De senaste travnyheterna


På söndag smäller det på Solvalla när startbilen rullar till Elitloppet 2019. Förutom evig ära i det mycket prestigefyllda ..


På söndag smäller det på Solvalla när startbilen rullar till Elitloppet 2019. Förutom evig ära i det mycket prestigefyllda loppet tar vinnaren även hem tre miljoner kronor som är förstapriset.
Årets upplaga har ur svenskt perspektiv utmålats lite som giganternas kamp mellan superstjärnorna Readly Express, som gör sin sista start i karriären, och Propulsion.
Från Frankrike kommer även en mycket stark utmanare i Aubrion du Gers som har inte mindre än 15 raka segrar.
Readly Express och Björn Goop lottades till spår sju bakom startbilen i det första försöket.
Propulsion och Örjan Kihlström fick spår fem i det andra försöket och i samma heat fick Aubrion du Gers och Jos Verbeeck innerspår.
- Det var inte särskilt bra vill jag väl säga. Vi fick tre och utåt och man vill ju ha två och inåt. Jag är inte uppgiven men man vill ju ha så bra spår som möjligt, kommenterade Daniel Redén i en intervju i TV12.
- Propulsion är det ingen fara med för han är inte så spårberoende så där spelar det ingen roll. Han är väl den starkaste hästen i fältet. Han har tränat på som vanligt och det känns väldigt bra.
Daniel Redén är historisk som tränare eftersom han har med fyra hästar i årets Elitlopp. Det bästa startspåret av hans kvartett fick Double Exposure och Erik Adielsson med bricka tre i det första försöket.
- Hon är ju väldigt, väldigt startsnabb och där finns det en del att göra, sa Redén.

Elitloppet försök 1
1609 meter autostart
Häst - kusk - tränare
1) Makethemark – Ulf Ohlsson – Petri Salmela
2) Disco Volante–  Jorma Kontio – Stefan Melander
3) Double Exposure –  Erik Adielsson – Daniel Redén
4) Next Direction – Iikka Nurmonen – Timo Hulkkonen
5) Looking Superb – Åke Svanstedt – Jean-Michel Bazire
6) Uza Josselyn – Gabriele Gelormini – René Aebischer
7) Readly Express – Björn Goop – Timo Nurmos
8) Sorbet – Carl Johan Jepson – Daniel Redén

Elitloppet, försök 2
1609 meter autostart
Häst - kusk - tränare
1) Aubrion du Gers –Jos Verbeeck – Jean-Michel Bazire
2) Milligan’s School – Ulf Eriksson – Stefan Melander
3) Bahia Quesnot – Junior Guelpa
4) Day or Night In – Johan Untersteiner
5) Propulsion – Örjan Kihlström – Daniel Redén
6) Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
7) Heavy Sound – Kenneth Haugstad – Daniel Redén
8) Dijon – Romain Derieux

Michael Carlsson, Kanal 75


Susanne Berneklints topphästar var hårt betrodda och gjorde ingen besviken. Tvärtom så imponerade duon stort den här storloppsdagen p..


Susanne Berneklints topphästar var hårt betrodda och gjorde ingen besviken. Tvärtom så imponerade duon stort den här storloppsdagen på Jägersro.
I Pramms Memorial öppnade Plata O Plomo snabbt och i utgången av första kurvan tryckte han sig till ledningen. Carlos Lopez drog sedan på i ett hårt tempo men bedömde det hela rätt. Den sista biten blev Plata O Plomo utmanad av Red Hot Chili men sträckte på sig snyggt och tog en imponerande seger.
- Jag tänkte, shit, det här går alldeles för fort men Carlos är bäst. Han är överlägsen, sa Susanne Berneklint.
Nästa start för Plata O Plomo blir i Stockholm Stora Pris på Bro Park i juni.
Lite tidigare under söndagen hade I Kirk uppvisning i Jägersro Sprint där han var helt överlägsen och tog hem förstapriset på 200 000 kronor. I sadeln satt Carlos Lopez och tränar gör Susanne Berneklint.
- Vilken dag, helt fantastiskt kul, sa hon.

Michael Carlsson, Kanal 75


Solvallas sportchef presenterade den näst sista hästen att bli klar för Elitloppet i en Facebook-sändning söndag lunch. Det blir hä..


Solvallas sportchef presenterade den näst sista hästen att bli klar för Elitloppet i en Facebook-sändning söndag lunch.
Det blir hästens tränare Johan Untersteiner som kommer att köra Day Or Night In i Elitloppet.
I samma sändning meddelade även Anders Malmrot att Cyber Lane kommer att starta i Sweden Cup.
Den 16:e och sista hästen avslöjas i samband med lottningen av Elitloppet som sker i direktsändningen klockan 17.30 i TV12.

Fakta Day Or Night In
Ålder: 7 år
Kön: Hingst
Starter/Resultat: 54 (17-8-3)
Intjänat: 5 045 371 SEK
Rekord: 1.10,2 autostart (1640 meter)
Ägare: Invexbo AB
Tränare: Johan Untersteiner
Skötare: Sofie Ericsson
Uppfödare: Invexbo AB
Nationalitet: Svensk

Inbjudna hästar till Elitloppet 2019: Readly Express (Sverige), Propulsion (Sverige), Dijon (Frankrike), Aubrion Du Gers (Frankrike), Double Exposure (Sverige), Looking Superb (Norge), Uza Josselyn (Schweiz), Makethemark (Sverige), Heavy Sound (Sverige), Bahia Quesnot (Frankrike), Next Direction (Finland), Disco Volante (Sverige), Milliondollarrhyme (Sverige), Sorbet (Sverige) och Day Or Night In (Sverige).

Michael Carlsson, Kanal 75


Six Pack gjorde comeback efter en strålande fjolårssäsong som inbringade 1,1 miljoner dollar i insprungna pengar och elva segrar på 15 st..


Six Pack gjorde comeback efter en strålande fjolårssäsong som inbringade 1,1 miljoner dollar i insprungna pengar och elva segrar på 15 starter. Det var meningen att han skulle möta Atlanta i årsdebuten men Hambletonianvinnaren kom aldrig till start. Åke Svanstedt körde offensivt och efter att Six Pack inlett ute i tredjespår i första sväng kunde han överta ledningen efter fyrahundra meter. Sedan höll han enkelt undan över upploppet efter en mycket snabb avslutning. Förstapriset var 25 000 dollar för hästen som delägs av Åke Svanstedt, Meadowlands ägare Jeff Gural, Knutsson Trotting, Stall Kalmar FF och Lars Berg.

Tredje raka för Svanstedt
Svanstedt vann även med Muscle M Up som vann det andra försöket i löpningsserien. Hingsten köptes på auktion i fjol höstas av Knutsson Trotting och tog nu sin tredje raka seger för Svanstedt. Detta efter en tuff inledning ute i tredjespår en bit i första kurvan innan han nådde ledningen. Svanstedt släppte sedan ifrån sig täten och när Muscle M Up lyftes ut till angrepp vid upploppets början avgjorde han säkert kort före mål efter en visslande snabb avslutning. Segertiden alltså 1.09,2 över distansen 1609 meter med bilstart. Även den segern var värd 25 000 dollar.

Michael Carlsson, Kanal 75


Milliondollarrhyme är färsk i sådana här sammanhang och tar nu sitt första nappatag mot världseliten.Fredrik B Larssons svarta st..


Milliondollarrhyme är färsk i sådana här sammanhang och tar nu sitt första nappatag mot världseliten.
Fredrik B Larssons svarta stjärnämne vandrade genom V75-klasserna som fyraåring och imponerade stort. Det gjorde han även så sent som i onsdags på Solvalla då han blev tvåa efter Nadal Broline som vann på tiden 1.09,1, vilket är den snabbaste segertiden i Sverige i år. Milliondollarrhyme noterade 1.09,2 och efter det loppet bestämde sig Solvallas sportchef Anders Malmrot att bjuda in hästen.
- Det är en bubblare och en extra krydda man vill ha. Ingen vet hur bra han är och han har inte mött de här hästarna tidigare, sa Anders Malmrot i programmet ”V75-Klubben” i TV4.

”Han är en underdog”
Tränaren Fredrik B Larsson har varit med i sådana här sammanhang flera gånger förut. År 2005 var Solvalla-tränarens häst Giant Superman tvåa i Elitloppet. Nu har han ett råämne som slår ur underläge.
- Det är jättekul och jag är väldigt glad och stolt över min häst. Efter loppet i tisdags har jag känt att han har tagit loppet väldigt bra. Det känns verkligen som att han är redo att strida mot de bästa, sa Fredrik B Larsson.
- Han är som sagt färsk och är en underdog. Vi får smyga lite i kulisserna men som sagt jag sitter på en jäkla häst.

Fakta Milliondollarrhyme
Ålder: 5 år
Kön: Valack
Starter/Resultat: 23 (7-3-4)
Intjänat: 1 183 000 SEK
Rekord: 1.09,2 autostart (1640 meter)
Ägare: MDR Trotting HB (Larsson Fredrik B)
Tränare: Fredrik B Larsson
Skötare: Arthur Leportier
Uppfödare: HB Olivias Son
Nationalitet: Svensk

Inbjudna hästar till Elitloppet 2019:
Readly Express (Sverige), Propulsion (Sverige), Dijon (Frankrike), Aubrion Du Gers (Frankrike), Double Exposure (Sverige), Looking Superb (Norge), Uza Josselyn (Schweiz), Makethemark (Sverige), Heavy Sound (Sverige), Bahia Quesnot (Frankrike), Next Direction (Finland), Disco Volante (Sverige) och Milliondollarrhyme (Sverige).

Michael Carlsson, Kanal 75


Söndag på Jägersro Galopp med Pramms Memorial som huvudlöpning, men I Kirk – Sveriges snabbaste häst – stjäl för..


Söndag på Jägersro Galopp med Pramms Memorial som huvudlöpning, men I Kirk – Sveriges snabbaste häst – stjäl förstås en del av uppmärksamheten.
Ni kan givetvis storyn om den svenskfödda sprintern (Staffan Lidbeck från Eketorp nästan mitt i Skåne är uppfödare) som flögs ner till Dubai och debuterade med en snudd på överlägsen seger och var sedan bara fyra längder slagen i ett löp med snudd på två miljoner i förstapris.
Nu kliver han ut mot den svenska eliten, kryddat med en dansk och en norsk sprinter. Klart att I Kirk blir storfavorit och snudd på lika klart att han kommer att charma publiken med ytterligare en uppvisning.
– Jag hoppas det, han har tränat på sedan han kom hem och har sett fin ut.

"Har skaffat sig hårdhet och ser jättefin ut"
Ordinarie jockeyn Carlos Lopez red det sista jobbet på stjärnan och var mycket belåten, annars hade inte I Kirk kommit till start på söndag.
Ni ska också veta att Susanne Berneklint, som normalt är mycket försiktig, antyder att vi inte ens sett det bästa av I Kirk ännu.
– Nja. Han har grovnat under vintern i Dubai, han har skaffat sig hårdhet och ser jättefin ut.
Så missa inte chansen att se stjärnan i verkligheten, för det kommer knappast att bli så många fler chanser i år. Kanske två gånger till – om allt går väl.
För drömmen om ytterligare satsning finns givetvis.
– Går allt som det ska vore det givetvis roligt att få prova i Dubai igen.

Plata O Plomo i Pramms Memorial
I samma löp som I Kirk startar Berneklint också Trickbag – som är en toppsprinter men som också hamnat i skuggan av I Kirk.
– Han ser väldigt fin ut han också. Han brukar öppna snabb men kanske testa ett annat upplägg. Vi provar med Jan–Erik [Neuroth] på honom, han brukar rida med eftertanke.
Susanne Berneklint har nästan bara topphästar i stallet och i Pramms Memorial sadlar hon ut Plata O Plomo som också var med i Dubai och skaffade sig hårdhet. Han har redan gjort svensk comeback och vann då enkelt.
– Han kom till det löpet med lopp i sig, nu har de andra också fått ett löp så det blir säkert tuffare. Men han har tagit löpet superfint och jag hoppas att han gör en bra insats.
Den fjärde hästen ut från Susanne Berneklints stall är obesegrade Martin (döpt efter Martin Beck) som ser kanonfin ut i träningsarbetena.
– Det är ett tufft löp för honom, men vi måste börja någonstans. Jag vet inte hur långt han räcker, men han kommer inte att göra bort sig.
Det ser ut som om Susanne Berneklint ska kunna få en riktigt fin söndag.

Svensk Galopp


Söndagens Grand Slam 75 avgörs på Sveriges vackraste travbana i Årjäng. Den är numera inte bara känd för att vara natu..


Söndagens Grand Slam 75 avgörs på Sveriges vackraste travbana i Årjäng. Den är numera inte bara känd för att vara naturskön utan även för att det är där som storvinsterna delas ut. Så sent som för två veckor sedan blev det för andra gången i Årjäng en ensam vinnare på Grand Slam 75 som tog hem 15 miljoner kronor.
Söndagens omgång ser öppen ut och det är många norska hästar på besök. Två av de hetaste hästarna från Norge kommer från Geir Vegard Gundersens stall. Det är Egon N.O (GS75-5) och Faust Boko (GS75-7). Båda två körs av Geir Vegards son Magnus Teien Gundersen, 22 år gammal. Den unge kuskkometen slog igenom för några år sedan och har sedan stadigt förbättrat sina siffror för varje år. År 2017 körde han in 8,2 miljoner kronor som kusk vilket var dubbelt så mycket som året dessförinnan. I fjol blev det ett rekordår med 10,1 miljoner inkört och med segern i det norska travderbyt med Gretzky B.R. som kronan på verket.
- Fjolåret var väldigt bra och jag har fått köra väldigt fina hästar. Jag har blivit bättre och bättre som kusk och fått bättre självförtroende. Då har framgångarna kommit men jag har också jobbat hårt för det, säger Magnus Teien Gundersen.
- Segern i derbyt med Gretzky B.R. är min största i karriären. Det var extra känslosamt eftersom det är min pappa som tränar hästen och jag jobbar hos pappa om dagarna och har lärlingslicens. Sedan försöker jag att köra så mycket lopp jag kan. Jag har fått chansen att köra åt många tränare och det sätter jag stort värde på.

”Vann okörd senast - är väldigt bra”
I den femte avdelningen på Grand Slam 75, ett kallblodslopp, startar team Gundersen Egon N.O. Han var finalist i det svenska kriteriet i fjol och är obesegrad i år i två raka segrar. Senast vann han överlägset och nu startar hästen från 40 meters tillägg.
- Egon N.O. (GS75-5) gick väldigt bra fram till kriteriet i fjol men där var han tyvärr sjuk i finalen. Han slet mycket med sjukdomen efteråt och han fick god tid att återhämta sig. Han vann i årsdebuten efter ett långt uppehåll och senast var han väldigt bra och vann helt okörd i ett billigt lopp. Hästen har utvecklats bra och borde bara gå framåt med loppen i kroppen. Nu är det 40 meters tillägg och det är aldrig enkelt. Men jag tycker att han är en av de bättre hästarna i loppet och har han lite flyt under vägen är han bra nog att runda alla. Det blir fortsatt skor runt om och inga ändringar, säger Magnus Teien Gundersen.

”Gjorde ett av sina bästa lopp senast”
I Grand Slam 75-avslutningen har team Gundersen vinnarhästen Faust Boko till start. Hästen vann fem lopp på elva starter i fjol och skrällvann i V75 näst senast i Klosterskogen. Senast blev hästen ”bara” fyra men gjorde en stark avslutning. Nu har han ett läge med innerspår bakom startbilen och hästen har vunnit fyra av sex lopp i spets i Sverige.
- Faust Boko (GS75-7) vann V75 från spår tolv i Klosterskogen och det är nästan omöjligt att vinna därifrån på den banan. Jag var tvungen att chansa invändigt och det löste sig bra när luckan kom på upploppet. Senast satt vi långt bak och de körde sakta med 1.17 första varvet i täten. Jag styrde på i fjärdespår sista halvvarvet och hästen avslutade mycket bra. Han gjorde kanske ett av sina bästa lopp.
- Han känns väldigt fin i träningen och jag tror kanske att hästen är bättre än någonsin. Han är ganska snabb ut och jag provar en bit men det är inte avgörande om han inte får ledningen. Hästen kan även vinna från andra positioner. Han gör nästan aldrig ett dåligt lopp och var bland de tre i alla starter utom en i i fjol. Det blir barfota fram som vanligt och inga ändringar. Jag tycker att han är min bästa chans, säger Gundersen.

Michael Carlsson, Kanal 75


 Han har aldrig vunnit något större än silverdivisionen.Disco Volante har med sin startsnabbhet ändå alla förutsättnin..

 Han har aldrig vunnit något större än silverdivisionen.
Disco Volante har med sin startsnabbhet ändå alla förutsättningar att spela en betydande roll i Elitloppet 2019.
Snackhästen som segrade i sina sju första felfria starter har nu gått från stänkrädd talang till V75-profil och elittravare.
Två imponerande spetssegrar i upptakten av säsongen följdes upp av en resa till Neapel och Lotterialoppet där han använde sin explosivitet från start till att greja andrapriset som inte bara gav en miljon i belöning utan även innebär att den snabbfotade sexåringen får chansen att mäta krafterna med världseliten på Solvalla.
- Verkligen trevligt. Iceland vann Elitloppet, han gick inte heller så bra som unghäst utan kom som äldre. Det är säkert en fördel, funderade tränaren Stefan Melander som nu ska bestämma vem som ska köra.
- Vi kollar runt i hela världen, det finns hur många kuskar som helst att välja på. Eller så kanske jag kör själv. Vi får se, klargjorde Melander.

Fakta Disco Volante
Ålder: 6 år
Kön: Valack
Starter/Resultat: 42 (19-5-1)
Intjänat: 3 080 132 SEK
Rekord: 1.09,9 autostart (1 640 meter)
Ägare: Stall Courant AB
Tränare: Stefan Melander
Skötare: Jenny Gustafsson
Uppfödare: Jan Johansson
Nationalitet: Sverige

Inbjudna hästar till Elitloppet 2019:
Readly Express (Sverige), Propulsion (Sverige), Dijon (Frankrike), Aubrion du Gers (Frankrike), Double Exposure (Sverige), Looking Superb (Norge), Uza Josselyn (Schweiz), Makethemark (Sverige), Heavy Sound (Sverige), Bahia Quesnot (Frankrike), Next Direction (Finland) och Disco Volante (Sverige)

Robin Johansson, Kanal 75


Stallets tre elitloppshästar Double Exposure, Heavy Sound och Propulsion samlades inför fotograferna under Daniel Redéns pressträff p&arin..

Stallets tre elitloppshästar Double Exposure, Heavy Sound och Propulsion samlades inför fotograferna under Daniel Redéns pressträff på sin träningscamp Furuby Gård på onsdagen.
Då fick Propulsion plötsligt nog.
Hästen reste sig på bakbenen och gav sin tränare ett rejält ”knä” så att på denne och kusken Örjan Kihlström tvingades släppa taget.
Som tur var satt skötaren Ellinor Wennebring tryggt kvar i sulkyn och såg till att utspelet inte fick något annat efterspel än några skratt och ett par gnägg från de inblandade.
- Han känner när det är uppståndelse och den här gången blev det nog lite för mycket. Det är samma sak när han ska till vinnarcirkeln, då blir han på samma sätt. Det är ingen lätt kille att ha att göra med. Man får inte säga åt honom vad han ska göra, då visar han vem som bestämmer, berättade Redén som kände av smällen timmen efteråt.
- Det här var första gången han fick in en träff på mig. Det blir nog ett rejält blåmärke som det känns. Men "Proppen" är speciell. Han vill bestämma och kan inte bo ihop med andra hingstar, då trycker han ner dem. Det är därför han bor i ett eget stall med sin tjej Double U.Zet.

Nytt huvudlag ska ge fullträffen
Vad gäller nästa söndags travfest på Solvalla låter Redén synnerligen förhoppningsfull med sin trio.
- Jag har tre hästar som alla är bra nog att slåss om segern i Elitloppet. Det är så jag ser det i alla fall.
Störst chans har enligt oddssättarna Propulsion.
Hästen som slutat tvåa i Elitloppet två år och i rad och fjol slog svenskt rekord vad gäller intjänat under en säsong med över elva miljoner kronor.
Och Redén har en sista växel som ska ge hästen den så eftertraktade fullträffen i sista försöket i Elitloppet.
- Jag ska ändra huvudlag för att få honom startsnabbare. Den enda gången han haft någon typ av stängt huvudlag i starten är i Hugo Åbergs Memorial 2016, då hade han can’t-see-back-rullar. I Elitloppet kommer Propulsion att få någon typ av skygglappar för första gången. Vilken typ det blir och om vi provar redan i försöket måste jag däremot fundera över, avslöjar Daniel Redén.

 

Robin Johansson, Kanal 75


För två år sedan slutade Aubrion du Gers trea i Oslo Grand Prix.Sedan dess har hästen gjort 23 starter och vunnit 22 av dessa.Onsdagens tr..

För två år sedan slutade Aubrion du Gers trea i Oslo Grand Prix.
Sedan dess har hästen gjort 23 starter och vunnit 22 av dessa.
Onsdagens triumf innebär att det nuvarande ”staketet” innefattar 15 lopp över en period på 13 månader.
Och om hästen var seg vid sin föregående vinst så var det betydligt bättre tryck i valacken den här gången då han ställdes mot Frankrikes mest meriterade travare Bold Eagle i hästarnas första möte sedan Masters-finalen 2017.
Den gången fick Bold Eagle se sig besegrad som storfavorit, den här gången fick spelarna rätt sedan utgången blivit densamma.
Men den riktiga duellen uteblev.

Krafter kvar hos båda
Björn Goop fick för första gången chansen bakom Bold Eagle i lopp och prickade starten perfekt till ledningen. Men när Jean-Michel Bazire kom upp på utsidan gjordes ingen ansats att svara.
Över det 400 meter långa upploppet satt sedan Bazire mestadels med huvudet vridet bakåt och såg noga till att inte släppa ut sin rival förrän ett par meter innan mål.
Såväl Aubrion du Gers som Bold Eagle såg ut att skära mållinjen med gott om krafter i behåll och gav utmärkta formbesked inför sina tänkta turnéer norröver.
Aubrion du Gers dyker upp redan i Elitloppet nästa söndag medan Bold Eagle laddas mot Hugo Åbergs Memorial och Åby Stora Pris senare i sommar, eventuellt via ett förspel i Oslo Grand Prix.
Segertiden blev 1.12,5/2 450 meter och Aubrion du Gers belönades med cirka 600 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


En vilsen 15-åring som just hoppat av skolan träffad av en nyfunnen fascination av travsport och hästar. Så beskriver Daniel Redén ..

En vilsen 15-åring som just hoppat av skolan träffad av en nyfunnen fascination av travsport och hästar.
Så beskriver Daniel Redén sin tillvaro innan han hittade sitt kall i livet.
- Jag var väldigt intresserad av trav, men hade ingen anknytning alls och visste inte vad jag skulle göra av det. Jag minns att jag skrev ett brev till Svensk Travsport för att få hjälp och tips, men fick svaret att jag skulle låna några böcker om hästens anatomi.
- Sedan hamnade jag på en ridskola och där var det en tjej som såg att jag satt och läste travtidningar på en rast. Hon hade jobbat hos Stefan Melander och hjälpte mig att få en praktikplats där. Det var en ren slump att det blev som det blev, berättar Redén som blev kvar i 13 år hos Melander, innan han ställde sig på egna ben och tio år senare har byggt upp Sveriges ledande travstall som i fjol drog in rekordartade 43 miljoner kronor.

"Det enda som krävs är att man har ett brinnande intresse"
Nästa söndag har stallet minst tre hästar till start i Elitloppet på Solvalla, Double Exposure, Heavy Sound och Propulsion.
Och i samband med uppståndelsen kring detta avslöjade Daniel Redén under tisdagens pressträff ett nytt samarbete med Ramudden, ett uthyrningsföretag inom trafikanordningar.
Ett samarbete som ska hjälpa unga människor som är i en liknande situation som han själv var, att få en språngbräda in i travets värld
- Jag tror att det finns många som har trav som intresse, men som inte vet hur man ska ta sig in i sporten. Det här projektet ska ge ungdomar mellan 15-20 år en chans att komma hit och bo hos oss på gården under en vecka. Man får se hur det fungerar i ett stall och knyta kontakter., säger Daniel Redén som planerar att inhysa två personer åt gången, fyra gånger per år under tre år. Sammanlagt kommer alltså 24 travintresserade ungdomar att få chansen att vara en del av landets mest framgångsrika travstall.
- Det är fritt för vem som helst i rätt ålder att söka. Det enda som krävs är att man har ett brinnande intresse att lära sig mer om travsporten. Vi i Stall Zet tillsammans med Ramudden står för transport, mat och uppehälle.

Drar igång i augusti
Den första duon är tänkt att flytta in på Furuby Gård i augusti och blir då grannar med flera av världens bästa travhästar och kanske en färsk elitloppsvinnare.
Samarbetet innebär också att Daniel Redén för första gången i karriären får en sponsor, då hans tränardress inom kort kommer att prydas med Ramuddens logga.
- Vi har haft flera liknande samarbeten då vi sponsrat olika ungdomssatsningar. Nu vill vi ta ett steg till och göra skillnad. Låta ungdomar komma ut i den här miljön med djur och natur och visa att det finns ett annat liv än att vara i stan. Sett från Ramuddens sida passar det här projektet perfekt med vår värdegrund och i Daniel Redén har vi en tränare som vilar på liknande värdegrund som vi gör, berättar Ramuddens grundare och vd Hans-Olov Blom.

Robin Johansson, Kanal 75


Om kretsen kring Nadal Broline vill vara med i Elitloppet på Solvalla om en och en halv vecka är hästen given. När nioåringen nu &ari..

Om kretsen kring Nadal Broline vill vara med i Elitloppet på Solvalla om en och en halv vecka är hästen given. När nioåringen nu årsdebuterade och samtidigt gjorde sitt första tävlingsframträdande efter flytten till Björn Goop levererade han en enorm spurt och vann på 1.09,1 över 1 640 meter med bilstart – årets snabbaste segertid på svensk mark.
- Han har känts fin i träningen och det har ju varit en jättefin häst tidigare också, men det här var bättre än vad jag hade hoppats på. Jag trodde inte att han skulle gå 1.09,1 så här, sa Björn Goop.
Nadal Broline öppnade bra från start och satt i andra par utvändigt när på förhand värste konkurrenten Perfect Spirit kördes till ledningen efter ett halvvarv. In mot slutkurvan vred Björn Goop på i tredjespår men då slank Milliondollarrhyme ut från innerspår och avväpnade ledaren på bara några steg. Milliondollarrhyme spurtade frenetiskt och såg ut att gå mot segern men då lade Nadal Broline i turbon och flög förbi. En prestation som skulle räcka långt i Elitloppet där han i fjol spurtade in som trea. Björn Goop är emellertid tveksam till att starta hästen i Sveriges i särklass mest prestigefyllda storlopp.
- Jag tror inte att det blir Elitloppet. Han är en äldre häst nu och det viktigaste är att han fullföljer säsongen på ett bra sätt och det finns jättemånga fina lopp efter Elitloppet, sa Goop.

Övertygande årsdebut
Björn Goop var den stora segerherren denna V64-kväll på Solvalla. Vid sidan av Nadal Broline var det hans stallkompis Short In Cash som stack ut mest. Femåringen gjorde en bländande årsdebut när han vann från ledningen och med endast 390 000 kronor på vinstkontot har han alla möjligheter att bli en av säsongens stora klassklättrare i trav-Sverige.
- Han var bra förra året men hade oflyt och fick inte till det i de stora loppen. Vi hoppas att han ska ha mognat lite nu och kan utvecklas under säsongen, sa Björn Goop som också satte dit egentränade Cameron Dream i långloppet.

Klar för Montéeliten
Fyraåriga Flavienne Lascaus gav ett läckert intryck när hon i Jorma Kontios händer flög till spets och sprintade undan till årets andra raka seger.
- Wow! Hon är fantastisk, sa Pirjette Laakso som inte bara tränar utan även har fött upp och äger hästen.
I montéloppet kvalificerade sig Daniel Wikbergs Assault för Montéeliten under elitloppssöndagen när han med Sofia Adolfsson i sadeln gick undan till enkel seger.
- Jag har aldrig haft en häst i Montéeliten förut så det blir en upplevelse, sa Östersundtränaren.
Daniel Redén-tränade treåringen Alert Kronos imponerade när han vann från positionen utvändigt om ledaren tillsammans med Örjan Kihlström och de V64-spelare som lyckades pricka in samtliga vinnare fick för det 176 kronor. Både fem- och fyrarättspotten, totalt nästan två miljoner kronor, går vidare till nästa tisdags jackpotomgång.

Ola Johansson, Kanal 75


Att det krävdes 1.10,2 fösta 500 meterna för att komma till ledningen bekom inte den kapable hingsten. När Torbjörn Jansson lättad..

Att det krävdes 1.10,2 fösta 500 meterna för att komma till ledningen bekom inte den kapable hingsten. När Torbjörn Jansson lättade på tömmarna in på upploppet stegade Belker ifrån motståndet till överlägsen seger på 1.14,0 över 2 140 meter med bilstart. Vilket fick tränaren Sten O Jansson att göra ett sällsynt besök i vinnarcirkeln.
- Jag är inte så mycket för det här men nu när frun (Ingela Jansson), som dessutom äger hästen, är hemma i kväll ska hon få se mig i tv i alla fall, sa Visbytränaren.
Loppets förstapris uppgick till 100 000 kronor och Belker har nu vunnit sju av tolv lopp och tjänat närmare 2,4 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


I år ska elitloppsfestligheterna börja redan utanför Solvallas grindar. Det avslöjade elitloppsgeneral Anders Malmrot under en direktsä..

I år ska elitloppsfestligheterna börja redan utanför Solvallas grindar.
Det avslöjade elitloppsgeneral Anders Malmrot under en direktsändning från banan under tisdagseftermiddagen.
- Vi har tittat lite på landskamper och kommit fram till att prova ett nytt grepp. Det blir en ”Fan Zone” där man ska ha något att göra innan man kommer in på själva arenan. På lördag kommer vi att ta dit From Above, förutom ett tält med andra aktiva.
- På söndagen kommer Järvsöfaks att stå i huvudentrén mellan klockan 09.00 och 11.00. Det kommer att finnas att möjligheter att klappa hästarna och ta selfies. Jag känner starkt för det här och tror att det kommer att bli jättebra.

Historiska meriter
Idag 21-årige From Above vann Elitloppet 2003 och blev då historisk som den förste och hittills enda häst att ta hem Sveriges tre största lopp, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Elitloppet.
Fyra år äldre Järvsöfaks är tidernas särklassigt mest meriterade kallblodstravare och slog alla tänkbara rekord under en makalös karriär som slutade med drygt 21 miljoner kronor intjänat och otroliga 201 segrar.

Robin Johansson, Kanal 75


En nykomling på den stora travscenen och är onekligen sexårige Next Direction som ännu inte tävlat utanför hemlandet.Där sl..

En nykomling på den stora travscenen och är onekligen sexårige Next Direction som ännu inte tävlat utanför hemlandet.
Där slog han igenom som fyraåring då han tog sin största och kanske mest imponerande triumf hittills i Kuopio Stakes.
Ett lopp som likt Elitloppet körs som med försök/final samma dag där Next Direction för två år sedan utklassade sina konkurrenter med närmare 40 meter i finalen.
Året upplaga av Kuopio Stakes avgörs på lördag och är för övrigt anledningen till att Finlands nya stora unghäststjärna Graceful Swamp kommer att lysa med sin frånvaro under elitloppshelgen.

”Hästen jag ville ha”
Vad gäller Next Direction så bjöds hästen in till Finlandia-Ajo efter en imponerande spetstriumf på Vermo och visade där att han är redo att ta sig an världseliten genom att spurta in som tvåa bakom Readly Express.
- Next Direction imponerande väldigt på mig i Finlandia-Ajo. Han är färsk i de här sammanhangen, men tvingade ändå Readly att sträcka ut över upploppet. Sedan dess har jag känt att han var hästen jag ville ha från Finland. Dessutom körs han av Iikka Nurmonen, en av Finlands nya stjärnor i sulkyn som är ung, hungrig och gillar att gasa. Att hästen dessutom är amatörtränad och har många fans gör att det ska bli jätteroligt att se honom i Elitloppet, berättar Anders Malmrot som under sändningen från Solvalla även kunde avslöja att Copenhagen Cup-vinnaren Handsome Brad tackat nej till sin elitloppsinbjudan.

Fakta Next Direction
Ålder: 6 år
Kön: Valack
Starter/Resultat: 37 (14-7-4)
Intjänat: 292 595 Euro
Rekord: 1.10,7 autostart (1 609 meter)
Ägare: Team Look The Winners
Tränare: Timo Hulkkonen
Skötare: Annaleena Peippo
Uppfödare: Jalohepo Oy
Nationalitet: Finland

Inbjudna hästar till Elitloppet 2019:
Readly Express (Sverige), Propulsion (Sverige), Dijon (Frankrike), Aubrion du Gers (Frankrike), Double Exposure (Sverige), Looking Superb (Norge), Uza Josselyn (Schweiz), Makethemark (Sverige), Heavy Sound (Sverige), Bahia Quesnot (Frankrike) och Next Direction (Finland).

Robin Johansson, Kanal 75


Elitloppshelgens internationella profil blir ännu starkare än vanligt i år då landets största travhändelse även innefattar ..

Elitloppshelgens internationella profil blir ännu starkare än vanligt i år då landets största travhändelse även innefattar startskottet för VM för kuskar.
Tolv körsvenner från elva olika länder har kvalificerat sig för den ärofyllda tävlingen som körs vartannat år och pågår under en vecka.
De tre första avdelningarna avgörs under elitloppsfredagen med ytterligare ett lopp under lördagen.
Huruvida de många championkuskarna får ytterligare chanser att visa upp sig för elitloppspubliken på Solvalla återstår att se.
När festligheterna i Stockholm är över drar de tolv vidare till Lindesberg på måndagen, Sundbyholm på tisdagen och Rättvik på onsdagen för fem avdelningar på vardera banan. Därefter följer en vilodag innan det hela ska avgöras på Gävle fredag 31 maj.

Snart 50 år utan svensk seger
Skulle Ulf Ohlsson lyckas utnyttja hemmaplansfördelen lika väl som kanadensaren James MacDoinald gjorde för två år sedan så blir han historisk då ingen svensk kusk lyckats hem guldet sedan tävlingen infördes 1970.
Den historiskt mest framgångsrika nationen är Nya Zeeland som tagit sex titlar medan norske Ulf Thoresen toppar den individuella listan med fyra triumfer, tagna mellan åren 1973-1981.

Deltagare Kusk-VM 2019
Rick Ebbinge – Nederländerna
Mika Forss – Finland
Rodney Gatt – Malta
Yannick Gingras – USA
Eirik Höitomt – Norge
James MacDonald –Kanada (regerande världsmästare)
Todd McCarthy – Australien
Doug McNair – Kanada
Michael Nimczyk – Tyskland
Franck Nivard – Frankrike
Ulf Ohlsson – Sverige
Matthew Williamson – Nya Zeeland

Robin Johansson, Kanal 75


I fjol vann hon nio av nio lopp och tog hem både Stokriteriet och Travoaks i Norge. Att döma av sättet hon vann på när hon nu startad..

I fjol vann hon nio av nio lopp och tog hem både Stokriteriet och Travoaks i Norge. Att döma av sättet hon vann på när hon nu startade i ett Breeders’ Crown-lopp i Halmstad kommer det bli fler storloppstriumfer i år. Det Geir Vegard Gundersen-tränade stoet fick en usel start från niondespår bakom bilen och hamnade inledningsvis i sjunde par utvändigt. Det blev sedermera femte par utvändigt och därifrån fick hon avancera 850 meter från mål. Med kraftfulla steg svepte hon då fältet, tryckte sig till ledningen i slutkurvan och defilerade ifrån motståndet.
- Det är en maskin till häst alltså. När hon får marschorder sveper hon gänget och när hon har avgjort slappnar hon av igen. Jag har fått köra en del bra hästar men jag har aldrig kört en bättre häst än den här. Hon har en enorm styrka, sa segerkusken.
Kilometertiden över de 2 140 meterna skrevs till 1.12,7 och förstapriset uppgick, precis som i kvällens övriga Breeders’ Crown-lopp, till 110 000 kronor.

Vann direkt i nya regin
I Breeders-loppet för treåriga hingstar och valacker gjorde danske Eric The Eel debut för Johan Untersteiner och via en vass slutrökare i tredjespår rundade hingsten motståndet och tog sin sjätte seger i åttonde starten.
- Det är en liten ponny som inte ser mycket ut för världen, tycker man hemma, men det biter bra när man smackar upp honom på bettet, sa Johan Untersteiner.
Loppet för de fyraåriga grabbarna vanns av Conrad Lugauer-tränade Romero (Marc Elias) och bland de treåriga stona drog Mats Rånlunds Golden Girl D.T. (Peter Ingves) det längsta strået.
Det var jackpot på V64-spelet och det gjorde att sex rätt betalade 2 764 kronor. Fem rätt gav 27 kronor och fyrarättspotten på 1,1 miljoner kronor går vidare till torsdagens sexrättspott då ännu en V64-jackpot väntar. Även i tisdagens V64-omgång på Solvalla ligger det jackpotmiljoner i potten.

Ola Johansson, Kanal 75


 Fem tippar V75..


Runt klockan 16.45 på onsdagen går starten av Prix des Ducs de Normandie i franska Caen. Ett voltstartslopp över 2450 meter med cirka 700 ..


Runt klockan 16.45 på onsdagen går starten av Prix des Ducs de Normandie i franska Caen. Ett voltstartslopp över 2450 meter med cirka 700 000 kronor till vinnaren.
Favorit i loppet blir Jean Michel Bazires Aubrion du Gers, världens bästa valack som är klar för Elitloppet. Valacken är titelförsvarare i Caen och kretsen runt Bold Eagle säger till franska medier att man inte räknar med att kunna rå på Bazires häst den här gången.
Ägaren Pierre Pilarski och tränaren Sebastien Guarato ser loppet som en uppladdning inför sommarens bravader som enligt planen bland annat ska innehålla två lopp i Sverige i juli och augusti.
Bold Eagle matchas för Hugo Åbergs Memorial på Jägersro tisdagen 30 juli och Åby Stora pris lördagen 10 augusti.
Det blir första gången Björn Goop kör den franske hästen i lopp. Bold Eagle har under våren strukits från ett par lopp där den svenske kusken varit påtänkt att köra.

Startlista
Prix des Ducs de Normandie
2 540 meter voltstart

1. Al Capone Jet – Sebastien Ernault
2. Clara du Pontseuil – Pierre Yves Verva
3. Alamo du Goutier – Vincent Hebert
4. Romanesque – Gabriele Gelormini
5. Ange de Lune – Mathieu Abrivard
6. Coquin Bebe – Anthony Barrier
7. Bugsy Malone – Yoann Lebourgeois
8. Django Riff – Jean Philippe Monclin
9. Traders – David Thomain
10. Billie de Montfort – Eric Raffin
11. Aubrion du Gers – Jean Michel Bazire
12. Bold Eagle – Björn Goop
Förstapris: cirka 700 000 kronor

Mikael Wikner, Kanal 75


Segergesten kommer att bli legendarisk.Bara några sekunder efter att Junior Guelpa lyft ut Bahia Quesnot till angrepp över Åbys upplopp så..

Segergesten kommer att bli legendarisk.
Bara några sekunder efter att Junior Guelpa lyft ut Bahia Quesnot till angrepp över Åbys upplopp så började han vinka mot publikplats. Då var det fortfarande en bra bit fram till kroknande Day or Night In och invändigt spurtande Baron Gift.
Men Bahia Quesnot visste exakt vad som skulle göras och sluggade sig inte bara först över mållinjen, utan även dit hennes tränare siktat under så lång tid.
- Jag såg Elitloppet för första gången för 16 år sedan och sedan dess är det loppet jag alltid drömt om. Visst kan man jämföra med Prix d’Amerique, men för mig är Elitloppet det största loppet i hela världen, sade Junior Guelpa sedan han fått ta emot ett rosa kuvert av elitloppsgeneralen Anders Malmrot.
- Det här var den hästen jag ville ha med. Hon visade i Cagnes-sur-Mer (trea bakom elitloppsinbjudna Readly Express och Dijon, reds. anm.) att det är elitloppsklass runt henne. Idag hade hon inte sin bästa dag, hon brunstade och gick med skor, men hon vann i alla fall, förklarade Malmrot som därmed gjort klart med fyra fransktränade hästar inför årets stora travfest på Solvalla 26 maj.


Fakta Bahia Quesnot
Ålder: 8 år
Kön: Sto
Starter/Resultat: 77 (8-11-4)
Intjänat: 6 241 250 SEK
Rekord: 1.09,0 autostart (1 609 meter)
Ägare: Tahar Ait-Hamouda
Tränare: Junior Guelpa
Skötare: Christophe Ceccareli
Uppfödare: Alain Léon Lefebvre
Nationalitet: Frankrike


Hästar klara för Elitloppet 2019:
Aubrion du Gers (Frankrike)
Bahia Quesnot (Frankrike)
Dijon (Frankrike)
Double Exposure (Sverige)
Heavy Sound (Sverige)
Looking Superb (Norge)
Makethemark (Sverige)
Propulsion (Sverige)
Readly Express (Sverige)
Uza Josselyn (Schweiz)

Robin Johansson, Kanal 75


Sällan har en kusk sett så segersäker ut inför och under ett travlopp.Jean-Michel Bazire lät sitt norske förvandlingsnummer h&aum..

Sällan har en kusk sett så segersäker ut inför och under ett travlopp.
Jean-Michel Bazire lät sitt norske förvandlingsnummer hälsa på publiken när han ställde sig blickstilla framför åskådarplats minuterna före start i lördagens Prix du Gatinais.
Nästan lika still stod Looking Superb i sista sväng då Bazire packade fältet utanpå ledande Coach Franbleu, som vid det laget rusat rommen av sig efter att ha travat första 1 350 meterna på 1.09,4.
Vid ingången till upploppet kom tempoväxlingen och Looking Superb spänstade ifrån fältet med flera längder i mycket tilltalande stil.
Segertiden blev 1.12,0/2 850 meter för Prix d’Amerique-tvåan som ser ut att komma i allra bästa form till Elitloppet.

Snöpligt för svenskduon
Helena Burmans The Bucket List F. var favoritspelad i dagens Quinté-lopp, men fick aldrig chansen att visa sitt kunnande då han galopperade i starten.
Istället spelade Björn Goop-tränade Portland huvudrollen då han bombades till spets halvvägs in i loppet via en 1.07-speed för Eric Raffin.
Satsningen höll till allra sista steget före mål då Jerry Mom slog sig förbi efter att ha fantomspurtat allra längst ut vid publikplats.

Robin Johansson, Kanal 75


Atlanta blev det första stoet på 22 år att vinna Hambletonian förra året. Efter en mycket fin årsdebut för någon ve..


Atlanta blev det första stoet på 22 år att vinna Hambletonian förra året. Efter en mycket fin årsdebut för någon vecka sedan blev stoet också aktuell för Elitloppet på Solvalla den sista helgen i maj.
Men det blev ingen tripp till Stockholm. Under fredagen avböjde kretsen kring det fyraåriga stoet en medverkan i Elitloppet.
- Vi hade en resplan, men ägarna tycker att den blev för tuff och det har jag all förståelse för. Vi försökte att få till det med flyg, men det löste sig inte på den korta tiden vi hade att spela på, sade Solvallas sportchef Anders Malmrot till travronden.se under fredagen.

Kanal 75


Vi alla har någon man ser upp till, någon man vet att man kan lita på, någon som är en god ambassadör för det som ligger ..


Vi alla har någon man ser upp till, någon man vet att man kan lita på, någon som är en god ambassadör för det som ligger en varmt om hjärtat och som har framtiden i sina händer.
Det är vad Svensk Travsports utmärkelse Årets unga förebild handlar om och i år gick priset till Skellefteåtjejen Amalia Larsson.
Under våren har nomineringar från allmänheten samlats in för att sedan låta en jury utse vem som ska få utmärkelsen som Årets unga förebild 2019.
Kriterierna som låg till grund för utmärkelsen var bland annat sportsliga resultat och framgångar, ledare i travskolan eller annan utbildningsplats och om man på annat sätt utmärkt sig som en god förebild för andra.
Juryn var rörande överens om att det var just 23-åriga Amalia från Skellefteå som skulle bli Årets unga förebild 2019.
Amalia har jobbat på – och hjälpt till att utveckla – Skellefteås travskola sedan hon var 15 år och är en god ambassadör för såväl elever som ledare. På travskolan bemöter hon alla, nybörjare som rutinerade och barn som seniorer, på ett proffsigt sätt med ödmjukhet och ett leende på läpparna.
Utöver det har Amalia en lång erfarenhet av att träna och tävla inom travsporten - från att ha börjat med ponnyer till att på senare år gått över till stor häst.
I dag både tränar och tävlar hon med sina hästar och har för tillfället tre hästar på träningslistan. Värt att nämna är att hon hittills i år gjort fem starter tillsammans med sin egentränade Lill Alfred, vilket resulterat i fyra vinster.
Med tanke på Amalias framgångar och sitt bidrag till travsporten är hon inte bara en förebild utan även en nyckelperson till att rekrytera fler och att bevara personer inom travsporten. Den glädje och trygghet som Amalia sprider är något att ta vara på och att förmedla bland fler.
Nu väntar framtiden för denna tjej och om den fortsätter i samma takt ser det lovande ut.

Utdrag ur nomineringen
"En ödmjuk, glad och positiv tjej som sprider glädje och framtidsplaner för ungdomstravet. Travskolan har hon utvecklat till ett trevligt ställe för ungdomar att utveckla sitt hästintresse på, där hon också är mån om hästarna och vikten av att ha kul tillsammans."

Svensk Travsport


Inför Bodentravets V64-tävlingar fredag kväll är det lite av släkten är värst i championligorna på landets nordligaste ..


Inför Bodentravets V64-tävlingar fredag kväll är det lite av släkten är värst i championligorna på landets nordligaste travbana.
Gunnel Fredriksson med dottern Hanna Olofsson syns inte ofta på samma bild och tillfället ovan är från 2008, hela elva år sedan.
Hanna Olofsson började jobba i stallet hos sin mamma och är nu en etablerad tränare sedan några år. 33-åringen har vunnit några kuskchampionat och de senaste två åren även varit tränarchampion hemma i Boden.
Hanna toppar kuskligan inför fredagen med tio fullträffar, före Sandra Eriksson med nio segrar. Ove A Lindqvist trea på sex segrar med flera manliga kuskar med samma antal segrar bakom sig i tabellen.
Nyblivna 60-åringen Gunnel Fredriksson visar även hon upp fina siffror 2019. Fredriksson, som haft både dottern Hanna och Sandra Eriksson i sitt stall, leder tränarchampionatet.
- Gunnel har nio segrar på 34 starter. En segerprocent på 26,5 skrattar man inte bort. Ett fantastiskt facit som förklaras av en kvalitetshöjning i stallet och en satsning på bättre stammade hästar som nu börjat ge resultat, säger travchefen David Zimmer.

Annorlunda toppnamn
Hanna Olofsson är sin egen sedan några år och har sin verksamhet helt skild från mammans. Det handlar heller inte om att hon kört Gunnels hästar på slutet.
De tio segrarna i kuskligan är tagna med övervägande delen eget material, egna hästar. Ett förhållande som gör ställningen i championaten extra speciell.
- Mor-dotter i topp i både tränar- och kuskligorna i månaden maj. Jag inte tänka mig att det inträffat tidigare i det här landet. Söner och fäder har ju förekommit i kusk- och tränarsammanhang. Far och dotter – ja, där har vi exempelvis Leif Witasp med dottern Kajsa Frick som setts i toppen av sådana här listor, säger David Zimmer.

Köpte ston från USA
Gunnel Fredrikssons make Lars Olofsson (Hannas pappa) är en stor hästägare. David Zimmer berättar om en satsning på nytt blod som nu börjar visa sig i resultaten.
- Lasse satsade länge på sina märrar som Pay Roll och Pay Rolls döttrar.  För en 10-12 år sedan satsade han på att åka över till USA och köpa ston som Doyouwanttodance och Glory Woman. Några fint stammade amerikanska ston och deras avkommor som nu också börjat leverera på banan. Det är den kvalitetshöjning i stallet som gjort att det blivit en sådan fin utdelning för Gunnel på slutet, säger David Zimmer.
Konkurrensen i Norrbotten? Travchefen får ofta den frågan.
- Det är stenhård konkurrens men folk förstår inte alltid det, särskilt inte folk från södra Sverige. Att som Gunnel ha över 26 i segerprocent är respekt med tanke på att hon tävlar mot Petri Salmela, Hanna, Mauri Jaara, Kari Alapekkala med flera.

Mikael Wikner, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se