Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

De senaste travnyheterna


Axevalla fortsätter att vara en riktig skrällbana. Lördagen var inget undantag och sju rätt belönades med en dryg miljon kronor. Trots ..


Axevalla fortsätter att vara en riktig skrällbana.
Lördagen var inget undantag och sju rätt belönades med en dryg miljon kronor.
Trots att jättefavoriten Readly Express vann så blev det flera hinder på vägen för spelarna. Kristian Lindberg bjöd på en riktig knock tillsammans med Rambo Rivner som var spelad på under en procent.
Ett system inlämnat på atg.se spelade in drygt 5,4 miljoner och innehöll fyra rader med sju rätt. Ett andelssystem i Angered får dela på 1,7 miljoner kronor.
Den högsta V75-utdelning genom tiderna skedde på Axevalla i februari 2010 då en ensam vinnare kunde kvittera ut drygt 67 miljoner kronor. 

Joakim Brundin, Kanal 75


Frode Hamre hade verkligen ställt i ordning två jättefina hästar som vann på V64-spelet när Stochampionatshelgen inleddes. F&oum..


Frode Hamre hade verkligen ställt i ordning två jättefina hästar som vann på V64-spelet när Stochampionatshelgen inleddes. Först ut var Donatomite som svarade för en strålande prestation. Han inledde utvändigt om ledande Tango Negro där första 500 öppnades efter 1.08,7. När det var knappt ett varv kvar övertog Donatomite ledningen och varvade på 1.10,6. Björn Goop lät Tango Negro tassa med i ryggen och vred ut till anfall in på upploppet. Han utmanade hela vägen men Donatomite vägrade att ge sig och höll undan på tiden 1.10,8 över distansen 1640 meter med bilstart.
- Det kändes som att han ville vara först och hästen var riktigt bra, berömde Erik Adielsson.

Härlig duell
Adielsson vann även V64-5 genom att leda från start till mål med Waffle Cone. Här blev det en härlig duell sista halvvarvet där Vamp Kronos, som avancerat fram utvändigt om ledaren 1500 meter kvar, tryckte på stenhårt. Men det Frode Hamre-tränade treårsstoet Waffle Cone försvarade sig storstilat och höll undan i en snabb avslutning efter 1.10,6 sista femhundra metrarna. Segertiden blev 1.13,9/2140a och överbetyg även till Vamp Kronos som föll med flaggan i topp och kämpade storstilat efter en tuff resa. Galopp blev det däremot för favoriten Dibaba när det var sexhundra meter kvar.
- Jag tror att både jag och Christoffer hade stor respekt för Dibaba och när Christoffer såg att hon felade körde han gasen i botten. Vi körde under 1.10 sista femhundra och jag var inte helt säker förrän det var 50 kvar. Vamp Kronos är en tuff häst och hon sög sig närmare och närmare, sa Erik Adielsson.
I V64-avslutningen fick vi också se en stark prestation i Stepping Spaceboy som ledde från start till mål för Stefan Söderkvist. Den av Admir Zukanovic-tränade hästen avslutade med 1.09,1 sista halvvarvet och vann säkert på tiden 1.12,7/2140a.
Förstaprisen i respektive lopp var 100 000 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


Rolex Bigi började karriären hos Åke Svanstedt och radade upp segrarna. Därefter har den högkapable sjuåringen varit runt hos fl..


Rolex Bigi började karriären hos Åke Svanstedt och radade upp segrarna. Därefter har den högkapable sjuåringen varit runt hos flera olika tränare med blandade resultat och han har också haft problem med fräschören och med sjukdomar. Sedan ett år tillbaka är han hos Maria Törnqvist och hos henne har hästen gjort tre starter i år, vilket har slutat med två segrar. Han vann direkt i comebacken i slutet av mars innan det blev galopp och därefter blev hästen sjuk igen. Men när han den 4 juli gjorde en minicomeback på Axevalla vann han lekande lätt med krafter kvar.
- Rolex Bigi (V75-6) är lite halvkaxig för dagen och han brukar ju vara bra när han är så. Det har kommit efter senaste loppet. Han har haft en infektion hela våren och varit lite däven och down, så jag är glad att han är lite laddad. Det är bra, säger Maria Törnqvist.
- Det är jättesvårt att säga i vilken form han är i. Han har ju fortfarande vinterträningen i kroppen även om han tappade lite då han fick vila inför förra loppet. Men min magkänsla är att det räcker bra för hästen behöver inte vara så mycket tränad, det räcker om han känns fräsch och fin, vilket han gör.

”Är fruktansvärt tuff - lättare skor nu"
Hur Rolex Bigi kan hantera innerspåret och hur snabbt han kan öppna är svårbedömt för Maria. Hon kan heller inte säga rakt ut att hästen har bra vinstchans, men en sak är i alla fall säker enligt henne.
- Kapacitetsmässigt är det ingen som är huvudet högre än honom. Han har lopp i kroppen och när han är i ordning är han fruktansvärt tuff, det har han visat förut. Men jag har inte kört några tuffa jobb med honom efter senaste starten.
- Han har aldrig haft spår ett i voltstart men det ska inte vara några problem. Stefan Söderkvist är superbra, han kör med hjärnan och tänker på hästen att det kommer fler lopp. Vi får hoppas att det klaffar för honom.
- Han kommer att gå med lite lättare skor den här gången, aluminiumskor. Jag tror att det kommer att göra lite i aktionen för han var lite trång i aktionen senast, säger Maria Törnqvist.

Michael Carlsson, Kanal 75


Finalen i Norrlands Grand Prix på Bergsåker var ett mycket fint lopp med flera fyraåriga kulltoppar. Muscle Hustle var nyligen tvåa i Sp..


Finalen i Norrlands Grand Prix på Bergsåker var ett mycket fint lopp med flera fyraåriga kulltoppar. Muscle Hustle var nyligen tvåa i Sprintermästaren där han duellerade med Diamanten upploppet ner. Nu öppnade han återigen snabbt bakom bilen och dundrade till ledningen. Efter en inledning på 1.10,8 de första femhundra metrarna så varvade Muscle Hustle på 1.13,9. I rygg på ledaren satt Milligan’s School och fram utvändigt om ledaren inför slutrundan kom Deimos Racing.
Men runt slutkurvan skruvade Bergh upp tempot ytterligare och in mot upploppet ryckte han undan i ett par längders ledning. De övriga kunde aldrig hota och Muscle Hustle vann väldigt enkelt på tiden 1.11,9 över distansen 2140 meter med bilstart.
Tvåa blev Milligan’s School och trea blev Deimos. Därmed duggar de penningstinna segrarna tätt för Bergh. Efter Sprintermästaren så vann Diamanten 300 000 kronor i ett fyraåringslopp på onsdagskvällen och den här segern med Muscle Hustle var värd en kvarts miljon kronor.
- Det här var jättekul och efter att han torskade Sprintermästaren lite knappt så var det kanon. Han är riktigt fin och det kändes att han hade gått framåt efter Sprintermästaren. Det var verkligen mersmakande det första jobbet jag körde efteråt. Han har tagit det till en nivå till, sa Robert Bergh som ropade in Muscle Hustle på auktion i Lexington i USA för 60 000 dollar.
- Jag var på Lexington för första gången i mitt liv och hade gått och laddat för den här hästen i en vecka. Jag trodde nog att jag får den för 20 till 30 000 dollar men jag höjde armen en sista gång på 60 000 och fick honom.
- Han får vara med i Breeders Crown och det har vi kvar att ladda för. Sedan är ägaren från Frankrike och vi ska titta lite på Criterium Continental under julhelgen men det är långt dit och svårt att planera redan nu på sommaren.

Hesiod vann 200 000 kr
Det kördes även final av Norrlands Elitserie på Bergsåker, med 200 000 kronor i förstapris. Där blev det seger för favoriten Hesiod. Han fick en fin resa som tredje häst på innerspår av Ulf Ohlsson samtidigt som det var högt tempo i täten. Det var ledande Swarowski som blev het framme i ledningen. Hon höll mycket tappert som tvåa men kunde inte stå emot Hesiod som spurtade till en säker seger. Vinnartiden för den Petri Salmela-tränade treåringen blev 1.13,2/2140a.

Michael Carlsson, Kanal 75


På tisdag smäller det på Jägersro när det är dags för ”Sommarens Elitlopp”, Hugo Åbergs Memorial, med en ..


På tisdag smäller det på Jägersro när det är dags för ”Sommarens Elitlopp”, Hugo Åbergs Memorial, med en miljon kronor till vinnaren. Sprinterloppet körs i samband med solnedgången inför en väldig publik runt Malmös travbana som skapar en magisk stämning.
Titelförsvarare är Propulsion som vann loppet i fjol tillsammans med Örjan Kihlström. Efter en resa i rygg på ledande Mosaique Face kom han loss kort före mål och slog av ”Mosaiquen” den sista biten. Tränaren Daniel Redén minns loppet som i går.
- Det var otroligt stort och mäktigt. Det var varmt och det är ett fint minne jag kommer att ha länge i livet. Vi får försöka upprepa det på tisdag så att jag får dubbla minnen därifrån, säger Daniel Redén.

Snart ifatt fjolårssiffrorna
Efter dubbelsegern i V86 på onsdagskvällen med Tobin Kronos och Canari Match är det en tränare på topp som vi pratar med på onsdagseftermiddagen. Fattas bara annat när stall Daniel Redén är helt överlägsna i den allsvenska tränarligan. Stallets hästar har sprungit in 20,2 miljoner kronor hittills i år, att jämföra med de 22,4 miljoner som hästarna sprang in under hela fjolåret.
- Det går otroligt bra och jag är väldigt nöjd förstås, säger han lite försynt.

”Tror att Örjan laddar iväg bra”
De siffrorna lär ökas på under tisdagskvällen då Redén skickar två hästar till Jägersro som även kör V75. Mest fokus är det förstås på Propulsion som fick en drömlottning med innerspår, precis samma läge som han hade förra året när han vann.
- Det är bra. Han får ett fint lopp därifrån och sedan får vi se om han kan hålla ledningen. Det är en fördel att det är 1609 meter då bilen släpper närmare kurvan. Jag skulle tro att Örjan laddar iväg bra för att försöka få ledningen. Så får vi se om det räcker för att hästen kan ta den. Det är inte omöjligt. Han är i alla fall på innerspåret, vilket är så mycket bättre än att ha spår åtta och få kämpa därifrån. Blir han fast så blir han fast. Man måste tänka på hästen också. Det går inte att bomba på ute i spåren varje gång, menar Redén.
Och tillägger:
- Men jag vill egentligen inte spekulera i hur loppet blir kört. Det kanske blir som med Canari Match i går. Man trodde att han skulle hålla upp ledningen men var chanslös. Det får bli som det blir.

”Helt osannolikt”
Efter andraplatsen i Elitloppet vann Propulsion Norrbottens Stora Pris från utvändigt om ledaren. Senast i Årjäng formligen flög han fram i en rasande avslutning men det fattades någon futtig centimeter från att han hade hunnit fram och slå av ledande och vinnande Dante Boko. Klockorna visade att hästen avslutade 1.05 sista fyrahundra metrarna och 1.08,5 sista varvet.
- Det var helt osannolikt vad fort han gick till slut. Örjan sa efteråt att han aldrig hade åkt så fort över ett upplopp. Han trodde att han skulle bli femma, sexa när de svängde in på upploppet för det var så långt fram.
- Hästen har bara blivit bättre och bättre efter Elitloppet. Formen har stegrats hela tiden och är riktigt bra just nu. Nu är han i samma fina författning som när han vann Åbergs i fjol.
Är han rentav ännu bättre än förra året?
- Ja, men han har ju utvecklats och fått en helt annan hårdhet, så det tror jag. Förra året vann han Åbergs på 1.08,9 med skor och boots. Nu går han ju barfota.
Tror du att han vinner igen?
- Han är ju titelförsvarare och ska väl vara favorit men möter väldigt bra hästar i toppform. Så det blir ingen lätt match men vi ska försöka. Det är klart att jag hoppas och tror på bra chans. Han har i alla fall känts jättefin i jobben efter senaste starten så det blir spännande, säger Daniel Redén.

”Jättebra prestation av Wild Honey”

Du har även med Wild Honey i tisdagens V75-omgång. Hon var tvåa bakom Readly Express senast. Chanserna där?
- Wild Honey (V75-2)
var tillfixad inför senaste starten och travade mycket bättre. Hon gjorde en jättebra prestation och hade fått tagit det ganska lugnt i jobben inför den starten. Så att hon inte vann tar jag inte så hårt på och dessutom var det en väldigt bra häst hon mötte. Nu möter hon bara ston igen samtidigt som hon går framåt med loppet i kroppen. Jag tror att hon är långt framme igen och det blir inga ändringar.

Michael Carlsson, Kanal 75


Darling Mearas var kullens drottning bland de treåriga stona i fjol och vann det största loppet Svenskt TravOaks. I år har planen och matchning..


Darling Mearas var kullens drottning bland de treåriga stona i fjol och vann det största loppet Svenskt TravOaks. I år har planen och matchningen gått ut på att ha henne på topp för att även vinna det största loppet för fyraåriga ston, Stochampionatet. Att loppet dessutom körs på Stefan Perssons gamla hemmabana Axevalla gör inte saken sämre. En bana som han en gång i tiden började att springa på långt innan han blev tränare.
- Alla vill ju vinna Stochampionatet såklart, men för mig som är därifrån och har sett de flesta upplagorna på plats så länge man har hållit på, vore det självklart något extra. Det vore oerhört stort om det lyckades, säger Stefan Persson.

Broder Håkan kör Luck Is Back
Det blev succé i uttagningsloppen för Halmstadtränaren då han inte bara kvalade in Darling Mearas som vann enkelt från ledningen. Han skrällde även med Luck Is Back som spurtade ettrigt till seger. Det är naturligtvis stort att ha två hästar med i loppet som har 1,2 miljoner kronor i förstapris. Eftersom Kevin Oscarsson som jobbar i stallet är avstängd, fick broder Håkan chansen att köra Luck Is Back.
- Det är roligt för Håkan och han är en duktig kusk. Dessutom passar han bra på den här typen av hästar, menar Stefan.
- Båda hästarna mår bra och de har joggat lite lätt under veckan och fått massage. De känns fortsatt jättefina och hästarna är i bästa tänkbara författning. Allt jobb är gjort och nu gäller det bara att slippa otur. Det ser väldigt spännande ut.

”Kändes kanonfin – mycket krafter kvar”
Darling Mearas har tagit åtta segrar på 13 starter och bara varit utanför prispallen en gång. Hon har sprungit in 3,7 miljoner kronor och efter att ha suttit fast i årsdebuten har hästen övertygat i två raka segrar. Näst senast spurtade hon ner samtliga från spår tolv i ett Breeders Crown-lopp via en mycket snabb avslutning. Och senast i uttagningsloppet till Stochampionatet vann hon enkelt från ledningen.
- Hon kändes kanonfin och vann lätt med mycket krafter kvar. Hästen har känts jättefin hela året och även på Rättvik näst senast. Hon har känts fräsch och fin och har fått tre fina lopp i kroppen efter sitt uppehåll.
- Hästen har blivit starkare i kroppen gentemot i fjol och bär upp sig bättre nu. Förra året sprang hon och kotade över lite men det gör hon inte längre.

”Kan absolut vinna”
Darling Mearas fick spår fyra bakom bilen när startspåren lottades och är invändigt om den värsta konkurrenten och favoriten Cash Crowe. Men det är väldigt starka konkurrenter i övrigt och många menar att det här är ett av de bästa Stochampionaten (V75-6) som har körts.
- Framförallt bredden håller oerhört hög klass. Jag vill inte förringa någon annan men jag vill inte byta häst med någon. Det säger jag också för att jag tycker så oerhört mycket om min häst. Det är en stentuff final men jag har en väldigt bra känsla. Hon kan absolut vinna, säger Stefan Persson.
- Jag kommer att prova ordentligt från början. Hon öppnade jättebra i försöket utan att jag laddade med henne och hon är väldigt snabb ut. Nu blir det dessutom barfota runt om. Hon sprang ju barfota i fjol men nu är hon som sagt starkare i kroppen och har bättre hovar så jag tror att det kommer att passa ännu bättre i år.

”Innerspår är bingo för Luck Is Back”
Stefan Perssons andra häst, Luck Is Back, så var det en rejäl skräll när hon vann sitt uttagningslopp. Efter en resa i tredje par invändigt kom hon ut femhundra meter kvar och via en vass spurt över upploppet fångade hon in Unrestricted kort före mål.
- Det var överraskande, fast egentligen inte eftersom jag visste att hon hade den kapaciteten. Men jag tyckte inte att hon hade visat den rätta formen innan och var lite svårbedömd i träningen. Så jag hade inga jätteförhoppningar fast egentligen är hon så här pass bra även om hon inte alltid har tagit fram det på rätt sätt.
- Nu fick hon ett perfekt läge och innerspår är bingo för hennes del. Hon kommer att få en riktigt bra resa och då avslutar hon vasst som senast. Jag var jäkligt nöjd med henne i försöket och hon springa med och tjäna fina pengar här. Hon kommer dessutom att gå framåt med senaste loppet i kroppen. Det blir samma balans och utrustning igen, barfota runt om och norskt huvudlag. Det var första gången hon gick med norskt senast.

Michael Carlsson, Kanal 75


36-årige Linus Svensson är uppvuxen i Härnösand och känner travfolk från norr till söder. Under Axevallas trippeltrav ä..


36-årige Linus Svensson är uppvuxen i Härnösand och känner travfolk från norr till söder.
Under Axevallas trippeltrav är planen att hinna med så mycket som möjligt av festen och kombinera det med jobbet med hästarna fredag, lördag och söndag.
I lärlingsloppet, V75-2, på lördagen tänker han sälja sig dyrt med Bålsta Palema och det är spets som gäller trots ett åttondespår bakom bilen.
- Han fruktansvärt startsnabb och jag kommer att göra ett allvarligt försök att komma dit i alla fall, säger Svensson, som har tre V75-segrar sedan tidigare.
Till Skaraslätten kom Linus Svensson tillsammans med arbetsgivaren Niclas Stenquist. Efter två år hos honom bar det av norrut igen för fem år hos Robert Bergh i Sundsvall. Lika länge jobbade Svensson hos Åke Svanstedt på Axevalla.
Sedan några år är han anställd hos Pär Hedberg och Stall Palema.

Kopplar av med golfen
Helgen med Stochampionatet betyder en hel del. En färgklick och hemmabanans största helg för året.
- Det är ett väldigt pusslande nu under trippeltravet. Samtidigt som stallet vill ha med så många hästar som möjligt i loppen, är det mycket annat som händer. Som golfen exempelvis. Jag har 30 i handicap…det är inte det bästa förstås. Men golf är en jätteavkoppling för mig. säger han och berättar att golfandet klaras av fredag och lördag morgon före tävlingarna. 

Åttonde bra i trappan
Pär Hedberg och Stall Palema startar tio hästar i helgen. Lärlingen Linus Svensson får chansen med två och det är Bålsta Palema i lärlingarnas lopp på V75 under lördagen som är den hetaste chansen.
Valacken har tagit de flesta av sina segrar från ledningen. Senast övertygade hästen i Halmstad V75 (klass I) där han drog undan i ledningen för Mikael J Andersson.
Det är så kallad spårtrappa som gäller i lärlingsloppet och stallet riskerade spår 13 eller 14 med Bålsta Palema. Ett åttonde blev bästa tänkbara.
- Det blev absolut bästa spåret. Sedan är han fruktansvärt startsnabb också och jag kan inte göra annat än att försöka utnyttja det. Kan inte styra ner i alla fall. Han var ju jättebra senast då han vann från ledningen och gör ju sina bästa lopp därifrån. Så för mig är taktiken klar.
Full laddning alltså trots att det är ett vågspel från åttondespåret?
- Jag måste ju…hästen är så bra nu. Sedan får vi se om det räcker för ledningen på en gång – det vet i tusan – men jag kommer att göra ett allvarligt försök att komma dit i alla fall. Han känns jättefin i träningen och håller samma form som då han vann i Halmstad. Det är ingenting som tyder på att han ska vara sämre till på lördag i alla fall. Det blir barfota runt om igen, jänkarvagn och kanske ändrar vi till ett stängt huvudlag.
I silverdivisionen (V75-6) kör Mikael J Andersson Aron Palema, där blev det ett springspår med voltstart.
- Hästen känns jättefin och gör alltid stabila lopp. Han har flera gånger visat vilket hög kapacitet han har och formen är fortsatt bra. Han ska räknas.

Mikael Wikner, Kanal 75


Det var som vanligt publiken som skötte spårlottningen och drog bollarna till Åbergs i samband med tisdagens tävlingar på Jäger..


Det var som vanligt publiken som skötte spårlottningen och drog bollarna till Åbergs i samband med tisdagens tävlingar på Jägersro. Propulsion blir stor favorit efter den makalösa avslutningen till andraplatsen i Årjängs Stora Sprinterlopp i lördags. Efter spårlottningen kan spekulationerna börja och det blir alltså samma utgångsläge som Propulsion hade förra året. Då öppnade han snabbt men kunde inte svara ut Mosaique Face i första kurvan, men fick luckan kort före mål och hann fram till seger. Det återstår att se vilken taktik som Örjan Kihlström väljer den här gången med startsnabbe Propulsion. Om han kan svara ut startraketer som Workout Wonder, Ringostarr Treb och Dante Boko.
Den flerfaldige storloppsvinnaren Twister Bi fick ett bra läge med spår fyra bakom bilen och körs som vanligt av Christoffer Eriksson.

Hugo Åbergs Memorial – 1609 meter auto
1) Propulsion
2) Djali Boko
3) Carabinieri
4) Twister Bi
5) Workout Wonder
6) Ringostarr Treb
7) Dante Boko
8) Shadow Gar
9) Day or Night In
10) Oasis Bi

Michael Carlsson, Kanal 75


Campingen på Axevalla har börjat fyllas med husvagnar inför tredagarsmeetinget i helgen. Sportsligt mynnar allt ut i söndagens Stochampiona..


Campingen på Axevalla har börjat fyllas med husvagnar inför tredagarsmeetinget i helgen. Sportsligt mynnar allt ut i söndagens Stochampionatet (V75-6) - landets största lopp för fyraåriga ston.
Petri Puro meddelar allt väl med klara förhandsfavoriten Cash Crowe när vi ringer för att checka läget.
I uttagningsloppet sprintade hon undan enkelt i ledningen för Johnny Takter i första starten på ett par månader.
Halmstadtränaren har hela tiden sett söndagens stora final som årets huvudmål.
- Jag var precis och kollade Cash Crowe i dag (måndag), böjde henne lite och hon såg väldigt fin ut. I uttagningsloppet var hon bättre än jag vågade tro på förhand och med det loppet i sig känns det som att hon är i toppform nu. Så här fräsch har hon aldrig varit, säger Puro.

Inte möjlig insats?

Som många hästar har Cash Crowe dragits med lite småproblem under uppbyggnaden. Hon har tagits lugnt och som treåring blev det bara två lopp.
Säsongen i år har gått som på räls. Petri Puro hade tänkt gå ganska rakt på Stochampionatet men valde till slut ändå att matcha för Drottning Silvias Pokal under våren, för rutinens skull.
En galopp i uttagningsloppet höll på att ställa till det och finalen nåddes via en tredjeplats.
- Loppet hon gör i finalen från spår tolv trodde man ju inte skulle vara möjligt. Fantastisk. Men det är just sådana här saker som kommer fram eftersom. När hon bara gjort åtta lopp. Utan galoppen hade hon stått här med åtta raka och då hade det varit ännu mera märkvärdigt, eller hur?

"Tror jag har bästa hästen"
Den mycket framgångsrike Halmstadtränaren har vunnit Stochampionatet en gång tidigare. 2005 satte Peter Ingves dit Fama Currit. 1981 jobbade han som lärling hos Stig H Johansson och hade hand om Varia som vann Stochampionatet det året.
På söndag går han för guld med Cash Crowe som han äger, tränar och har fött upp.
- Skulle jag tippa någonstans så spikade jag nog henne. För jag tror att jag har bästa hästen. Hon kan öppna riktigt snabbt men kan sedan tas upp och köras sakta …det är en jättestor fördel och jag är så tacksam för att hon har det sättet trots att hon är efter Ready Cash.
- Nu verkar fräschören dessutom vara klart mycket bättre än den var i drottningens pokal. Men det blir ingen lätt match så klart. Jag har respekt för Perssons Darling Mearas och Strömbergs Unique Juni. Det var nog de tre som imponerade mest i kvalet, vad jag kunde se.
Hur ska loppet bli kört på söndag för att du ska vara helt nöjd?
- Min häst har nog stora chanser att vinna, men jag vet inte hur det ska bli kört. Det är väldigt svårt att avgöra och just i det fallet är det kuskens uppgift (Johnny Takter) att studera och fundera ut taktiken ur alla olika vinklar, kontra hästens kapacitet och hårdhet. Min häst är allround i alla fall och har gått från alla lägen.
Finns det inte något du behöver förändra eller är mindre nöjd över inför söndagen?
- Det enda lilla bekymret…som det känns i alla fall… är att hon blev lite irriterad på bettet i försöket. Jag ska se vad jag kan göra åt det, vilket bett jag ska byta till.
Hur är den här donnan som individ om du jämför med dina andra toppston som exempelvis Fama Currit och Camilla Highness?
- Hon är väldigt cool med människor. Litar på dem. Men när jag tänker på det så kanske att hon börjar få lite toppsto-karaktär och humör ändå? Hon går tillsammans med ett sto i hagen. En kompis som hon går väldigt bra ihop med nu och man vill inte ändra något. Hon är en väldigt snäll häst. Lite temperamentsfull hemma i träningen är hon, men på banan har hon hittills betett sig perfekt för att vara en Ready Cash-avkomma. Vi har inte behövt bottna henne i loppen hittills. Hon har sprungit med full fart över mållinjen i alla lopp och det gör nog sitt att hon har en väldigt bra bild av det här med tävling, säger Petri Puro.
Bara dagar kvar till Stochampionatet. Harmoni råder i favoritlägret.

Mikael Wikner, Kanal 75


Up And Quick gjorde sig illa under måndagen och det visade sig att han drabbats av en hovbensfraktur. En allvarlig skada som innebär att hästen ..


Up And Quick gjorde sig illa under måndagen och det visade sig att han drabbats av en hovbensfraktur. En allvarlig skada som innebär att hästen blir borta länge från tävlingsbanan. Han missar därmed den stora travfesten på Jägersro tisdagen den 25 juli där förstapriset i Hugo Åbergs är en miljon kronor.
Framtiden är därmed oviss för den nioårige hingsten som vann Prix d’Amerique 2015 och har sprungit in 20 miljoner kronor.
Istället blir det Shadow Gar som går in och tar hans plats i Hugo Åbergs. Det sexåriga italienska stoet, som tränas av Erik Bondo, kommer att köras av Pietro Gubellini.
Lottningen till Hugo Åbergs sker på Jägersro under tisdagskvällen.

Startfältet Hugo Åbergs Memorial:
Carabinieri
Dante Boko
Day or Night In
Djali Boko
Oasis Bi
Propulsion
Ringostarr Treb
Shadow Gar
Twister Bi
Workout Wonder

Michael Carlsson, Kanal 75


I Årjäng tävlas det under den varma delen av året - april till oktober. 18 tävlingsdagar hinns med för travbanan belägen tr..

I Årjäng tävlas det under den varma delen av året - april till oktober. 18 tävlingsdagar hinns med för travbanan belägen tre mil från den norska gränsen.
V75-dagen i juli är känd för att vara välbesökt. I lördags snuddade man vid publikrekordet och var bara 660 själar ifrån rekordnoteringen för två år sedan. Men 14 577 personer för 2017 är travbanechefen Roger Moström mer än nöjd med.
- Ja, jösses. Det kan vi inte gråta över. Jag är förbaskat glad och stolt att vi kan visa att svensk travsport fortfarande kan dra mycket folk. Det tycker jag är viktigt för hela sporten, säger han.
Årjängstravet skyltar med epitetetet: ”Sveriges vackraste bana”. Det finns mycket grönområden och berg runt ovalen där publiken kan slå sig ner. Några karuseller och artister behövs inte i sommarparadiset.
- Vi har lite lekmöjligheter för de yngsta och så där men vi satsar inte så mycket på kringaktiviteter. Det folk vill är att veckla ut en filt eller fälla ut sin plaststol och njuta av miljön och sporten. Vi satsar en del på maten också och där tar vi hjälp av idrottsföreningar som stöttar och ser till att vi får bra service till kunderna, säger Roger Moström.

Rekord då Delicious vann
I Årjäng har julidagen blivit inarbetad och det kommer stadigt storpublik.
Utvecklingen på publiksidan är  8 153 personer 2010 då Lavec Kronos vann huvudlöpningen Årjängs Stora Sprinterlopp, 2011: 12 542 personer (Beanie M.M.), 2012: 11 937 personer (Orecchietti). 2013: 13 338 personer (Sebastian K.). 2014: 14 106 personer (Magic Tonight), 2015  15 237 personer (Delicious U.S.), 2016: 11 123 personer (Nuncio).
Publikrekordet härstammar alltså från i förrfjol – drygt 15 000.
- Att det var 11 000 med Nuncio i fjol berodde väldigt mycket på två saker. Det ena var att det var dåligt väder på förmiddagen. Det regnade på morgonen så de som bor 10-15 mil ifrån banan valde väl att titta på tävlingarna i soffan. Det andra var att vi inte hade någon slagkraftig norsk häst i huvudloppet.
- Med den geografin vi har är det alltid bra med norska hästar som är konkurrenskraftiga. Det är inget vi står och faller med utan det är mer pricken över i:et, säger Roger Moström.

Inget bråk på platserna
Helgen i juli med V75 är en stor eventhelg i värmländska Årjäng. Ett event som når utanför travsfären.
Roger Moström kommer från en chefstjänst inom ishockeyn. När han tillträdde på Årjängstravet 2013 var han nybörjare på trav och hästar.
- Det är en stor skillnad på publik om man jämför med hur man inom hockeyn behandlar vissa klubbars supporters. För att undvika bråk är det viktigt att planera vissa hockeymatcher. På travet är det bara fans till sporten. När man kommer till oss har man det trevligt och respekterar varandra. Allting är bara trevligt och glatt oavsett ålder och kön. Det är liksom bara gemytlig stämning över hela anläggningen.

Mikael Wikner, Kanal 75


..


..


Inget sto har vunnit Svenskt Derby sedan Final Care gjorde det 2001.Men när hästsportens Blå Band reds på Jägersro under söndage..


Inget sto har vunnit Svenskt Derby sedan Final Care gjorde det 2001.
Men när hästsportens Blå Band reds på Jägersro under söndagen var det dags igen. Fältets näst minst spelade häst, Dorcia, gjorde vad många inte trodde var möjligt. I händerna på Carlos Lopez fick hon en perfekt ritt och smög med långt bak hela vägen över distansen 2400 meter. Jockeyn väntade med att spela ut hennes speed till upploppet och med en grym spurt betvingade hon två av förhandsfavoriterna, Gold Tyranny och Stricker kort före mål.
- It Was amazing, jublade Carlos Lopez som vann Derbyt för andra året i rad. I fjol styrde han in Duke Of Burden som även den tränas av Lennart Reuterskiöld Jr.

Tredje svenska Derbyt för ”Junior”
Och Reuterskiöld Jr är som tränare ännu värre då det här var hans tredje svenska derbyseger.
- Jag har svårt att beskriva känslorna men jag är jävligt glad. Det är det 100:e Derbyt och nu är man i historieböckerna på riktigt. Det är mitt tredje Derby och mitt andra i rad. Det är jättestort och jag är överlycklig, sa Lennart Reuterskiöld Jr som hyllade Carlos Lopez ritt.
- Carlos är en expert på att smyga med hästarna. Det finns ingen som är så bra på att smyga som han. Jag kan inte nog beskriva hur nöjd jag är med hästen. Det är helt otroligt och vi har ett fantastiskt team bakom oss, det får man inte glömma.

Lennart Reuterskiöld Jr hade fyra hästar med i Derbyt, däribland favoriten Gold Tyranny som blev trea. Tvåa blev tredjehandsfavoriten Stricker.

Land's End vann Zawawi Cup
I Jägersros största sprinterlopp, Zawawi Cup, blev det en överraskning när Land’s End spurtade till en säker seger och tog därmed sin fjärde raka triumf. Förstapriset var 800 000 och hästen tränas av Francisco Castro och reds till seger av Alexandre Dos Santos.
Det blev minst sagt skrällbetonat på Grand Slam 75 och så svårt att ingen klarade av att hitta alla sju vinnarna. Redan efter sex avdelningar var alla system borta när Dorcia hade skrällt. Sex rätt gav 69 721 kronor och fem rätt gav 2363 kronor. Det blir därmed jackpot på Grand Slam 75 om två veckor när Åmål har hand om tävlingarna söndagen 30 juli. Nästkommande helg körs det istället dubbla V75-omgångar på Axevalla under Stochampionatshelgen.

Michael Carlsson, Kanal 75


Det var krävande förhållanden i Östersund och en smetig bana efter allt regnande.Tand Kraft hade uppvisning när han i överlä..


Det var krävande förhållanden i Östersund och en smetig bana efter allt regnande.
Tand Kraft hade uppvisning när han i överlägsen stil vann sitt uttagningslopp. Kullens kung bland treåringarna i fjol vann det norska Kriteriet och var även tvåa i det svenska Kriteriet trots galopp. Nu tog han sin 14:e seger i 19:e starten när han öppnade bra bakom startbilen och tog ledningen in i den första kurvan. Sedan drog Tand Kraft undan i flera längders ledning ut på slutrundan och var helt ensam på banan. Tvåa blev Bol Brage och trea Hägern T.H. Fyra och även vidare till final blev Bol Odin.
- Han är väldigt stark och rejäl och var bra. Innerspåret är lite smetigt och jag ville egentligen inte köra där men körde i ett jämnt tempo för att det skulle bli jobbigt för de andra. Jätteroligt att vi är i final, sa Jan-Olov Persson.

Dött lopp mellan Eikfaksen och Järvsö Pegasus
I det andra uttagningsloppet blev det dött lopp mellan Eikfaksen och Järvsö Pegasus. Det blev en tät slutstrid där ledande Horgen Lynet stretade emot starkt från ledningen efter att fått öppna tufft för täten. I rygg på ledaren satt Eikfaksen och perfekt placerad i andra par utvändigt Järvsö Pegasus. Örjan Kihlström körde främst emot Eikfaksen i sista sväng och ville inte släppa ut denne för tidigt. Men när Eikfaksen fick luckan in på upploppet var det bara att gasa. Det var precis så att Järvsö Pegasus tog sig förbi Horgen Lynet och exakt på mållinjen nådde Eikfaksen Järvsö Pegasus så att det blev dött lopp. Nämnas ska att Horgen Lynet endast var slagen med ett huvuds marginal om tredjeplatsen. Segertiden blev 1.27,5/2140a, vilket var den snabbaste vinnartiden av alla uttagningslopp. Fyra och med till final blev Brenne Brakar som fick göra grovjobbet utvändigt om ledaren.
- Han gjorde ett bra lopp och går bra varje gång, sa Örjan Kihlström om Järvsö Pegasus.

Enkelt för B.W.Sture
Även i det tredje uttagningsloppet blev det en Jan-Olov Persson-tränad vinnare när B.W.Sture vann enkelt efter ledning från start till mål för Ulf Eriksson. Tvåa blev Bokli Teddy, trea Will Prinsen och fyra Järvsö Odin, även den hästen tränad av Jan-Olov Persson som därmed fick med fem hästar till kallblodsderbyt.
- Jag gillar honom och det har jag gjort sedan första gången jag fick chansen att köra honom. Jag har alltid tyckt att det är en jättefin häst men det har varit lite strul och stolpe ut och han har hoppat några gånger. Men det har känts att det är en riktigt bra häst och det var kul att han fick vinna nu. Han har bra uppfattning, sa Ulf Eriksson.
Finalen i Kallblodsderbyt körs onsdagen 26 augusti i Östersund med 700 000 kronor i förstapris.

Överlägsna ston
Det kördes även uttagningslopp till Derbystoet den här söndagen i Östersund. Rus Can vann överlägset det första av dem från ledningen för Ulf Eriksson. Storfavoriten Uggla I Mossen galopperade bort mycket mark i inledningen men kom tillbaka starkt som trea och är klar för final.
Det andra uttagningsloppet vanns av Granetta och Jimmy Jonsson som även hon var helt överlägsen. De sex främsta från varje försök gick vidare till finalen.
Även finalen i Derbystoet körs onsdagen 26 augusti i Östersund och där får vinnaren 450 000 kronor.

Startlista Svenskt Kallblodsderby: 
Häst-Tränare
1 Eikfaksen - Östein Tjomsland
2 Järvsö Pegasus - Jan-Olov Persson
3 B.W.Sture - Jan-Olov Persson
4 Tand Kraft - Jan-Olov Persson
5 Horgen Lynet - Heidi Moen
6 Hägern T.H. - Jan-Olov Persson
7 Bol Odin - Frode Hamre
8 Järvsöodin - Jan-Olov Persson
9 Bol Brage - Jan Roar Mjölneröd
10 Bokli Teddy - Ola Stormyr
11 Will Prinsen - Vegard Lundström Wolden
12 Brenne Brakar - Robert Bergh

Startlista Derbystoet
Häst-Tränare
1 Brenne Blissi - Jens Kristian Brenne
2 Rus Can - Lovisa Canneryd
3 Granetta - Alf Jonsson
4 Aine G.L. - Jan Roar Mjölneröd
5 Uggla i Mossen - Jan-Olov Persson
6 Väskinge Mia - Robert Skoglund
7 Kaksi Can - Lovisa Canneryd
8 Fäbodjäntan - Elin Hedström
9 Viggjerva - John Wiggen
10 Teknologika - Geir Flåten
11 Järvsö Irene - Caroline Holm

Michael Carlsson, Kanal 75


Det blev en överraskning i det finska storloppet St. Michel Ajo som kördes i Mikkeli under söndagen.Midnight Hour ledde runt om i sprinterloppet ..

Det blev en överraskning i det finska storloppet St. Michel Ajo som kördes i Mikkeli under söndagen.
Midnight Hour ledde runt om i sprinterloppet och höll undan precis före en sylvasst spurtande Workout Wonder. Trea blev Jonesy.
Förstapriset var 70 000 euro.
Daniel Redéns In Vain Sund, som kördes av Per Linderoth, fick en resa i tredje par utvändigt och angrep in på upploppet men schabblade med travet den sista biten och kunde inte köras för fullt.

Kanal 75


Dante Boko knep en plats när han vann Årjängs Stora Sprinterlopp.Under söndagen gjorde Jägersros sportchef Mats Ahlkvist klart med de ..


Dante Boko knep en plats när han vann Årjängs Stora Sprinterlopp.
Under söndagen gjorde Jägersros sportchef Mats Ahlkvist klart med de tre sista hästarna, vilka blev Djali Boko, Ringostarr Treb och Oasis Bi.
Favorit blir fjolårsvinnaren Propulsion.
Startspåren lottas tisdag kväll på Jägersro.

Hugo Åbergs Memorial:
Carabinieri
Dante Boko
Day or Night In
Djali Boko
Oasis Bi
Propulsion
Ringostarr Treb
Twister Bi
Up And Quick
Workout Wonder

Kanal 75


I fredags kom beskedet att karriären är över för Delicious U.S. Världsrekordstoet blev tvungen att opereras akut då hennes kronis..


I fredags kom beskedet att karriären är över för Delicious U.S. Världsrekordstoet blev tvungen att opereras akut då hennes kroniska magproblem hade förvärrats. Det var länge ovisst hur det hela skulle sluta efter buköppningen och tränaren Daniel Redén befarade det värsta. Men under lördagen meddelade han att han fått mycket positiva rapporter från Veterinärhögskolan i Uppsala.
- Jag var där i går kväll och var ute och gick med henne. Veterinären sa att nu ringer vi inte mer under helgen om det inte händer något. Så den första som ringer i morse är ett nummer från Uppsala och då hoppade man ju till. Men då var det en ny veterinär som var där och ringde bara för att tala om att allt var bra. Hon kunde inte förstå hur hästen kunde vara så fin, så det verkar peppar, peppar väldigt bra, säger Daniel Redén.
Redén är överväldigad över hur många människor som är engagerade och har hört av sig till honom.
- Hon har berört många. Jag har fått så otroligt bra respons och det är många som hör av sig och bryr sig hur hon mår, säger Daniel.
Delicious U.S. har slagit världsrekord över tre olika distanser. Hon tog 29 segrar på 55 starter och sprang in drygt 6,5 miljoner kronor. Det åttaåriga stoet tog rekordet 1.08,9 och det var sedan tidigare bestämt att det här året var sista säsongen på tävlingsbanan och att hon nästa år ska bli avelssto.

Michael Carlsson, Kanal 75


Galoppen står för första gången som värd för GS75 – en spelform liknande V75 men med radpriset en krona– och en bonu..


Galoppen står för första gången som värd för GS75 – en spelform liknande V75 men med radpriset en krona– och en bonus där en ensam vinnare med alla rätt är garanterade tio miljoner kronor.

Och omgången ser svår ut. Det är svårt att hitta ett starkt singelstreck, men tillslut föll valet på Duke Derby.

– Han ska som favorit ge bort 13 kg, vilket är mycket. Han är förbättrad sedan årsdebuten och jag ser detta som en bra chans, meddelar tränaren Niels Petersen.

På de mindre systemen lämnar vi också Breakdancer ogarderad. Han klarar distansen utmärkt och skulle vara gynnad om det blir hårt tempo – vilket det nästan alltid blir när det är storloppsdagar och höga prissummor.

– Han var bra senast. Jag tror inte att 1730 meter skall vara något problem. Jag tror att han kan mer än sina 88 kg, säger Fredrik Reuterskiöld, tränare.

För att komma ner i en hanterbar systemkostnad väljer vi att inleda med två stycken tvåhästarslås. Först Icecapada och Mrs Loreen, sen Spitzbergen och Jessy’s Wonder.

Icecapada årsdebuterade i ett tufft gäng i Frankrike, men har sedan två segrar sedan hon kommit hem. Nu är det frågan hur hon tacklar Jägersros bana, det är första gången hon startar här. Det gör att vi garderar med Mrs Loreen, drottningen av Jägersro. Hon har en vass speed och trivs perfekt på sin hemmabana.

– Jag är nöjd med henne och hon trivs som bekant här hemma, sa tränaren Lennart Reuterskiöld Jr efter det sista jobbet.

Det andra låset är alltså Spitzbergen och Jessy’s Wonder. Två hästar som hade kunnat vara högt upp i Svenskt Derby. Spitzbergen var en snackhäst, men svek i sin enda start på Jägersro. Nu söker han revansch. Men glöm inte att Lennart Reuterskiöld Jr länge höll Jessy’s Wonder som sitt främsta Derbyhopp. Den här gången blir det dessutom blinkers på.

Gold Tyranny i Derbyt

Derbyt då?

Ja, vi tippar Gold Tyranny som från den innersta boxen nästan är garanterade en spårsnål resa just bakom täten. Bakifrån kommer Stricker och Plata O Plomo att avsluta vasst. Men det finns två rysare (minst) i loppet. Perfect for You såg helvass ut i sista jobbet då tränaren Katharina Stenefeldt hade utrustat honom med sidolodd.

– Jag är nöjd med min häst och tror att han kan vinna, sa ”Katta” sedan hon sett det avslutande jobbet som Valmir de Azeredo red. Den andre rysaren är High as a Kite. Hästen är riktigt bra, men misslyckades i Voterlöpning. Då fick hon inte något optimalt och störningsfritt löp. Det kan vara så att hon inte trivs med banan, men det kan också ha varit de stopp hon fick senast som låg bakom den sämre prestationen.

– Hon fick en häst som sjönk genom fältet rätt i famnen och sen var hon chanslös, jag tycker att derbydrömmen lever, säger tränaren Jan Björdal. Men jag vet också att det finns några svenska hästar som kan bli ”vanskliga” att slå.

Lopp 1: 12 Red Zeppelin, 2 Last Reference, 3 Dallas, outs: 5 Soldier Sam.

Lopp 2: 7 Swing on a Star, 1 Riwaj, 2 Light Treading, outs: 3 Bearhunter.

Lopp 3: 9 Smooth Escape, 10 Kashgar, 11 Bankette, outs: 5 Manassas.

Lopp 4: 3 Icecapada, 4 Mrs Loreen, 5 Appelina, outs: 2 Lady of Course.

Lopp 5: 6 Spitzbergen, 10 Jessy’s Wonder, 4 Dardenne, outs: 9 Spicy Mix.

Lopp 6: 7 Breakdancer, 8 Blackstone, 10 Killroy, outs: 11 Cabanac.

Lopp 7: 4 The Danish Girl, 12 Trickbag, 1 Roxy Sky, outs: 2 Sandtastic.

Lopp 8: 4 Kimberella, 6 Gunvald, 7 Solamente Vos, outs: 14 Spykes Bay.

Lopp 9: 1 Gold Tyranny, 8 Plata O Plomo, 13 Stricker, outs: 9 Perfect for You.

Lopp 10: 7 Duke Derby, 10 Suspicios Mind, 4 Be My Academy, outs: 5 Pas de Secrets.

Ändringar

Lopp 1: 10 Frompariswithlove rids av Rikke Bay Torp, lopp 6: 11 Cabanac rids av Kevin Stott, lopp 8: 4 Kimberella rids av Oliver Wilson.

Stora GS75–systemet, 1920 rader

Avd 1: 3 Icecapada, 4 Mrs Loreen (5 Appelina, 2 Lady of Course).

Avd 2: 6 Spitzbergen, 10 Jessy’s Wonder (4 Dardenne, 9 Spicy Mix).

Avd 3: 1 Whatsinitforme, 3 Red Hot Chili, 5 Red Robin, 7 Breakdancer, 8 Blackstone, 10 Killroy, 11 Cabanac, 12 Amarillo Starlight (4 Jimmy Mack, 9 Busy Earning).

Avd 4: 1 Roxy Sky, 2 Sandtastic, 4 The Danish Girl, 12 Trickbag (10 Polorizer, 8 Lady On Ice).

Avd 5: 4 Kimberella, 6 Gunvald, 7 Solamente Vos (14 Spykes Bay, 10 Staring at the Sea).

Avd 6: 1 Gold Tyranny, 6 High as a Kite, 8 Plata O Plomo, 9 Perfect for You, 13 Stricker (15 Stormy Ocean, 11 Stureplan).

Avd 7: 7 Duke Derby (10 Suspicious Mind, 4 Be My Academy).

Lilla GS75–systemet, 240 rader

Avd 1: 3 Icecapada, 4 Mrs Loreen (5 Appelina, 2 Lady of Course).

Avd 2: 6 Spitzbergen, 10 Jessy’s Wonder (4 Dardenne, 9 Spicy Mix).

Avd 3: 7 Breakdancer (8 Blackstone, 10 Killroy).

Avd 4: 1 Roxy Sky, 2 Sandtastic, 4 The Danish Girl, 12 Trickbag (10 Polorizer, 8 Lady On Ice).

Avd 5: 4 Kimberella, 6 Gunvald, 7 Solamente Vos (14 Spykes Bay, 10 Staring at the Sea).

Avd 6: 1 Gold Tyranny, 6 High as a Kite, 8 Plata O Plomo, 9 Perfect for You, 13 Stricker (15 Stormy Ocean, 11 Stureplan).

Avd 7: 7 Duke Derby (10 Suspicious Mind, 4 Be My Academy).

V4–systemet, 60 rader

Avd 1: 1 Roxy Sky, 2 Sandtastic, 4 The Danish Girl, 12 Trickbag (10 Polorizer, 8 Lady On Ice).

Avd 2: 4 Kimberella, 6 Gunvald, 7 Solamente Vos (14 Spykes Bay, 10 Staring at the Sea).

Avd 3: 1 Gold Tyranny, 6 High as a Kite, 8 Plata O Plomo, 9 Perfect for You, 13 Stricker (15 Stormy Ocean, 11 Stureplan).

Avd 4: 7 Duke Derby (10 Suspicious Mind, 4 Be My Academy).

DD–systemet

Avd 1: 1,6,8,9,13.

Avd 2: 7.

Kanal 75


Uttagningsloppen kördes på Axevalla på fredagskvällen till landets största lopp för de fyraåriga travstona, Stochampionate..


Uttagningsloppen kördes på Axevalla på fredagskvällen till landets största lopp för de fyraåriga travstona, Stochampionatet. Och det bjöds på flera imponerande prestationer.
Cash Crowe hade inte startat sedan hon vann Drottning Silvias Pokal för två månader sedan. Men någon ringrost var det sannerligen inte tal om för oj vilket intryck hästen gav när hon lekte hem sitt uttagningslopp för Johnny Takter. Det Petri Puro-tränade stoet öppnade snabbt till ledningen och fick sedan bestämma tempot helt. Via en snabb avslutning efter 1.11,5 sista varvet var hon helt överlägsen i mål och såg ut att ha en hel del krafter kvar. Segertiden blev 1.14,4/2640a, vilket var den snabbaste vinnartiden av alla uttagningslopp. Cash Crowe blir inte lätt att tas med i finalen och såväl tränare och kusk var mycket nöjda efteråt.
- Hon är en fantastisk tjej, helt otroligt vad lätt hon rör sig. Hon har varit borta i två månader och kommer ut i det här skicket, det är starkt. Men Petri har dem väl förberedda, det är respekt, sa Johnny Takter.

”Fantastiskt att sitta bakom”
Takter tillade:
- Hon ville bara springa och rör sig så effektivt att det är fantastiskt att sitta bakom. Hon har ett väldigt energisnålt steg, hon flyger fram så lätt och är en löpare med bra inställning. Hon har det mesta.
Tränaren Petri Puro kunde andas ut efter att megafavoriten infriat allas förväntningar.
- Det är alltid osäkert när de har varit borta två månader från tävlandet men hon gjorde ingen besviken. Nu fick hon lopp i kroppen så jag hoppas på bättring till finalen, sa Puro och log med hela ansiktet.

”Mycket krafter kvar – jättenöjd”
Lika odramatiskt blev det för den andra storfavoriten, Darling Mearas, när hon lekte hem sitt uttagningslopp för sin tränare Stefan Persson.
Löpningsscenariot blev även här snabb start till ledningen och sedan fick Darling Mearas bestämma i lugn fart. Via 1.13,4 sista varvet höll hon enkelt undan och även om det inte blev en överlägsen seger blev den ändå lekande lätt. Tvåa blev Gorgeous Boko som hade en hel del krafter kvar i rygg på ledaren men aldrig fick chansen att utmana. Segertiden blev 1.14,7/2640a.
- Hon kändes fantastiskt fin och hade gott tag i bettet i mål och mycket krafter kvar. Jag är jättenöjd. Vi har haft en lång plan hela året och hittills har allt gått som på räls. Den sista veckan känns det som att vi har allt jobb bakom oss och nu gäller det bara att slippa otur, sa Stefan Persson.

Stenhård duell
En stenhård duell till slut blev det i det andra uttagningsloppet där ledande Rhyme Broline åkte dit precis på mållinjen. Det var Fantasy River som i sista steget tog sig förbi och vann med en nos efter en resa i andra par utvändigt. Tränar gör Ola Samuelsson och segertiden blev 1.15,3/2640a.
- Det är en jättefin häst som vann på 1.12,9 som treåring så det är en talang men hon har varit lite upp och ner och hade inte startat på ett tag. Så det var kul att hon funkade och det är klass på den här hästen, sa segerkusken Johnny Takter.

Dubbel för Stefan Persson
Stefan Persson tog en dubbelseger då han även styrde in sin egentränade Luck Is Back till skrällseger. Efter en invändig resa kom hon ut perfekt femhundra meter kvar och via en mycket vass spurt fångade hon in storfavoriten Unrestricted precis före mål. Den sistnämnde var också bra via ett tufft slutvarv efter attack i tredjespår sjuhundra meter kvar efter en resa i tredje par utvändigt.

Unique Juni från dödens – tredje för Takter
I det femte uttagningsloppet så vann bästa hästen, inget snack om saken. Unique juni blev hängande i spåren från början och fick sedan vandra utvändigt om ledaren hela vägen. Men trots det slog hon klorna i ledande Mulligan över upploppet och gick undan till en övertygande seger efter 1.11,8 sista varvet. Favoriten Bugatti Brick galopperade direkt i starten. Segertiden blev 1.15,2/2640a. Tränar gör Hans R Strömberg och i sulkyn satt Johnny Takter som därmed styrde in sin tredje vinnare i uttagningsloppen till Stochampionatet.
- Det har varit väldigt fina tjejer jag har kört i dag. De har gjort det på bra sätt och ingen är mer nöjd än jag. Det här var en jättefin häst också. Rejäl och vältränad och visste sitt jobb. Hon vann på ett bra sätt, berömde Johnny Takter.
- Det var häftigt, vilken häst. Hon är fantastiskt fin och det är bland de klokaste hästar jag har haft, sa Hans R Strömberg.

Ultra Bright imponerade i femte raka
En imponerande vinnare blev det även i det avslutande uttagningsloppet. Ultra Bright och Fredrik Persson satt länge i kön samtidigt som tempot var lugnt i täten. Men över sista bortre långsidan gick det undan värre när Persson lossade via fjärdespår sjuhundra meter kvar. Hon flög runt fältet och trots en vid slutkurva kopplade hon greppet in på upploppet och försvarade sig den sista biten när Inga In Heaven blev närgången. Ultra Bright avslutade sista varvet efter 1.11,8 och vann på tiden 1.14,7/2640a. Det var femte raka segern för kalmarhästen.
- Nu är ett stort mål nått så det var skönt. Hon kändes väldigt fin. Jag tyckte att det var många hästar i vägen hit och dit och hon kändes så frisk så jag litade på min häst. Hon hade gått tung träning innan så det var nog bra att få sota ur henne. Det har varit fantastiska kvalvinnare och det är nog ett av de bättre Stochampionatet på länge. Får jag rätt lopp och har lite tur så kan hon vinna, sa Fredrik Persson.

Startlista Stochampionatet, 2640 meter autostart:
Tränare inom parentes
1) Luck Is Back (Stefan Persson)
2) Ultra Bright (Fredrik Persson)
3) Unique Juni (Hans R Strömberg)
4) Darling Mearas (Stefan Persson)
5) Cash Crowe (Petri Puro)
6) Rhyme Broline (Svante Båth)
7) Mulligan (Thomas Uhrberg)
8) Unrestricted (Johan Untersteiner)
9) Fantasy River (Ola Samuelsson)
10) Inga In Heaven (Fredrik Wallin)
11) Gorgeous Boko (Markku Nieminen)
12) Schatzi Fayline (Vejo Heiskanen)

Michael Carlsson, Kanal 75


Delicious U.S. skulle ha startat i V75 i Årjäng under lördagen. Men i tisdags blev hon struken eftersom hon återigen fått problem me..


Delicious U.S. skulle ha startat i V75 i Årjäng under lördagen. Men i tisdags blev hon struken eftersom hon återigen fått problem med magen. Något som superstjärnan haft återkommande problem med de senaste åren.
- Hon låg ner när vi kom till stallet i morse och visade tydligt att hon hade ont. Hon visade att hon ville ha hjälp. Det är magen som krånglar igen. Hästen har fått antiinflammatorisk medicin så att det tar bort inflammationen i tarmen, sa Daniel Redén då.
Men under onsdagen förvärrades problemen och Delicious U.S. fick åka till Veterinärhögskolan i Uppsala där man under torsdagen blev tvungen att operera hästen.
Daniel Redén skriver själv om det hela på hans hemsida, stallzet.se

”Det som nu inträffat är att hästen akut tvingats buköppnas för operation och karriären på tävlingsbanan är över.
Delicious mådde dåligt i början av veckan, men repade sig innan jag på onsdagskvällen fick rapporter om att hon mådde sämre igen. Jag var själv i Visby och kunde inte ta ett annat beslut än att låta hästen komma till Veterinärhögskolan i Uppsala och de konstaterade att det under torsdagen inte fanns några alternativ annat än att öppna henne och operera. Det kändes verkligen hemskt att se henne igår och jag tänkte att hon aldrig kommer att reda ut det den här gången. Delicious mådde väldigt dåligt och jag tog ett slags sista farväl av henne innan jag åkte från Uppsala...det kändes som att livet hade runnit ur henne helt. Det blev en tårfylld resa tillbaka till gården och många tankar hann fara genom huvudet. Att just hon, som på tävlingsbanan är så bra och hård, ska vara drabbad av precis allt tok man kan tänka sig känns så orättvist på något vis och jag tror faktiskt inte att folk riktigt förstått hur skör hon är.

”Verkar må bättre – men fortfarande kritiskt”
Idag, fredag, har vi fått veta att Delicious verkar må bättre. Det som verkar ha orsakat de värsta akuta smärtorna i hennes mage den här gången berodde på att grovtarmen låg i ett läge som inte är normalt, vilket kirurgen tidigt såg när han öppnade henne igår. Detta i kombination med att hennes tunntarm, vilken är drabbad av en kronisk sjukdom lik Chrons sjukdom för människor, var kraftigt inflammerad och den sjukdomen kommer hon att få leva med, högst troligt livet ut. Det vi kan göra nu är att hoppas att Delicious klarar sig i livet, för hon kommer aldrig mer att få en sele på sig. Läget är fortfarande väldigt kritiskt. Går allting bra kommer hon att få leva ett bra liv på gården och jag vill tacka henne för allt hon gjort för mig, Stall Zet och hela gården. Vi tänker på skötarna Carolina Persson och Charlotte Andersson som under de senaste åren levt med Delicious sjukdom och tagit väl hand om henne.
Tack fina Delicious"
Daniel Redén

Delicious U.S. har slagit världsrekord över tre olika distanser. Hon tog 29 segrar på 55 starter och sprang in drygt 6,5 miljoner kronor. Det åttaåriga stoet tog rekordet 1.08,9.

Kanal 75


Tommy Nilsson, Lomma, fick vara med och vinna derbyt med Lutfi Kolgjini då Mosaique Face slog till på Jägersro 2013. Han äger både t..


Tommy Nilsson, Lomma, fick vara med och vinna derbyt med Lutfi Kolgjini då Mosaique Face slog till på Jägersro 2013.
Han äger både travare och galoppörer och på söndagen är det galopp som gäller. Då rids galoppens 100:e derby genom tiderna under en dag med stor sport och spelet Grand Slam 75.
Svenskt Derby går som den sjätte avdelningen på GS75. Katharina Stenefeldt på Jägersro tränar den irländske importen som vann karriärens två första starter.
I det stora testat Voterlöpning slutade det med en fjärdeplats och i loppet efter - Södra Skåningarnas Derbytest – spurtade Perfect for You in till andraplatsen bakom Stormy Ocean som favoritspelad.
Tränaren Katharina Stenefeldt har sagt att Perfect for You är den bästa häst hon tränar.
- Det stämmer, och jag vet inte om jag kommer att få något bättre i framtiden heller, säger hon.

”Nu går vi för seger”
Tommy Nilsson äger tiotalet galopphästar hos tre olika tränare på Jägersro. Han försöker följa sina hästar så mycket det går.
Både trav– och galopprörelserna driver han som företagsmässigt. Han gör avstämningar med jämna mellanrum och vill absolut inte ha röda siffror i sin verksamhet. För att få galoppdelen på rätt köl krävs det en framgång för Perfect for You på söndag.
- Vi har en andraplats i galoppderbyt (Thewaytoyou för två år sedan) så nu går vi för seger.
Bakom favorittrion Gold Tyranny, Stricker och Plata O Plomo nämns Perfect for You som en outsider
- Det vore fantastiskt roligt att få vinna galoppderbyt, säger Tommy.
Till saken hör att han även Rajesh Face hos Lutfi Kolgjini, en av favoriterna att vinna Travderbyt i september. Två Derbyvinnare samma år – det vore oslagbart.

Fotnot: I samband med Svenskt Derby på söndagen flyttas starttiden för Grand Slam 75 till 15.05 – spelformen startar alltså 45 minuter tidigare än normalt.

Kanal 75


- Hon tränade rätt så tufft i förra veckan så i tisdags blev det ett rätt lugnt jobb. Allting verkar jättebra.Hela V64-omg&..


- Hon tränade rätt så tufft i förra veckan så i tisdags blev det ett rätt lugnt jobb. Allting verkar jättebra.
Hela V64-omgången på Axevalla är uttagningslopp. Endast två hästar från varje lopp går vidare till finalen. Känns det inte djäkligt med så små marginaler?
- Ah, jag ser mera fram emot fredagen än att jag är spänd inför den. Det är bra att jag fick spår två med henne (V64-3). Det hade varit djäkligare om jag hade fått spår tolv om man säger så. Sedan går vi inte under heller om vi inte går till final i Stochampionatet.
Men det skulle inte sitta fel heller?
- Nej, det är det här vi har satsat på. Men det är inga nerver eller så. Just nu känns det bara bra att hon är i så fin form, hästen. Det finns ingenting som tyder på att hon inte ska vara riktigt bra på fredag.
Darling Mearas vann Oaks i fjol, det största loppet för de treåriga stona. Hon har sett bländade fin ut i år, inte minst i den senaste starten.
- Ja, hon var verkligen bra. Året har börjat bra för henne. Hon har återhämtat sig fint efter senast också.
I ett annat uttagningslopp (V64-4) ska du försöka kvala in Luck Is Back till Stochampionatet. Samma fina känsla med henne?
- Det blir värre där. Hon fick ett bra spår hon också men är väldigt besvärlig och är svår att träna just för dagen. Jag trodde att hon skulle bli lugnare i år men det har nästan accelererat åt andra hållet. Det är väldigt svårbedömt.
Vilken häst tycker du ska vara favorit till slutsegern söndagen 23 juli, innan allt drar igång?
- När försöksloppen körts kan det se helt annorlunda ut. Men det är klart, Petri Puros Cash Crowe (V64-1) har imponerat något enormt. Men även min Darling Mearas har ju varit väldigt bra. Puro får gärna vara favorit, det spelar ingen roll för min del, säger Stefan Persson.

Mikael Wikner, Kanal 75


 – Det är en höjdare att få möta Johan i Åbergs. Tänk att far och son kan tävla mot varandra på den hä..

 
– Det är en höjdare att få möta Johan i Åbergs. Tänk att far och son kan tävla mot varandra på den här höga nivån. Och med hästar som vi tränar själva, säger Peter Untersteiner i ett pressmeddelande.
Det är första gången som både Peter och Johan Untersteiner har med egentränade hästar i Hugo Åbergs.
Sedan tidigare är titelförsvararen Propulsion klar för storloppet, liksom Workout Wonder, Twister Bi och Up And Quick.
På lördag får vinnaren av Årjängs Stora Sprinterlopp också en inbjudan.

Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se