De senaste travnyheterna


För tredje året i följd fanns 5 Milliondollarryhme (V75-3) med i Elitloppet, i år blev det dock ingen finalplats för Fredrik B Larsso..

För tredje året i följd fanns 5 Milliondollarryhme (V75-3) med i Elitloppet, i år blev det dock ingen finalplats för Fredrik B Larssons stora stjärna och den enda segern i år hämtas från The Onions lopp i april. Efter att ha gått starkt från kön i Färjestad, tröttnade den femfaldige miljonären senast på Axevalla. Något som sannolikt berodde på att det varma vädret satte sina spår.
– Jag tycker inte han var på topp den dagen faktiskt. Visst, det var lite körning från början, men det var väldigt varmt den dagen och det hade varit varmt i transporten för hästen och jag tror han blev lite överhettad helt enkelt. Han blev trött på ett sätt som han inte brukar bli, men jag tror vi kan sätta ett streck över det loppet. Det har sett bra ut efteråt och vi hittar inga fel. Jobben han gått efteråt säger att formen är där den ska vara. Det är inget som oroar mig.

Nu är det läge för ledningen
Senast startade hästen från spåret längst ut bakom vingen, gångerna före var förutsättningarna bakspår. När Gulddivisionen, också Ego Boys Minne, körs på lördag är läget betydligt roligare för Milliondollarryhme. Tränaren själv är avstängd, därför får Erik Adielsson för första gången stifta bekantskap bakom den mörke eleganten.
– Nu har vi fått ett bra läge och han har funkat bra med sitt norska huvudlag på sistone, han håller sig lugnare med det och det gör att det känns mycket intressant inför den här starten. Han är startsnabb, det vet vi och han drar iväg ganska rejält av sig själv. Erik Adielsson får vara med från start och det känns väl som det är läge för att köra för ledningen. Det gäller bara att han håller sig lugn och det tror jag han kan göra med det norska huvudlaget.

Vad finns det för planer i framtiden, kan det bli Frankrike igen i vinter?
– Vi tar väl några lopp här hemma, det är inget som är bestämt, men vi stänger inga dörrar för att det kan bli Frankrike i vinter. Han trivdes bra där nere förra vintern i alla fall.

Axel Wind har hittat toppformen
Fredrik B Larsson har ytterligare en häst med sig till Rättvik. Italienaren Axel Wind har hunnit med tre starter i Solvallatränarens regi och verkar nu ha hittat toppformen. Femåringen gick en stark avslutning bakom segerstaplaren Zion Font på Axevalla senast.
– Axel Wind har startat från dåliga lägen och gjort det bra. Senast gick han väldigt fint sista 700 meterna och det känns som att hästen utvecklas för varje start. Nu borde han vara i riktigt bra form. Vi fick ett bra läge och han känns startsnabb, det vet jag att han var nere i Italien också, skulle han komma till ledningen här så ska det nog vara en viss chans. Jag gillar den här hästen och jag tycker att han håller klass för V75. Till den här starten blir det jänkarvagn och så blir det även barfota fram vilket är klart positivt.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Annars var det den regerande kuskchampion som vann flest lopp av samtliga kuskar förra veckan. Det blev nio segrar för Ulf Ohlsson som toppar tabellen..


Annars var det den regerande kuskchampion som vann flest lopp av samtliga kuskar förra veckan. Det blev nio segrar för Ulf Ohlsson som toppar tabellen på totalt 196 fullträffar per den 1 augusti.
Mats E Djuse är ensam på andraplats således, och han puttade därmed ner Örjan Kihlström till tredjeplatsen.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 196-169-122
2. Mats E Djuse, Hagmyren, 130-97-107
3. Örjan Kihlström, Solvalla, 128-97-62
4. Magnus A Djuse, Solvalla, 121-101-85
5. Rikard N Skoglund, Solvalla, 116-97-62
6. Jorma Kontio, Solvalla, 103-81-72
7. Carl Johan Jepson, Färjestad, 100-90-106
8. Björn Goop, Färjestad, 95-92-78
9. Stefan Persson, Halmstad, 82-90-85
10. Johan Untersteiner, Halmstad, 81-49-44
11. Erik Adielsson, Solvalla, 73-56-51
12. Robert Bergh, Åby, 70-52-34
13. Claes Sjöström, Solvalla, 68-67-54
14. Jörgen Westholm, Romme, 58-49-32
15. Daniel Wäjersten, Bergsåker, 56-34-38
Siffror till och med 1 augusti

Kanal 75


Det började snöpligt.Odd Herakles hade inte förlorat på över 18 månader och ståtade med 20 raka segrar då han debute..

Det började snöpligt.
Odd Herakles hade inte förlorat på över 18 månader och ståtade med 20 raka segrar då han debuterade för sin nya tränare Fredrik Fransson på Bergsåker i april.
Bland motståndarna fanns emellertid Månlykke A.M. Hästen som under Gunnar Melanders beskydd utvecklats till Sveriges bästa kallblod och nu för första gången fick ta sig an den norske fantomen.
Det blev seger för uppstickaren då Månlykke sänkte sin väldige konkurrent den tunga vägen.
Men sedan dess har allting gått spikrakt för Fransson och Herakles.
En formidabel uppvisning i Elitkampen på Solvalla visade att kungen var lika bra som någonsin tidigare och sedan har segertåget fortsatt i storlopp i Finland, Norge och Sverige över sommaren.
– Det har varit helt magiskt. Hästen har sprungit under 1.20 i fyra starter i rad, det finns inget kallblod som gjort det genom tiderna, berättar Fransson som fick uppgiften att träna Odd Herakles i egenskap av hingsthållare.
– Det är ju det som varit hans riktiga jobb hos oss, tävlingarna har egentligen varit sekundära. Och han har skött sig perfekt, fått full bok med 70 svenska och en del norska ston. Det är en fantastisk individ som det är underbart att få jobba med.

”Smög lite med det”
Från början var planen att ”det sekundära” skulle sluta efter Bollnästravets Elitsprint och att Odd Herakles skulle sedan skulle fullgöra sina plikter i avelsboxen innan han reste tillbaka till sina ägare i Norge.
Men det blev en start till. I Östersund på onsdag i samband med derbyfinalerna.
Att Månlykke A.M. skulle gå ut i loppet var ingen hemlighet, att Odd Herakles dök upp startlistan var nog däremot en överraskning för många.
– Ja, vi smög lite med det. Men jag tyckte det kunde vara roligt att göra en start till. Att vi får möta Månlykke igen gör det bara extra kul.

Är du revanschlysten?
– Det kan jag inte säga, men det är klart att jag vill vinna loppet. Och jag vet att min häst är mycket bättre nu än då de möttes i april. Då tävlade Odd Herakles med skor och jag sa redan då att han är en och en halv sekund bättre barfota. Han sprang 1.21,6, på onsdag tror jag att han kan springa under 1.20 om loppet skulle bli kört perfekt för vår del. Men jag har den största respekt för motståndarna, inte bara Månlykke utan även de andra.

Avgörande plikter på förmiddagen
Men faktum är att man förutom skorycket måste väga in ännu en variabel i ekvationen den här gången. Odd Herakles kommer nämligen inte att ladda upp inför loppet på sitt sedvanliga vis.
Innan transporten går mot Östersund måste han nämligen sköta sitt ordinarie jobb, på bocken.
– Det blir första gången han går på bocken samma dag som han tävlar. Det beror inte på någon planering från min sida utan att han alltid går på bocken måndag, onsdag och fredag. Det är därför han står hos mig och inget vi kan ändra på bara för att det är tävling. Nu råkar loppet gå samma dag och då får det blir så.

Vad innebär det för en hingst när det kommer till prestationen på tävlingsbanan?
– Det kan innebära väldigt mycket. Att gå på bocken är en stor påfrestning, fysiskt men framförallt psykiskt. Hingstarna reagerar väldigt olika. En del tar väldigt mycket energi för hela upplevelsen och blir stressade. Andra, som Odd Herakles, är väldigt lugna och sansade genom hela proceduren. Jag har startat hästar som haft det här upplägget och varit direkt slöa i loppet, medan andra tänt till och gjort riktiga topplopp.

Hur tror du att Odd Herakles reagerar?
– Det vet man aldrig. Men han har definitivt det psyke som krävs för att ta det på rätt sätt. Jag har andra hingstar här som jag inte aldrig skulle göra det här upplägget med, men med Herakles känner jag mig trygg.

Finns chansen/risken att han är 20 meter bättre eller sämre än normalt?
– Ja, eller det kan variera på mer än så. Det kan ha stor inverkan på prestationen. Men det lär vi inte märka förrän i loppet.

Kan man inte se i värmningen om det ”slagit åt rätt håll”?
– Jag tror inte det. Han är ingen värmningsvinnare, i alla fall inte i låga farter. Men Solberg (Tom Erik) brukar gilla att köra till en bit i värmningen så då kanske man kan titta. När Mats E Djuse värmde hästen i Finland sprang han 1.12/200 meter, går det lika fort på onsdag ser jag det som ett gott tecken.

Ändrar du något annat, förutom uppladdningen?
– Nej, hästen kommer att få samma träningsupplägg som vi har haft inför de senaste starterna och tävla med samma utrustning.

Bjuder på två derbyvinnare
Duellen mellan rasens två främsta är emellertid inte huvudnumret under onsdagskvällen på Östersund. Det är finalerna i Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet där kung och drottning skall krönas bland fyraåringarna.
Som erkänd kallblodskännare från Fredrik Fransson ikläda sig rollen som tipsexpert och spå vinnarna.
– Då säger jag 3 Tangen Bork (V86-5) och 2 Hopp Karoline (V86-3).
Förstaprisen i de båda huvudloppen är 700 000 respektive 450 000 kronor.
Vinnaren av Sven O Perssons Minne (V86-7) får nöja sig med 150 000 kronor.
För Odd Herakles skulle det innebära att han passerar 10 miljoner svenska kronor insprunget och tar plats i en ytterst exklusiv klubb i kallblodshistorien.

Robin Johansson, Kanal 75


Efter uppvisning i S:t Michel-Ajo var Face Time Bourbon på söndagen tillbaka framför tävlingssulkyn. Den här gången på Hip..

Efter uppvisning i S:t Michel-Ajo var Face Time Bourbon på söndagen tillbaka framför tävlingssulkyn. Den här gången på Hippodrome de Wallonie då han visade upp sig för sina belgiska fans i Mons. Den franske kejsaren, som var megafavorit, hade heller inga som helst problem att försvara sin titel i Grand Prix de Wallonie. En seger värd cirka 600 000 kronor.
I loppet, som fick avgöras med linjestart på grund av banans beskaffenhet, kunde Face Time Bourbon inte försvara sitt innerspår, men Éric Raffin hittade snabbt ut och efter en repa i tredjespår kunde favoriten komma ned till ledningen efter ett varv travat. Därmed var loppet avgjort. Face Time Bourbon lättade undan med flera längder över upploppet medan körande Raffin vinkade till publiken.
Segern togs på 1.13,1 över 2300 meter. Den för Åby Stora Pris klare Ce Bello Romain knep på behörigt avstånd silvermedaljen, medan norska stoet Rebella Matters inkom som trea.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Söndagens miljonspel avgjordes på 800-metersbanan i Åmål och dagen till ära tävlades det i högervarv. Tredjehandsfavoriten..


Söndagens miljonspel avgjordes på 800-metersbanan i Åmål och dagen till ära tävlades det i högervarv. Tredjehandsfavoriten Hera Sisu spurtade till en lätt seger för Carl Johan Jepson i inledningen och det följdes upp med att andrahandsfavoriten Gomnes Fans vann den andra avdelningen. Men sedan small det till rejält i GS75-3 när Jan Silvén ledde hela vägen bakom hemmahästen Imparator Boko som tränas och ägs av Marcus och Christer Carlsson i Åmål. Efter att överraskningen Victor C. spurtat till seger i GS75-4 tillsammans med Dagfinn Aarum, så blev det favoritseger i den femte avdelningen genom Spinofhope L.B. och Mikael J Andersson från ledningen.

Ingen klarade stjärnsmällarna på slutet
Men sedan var det slut på det roliga för nästan alla system som fanns kvar. I GS75-6 så styrde alltmer framgångsrika Andreas Lövdal in Dallas Brick från spår tolv över kort distans till 38 gånger i vinnarodds. Hästen gick med i rygg på attackerande Maestro Zon och spurtade förbi den sista biten. Det här var Dallas Bricks andra raka seger och han tränas av Philip di Luca. På Grand Slam 75 var hästen spelad till 0,69 procent av insatsfördelningen.
– Det är en helbror med Zenit Brick som tjänat nästan fem miljoner kronor. Han har inte levt upp till honom men är inte så tokig häst. Det löste sig bra med rygg på Maestro Zon och det var bara att hänga med där. Det blev så perfekt det kunde bli från det spåret, sa Andreas Lövdal som närmar sig två miljoner kronor inkört som kusk i år.
– Det har gått jättebra så här långt och jag har fått köra jättefina hästar. Jag har fått köra lite oftare och det har blivit kontinuitet i löpkörniningen.
Efter den stjärnsmällen återstod endast ett system med chans till sju rätt. Hade favoriten Västerbo Lexington vunnit hade den spelare tagit hem hela potten på Grand Slam 75. Men favoriten hade ingen bra dag och var tidigt slagen från positioner utvändigt om ledaren. Istället blev det en ny jätteskräll när Outstanding O. spurtade vasst för sin tränare Per Henriksen och fångade in länge ledande Counterfeightr precis på mållinjen. Hästen var spelad till en procent av insatsfördelningen.
Ingen vinnare med sju rätt således, medan sex rätt betalade 93 029 kronor och fem rätt gav 2549 kronor. Eftersom det är V75 kommande söndag med Kallblodskriteriet på Dannero, så går jackpoten på Grand Slam 75 vidare om två veckor och då är det Tingsryd som är värd för miljonspelet.

Michael Carlsson, Kanal 75


Den 7 augusti avgörs världens mest prestigefyllda travlopp för treåringarna: Hambletonian. En vecka innan avgjordes de båda uttagning..

Den 7 augusti avgörs världens mest prestigefyllda travlopp för treåringarna: Hambletonian. En vecka innan avgjordes de båda uttagningarna. Något som utvecklades till en klang och jubel-föreställning för Åke Svanstedt. Svensktränarens hästar tog hem båda försöken på Meadowlands.
Den första uttagningen gick till Delayed Hanover, körd av Dexter Dunn som efter en resa som tredje häst på innerspår mycket enkelt avgjorde över upploppet till seger på 1.09,1 över 1609 auto. Svanstedt själv körde Ambassador Hanover vidare till final som trea.

Galopp grusade drömmen för Dancinginthedark M
Mångas favorit till slutseger i Hambletonian var Marcus Melander-tränade Dancinginthedark M., men här försvann Hambo-drömmarna olyckligt då hästen galopperade på frammarsch i sista kurvan. Melander fick ändå med sig Sonofamistery till final som fyra. Nancy Takter-tränade Spy Booth knep den sista finalbiljetten, medan Lucas Wallin körde Cuatro de Julio till andrapriset, hästen tränas av Marie Ortolan Bar.
I uttagning två var det Åke Svanstedt själv i segersulkyn. Captain Corey tog tidigt ledningen och hade därefter inga problem att hålla taktpinnen hela vägen till mål på 1.09,2 över 1609 auto. Däremot gick inte Svanstedts fjärde häst, Yonkers Trot-vinnaren Johan Palema vidare, efter att ha tröttnat över upploppet placerad i rygg på stallkamraten.
Nancy Takter fick här med sig två hästar till final. Loppets spelfavorit Really Fast avslutade fint som tvåa medan Locatelli som femma tog sista finalplatsen. Melanders In Range och Anette Lorentzons Rattle My Cage missade avancemang.

Melander och Svanstedt med finalister i Oaks
Två försök till Hambletonian Oaks, för treåriga ston, kördes också under kvällen på Meadowlands. Linda Toscano-tränade Lady Chaos segrade i det första, körd av David Miller till seger på 1.10,1 över 1609 auto. Det andra försöket gick till Awesome Trix och Scott Zeron. Stoet tränad av Christopher Beaver och vann på samma tid, 1.10,1. Härifrån gick Melanders Iteration och Svanstedts Flawless Country vidare till final som tvåa, respektive fyra.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Favoriterna radade upp sig på Hagmyren och sju rätt betalade 1403 kronor. Sex rätt gav 23 kronor och det blev ingen utdelning på fem r&aum..


Favoriterna radade upp sig på Hagmyren och sju rätt betalade 1403 kronor. Sex rätt gav 23 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed blir det återigen jackpot nästa lördag på V75 som då avgörs i Rättvik. Enligt ATG kan en ensam vinnare då ta hem 50 miljoner kronor enbart på sju rätt.
Även om det blev begränsad utdelning på sju rätt så blev det en miljonvinnare på Hagmyren. Trots att favoriten Erv Zet vann loppet som utgjorde Top7 så blev det en vinnare som tog hem hela potten på drygt en miljon kronor för sju rätt. ATG:s Vinnarambassadör Hans G Lindskog har varit i kontakt med vinnaren som är drygt 30 år och bor i Älmhult. Han hade inte en aning om att han hade vunnit när Hans G ringde för att gratulera utan hade fullt upp med att jobba in sju rätt på V75…
Sju rätt på Top7 gav 1 064 229 kronor.

Kanal 75


Den stora snackisen inför V75® på Hagmyren var vem som skulle ta hand om ledningen i Gulddivisionen. Det var flera startraketer med bakom bilen o..


Den stora snackisen inför V75® på Hagmyren var vem som skulle ta hand om ledningen i Gulddivisionen. Det var flera startraketer med bakom bilen och från innerspåret gjorde Mats E Djuse vad han kunde för att startblixten From The Mine skulle kunna svara ut de andra. Men det var Sveriges startsnabbaste häst M.T.Insider som blåste till täten och utvändigt om honom katapultstartaade även Click Bait som gick till ledningen i första kurvan. Inledningen blev 1.07,9 första 500 metrarna och Click Bait fick comebackande Inti Boko efter 600 meter och duon varvade på 1.10,3. Då kastade Björn Goop loss Diamanten som kom farande i spåren via en hastig svepning av fältet fram utvändigt om Click Bait i sista sväng. Diamanten försökte över upploppet och fullföljde storstilat till andraplatsen, men Click Bait gick undan till en säker seger. Vinnartiden för elitloppshästen blev 1.10,2/1640a och i sulkyn satt Per Lennartsson som firar fina framgångar med Click Bait och som trots spår åtta inte hade någon annan tanke på än att försöka få ledningen.
– Att ladda var aldrig någon tvekan men om vi skulle komma till ledningen stod skrivet i stjärnorna. Det fanns lite på kartan att M.T.Insider skulle komma först och att vi skulle få överta. Han kändes som vanligt pigg och glad i ledningen och är underbar att köra, berömde Per Lennartsson.
– Man måste peta på honom en eller två gånger för att han ska accelerera. Han öppnar alltid bra men att du ska få den maximala effekten så petar man till honom två gånger på rumpan. Det är precis som att köra en passgångare när han drar iväg för han är så otroligt snabb.
– Vissa hästar tål att man talar om för dom att nu är det dags medan andra gör inte det och slår ihop och galopperar. Men den här är en sån häst som har gas och broms. Det verkar som att han har tagit ett steg till i utvecklingen i år som femåring, fortsatte Lennartsson om den Stefan Melander-tränade stjärnan.
Det var därmed ”Tarzans” andra raka seger som tränare i Gulddivisionen då han förra lördagen fick se sin Milligan’s School vinna i imponerande stil.
Björn Goop gav Diamanten välförtjänta klappar efter mållinjen när andraplatsen bärgats före Esprit Sisu som blev trea.
– Diamanten börjar hitta formen äntligen. Han har haft en massa dåliga utgångslägen och han gjorde en riktigt bra svepning idag. Formen är på gång, sa Björn Goop.

Imponerande uppvisningar av Redéns hästar
Daniel Redén och Örjan Kihlström firade nya framgångar och Redén blev hundraprocentig när han selade ut två hästar och båda vann. Han gick därmed förbi Robert Bergh och upp i topp av tränarligan på V75 och leder nu med 13 segrar före Bergh som har tolv. Redén och Kihlström inledde omgången med Born Unicorn som hade en imponerande uppvisning och krossade sina konkurrenter. Förra gången provades hästen i en jänkarvagn för första gången men då fick han inte sin grova aktion att stämma. Nu återigen tränaren Daniel Redén till den vanliga sulkyn och då var Born Unicorn lika fin som tidigare. Trots ett lopp utvändigt om ledaren så tryckte han till ledande Morotai Degato ut på slutvarvet och pressade sig till ledningen. Sedan drog Born Unicorn bara ifrån och lämnade sina konkurrenter rejält på efterkälken. Han stod helt i en klass för sig och var totalt överlägsen när han vann i förkrossande stil. Zap di Girifalco spurtade till sig andraplatsen och Morotai Degato höll till tredjeplatsen. Segertiden blev 1.11,1/2140a i det här försöket till Silverdivisionen.
– Han var inte så trött idag och var pigg efter loppet, sa Daniel Redén.

”Fick koncentrera mig på att inte ramla av”
Solvallatränarens andra seger kom genom Erv Zet som var omgångens största favorit på V75. Örjan Kihlström tryckte av hästen kort efter start och han drog till ledningen i första sväng. Men Erv Zet blev väldigt pigg i täten och drog undan i en stor ledning. Han öppnade första 500 metrarna efter 1.07,1, vilket var dagens snabbaste öppning. Erv Zet ledde med 20-talet meter före övriga klungan och varvade på 1.10,5. Men trots den hårda farten så höll han undan till en överlägsen seger och precis som stallkamraten Born Unicorn bjöd han på en suverän uppvisning. Segertiden blev vassa 1.11,2/1640a i klass II.
– Det här trodde jag aldrig skulle gå. Det blev onödigt tufft, sa Daniel Redén.
– Nu blev han lite väl vass och vi måste börja justera om huvudlaget. Vi har haft det helstängda för att han ska springa framåt istället för att springa av banan. Det är en riktigt bra häst och kravmässigt har han en bländande teknik.
– Vi har justerat lite med fodret och har ökat proteinet i fodret vilket ser bra ut. Det kan vara så att hästarna har höjt sig några procent av det, sa Redén.
Segerkusken Örjan Kihlström var på skämthumör efter Erv Zets fullträff.
– Jag fick mest bara koncentrera mig på att inte ramla av, sa Örjan.
– Han var väldigt laddad och pigg under vägen. Han har så fin form och är stark och höll farten bra utan att jag behövde begära något av honom.

Kalmar slog av storfavoriten efter drömresa
Storfavoriten Tekno Viking kom enkelt till ledningen knappa två varv kvar i kallblodsloppet (V75-2) men fick trots det sträcka vapen till slut. Henrik Svensson hade nämligen serverat sin Kalmar en drömresa i rygg på ledaren hela vägen. Detta efter en pangstart till ledningen och sedan släppte Henrik välvilligt när Tekno Viking kom farande. Stallskriket Höstbo Elis kom fram utvändigt och tryckte upp tempot på slutvarvet men galopperade plötsligt i utgången av sista sväng när han var i kraftig närkamp med storfavoriten. Henrik Svensson vred ut sin Kalmar vid upploppets början och avgjorde i ett nafs. Det här var tredje starten för Kalmar i Henrik Svenssons regi och efter två andraplatser kom nu första segern. Vinnartiden blev 1.24,7/2160. Höstbo Elis kom tillbaka starkt med en vass spurt efter galoppen och blev tvåa medan Tekno Viking höll till tredjeplatsen.
– Han kom i väldigt fin författning till oss och det är en enkel och trevlig individ att hålla på med. Jag hade bestämt att jag skulle köra honom i ryggar idag och när Mats kom så hade jag inte en tanke på att svara. Det blev perfekt allting. Jag flyttade ut hästen i sista sväng men då felade Tomas häst och då gick jag ner i rygg på Mats häst igen. Sedan kom Tomas häst tillbaka över upploppet och var helt grym, sa Henrik Svensson.

Goops tidigare drag ställde övriga schack matt
Björn Goop tog ett tidigt initiativ i V75-4 bakom Alexi Quick som skulle visa sig vara loppavtörande. Han skickade iväg sin häst rejält ut ur den första kurvan från tillägg och kom med rejält fart fram till stallkamraten Rapunzel där Erik Adielsson släppte ledningen knappt 1500 meter kvar. Det schackdraget skulle visa vara vinstgivande då Alexi Quick höll undan till en lätt seger. Favoriten Digital Class satt sist utvändigt och gick en mycket stark slutrundan ute i spåren fram till andraplatsen. Men hon var utan chans att gå i närkamp med Alexi Quick i det här stoppet. Stallkamraten Rapunzel höll till tredjeplatsen.
– Hon tvekade de första stegen och sedan stod det helt stilla in i första svängen. Jag tänkte att det är bättre att göra ett drag innan någon annan gör det. Rapunzel trivs bra i rygg och det var bara att gå fram, sa Björn Goop som tränar både ettan och trean i loppet.

Titan Yoda imponerade på nytt – Jennifer sprudlande glad
Jennifer Persson firar stora framgångar som tränare och har gjort ett fantastiskt jobb med Titan Yoda. På sex starter i Jennifers regi har det blivit fem segrar och en andraplats. Nu kom första segern i V75 när Titan Yoda rundade konkurrenterna ute i tredjespår på slutvarvet ifrån fjärde par utvändigt. Ulf Ohlsson satt bara och åkte när Titan Yoda retfullt enkelt avgjorde till en imponerande seger. Vinnartiden blev starka 1.12,9/2140 och kretsen kring hästen siktar nu på derbykvalen.
– Det är en underbar häst och det sjuka är att han känns bara bättre och bättre. Han har inte gått tom någon gång och jag vet inte vad jag ska säga, sa en strålande glad Jennifer Persson.
– Många pratade om att vi växlade ner när vi bytte från ett halvstängt huvudlag, som inte var ett halvstängt, när vi bytte till ett öppet huvudlag. Så vi kan väl säga att vi växlade upp för det här var väl hans bästa lopp hittills, skrattade en nöjd tränare.
Ulf Ohlsson, som kunde finåka till seger, var förstås nöjd och imponerad över insatsen.
– Jag ville ta det lite försiktigt och få iväg honom felfritt. Jag vet att han är stark och rejäl och hade lite drygt 1.11 sista varvet ute i tredjespår och det är många extra meter. Han är riktigt fin den här, lugn och fin i loppen, berömde Ulf Ohlsson.

Det har lossnat för ”Örnen”
Reijo Liljendahl-tränade The Bald Eagle har stångats i V75 en längre tid och ofta fått struliga lopp från dåliga utgångslägen. Men nu ståtar hästen med två raka och välförtjänta segrar och dagens fullträff i Bronsdivisionen kom i avslutningen för Mats E Djuse. Segerkusken förivrade sig inte i starten där The Bald Eagle öppnade bra men kunde inte svara Xanthis Coktail som tog täten men det var bara tillfälligt för Per Lennartsson släppte välvilligt och Djuse kunde glida till ledningen med The Bald Eagle. Han fick sedan bestämma tempot och via ett ryck i sista sväng gav han aldrig konkurrenterna någon chans. The Bald Eagle vann enkelt på tiden 1.13,3/2640a.
– Det är många bitar som har lossnat. Han har mognat och blivit äldre och vi har fått bättre banor att träna på. Jag är tacksam till hästägarna som är på plats idag för dom är verkliga entusiaster. Dom köpte hästen som ettåring och har varit med på hela resan och varit hästägare hos mig hela tiden, sa Reijo Liljendahl.
Det blev en favoritbetonad V75-rad den här jackpotomgången och det blir en ny jackpot till nästa lördag som då avgörs i Rättvik. Sju rätt betalade 1403 kronor, sex rätt gav 23 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. ATG beräknar att det kommer att ligga minst 50 miljoner kronor i sjurättspotten nästa vecka.

Michael Carlsson, Kanal 75


Årets tvåa från Elitloppet Vivid Wise As var tillbaka på tävlingsbanan och gjordes till favorit i lördagens fina Prix de Washi..

Årets tvåa från Elitloppet Vivid Wise As var tillbaka på tävlingsbanan och gjordes till favorit i lördagens fina Prix de Washington på Enghien utanför Paris. Alessandro Gocciadoros topptravare var utrustad med Matthieu Abrivard i sulkyn och klev efter 600 meter upp utvändigt om den ledande Dorgos de Guez. Ledaren var slagen när man nådde in på upploppet – men bakom skuggade en annan konkurrent.
Romain Derieux hade gett Go On Boy en perfekt resa och femåringen fick nu spela ut sin fulla speed över det beryktat långa upploppet. Precis före målgång fick också Go On Boy ledaren på fall. Segern togs på 1.09,6 över 1609 meter med autostart och förstapriset var värt cirka en halv miljon kronor. Vivid Wise As knappt slagen som tvåa, på samma tid. Bakom grejade Violetto Jet bronset på linje med Davidson du Pont.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Marcus Melander har riktigt fina hästar i uttagningarna till Hambletonian som avgörs natten till söndag, svensk tid. Men tränaren var framg&..

Marcus Melander har riktigt fina hästar i uttagningarna till Hambletonian som avgörs natten till söndag, svensk tid. Men tränaren var framgångsrik redan på fredagen då uttagningarna till de stora finalerna för tvååringarna avgjordes.
Melander kvalade in tre hästar till Peter Haughton Memorial vars final körs den 7 augusti. Temporal Hanover slutade tvåa i sitt försök, bakom King of the North som segrade på 1.12,2 över 1609 auto. Den senare, som tränas av Ray Schnittker, kommer till finalen som obesegrad i fyra starter. I det här heatet var Lucas Wallins B.A Superhero fyra och Nancy Takter-tränade Looks Like Moni femma.
Från den andra uttagningen plockade Marcus Melanders med sig såväl Letsdoit som Classic Hill till final, som tvåa respektive trea. Ingen av dem kunde emellertid rubba hela vägen ledande Robertsin som visade 1.11,4 över 1609 auto. Hästen tränas av Nik Drennan.

Lätt för Joviality i Jim Doherty-genrep
Jim Doherty Memorial avgörs för tvååriga ston och här var bara tio hästar anmälda. Samtliga går till final alltså, men ”genrepade” i ett försök. Det slutade i seger för svenskuppfödde och -ägde Joviality som är en dotter efter Chapter Seven och undan Pasithea Face. För Brian Sears segrade stoet, som förstås tränas av Marcus Melander, mycket lätt på fina tiden 1.11,0 över 1609 auto.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Tre raka galopper med diskning till följd tvingade Gardner Shaw till ett kvallopp. Det var med andra ord ingen imponerande rad som hästen kom med till..

Tre raka galopper med diskning till följd tvingade Gardner Shaw till ett kvallopp. Det var med andra ord ingen imponerande rad som hästen kom med till Midnattsstayern, men imponerande var hans insats i loppet.
Jörgen Westholm bidade sin tid i de bakre regionerna med Gardner Shaw men med 800 meter kvar av loppet skedde en scenförändring. Valacken styrdes på via tredjespår, flög blixtsnabbt fram mot täten och kopplade lätt grepp på ledande Chestnut som stod handfallen att försvara sig för den rykande avslutningen. 1.14,1 över 3180 meter blev segertiden.
– Det var häftigt, inte ofta man kör en sådan där sista 800-metersavslutning, måste jag säga. Det blev lite tokigt för honom tre starter i rad, men efter värmningen i dag skickade jag till ägarna att jag skulle bli förvånad om han inte levererade i dag…Det är klart vi ska matcha honom i Silverdivisionen framöver, med de speedresurserna som han har duger han ju långt där, sa Jörgen Westholm.

Enzo Am hela vägen i extremsprintern
Full fart blev det onekligen i Midnattssprint över extremkorta 1140 meter, ett varv och ett upplopp med andra ord. Enzo Am, tränad av Färjestads Bengt Oltorp, är en häst som tveklös trivs finemang i disciplinen. Carl Johan Jepson laddade för fullt mot ledningen och hade därmed avgjort loppet redan kort efter start. Enzo Am avverkade första 500 meterna efter 06,5 och kunde lekande lätt lämna övriga motståndet över upploppet. Segertiden blev 1.09,4 över 1140 meter auto.
– Det var enkelt, han öppnade hur bra som helst, ”pullade upp” en bit och sedan stack han bara undan. Han vann ju det här loppet på 1.08,3 förra året, så det här var ju lugnt, sa Bengt Oltorp.

13-åringen hedrade 26-åringen
26-årige hedersmannen Criks Hurricane ledde själv defileringen till sitt lopp för montéhästarna och kunde bevittna den hälften så gamle Candor Hall skrälla till duktigt. 13-årigen, som reds av Sofia Adolfsson och tränas av Laura Mikkola, hittade fritt över upploppet och kunde med torrare spurtkrut säkert plocka ned länge ledande Sign Me Up Too. För Candor Hall var det här faktiskt första segern sedan han vann Monté-SM – för snart fyra år sedan.
Prins C.K. har inte den enklaste stilen, men i gengäld en vilja av stål. Efter två galopper senast i raden höll Jan-Olov Perssons rejäla kallblod sig i trav den här gången. Då blev det också seger. Mats E Djuse körde fram utvändigt ledaren, höll tungan rätt i mun och Prins C.K. avgjorde till säker seger.
Cape Town visade riktig löpglädje. Med Linus Lönn i sulkyn drog valacken tufft i ledningen, men avståndet till motståndet drygades bara ut till slut. Första segern på mer än två år togs överlägset för hästen som tränas av Anette Ekström. Segertiden på 1.12,6 över 1640 auto var en rekordsänkning med två sekunder.
Per Lennartsson körde Jonna Irri-tränade Again Kronos till seger. Vinnaren fick en perfekt rygg på den ledande favoriten Illfindmywayhome som blev ordentligt pressad av O.M. Easton genom sista kurvan. Då hittade Again Kronos fritt – och kunde dra den längsta stickan till slut.
6 rätt gav 2454 kronor, 5 rätt 46 och för 4 rätt 8 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


I april slutade han åtta i ett P21-lopp och var i praktiken poänglös.Tre månader sedan gör finskfödde Tattoo Avenger debut p&ari..

I april slutade han åtta i ett P21-lopp och var i praktiken poänglös.
Tre månader sedan gör finskfödde Tattoo Avenger debut på svenska V75 med två mycket övertygande segrar i ryggen.
- Hästen kom till oss i höstas och hade haft en bedrövlig säsong i Finland före det. Han hade strulat med travet och hade problem mentalt. Under vintern fortsatte problemen med korsförlamningar och muskelproblem, men till slut hittade vi rätt balans i kroppen för honom och sedan har det bara pekat uppåt, förklarar Haapakangas som driver stallet ihop med sin far Mika och har stora förväntningar på sexåringen inför framtiden.
- Det är en riktigt bra häst i grunden, det visste vi när han kom. Han vann derbykval från dödens i Finland och var länge en av de bättre i kullen. Framförallt är han otroligt stark.
Det var i näst senaste starten på Bergsåker som Tattoo Avenger äntligen visade det han lovat som yngre. Mats E Djuse bombade till ledningen från bakspår och körde ifrån konkurrenterna med 30 meter.
Nästan lika överlägsen var hästen i Finland i sin senaste start.
- Då var han grym, det var absolut det bästa loppet han gjort sedan han kom. Han tappade mark från start, svepte konkurrenterna i fjärdespår och bara åkte ifrån med massor av krafter kvar. Det var en otrolig prestation, myser Haapakangas som inte tvivlar på att hästen kan duga även i svenska V75.
- Han är absolut bra nog, det vet jag. Men hästen kommer inte att vara lika bra på lördag som han var senast. Vi ska spara några växlar.
Varför då?
- Därför att vi är rädda om honom och man kan få bakslag på sådana prestationer. Dessutom har han  ett mer passande lopp i slutet av nästa månad. Nu är det voltstart och det är ett stort bekymmer, han har väl galopperat i 90 procent av sina voltlopp. Inför starten sedan hade vi vässat på lite extra i jobben, inför det här han istället fått ta det ovanligt lugnt. Tanken är att han ska vara lite mindre peppad i starten för att kunna gå felfritt. Men det betyder nog också att han har några procent sämre form. 
Sparar ni några växlar i utrustningen också?
- Ja, lite grann. Loppet senast slet lite på hovarna så han måste gå med ett par lätta tåskor fram nu. Men eftersom han hade boots senast så kan vi ta bort dessa, det gör att viktskillnaden blir väldigt liten. Dessutom ska han gå med en helt ny vagn som vi har beställt, bara den hinner komma hit till loppet.
Vad är det för vagn?
- Det är en jänkarvagn som tillverkas i Finland. Den är lite bredare än vanliga jänkarvagnar och mer anpassad för voltstart. Annars har den samma tyngd och egenskaper som en jänkarvagn så den klassas som en sådan, trots att den inte är tillverkad i USA. I de senaste starterna har han haft vanlig jänkarvagn, men nu när det är volt vill vi prova den nya. Det är en produkt som är ny på marknaden så det ska bli spännande.
Tror du att han kan vinna?
- Det tror jag absolut. Det gäller att hästen går felfritt, gör han det så kan nog kusken köra lite som han vill. Skulle han kunna glida fram i dödens så är han hård att stå emot, säger Veikko Haapakangas.

Robin Johansson, Kanal 75


Zarenne Fas verkar vara hästen som älskar de jobbiga resorna. Efter sin starka insats senast som tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp fi..

Zarenne Fas verkar vara hästen som älskar de jobbiga resorna. Efter sin starka insats senast som tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp fick han återigen göra jobbet utvändigt om ledaren. Men den här gången vägrade tuffingen att ge sig i The Red Mile på Åby.
Magnus A Djuse avancerade fram Zarenne Fas utvändigt om den ledande Vikens High Yield och hade också arbetat ned den samme när bara upploppet återstod. Då kom Nadal Broline som ett spjut i spåren och såg en kort bit ut att skaffa sig segergreppet – när Zarenne Fas kontrade för att nosa ut sin konkurrent. Segern togs på 1.10,4 över 1609 meter autostart och betalade 125 000 kronor i förstapris.
– Han älskar de här hårda resorna, när de andra kommer upp bredvid honom, då tar han i lite extra. Han fick en sämre start på säsongen efter sitt ”dubbelarbete” med aveln, men de här tre senaste loppen har hästen varit superfin. Han är riktigt bra nu. På rätt dag kan han utmana de allra bästa, men vi har alltid haft lite problem med att hålla honom i jämn form, förhoppningsvis funkar det bättre i år. Jag tror att vårt nästa mål blir Sundsvall Open Trot, det kommer passa honom perfekt, sa Jerry Riordan.

Minst spelade hästen slog till
Montéloppet blev händelserikt – och slutade i praktskräll. Favoriten Fromheaven Idzarda galopperade bort sina chanser medan Echelon drog i spets med Robin Hood pressande utvändigt sista varvet. Den som sparat sina krafter var elvaårige fajtern Tiptoe som efter en vass slutspurt avgjorde sista biten. Sophia Olsson Jacobsen bjöd på en häftig segergest efter att ha satt dit fältets minst streckade häst.
Ledningen varje meter av de drygt tre kilometer som utgjorde Julistayern, det var segerreceptet för Samson. Fyraåringen från Robert Berghs stall var redo för seger med ett lopp i kroppen. Samson höll jämn fart i fronten och släppte aldrig någon farligt nära.
Federer var stor favorit i inledningen av V64 men fick efter fyra raka segrar möta sin överman. Tomas Malmqvist-tränade Alert Vendil, körd av Peter Ingves, plockade urstarkt ned favoriten från utvändigt ledaren för en till slut enkel seger.
Thomas Uhrberg kunde ge Midnight Special en perfekt resa där man fick avvakta till utgången av sista kurvan före attacken sattes in. Det tackade fyraåringen från Helena Burmans stall med genom att vinna väldigt lätt.
Unacerveza Broline hade härdats på V75 och kunde nu återvända till vinnarcirkeln. Femåringen kom igenom bra från start, hittade andra utvändigt och avgjorde säkert efter en rivig avslutning för sin tränare Johan Untersteiner.
För 6 rätt på V64 blev belöningen 44 794 kronor. 5 rätt gav 392 kronor och 4 rätt 36 kronor tillbaka.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Who’s Who joggade hem Hugo Åbergs Memorial i tisdags. Det var hästens andra raka seger i ett lopp med en miljon eller mer i förstapris, ef..

Who’s Who joggade hem Hugo Åbergs Memorial i tisdags. Det var hästens andra raka seger i ett lopp med en miljon eller mer i förstapris, efter att gången före det bärgat Norrbottens Stora Pris. Nu har tränaren Pasi Aikio bestämt sig för nästa uppgift. Who’s Who fick på torsdagen en inbjudan till Åby Stora Pris. Loppet körs över 3140 meter autostart och avgörs den 14 augusti. Vinnaren blir 1,5 miljoner kronor rikare.
Totalt sju hästar är inviterade till Åby Stora Pris. Högintressante Bengurion Jet, som under Åbergs-kvällens glänste på jättetiden 1.08,8 över 1640 auto är klar för loppet, liksom urstarke hemmahästen Pacific Face. Sedan tidigare har också titelförsvararen Moni Viking, Årjängs Stora Sprinterlopp-ettan Milligan’s School samt de båda fransmännen Carat Williams och Ce Bello Romain, platser i loppet.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


På kontinenten är det inte helt ovanligt att travlopp körs i högervarv, men på svensk mark inträffar det enbart en tävlings..

På kontinenten är det inte helt ovanligt att travlopp körs i högervarv, men på svensk mark inträffar det enbart en tävlingsdag om året. Det är Åmålstravet som vänder på steken och för tionde året i rad arrangerar en dag där samtliga lopp travas medurs. En tränare som tycker initiativet är bra, är Örebros Åke Lindblom.
– Det tycker jag är väldigt bra. Det är lite annorlunda, men det finns många hästar som funkar mycket bättre med det. Det finns hästar som drar höger bak till exempel, som funkar mycket bättre då. Det är väl kanske lite som med människor, vissa är högerhänta och andra vänsterhänta. För min del hade det varit perfekt om det fanns en bana som permanent tävlade i högervarv.

Kommer för att försvara sin titel
En häst som med säkerhet diggar att tävla i högervarv är 1 Karat Band (GS75-7). Han vann nämligen just den här tävlingsdagens höjdpunkt, ”The Right Way” förra året. Femåringen har inte startat sedan han var ute mot bland andra den blivande elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet och Click Bait i Prins Carl Philips Jubileumspokal i början av april. Anledningen till den fyra månader långa frånvaron har sin särskilda orsak.
– Han var ju ute på Färjestad mot några ”hyggliga” hästar och gick ju en låg 1.11-tid då, men han tappade travet i sista kurvan och efteråt beslutade vi att låta kastrera honom. Vi har låtit hästen få rejält med tid efteråt, det är ju en ganska stor grej att kastrera, men han har jobbat på under tiden och det har gått enligt plan. Han var inne på Örebro nyligen och gick ett provlopp efter 1.15 full väg och höll ihop travet bra då. Jag tror att han kommer i full form faktiskt, han är så pass mycket jobbad inför det här.

Hur funkar det med innerspåret bakom bilen?
– Hästen är ju kvick ut, men innerspåret är ju lite lurigt på Åmål. Han har tagit ledningen från det här spåret på Solvalla till exempel, men det är en jäkla skillnad mot Åmål ändå.
Åke Lindblom tror att Karat Band, trots sin avsaknad av ett tävlingslopp i kroppen, ska ha fin chans att försvara sin fjolårstitel.
– Han passar väldigt bra i högervarv. Han tränar mycket på det och 800-metersbana har vi ju hemma, så det funkar fint. Det ska bli väldigt spännande att se nu, om han travar ännu bättre som valack, han vann ju det här loppet förra året som sagt och då var han väldigt gynnad av att det var högervarv.

Har med sig fem hästar till Åmål
Örebrotränaren gör resan till den dalsländska metropolen på söndag med ytterligare fyra hästar.
– 12 Look Ecus (GS75-3) är ju väldigt lynnig och hon varvar sina prestationer. Ibland gör hon riktigt bra lopp och som nu senast då hon ju var mer än lovligt dålig…hon bara sprang och bromsade och ville inte. Men rätt som det är kan hon göra ett kanonlopp. Så det finns fart i henne. Här fick vi ju det sämsta läget man kan ha och kort distans också, men tar hon i och kämpar som hon ska så borde hon kunna rycka åt sig något i alla fall.
– 3 Toscan Flax (lopp 1) tycker jag är en ganska fin häst som det börjar lossna för. Han var riktigt bra som trea på Örebro och kämpade riktigt bra. Var lite sämre efter det, hästen är lite valpig, men nu har han bra spår och skulle han få ledningen kan han vinna.
– 5 B.W. Spica (lopp 2) står bra inne på pengarna, fick ett bra spår och är faktiskt bättre än raden. Senast hamnade hon för långt bak och var lite för dövad då, men nu tar vi bort bomullen ur öronen och sätter eventuellt på ett helstängt och då kan hon springa fort. Skulle hon sprattla till och komma till ledningen här så kan hon faktiskt vinna ett sådant här lopp.
– 11 Imperatore Doc (lopp 3) har varit ute i stenhårda sällskap nästa hela tiden och tävlat mycket på Solvalla. Det är dåligt läge här och man måste ha tur härifrån, men det är inte en så tokig häst som står bra inne i det här loppet.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Ömsom sol, ömsom regn.Det bjöd den lilla säsongsbanan i Jämtland på när man genomförde sin tredje och sista tävlin..

Ömsom sol, ömsom regn.
Det bjöd den lilla säsongsbanan i Jämtland på när man genomförde sin tredje och sista tävlingsdag för säsongen.
Det blev en tävlingsdag som dominerades av Daniel Wikberg och Micael Melander.
Men trots att den senare bokfördes för fyra segrar så räckte det inte för att fånga in Eriksson som själv hade en egen fyrling i bagaget inför dagen och nu visade sin körkonst bakom Leif Jonsson-tränade Hulte Alva som kom från fyra raka galopper.
- Min uppgift var att köra felfritt och det lyckades jag med, konstaterade Eriksson sedan han spårat loppet runt om
Ännu bättre gick det för Daniel Wikberg.
Tränaren som bara bor en mil från Ovalla hade laddat rejält till sista dagen och kunde genom en trippel, samtliga understödda av Micael Melander, ta hem tränarchampiontet. Precis det som Wikbergs uttalade som mål inför tävlingarna.
Att stallets galjonsfigur Weekend Fun gick på pumpen i årets sista lopp i Oviken var inget som grämde den nygamle mästaren.
- Idag spelar det ingen roll att han inte vann. Det var ett par år sedan jag var champion så det känns jätteroligt, sade Daniel Wikberg vars vinnarhästar var Kalaxy Boko, Timothy Udsen och Lillfax.

Robin Johansson, Kanal 75


Grym i Prix René Ballière. Uppvisning i finska S:t Michel-Ajo. På söndag står Face Time Bourbon på startlinjen igen. Den av..

Grym i Prix René Ballière. Uppvisning i finska S:t Michel-Ajo. På söndag står Face Time Bourbon på startlinjen igen. Den av Sébastien Guarato tränade supertravaren visar upp sig i Belgien, på banan i Mons, där han ska försöka infria ett mycket tungt favoritskap i Grand Prix de Wallonie. Ett race som fransmannen är titelförsvarare i.
Bland motståndet skönjer vi välmeriterade landsmän som Drôle de Jet, Prix Ténor de Baune-vinnaren Féerie Wood och den för Åby Stora Pris klara Ce Bello Romain.

Grand Prix de Wallonie
2300 auto:
1. Face Time Bourbon – Éric Raffin
2. Cyriel d’Atom – Jules van der Putte J:r
3. Cicero Noa – Nico d’Haenens
4. Féerie Wood – Alexandre Abrivard
5. Black Jack From – Guillaume Gillot
6. Drôle de Jet – Pierre Vercruysse
7. Rebella Matters – Joseph Verbeeck
8. Ce Bello Romain – Antonhy Barrier
9. Dayan Winner – Hugues Monthulé
10. Et Voila de Muze – Piet van Pollaert
Förstapris: Cirka 600 000 kronor

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Den nuvarande vd:n vid Umåker, Robert Karlsson kommer i höst att tillträda som ny sportchef för Svensk Travsport. Nu har Umåker gjort..

Den nuvarande vd:n vid Umåker, Robert Karlsson kommer i höst att tillträda som ny sportchef för Svensk Travsport. Nu har Umåker gjort klart med hans efterträdare. Det blir Ulf Nilsson som, officiellt i oktober, tar över som ny travbanechef.
Ulf Nilsson har en gedigen bakgrund inom travet. Han kommer närmast från en tjänst på Forslundagymnasiet där han bland annat undervisat i företagsekonomi, entreprenörskap och häst. Tidigare har han varit lärling och försteman hos Anders Lindqvist och stallchef vid travskolan i Kvinnersta, före utbildningen flyttade till Wången.
– Ambitionen är att utveckla alla delar – såväl sportsligt som publikt. Med min bakgrund är det också naturligt att jag brinner för att utvecklas ungdomsdelen och nyrekrytering, säger Ulf Nilsson i ett pressmeddelande från Umåker.

Kanal 75


Nästa lördag, den 7 augusti, körs på Meadowlands årets största begivenhet i den nordamerikanska travsporten. Då är de..

Nästa lördag, den 7 augusti, körs på Meadowlands årets största begivenhet i den nordamerikanska travsporten. Då är det finaldags i Hambletonian. Världens förnämsta treåringslopp har en samlad prispott på 1,1 miljoner dollar, eller knappt 10 miljoner kronor. I år återgår man till upplägget med försök och final med en veckas mellanrum – uttagningsloppen avgörs nu på lördag.
Den blågula dominansen är markant inför årets Hambletonian. 16 hästar slåss i två försök om de 10 platserna (de fem främsta från varje går till final) och hela 11 av hästarna är från de i USA verksamma svenska tränarna. Åke Svanstedt är ”värst” med fyra Hambletonian-hästar dit Captain Corey och Yonkers Trot-vinnaren Johan Palema räknas. Marcus Melander tränar tre och både Dancinginthedark M och Sonofamistery hålls som förhandsfavoriter. Nancy Takter har också tre med och Anette Lorentzon en.
Också uttagningarna till Hambletonian Oaks för treåriga ston avgörs den här lördagen på Meadowlands. Kuskarna är ännu inte klara.

Hambletonian, uttagningslopp 1
1609 auto:
1. Cuatro de Julio (Marie Ortolan Bar)
2. Zenith Stride (Mark Harder)
3. Delayed Hanover (Åke Svanstedt)
4. On A Streak (Luc Blais)
5. Ambassador Hanover (Åke Svanstedt)
6. Sonofamistery (Marcus Melander)
7. Dancinginthedark M (Marcus Melander)
8. Spy Booth (Nancy Takter)

Hambletonian, uttagningslopp 2
1609 auto:
1. Locatelli (Nancy Takter)
2. Rattle My Cage (Anette Lorentzon)
3. Johan Palema (Åke Svanstedt)
4. In Range (Marcus Melander)
5. Really Fast (Nancy Takter)
6. Venerate (Julie Miller)
7. Captain Corey (Åke Svanstedt)
8. Take All Comers (Jim Campbell)

Hambletonian Oaks, uttagningslopp 1
1609 auto:
1. Constested Hanover (George Ducharme)
2. Bella Bellini (Nifty Norman)
3. My Abigail (Luc Blais)
4. Lady Chaos (Linda Toscano)
5. Wet My Whistle (Åke Svanstedt)
6. Material Girl (Lucas Wallin)
7. You Ato Dream (Jeff Gregory)
8. Beltassima (Tony Alagna)
9. Chablis (Jonas Czernyson)
10. Darlene Hanover (Brett Bittle)

Hambletonian Oaks, uttagningslopp 2
1609 auto:
1. Donna Soprano (Luc Blais)
2. Hot As Hill (Ron Burke)
3. Swift Swandra (Erv Miller)
4. Dutiful (Jonas Czernyson)
5. Flawless Country (Åke Svanstedt)
6. Iteration (Marcus Melander)
7. Piper Hanover (Tony Alagna)
8. Mazzarati (Lucas Wallin)
9. Awesome Trix (Chris Beaver)
10. Big City Pearl (Verlin Yoder)

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Från starttrög hårding som ofta fick gå utvändigt till ursinnig spurtare övre längre distanser och nu en startsnabb spetss..

Från starttrög hårding som ofta fick gå utvändigt till ursinnig spurtare övre längre distanser och nu en startsnabb spetssprinter.
Who’s Who genomgått en metamorfos under karriären.
På tisdagen visade han sig flygfärdig när han sprintade ifrån världseliten i Hugo Åbergs Memorial.
- Jag vet att hästen är startsnabb om man vill att han ska öppna. Men Örjan har aldrig använt det, han har aldrig behövt använda det. Idag gjorde vi det och det blev rätt enkelt. Det var ett ganska tråkigt lopp att titta på, men jag var väldigt nöjd, konstaterade Pasi Aikio sedan han fått se Örjan Kihlström hålla ut konkurrenterna, dämpa farten, och speeda ifrån på upploppet.
Eller som måltvåan Johan Untersteiner summerade loppet efter att ha surfat med från ledarryggen bakom Cyber Lane.
- Det var rafflande, i 200 meter.
Det var när startrusningen la sig och kort efteråt som loppets favorit Very Kronos galopperade, i rygg på en bromsande Night Brodde och Conrad Lugauer.
- Det var trångt om positionerna runt första sväng, sedan tar det lite stopp. Det är inte så att det är emot reglementet, men det blir ett stopp som inte Very Kronos klarar av. Han är speciell, det krävs inte jättemycket för att han ska galoppera, nu blev det ett stopp framför och det reder han inte ut, förklarade körande Erik Adielsson.

Dämpade till 1.20-fart
Faktum är att stoppet varade betydligt längre än så. Medan Lugauer försökte köra så långsamt han kunde på utsidan så gömde nämligen övriga kuskar sina hästar i kön. Därför tilläts Örjan Kihlström köra en lång bit i 1.20-fart, varva på i sammanhanget skrattretande 1.12,1, och förvandla Åbergs 2021 till raka motsatsen till den utslagsgivande fartfest som loppet brukar vara.
Men Who´s Who behöver givetvis inte be om ursäkt för något. Nästan lika fort som han öppnade första 200 avslutade han sista 200. Och sällan har en häst sett så obrukad och kaxig ut samtidigt som han kasserat in 1 609 000 kronor i landets näst största sprinterlopp.
- Det var helt underbart när han fick ledningen och fick bestämma, då kändes allting tryggt. Jag tycker att den här hästen är så fantastisk och är bara så glad att vi får jobba med en sådan häst. Nu är det bara ren glädje, fortsatte Pasi Aikio.
Klungspurten vanns av uppstickaren Upstate Face som visade att han kommit till eliten för att stanna.

Världstid av Bengurion Jet – Åby Stora Pris nästa
Men sömnpillret i huvudloppet innebar inte att den farttörstande delen av publiken behövde vända hemåt i frustration.
Kvällens fartfest fixade nämligen Alessando Gocciadoro och Bengurion Jet i fyraåringsloppet.
Hästen må ha visat enorm kapacitet sedan han kom till den italienske championtränaren vid årsskiftet, men att han skulle springa två sekunder snabbare än hästarna i Åbergs och dundra runt på världstiden 1.08,8/1 640 meter autostart med sträckta linor över mål var ändå svårt att föreställa sig på förhand.
- Det är en fantastisk häst, men det här var till och med bättre än jag trodde. Idag ville jag för första gången prova att ladda med honom bakom bilen och det visade han att han klarade av. Banan är fantastisk, han är inte van att tävla på sådana underlag i Italien, förklarade Gocciadoro.
Och vem är egentligen bäst av de båda Maharajah-sönerna, Who’s Who eller Bengurion Jet? Svaret lär komma på Åby 14 augusti. Båda hästarna bjöds nämligen in, och tackade preliminärt ja, till landets mest udda miljonlopp, Åby Stora Pris över tre kilometer.

Dubbeljackpot på lördag
Gocciadoro följde upp med nästa storfavorit Colibri Jet som var nästan lika överlägsen bland treåringarna.
Och gästerna fortsatte att ta för sig.
Nederländske segermaskinen Indigo bombade till spets från ytterspår för Rick Ebbinge medan danske Billie Time blåste runt konkurrenterna i spåren sista 700 för Flemming Jensen.
Två hemmasegrande Oscar kompletterade en favoritfylld V75.
Örjan Kihlström bjöd en snygg ryggresa till Joakim Lövgrens Oscar L.A. medan Ken Ecce eldade undan i front i stayerloppet bakom Tomas Malmqvists M.T.Oscar.
Utdelningen för sju rätt stannade vid futtiga 451 kronor medan 12,7 miljoner vandrar vidare till lördagen på Hagmyren i form av jackpot.

Robin Johansson, Kanal 75


Undrar du var Campo Bahia tagit vägen? Hästen har inte startat i år, senast vi såg till honom på banan var i Halmstad i juli fö..

Undrar du var Campo Bahia tagit vägen? Hästen har inte startat i år, senast vi såg till honom på banan var i Halmstad i juli förra året. Men inom kort lär sexåringen höra talas om sig igen. Alla förberedelser är nämligen gjorda för en resa till USA och ett nappatag med de bästa amerikanska travarna.
– Han ska flyga till USA den 16 augusti. Han känns jättefin och alla förberedelser är gjorda. Just nu väntar vi bara på att vi ska få grönt ljus för ett arbetstillstånd för skötaren, det är ju fortfarande lite pandemitider, säger tränaren Conrad Lugauer till ATG Live-studion och fortsätter:
– Hästen har jobbat tungt under en period nu och han ser fantastiskt fin ut. Samtidigt har jag också börjat studera mina konkurrenter lite. Det känns häftigt, för jag vet vilken häst som jag har…det här blir skitkul. Milebanorna kommer gynna Campo Bahia, dels startsystemet som är mer dynamiskt än här i Sverige och dels att de håller rätt högt tempo i loppen och det gynnar naturligtvis en häst som har så ordentligt med kraft i kroppen, det är det som jag tror kommer vara jättebra för hans del.

Ska vara i toppform till Breeders Crown
Enligt planerna får vi se Campo Bahia göra årsdebut under Kentucky Futurity-meetinget på The Red Mile i början av oktober. Sedan är huvudmålet med USA-resan finalen i Breeders Crown som körs några veckor senare.
– Det är tre lopp som vi siktar på. Först Allerage Farms Open som körs i Kentucky i oktober, lite som en genomkörare och så ska han ha toppform till Breeders Crown som körs på Meadowlands den 30 oktober. Därefter finns det en final i TVG Open (20 november reds.anm.) också, men det kan kanske komma lite tätt inpå vintermeetinget, eftersom vi siktare på Paris med hästen senare i vinter.

Kanal 75


Den snabbfotade ”grållen” och publikfavoriten 1 From the Mine (V75-3) är tillbaka i den högsta klassen igen. Efter att ha radat upp ..

Den snabbfotade ”grållen” och publikfavoriten 1 From the Mine (V75-3) är tillbaka i den högsta klassen igen. Efter att ha radat upp segrar i höstas drabbades hästen av kolik och blev allvarligt sjuk, under några dagar var tillståndet kritiskt. Men valacken har arbetat sig tillbaka i år och prestationen senast talade sitt tydliga språk – From the Mine är tillbaka i toppslag.
Då var det Skellefteå som gällde. From the Mine anförde fältet och segrade på 1.11,1 över 1640 auto vilket betydde ett nytt prydligt banrekord. Den här lördagen väntar Hagmyren och Gulddivisionen, som är klassiska E.J.’s Guldsko.
– Han gjorde det ju väldigt bra och gick nytt banrekord i Skellefteå och då vet man att de gör ett bra lopp, han gjorde ju jobbet själv också. Hästen är ju väldigt laddad innan start och det är väl egentligen den enda oron som jag har, att han ska bli för laddad och springa upp i vingen eller något sådant. Senast följde han ju bilen och var nästan en halv längd förbi när de släppte vingen. Han får inte bli för överladdad, berättar Umåkerstränaren Catarina Norqvist.

Tvivlar att någon kan ta en längd
Alla som sett From the Mine tävla förut vet att han är rysligt snabb från start. Lördagens lopp körs över sprinterdistans och när lottningen förrättats hamnade hästen på innerspåret. Helt perfekt, eller?
– Det är klart att på Hagmyren vore det en fördel att starta något hack längre ut, men jag tror inte det är någon som tar en längd på honom ändå, det tvivlar jag på faktiskt. Han är så otroligt kvick i benen så det måste bli svårt. Han ska sitta i ledningen, vi har inte planer på något annat och han tål ju lite tryck därifrån också, det har han visat. Det var barfota runt om senast och det blir samma visa nu.
I november skulle From the Mine varit med i Silverhästen på Solvalla, men sjukdomen satte stopp då. Fortsätter nioåringen på den inslagna formstarka banan den här helgen, kan det bli aktuellt med en ännu större uppgift i slutet av augusti.
– Vi går ju ut på V75 nu för att förhoppningsvis få ihop lite mer poäng och om allt funkar som vi hoppas på lördag så vore det ju roligt att kunna vara med i Sundsvall Open Trot med honom, säger Catarina.

Du har en positiv känsla inför lördag?
– Det känns väldigt positivt, tycker jag. Hästen har visat i varje start nu att han tar loppen på rätt sätt och blir bättre för varje gång och jag har samma känsla nu. Vi försöker väl inte riktigt toppa honom ännu utan vill hålla hästen på en lagom nivå och över en längre tid i stället, men han är riktigt bra igång nu.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Reijo Liljendahl har en riktig juvel vid namn Admiral As i sitt stall. Den italienskfödde femåringen imponerade stort vid sin seger i Bronsdivisionen..

Reijo Liljendahl har en riktig juvel vid namn Admiral As i sitt stall. Den italienskfödde femåringen imponerade stort vid sin seger i Bronsdivisionens final på Färjestad senast och hade nu på nytt stor uppvisning i Victory Tillys lopp.
Det blev inte någon lätt inledning för storfavoriten. Global Adventure tog emot när Örjan Kihlström kom upp utvändigt och det dröjde till efter 700 meter före Admiral As kunde komma till ledningen. Klockorna visade upp 08,2 för den första kilometern, men det tycktes inte röra Admiral As i ryggen. Hästen stack på mycket lätta hovar undan med flera längder över upploppet och fastställde segertiden till 1.10,8 över 2140 meter autostart. Segern var värd 100 000 kronor och innebar också en säkrad plats i storloppet Jubileumspokalen som körs på Solvalla den 18 augusti. I samma lopp gjorde spännande italienaren Axl Rose debut för Robert Bergh och avslutade fint för att knipa andrapriset.
– De verkar inte förstå hur bra han är. Det blev onödigt hård körning i dag, men han var ju bäst i det här gänget i alla fall. Det blev en toköppning och det är aldrig bra, men han visar att han är en riktig häst. Vi tar det lite lugnt med honom nu, hoppas han får vara frisk så får vi nog mer glädje av honom, sa Reijo Liljendahl.

Chipper Kronos hann fram i Sommarfavoriten
Sommarfavoriten för treåringarna var kvällens högst doterade lopp med 200 000 kronor till vinnaren. Ett lopp som bjöd på en smaskig upplösning. Mustang Racer pressade sig till ledningen efter en snabb öppning, men fick inför sista varvet Graham Hill på sin utsida. Den senare skaffade sig greppet och såg ut att gå mot segern, men från rygg på ledaren hittade Erik Adielsson loss med Chipper Kronos som störtdök för att precis hinna förbi på mållinjen. Det är Svante Båth som tränar Chipper Kronos som noterades till 1.14,0 över kriteriedistansen 2640 meter autostart.
– Det var jätteroligt för ”Chipper”. Han har gjort det riktigt bra i de senast starterna. Han löper piggt och glatt i ledningen men nu gick det för fort från början, så det fick bli i rygg i dag också. Jag tror att han kommer tillhöra de bästa i kullen, men måste kanske ta ett steg till för att utvecklas till superstjärna, sa Erik Adielsson.

Great Skills tog fjärde raka i suverän stil
Great Skills är en häst som tveklöst lever upp till sitt namn. Hans-Owe Sundbergs långbenta madam noterades för fjärde segern på lika många starter när hon i suverän stil vann Sommarfavoriten för ston. Trots en inledning på i underkant 1.08 före man kunde ta ledningen, kunde Great Skills bara tacka för sällskapet halvvarvet från mål. Högst övertygande på 1.13,6 över 2140 auto.
– Hon har naturligtvis allting på plats. Det var väldigt tuff körning i första sväng men hon visar att hon fattar vad det här med tävling går ut på, många hästarna hade inte klarat det tempot. Jag har väl haft på känn att hon skulle kunna vara så här bra, sa Hans-Owe Sundberg.

Läcker spetsvinnare från Gocciadoro
Ett fint fyråringslopp avslutade kvällen och fick se en mycket läcker vinnare, såväl körd som tränad av Alessandro Gocciadoro. Bubble Effe stack snabbt till ledningen och kunde helt problemfritt hålla den positionen hela vägen till mål. Bubble Effe sprintade undan med några längder över upploppet för att klippa mållinjen på fina 1.10,5 över 1640 auto före en trevligt spurtande Henry Flyer Sisu.
William Ekberg styrde Philip di Luca-tränade fuxen No Pressure till en vattentät spetsseger i ett försök till Guldklockan. Ytterligare en seger för Reijo Liljendahl under kvällen då Ulf Ohlsson satte dit Muzzle the Yakker, efter att tungt spelade favoriten Genta Oh Ja galopperade med seger ”på gaffeln” en bit in på upploppet.
Sex rätt på V64 betalade 1940 kronor. Fem rätt gav 22 kronor tillbaka och för fyra rätt ingen utdelning. Det betyder Jackpot när V64 på torsdag körs på Åby.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Kalmartränaren Stefan Granlund har en reklamhäst i sin femårige 9 Tabasco C.D (V75-1) Som treåring travade han in en över en hal..

Kalmartränaren Stefan Granlund har en reklamhäst i sin femårige 9 Tabasco C.D (V75-1) Som treåring travade han in en över en halv miljon och i fjol som fyraåring blev det seger i ett försök till Breeders Crown och hästen fanns senare med i uttagningarna till Derbyt.
Den senaste tiden har Tabasco C.D. sett strålande fin ut och har travat 1.11-tider eller bättre över kort distans fyra gånger på raken. Vid sin senaste start, i Örebro, passade han på att bli miljonär efter att via en sylvass avslutning plockat ned den ledande favoriten Chapuy.
– Han känns mycket bra för dagen och läget behöver ju inte vara helt iskallt heller då vi fått rygg på en ruskigt startsnabb häst (Morotai Degato reds.anm.) så det kan nog bli ett bra läge för honom. Han visade ju senast igen att han är i bra form och han känns fräschare nu, jag tycker att han bara blir bättre och bättre för varje lopp. Det båda gott för framtiden och jag är jättenöjd. Det ser ut som om det blir barfota bak den här gången också men det beror på banan, annars springer han nästan lika bra med skor också, säger Stefan Granlund.

Inga problem med den långa resan
Granlund, med licensen vid Kalmartravet, gör en hyggligt lång resa med stallets stjärna. Det är drygt 70 mil enkel resa som väntar för att tävla på Hagmyren utanför Hudiksvall den här lördagen. Men det är knappast något som bekymrar.
– Nä, vi bara kör. Jag älskar att sitta i lastbilen med den här hästen. Vi åker absolut med förhoppningar, det är självklart, annars kan man inte hålla på med det här. Vi tror alltid på chans med den här hästen.
I starten på lördag är det Björn Goop som tar hand om tömmarna bakom Tabasco C.D. Och han kan kanske få stifta vidare bekantskap med hästen. Planer finns nämligen på att i vinter tävla nere i Frankrike.
– Ja, vi får se till vintern om det kanske blir att vi provar Frankrike. Det finns några bra lopp som går under vintermeetinget som vi vill testa. Men vi får se lite hur han tar lördagens lopp och så avgör vi efter det hur vi lägger upp det.

Hur är de närmaste planerna, kan det bli Jubileumspokalen rentav?
– Jubileumspokalen är tänkbart, men det är ju också frågan om poängen kommer räcka dit. Det är ju finaler på Åby helgen före också och det kanske vore lite dumt att missa att köra om 220 000 kronor i förstapris där om vi skulle kvala in nu på lördag.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Den nya plattformen för start- och resultatlistor kommer lanseras efter sommaren. Information från ATG kommer gå ut i god tid innan lansering.
Tills vidare kommer start- och resultatlistor fortsatt finnas tillgängliga här på Kanal75.se.

Nyhetsartiklar och bilder kommer finnas kvar hos Kanal75.se/media med samma inloggningsuppgifter som i dag.

För åtkomst till startlistor och resultatlistor efter flytten var vänlig mejla ATG med uppgifter för uppdatering av avtal och access (nya lösenord).

Kontaktperson (avtalsansvarig):
Företag:
Epost:
Mobil:

Skicka dina kontaktuppgifter till startlistor@atg.se

The service for start lists and result lists will soon be moving to ATG.
News items and pictures will remain on Kanal75.se/media with the same login details as today.

To access the start lists and result lists, please email ATG as soon as possible with details for the updating of agreements and access (new passwords).

Contact person (with responsibility for the agreement):
Company:
Email:
Mobile:

Send your contact details to startlistor@atg.se
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se