De senaste travnyheterna


På lördag smäller det på Bergsåker när Sundsvall Open Trot avgörs med en miljon kronor i förstapris. Det är Dr&o..


På lördag smäller det på Bergsåker när Sundsvall Open Trot avgörs med en miljon kronor i förstapris. Det är DrömJackpot på V75® och enligt ATG:s beräkningar finns det 75 miljoner kronor i potten för sju rätt. Med andra ord är det både sport och spel i världsklass och den avslutande avdelningen är en riktig godbit. Där drabbar flera elitloppshästar samman och en av dem är San Moteur som var tvåa i årets Elitlopp efter Hohneck. Han vann sitt försök i en rasande avslutning och fick därefter göra grovjobbet utvändigt om ledaren i finalen. Därefter tjänstgjorde San Moteur som avelshingst på Menhammar Stuteri på Ekerö utanför Stockholm. Stjärnhästens ständige följeslagare Håkan Arvidsson, tillika uppfödare, ägare och tränare, reste två gånger i veckan fram och tillbaka mellan Kil och Ekerö för att köra jobb med sin ögonsten. Det var enbart lugna jobb i 1.35-1.40-tempon och trots att San Moteur lugnt tränad så gick han ut och levererade i Årjängs Stora Sprinterlopp. Han fick inleda i tredjespår genom hela första kurvan innan han nådde fram utvändigt om ledande Click Bait efter sexhundra meter. Men när upploppets nalkades slog San Moteur klorna i ledaren och försvarade sig mot övriga i imponerande stil in mot mål. Segertiden blev 1.10,2/1640a.
– Det kändes lite konstigt inför starten i Årjäng när hästen kom direkt från Menhammar. Jag var lite orolig för han var inte så väl förberedd sett till hur bra han sedan var i loppet. Han gjorde en kanonprestation utan att vara på topp. Hästen hade bara fått fyra, fem jobb i samband med att jag var uppe och körde honom i väldigt lugna farter. Så det var lite förvånande att han var så pass bra som han var och kunde vinna utan att vara tom i mål. Men den här hästen plockar alltid fram det där lilla extra och gör mig aldrig besviken, säger Håkan Arvidsson.

”Kommer att vara ännu bättre nu – går inte att jämföra”
Nu är avelssäsongen avslutad och San Moteur är hemma på Lökene gård hos stall Goop sedan tre veckor tillbaka. Det låter också helt annorlunda från Håkan Arvidsson vad det gäller snabbjobben inför starten på lördag, och hur pass mycket bättre förberedd hästen är gentemot senast.
– Han är väldigt mycket mer förberedd nu än han var inför Årjäng. Det går inte att jämföra. Då hade han som sagt bara gått fyra, fem jobb efter Elitloppet och nu har jag gått nio, tio jobb efter senaste starten. Det är stor skillnad och dessutom har han fått ett lopp i kroppen. Jag körde jobb med honom idag (söndag) och han kändes fantastiskt fin, säger Håkan.
Vad kör du för sorts träning med hästen?
– Jag kör alltid tre heat på rundbanan, mellan 2000 till 2500 meter. Han går sina standardjobb i tempon runt 1.35 till 1.40. Men nu har jag den senaste veckan kört på lite extra några hundra meter för att han ska få springa undan lite. Jag brukar göra det inför vissa större lopp när jag försöker lyfta fram hästen ett par steg till. Då får han springa på rejält i några hundra meter och det brukar lyfta honom väldigt mycket. Jag gjorde så bland annat inför Paralympiatravet och Elitloppet.
– Det känns att han börjar närma sig toppformen igen och han kommer att vara bättre på lördag än han var i Årjäng. Det är hårt att säga det när han gjorde ett så imponerande lopp där men han är som sagt mycket bättre förberedd nu. Sedan är det meningen att den absoluta toppformen ska komma till Masters-finalen på Solvalla den 14 oktober.
– Därefter är målet Frankrike i vinter och det är ju ingen hemlighet att vi siktar mot Prix d’Amerique. Vi tror ju att han är gynnad av den långa distansen där nere. Så det känns väldigt spännande, säger Håkan Arvidsson.

Obesegrad från spår sex – sjätte gången i rad nu
Men först väntar loppet på lördag där San Moteur (V75-7) startar från spår sex bakom startbilen med Björn Goop. Det är för övrigt sjätte gången som San Moteur har just spår sex och han är obesegrad från den startpositionen.
– Det är lite konstigt att det är så men tidigare sa Björn att han tyckte att just spår sex var det bästa för hästen när han hade galopperat någon gång från spår längre in. Men nu känns det som att han har blivit mer stabil och det går att köra mer på hästen från början. Så då vill man ju gärna komma ner ett par spår i banan när det är så pass tufft motstånd som det är. Även om han har vunnit varje gång från spår sex tidigare så är det inget drömspår längre, menar Håkan.

”Har respekt för motståndet – men tror på toppchans”
Arvidsson tror alltid på sin stjärna och har spikat San Moteur i det officiella tipset Fem tippar V75. Men han är också ödmjuk inför uppgiften och menar att han har stor respekt för motståndet.
– Det är ett fruktansvärt bra lopp och jag har oerhörd respekt för motståndet. Det får inte strula för mycket för min häst för att det ska bli problem. Hail Mary är i toppform och har fått ett bättre läge men samtidigt är min häst väldigt distansgynnad. Den korta distansen som han har varit ute över på slutet är nog hans sämsta distans.
– Det lär bli dagsform och positioner som kommer att avgöra men alla vet ju hur bra han är. Jag tror alltid på min häst och naturligtvis sticker jag inte under stol med att jag tror på en toppchans. Han presterar alltid väldigt bra och när jag nu hade en sådan oro inför Årjäng då han var lite tränad och det hade gått långt mellan starterna, så ser det alltså betydligt bättre ut nu. Han känns som sagt väldigt, väldigt fin och jag förväntar mig en riktigt bra insats, säger Arvidsson.
Blir det några ändringar i balans och utrustning?
– Nej, han går samma som i de fyra senaste starterna, barfota bak och med vanlig vagn. Han går fortfarande nerdövad med fast huva så det finns lite kvar att göra där framöver. Samtidigt är hästen så pass ärlig och det känns som att han alltid ger allt ändå. Men kanske att det kan bli en liten växel till vid ett senare tillfälle.

Michael Carlsson, Kanal 75


 2023 har utvecklats till ett kanonår för Mattias Djuse.Senast i helgen lade stallet beslag på en ny storloppstriumf när familjeä..

 2023 har utvecklats till ett kanonår för Mattias Djuse.
Senast i helgen lade stallet beslag på en ny storloppstriumf när familjeägda A Teaser skrällvann den korta E3-finalen för ston – före stallkamraten Larah Westwood.
Stallet har redan tangerat fjolårets resultat och är det sjunde vinstrikaste i landet hittills i år. Men året är förstås väldigt långtifrån över. Under tisdagen avgörs en av årets viktigaste tävlingskvällar på Jägersro. Uttagningarna till Svenskt Travderby, fyraåringarnas främsta mål, förgylls med V75®.
Mattias Djuse har en av hästarna som benämns som förhandsfavoriter.
6 Hustle Rain (V75-2) slutade tidigare i år fyra i Kungapokalen men fick sin efterlängtade stora seger när han senast vann både försök och final i Sprintermästaren.
– Han har bara känts fin efter Sprintermästaren. Vi har tränat på, han har fått ganska så rejäla träningsjobb och att han inte startat sedan dess har varit helt enligt vår plan, berättar Mattias.

Möter bra hästar – men är optimistisk
Hustle Rain visade framhovarna redan i fjol som treåring och var bland annat med i uttagningarna till såväl kriteriet som Breeders’ Crown, men lyckades då inte ta sig till någon final. I år, som fyraåring, tycks den mörka Raja Mirchi-sonen ha tagit ett extra kliv.
Har hästen utvecklats mycket i år, tycker du?
– Det har han väl, men han var ju bra redan i fjol. Det var bara det att det mest strulade i försöken till de större loppen så han fick inte med sig speciellt mycket. Annars tycker jag det här har varit en bra häst hela tiden.
Nu är det uttagning till derbyt, som sagt.
Finalen, som har två miljoner kronor i förstapris, körs den 3 september. För att få en plats i finalen gäller det att vinna, eller vara tvåa, på tisdag. Hustle Rain, som körs av Magnus A Djuse, lär få favoritskapet i sin uttagning och med tanke på den startsnabbhet som hästen visade senast i Sprintermästaren är taktiken nog ingen vild gissning.
– Det är säkert planen för Magnus, att försöka komma till ledningen, säger Mattias som fortsätter om sina tankar kring loppet:
– Det är klart det är spännande. Han möter förstås bra hästar, så det ska det vara i den här typen av lopp, men vår häst är bra också och vi är optimistiska inför det här. Han har visat att han tillhör de bästa i kullen och vi hoppas och tror att han gör ett lika bra lopp som han gjort i alla tidigare starter i år.

Kayla tar sikte mot ny årgångsfinal
Även inför stundande uttagningar till Derbystoet har stallet ett hett kort.
10 Kayla Westwood (V75-4) tillhör de mer meriterade tjejerna i kullen, var trea i oaks i fjol och sedan även finalist i Breeders’ Crown. I år knep hon silvret i Drottning Silvias Pokal och var därefter fyra i Stosprintern. Högst pålitlig i de stora årgångsfinalerna alltså, men senast när det kördes uttagningar till Stochampionatet tröttnade Kayla Westwood från ledningen.
– Ja, hon var ju alldeles för laddad då. Det loppet kan man nog bara glömma; det går inte att ligga på som hon gjorde, då orkar man inte hela vägen. Allt verkar bara bra i jobben och läget behöver inte vara fel. Hästen fungerar väl som bäst när hon får gå i ryggar, så det där kan nog lösa sig ganska så bra.
Hon är med och slåss om en finalbiljett igen?
– Visst är hon det. Hon brukar ju kvala in till de stora årgångsloppen och vi hoppas på att hon gör det igen. Hon tävlar barfota runt om igen nu och det är hennes optimala balans.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Sedan Sprintermästaren den 6 juli har ATG® samlat jackpots från V75®:s vardags- och söndagsomgångar fram till och med Margareta Wa..

Sedan Sprintermästaren den 6 juli har ATG® samlat jackpots från V75®:s vardags- och söndagsomgångar fram till och med Margareta Wallenius-Klebergs Pokal den 16 augusti. Nästan 33,7 miljoner har fonderats till lördagens sjurättspott på Bergsåker. Nu lägger ATG till ytterligare 13 miljoner i sjurättspotten.
- Pengarna är medel som innehållits över tid från konton där vi konstaterat att spelare brutit mot våra spelregler. Vi tycker att det här är ett bra tillfälle att låta våra övriga kunder få möjlighet att ta del av dom pengarna, säger Petter Johansson, Manager Betting Objects på ATG och fortsätter:
- De allra flesta som spelar hos ATG håller sig inom regelverket, men det finns undantag där spelare tänjer på gränserna och bryter mot spelreglerna, till exempel genom att samarbeta på ett otillåtet sätt. Alla fall är unika, men när vi misstänker något utreds det noggrant och i vissa fall leder det till att vi innehåller vinstpengar.
Spelstopp till lördagens drömjackpot på V75 är som vanligt 16.20. Höjdpunkten är Sundsvall Open Trot (V75-7) med en miljon kronor till vinnaren, där stjärnhästar som San Moteur och Hail Mary kommer till start.

Tv-tider V75 Bergsåker 26 augusti
14.30-16.00 V75 Direkt med V4, TV12.
16.00-18.00 V75 Direkt, TV12.
18.00-19.00 V75 Direkt, TV4.

Lördagens tävlingar går som vanligt även att se på ATG Live via atg.se eller Tele2, kanalplats 18, Allente, kanalplats 25 samt Sappa på kanalplats 14.

ATG


Preben Sövik har varit tränare i knappt tre år och har fått en flygande start. Numera står det närmare 50 hästar i trä..

Preben Sövik har varit tränare i knappt tre år och har fått en flygande start. Numera står det närmare 50 hästar i träning och för bara några veckor sedan tog stallet sin största seger när Just Perfect Sisu (V86-5) vann Sprintermästaren i Norge.
- Det var stort för mig och det betydde oerhört mycket att komma hem till Norge och vinna ett så pass stort lopp. Det lär jag inte glömma så länge jag lever, säger Preben Sövik.
Nu väntar nästa stora uppgift för Just Perfect Sisu. På onsdag när V86® delas mellan Solvalla och Bjerke ska hästen försöka kvala in till det norska derbyt.
- Det blir ännu en spännande resa för oss. Jag har pratat med en kompis i Norge som har väldigt bra koll på fyraåringarna där och han menar att Just Perfect Sisu är topp tre i kullen och jag hoppas att han har rätt.
Derbyt avgörs över lång distans och det är ingen som oroar tränaren.
- Nej, jag upplever inte honom som en sprinter. Jag blev faktiskt lite förvånad när vi vann Sprintermästaren så pass enkelt, framförallt när det inte var något högre tempo mitt i loppet. Just Perfect Sisu tål att hålla toppfart länge och det tyder på att han har mycket styrka i kroppen. I debuten för mig travade han en 1.14-tid över lång distans och var inte det minsta trött så distansen är ingen nackdel på något sätt.

Är där jag vill ha honom
I sin senaste start var Just Perfect Sisu fyra utan att vara på topp.
- Han var lite ”nedtränad” efter segern i Norge eftersom jag har haft derbyt i sikte och det viktiga var att han var bland de fyra så han tog sig visade till semifinal i Breeders Crown som är ett annat mål i höst. Hästen gick med full fart över mål och någon hade klockat honom till 1.07 sista 400 meterna och det går inte att begära mer.
Är han mer vässad nu?
- Ja, nu har jag försökt att toppa honom lite mer och det känns bra i alla fall och hästen är där jag vill ha honom. Jag körde ett jobb för en vecka sedan efter 1.17,5/2600 meter och han kändes väldigt fin, mjuk och smidig.
Kommer du att göra några ändringar?
- Nej, det blir barfota bak, vanlig vagn och norskt huvudlag.
Finns det något som oroar?
- Nej, inte på förhand i alla fall, sedan kan allt hända och det är levande djur. Jag är väldigt nöjd med hästen för dagen och åker till Bjerke med stor tro på min häst.

Joakim Brundin, Kanal 75


Allsvenska kuskligan:1. Magnus A Djuse, Solvalla, 160-131-1132. Ulf Ohlsson, Solvalla, 154-128-1083. Mats E Djuse, Hagmyren, 146-127-1054. Örjan Kihlstr&ou..

Allsvenska kuskligan:
1. Magnus A Djuse, Solvalla, 160-131-113
2. Ulf Ohlsson, Solvalla, 154-128-108
3. Mats E Djuse, Hagmyren, 146-127-105
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 136-77-70
5. Björn Goop, Färjestad, 128-90-75
6. Stefan Persson, Halmstad, 120-99-104
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 112-68-48
8. Carl Johan Jepson, Färjestad, 99-92-104
9. Daniel Wäjersten, Bergsåker, 99-70-47
10. Rikard N Skoglund, Solvalla, 82-78-57
11. Jorma Kontio, Solvalla, 72-75-60
12. Mika Forss, Solvalla, 71-67-76
13. Claes Sjöström, Solvalla, 62-60-52
14. Gustav Johansson, Halmstad, 53-51-43
15. Joakim Lövgren, Jägersro, 51-43-31

Ställning till och med 2023-08-20

Joakim Brundin, Kanal 75


 Det kunde inte ha blivit ett mer välregisserat avslut.Norges mångfaldige championtränare Wido Neuroth är inne på sin avskedstur..

 Det kunde inte ha blivit ett mer välregisserat avslut.
Norges mångfaldige championtränare Wido Neuroth är inne på sin avskedsturné efter en drygt 50 år lång karriär.
Nästa år ska sonen Jan-Erik sluta rida och istället ta över ansvaret för stallets hästar.
Men duon hade en sista chans att vinna det norska galoppderbyt tillsammans.
Ett lopp där pappa hade sex inteckningar, men sonen ingen.
Och sagan fick ett lyckligt slut sedan Ami de Vega inte bara besegrat utan utklassat sina kullkamrater på det krävande underlaget där arrangörerna såg sig nödgade att kort före start ändra bansträckningen till den inre svängen, vilket innebär att det annars så utslagsgivande 800 meter långa upploppet halveras.
- Det var en överraskning för mig när det blev inre sväng och det gjorde att vi fick lägga upp en ny taktik med offensivare planer. Det var jag inte nöjd med, konstaterade Wido Neuroth aningen bistert innan han sprack upp i ett stort leende inför den jublande publikskaran.
- Jag visste inte att jag hade så många fans. Det är klart att jag kan njuta av det här med så många människor, det här kommer jag aldrig att glömma. Det var verkligen stort och hästen var fenomenalt bra.
Ännu mer känslor visade Jan-Erik Neuroth som var med i tätkänning hela vägen varpå Ami de Vega helt sonika galopperade ifrån sina konkurrenter sista 200 meterna.
- Banan var tung, så jag valde att hålla igång honom till mål. Det här är mitt största ögonblick i karriären, på hemmabanan, det bara är det, sade Neuroth junior med sprucken röst.

Hard One to Please tillbaka i vinnarcirkeln
Dagens andra höjdpunkt var Grupp 3-löpningen Marit Sveaas Minneslopp som såg en likaledes bejublad återkomst för Hard One To Please.
Fjolårets utropstecken i Skandinavien som vann dubbla derbyn och tvålade dit äldre eliten i Stockholm Cup hade floppat i årets två första starter, men stod nu åter att känna igen.
Ridande Sandro di Paiva kunde bjuda på en rejäl segergest över mål sedan fyraåringen krigat ner sina äldre och mer garvade konkurrenter
- En väldigt bra häst som jag verkligen är glad att få rida. Han sprang som en champion, kommenterade segerjockeyn medan tränaren Annika Bye Hansen fyllde i:
- Det har varit en misslyckad säsong, men nu tog vi igen allt. Han funkade inte alls på banan i Goodwood senast, men idag var det den tunga banan som räddade oss. Normalt är 1 800 meter för kort för honom, sade Bye Hansen och meddelade att siktet nu är inställt på att försvara titeln i Stockholm Cup.
Dubbla listedvinster blev det för hemmabanans dominanter Niels Petersen och Carlos Lopez.
Lopez lurade konkurrenterna i Polar Cup då han tog vänster över upploppet med Let’s Go Crazy och sprintade ifrån övriga fältet som valde att avsluta närmast publikplats.
Lanwades Stud Stakes såg rafflande ut med samtliga sex hästar sida vid sida halvvägs in på det långa upploppet. Då visade fjolårsvinnaren Iron Butterfly vem som var starkast och tågade undan till 200 000 norska kronor och en eftertraktad fribetäckning.
Ingen hittade sex rätt på V64 vilket innebär att 1,4 miljoner kronor går vidare till kommande söndag på Bro Park i form av jackpot.

Robin Johansson, Kanal 75


 150 000 kronor väntade vinnaren när Vaggeryd körde sitt största lopp för säsongen.Smålandsmästaren hade lockat et..

 150 000 kronor väntade vinnaren när Vaggeryd körde sitt största lopp för säsongen.
Smålandsmästaren hade lockat ett gediget fält garvade miljonärer där Svante Ericssons Phoenix Photo fick spelarnas förtroende.
Men det var loppets tre övriga nioåringar som skulle göra upp över upploppet.
Däremot blev det aldrig någon riktig kamp om förstapriset.
Heart of Steel har genom hela karriären visat sig oerhört svårpasserad då han kommer först och när Stefan Persson hittade favoritpositionen syntes tydligt att glöden finns kvar när han avfärdade sina utmanare och passerade fyra miljon intjänat.
- Fantastiskt kul att få köra så här fina hästar, det ger krydda till travlivet. Han klev iväg riktigt fint, sedan fick vi ett par små tryckare, men han gick undan på jättebra sätt, kommenterade Persson som satt upp bakom hästen för första gången.
Ordinarie kusk är annars Peter Untersteiner som gladdes lite extra åt segern, trots att han själv körde galopp med stallkamraten Toto Barosso.
- Det är jättekul att han kommit tillbaka så fin. Han gick en gaffelbandsskada och var borta ett år, men han har helt klart mer kvar att hämta.
Det har även kullkamraterna Husse Boko, Olga Utca och Phoenix Photo som satte ungtupparna på plats genom att i tur och ordning lägga beslag på platserna bakom.

Två system med sju rätt
Två ännu större överraskningar såg till att utdelningen på GS75 drog i höjden. Ulf Ohlsson satte dit Fredrik Persson-tränade Indro Jabado med två procent av insatserna i ryggen, medan Mikka Aho och Ready Trophy var ännu mindre betrodda då man slog till från ledarryggen på vassa 1.13,8/2 650 meter autostart.
Endast två system hittade rätt och utdelningen för sju rätt skrevs till 1 553 830 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


Första drabbningen efter Hambletonian-helgen var temat för tävlingarna som kördes natten mot söndagen svensk tid på den snabba tu..

Första drabbningen efter Hambletonian-helgen var temat för tävlingarna som kördes natten mot söndagen svensk tid på den snabba tusenmetersbanan i Pennsylvania – platsen där Åke Svanstedt för nio år sedan körde travsportens absoluta världsrekord på 1.07,7/1 609 meter autostart med svenskfödde Sebastian K.
Några sådana farter bjöds inte den här gången, men efter att ha satt tonen i dagens inledande lopp med svenskfödda Pure Hope följde Svanstedt upp med att sätta dit Southwind Tyrion i inbjudningsloppet för den äldre eliten uppkallat efter hans tidigare stjärna. Taktiken som skulle bli ett tema under tävlingarna var att släppa ledningen till värste konkurrenten Hillexotic för att enkelt speeda förbi över upploppet på 1.08,9/1 609 meter autostart – kvällens snabbaste tid bland travarna.
Därmed stoltserar den sparsamt matchade svenskägde femåringen med 11 segrar på 19 starter.

Vann storloppen via open stretch
I Delmonica Hanover för de treåriga stona handlade det om revanschmöte mellan Marcus Melanders Heaven Hanover och Svanstedts Bond, etta och tvåa i Hambletonian Oaks.
Bond drog sin vana trogen till front, men även här valde Svanstedt att överlåta kommandot till sin värsta konkurrent.
Det utmynnade i en rafflande speedduell där Bond lyckade slugga sig förbi via open stretch i de sista stegen före mål.
- Det var en bra häst som kom utvändigt, då tyckte jag att det var passande att släppa och sitta bakom den. Jag körde henne dåligt två gånger, men nu har jag kört bättre de två senaste loppen och då har hon varit bra, konstaterade Svanstedt om stoet som vunnit 11 av 16 starter och hastigt närmar sig titeln dollarmiljonärska.
Lika spikrak har inte karriären varit för jämnårige Up Your Deo som inte vann ett enda lopp som tvååring, men under sommaren klivit fram som en av kullens bästa hästar och närmast kom från en tredjeplats i Hambletonian.
Nu kom säsongens andra miljonseger sedan Svanstedt upprepat segerreceptet att släppa ledningen, i detta fall till Celebrity Bambino, och sedan visslat förbi i smått överlägsen stil via open strech.
Marcus Melanders Kilmister spurtade in som tvåa knappt före Svanstedts Kierkegaard K.
Melanders Hambletonian-tvåa Oh Well galopperade på väg mot ledningen i första sväng.
Segertiden för Up Your Deo blev 1.10,0 och belöningen drygt 1,5 miljoner kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


Rommetravet var värd för lördagens V75® där E3-finalerna över kort distans stod i fokus. Tomas Malmqvist visade upp sin Fiftyfour i..


Rommetravet var värd för lördagens V75® där E3-finalerna över kort distans stod i fokus. Tomas Malmqvist visade upp sin Fiftyfour i ett bländande skick och via en grym avslutning spurtade han ner storfavoriten Expo Wise As och alla de andra i finalen för hingstar och valacker. Fiftyfour blev i fjol framröstad som Årets Tvååring efter att ha vunnit de största loppen och sprungit in 2,3 miljoner kronor. Det här var hästens blott tredje start för året och han levererade en fenomenal insats i händerna på Ken Ecce och tog sin andra raka seger. Efter att ha inlett på innerspår hittade Ken Ecce ut i fjärde par utvändigt efter 600 meter. Detta samtidigt som tempot var högt framme i täten, där Vegas Wania blåste till ledningen och när storfavoriten Expo Wise As kom fram och ställde frågan efter ett drygt halvvarv, svarade Magnus A Djuse resolut ledningen. Tätduon varvade på 1.10 och när Epsom As angrep i tredjespår dryga halvvarvet kvar, fick han Fiftyfour med i släptåg. I utgången av sista kurvan kastade Ken Ecce loss sin stjärna som fick full anfallsorder, och i ett nafs sprintade Fiftyfour förbi de övriga och kopplade greppet mitt på upploppet. Segertiden blev det nya löpningsrekordet 1.10,8/1640a och förstapriset var en miljon kronor när Ken Ecce bjöd på en segergest kort före mål.
– Fy fan vilken häst alltså. Det gick fort där framme och dom varvade på 1.10. Efter 600 meter kunde jag komma ut i andraspår och jag fick en bra feeling in i sista sväng. Han är bättre än de andra och har viljan och tekniken som gör honom så bra. Han vill vara först den här hästen och han tycker om att tävla. Det är den klart bästa hästen jag har kört. En fantastisk individ, sa Ken Ecce.

Gocciadoro besviken över storfavoriten – ”Kan vara sjuk”
Tvåa i mål blev en sylvasst spurtande Frank S.H. för Fredrik Persson. Trea blev S.G.Dracarys tillsammans med Örjan Kihlström som kom fram på innerspår den sista biten.
– Han gick jättebra. Det blev ett struligt lopp men hästen gjorde det jättebra, kommenterade Örjan Kihlström.
Däremot var Alessandro Gocciadoro besviken över Expo Wise As som stumnade den sista biten och blev femma i mål. Detta efter att temporärt kopplat greppet när hästarna svängde in på upploppet.
– Jag trodde att vi skulle få ledningen efter femhundra meter men Magnus ville köra i ledningen. De sista 200-300 metrarna var han trött. Jag tror kanske att han kan vara sjuk. Vi får kolla upp honom, sa Alessandro Gocciadoro.

Dubbelt Djuse och familjelycka i E3-finalen för ston
Det blev familjelycka i vinnarcirkeln efter att A Teaser skrällvunnit E3-finalen för ston. Tränaren Mattias Djuse hade fyra hästar med i loppet, och lade beslag på de två första platserna. Först i mål var A Teaser som spurtade till seger för Erik Adielsson och precis på mållinjen tog sig förbi Larah Westwood och storfavoriten Kinglet Bird. Detta efter att ledande Kinglet Bird fått press i ledningen av utvändige Esmeralda Bez som sett till att tempot hållits uppe. I rygg på ledaren satt A Teaser och i andra par utvändigt Larah Westwood. Den sistnämnda tog sig fram utvändigt om ledaren i sista sväng, och samtidigt fick A Teaser chansen vid upploppets början. Över målrakan kom tre hästar stormande sida vid sida den sista biten och precis före mål hann A Teaser förbi stallkamraten Larah Westwood. Segertiden blev det tangerande löpningsrekordet 1.10,9/1640a och förstapriset var en miljon kronor.
Vid sidan av banan stod en rörd tränare Mattias Djuse efter att familjehästen A Teaser vunnit, som ägs och är uppfödd av hans mamma och pappa (Hästshopen i Östersund AB).
– Det här var häftigt. En riktig dröm. Hon är en ”gratishäst” som vi har haft i träning hela tiden. Jättekul för mamma och pappa, sa Mattias Djuse.

”Jag får ge hästen all heder”
Segerkusken Erik Adielsson strödde superlativer över A Teaser.
– Jag får ge hästen all heder att hon fixade en sidoförflyttning och ändå kunde accelerera inne på upploppet. Hon öppnade även väldigt kvickt och visade fin uppfattning i starten. Jag visste inte hur mycket Örjan och Magnus hade att åka med samtidigt som min häst kändes jättefin. Det var en lättsam häst att köra, sa Erik Adielsson och berömde även tränaren Mattias Djuse som fortsätter att fira stora framgångar.
– Jag tycker att Mattias resultat talar för sig själva. Han har 125 hästar träning och det är otroligt att han har tagit de här stegen som han har gjort mest hela tiden, sa Adielsson.
Örjan Kihlström var nöjd med Kinglet Bird som alltså blev trea och knappt slagen.
– Hon gick jättebra och fick en lite het häst på utsidan så det blev tufft men hon kämpade på jättebra.

Revansch för Gocciadoro i Guld
Om Alessandro Gocciadoro var besviken efter Expo Wise As i E3-finalen, så fick Italienaren snabb revansch redan i loppet efter, tillika Gulddivisionen, med Charmant De Zack. Hästen var lysande vid en överlägsen seger på Solvalla näst senast, men inte riktigt lika vass gången efter. Nu var han sannerligen tillbaka i gott slag igen när han via en strålande långspurt plockade ner ledande Global Badman som fått bestämma i täten. Segertiden blev imponerande 1.11,8 över 2640 meter med autostart.
– Han var super och de sista 600 metrarna gick fort. Jag är så glad över hästen, sa Alessandro Gocciadoro som även avslutade V75 genom att vinna med favoriten Don’t Say Gar som var överlägsen från ledningen och därmed blev det en dubbelseger för Alessandro Gocciadoro.

Styrkeuppvisning av Fredde B:s Matiere
Matiere och In Love Mearas har mött varandra tre gånger i rad. I den första starten vann In Love Mearas och senast var det Matieres tur att spurta till seger i Visby. Nu tog Fredrik B Larsson fram ett annat vapen ur hästens arsenal – och vann på ren styrka. In Love Mearas öppnade snabbt till ledningen från springspåret för Örjan Kihlström. Men han fick tidigt Matiere på utsidan och Fredrik B Larsson såg till att hålla tempot uppe. Han pressade på utsidan med sin häst och första varvet travades efter snabba 1.12,5. Tätduon drog ifrån de övriga fältet och det utmynnade i en härlig duell på upploppet mellan de båda. Men Matiere var den starkaste den här dagen och kopplade greppet på In Love Mearas. En mycket imponerande insats där segerstriden blev strålande 1.12,1/2140 meter i voltstart.
– Jag hade en plan att jag inte ville låta Örjan häst, som är bra, få bestämma för mycket i ledningen. I så fall tror jag att det hade blivit svårt att slå honom. Det här var min taktik att vinna loppet att lägga press och hålla lite tryck på honom hela vägen. Jag litade på min häst och han har utvecklats otroligt bra. Han är otroligt stark och löpärlig, berömde Fredrik B Larsson.
I den andra avdelningen på V75 fick favoriten Great Time Trot bestämma i ett moderat tempo i ledningen. Men han kunde inte freda sig mot Jobpost och Erjon som kom farande över upploppet. Det var bröderna Djuse som gjorde upp och det längsta strået drog Mats E Djuse med Jobpost som höll undan före Ejon och Magnus A Djuse. Segertiden för den Jörgen Westholm-tränade fyraåringen blev 1.13,8/2640a.

Lennartsson skrällde
I den femte avdelningen, tillika Bronsdivisionen, kom favoriten Lindymusclemania tidigt till ledningen i utgången av den första kurvan. Han fick sedan bestämma tempot och många trodde nog på seger när hästarna svängde in på upploppet. Men då kom Corazon De B. farande för Per Lennartsson som serverat sin häst en fin resa i andra par utvändigt. Segergreppet kopplades kort före mål och skrällen för hästen var ett faktum. Han var spelad till fyra procent av insatsfördelningen på V75.
Den hästen var en bidragande orsak till att sju rätt på V75 gav 5 011 950 kronor. Sex rätt betalade 8359 kronor och fem rätt gav 407 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


Trots att Rick Ebbinge gick segerlös under Kusk-VM:s sista dag i Berlin, så räckte hans poäng från tidigare tävlingsdagar ä..


Trots att Rick Ebbinge gick segerlös under Kusk-VM:s sista dag i Berlin, så räckte hans poäng från tidigare tävlingsdagar ändå till slutsegern.
Han säkrade världsmästartiteln med god marginal före Dough McNair som blev tvåa, och trea blev den belgiska kvinnan Hanna Huygens.
Rick Ebbinge är tränare på Halmstadtravet där han har 30 hästar i träning. Han har kört in 2,5 miljoner kronor till sitt stall i år och har en segerprocent på 23 procent.
Förstapriset i Kusk-VM är 25000 euro.

Kanal 75


Lördagens V75® avgörs på Rommetravet och kryddas med E3-finaler över kort distans. Alessandro Gocciadoros nya stjärna, Expo Wise A..


Lördagens V75® avgörs på Rommetravet och kryddas med E3-finaler över kort distans. Alessandro Gocciadoros nya stjärna, Expo Wise As, har tjusat publiken i sommar när han har imponerat stort och haft uppvisningar på banorna. Han bollade exempelvis med konkurrenterna i E3-finalen över medeldistans på Bergsåker, då hästen imponerade enormt och var helt överlägsen. Nu är han klar favorit i korta E3 men innerspåret bakom startbilen gör att det kan öppna upp för lite spekulationer. Han har tidigare haft innerspår en gång tidigare i Milano i mars i år, och då blev det galopp. Men Gocciadoro låter inte speciellt orolig över det, utan öser superlativer över sin topphäst som han tidigare har uttryckt att det är den bästa häst han har tränat. Då tränar han ändå elitloppshästar som Vivid Wise As och Vernissage Grif, samt Bengurion Jet som fantomspurtade till andraplatsen i Åby Stora Pris i lördags.
– 1 Expo Wise As (V75-3) har flera tuffa utmanare i det här loppet, men när jag sitter bakom den här hästen är jag inte rädd för någon. Jag har aldrig haft en häst som Expo Wise As förut för han är väldigt stark och jag är övertygad om att kan mycket bättre än den höga nivå han redan visat att han kan tävla på. Det känns som hästen har en Ferrari-motor; jag har aldrig haft en häst med sådan här styrka. Spår ett är förmodligen inte det bästa för honom, men ju mer han tävlat desto mer har han mognat mentalt. Det är inte samma häst som det varit tidigare och som det var när han galopperade från spår ett i Milano i början av karriären. Då var han inte alls lika modig mentalt och det var inte själva spåret i sig som var problemet den dagen utan han hade kunnat galoppera oavsett startspår den dagen. Det blir skor runt om, öppet huvudlag och jänkarvagn igen, säger Alessandro Gocciadoro.

”Har besegrat de bästa franska hästarna”
Italienaren har ytterligare tre hästar med i V75, bland annat Esmeralda Ber i E3-finalen för ston, och han uttalar sig på följande vis om dessa.
– 7 Charmant de Zack (V75-4) var extra senast i Årjäng och tävlade inte på samma nivå som på Solvalla gången innan. Dagarna efter Årjängsloppet så upptäckte vi att han hade lite problem med sin hals. Hästen startade över lång distans på Eskilstuna i juni och avslutade jättebra efter att suttit sist i fältet. Om jag får en bra position härifrån är han säkert med långt fram. Det blir inga ändringar.
– 3 Esmeralda Bez (V75-6) körde jag inte mitt bästa lopp med senast, men hästens prestation tycker jag inte att det var något fel på. Det blev nog lite för täta starter en period och därför fick hon ett tävlingsuppehåll efter E3-finalen med träning. Hon är bättre fysiskt nu och jag tror hon har en väldigt god möjlighet att göra en bra insats. Jag förväntar mig att hon slutar bland de tre främsta och gör inga ändringar.
– 3 Don’t Say Gar (V75-7) gjorde ett jättebra lopp senast precis som vid segerloppen dessförinnan. Hon verkar bara bli bättre och bättre hela tiden och även om hon möter äldre hästar nu så oroar det mig inte. Hon har mött och besegrat flera av de bästa franska hästarna i sin kull under vintern och de skulle väl inte göra bort sig här? Nej, jag är optimistisk och planerar inte att göra några ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Kanal 75


Det fanns nästan lika många sätt att vinna som det fanns vinnare i lördags och för sjuksköterskan var det en originell taktik som..

Det fanns nästan lika många sätt att vinna som det fanns vinnare i lördags och för sjuksköterskan var det en originell taktik som var lyckodraget. Hon spelade nämligen spiklöst och byggde systemet på sina två turnummer, tre och sju.
– Jag kör alltid de siffrorna, det har bara blivit så, förklarar hon.

Turnumren satt i fem av sju lopp
Hon fyllde även på med ytterligare några hästar på kupongen som kostade 144 kronor. När hela fem avdelningar vanns av hästar från spår tre eller sju satt alla rätt och spelet blev värt drygt 1,4 miljoner. Men då de inte var hemma under eftermiddagen upptäcktes inte den stora vinsten förrän sent på kvällen.
– Klockan var fem över tolv när jag skulle lägga mig. Då satte jag mig i köket och tittade på raden. Jag såg att de tre första var rätt och att det såg bra ut. När jag såg att jag hade alla sju rätt kallade jag på min man. Vi trodde inte att det var sant, och sedan var det svårt att somna, säger hon och skrattar.
Även om händelsen successivt landat mer och mer så har hon fortfarande svårt att ta in vinsten.
– Mina barn tyckte det var fantastiskt och min äldste son sa att jag var värd det som alltid jobbat och slitit. Men det var slumpen att jag hade tid att sitta och fundera och lägga min egen rad, säger hon.

Hade inte spelat om det varit sol
Slumpen beskriver även den egenföretagare från Uppsala som vann 1,5 miljoner med hjälp av Harry Boy som den stora faktorn. En kille som till viss del har det regniga sommarvädret att tacka för vinsten.
– Jag brukar spela någon gång i månaden och det här var första gången sedan semestern började. Vi var ute med husbilen och hade det inte varit för att det regnade så hade vi inte åkt hem redan till helgen. Och då hade jag inte spelat, förklarar han.

Prövade Harry ”Chans” för första gången
Mannen följer sällan loppen, men tycker att det är kul att lämna in en rad för att ha chansen till vinst. Den här gången blev det en kupong för 318 kronor.
– Jag spelar alltid med Harry för jag är så dåligt insatt själv och tycker att det är enkelt. Men jag brukar spela med ”vanliga” Harry men den här gången prövade jag en ”Chans”.
Med Harry Boy Chans får man med fler skrällar på systemet och därmed chans till större vinster. Något som passade bra den aktuella omgången då flera storfavoriter föll. Systemet var byggt på fyra spikar, i de båda första avdelningarna samt de två sista. Med välgarderat i övriga tre lopp.
– När jag såg raden trodde jag inte på den. Men det pep till på telefonen vid åtta och stod att jag kunde rätta min rad. Så då fick jag en rejäl chock. Då blev det firande och vi öppnade en flaska bubbel och gick över till några kompisar. Det var en ganska sjuk upplevelse kan man säga!

Vinstyra även i Norge
De övriga vinnande systemen bestod av två tillsammanslag där kompisgängen fick dela på drygt 1,5 miljoner. Bland vinnarna fanns även ett stort matematiskt system och två mindre egenkomponerade system under 300 kronor. Den allra minsta kupongen kostade endast 72 kronor att lämna in för en kvinna från Karlskoga som vann 1,4 miljoner. Även där spelade slumpen en viss roll då hennes förvalda spik Destiny Effe ströks i den sjätte avdelningen. I stället gick reserven Celiaz in och fixade sju rätt.
Vinstregnet föll även in rejält över grannlandet då hela elva av systemen med full pott hade spelats från Norge. Nio av dessa stod spelexperten Öyvind Gröstad för som därmed kunde dela ut storvinster till totalt 90 glada andelsköpare.

Julia Björklund, ATG


Som lillebror till fenomenet Calgary Games har Fame and Glory haft blickarna på sig länge.Och intresset lär bara stiga.På torsdagskvä..

Som lillebror till fenomenet Calgary Games har Fame and Glory haft blickarna på sig länge.
Och intresset lär bara stiga.
På torsdagskvällen togs tredje raka segern i en uppvisning som fick körande Björn Goop att ta till sällsynta superlativer.
- Han har ett enormt driv i sig och en annan utväxling än många andra hästar. På sista långsidan körde jag väl typ 100 meter för att få lite fart i benen på honom, sedan promenerade han in i mål. Ändå gick det så fort. Han var faktiskt helt oberörd, konstaterade Goop efter joggingturen på 1.14,8/2 140 meter autostart och drog sig inte från att jämföra med dubble derbyvinnaren och i tio starter obesegrade Calgary Games.
- Det är likheterna, ett otroligt driv i steget och fysiken. Han har den där extra utväxlingen som Calgary också har.
I höst har Fame and Glory chansen att göra något som storebror inte lyckades med – nämligen att vinna Svenskt Travkriterium.
V64 blev favoritbetonad och betalade 426 kronor för sex rätt medan fyrarättspotten på 1,4 miljoner flyttas vidare till fredagen i form av jackpot.

Robin Johansson, Kanal 75


Sju segrar sedan 2010.Niels Petersen dominans Norskt Derby de senaste åren har varit enorm.I år ser det emellertid tuffare ut då Mozart och St..

Sju segrar sedan 2010.
Niels Petersen dominans Norskt Derby de senaste åren har varit enorm.
I år ser det emellertid tuffare ut då Mozart och Stripesof Stars ser ut att få slå ur underläge i en upplaga där Norges tidigare tränarchampion Wido Neuroth har fältets högst rankade häst i Ami de Vega – färsk svensk derbytrea på Jägersro.
Men för svenska totospelare kommer loppet att ridas i skymundan efter V64.
Här är det dagens andra huvudlöpning Marit Sveaas som utgör slutpunkten i en öppen omgång där Petersen som vanligt spelar huvudrollen.
I V64-1 plockar han ut inte mindre än fyra tvååringar och hymlar inte med att han har högst förväntningar på Rosalina som kommer från övertygande debutvinst.
- Det är ett väldigt fint sto som tagit loppet på bästa sätt. Hon gick sitt finslipande jobb i onsdags och var otroligt fin trots att banan var väldigt tung. Mina andra hästar hanterade också underlaget, men Rosalina är snäppet högre, berättar Petersen som även tror hårt på Kick On som segrade i Marit Sveaas 2020 och närmast kommer från övertygande seger på Bro Park.
- Det är en klasshäst. Han kom igång lite sent i år, men senast passade banan plus att han hade fått några lopp i kroppen. Han trivs på blött underlag och för mig är det en god vinstchans. Hästen är i tiptopslag och såg fantastiskt fin ut i jobbet igår, tipsar Petersen.

Det här berättar Niels Petersen om sina hästar på V64:

V64-1
- 1 Conquest är en spännande debutant. Jag tror att han är bra, men en häst som Rosalina från mitt egna stall slår han knappast. Bästa möjliga premie är målet.
- 2 Chelsea Morning är en lovande tvååring med mycket fart, men hon har fått en träningspaus. Hon slå nog inte Rosalina, men tar nog fina pengar.
- 4 Rosalina var väldigt bra när hon vann mycket lätt i debuten. Det är nog den bästa av mina fyra i loppet och jag tycker att hon ska vara favorit även om jag inte känner till alla konkurrenter.
- 7 Bounty Hunter är en tvååring som varit stark i träningen, så jag kan inte förklara varför han var så blek i debuten. Det är en bra häst som ska vara platsaktuell.

V64-2
- 6 Let’s Go Crazy förlorade för ovanlighetens skull senast, men han var ursäktad som kort slagen femma på en ny bana. Det var lite oflyt och jag tycker att han tillhör de som kan vinna loppet.

V64-3
- 1 Penfolds är på väg uppåt formmässigt och på väg ner i formtal. Han börjar bli redo att göra ett topplopp och det kan mycket väl komma den här gången. Han är en av flera som kan vinna i ett öppet lopp.
- 6 Smazing har svikit flera gånger efter en kanonbra årsdebut, utan att jag vet varför. På sitt bästa är hon bra nog, men jag törs inte lova att formen sitter där nu. Bara en outsider på sin höga kapacitet.
- 13 Precious har allt blivit fel för i år. Tävlar hästen på topp duger hon långt här, det visade hon i fjol. Jag vågar inte tro för mycket på henne på förhand, men fart finns till att vara med i outsidergruppen.

V64-4
- 2 Ascot Brass var under pari i Danmark senast. Hon brukar vara svårslagen i stoloppet i Skandinavien och jag tycker att hon ska ses med mycket bra chans nu när hon kommer ut på hemmabanan. Distansen är till hennes fördel.
- 6 Iron Butterfly var heller inte som bäst i Danmark senast. Per-Anders Gråberg sitter kvar på Ascot Brass, så Carlos Lopez har inte fått välja häst. Titannia som slog oss senast är bra, men jag vill se den slå min duo på hemmaplan innan jag säger att den är bättre än våra. På den här distansen måste det till tung bana för att jag ska tro mer på Iron Butterfly.

V64-5
- 7 Lexington Avenue har gjort fina lopp i år. Det är inte lätt att sära på mina tre, alla ska ses med chans i en öppen handicap där Lexington Avenue är ute över passande distans.
- 12 Caramel Lizard stod inte distansen senast, nu är hon tillbaka på 1 600 meter där hon bara gjort bra lopp i år. Det är ett mycket öppet lopp och hon är en av de som hör hemma på kupongen.
- 14 Chadwick får gå ut här istället för i Derbyt. Han har inte räckt mot de bästa treåringarna, men formtal 77 bör han kunna fixa. Vi sätter på flexibla blinkers och hoppas att det hjälper. Han kan vara en outsider.

V64-6
- 7 Tuwaiq håller sakta men säkert på att bli den häst vi trodde att vi köpte. Han gjorde sitt bästa lopp i Skandinavien senast som knappt slagen av Good Fortune som vi möter igen. Jag tror lite mer på min andra häst, men blir inte överraskad om tar en plats.
- 10 Kick On är i knallform och då är han en av de bästa hästarna i Skandinavien. Han har vunnit loppet förut och jag tycker att han förtjänar att vara favorit.

Kanal 75


Vaggerydstravet ligger strax söder om Jönköping och på söndag kör banan en av sina största dagar för året. Fö..

Vaggerydstravet ligger strax söder om Jönköping och på söndag kör banan en av sina största dagar för året. Förutom den populära spelformen Grand Slam 75® avgörs Smålandsmästaren för den högsta klassen med 150 000 kronor i förstapris. Loppet har samlat flera hästar som tillhör eliten och flera av dom startar flitigt på V75®.
Eskilstunatränaren Svante Ericsson har en stigande formkurva på hästarna och vann så sent som i tisdags en dubbel på hemmaplan. Han drar till Vaggeryd med två segerbud.
- Både Selfie Brodde och Phoenix Photo känns fina och jag tycker att båda ska ses med chans. Hästarna går bra för dagen och visar fin form och sedan har jag spännande hästar på gång. Vi har ett litet generationsskifte just nu och det ser bra ut framöver, jag hoppas och tror på en bra höst, säger Svante Ericsson.
Selfie Brodde (GS75-3) startar uteslutande i monté. En kategori han trivs ypperligt med.
- Ja, han har verkligen hittat stilen med en ryttare på ryggen. Han hade lite problem med aktionen när han tävlade med sulky men i monté springer han mycket friare och då har också framgångarna kommit. Jag hoppas att han är etta eller tvåa för då blir han miljonär. Det är fantastiskt i så fall och jag tror inte att det är omöjligt även om det är ett bra lopp och ibland upplever jag att Selfie Brodde är snäppet bättre när han är med långt fram. Klaffar det så tycker jag att han ska vara med där framme.

Växer med uppgiterna
Stallets flaggskepp Phoenix Photo (GS75-7) vann i sin senaste start och det är en häst som hjärtat klappar lite extra för hos Svante Ericsson.
- Ja, det är en härlig häst. Jag trodde väl ingenting på honom innan han började starta, men det visade sig vara helt fel. När han får tävla så är det en helt annan häst. Han kämpar som tusan och ger aldrig upp. Han har haft en speciell aktion och gått tungt balanserad och kompenserat det med en underbar inställning.
Hittills har nioåringen sprungit in drygt 2,4 miljoner kronor och vunnit flera lopp på V75®.
- Han är fantastisk och jag tror att han fortfarande har en hel del kvar. Han vann i sin senaste start mot bra motstånd och han växer med uppgiften hela tiden.
Han har inte startat på ett tag, varför?
- Han blev lite sliten av starterna i juli och fick besöka veterinären. Han blev behandlad och sedan har han fått träna på efter det och nu känns han väldigt fin, jag är helnöjd med honom.
Hur skulle det kännas att bli Smålandsmästare?
- Stort, man vill vinna alla lopp och när det är lite större lopp med bra prispengar känns det givetvis lite bättre. Jag har en bra häst som visat att han duger bra mot de hästar han möter och ofta är det positionerna som avgör. Phoenix Photo har ett bra spår, är startsnabb och jag tycker att han ska räknas tidigt.

 

Joakim Brundin, Kanal 75


Solvalla bjöd på V75® och trav i världsklass på onsdagskvällen. Margareta Wallenius-Klebergs Pokal för femåriga hä..

Solvalla bjöd på V75® och trav i världsklass på onsdagskvällen. Margareta Wallenius-Klebergs Pokal för femåriga hästar med 1,5 miljon kronor i förstapris var höjdpunkten och jättefavoriten Francesco Zet (V75-6) visade ännu en gång att han är en av världens bästa hästar.
Francesco Zet fick ingenting gratis och motståndarna bjöd verkligen upp till kamp. Francesco Zet kunde inte försvara innerspåret, men tog sig snabbt ut i andraspår samtidigt som Castor the Star drog till ledningen. Efter 700 meter valde Örjan Kihlström att avancera fram utvändigt Castor the Star som höll ett hårt tempo. I sista sväng petade Örjan Kihlström till Francesco Zet som tog över in på upploppet och klev ifrån till en lätt seger utan att se speciellt trött ut. Tvåa slutade Borups Victory och trea High On Pepper som bägge avslutade starkt.
- Han är inte från den här världen. Jag skulle vilja se in i huvudet på honom. Han hade varit så seg i två-tre jobb innan och jag tänkte att värmer han inte bra så stryker jag. Det har varit några jobbiga dagar, och jag har haft lite sjuka hästar som stått i samma stall. Ändå var han så här bra. Nu fick han det tyngsta loppet och grejar det ändå. Han vet om att han är den han är, sa tränaren Daniel Redén.
Även stallets Felicia Zet (V75-5) har en förkärlek att vinna. Örjan Kihlström körde till ledningen varvet före mål och vann sedan bekvämt och detta var hästens femte seger i rad.

Great Skill utklassade alla
Om Francesco Zet är kungen så är Great Skills (V75-3) drottningen. Sto-EM lockade med en miljon kronor i förstapris och Daniel Wäjerstens Great Skills utklassade några av Europas bästa ston.
Det var rejäl körning om ledningen mellan Glamorous Rain och Imhatra Am och den var den sistnämnde som tog täten efter 350 meter. Daniel Wäjersten hade ingen brådska och väntade några hundra meter innan han körde till och släpptes välvilligt till ledningen. Great Skills fick dra på i ett bra tempo och i sista sväng kom rycket och över upploppet fanns det bara en häst på banan.
- Det kändes bra hela vägen. Man blir imponerad när man sitter bakom. Man är glad att se henne i boxen hemma och tävla med henne. Det är något extra till häst, sa Daniel Wäjersten.

Tangen Bork hade lekstuga
I Jäntungens lopp (V75-1) visade Öystein Tjomslands Tangen Bork att han är ett av världens bästa kallblod. Tom Erik Solberg prickade starten perfekt och skickade Tangen Bork till ledningen. Väl där så hände det ingenting och det enda som Tom Erik Solberg behövde bry sig om var att inte släppa ut Brenne Odin för tidigt som satt i ryggen och Tangen Bork hade alla krafter kvar.
- Det är en helt otrolig häst och jag har följt honom hela resan och han blir bara bättre och bättre. Du får en speciell känsla för en häst som gör det så bra varje gång. Får han hålla sig hel och frisk så hoppas vi att han ska komma upp i samma nivå som dom bästa någonsin, sa Tom Erik Solberg.

Tangerat världsrekord av treårige Kojak Sisu
Sju hästar gjorde upp i Big Noon-pokalen för tre och fyraåringar. För andra året i rad skrällde en häst tränad av Timo Nurmos och körd av Mats E Djuse. Förra året vann Daven Port och slog till med nytt världsrekord med 1.12,2/1640 meter voltstart. Lika snabbt sprang Kojak Sisu (V75-2) när han lyckades slugga sig först på mållinjen före en tapper Icebreaker Pellini.

Skräll av Kontio
Paul J P Hagoorts och Robin Bakkers framgångar i Sverige fortsätter. I V75-4 visade Cash Winner att han har styrka utöver det vanliga. I sin speciella stil höll han konkurrenterna ifrån sig utan rpblem över upploppet via en stark avslutning.
I den avslutande avdelningen kördes täthästarna lite väl fort och det gynnade hästarna i kön. I sista sväng hade Jorma Kontio och Amazing Lady N.O., tränad av Isabelle Orsimo, många meter fram, men via en stark avslutning hann Amazing Lady N.O. fram i god tid och skickade upp värdet på V75 till nästan 9 000 kronor.

 

Joakim Brundin, Kanal 75


På onsdagen blev startlistorna till derbykvalen klara.Det första som drog ögonen till sig är att superstoet Joviality tar chansen att utman..

På onsdagen blev startlistorna till derbykvalen klara.
Det första som drog ögonen till sig är att superstoet Joviality tar chansen att utmana grabbarna och kriga om förstapriset på fyra miljoner kronor.
Fenomenet som tjänade över 17 miljoner och kutade 1.08,4/1 609 meter autostart under unghäståren i Nordamerika tog sina svenska kullsystrar med storm i Drottning Silvias Pokal i våras.
Men i Stochampionatet över derbydistansen 2 640 meter blev det platt fall då hästen sprang sig trött i ledningen. Trots detta väljer Sabine Kagebrant att ställa upp mot grabbarna i Svenskt Travderby, istället för den enklare vägen i Derbystoet med halva prispotten över 500 meter kortare distans.
Och kretsen kring hästen ångrade sig knappast efter onsdagens spårlottning där Joviality (kvar på åtta gångerna pengarna som slutvinnare på förtidsoddsen hos ATG) drog bricka 2 samtidigt som värsta utmanaren på förhand Dubai Kronos (som steg från 12,50 till 22,00 gånger pengarna efter spårlottningen) inleder från bricka 8 längst ut bakom startbilsvingen.

Xanthis Harvey övertog favoritskapet
Samma förutsättningar blev det när treåringskungen Bedazzled Sox (spår 2) lottades mot sprintermästartvåan Staro Mack Crowe (spår 8) – sjätte- respektive femtehandare innan startlistorna blev klara. Den senare steg därmed från 15 till 25 gånger pengarna som derbyvinnare inför försöket som också innehåller en av få gäster i nederländske segermaskinen Mick N.Boko (25,00).
Favorit till sex gånger insatsen inför spårlottningen var Johan Untersteiners Breeders’ Crown och Kungapokalsvinnare Dancer Brodde.
Det oddset sköt omgående upp till nio gånger efter att startkatapulten dragit spår 12 i ett heat som bland annat innehåller kriterietvåan Bengan (16,00) från spår 2.
Ny knapp favorit timmen efter startlistorna kom ut var istället kriterievinnaren Xanthis Harvey som drog spår 3 i sitt försök och sjönk från åtta till sju gånger pengarna.
En annan häst vars odds föll var sprintermästaren Hustle Rain (från 17,50 till 14,00) som drog spår 6 i samma lopp som Excusez Moi (upp från 22,00 till 30,00) inleder från bricka 11.
Det öppnaste försöket enligt förtidsoddsen ser Esposito (18,00) från spår 5, Poleposition (16,00) spår 6, Tetrick Wania (22,00) spår 8 och Coquaholy (30,00) spår 10.
Vad gäller försöken till Derbystoet så drog stochampionatsvinnaren Joy Sisu spår 2, stosprintermästaren Julia Boko spår 1 medan fjolårets två drottningar Queen Belina och Bonnerwille W.I. lottades till spår 12 respektive 8 i sina försök.
Tävlingsdagen med totalt tolv lopp och V75® körs på Jägersro på tisdag med första start 18.00.

Robin Johansson, Kanal 75


UET Grand Prix, eller Europaderbyt, för fyraåringar är ett insatslopp där hästägarna under hästarnas karriärer betalat ..

UET Grand Prix, eller Europaderbyt, för fyraåringar är ett insatslopp där hästägarna under hästarnas karriärer betalat insatser i etapper: 2021, 2022 och 2013 – och det gäller att betala samtliga för att vara startberättigad i uttagningsloppen och eventuell final.
I helsvenska insatslopp är det inte tillåtet att köpa in sig efteråt, men det är det i UET Grand Prix. Det är inte billigt att köpa in sig, men två hästägare har nu valt att satsa 20 000 euro vardera och därmed ökar även prispengarna och i finalen på Solvalla 14 oktober väntar nu 2,4 miljoner kronor för vinnaren.
Det är hästägarna till Dancer Brodde och Danger Bi som valt att betala över 200 000 kronor vardera för att ha chansen att kvala in till finalen.
Den svenske derbyfavoriten Dancer Brodde tränas av Johan Untersteiner och har hittills i karriären tjänat drygt 3,5 miljoner kronor via elva segrar på 18 starter.
Danger Bi tränas av Alessandro Gocciadoro och har tjänat drygt 2,5 miljoner kronor via fyra segrar på 21 starter.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Nancy Takter-tränade Tactical Approach spurtade till seger i Hambletonian Stakes och skrev för evigt in sig i historieböckerna. Det treårig..


Nancy Takter-tränade Tactical Approach spurtade till seger i Hambletonian Stakes och skrev för evigt in sig i historieböckerna. Det treårige hingsten gjorde första starten efter den fullträffen på tisdagen, när han vann ett större lopp på Red Mile i Lexington. I ett försök till Kentucky Sire Stakes slog han till igen tillsammans med Scott Zeron. Han var på nytt starkast i spurten och vann på tiden 1.09,1/1609a. Tvåa i mål blev Ari Ferrari J och trea Khaosan Road med Åke Svanstedt i sulkyn.

Kanal 75


Solvalla kör en av sina största tävlingsdagar för året under onsdagen med mycket fin travsport och flera penningstinna lopp. Det st&ou..


Solvalla kör en av sina största tävlingsdagar för året under onsdagen med mycket fin travsport och flera penningstinna lopp. Det största av dem alla är Margareta Wallenius-Klebergs Pokal med 1,5 miljon kronor i förstapris. Trav-Sveriges superstjärna nummer ett, Francesco Zet, är megafavorit till att lägga beslag på den prischecken till de nästan 17 miljoner kronor som femåringen hittills har sprungit in. Han har innerspår bakom startbilen tillsammans med Örjan Kihlström, och det är precis samma utgångsläge som hästen hade när han vann Norrbottens Stora Pris i sommar. Då lyckades han inte hålla ledningen direkt men Kihlström lyfte ut honom och han kunde överta täten efter ett halvvarv och sedan blev det en lätt seger.
– 1 Francesco Zet (V75-6) har allt varit bra med sedan senaste starten. Vi har haft tung bana att träna på men han springer mest och leker sig fram så jag har inget att klaga på. Han fick ett passande lopp senast och jag hoppas vi fått till det med formen. Han har spår 1 som i Boden men det såg ut då som han kan öppna bra och på Solvalla är nog spår 1 lite lättare. Vi rycker av bakskorna som jag brukar göra till de större loppen. Nu vet jag inte om det gett någon effekt eftersom han varit lika bra med skor. I övrigt blir det inga ändringar, säger Daniel Reden på sin hemsida stallet.se.

"Glamorous Rain har fått ett smaskigt läge i EM för ston"
Solvalla-tränaren har ytterligare två hårt betrodda hästar i V75® under onsdagen, bland annat Glamorous Rain i EM för ston som har en miljon kronor till vinnaren.
– 1 Glamorous Rain (V75-3) känns väldigt bra, har fått två formhöjande lopp i rad och känns riktigt på gång för dagen. Jag hoppas och tror att hon gör årets lopp den här gången. Hon har varit med två vassa Gocciadoro-hästar i två lopp i rad så hon är bra. Hon fick ett smaskigt läge och hon brukar kunna öppna bra. Jenny som sköter har bra form på sina hästar så där är det lugnt. Inga ändringar på henne.
– 12 Felicia Zet (V75-5) gör precis allt rätt, hon kanske skulle ha varit med i det andra loppet istället men nu blev det här. Jag visste att hon troligen skulle få spår 12 då jag anmälde då hon står nästan på kronan inne i loppet. 2640 meter har hon inga problem med. Efter att jag tyngt ner henne efter de två första starterna i år har hon inte tagit ett felsteg säger Örjan så det var nog att jag var lite för offensiv och körde henne för lätt innan hon var redo för det. Inga ändringar till denna gång, säger Redén till sin hemsida.

Kanal 75


Romme-travet är värd för lördagens V75® och vid sidan av de båda E3-finalerna över kort distans bjuds det på flera fina..


Romme-travet är värd för lördagens V75® och vid sidan av de båda E3-finalerna över kort distans bjuds det på flera fina lopp. Ett av dem är försöket i Bronsdivisionen över kort distans där det lär gå undan. Hemmatränaren Sybille Tinter plockar ut stallets bästa häst Filippa B.J. som har visat kanonform en längre tid och radat upp toppinsatser i loppen. Det femåriga stoet har gjort 32 starter i karriären, vunnit elva lopp och varit på prispallen i 22 av starterna. Det har hittills blivit 1,3 miljoner kronor insprunget och då har det ännu inte dragits några växlar ännu i form av skoryck eller jänkarvagn.
– 3 Filippa B.J. (V75-5) är en fin dam som gör det fantastiskt bra varje gång. Fast hemma i träningen är hon ingen fin dam. Där kan hon bocka och vara lite dum ibland men eftersom hon är drottningen i stallet så får det vara lite på hennes villkor. Men när man ser henne på banan är hon jättefin och gör det hon ska. Där reagerar hon på varje kommando som Jorma ger henne, säger Sybille Tinter.
– Hon går alltid all in i loppen och det är en perfekt matchning med Jorma som alltid kör henne. Han tycker mycket om hästen och de passar perfekt tillsammans. Hon är snabb ut och kan även göra jobbet själv bakifrån, det såg vi om inte annat i senaste starten.

”Mycket imponerande av hästen”
Loppet senast som Sybille Tinter pratar om var för några veckor sedan i V86 i Visby. Filippa B.J. hamnade då långt ner i kön och Jorma vred på i fjärdespår ut på slutrundan, och fick sedan fortsätta i tredjespår genom sista sväng efter en hastig attack. Filippa B.J. kopplade greppet inne på upploppet men åkte dit den sista biten och var heroisk som tvåa i mål.
– Det var mycket imponerande av hästen. Claes Sjöström låg på utsidan och täckte upp så Jorma fick backa sig loss och sedan ut i fjärdespår. Jag trodde en kort stund att hon skulle greja det ändå när de kom runt sista sväng. Mitt hjärta klappade så hårt och högt att jag höll på att svimma. Men jag blir så glad när hästarna går bra, säger Sybille.
Näst senast vann Filippa B.J. på Solvalla på tiden 1.10,8 över kort distans och gjorde en femstjärnig insats även då.
– Då tog hon enkelt ledningen mot bland annat Castor The Star och vann med tussarna kvar. Jorma satt bara och finåkte den sista biten, säger Romme-tränaren.

”Tror ingen kan ta ledningen ifrån henne”
På lördag är det som sagt fina förutsättningar för Filippa B.J. med spår tre bakom bilen över kort distans. Tränare Tinter har taktiken klar för sig och är såklart stor optimist.
– Hon är startsnabb och har bra spår. Om Jorma önskar så tror jag inte att någon av de andra hästarna kan ta ledningen ifrån henne. Hon har svarat ut väldigt startsnabba hästar tidigare. Filippa känns som vanligt i träningen efter senast och varken bättre eller sämre. Allt talar i alla fall för att det är fortsatt toppform.
– Det är fina förutsättningar och vi behöver inte gömma oss i loppet. Min häst är en av de som kan vinna men möter några fina hästar, bland annat Mellby Imperial och Lindymusclemania. Jag tror att det står mellan dessa tre och jag måste tro på en bra vinstchans. Det måste jag göra när hon har varit så fantastiskt bra, säger Sybille Tinter.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Nej, vi kör som vi har gjort tidigare. Skor, vanlig vagn, öppet huvudlag och pensionärskusken. Det kan nog bli aktuellt med barfota framöver men jag är själv inte hemma på lördag utan det är min mamma som kommer att sela ut hästen. Jag åker till Berlin för nöjes skull till helgen och dom har trippeltrav där med det tyska Derbyt på söndag. Det brukar vara trevligt och jag hoppas förstås att jag får fira med en V75-seger.

Michael Carlsson, Kanal 75


Upplägget kring Bergsåkers största lopp har gjorts om i år och utgör nu kulmen på det rekordlånga sommarmeetinget fö..

Upplägget kring Bergsåkers största lopp har gjorts om i år och utgör nu kulmen på det rekordlånga sommarmeetinget för gulddivisionen.
Margareta Wallenius-Klebergs Pokal på Solvalla på onsdagskvällen är det sista av totalt 22 lopp som varit kvalificerande.
I toppen på listan syns Stefan Melanders Click Bait som varit med i sex av dessa och samlat ihop 121 poäng, följd av Sabine Kagebrants Hell Bent For Am som skrapat ihop 75 poäng på fyra försök.
Där bakom dominerar Daniel Redén vars trio Admiral As, Hail Mary och Missle Hill också är klara för loppet om tränaren så önskar.
Bergsåker har ytterligare ett wildcard till sitt förfogande, medan övriga sju platser tas från listan nedan.
Sundsvall Open Trot körs över 2 140 meter autostart med ett förstapris på en miljon kronor.

Ställning STL Gulddivisionen meeting 5
Häst poäng (antal starter)

1. Click Bait 121 (6)
2. Hell Bent For Am 75 (4)
3. Admiral As 63 (3)
4. Hail Mary 60 (2)
5. Missle Hill 46 (3)
6. Dats So Cool 45 (5)
7. Dexter Chatho 44 (2)
8. Phoenix Photo 43 (4)
9. Charmant de Zack 39 (3)
10. Esprit Sisu 35 (2)
11. Axel Ruda 33 (2)
12. Zeudi Amg 33 (2)
13. Aetos Kronos 32 (3)
14. Kentucky River 31 (2)
15. San Moteur 30 (1)
16. Francesco Zet 30 (1)
17. Racing Brodda 30 (1)
18. Ferrari Sisu 30 (2)
19. Power 27 (4)
20. Gooner 26 (4)
21. Bengurion Jet 24 (2)
22. Just Beleive 24 (2)
23. Holy Water 24 (3)
24. Unico Broline 22 (3)
25. Global Badman 20 (2)

Kanal 75


Ett sprinterlopp för eliten bland kallbloden inledde måndagskvällens V64® på Bergsåker. Månlykke A.M. var tillbaka igen oc..


Ett sprinterlopp för eliten bland kallbloden inledde måndagskvällens V64® på Bergsåker. Månlykke A.M. var tillbaka igen och gjorde sin andra start efter ett uppehåll. Men det blev ingen fullträff den här gången heller, och Gunnar Melanders stjärna fick nöja sig med en andraplats. Jan-Olov Persson-tränade Järvsöodin öppnade snabbt till ledningen samtidigt som stallkamraterna B.W.Sture och Bellfaks galopperade. Järvsöodin inledde första 500 metrarna efter 1.20,9 och han fick Månlykke A.M. på utsidan. Duon varvade på 1.22,9 och för ett ögonblick såg det ut som att Månlykke A.M. kanske skulle slå klorna i ledaren vid upploppets början. Men det var bara en synvilla. Järvsöodin vägrade att ge sig och Månlykke A.M. förmådde aldrig koppla något grepp. Istället dansade Järvsöodin undan till en säker seger tillsammans med en glad Marcus Lilius. Segertiden blev 1.21,0/1640a och Månlykke A.M. klarade andraplatsen före Pydin som blev trea från andra par utvändigt.
– När han är så här fin är han underbar. Jag ville prova i ledningen idag och ville visa att vi kan slå dem. Vi var nära i Norge i deras största lopp och hästen är fantastiskt fin. Han var verkligen värd den här segern, sa Marcus Lilius och fortsatte.
– Han är en riktig kompis. Jag har fått köra honom sedan jag började hos Janne och har fått fortsätta att köra hästen. Han har utvecklats och det är fantastiskt kul.

”Formen sitter inte riktigt där än”
Månlykke A.M. noterade tiden 1.21,2 vid andraplatsen och Gunnar Melander kommenterade insatsen så här.
– Formen sitter inte där riktigt än, plus att dom är väldigt bra Perssons hästar. De har lyft sig flera snäpp i år, sa Gunnar Melander.
– Det saknas lite. Han har varit borta så länge men blir bättre och bättre. Jag är nöjd med hästen och insatsen men man vill ju vinna.

Derbyhästen vann direkt i ny regi
För två år sedan var Titan Yoda med i Svenskt Travderby. Han blev oplacerad bakom vinnande Calgary Games, efter att ha varit tvåa i sitt försök. Ikväll gjorde hästen comeback efter ett halvårs långt uppehåll, och samtidigt debut i sin nya regi Daniel Wäjersten. Det slutade på bästa sätt när Titan Yoda rundade hela fältet från jumbopositionen, och via tredjespår genom sista kurvan satt segerkusken Mats E Djuse helt stilla över upploppet när Titan Yoda avgjorde lekande lätt och såg ut att ha gott om krafter kvar när mållinjen passerades. Segertiden blev 1.13,2/2140a och intrycket var mycket bra. Fortsättning lär följa.
– Det blev jättebra. Han fick ta det lugnt från början och gå sista varvet och visade bra inställning in mot mål. Vi får försöka få tillbaka honom som när han var som allra bäst i rikstoton. Det är målsättningen så här långt, sa Daniel Wäjersten.

Michael Carlsson, Kanal 75


På lördag är det dags för ”Korta E3-finaler” där en miljon kronor väntar vinnaren i vardera kategori över sprint..


På lördag är det dags för ”Korta E3-finaler” där en miljon kronor väntar vinnaren i vardera kategori över sprinterdistans. I klassen för hingstarna och valackerna är det bäddat för ett riktigt tungviktsmöte. I den ena ringhörnan finns Alessandro Gocciadoros Expo Wise As, som vann den förra E3-finalen över medeldistans och ståtar med sju raka segrar. I den andra ringhörnan finns Fiftyfour, som blev framröstad som Årets Tvååring i fjol efter sina storloppssegrar. En av dessa var i det klassiska loppet Svensk Uppfödningslöpning där superlöftet vann enkelt i imponerande stil. Efter att ha avslutat fjolårssäsongen med seger i Breeders Crown fick hästen ett par månaders välförtjänt vila i hagen. Sedan tränades han igång igen inför treåringssäsongen, men blev struken för en korsförlamning när han skulle ha startat i E3-kvalen i mitten av juni. Årsdebuten blev därför framflyttad en månad och från det sämsta utgångsläget med bricka tolv över kort distans spurtade Fiftyfour in som fyra.
Senast var han tillbaka i vinnarcirkeln igen då han vann lekande lätt ett sprinterlopp på milebana i Tingsryd på nya rekordet 1.12,1/1609a.
– 9 Fiftyfour (V75-3) var väldigt duktig senast och även mycket bra gången innan. Jag har varit jättenöjd med honom i båda starterna och även om han kanske vann intetsägande senast så avslutade han sista 200 metrarna efter 1,04. Han vann väldigt lätt med krafter kvar, säger Tomas Malmqvist.
– Han har gått jobb idag (måndag) och kändes väldigt spänstig och fin. Det känns att hästen har vaknat till liv nu med de här två loppen som han har fått. Jag tror att han kommer att göra en riktigt bra prestation på lördag

”Har en av de bästa hästarna i fältet”
Fiftyfour har spår nio i E3-finalen medan värsta konkurrenten Expo Wise As har innerspår över den korta distansen.
– Som häst har jag en av de bästa i fältet naturligtvis. Det man kan gnälla på är spåret. Det blir normalt svårt att ta längder på Gocciadoros häst även om min känns väldigt fin. Men allt kan hända i loppen och jag vet inte hur snabbt den kan öppna från innerspåret.
– Min häst är bra nog för att vinna men då måste det flyta på rejält från bakspåret. Det är som sagt svårt att ta en längd om han får ledningen, precis som att det hade varit det omvända om vi hade haft framspår och italienaren bakspår.
Du har tränat många topphästar genom åren, hur sätter du in Fiftyfour bland dessa?
– Han är naturligtvis en av de mest talangfulla hästar jag har haft. Han gjorde en fantastisk säsong i fjol som tvååring och det känns som att han har utvecklats ytterligare till i år. Så det ska verkligen bli spännande att följa honom framöver, säger Tomas Malmqvist som även firade stora framgångar med Fiftyfours mamma Backfire, som han hade i träning och som vann bland annat Drottning Silvias Pokal och Breeders Crown.
Blir det några ändringar i balans och utrustning till på lördag?
– Nej, jag väntar lite med det. Han går fortfarande med träningsbalans och vanligt huvudlag och det kommer viktiga lopp framöver här i höst, så då kanske det blir aktuellt att göra några ändringar.

Toppar fortsatt tränarligan med 18,6 miljoner inkört
Tomas Malmqvist har haft ett mycket starkt år och leder alltjämnt landets tränarliga där stallets hästar har sprungit in drygt 18,6 miljoner kronor i år. Han har firat stora framgångar i Frankrike där han har en stor del av sin verksamhet, och pendlar mellan Frankrike och Sverige.
– Jag försöker att vara i Frankrike i tre veckor och sedan är jag i Sverige en vecka, säger Jägersro-tränaren om hur han fördelar arbetstiden mellan sina stall.
– Det har varit ett bra år och jag kan inte gnälla. Men sedan finns det massvis med smådetaljer och andra saker som jag tycker kunde ha varit bättre. Jag tycker faktiskt att vi har haft en del stolpe ut i flera lopp, även om resultaten naturligtvis är jättebra. Men så känner jag i alla fall, säger Malmqvist.

Franska topphästar i miljonloppen på onsdag
På onsdag kommer han till Solvalla och storloppsdagen med V75, där han har två franska topphästar till start i två olika miljonlopp. Dels Isla Jet i Europamästerskapet för femåriga ston, samt Invictus Madiba som går ut i Margareta Wallenius-Klebergs Pokal.
– 4 Isla Jet (V75-3) är ett oerhört starkt sto som framförallt är väldigt hård mentalt. Hennes sista 700-800 meter i loppen är starka som sjutton och hon är ganska så oöm för positioner. När hon vann näst senast i Paris var hon väldigt bra, och senast galopperade hon i ett lite trångt läge. Det är inte mycket att bry sig om och hästen känns jättefin och jag tror att hon kommer att göra ett jättebra lopp. Det kan bli svårt att vinna. Men jag hade inte åkt så långt med henne om jag inte trott att hon kan vara bland de tre. Eventuellt blir det urryckare för första gången och kanske att vi eventuellt provar jänkarvagn på henne. Men jag tror inte det eftersom hästen är så stor och kanske inte får plats i den vagnen.
– 8 Invictus Madiba (V75-6) är också en väldigt bra häst som vann försöket till Sweden Cup men som sedan var lite seg i finalen. Han var inte van att gå två heat samma dag helt enkelt. Hästen var även väldigt bra som tvåa i Åby innan Sweden Cup och trivs alldeles utmärkt på tusenmeters banor. Nu har han tyvärr fått det sämsta utgångsläget, samtidigt som bästa hästen i loppet har fått det bästa spåret. Så det gör att man får ligga lite lågt, även om planen från början inte var så innan spårlottningen. Men nu kan man inte vara så optimistisk och vi får förlita oss på att de andra gör misstag, säger Tomas Malmqvist.

Michael Carlsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se