De senaste travnyheterna


Ett långvarigt snöfall som till loppet hade övergått i regn gjorde förutsättningarna tuffa i den franska huvudstaden på l&..

Ett långvarigt snöfall som till loppet hade övergått i regn gjorde förutsättningarna tuffa i den franska huvudstaden på lördagen.
Det stora femåringsloppet Prix de Croix föregicks dessutom av ett par materialfel som sköt upp starten.
Sett till detta var det kanske inte märkligt att tempot blev sällsynt lågt för elithästar med jämn 1.16-fart i täten.
Trots det syntes både trötta ben och galopper över upploppet, medan Power - där gästkörande Eric Raffin länge sladdat sist i klungan – precis som i Europaderbyt hade sparat på krutet.
Speeden bet lika bra den här gången då den svenske kriterievinnaren spurtade till ännu en storseger och nästan en halv miljon kronor, spelad till 16 gånger pengarna.
Johan Untersteiners Guzz Mearas smögs i andraspår av Pierre Vercruysse och inkom som fyra utan att få helt fritt mellan hästar sista biten.
Klart mest betrodd av svenskarna var Jerry Riordans Aetos Kronos som styrdes fram utvändigt om ledaren av Jean-Michel Bazire i slutkurvan, men kroknade helt och slutade sist av de felfria.

Robin Johansson, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


På fredagen blev nomineringarna till följande priskategorier klara:ÅRETS TVÅÅRINGGOOD VIBES (Tränare: Per Nordström, J&au..

På fredagen blev nomineringarna till följande priskategorier klara:

ÅRETS TVÅÅRING

GOOD VIBES (Tränare: Per Nordström, Jägersro)
ISLAY MIST SISU (Tränare: Per Nordström, Jägersro)
MELLBY JINX (Tränare: Svante Båth, Solvalla)
MI MA OHRTUS (Tränare: Joakim Elfving, Romme)

ÅRETS TREÅRING

BARBRO KRONOS (Tränare: Svante Båth, Solvalla)
BRAMBLING (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
EAGLE EYE SHERRY (Tränare: Björn Goop, Färjestad)
MISTER HERCULES  (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)

ÅRETS FYRAÅRING

DIANA ZET (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
DON FANUCCI ZET (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
HAIL MARY (Tränare: Robert Bergh, Åby)
POWER (Tränare: Robert Bergh, Åby)

ÅRETS ÄLDRE

ATTRAVERSIAMO (Tränare: Svante Båth, Solvalla)
CONRADS RÖDLUVA (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
CYBER LANE (Tränare: Johan Untersteiner, Halmstad)
VERY KRONOS (Tränare: Svante Båth, Solvalla)

ÅRETS STO

CONRADS RÖDLUVA (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
DIANA ZET (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
EAGLE EYE SHERRY (Tränare: Björn Goop, Färjestad)
MILADY GRACE (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)

ÅRETS KALLBLOD

ALFA LINA (Tränare: Lars-Erik Karlsson, Bollnäs)
BÄCKLÖS FARON (Tränare: Oskar Kylin Blom, Gävle)
DON VIKING (Tränare: Stefan Dellbro, Umåker)
MÅNLYKKE A.M. (Tränare: Gunnar Melander, Bollnäs)

ÅRETS KOMET

JASMINE ISING (Solvalla)
MARCUS LILIUS (Romme)
FELICIA MOLIN (Gävle)
SIMON WALL (Bollnäs)

Joakim Brundin, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Galantis kvalade inpå 1.20,5/2000 meter i Frankrike den 18 september 2018 och kom i Lejons vård runt nyår och den första starten skedde p..

Galantis kvalade inpå 1.20,5/2000 meter i Frankrike den 18 september 2018 och kom i Lejons vård runt nyår och den första starten skedde på Åby den 2 februari 2019 med Björn Goop i vagnen.
Det var bara fem hästar med i fältet, men Lejon låg lågt på förhand.
– Jag sade till Björn att jag har inte fått honom att springa under 1.20/200 meter, så kan du fixa lite slantar och köra felfritt är jag nöjd, minns Johan.
Det blev bättre än så. Galantis fick rygg på ledaren och på upploppet ”jobbade” Björn i sedvanlig stil in sin styrning först över linjen. Segertiden blev 1.17,7/2140 meter och förstapriset var på 60 000 kronor.
– Jag fattade ingenting. Han var otroligt lat i träningen innan debuten och det trodde jag aldrig, erkänner Johan, som upplevde en ny seger på Kalmar i tredje starten.

”En årgångstopp”
Den 10 mars blev det nämligen en ny triumf på Kalmar då Johan Untersteiner vann med Zola Boko-sonen med ett förstapris på 50 000 kronor. Då blev segertiden 1.16,1/2160 meter.
– Johan sade i vinnarcirkeln att det var en årgångstopp och då gick det upp för mig att han var ganska bra, säger Johan, vars skyddsling knep ett andrapris som inbringade 100 000 kronor på Solvalla den 23 april i samband med Vårfavoriten bakom Global Adventure.
Resten av säsongen blev ett enda mörker.
– Han var sjuk i omgångar och kunde inte göra sig själv rättvisa. Vi provade att kvala in till Kriteriet, men han var inte i ordning då.
Det som började så lovande stannade på 335 000 kronor insprunget.

Galopp i derbyt
Som fyraåring gjorde Galantis bra insatser ifrån sig även om han inte lyckades sätta pricken över i:et.
Han svarade för ett topplopp som trea då han var med i fyraåringsloppet Ragnar Thorngrens Minne, som kördes den 8 augusti förra året. Vann loppet gjorde Aramis Bar före Power och Galantis med Johan Untersteiner som partner noterade skarpa 1.11,1/2140 meter autostart.
– Han avslutade sylvasst, minns Johan, som sedan spände bågen mot derbyt på hemmabanan Jägersro.
Och det gick alldeles utmärkt. Galantis kvalade in som tvåa tillsammans med Erik Adielsson på 1.13,5/2640 meter autostart bakom Power med Per Lennartsson.
– Erik var nöjd och han gick i mål med krafter kvar.
I finalen, där Mats E Djuse fick chansen som kusk, blev det dock en startbrasa för hemmahoppet som var borta direkt från segersnacket. Och här gick ju segern till Hail Mary och Robert Bergh som ledde varje meter av loppet och vann på 1.12,8/2640 meter autostart.
– Det var fel lopp att slå på en galopp. Synd, för han var bra i ordning just då, suckar Johan.
En olycka kommer sällan ensam, dessutom. Dottern Rebecca, som jobbar hos Jean-Michel Bazire i Frankrike, blev sparkad av unghästar samma dag.
– Hon knäckte åtta revben och fick en punkterad lunga. Tio dagar senare var hon igång och jobbade igen. Hon är tjurigare än mig, säger Johan.

Bra spurt
Sedan följde nya sjukdomsbilder och var sig inte riktig lik.
– Han fick medicinering och fick stå över några veckor.
Han gjorde comeback på Kalmar den 20 november och slutade fyra för Peter Untersteiner.
Därefter var det dags för V75 på Halmstad den 19 december. Det slutade i en blygsam sjundeplats där han kroknade i slutsvängen efter en offensiv styrning.
– Erik (Adielsson) tog på sig det och tyckte han var oduglig, men sade att han kändes fin och skulle vara bättre till nästa start, berättar Johan.
Och så var det också.
I årets första start på Åby den 6 januari spurtade Galantis in som tvåa bakom Love Håleryd på 1.14,5/2140 meter auto med André Eklundh.
– Det gick sakta första varvet och han satt invändigt i snömodden, men avslutade bra när luckan. Jag var nöjd med honom.

Ligger lite lågt
På lördag kommer Galantis ut på V75 på hemmabanan Jägersro och med den mersmakande slutspurten senast trodde undertecknad på lite positiva tongångar och ett eventuellt segervrål från tränaren om hans adept skulle vinna.
Men så lär det icke bli.
– Jag ligger lite lågt. Han har aldrig tävlat över tre varv och risken är stor att han tappar mycket mark från start ifrån ett besvärligt femtespår. Dessutom har han ju inte vunnit lopp på nästan två år.
Men det löser väl Erik?
– Han har kört honom tidigare och det har fungerat bra. Jag tycker han är Sveriges bästa kusk och lite underskattad då han är en blandning av Björn Goop och Örjan Kihlström och inte kör efter något speciellt mönster.
Hur var Galantis i sista jobbet?
– Ja, det är ett annat ”problem”. Jag skulle kört honom idag {onsdag), men killen som sköter anläggningen hade saltat rakbanan och det blev rena geggan då det var plusgrader ute, så jag fick ställa in. Möjligen hade vi kunnat bedriva simträning istället, skämtar Johan, och tillägger:
– Eventuellt kommer han få gå två intervaller på rakbanan på fredag för att jag ska känna på honom.
Kan det räcka för att du ska bli lite mer optimistisk beträffande segerchansen?
– Nja. Statistiken talar emot honom. Han har ju inte vunnit lopp på nästan två år
Men ibland inträffar det att statistiken bryts.
Vi får se om det gäller även i fallet Galantis där blå och vit kusk lär komma flygandes långt ut i banan sista biten...

Joakim Brundin, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Stall Stenströmer körde in knappt 6,3 miljoner kronor under 2019 och var på väg mot ett liknande resultat under 2020. Men slutet av å..

Stall Stenströmer körde in knappt 6,3 miljoner kronor under 2019 och var på väg mot ett liknande resultat under 2020. Men slutet av året blev inte alls som det var tänkt.
– Jag har suttit lugn i båten trots motigheterna, men jag hoppas att eländet äntligen ska vara över. En sådan här lång segertorka har jag aldrig varit med om tidigare under min tränarkarriär, kommenterar Uffe.

Handsome Brad är på gång
Stallets stjärna Handsome Brad gjorde bara fem starter men hann visa upp vilken fin häst han är.
Efter en andraplats i årsdebuten på V75 i Mantorp blev det en storloppsseger då han hemförde Jämtlands Stora Pris tillsammans med Carl Johan Jepson, som var värd en halv miljon kronor. I det slagna fältet fanns bland annat Velvet Gio, Very Kronos, Double Exposure och Cyber Lane.
– En kanoninsats på en något tung bana, minns Uffe, som därefter åkte till Finland var att vara med i Kymi Grand Prix med sin reklamhäst.
Men det hela utmynnade i en fjärdeplats bakom vinnande Vitruvio.
– Allt stod inte rätt till med honom utan han hade en sjukdomsbild.
Uffe hann dock få rätt på honom lagom till Axevallalöpningen på hemmaplan i samband med Stochampionatshelgen som han vann på 1.13,3/2640 meter autostart. Efter det blev det bara en start till och det var i Åby Stora Pris i början av augusti som resulterade i en sjätteplats där Moni Viking besegrade Who´s Who i en rafflande upploppsduell.
Tanken var att Handsome Brad skulle fortsatt storloppssäsongen med en start i Sundsvall Open Trot tre veckor senare, men då ströks han för hälta.
– Han var tjock i ett ben och vi tog inga risker utan ställde av honom för säsongen och gjorde bokslut.
Hur är dagsläget med honom nu?
– Bara bra. Han är igång och tränar i lite lugnare tempon och fungerar allt som vi önskar kommer det att bli årsdebut i mars eller april i ett vanligt gulddivisionslopp. Sedan hoppas jag han håller sådan klass att han kan vara med och kämpa i de stora slagen.
Positivt där, alltså, att Handsome Brad snart är redo för start igen.

Lång segertorka
Men det finns en annan negativ baksida med stall Stenströmer.
Och det är stallformen.
Faktum är att stallet inte fått segerdefilera sedan Linda Sedström vann dam-SM på Åby tillsammans med Rally Gunnar - och det var den 10 oktober.
– Det känns som en evighet sedan, erkänner Axevallatränaren och tillägger:
– En sådan här lång segertorka har jag aldrig varit med om tidigare under min tränarkarriär.
Vad har varit orsaken?
– Ett virus som slagit ut stallet. Vi har varit maktlösa och det är bara att sitta lugn i båten och vänta tills det har gått över. Vi har medvetet legat lågt då det gäller starthästarna, men nu kan vi se att de känns lite piggare i jobben.
Har du tagit någon lärdom av det här?
–  Vi har passat på och både avmaskat och vaccinerat hästarna. Vi hade sådan form på hästarna i fjol på hösten och vaccinerade dem bara en gång då och det är möjligt det vi fått sota för. Nu kommer vi att göra det tre gånger istället under 2021 och det känns helt rätt.

”Bra chans”
Till söndagens GS75-tävlingar på Axevalla selar stall Stenströmer ut en kvartett och han är ganska förhoppningsfull om en bra start på det nya året.
– Vi har hyggliga segerchanser på förhand och det vore skoj om segertorkan släppte nu, säger Uffe och lämnar följande rapport.
– 8 Gina Lollobrigida (GS75-2) gjorde årsdebut på Åby i förra veckan och gick ett kanonlopp efter en stor markförlust i starten. Några hade henne klockat henne till 15,5/2000 meter och då var det vida spår i slutsvängen också. Allt verkar bra i jobben med henne och fungerar hon med brodd på fötterna ska det vara en bra chans, även om hon har ett stängt startspår men det brukar Calle (Jepson) lösa.
– 11 Flash Håleryd (GS75-6) var med på Solvalla i förra veckan och slutade femma bakom Hazard Boko. Vi fick problem med bussen i Västerås på vägen dit och han fick inga optimala förutsättningar då värmningen endast blev lugn. Han går ned i klass och borde ses med lite chans även om det blir skor och vanlig vagn.
– 12 Jula Downton (GS75-6) var med i samma transport och lopp och var ännu mer missgynnad av strulet. Han hade inte startat på länge och hamnade i dödens och galopperade till slut som trött. Förhoppningsvis har den genomköraren gjort lite nytta inför den här starten.
– 2 Rally Gunnar (GS75-7) har inte startat på två månader, men tränar bra och har fått helt perfekt förutsättningar här med bricka två bakom bilen. Jag tror Uffe (Ohlsson) försöker sno åt sig ledningen och köra i spets. Det som är oroande är hur han tacklar att gå med broddar.

Joakim Brundin, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Omsättningen stannade vid 27 miljoner kronor – att jämföra med förra veckans 32 miljoner – när norrmännen för f&o..

Omsättningen stannade vid 27 miljoner kronor – att jämföra med förra veckans 32 miljoner – när norrmännen för första gången fick ansvaret för en halv V86.
Kontrasterna var stora mellan de båda huvudstadsbanorna där snön vräkte ner på Solvalla medan Bjerke bjöd på närmast idealiska förutsättningar för årstiden och flera hästar som tävlade barfota.
Frode Hamre är den stora dominanten i väst och var hårt betrodd bakom tre hästar, men kom inte att spela den roll som han hoppats på förhand.
Det började när omgångens mest spelade häst Staro on the Rocks blev överflyglad från innerspår och Hamre valde att sitta kvar i rygg på Kim Pedersens andrahandsfavorit Ethoca. Det blev en fälla då luckan aldrig kom samtidigt som den senare höll undan på stumma ben för Erlend Rennesvik.
- I efterhand blev det fel givetvis. Jag var väldigt osäker på vad jag skulle göra och det var en dålig disponering. Jag borde ha satt mig lugn i andraspår istället, jag tyckte att jag hade bästa hästen. Jag vet inte helt vad jag tänkte på, men den körde jag bort, dessvärre, konstaterade Hamre, som valde betydligt offensivare upplägg med sina andra två hästar, men inte hade lyckan med sig denna kväll.

Dubbel för Dalen och Andersen
Istället blev det en annan av Norges tungviktare som kom att ta en dubbel.
Trond Andersen fick se Dag-Sveinung Dalen skicka Reimo Kongen respektive Alpha Scarlet R.R. till ledningen och säkra triumfer.
- Det har varit otroligt bra individer jag har fått köra och inte minst väl förberedda hästar. Sedan klaffade det lite till vår fördel och det måste det göra, förklarade Norges färske kuskchampion och hyllade sin forne arbetsgivare.
- Jag har lärt mig otroligt mycket där i många år. De är ett väldigt bra gäng med väldigt bra folk på golvet. Resultaten talar för sig själva.
Fjärde raka spetsvinnaren kom från stallskriket Bianca Sisa som inte ens var favorit timmen före spelstopp, men visade sig mer än femfaldigt mer spelad än någon annan bland de kvarvarande systemen inför V86-7. Tom Horpestad körde och Frode Larsen tränar.

Tappra ledare
Trots de bistrare förutsättningarna gick det utmärkt att vinna från ledningen även på Solvalla.
Ulf Ohlsson satte tonen bakom Petri Salmelas Grevin Sisu, som varvade på 1.13,2 i hetsig stil. Att det skulle bli stumma ben till slut verkade självklart, men femåringen visade prov på både moral och styrka då han vägrade släppa någon över bron.
Lika tapper var Kalas där Isac Lindberg tvingades ge ifrån sig ledningen efter en utdragen körning mot Mogas Casanova, men sedan återtog kommandot vid varvningen. Trots detta var det dessa två som kämpade upploppet ner där Kalas såg till att dubbla karriärens segerskörd.
- Det blev kalas, jublade tränaren Jan Karlsson, som driver ett litet stall på fyra hästar och knep sin största segercheck på ett decennium, men inte verkade speciellt överraskad.
- Han har haft jätteoflyt i alla lopp, han var värd det här. Det var han. Isac börjar kunna den här hästen nu, han gör det jättebra. Jag är nöjd. Vi firar med att försöka ta oss hem i snöstormen, fortsatte Karlsson.

Nära medianen
Timo Nurmos' Global Warrior hade mer än hälften av spelet i ryggen och såg ut att ha manegen krattad då han släpptes till front av stallkamraten Deede Star. Men över upploppet var det den senare som hade mest krafter understödd av Claes Sjöström.
Oskar Svanberg och Kim Eriksson avrundade omgången med favoriten Cassius Ima som såg till att utdelningen för den första svensk-norska omgången nästan tangerade medianen för V86 utan jackpot på 55 771 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


För tredje gången i höst/vinter ska de tre svenska musketörerna stångas med sina jämnåriga fransmän på Vincenne..

För tredje gången i höst/vinter ska de tre svenska musketörerna stångas med sina jämnåriga fransmän på Vincennes.
Det började i Europaderbyt i oktober då Power och Robert Bergh gick segrande ur striden med Guzz Mearas som trea och Aetos Kronos fyra.
I Criterium Continental 27 december flyttade man till stora banan och då klev hemmalaget fram med Gu d’Heripre i spetsen när denne knep friplatsen till Prix d’Amerique med Aetos Kronos som fyra och Power som femma.
På söndag vankas åter nya förutsättningar med voltstart samtidigt som distansen skruvas upp från 2 100 till 2 850 meter.
Blott tio hästar finns med, men det inkluderar genomtappra Europaderby-tvåan Green Grass samt Gold Mary och Go On Boy, tvåan och trean från Continental.
Robert Bergh åker ner för att köra sin kriterievinnare Power medan Johan Untersteiner överlåter tömmarna på Guzz Mearas till Pierre Vercruysse.
Aetos Kronos körs åter av Jean-Michel Bazire och tränaren Jerry Riordan meddelar att man även planerat in en start i nästa stora femåringslopp, Prix de Bold Eagle under Prix d’Amerique-dagen.
De totala prispengarna i loppet motsvarar en miljon svenska kronor.

Upp till bevis för Davidson
Snäppet större är prischeckarna i söndagens Prix de Belgique, men ännu viktigare förstås de tre sista friplatserna till Prix d’Amerique.
Startlistan var inte färdig på onsdagen, däremot står det klart att loppet inte blir fullt då bara 14 hästar återstod. Bland dessa finns inga svenskar, men norskägda duon Moni Viking och Looking Superb där den förre redan kvalat in till det stora slaget sista söndagen i januari.
Mest intressant är fjolårets Pd’A-tvåa Davidson du Pont, som efter otaliga preparéstyrningar knappt tjänat en euro efter segern i Prix de France i vintras, men äntligen fick sträcka ut för fullt i Prix de Bourgogne. Då kroknade han som fyra bakom Vincennes konung Face Time Bourbon och nu är det upp till bevis för hästen som var näst bäst i fjol att visa om han kan bjuda upp till kamp en gång till.

Startlista Prix de Croix
2 850 meter voltstart

1. Grand Art – Adrien Lamy
2. Goldy Mary – Matthieu Abrivard
3. Go On Boy– Romain Derieux
4. Gala Tejy – Thomas Chalon
5. Gelati Cut – Gabriele Gelormini
6. Guzz Mearas – Pierre Vercruysse (Johan Untersteiner)
7. Gu d’Heripre – Franck Nivard
8. Green Grass – Mathieu Mottier
9. Aetos Kronos – Jean-Michel Bazire (Jerry Riordan)
10. Power – Robert Bergh

Robin Johansson, Kanal 75


2017 skrällvann han på V75® med hästen Feel the Music.De två kommande åren gick Andreas Forsberg helt segerlös som trä..

2017 skrällvann han på V75® med hästen Feel the Music.
De två kommande åren gick Andreas Forsberg helt segerlös som tränare.
Men i fjol lossnade det åter för den 38-årige behandlingspedagogen från Valdemarsvik som upplevt en smått sagolik vinter med sin duo Solkattens Ferrari och Persos Otello.
Tio starter sedan november har resulterat i fem segrar och två andrapris.
På lördag gör duon debut i travsportens finrum och först ut är Solkattens Ferrari (V75-2) som körts till färska och övertygande segrar av Björn Goop respektive Örjan Kihlström och ny får en annan toppkusk i vagnen i Ulf Ohlsson.
- Hästen är ganska stark och rejäl, det är kort distans nu så vi måste nog söka oss framåt för att komma in i matchen. Det är lite krångelläge, men Ohlsson har bra form i jollen så jag tror att han löser det galant, spår Andreas Forsberg som dessutom planerar en liten balansändring för att ytterligare optimera lördagens prestation.
- Det ska väl inte behövas brodd på Jägersro? Då kan det bli ett par aluminiumskor bak, han brukar gå med ett par guldskor annars, men det kan bli en liten lättning och det är nog ingen nackdel i alla fall. Det är väl det vi får fila till på lördag, annars går han med samma huvudlag och urryckare och sådär som han har haft tidigare.

”Det svarade han väldigt bra på”
Ny kusk blir det även på Persos Otello (V75-3) som får Björn Goop i sulkyn för första gången.
- Det är intressant. Hästen är väldigt startsnabb, men kan vara lite flegmatisk och Björn brukar ju kunna hålla igång dem. Han har väldigt bra form, berättar Andreas Forsberg som även här har sparat ett ess i rockärmen till lördagen.
- Jag kommer att sätta på en ryckluva. Jag provade i senaste jobbet och det svarade han väldigt bra på. Han är väldigt ljudkänslig så jag vågade inte dra ut allt, men jag hade en luva och i slutet av träningspasset så plockade jag ur den i en intervall och då hände det saker. Det var på ett bra sätt, han blev inte rädd utan pep iväg bra. Jag hoppas att det blir så i loppet också.
Att Forsberg tror hårt på sina hästar speglas i att han rankar båda etta i ”Fem tippar V75”.
Detta trots att han likt många andra i landet fått tampas med vädrets makter de senaste dagarna.
- Det har varit lite sådär sista veckan här. Det har kommit mycket snö. Nu är det 15 centimeter och ganska hårt i marken. Hästarna har gått sina turer, men på lite annorlunda sätt. Båda går intervaller på onsdag, hoppas jag, och sedan gör de inte så mycket mer fram till start. Jag tror att de kommer att hålla ganska bra form på lördag, säger Andreas Forsberg och konstaterar:
- Det ska bli spännande.

Kanal 75


– Den dagen det stämmer för honom är jag övertygad om att han kommer att vinna lopp. Förutsättningarna på lördag ..

– Den dagen det stämmer för honom är jag övertygad om att han kommer att vinna lopp. Förutsättningarna på lördag är i alla fall bra, hälsar tränaren Ola Karlsson
Trots endast nio hästar på träningslistan noterade Ola ett rekordår då stallet körde in drygt 1,8 miljoner kronor och tog 18 stallsegrar på 129 starter vilket gav höga 14 i segerprocent. Fjolårets siffror hamnade på drygt 830 000 kronor inkört till stallet och åtta segrar på 56 starter.
– Förklaringen är ganska enkel. Jag har fått bättre hästar att jobba med och då kommer också resultaten, förklarar Ola, som inte har några planer på att utöka antalet.
– Jag trivs med det materialet jag håller på med i stallet och är inte den typen av tränare som är ute och ”raggar kunder”. Jag låter resultaten på banorna tala istället.

”En bankomat”
Och det gjorde det onekligen under 2020.
Och en som bidrog till stallets fina resultat var Taxi Out, den nyblivne femåringen, som kutade in 281 114 kronor på 22 starter. Trots att det blev en nolla i segerkolumnen.
– Han gjorde många bra lopp och kan beskrivas som en bankomat. Han levererar alltid bra insatser och jag är lite trött på snacket om att han aldrig vinner lopp, understryker Ola, vars adept kommer från två mersmakande tredjeplatser på V75.
Först blev han trea i Halmstad innan jul, där Astronascente Zac vann före Sweetman.
– Den gången fick han stryk av två bättre hästar.
Efter det blev han trea på Kalmar den 2 januari. Där vann M.T.Oscar före Arvid S.H.
– Den gången hade han krafter kvar i mål, upplyser Ola, som är nöjd med Scarlet Knight-sonen i jobben inför den kommande uppgiften

”Bra förutsättningar”
På lördag startar 5 Taxi Out i V75-7.
– Han har fått bra förutsättningar och är snabb ut bakom bilen. När jag kikade på startlistan som hastigast upptäckte jag att de värsta konkurrenterna fått sämre utgångslägen.
Kan det vara läge att prova i spets om han skulle komma dit?
– Det taktiska överlåter jag helt och hållet till Jörgen (Sjunnesson) att bestämma. Det är en kraftigt underskattad kusk som enligt mig utan tvekan tillhör topp 10 i landet, det tror jag de flesta i branschen håller med om. Jag är glad att han oftast kör mina hästar för han ser individerna på sikt och kör med insidan av huvudet och vet att han får köra dem igen. Dessutom har han en fin körhand.
Några nyheter till den här starten?
– Vi sätter på en jänkarvagn. I övrigt som i tidigare starter.
Kommer det att dröja ytterligare ett lopp innan segernollan spräcks?
– Jag vet inte. Han kommer säkert att göra ett bra lopp, sedan får vi se hur långt det räcker. Han får ses som en outsider, summerar formtränaren Ola Karlsson.


För fjärde året i rad blir det fest på V75® under påsken.Fyra omgångar på fyra dagar med en avslutande multijackpot ..


För fjärde året i rad blir det fest på V75® under påsken.
Fyra omgångar på fyra dagar med en avslutande multijackpot på påskdagen.
- I fjol delade vi ut 44 miljonvinster över hela Sverige på påskdagen. Vi hoppas på en ny spännande påskhelg och att vi får avsluta med en stor multijackpot med många glada vinnare, säger Nicklas Jonsson, Head of Horse Betting på ATG®.
Torsdag den 1 april inleds V75® Spring Race. Upplägget är samma som tidigare år, fyra dagar V75 som avslutas med en multijackpot på påskdagen på Romme
För att öka möjligheterna till en stor multijackpot under påskdagen, söndag 4 april, samlar ATG® 20 procent av alla skapade jackpots på V75 under perioden 16 januari till och med 20 mars. Från och med lördag 27 mars går hela beloppet av eventuella jackpots på V75 till 7-rättspotten på Romme, 4 april.
Under 2020 delade ATG ut 292 miljonvinster på V75 vilket är nytt rekord.
- Intresset för V75 har aldrig varit större än i fjol och V75 Spring Race har på kort tid blivit ett av årets mest uppskattade inslag i vårt erbjudande, säger Nicklas Jonsson.

V75 Spring Race 2021
Torsdag 1:a april Gävle.
Fredag 2:a april Färjestad.
Lördag 3:e april Klosterskogen (Norge).
Söndag 4:e april Romme.

Jackpotregler för V75 Spring Race
Under perioden 16 januari till 20 mars 2021 sätter ATG undan 20 procent av värdet på alla skapade jackpots på V75. Det undansatta beloppet tillförs 7-rättspotten på V75, 4 april 2021.
De övriga 80 procent av värdet på alla skapade jackpots hanteras enligt ordinarie rutin.
Alla jackpots som skapas på V75 under perioden 27 mars till 3 april 2021 kommer att till 100 procent utfalla 4 april 2021.

Pressrelease ATG


Under 2021 kommer Bjerke arrangera V86 vid sju tillfällen. Sex gånger under året arrangerar Bjerke V86 Xpress tillsammans med Solvalla och en g..


Under 2021 kommer Bjerke arrangera V86 vid sju tillfällen. Sex gånger under året arrangerar Bjerke V86 Xpress tillsammans med Solvalla och en gång är banan i Norge ensam värd för V86.
- V86 är sedan länge det största och populäraste onsdagsspelet, med chans till miljonvinster mitt i veckan. Och nu blir det ännu större, vilket förstås känns jättebra, säger Nicklas Jonsson, Head of Horse Betting på ATG.
I Norge är förväntningarna stora på samarbetet. Norrmännen spelar varje onsdag.
- Genom att köra V86 även i Norge blir detta ytterligare ett samarbete över landsgränsen som vi ser fram emot att sätta i gång, säger Andre Heibo-Tuverud, kommersiell direktör på Norsk Rikstoto.
Norske tränarchampion Frode Hamre ser det bara som positivt att Bjerke arrangera V86 under året.
- Det är väldigt roligt och det bra för omsättningen. Spelarna i Norge har ju kunnat spela till V86 sedan november och intresset kommer säkert att öka ännu mer, säger hemmatränaren.
Frode Hamre tog förra året hem tränarchampionatet i Norge och körde in drygt 14 miljoner norska kronor och lade beslag på flera större lopp som exempelvis Oslo Grand Prix, Fyraåringseliten, Stokriteriet, Danska stokriteriet och Axel Jensens Minnelöp.
- Det är klart att jag är nöjd med det även om det kunde varit två miljoner till om inte Ecurie D. hade galopperat i Europaderbyt på Vincennes, det var en sur förlust, säger Hamre.

Spännande säsong för Ecurie D.
Med den bakgrunden och de hästar som finns i stallet för dagen hoppas Frode att 2021 blir lika framgångsrikt.
- Vi har flera fina hästar i stallet och det är klart att Ecurie D. kommer att få mest fokus på sig och vi har stora förväntningar på honom. Han tränar som han ska och det lutar åt årsdebut i april. Vi siktar på flera lopp och ett av dem är Elitloppet, det är loppet som alla vill vinna. Sedan har Ecurie D. lillasyster Fascination visat sig vara det bästa danska stoet i sin kull och för henne siktar vi på att vinna de större danska loppen med. Dessutom har vi några amerikanska hästar som lovar mycket så jag ser fram emot året med tillförsikt.
Till ”premiären” i V86 på onsdagen har stall Hamre tre hästar till start och han är nöjd med alla.
- 1 Staro On The Rocks (V86-1) är en riktigt bra häst som har gått bra i stort sett varje start. Nu är han nybliven fyraåring och kommer att matchas i Sverige om han fortsätter att utvecklas. Han har visat att han duger där när det klaffar med loppen. Jag var väldigt nöjd med honom senast, det strulade mycket och det var hästar i vägen hela tiden. Staro On The Rocks avslutade starkt och känns fin i träningen efteråt. Han är ganska snabb från start och Plan A är att försöka ta ledningen. Lyckas den taktiken är den en mycket bra chans, i annat fall blir det mer chansartat. Han ska eventuellt tävl i en amerikansk vagn den här gången.
- 2 Harley D.E. (V86-5) har fått dålig utdelning på sina insatser på slutet. Han känns fin i träningen och är bättre än raden. Nu har han ett bra läge och är i andraspår och bör får en fin position. Han är inte så snabb att han kan vara med i jakten på ledningen. Harley D.E. har tävlat med skor på slutet, den här gången ska han tävla utan framskor och det är ett plus. Han ska räknas tidigt.
- 2 Brage Hindö (V86-7) var mycket bra senast. Han tog ledningen och vann lätt. Det är en bra häst och han vann sju lopp förra året och det är bra gjort. Allt känns som det ska i träningen och även han har fått ett bra spår. Det är tuffare motstånd den här gången än han tävlat mot på sistone och han är ett platsbud i första hand.

Joakim Brundin, Kanal 75


Det var jackpot på miljonspelet den här söndagen och sju rätt betalade 87 092 kronor. Magnus A Djuse styrde in storfavoriten Ingesson som v..


Det var jackpot på miljonspelet den här söndagen och sju rätt betalade 87 092 kronor. Magnus A Djuse styrde in storfavoriten Ingesson som vann enkelt efter att ha forcerats till ledningen efter sjuhundra meter. Det var andra raka segern för Ingesson som tränas av brorsan Mattias Djuse.
Innan dess hade Magnus segerdefilerat med Klack Blixten (som tränas av Joakim Reiser), samt Pyssel där Niclas Trostemo sköter träningen. I det senare loppet galopperade favoriten Kattens Moddy i ledningen vid upploppets början.
Daniel Wäjersten firar stora framgångar och efter V75-segern med Algot Zonett inledde han GS75 genom att leda från start till mål med sin egentränade Global Wannabe.
I GS75-2, som var en spårtrappa, ledde Procedure Turn runt om och vann lätt för Andre Schiller. Sedan kom omgångens riktiga skräll när Prince Calle tog sin andra seger i 46:e starten för Mervi Bouvin, som även tränar hästen. Grand Slam 75 avslutades med en imponerande vinnare i Twinkle Face som vann från dödens tillsammans med Claes Sjöström. Tränar gör Sybille Tinter.

Michael Carlsson, Kanal 75


Om två veckor rids världens största montélopp Prix de Cornulier. Under söndagen avgjordes Prix du Calvados där förutom f&o..


Om två veckor rids världens största montélopp Prix de Cornulier. Under söndagen avgjordes Prix du Calvados där förutom förstapriset på 58 500 euro gav de tre främst placerade hästarna en direktplats i Prix de Cornulier.
Malin Bergströms montéstjärna Galactica gjorde debut i Frankrike och tog ett riktigt nappatag mot eliten. Hästen har gjort succé under sadel och vann bland annat Svenskt Mästerskap på Åby i fjol. Galactica, som reds av Anna Erixon som vanligt, fick en bra start i den främre träffen. Hon låg sedan på innerspår hela vägen en bit ner och tappade till slut. Hästen var långt tätstriden och slutade oplacerad. Kretsen kring Galactica var dock nöjda med hästen och troligen så siktar man ändå på att vara med i Prix de Cornulier om två veckor.
– Hade hon fått en bättre rygg i sista sväng hade hon nog plockat pengar. Hon klarade banan jättebra och har hämtat sig bra efter loppet. Hon verkar glad och hade en bra upplevelse. Trots att det inte blev några pengar är vi jättenöjda med hästen, sa Anna Erixon.
– Jag vet att Malin har haft Prix de Cornulier i tankarna innan och med tanke på hur hon gick idag så tror jag att de chansar och går ut där. Vi vet att det blir jättetufft men hon är så pass travsäker och klarade backarna bra så vi tror att hon kan få pengar om det stämmer.
Vinnaren i Prix du Calvados, Fado du Chene, har fina meriter under sadel och det här var hästens 14:e seger och alla är tagna i Monté. Den sexårige hingsten tränas av Julien Le Mer och imponerade i en stark avslutning. I sadeln satt Paul Philippe Ploquin och segertiden blev 1.12,4 över distansen 2850 meter. Tvåa blev Freeman de Houelle och trea Daida de Vandel. Dessa tre är direktkvalifcerade till Prix de Cornulier men Fado du Chene var redan inkvalad till storloppet i och med sin seger i Prix Joseph Lafosse på Vincennes den 5 december.

Michael Carlsson, Kanal 75


Under lördagen hade Melander-tränade Disco Volante stor uppvisning i Gulddivisionen på Bergsåker.På söndagen fortsatte framg&ar..


Under lördagen hade Melander-tränade Disco Volante stor uppvisning i Gulddivisionen på Bergsåker.
På söndagen fortsatte framgångarna för Tarzan som fick se sin galopphäst Swinging of Venice ta femte raka segern.
I en Bronshandicap på Bro Park var den fyraårige valacken väl understödd av jockeyn Ulrika Holmquist. Han kopplade greppet in på upploppet av det 2350 meter långa loppet. Hästen höll undan säkert i avstannande stil och femte raka triumfen var ett faktum.
– Fantastiskt roligt! Grattis till Annika Sjökvist som har satt hästen i ordning. Hon är en överlägsen trainer och ska ha den största äran, sa Stefan Melander som tidigare tränade Swinging of Venice själv tillsammans med Malin Berås.
Nu har hästen gjort sex starter i Sjökvists regi och efter en inledande tredjeplats ståtar han nu alltså med fem raka segrar.
Noterbart är också att experten Per-Anders Gråberg uttalade i sändningen V64 Direkt att Ulrika Holmquist rider Swinging of Venice med stort självförtroende, och att det verkar smitta av sig på hästen.

”Galoppen är fascinerande och häftig”
Stefan Melander har fått blodad tand av galoppen och planerar att köpa ytterligare hästar.
– Jag ska köra flera galopphästar i höst när auktionen kommer. Jag tycker det är kul att fotografera och det är lite tryck och häftigt att se när man står i svängen och hästarna kommer farande. Det är fascinerande och dessutom sitter de dessutom nästan aldrig fast, sa Tarzan.

”Disco Volante är en sköning – får starta på i vinter”
Under lördagen vann Disco Volante Gulddivisionen på Bergsåker och Tarzans stjärna imponerade för Ulf Ohlsson vid en lätt seger.
– Det är verkligen en rolig häst. Från en flopp till att vinna från elftespår. Han är en riktig sköning. Han var besvärlig när han kom och har haft svårt att springa i ryggar men nu när han har blivit äldre sköter han det fantastiskt bra. Ohlsson var ju vaken som gav sig iväg när det gick sakta. Han gillar vintern bäst och får tävla på nu. Det är hans årstid. Han tappar formen varje gång det blir varmt så nu fortsätter vi med V75 i vinter, sa Stefan Melander.

Michael Carlsson, Kanal 75


Lördagens Top 7 (alltid i avdelning fem på V75) erbjöd en jättelik rollerpot och chans till vinstrekord.Uppgiften var som alltid att ha de ..


Lördagens Top 7 (alltid i avdelning fem på V75) erbjöd en jättelik rollerpot och chans till vinstrekord.
Uppgiften var som alltid att ha de sju först placerade hästarna i rätt ordningsföljd och trots att Disco Volante vann, Granfield Aiden slutade tvåa och Antonio Trot trea blev det stora pengar.
- Tre betrodda hästar tog dom tre första platserna i Top 7-loppet. Ändå var det bara två system som fixade sju rätt, säger Hans G Lindskog.
Potten hade byggts på. Ingen spelare hade nämligen lyckats få sju rätt sedan i oktober.
Med Top 7-raden 11-10-5-2-7-4-6 delades 2,8 miljoner ut till två vinnare.
- Jag har haft rörande samtal med båda vinnarna, två damer från Falköping respektive Malmö. Båda vinner nästan tre miljoner kronor med hjälp av Harrys Superpåse som dom köpt för 229 kronor i ATG-butiker hos Ica. De vinnande systemen var på 24 respektive 48 kronor,  säger vinnarambassadör Hans G Lindskog.

Mikael Wikner, Kanal 75


Lördagens STL-tävlingar med V75 i Sundsvall avgjordes under vintriga förhållanden och det krävdes hakar i hästarnas skor för..


Lördagens STL-tävlingar med V75 i Sundsvall avgjordes under vintriga förhållanden och det krävdes hakar i hästarnas skor för det rätta fästet.
Daniel Wäjerstens reklamhäst Algot Zonett spelades till klar favorit i den inledande avdelningen trots att det handlade om debut i silverdivisionen för valacken efter toppstoet Hilda Zonett och Prix d’Amerique-vinnaren Maharajah.
Det blev ”…hårt i mål” enligt referenten. Men segern satt ändå inte långt inne.
1400 meter från mål körde Daniel Wäjersten upp utvändigt ledaren och trots en segermarginal på någon decimeter såg det kassaskåpssäkert ut.
Kusken satt nästan helt stilla upploppet ner och lät fuxen avgöra på styrka mot ledande Remarkable Feet och Jörgen Westholm.
- Både Jörgens och min häst svarade för riktigt bra prestationer. Det gick ju väldigt snabbt sista varvet. Han är verkligen ärlig och rejäl och satte dit nosen, sa den unge Bergsåkerstränaren.
I bronsfinalen annandag jul vann Algot Zonett lätt från ledningen. Att åttaåringen var ny i silverdivisionen spelade ingen som helst roll denna lördag.
Åttaåringen lovade mycket som unghäst och har varit skadad i omgångar. Hela fem- och sexåringssäsongen spoliera på grund av skador.
- Det är en fantastiskt utveckling på slutet och han har tjänat väldigt bra med pengar senaste månaden. Det är kul att hästen som var så bra som unghäst får visa hur bra han är. Han har ju haft ögonen på sig med tanke på sin härstamning. Ja, det är roligt att hästen hamnar i centrum, sa Daniel Wäjersten.

Kuskdelikatess i guldloppet
I Zoogins lopp, gulddivisionen, lyckades kusken Ulf Ohlsson med en snygg ”variant” varvet från mål när han körde till med Stefan Melanders Disco Volante.
Hannu Korpi hade just övertagit med Grainfield Aden och var nog inte riktigt beredd på Ohlssons kupp och blev av med ledningen.
Disco Volante kunde sedan ta en säker seger före just Grainfield Aden som höll farten bra utvändigt till andraplatsen. Antonio Trot trea efter en spurt från köposition och nyblivne 13-åringen On Track Piraten fullföljde till en fjärdeplats efter en invändig löpning.

Trippelseger på V75
Championkusken Ulf Ohlsson plockade sex segrar i Östersund på fredagen. I Sundvall vann han förutom kallblodsloppet även bronsdivisionen och klass I. 
Voltstart gällde i bronsloppet. Ohlsson fick galopp på Marschall Match från springspåret i starten som dock avblåstes. I den giltiga starten skärpte sig både häst och kusk och klev till ledningen.
Finskan Tuija Irri tränar hästen som även vann V75 kvällen före julafton med svart kusk.
I det avslutande klass I-loppet såg Ohlsson till att ro åt sig ledningen med hemmatränaren Pär Ländins Axel Ruda och ledde runt om. Det här var Axel Rudas andra seger i STL sedan i början av december.

Skor på - gick bra
Åtta segrar och sex andraplatser på 18 lopp under fjolåret utan skor.
I Kvisslebruns lopp visade Våler Nikolai att han kan vinna m-e-d skor på hovarna också. Erik Adielsson fick draghjälp i tredjespår under slutrundan i kallblodens uppgörelse och kunde vinna med krafter kvar i sexåringen, efter att ha kämpat ner ledande Vestpol Gladiator och hållit undan för starkt avslutande B.W.Rune.
Ett helfinskt ekipage vann försöket till Diamantstoet som gick som V75-2. Essie Gonzales kom från Finland med fina meriter i december och vann debuten i Sverige 28 december.
Katja Melkko tränar det sexåriga stoet som nu tog andra raka segern för Jorma Kontio efter tidig ledning och fick hållas i ett relativt lågt tempo.
Omgångens största favorit på V75, spelad på 56 procent.
Hela 26 007 system prickade alla vinnarna den här lördagen. Sju rätt på V75 delade ut 927 kronor, sex rätt 24 kronor och när utdelningen för fem understeg 15 kronor är det klart att det blir jackpot på Jägersro V75 lördagen 16 januari.
Däremot delades jättepotten på spelet Top 7 ut på Bergsåker. Två spelare lyckades hitta de sju första hästarna och belönades med 2,8 miljoner vardera.

Mikael Wikner, Kanal 75


Top 7 hade premiär i oktober 2016 och är ATG:s senaste nya spelform bland hästspelen. Spelet går ut på att hitta de sju först pl..

Top 7 hade premiär i oktober 2016 och är ATG:s senaste nya spelform bland hästspelen. Spelet går ut på att hitta de sju först placerade hästarna i ett lopp i rätt ordningsföljd, men redan från två rätt utbetalas vinster.
Att Top 7 är svårt råder ingen tvekan om. Senast någon hade sju rätt en lördag var 31 oktober. Om ingen får sju rätt går hela sjurättspotten vidare till Top 7 kommande lördag i en så kallad Rollerpot. Lördagens Rollerpot beräknas innehålla minst 5,2 miljoner kronor.
- Många av våra kunder söker efter spelvärde när de väljer sina spel. Och på lördag har de ett riktigt högt spelvärde i Top 7, säger Nicklas Jonsson, Head of Horse Betting på ATG.
Förra året delade Top 7 ut fem miljonvinster. Högsta vinsten inföll 6 juni när V75 och Top 7 avgjordes i Östersund. Ett system på 480 kronor lyckades pricka in alla sju hästar och belönades med 3 035 911 kronor, vilket är vinstrekord för Top 7.

Rekordvinnaren Johan Andersson tror på Disco med Ohlsson
Johan Andersson kommer från Sundsvall, där lördagens V75 med Top 7 arrangeras på Bergsåker.
- Tråkigt att inte kunna vara på plats, men jag kommer att sitta bänkad framför direktsändningen och det blir nog en Top 7.
- Ska jag spika så blir det nog 11 Disco Volante, säger mannen, som tycks lita på Sundsvalls-bördige kusken Ulf Ohlsson, eftersom Ohlsson även vann Top 7-loppet i Östersund med överraskningen Vien Ici.
De näst högsta vinsterna 2020 kom tack vare ett system för 96 kronor som belönades med hela 2 178 002 kronor och ett system som kostade blott 16 kronor och gav 1 563 270 kronor i vinst.
Utfallet visar att Top 7 är ett spel för alla. I grunden är det ett skicklighetsspel, men med ett inslag av tur. Och om turen är på din sida går det att vinna miljoner, säger Nicklas Jonsson.
Top 7 kan spelas varje dag som det är V75, oftast på lördagar. Top 7 avgörs alltid som V75:s femte avdelning och kan ses i direktsändning kl. 17.50 i TV12, eller i ATG Live på atg.se och i egen kanal hos Com Hem.

Joakim Brundin, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Det har tävlats flitigt på V75® i vinter och en av ingredienserna i den späckade spelmenyn är Top 7, alltid den femte avdelningen. Att ..

Det har tävlats flitigt på V75® i vinter och en av ingredienserna i den späckade spelmenyn är Top 7, alltid den femte avdelningen. Att hitta de sju först placerade hästarna i rätt ordningsföljd är sannerligen inte lätt och ingen har lyckats på flera veckor och jackpoten är uppe i 5,2 miljoner kronor.
Lördagens lopp på Bergsåker är Gulddivisionen och här har Atg-lives tipsexpert Stefan Hultman en spik.
- Jag tror att 11 Disco Volante vinner, även om han inte är känd för att vinna bakifrån. Han är 20 meter bättre än dom han möter den här gången. Det är en vinterhäst och han var ruskigt bra efter startgalopp senast. Han bara vinner det här och är inte så hårt betrodd, det är som fyndhörnan på Ikea.
Vilka kan tänkas bakom Disco Volante?
- 3 On Track Piraten är en fantastisk häst och det är hans årstid nu och han har sett fin ut på slutet. 5 Antonio Trot går bra hela tiden, men han vinner ju aldrig, det snackas ju alltid om honom och han är säkert med där framme. 8 Zenit Brick är en härlig häst som såg fin ut i ny regi senast. 10 Grainfield Aiden är uppåt i form och är säkert långt framme även han och alla ryms bland dom sju.

Joakim Brundin, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Bessi Frontline känns fin och borde få ett bra lopp härifrån. Sedan är det alltid svårt att säga hur långt det r&aum..

Bessi Frontline känns fin och borde få ett bra lopp härifrån. Sedan är det alltid svårt att säga hur långt det räcker, säger tränaren och delägaren Tomas Pettersson.
Helt klart är att formstarka 1 Bessi Frontline (V7-2) ska tas på allvar då hon på lördag debuterar i V75 på Bergsåker i samband med Diamantstoet.
Förutsättningarna kan i alla fall inte bli bättre för det sexåriga stoet.
För tre starter sedan på Solvalla satt hon fastlåst i rygg på ledaren i ett lopp som vanns av kapabla Nika.
Likadant var det senast på Örebro, då hon aldrig fick chansen från vinnarhålet då C.R.Nobless skrällde.
För två starter sedan på Bollnäs var hon hårt betrodd, men trots en fin resa i anda ytter kunde hon aldrig blanda sig i striden utan slutade femma.
– Jag provade henne i en jänkarvagn, men det fungerade inte alls utan hon sprang och slog i och trivdes helt enkelt inte, förklarar Tomas, som startat sin märr ganska tätt på slutet.
– Men hon verkar pigg och glad för dagen och känns fin i lugna jobb efter den senaste starten. Den här gången sätter vi på en vanlig vagn och i övrigt går hon utrustad som tidigare.
Kan hon spräcka segernollan?
– Det känns långsökt att hon skulle göra det på V75.
Om hon skulle göra det. Hur ska det gå till?
– Hon är startsnabb och får garanterat en bra resa och skulle de bästa komma bort kanske jag provar i spets. Annars vore rygg ledaren och lucka på upploppet rena drömmen. För hon kan flytta på sig ganska snabbt en kort bit, säger Bollnästränaren.

Joakim Brundin, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Coronapandemin vände upp och ner på en hel värld.Naturligtvis även sportens värld. Travet kunde tävla vidare med publiken framf&o..


Coronapandemin vände upp och ner på en hel värld.
Naturligtvis även sportens värld.
Travet kunde tävla vidare med publiken framför datorer och tv-apparater.
Men festerna uteblev, publikfesterna.
Elitloppet, Stochampionatet, Sprintermästaren, Hugo Åbergs Memorial med flera med flera genomfördes utan publik på plats.
Hur blir det med publiken på trav- och galoppbanorna i vår och sommar?
Sportens administratörer får ofta den frågan.
Jägersros sportchef Mats Ahlkvist är en som många hoppas sitter inne med svaret.
- ”När tror du att det kan komma publik igen?” Hur ska jag veta det säger jag. Jag vet ju inte mer än någon annan. Ingen människa i hela världen vet när det här kommer att lätta, säger Ahlkvist.
2021 har i sportvärlden startat med handbolls-VM i Egypten där mästerskapet genomförs med en maximal publikkapacitet på 20 procent av det arenorna egentligen kan ta emot.
Kanske blir det snarlika begränsningar under våren och sommarens travfester. Evenemang som till skillnad mot handbollen arrangeras utomhus.
Sommaren 2014 drog travsamarbetet Summer Meeting igång. Det handlar om fem skandinaviska banor och ett samarbete runt stora tävlingsdagar.
Festligheter och travutbyte mellan travbanor från Charlottenlund i Danmark, upp genom Sverige med banorna Jägersro, Halmstad och Åby, och vidare till norska Bjerke.
I mitten av december kom beskedet att Summer Meeting pausas 2021.
En fotnot, en tröst, har emellertid skrivits in om att en eventuell ”dramatisk förbättrad” pandemisituation i världen skulle kunna innebära att Summer Meeting kommer igång ändå under sommaren. Då i begränsad form.
- Vi har varit väldigt noga Kent Öhlander (Jägersros vd) och jag i allting vi har råkat ut för att förmedla att vi helt enkelt får ta det dag för dag, säger Mats Ahlkvist.

”Bättre att blåsa av i tid”
Summer Meeting 2020 blev drabbat av pandemin. Årets upplaga skulle ha varit i gång med kick-offer i mars. Charlottenlund hade varit först ut av de fem banorna med en tävlingsdag i mitten av maj.
- Mycket av det här bygger ju på publika arrangemang och tävlingar. Då var det bättre att blåsa av i tid och förmedla att Summer Meeting ska finns kvar och att vi har som ambition att fortsätta med det 2022 i stället, säger sportchefen Ahlkvist.

Hur blir det med Åbergs?
Sommarklassikern Hugo Åbergs Memorial går det här året tisdagen 27 juli.
Hur det blir med publiken? Ingen vet.
Åbergskvällen brukar locka 12 000 och uppåt, beroende på vädret. Ett normalår.
- Vi som arbetar på banorna i Sverige kan inte göra så mycket, vi sitter där vi sitter och är så glada över att vi ens får tävla. Sedan är allt som händer en bonus. Det måste vara utgångspunkten.
- Skulle det på något sätt ske en väldigt positiv utveckling – ja, då är vi ju snabba på att plocka upp allt igen. Men när allt eventuellt kommer igång är frågan om det blir i mindre format än vi är vana vid. Men ingen vet, säger Mats Ahlkvist.

Mikael Wikner, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


– Vi åkte i tisdags morse och är på plats i Paris hos Anders Lindqvist ute på Grosbois. Allt känns jätteroligt och vi &au..

– Vi åkte i tisdags morse och är på plats i Paris hos Anders Lindqvist ute på Grosbois. Allt känns jätteroligt och vi är med om ett spännande äventyr, hälsar tränaren Malin Bergström.
Galactica, som vann Stochampionatet på Axevalla 2016, gjorde sin första start i monté den 23 december 2019 på Mantorp som utmynnade i en tredjeplats. Totalt har det blivit tolv starter under sadel, mestadels med Anna Erixon som ryttarinna, och det har blivit en makalös kometkarriär där den främsta meriten - hittills - givetvis är segern i monté-SM på Åby den 10 oktober förra året. En triumf som inbringade 250 000 kronor.
– Galactica började väl lite tveksamt i montén, men hon har utvecklats undan för undan och utstrålar verkligen harmoni för dagen, understryker Malin.

Debut på Vincennes
Det nioåriga stoet gör sin debut på Vincennes på söndag och allt verkar bra i träningsjobben inför hennes livs största lopp i karriären.
– Jag körde ett lättare jobb med henne idag och i morgon fredag ska vi gå en promenad. På lördag blir det ytterligare ett lätt jobb, berättar Malin.
Förhoppningarna inför söndagens lopp?
– Det är klart vi hoppas på en bra placering, men vi är samtidigt medvetna om att det är ett oerhört tufft lopp på en bana som hon aldrig tävlat på. Hon kan göra ett kanonlopp och ändå vara i det slagna fältet. Vi får se vad som händer, helt enkelt, slutar Malin Bergström.
Loppet har totalt lockat 13 ekipage och Prix du Calvados har en samlad prissumma på 130 000 euro.

Startlistan till Prix du Calvados
Freeman de Houelle – Eric Raffin
Galactica – Anna Erixon
Dynamite Marceaux – Christopher Corbineau
Fun Quick – Matthieu Abrivard
Flore de Janeiro – Florian Desmigneux
Jerry Mom – David Thomain
Daida de Vandel – Alexandre Abrivard
Looking Superb – Francois Lagadeuc
Etoile de Bruyere – Adrien Lamy
Valokaja Hindö – Jean Yann Ricart
Dexter Fromentro – Camille Levesque
Fado du Chene – Paul Philippe Ploquin
Carat Williams – Yoann Lebourgeois

Joakim Brundin, Kanal 75


Den det handlar om är nyblivne fyraåringen 5 Kattens Moddy (GS75-5) som kommer från två övertygande kallblodstriumfer i Bollnäs..

Den det handlar om är nyblivne fyraåringen 5 Kattens Moddy (GS75-5) som kommer från två övertygande kallblodstriumfer i Bollnäs respektive Gävle. Extra kul för Tomas förstås då han är ägare, tränare och uppfödare till valacken som har B.G.Modde som pappa.
– Jag håller till på en gård utanför Tierp och koncentrerar mig på unghästar. Jag har 22 ettåringar och 30 tvååringar, berättar 52-åringen, som för dagen har drygt tio starthästar som totalt innehåller 67 hästar på träningslistan.

Tvåa i debuten
Kattens Moddy inledde sin karriär på hemmabanan Gävle i slutet av juni där han debuterade med en andraplats som eventuell 223-oddsare (!) från 20 meters tillägg. Efter det följde ytterligare åtta lopp där han gjorde fina insatser utan att lyckas sätta pricken över i:et.
– Han svarade för många fina lopp, men vi körde medvetet lugnt med honom för att bygga upp psyket och att han skulle spurta till slut, berättar Tomas och fortsätter:
– Tydligen var det rätt medicin för utvecklingen kom i december.

Två raka segrar
Där blev det tre starter.
Först kom han tvåa från dubbla tillägg i Gävle där han noterade 1.29,1/2180 meter som en dryg 70-oddsare.
Första segern bärgades sedan på Bollnäs där han vann från utvändigt ledaren på 1.31,2/2140 meter autostart.
– Han mötte äldre hästar men tågade bara ifrån dem när jag begärde lite av honom. Det var en härlig känsla och det fanns krafter kvar i mål, myser Tomas.
I elfte och sista starten under 2020 blev det också seger på hemmabanan Gävle över sprinterdistans där Kattens Moddy kom i mål på 1.28,8/1660 meter.
– Jag satt i fjärde ytter och attackerade 900 kvar i tredjespår. 600 meter kvar satt jag i ledningen och sedan tågade han bara undan enkelt till slut. Då imponerade han även på mig

Jagar tredje raka
På söndag jagar B.W.Modde-sonen tredje raka segern då Tomas styr kosan till Bollnäs för att vara med på GS75 i ett kallblodslopp som är stängt vid 225 000 kronor.
– Det blir lite täta starter, men han verkar fortsatt pigg och glad och är under kraftig utveckling. Han fick ett bra spår och har visat att han klarar av att gå både utvändigt ledaren och bakifrån. Det är klart att jag tror mycket på min häst igen, deklarerar Tomas
Hur går han utrustad?
– Det är skor och öppet huvudlag. Där finns lite att göra framöver, men det väntar vi med.
Hur ser du på fyraårssäsongen som kommer för Kattens Moddy?
– Tanken är att han ska göra en start i månaden och vara med i Sleipner cup där finalen går på Romme i juni. Går allt bra och han fortsätter att utvecklas i den här takten hoppas jag att han finns med i derbyfältet i Östersund i juli. Det vore en höjdare, slutar Tomas.
Ett första avstamp mot derbyt sker på Bollnäs på söndag.
Då ska konkurrenterna få se vilket lös det är i Kattens Moddy.

Joakim Brundin, Kanal 75


Solvalla och Åby körde årets första omgång V86® tillsammans under onsdagen, trettondedag jul.Snön var bitvis rätt besv..


Solvalla och Åby körde årets första omgång V86® tillsammans under onsdagen, trettondedag jul.
Snön var bitvis rätt besvärande på Åby där storfavoriten Maestro Crowe sprätte i galopp i starten i snöyran i den tredje avdelningen.
Halmstadtränaren Johan Untersteiner lät Maestro Crowe göra comeback efter ett halvårs uppehåll. En fin häst som kollegan och delägaren Petri Puro lämnat ifrån sig på grund av en stundande höftoperation.
Sexåringen hade sju segrar på tolv starter inför onsdagen. En travkarriär med många galopper.
Untersteiner hade ingen chans när hästen tog till galopp bakom bilen i en start som faktiskt blåstes av!
Domarna ansåg att Untersteiner stört bakomvarande See You In Heaven och Marc Elias och loppet startades om.
- Min häst galopperade och slog ihop när starten gick. Jag hörde att jag fick omstarten. Absolut, jag störde Marc...men jag uppfattade det som att starten redan var i gång, sade Johan Untersteiner som tillade:
- Men ingen var gladare än jag att det var omstart så klart!
Maestro Crowe fick en ny chans att sköta sig. Hästen fick närmast GÅ igång i den andra starten och efter att ha kört på säkerhet den första biten satte Untersteiner av och kunde överta ledningen 1500 meter från mål.
Segertiden för Petri Puros häst skrevs till 14,5 över 2640 meter och marginalen i mål var nästan sex längder ner till bakomvarande.
- Vi fick verkligen köra på safety i den giltiga starten. Han är stark som en björn så sedan var det bara att lufsa på i hans eget tempo. Han mötte lite lättare motstånd men får han bara hålla sig frisk och kry och lär sig att inte vara så spänd från början har han mer att hämta, sa Johan Untersteiner.
I V86-inledningen hjälpte Johan pappa Peter med Love Håleryd. Efter en snabbstart fick den store favoriten anföra i ett moderat tempo och stack undan på lätta hovar. En favorit spelad på 36 procent på V86. Johan Lejon tränar loppets utropstecken Galantis som spurtade vildsint till andraplatsen och närmade sig för André Eklundh.

Domarna friade Bergh
En nagelbitare blev Xpressprintern (V86-5). Som namnet antyder ett lopp över 1640 meter. Robert Bergh var först i mål och överlägsen med B.G.Pastor Jonte.
Men hade det varit en trång situation 300 meter från mål där Bergh kom ut från andraparet utvändigt?
Domarna studerade löpningsförloppet en god stund innan de kom fram till att Bergh hade hållit sig på rätt sida "diskningsgränsen”.
Det var med snabba kliv B.G.Pastor Jonte spurtade till mål och fler segrar lär följa. Robert Bergh körde hästen åt 23-årige Jonathan Gustavsson, hårdsatsande amatör på Rommetravet.
Efter tre omstarter kunde Vikings Preacher (V86-7) enkelt ta hand om ledningen. In i sista sväng tryckte körande Kevin Oscarsson på gasen och det blev direkt några längder ner till fältet

Lennartsson hejade med kryckan
På huvudstadsbanan var det vackert väder för årstiden, uppehåll och bara någon minusgrad.
I loppet för den högsta klassen imponerade Hazard Boko så smått efter att Rikard N Skoglund avgjort allt i starten med en snabbstart till ledningen trots ett spår långt ut bakom vingen.
Ledaren fick press av M.T.Joinville som hetsade upp sig på utsidan. 600 kvar dalade uppvaktaren genom fälten men Hazard Boko klev bara undan.
Per Lennartsson som står som tränar till hästen, var hemma och såg loppet i soffan. Lennartsson är sjukskriven efter att ha blivit omkullkastad av en häst och opererats för en fraktur i bäckenet.
Sambon och kollegan i stallet Linda Nyman sköter ruljangsen tillsammans med personal.
- Per hoppar runt och blir starkare för varje dag. Det är tre veckor sedan han opererades och allt har gått bra, nu går han bara med en krycka inomhus, berättade Linda Nyman.

Solkatten favoritvann
Solkattens Ferrari var stor favorit i V86-6. Örjan Kihlström prickade bra från springspår men körde en del på säkerhet och tog över ledningen först efter 600 meter i tredjespår. Sedan blev det en säker och övertygande seger när Solkattens Ferrari gick ifrån på upploppet. Tränare Andreas Forsberg hade inget att klaga på inför loppet och hade fog för sin optimism.
Övriga lopp på Solvalla vanns av Stig H Johansson-tränade Kia Ora med Erik Adielsson i sulkyn och Fredrik Wallin-tränade Xanthis Delicious med Magnus Djuse.
Åtta rätt på V86 betalade 17 720 kronor och sju rätt gav 187 kronor och sex rätt 21 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75


 - Det var mäktigt. Det var en stor kanal och i det första programmet var det sportchefen Bosse Gentzel och Håkan ”Lillis” Olss..


 - Det var mäktigt. Det var en stor kanal och i det första programmet var det sportchefen Bosse Gentzel och Håkan ”Lillis” Olsson som var programledare och berättade om det nya programmet. Därefter var vi fyra stycken som delade på den sysslan till en början, som programledaren och reporter. Det var jag, Håkan ”Lillis” Olsson, Carina Axroth och Hans G Lindskog. Efter ett tag så kom även Anders Fredriksson in i bilden.
Var du van vid att stå framför kameran?
- Jag var inte van vid tv på det sätter, men jag hade jobbat en hel del i Solvallas vinnarcirkel och även i deras inter-tv så viss vana att intervjua hade jag. Det var väldigt mycket teknik och förberedelse. Det var Lennarts Jelbes produktionsbolag som skötte sändningarna och proffsigt på alla sätt.
Är det något speciellt du kommer ihåg från någon sändning?
- Det är många minnen såklart. Jag har väl gjort drygt 2000 sändningar och visst är det några av dom jag kommer ihåg väl. En gång var vi på Färjestadstravet och banan hade en välgörenhetsgala där Lasse Brandeby, mera känd som Kurt Olsson höll i trådarna. Han var väldigt trevlig och sympatisk som Lasse Brandeby. Men när han blev Kurt Olsson blev han som förbytt och jag blev nästan lite rädd för honom, men pengar samlade han in!
Fler minnen?
- En annan rolig grej var när Leif ”Loket” Olsson hade uppesittarkväll och Dagens Dubbel klev in med 8 minuter i programmet. Det sågs av 3,6 miljoner och det var ungefär 3,2 miljoner som inte bytte kanal och tittade på travet. Sedan hade ju banorna inte så mycket bekvämligheter som nu. Jag har stått och frusit många gånger och det kan man skratta åt när man tänker tillbaka.
Hur tycker du utvecklingen av programmen har varit?
- Det är mer analys och ett helt hav av information numera som inte vi hade tillgång till. Jag tycker att det är lite svårt att hänga med ibland, samtidigt så gäller det att vaska fram vinnare. Programledarna och reportrarna är skickliga och jag tycker att Per Skoglund är väldigt duktig för att nämna någon.
Gör du någon typ av trav-tv i dag?
-  Jag tillhör fortfarande Solvalla och gjorde en del jobb innan pandemin satte fart. För dagen jobbar jag inget alls av förklarliga skäl. Intresset har jag förstås kvar och kollar på onsdagarna och lördagarna.

Joakim Brundin, Kanal 75

På grund av utvecklingsarbete nås inte alltid startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Om det inte fungerar hittas dessa istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  


Oscar Berglund har stora krav på sig själv vilket även en stor del av omgivningen har. Nu har han varit tränare i några år och ..

Oscar Berglund har stora krav på sig själv vilket även en stor del av omgivningen har. Nu har han varit tränare i några år och börjar bli varm i kläderna.
- Jag är nöjd med fjolåret. Vi förbättrade siffrorna och har bra segerprocent. Sedan blir man väl aldrig nöjd och allt kan bli bättre och det finns mer att hämta. Jag hoppades mycket på Shocking Superman och laddade för Elitloppet, men han har inte alls kommit upp till det jag vet att han kan. Det är en glaslirare som gärna hittar fel och gör bort sig. Vi testade honom i Frankrike för ett tag sedan, men där var han inte riktigt kurant och floppade. Jag vet vad han kan i sina ljusa stunder och en sådan häst ger man inte upp med.
Nu ser Oscar Berglund fram emot nya mål och i stallet finns det flera hästar som kan göra sig gällande i större sammanhang.
- Jag är jättenöjd med mina hästar inför det här året. Jag hoppas förstås att Pleasure For Cash ska utvecklas ännu mer och ta ytterligare kliv. Han har hög kapacitet och kan springa riktigt fort. Även hästar som Naheed och Bold Heuvelland har kapacitet att ta sig en bit i klasserna om det stämmer fullt ut.

Satsar hellre på kvalité än kvantitet
Vad det gäller de yngre förmågorna är det inte så många när man tar en titt på träningslistan, men det är inget som Oscar ligger sömnlös över.
- Jag har bara tre treåringar och det är väl lite för lite, men dom är väldigt fina och jag satsar hellre på kvalité än kvantitet. Förhoppningsvis är det någon av dom som kan vara med i de lite större loppen. Jag är i alla fall klart nöjd med hur dom tränar samtidigt får man ju inte svaret förrän det börjar tävlas. Sedan hoppas jag att Nu Business kan slå sig in bland de bästa fyraåriga stona under året. Hon visade som trea i Breeders Crown-finalen att hon har närmat sig rejält efter att ha inlett karriären lite lugnare än många andra i kullen.
På lördag rullar V75® vidare till Bergsåker där stall Berglund har två hästar som är rejält på gång.
- Gaia Barsk (V75-2) kom till stallet i höstas från Norge. Det är en jättefin travare som fått mycket tung träning innan hon gjorde första starten för mig. Hon svarade för en godkänd insats även om hon kanske borde kunnat lite mer. Jag hade inte kört några snabbare farter med henne och tror helt enkelt att hon behövde det loppet för att vakna till. Gaia Barsk känns klart piggare och rappare i jobben efter det och jag tror på en bra prestation och sedan får vi se hur långt det räcker. Hon ska tävla med ett norskt huvudlag den här gången, senast hade hon ett vanligt öppet huvudlag.
- S.G.Charpentier (V75-6) är jag klart nöjd med. Det är en häst som är lätt att gilla. Han gör alltid sitt bästa. Han har en speciell stil och kommer nog aldrig att vinna någon skönhetstävling, men han har en härlig inställning. Jag tycker att vi hittat rätt med hans aktion även om det inte är helt perfekt så har den blivit mycket bättre. Han är allround och jag hoppas och tror att han kan vara med där framme om det klaffar. Så länge jag har haft honom har han aldrig tävlat med någon typ av skygglappar, men på lördag så ska han tävla med ett norskt huvudlag.

Joakim Brundin, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se