra i vinterns övriga så kallade B-lopp fick han äntligen kliva upp på pallen.

Readly Express femma
Titelförsvararen i Prix d’Amerique, Timo Nurmos-tränade Readly Express, tävlade med skor på hovarna och kördes som väntat passivt. Sedan Björn Goop hittat Bahia Quesnots rygg i sista sväng såg ekipaget ändå ut att kunna blanda sig i striden men över upploppet tappade den svenske fixstjärnan något och till slut blev han femma. Loppets andre svensk, Johan Untersteiners Day Or Night In galopperade vid upploppets början när han skulle vridas på till anfall från rygg på Readly Express.
Prix de Belgique var sista chansen att kvala in till Prix d’Amerique på Vincennes 27 januari. Dit återstår nu 7 av de 18 platserna och de kommer att tilldelas de anmälda hästar som har tjänat mest pengar.

Resultat uttagningslopp till Prix d'Amerique: 
Prix de Bretagne 18/11:

1. Davidson du Pont
2. Delia du Pommereux
3. Bird Parker 
Prix du Bourbonnais 9/12:
1. Delina du Pommereux
2. Belina Josselyn
3. Bird Parker
Prix de Bourgogne 30/12:
1. Bold Eagle
2. Readly Express
3. Uza Josselyn
Prix de Belgique 13/1:
1. Bird Parker
2. Bahia Quesnot
3. Carat Williams
Prix Tenor de Baune 23/12:
1. Looking Superb
Criterium Continental 23/12:
1. Eridan

Ola Johansson, Kanal 75


Det är Svenska Hästsportjournalisternas klubb, SHK, som har utsett de nominerade till Årets häst i trav-Sverige 2018 och folket får v..

Det är Svenska Hästsportjournalisternas klubb, SHK, som har utsett de nominerade till Årets häst i trav-Sverige 2018 och folket får vara med och rösta på den kandidat de tycker ska tilldelas den prestigefulla titeln. Vinnaren utses på Hästgalan 8 februari.

Mellby Free, sto, 5 år
Resultat 2018: 14: 9-3-2
Intjänat 2018: 6 105 830 kronor
Största seger 2018: Stochampionatet, Axevalla
Tränare: Björn Goop, Färjestad
Ägare: Mellby Gård AB
Skötare: Sofia Hansson

Propulsion, hingst, 8 år
Resultat 2018: 14: 8-3-3
Intjänat 2018: 11 008 827 kronor
Största seger 2018: Åby Stora Pris, Åby och UET Trotting Masters Final, Östersund
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Ägare: Stall Zet
Skötare: Ellinor Wennebring

Readly Express, hingst, 7 år
Resultat 2018: 8: 3-2-2
Intjänat 2018: 7 697 283 kronor
Största seger 2018: Prix d’Amerique på Vincennes
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Ägare: Bro Byggnads AB
Skötare: Inga Perk

Ringostarr Treb, hingst, 9 år
Resultat 2018: 7: 3-0-0
Intjänat 2018: 5 048 749 kronor
Största seger 2018: Elitloppet, Solvalla
Tränare: Jerry Riordan, Halmstad
Ägare: E.V.A.M.Racing Trotter SRLS
Skötare: Heli Tarrimaa

Röstar gör man på www.aretshast.se.

Ola Johansson, Kanal 75


..


Den Björn Goop-tränade kvartetten bestod av Evening Prayer, Caresse, Mamasan och Well Done La Marc. Loppet kördes på Vincennes-banan i Pari..


Den Björn Goop-tränade kvartetten bestod av Evening Prayer, Caresse, Mamasan och Well Done La Marc. Loppet kördes på Vincennes-banan i Paris under fredagseftermiddagen och här kan man verkligen snacka om full pott.
Vann gjorde jätteskrällen Evening Prayer för Pierre Yves Verva. Förstapriset var 20 250 euro (cirka 220 000 kronor) och segertiden blev 1.13,3 över distansen 2700 meter. Det åttaåriga stoet spurtade bäst av alla sedan hon fått fritt mitt på upploppet. Det var hästens andra seger på fransk mark, hon vann även i slutet av november förra året.
Tvåa blev bra spurtande Caresse, körd av David Thomain och trea blev Mamasan med Franck Nivard i sulkyn. Som om inte det var nog så knep stallkamraten Well Done La Marc fjärdeplatsen och där satt Björn Goop själv i sulkyn. Hästen satt fastlåst över mållinjen.
Totalt sprang Goops fyra hästar in 41 400 euro, cirka 450 000 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


Tre kategorier återstår och under lördagen kommer nomineringarna till Årets Häst att offentliggöras och på söndag pr..


Tre kategorier återstår och under lördagen kommer nomineringarna till Årets Häst att offentliggöras och på söndag presenteras Årets Tränare och Årets Kusk.
Vinnarna avslöjas på Hästgalan den 8 februari.

De nominerade är:
Årets tvååring

Belker (Sten O Jansson, Visby)
Bythebook (Svante Båth, Solvalla)
Global Adventure (Svante Båth, Solvalla)
Trix On Line (Sören Norberg, Jägersro)

Årets treåring
Betting Gangster (Jerry Riordan, Halmstad)
Conrads Rödluva (Daniel Redén, Solvalla)
Global Welcome (Svante Båth, Solvalla)
Inti Boko (Timo Nurmos, Solvalla)

Årets fyraåring
Mellby Free (Björn Goop, Färjestad)
Selmer I.H. (Ingemar Hultqvist, a, Umåker)
Villiam (Timo Nurmos, Solvalla)
Who´s Who (Pasi Aikio, Solvalla)

Årets äldre
Heavy Sound (Daniel Redén, Solvalla)
Makethemark (Petri Salmela, Boden)
Pastore Bob (Johan Untersteiner, Halmstad)
Readly Express (Timo Nurmos, Solvalla)

Årets sto
Conrads Rödluva (Daniel Redén, Solvalla)
Darling Mearas (Stefan Persson, Halmstad)
Mellby Free (Björn Goop, Färjestad)
Run Chica Run (Peter Untersteiner, Halmstad)

Årets kallblod
Eld Rask (Jan-Olov Persson, Hagmyren)
Månprinsen A.M. (Gunnar Melander, Dannero)
Stjärnblomster (Jan-Olov Persson, Hagmyren & Bollnäs)
Tekno Eld (Jan-Olov Persson, Hagmyren)

Årets komet
Rebecca Dahlén, Solvalla
Magnus A Djuse, Östersund
Marc Elias, Jägersro
Emilia Leo, Gävle

Kanal 75


The Bucket List F. trivs onekligen på fransk mark. I slutet av november vann han ett större lopp på Vincennes och under fredagseftermiddagen va..


The Bucket List F. trivs onekligen på fransk mark. I slutet av november vann han ett större lopp på Vincennes och under fredagseftermiddagen var det dags igen. I Prix de Mauriac blev det en övertygande seger efter en tuff löpning. Han var spelad till favorit i loppet och fick en bra start men galopperade efter en bit. Han ställde sig snabbt men fick sedan trava hela loppet igenom i tredjespår som sistahäst utvändigt. I utgången av sista kurvan lyfte Franck Ouvrie ut hästen till anfall och The Bucket List F. avslutade storstilat över upploppet och kopplade ett säkert grepp den sista biten. Segertiden skrevs till 1.13,6 över distansen 2850 meter. Förstapriset var 25 200 euro, cirka 275 000 kronor. Femårige The Bucket List F. tränas av Helena Burman på Jägersro.

Michael Carlsson, Kanal 75


Grand Slam 75 avgörs den här veckan i Mantorp och det är en bana som Mikael Selin har varit tränare på länge. Han har varit proff..


Grand Slam 75 avgörs den här veckan i Mantorp och det är en bana som Mikael Selin har varit tränare på länge. Han har varit proffstränare sedan 2003 och merparten av stallets 23 hästar har han fött upp (stall Marke) och äger själv tillsammans med sambon Christel Berntsson.
- Det blir mer harmoni i stallet så. Men jag har även några utomstående hästägare som jag känner väl. Fast skäller dom på mig så skäller jag tillbaka, säger han och skrattar.
Mikael Selin driver även ett åkeri sedan tio år tillbaka som en extra inkomst.
- Det är bra att ha något som betalar hästarna. Jag har chaufförer som kör döda djur från gårdar till förbränning och så blir det energi av det.
- Sedan sitter jag i styrelsen på Mantorptravet och jobbade även lite extra där under en period när de inte hade någon chef.

I fjol sprang stallets hästar in drygt 1,1 miljoner kronor och vann 17 lopp och var bland de tre främsta i 40 starter.
Vad säger du om fjolåret?
- Det var bra. Jag har inte så många hästar längre och det är ett begränsat material. De jag har är inga toppstammade med Muscle Hill som pappa. Det här är ”Korpen” och jag var fullt nöjd med fjolåret. Innan dess hade vi en tråkig period när hästarna aldrig blev friska men nu har det äntligen rättat till sig, säger Mikael Selin.

”Krafter kvar i V75-finalen senast”
På söndag selar han ut två formstarka hästar på Grand Slam 75. Tiger Marke är favorit och Glide Marke är tredjehandsfavorit i skrivande stund. Först ut är Tiger Marke som vann ett Klass 1-försök för tre starter sedan och senast blev femma i V75-finalen på Solvalla annandag jul.
- Tiger Marke (GS-7) har hållit sig skapligt fräsch nu och travar bättre på ålderns höst. Han var duktig senast i finalen från ett dåligt läge. Erik Adielsson valde att köra invändigt och det var nog rätt eftersom det var stenhårt motstånd och han mötte hästar som var bättre än honom. Han gick med bra fart över mål efter att han fått luckan och Erik sa att det fanns krafter kvar till nästa gång. Eftersom hästen är skör så har han bara fått lugn träning efteråt och det här loppet kommer lagom i tid.
- Han går ner i klass och möter inte lika bra hästar den här gången. Då var det hästar som Martin de Bos och Illuminati som han mötte. När han vann för tre starter sedan svepte han dom från sjuhundra kvar efter en kort galopp från start. Näst senast blev han nerspeedad av Sheriffen. Hästen är snabb ut och läget med spår två är perfekt. Men han kommer inte förbi innerspårets Gianluca Boko från start. Taktiken får Calle (Carl Johan Jepson) bestämma. Jag tror att han är bland de tre och om det klaffar kan han mycket väl vinna, säger Selin.

”Hästarna han möter är inte bättre än honom”

I Grand Slam 75-avslutningen har du även med Glide Marke som kommer från seger. Han startar i en Spårtrappa från spår 13 och körs även han av Carl Johan Jepson. Chanserna där?
- Glide Marke (GS-7)
är en ganska fin häst som har varit lite omogen i sitt uppträdande. Men nu börjar han att lära sig och han var duktig vid segern senast. Då öppnade han bra och backade sig runt och spurtade ner allihopa. Jag tycker att han har varit bäst när han har fått vara med där framme och det har han ju inte läge för nu. Men han måste lära sig att gå bakifrån också.
- Det är ett lite chansartat läge men Calle är väldigt bra på att hitta lösningar och luckor. Det är alltid svårt att backa och gå runt ett så stort fält och det vill till att det inte är för många som ska sitta i andraspår för då kan det bli för långt fram. Annars är hästarna han möter inte bättre än honom och han ska också kunna vara med bland de tre. Även han kan vinna om det klaffar, säger Mikael Selin.
Vem tycker du är bästa chansen?
- Jag tycker att är likvärdigt mellan de båda. Men det är inga hästar man sätter sig i dödens med och vinner utan det krävs rygglopp. Enligt prognosen ska det snö på söndag och det kan bli så att hästarna måste gå med broddar. Blir det för mycket snö i banan är det inte bra. Det skulle missgynna mina hästar om det blir för snömoddigt för båda två kräver fäste.

Michael Carlsson, Kanal 75


Svante Båths National Prince reds till ledningen av Emeline Desmigneux och in mot slutkurvan hade han och Shogun D.K., med Maxence Pean i sadeln, ryckt if..

Svante Båths National Prince reds till ledningen av Emeline Desmigneux och in mot slutkurvan hade han och Shogun D.K., med Maxence Pean i sadeln, ryckt ifrån motståndarna. Men någon upploppsduell blev det aldrig då Shogun D.K. stack ifrån till överlägsen seger samtidigt som National Prince tröttnade och även tvingades släppa Baxter Street förbi sig. Shogun D.K. startade med 25 meters tillägg över grunddistansen 3 000 meter och i mål visade klockan kilometertiden 1.14,6. Loppets förstapris uppgick till 90 000 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Inte sedan Maharajahs fullträff 2011 har det blivit svensk seger i Prix de Belgique. Kanske kan Timo Nurmos-tränade Readly Express ändra på..

Inte sedan Maharajahs fullträff 2011 har det blivit svensk seger i Prix de Belgique. Kanske kan Timo Nurmos-tränade Readly Express ändra på det i årets upplaga. Han är den i svenskduon som tillmäts störst möjligheter på förhand. Men eftersom han redan är klar för Prix d’Amerique 27 januari står mer på spel för Johan Untersteiners Day Or Night In. Prix de Belgique är det sista loppet där Prix d’Amerique-biljetter delas ut och för att lägga beslag på en sådan får inte Day Or Night In sluta sämre än trea.

Startlista
Prix de Belgique
2 850 meter

1. Day Or Night In - Mathieu Abrivard
2. Eridan - Eric Raffin
3. Cash Gamble - Franck Nivard
4. Davidson du Pont - Franck Ouvrie
5. Delia du Pommereux - Damien Bonne
6. Charly du Noyer - Yoann Lebourgeois
7. Uza Josselyn - Gabriele Gelormini
8. Carat Williams - David Thomain
9. Valko Jenilat - Francois Lagadeuc
10 Belina Josselyn - Jean-Michel Bazire
11. Billie de Montfort - Pierre-Yves Verva
12. Readly Express - Björn Goop
13. Bird Parker - Jean-Philippe Monclin
Förstapris: cirka 500 000 kronor

Resultat övriga uttagningslopp till Prix d'Amerique:
Prix de Bretagne 18/11:

1. Davidson du Pont
2. Delia du Pommereux
3. Bird Parker
Prix du Bourbonnais 9/12:
1. Delina du Pommereux
2. Belina Josselyn
3. Bird Parker
Prix de Bourgogne 13/1:
1. Bold Eagle
2. Readly Express
3. Uza Josselyn
Prix Tenor de Baune 23/12:
1. Looking Superb
Criterium Continental 23/12:
1. Eridan
(Minst 6 av de 18 platserna i Prix d’Amerique återstår att fylla efter Prix de Belgique. De kommer att tilldelas anmälda hästar efter hur mycket pengar de har tjänat)

Ola Johansson, Kanal 75


2014, 2015 och 2016 var tre framgångsrika år för Sandra Eriksson. Hon blev då i rask takt kuskchampion på Skellefteåtravet tv..


2014, 2015 och 2016 var tre framgångsrika år för Sandra Eriksson. Hon blev då i rask takt kuskchampion på Skellefteåtravet två år i rad innan hon 2016 även slog till med att bli champion hemma på Bodentravet.
Framgångarna har fortsatt bland annat med en filial i Eskilstuna med före detta sambon Petter Lundberg och segrar i bland annat V75.
2018 började bra med en triumf i loppet ”V75 Lärlingschampion” på Solvalla tillsammans med Björn Goop-tränade Farouk B.R.
De tre senaste åren har hon legat stadigt runt två och en halv miljon kronor i inkörda pengar.
- Jag körde säkert hundra lopp färre i fjol men vann några större segrar så det blev ett riktigt bra snitt per start. Så även om man alltid vill vinna mera måste jag vara riktigt nöjd med året, säger Sandra Eriksson.
Petter Lundberg och Sandra Eriksson fick mycket uppmärksamhet som ett framgångsrikt par i travbranschen. Efter separationen har Sandra Eriksson flyttat hem till gården som ligger dryga kilometern från travbanan i Boden. Lundberg satsar på att etablera sig som tränare i Eskilstuna.
- Jag och Petter har ett fortsatt bra samarbete med hästarna, så det fungerar bra, säger hon.

”Tycker jag har fina möjligheter”
Med en nybyggd hästgård i Boden och etablerade kontakter i branschen vill hon nu satsa på att bli professionell travtränare. Troligen hoppar hon på kursen på Wången i höst.
- Åtminstone som det ser ut. Planen är i alla fall att jag ska gå kursen och ta ut licensen. Det är mer för att det är praktiskt med en proffslicens. Annars har jag väl aldrig funderat så mycket på att bli proffs tidigare. Nu känner jag för att stå på egna ben och tycker att jag har fina möjligheter. Det enda som saknas är väl i princip licensen då, säger Sandra.

Behöver avlastning
Om hon fått bestämma hade hon redan kunnat kalla sig professionell.
- Jag ville gå kursen redan i höstas men eftersom jag har ett helt stall här med hästar som jag måste sköta blev det aldrig av. Måste helt enkelt ha tag i någon som hjälper mig med hästarna den tiden jag är borta. Men i höst ser det ut som att det kommer att kunna ordna sig med den saken, säger Sandra Eriksson.

”Hoppas hon satsar”
Bodens travbanechef David Zimmer ser förstås gärna att Sandra blir proffs på banan. I så fall blir hon banans tredje kvinnliga tränare i slutet av året.
I Norrbotten finns ju sedan tidigare Gunnel Fredriksson och Hanna Olofsson, den senare Fredrikssons dotter som nyligen blev tränarchampion på hemmabanan för andra året i följd.
- Sandra är ju född till det här. Så om jag får tycka någonting så säger jag att det är självklart att hon ska bli egen tränare. Sandra har ju visat att hon är bra med hästarna och är ju också så pass bra och etablerad att det inte borde vara någon diskussion. Det handlar om en naturbegåvning som vi nu hoppas tar steget fullt ut och satsar, säger David Zimmer.

Mikael Wikner, Kanal 75


Det var snöblandat regn som föll över Solvalla vilket medförde besvärliga förhållanden och en krävande bana. En som one..


Det var snöblandat regn som föll över Solvalla vilket medförde besvärliga förhållanden och en krävande bana. En som onekligen trivdes under de här förutsättningarna var Einstein Sisu. Det var han som imponerande mest på V64 och Örjan Kihlström lämnade ingenting åt slumpen från bakspåret. Så fort tempot bedarrade styrde han fram utvändigt om den ledande favoriten Lightningsky. Einstein Sisu satte rejäl press på ledaren och tog över redan i sista sväng. Han stack ifrån till en övertygande seger och var förkrossande överlägsen.
- Vi fick en bra position på en gång men det gick så otroligt sakta. Han var pigg själv och låg på så det gick lite fortare än jag hade tänkt mig. Men han kändes så fin så han fick sköta farthållningen själv. Han var väldigt på hugget och vann med tussarna kvar, sa Örjan Kihlström.

Sorbet vann – men missgynnad av skor
Om Einstein Sisu imponerade så var intrycket inte detsamma på megafavoriten Sorbet som vann i V64-1. Örjan Kihlström styrde till ledningen knappa 1500 meter kvar efter att Rokkakudo släppt täten via 1.11,5 första halvvarvet. Då trodde nog många att det skulle bli en promenad i parken för storfavoriten. Men utvändige West Wing ville annat och gick i närkamp över upploppet. Sorbet tappade stilen (banan?) och när Örjan Kihlström ryckte huvan på hästen fick han inget direkt svar. Det såg ut som att det var nära galopp men Sorbet redde ut det och vann knappt men säkert. West Wing höll tappert till andraplatsen.
- Det är konstiga förhållanden. Det ser jobbigt ut för många hästar. Sorbet är jättemissgynnad av att gå med skor men om vi ska åka till Frankrike så måste han ha matchtempo i sig och det kan han få här med skor, sa tränaren Daniel Redén.

Rykande spurt av Pablo Andover
I övrigt på V64 så levererade Pablo Andover en rykande avslutning när han via en sylvass spurt ställde konkurrenterna schack matt. Hästen har haft mycket otur på slutet men fick nu en välförtjänt fullträff för sin tränare Bengt L Axelsson.
- I dag lurade vi dom. Jag var nöjd hela vägen och tänkte att även om vi inte får luckan så sparar jag hästen. Jag kände att jag hade väldigt mycket att åka med och när vi kom ur kröken kände jag att det var grönt, sa Bengt L Axelsson.
Leader Brodde höll tappert till andraplatsen efter en resa utvändigt om ledaren.
Övertygade gjorde även Vine Vision som vann V64-avslutningen för sin tränare Claes Sjöström. Han hittade en perfekt position i andra par utvändigt från spår elva och efter attack över sista bortre långsidan blev segern enkel.
I övrigt så gick Joyeuxanniversaire felfritt för andra gången i karriären och tog en lätt seger i V64-2. Detta efter att Jorma Kontio tagit en lugn start och sedan kört till ledningen tidigt.
Mattias Djuse-tränade Dior Ima vann treåringsloppet, Zoogins lopp, för Ulf Ohlsson efter ledning från start till mål och tjänade 100 000 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


Onsdagens V86-omgång delas mellan Åby och Solvalla och kryddas av en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem tolv miljoner kronor, enbart på &ari..


Onsdagens V86-omgång delas mellan Åby och Solvalla och kryddas av en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem tolv miljoner kronor, enbart på åtta rätt. Omgångens största favorit kommer redan i inledningen och det är Illuminati som tränas av Joakim Lövgren. En häst som är härdad i tuffa sammanhang och efter tredjeplatsen i S:t Leger för fem starter sedan blev det tre raka segrar. Han vann bland annat ett lopp över 3100 meter på Åby (på svenskt rekord 1.14,3a) innan han var helt överlägsen i V75 hemma på Jägersro. Senast blev hästen trea i V75-finalerna på Solvalla Annandag jul efter att ha hamnat omöjligt till. När chefen själv är på skidsemester får lärlingen Bernardo Grasso chansen att köra hästen i lopp. Italienaren började jobba hos Joakim Lövgren 2015 vann sex lopp på 54 starter i fjol.
- Jag trivs jättebra och det är kul att få chansen att köra så här bra hästar. Det blir spännande men jag tror att det ska gå bra. Jag är inte orolig, säger Bernardo Grasso.

”Har två svenska rekord – mycket stark”
- Illuminati (V86-1)
är en mycket bra häst som är väldigt stark och har gått svenskt rekord över både 2100 meter och över 3100 meter. Han är inte så snabb från start men desto snabbare till slut och över lång distans har vi god tid på oss. Senast hade han innerspår och blev fast invändigt. Han fick backa sig loss och när han väl kom ut i sista sväng var det för sent. Men hästen avslutade mycket bra och är i toppform.
- Startspår två bakom bilen nu är perfekt och det är en tuff häst som kan gå utvändigt och vinna. Distansen 3100 meter är en fördel och jag ser det som en mycket bra chans. Han har varit väldigt fin i träningen efter förra loppet och det är en toppchans, säger Grasso.

Ännu en bra chans
Stall Joakim Lövgren har ytterligare en formstark häst med inom V86. Det är Marjons Ivory som har gjort tre starter i Lövgrens regi. Efter en andraplats näst senast blev det seger senast hemma på Jägersro. Nu startar hon i den sjunde V86-avdelningen från spår fyra bakom startbilen. Även hon körs av Bernardo Grasso.
- Marjons Ivory (V86-7) är en intressant häst som har blivit bättre och bättre hos oss. Hon vann säkert senast med krafter kvar och har varit fin i träningen efter det. Distansen går bra och startspåret är mycket bättre än senast då hon hade spår åtta bakom bilen. Jag tycker att även hon ska räknas med bra chans, men Illuminati är den klart bästa chansen, säger Bernardo Grasso.

Michael Carlsson, Kanal 75


Det är den franska tv-kanalen Equidia som meddelar att Anna Mix lägger tävlingsskorna på hyllan. Nu väntar en ny karriär som avel..


Det är den franska tv-kanalen Equidia som meddelar att Anna Mix lägger tävlingsskorna på hyllan. Nu väntar en ny karriär som avelssto för superhästen som tog 19 segrar och sprang in 13,2 miljoner kronor. Hon vann flera V75-lopp i Sverige och slog bland annat världsrekord över 2640 meter under Stochampionatshelgen på Axevalla, samt tog hem Sto-EM på Solvalla efter en ruggig insats.
Hästen var känd för sin enorma styrka och inställning, men också sitt egensinniga sätt. Hon vägrade bland annat att starta i voltstart på Vincennes. Anna Mix blev till och med utkörd i Prix d’Amerique då hon vägrade att starta.
– Hon tjänade 13 miljoner, men tänk då på hur mycket hon stannat bort, säger Sofia Aronsson till Trav365.

”Och vilka lopp hon gjorde”
Sofia skötte träningen av Anna Mix i Sverige i omgångar.
– Hon var inte som alla andra. Anna Mix är otroligt smart, nästan mänsklig på något sätt. Hon kunde gå lös här hemma på gården, så jäkla klok och fin att jobba med samt älskade att träna. Man kunde köra sex intervaller med henne, men hon bara ville få fler och man fick nästan brottas med henne när man skulle köra hem.
– Och vilka lopp hon gjorde! Tredjespår och dödens i sto-EM, sen kvalade hon till Prix d’Amérique med stor startgalopp. Det ska ju inte kunna gå att ge bort 40-50 meter till världseliten, gå runt dom - och sen vinna enkelt med några längder. Det finns ju inte på världskartan. I sitt bästa, fy satan vad bra hon var då. Ett av världens bästa ston någonsin i mina ögon. Och jag tror många håller med mig där, säger Sofia till Trav365.

Kanal 75


Laura Myllymaa, 36, plockade ut sin proffstränarelicens 1 december i fjol och tillhör Halmstadtravets tränarkår. Hon håller till i Si..


Laura Myllymaa, 36, plockade ut sin proffstränarelicens 1 december i fjol och tillhör Halmstadtravets tränarkår. Hon håller till i Simlångsdalen tillsammans med sin sambo Christian Fiore som kör hästarna i loppen. Laura har tidigare jobbat hos Petri Puro där hon bland annat skötte om stjärnor som Cash Crowe och D.D.’s Hitman.
- Jag var hos Petri Puro i tre år och var hans högra hand. Innan dess var jag i Italien i flera år och jobbade med hästar, säger Laura Myllymaa.
- Petri har lärt mig mycket om svensk travsport och jag kände att det kändes som ett rätt beslut att bli egen tränare nu efter att ha jobbat länge hos olika tränare.
- Backträning var nytt för mig som Petri använder sig utav men egentligen gillar jag inte det. Jag använder mig av träning på rakbana och rundbana av mina hästar, fortsätter hon.

”Visste det skulle bli svårt att fånga henne”
Laura Myllymaa har elva hästar i träning, det är åtta på träningslistan men tre har tillkommit senaste dagarna. Framgångarna har inte låtit vänta på sig sedan hon kvitterade ut proffslicensen och antalet hästar i stallet lär utökas om det fortsätter att gå lika bra som det har börjat. Othala vann direkt sedan Laura blev proffs och följde upp med att ta andra raka segern när hon vann i V75 på Nyårsafton. Detta efter en resolut styrning av Christian Fiore som attackerade direkt från tillägg och styrde tidigt till ledningen.
- Hästen hade känts så otroligt fin att jag visste att det skulle bli svårt för de andra att fånga henne om hon kom till ledningen. Det var väldigt roligt att hon vann för hästen är så fin nu, säger Laura.
Othala startar på nytt på lördag i V75 på Jägersro på lördag från spår fem i den första avdelningen.
- Jag hade inte tänkt att starta henne först för vi siktar på V75 i Kalmar i slutet av januari. Men hästen känns så fräsch och fin i träningen och är i toppform att vi startar där också. Det är sista året som hästen tävlar, hon är nio år nu.

Är helt inne på skrällseger – ”en fantastisk häst”
En annan häst som finns i Myllymaas stall är Neverendingdream. Hästen har tidigare varit hos fem olika tränare, och förvisso tävlat bra med blandade resultat, men verkar ha tänt till i sin nya regi. Neverendingdream gjorde första starten för Halmstadtränaren den 20 december på Åby och blev då tvåa från rygg på ledaren. Nu ska hästen vara ännu bättre med loppet i kroppen och ändrad balans, enligt Laura. Neverendingdream startar på Åby i onsdagens V86-omgång som kryddas av en jackpot. En ensam vinnare beräknas kunna ta hem tolv miljoner kronor enbart på åtta rätt. Neverendingdream har ett smaskigt läge med innerspår bakom startbilen över kort distans. Hästen är helt bortglömd i skrivande stund.
- Neverendingdream (V86-3) är en av mina favorithästar. Han älskar att träna och tävla och han gillar mig, ha,ha. Han blir aldrig trött och det är en fantastisk häst att träna, säger Laura Myllymaa.

”Ny balans och vill se honom i ledningen”
- Han var bra i loppet senast men inte perfekt. Han var lite för tung i balansen och hade lite problem i svängarna. Det gick bättre på rakorna. Nu har vi ändrat balansen som blir lättare den här gången.
- Jag var inte så positiv inför förra starten men det är jag nu. Hästen har blivit bättre och bättre och tränar riktigt bra. Han ligger lågt i puls och känns väldigt fin. Han är mycket startsnabb och konditionen är så bra att jag vill se honom i ledningen nu. Startspåret är perfekt på Åby och jag tror att han springer en 1.12-tid om det behövs.
Hur bra chans tror du på?
- Det är spets och slut, säger Laura på svenska och skrattar.
- Jag har varit i Sverige i fyra år och lärt mig lite av språket även om jag helst pratar engelska.
- Så fin som hästen känns hoppas och tror jag på seger.

Michael Carlsson. Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se