Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

De senaste travnyheterna


62-årige John Campbell pensionerar sig själv som kusk i juli då han övergår till det administrativa i sporten som vd i travets USA.I..


62-årige John Campbell pensionerar sig själv som kusk i juli då han övergår till det administrativa i sporten som vd i travets USA.
I helgen körde han sina sista lopp i Sverige inför pensioneringen men kammade noll i - segrar räknat - på Solvalla under lördagen och söndagen.
Kusken som kört in i runda slängar två miljarder (!) kronor under karriären mottogs emellertid med öppna famnen och stöttades extra i toton av travpubliken i några av loppen.
Handskakningar på stallbacken och ”selfies” på publikplats.
Kusk i samband med elitloppsinvigningen tillsammans med Berndt Lindstedt, Stig H Johansson och Stefan Hultman.
Ja - John Campbell trivdes. Detta inför 30 103 personer som dök upp på Solvalla på söndagen.
- Det är som vanligt fantastiskt att vara här. En sådan här publik har vi inte i USA. Jag brukar alltid säga till alla som inte varit på Solvalla den här helgen att det är en once in a lifetime-experience, sa kusken som körde sitt senaste elitlopp 1996 (femma med Triple T.Storm) och nu fick chansen en sista gång.

Diskad i elitloppsförsöket
I det första försöket till Elitloppet blev det galopp och diskvalifikation med Timo Nurmos Tjacko Zaz.
- Jag är nöjd bara över att ha fått deltagit en sista gång.
En av travsportens stora genom tiderna avslutar sin karriär.
Amerikanske John Campbell sågs som en hedersgäst på Solvalla där han 1988 tog en av karriärens största segrar i Elitloppet med Mack Lobell.

Mikael Wikner, Kanal 75


Årets upplaga av Tommy Hannés lopp - Fyraåringseliten - blev en händelserik historia.Snabbast från start var franske Dijon som spe..


Årets upplaga av Tommy Hannés lopp - Fyraåringseliten - blev en händelserik historia.
Snabbast från start var franske Dijon som spetsade direkt när bilen släppte fältet.
Ledaren kom till halvvarvet på 1.08,1 och då var favoriten Jimmy William framme för att överta kommandot med Johnny Takter.
I utgången av andra svängen började det stötas från kön och Örjan Kihlström var tvungen att lämna andra utvändigt 600 meter från mål för att dra tåget med Rajesh Face i rygg.
Johnny Takter försökte rycka undan med Jimmy William i slutsvängen och de fick en lucka, men inne på upploppet kunde de inte stå emot attackerna.
Diamanten med Robert Bergh som fått fritt, efter att han rundat invändigt om galopperande Gandhi Boko, kopplade greppet. Ännu längre ut i banan kom Love Matters och speedade till knapp seger.

"En komplett häst"
Örjan Kihlström laddade upp inför elitloppsfinalen med att ta sin tredje seger för dagen och var nöjd med Love Matters prestation.
- Hästen har gått bra i tre starter och har gått framåt varje gång. Han gjorde det väldigt bra som gick i tredje spår genom sista sväng i den farten. Det är en komplett häst, snabb och med bra inställning.
Daniel Redén-tränade Love Matters segrade på 1.10,0 med hals före Diamanten som noterade samma tid och en bra avslutande Dreammoko.
Det var 500 000 kronor i förstapris i loppet.

Italienskt i damernas
Italienska Umaticaya var starkast i Rune Stolts lopp – Fyraåringseliten för ston. Hon fick göra jobbet den tuffa vägen och efter en inledande sväng i tredjespår körde Alessandro Gocciadoro fram utvändigt ledande Pampered Winner.
Inne på upploppet kopplade Umaticaya greppet och kunde vinna på 1.10,2, före Gilda Newport som avslutade bra efter invändig resa. Tredjeplatsen till Unison Kronos från rygg ledaren.
- Det blev ganska lätt. Hon är det bästa fyraåriga stoet i Europa, sa Alessandro Gocciadoro som under en kortare period hade en filial på Åbytravet.
Förstapriset i Fyraåringseliten för ston var 250 000 kronor.

Håkan Persson, Kanal 75


När startbilen släppte fältet i Elitkampen på söndagen blev det rusning från start.I första sväng satt svenske Odin Ta..


När startbilen släppte fältet i Elitkampen på söndagen blev det rusning från start.
I första sväng satt svenske Odin Tabac i ledningen tillsammans med Jörgen Westholm. Finske Polara gled fram utvändigt med sin tränare Antti Tupamäki i sulkyn och tätduon nådde halvvarvet på 1.18,1.
Efter att duon varvat i samma tempo började Polara att pressa på ledande Odin Tabac.
När 400 meter återstod började attackerna aviseras i tredjespår med norske Lome Brage först med landsmannen Kleppe Slauren i släptåg.

Hårt mot norsken
Men det var ändå inget snack.
När hästarna gick ut ur slutsvängen kopplade Polara greppet på ledaren.
Kleppe Slauren levererade en vass avslutning mitt i banan och mellan hästar hade även svenske Månprinsen A.M. fått fritt från andrapar utvändigt.
Polara höll undan till segern och vann med ett huvud före Kleppe Slauren.
Tredjeplatsen till Månprinsen A.M. före Lome Brage som rumplade till på upploppet och en bra avslutande Tangen Haap.

”Helt underbart”
De finska fansen gav vinnande Polara smeknamnet ”Cold Eagle” efter den starka insatsen. Tränaren, kusken och delägaren Antti Tupamäki var mycket glad i vinnarcirkeln.
- Jag tycker det är helt underbart. Jag hade velat ta ledningen direkt, men när det inte gick fick jag vara nöjd med att köra utvändigt och hoppas kunna ta dem till slut. Hästen orkar springa och detta är min absolut största seger.
Förstapriset i Jim Fricks lopp – Elitkampen var 300 000 kronor. Jim Frick fanns på plats i vinnarcirkeln för prisutdelning och segern innebar även en biljett till det finska kallblodsloppet Nordic King.

Håkan Persson, Kanal 75


Årets upplaga av Elitloppet på Solvalla fick en mycket överraskande upplösning.Efter uttagningsloppen utropades storfavoriten Bold Eagle a..


Årets upplaga av Elitloppet på Solvalla fick en mycket överraskande upplösning.
Efter uttagningsloppen utropades storfavoriten Bold Eagle av många till världens genom tiderna bästa travare - detta efter att ha lekt sig till segern på den snabbaste tiden i Europa någonsin,1.08,3.
I finalen var Bold Eagle stinglös och chanslös att utmana efter ett lopp i andraparet utvändigt. Blågule Nuncio orkade för sin del inte fullfölja från dödspositionen.
I stället blev det Björn Goop som tog hem loppet på nytt med tioårige Timoko. En storstjärna hemma i Frankrike och sedan länge den rikaste hästen i hemlandet med 44 miljoner på kontot. I Elitloppet ramlade det in tre miljoner till.
Björn Goop laddade hårt från start med Timoko och kom till spets före första sväng och sedan ledd loppet hela vägen. Anhängarna fick över 30 gånger tillbaka på vinnarspelet!
Efter en öppning på 1.08,0 första 500 meterna fick Timoko ta det lugnare och sedan dra på igen. I den sista kurvan körde Goop för allt vad tygeln höll och Timoko blev helt ensam den sista biten.
- Jag är lika chockad som alla andra. Det var först 100 kvar jag förstod att det var klart. Jag satt och tänkte på Bold Eagle. När kommer han, tänkte jag, när kommer han?! Men han hann aldrig ifatt oss.
Björn Goop var märkbart tagen. En svensk kusk som ffått örtroendet att köra den ranske stjärnan de senaste åren.
- Timoko är en exceptionell individ. Han reser sig alltid. Tänk att har varit slagen av Bold Eagle så många gånger och nu får vinna Elitloppet och slå honom. Hästen får bara tävla tioåringssäsongen ut hemma i Frankrike och alla känner att slutet är nära.

Dansade på upploppet
Stålhästen Timoko tävlade i sin femte raka elitloppsfinal, något bara Johnny Takters Nealy Lobell mäktat med tidigare.
Richard Westerink – ägaren och tränaren – tog sig springande över innerplan till upploppet efter målgången och stod och dansade med landsmän i regnet som just hade börjat skvätta efter den soliga dagen på Solvalla.
- Timoko, Timoko, Timoko!
Richard Westerink stämde upp i hejarklacken från publikplats.
- Det här är det finaste lopp som finns i världen och jag kan inte förstå att han kunde vinna här i dag. Jag som sa att ingen kunde slå Bold Eagle …och så är det min häst som gör det. Han är en stjärna. Det är min Timoko …det är er Timoko, sa Westerink med en nick mot publiken när han lite senare intervjuades på segerpodiet.

Dystert runt Bold Eagle
Andrapriset i Elitloppet gick till Daniel Redéns Propulsion som spurtade vasst för Johan Untersteiner. Åke Svanstedt blev trea med fjolårstvåan Resolve efter en smygare.
Storfavoriten Bold Eagle blev bara fyra i Elitloppet efter sin fina resa i finalen. Nuncio femma.
Bold Eagles kusk var nedstämd efter loppet
- Det blev för jobbigt med två heat för hästen, sa Franck Nivard.
Stefan ”Tarzan” Melander var inte lika missnöjd med fjolårsvinnaren Nuncios insats.
- Det blev ett tufft lopp. Vi kommer igen.

Mikael Wikner, Kanal 75


 Hingstarna och valackernas avdelning av Treåringseliten såg en överlägsen vinnare.Global Un Poco går från klarhet till k..

 Hingstarna och valackernas avdelning av Treåringseliten såg en överlägsen vinnare.
Global Un Poco går från klarhet till klarhet och kan snart titulera sig dubbelmiljonär.
Allt som oftast har hästen fått göra det tunga jobbet utvändigt ledaren och så var fallet även denna gång.
Finske Twist Of Faith drog till ledningen och Erik Adielsson avancerade fram efter 500 meter. I sista sväng gick Global Un Poco i klinch med ledaren som var slagen mitt på upploppet.
- Det är en stenhård häst. Han är nere i skyttegraven varje gång med mig och kommer alltid upp som en hjälte. Jag hade på känn att den finska hästen skulle göra ett bra lopp i spets valde därför att gå fram och styra vårt öde, sade Erik Adielsson.

Diskning i stonas lopp
Erik Adielsson vann även Treåringseliten för ston tillsammans med Frode Hamres Waffle Cone - men det var inte utan dramatik.
Waffle Cone tog ledningen och släppte varvet före mål till storfavoriten Vash Top och Pietro Gubbelini.
På upploppet blev det en hård strid mellan Waffle Cone och Vash Top som bröt ut i ledningen och hindrade vägen för Waffle Cone.
Domarna valde att flytta Vash Top ner till andraplatsen och det blev norsktränat i topp.

Knappt i Montéeliten
I Montéeliten – ridande trav - drog franske favoriten Be Mine de Houelle upp ett mördande tempo utvändigt ledaren där första varvet avverkades på hiskliga 1.08,6.
Ridande Marie Bacsich föll på eget grepp.
Upploppet blev långt och kort före mål lyckades en annan fransk häst - Silverado Lux - ta sig förbi efter en smart ritt av Romain Derieux.
Det är första gången jag tävlar utomlands och att få vinna här känns helt fantastiskt inför den här publiken, sade Romain Derieux.

Joakim Brundin, Kanal 75


Samboparet Katja Melkko och Janne Soronen är Elitloppets stora överraskningar.Elian Web är en bra häst hemma i Finland men kanske någo..


Samboparet Katja Melkko och Janne Soronen är Elitloppets stora överraskningar.
Elian Web är en bra häst hemma i Finland men kanske något grön ännu så länge. Insatserna på slutet har dock gjort att den femårige valacken fått en plats i årets upplaga av Elitloppet.
Janne Soronen kör hästen i ett av två elitloppsheat på söndagen och sambon Katja Melkko är stolt tränare.
Vad göra en lördag i Stockholm i väntan på söndagen? Det blev ett besök på travet naturligtvis och ett system på V75.
Omgången blev svårbenad för spelarna men 26,8 system fixade sju rätt på V75 och belöningen blev en dryg miljon för sju rätt.
Teemu Puumalainen är en av delägarna i hästen Elian Web.
- Vi var sex grabbar som var med på systemet, Janne Soronen inräknad. Jättekul förstås. Vi ska ut på elitloppsmiddag nu och träffa andra hästmänniskor och då passar vi också på att fira den här vinsten. Vi blev bortlottade i elitloppsförsöket men tar sig Elian Web bara till final blir vi jätteglada och stolta, sade Teemu Puumalainen på lördagskvällen.

Mest till Umeå
Ett andelsspel på Royal Livs i Umeå drog in mest pengar på V75. 16 andelslirare delar där på drygt 2,2 miljoner kronor - ungefär 135.000 per andel.
Hans G Lindskog är ATG:s vinnarambassadör.
- Mannen bakom det eleganta systemet som kostade över 2000 kronor är Kristian ”Mugge” Rågfeldt, som ju spelat in miljoner tidigare under våren till Umeå. Mugge var på plats på Solvalla och det ringde en hel del i hans mobil efter ännu en lyckträff på V75, säger Hans G Lindskog.

Mikael Wikner, Kanal 75


Volstead har haft en trög inledning på säsongen och inte vunnit lopp på fem starter. Nu visade sexåringen att han fortfarande tillh&..

Volstead har haft en trög inledning på säsongen och inte vunnit lopp på fem starter. Nu visade sexåringen att han fortfarande tillhör landets bästa hästar.
Volstead fick trava utvändigt ledande Västerbo Higflyer sista varvet och över upploppet kunde inget stoppa honom.
Västerbo Highflyer höll farten starkt som tvåa och trea slutade Ringostarr Treb.
- Han hade inte gjort bort sig i Elitloppet, men det hade så klart varit svårare att vinna där. Det var en väldigt bra insats, sade Kihlström.
Även heatsegrare
Sweden Cup, även kallat ”lilla Elitloppet” avgörs i tre försök och Volstead visade redan vid segern sitt heat att han hittat toppformen igen. Även här fick Volstead springa utan rygg utan att det bekom hästen.
Örjan Kihlström vann ytterligare ett försök tillsammans med Västerbo Highflyer men valde att köra Volstead vilket visade sig vara rätt ännu en gång.
- Jag trodde att Volstead skulle vara ännu vassare i finalen, sade stjärnkusken.
Solvalla bjöd på en bana i världsklass och Ringostarr Treb fick öppnad första 500 meterna efter 1.05,9 (!) för att behålla ledningen och segern i sitt försök.
- Det är kanske den tuffaste öppningen på ett lopp som jag varit med om, någonsin, och då har varit med om en del, sade en imponerad Wilhelm Paal.
Tredje försöket vanns av Breidabliks Nubbe som slutade oplacerad i finalen.
Segertiden för Volstead blev 1.09,3/1640 meter och segern var värd 600 000 kronor.

 

Joakim Brundin, Kanal 75


Elitloppet 2017 har målats upp som en duell mellan titelförsvararen Nuncio och Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle.Två dagar före sl..

Elitloppet 2017 har målats upp som en duell mellan titelförsvararen Nuncio och Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle.
Två dagar före slaget på Solvalla kan vi skriva kompisduell. Expressen avslöjar nämligen att Nucios ägare Stefan Melander köpt in sig i Bold Eagle och att Bold Eagles ägare Pierre Pilarski köpt in sig i Nuncio.
- Detta gäller även långsiktigt. Vi har gjort upp en affär där han köper en del av Nuncio och jag en del av Bold Eagle, säger Stefan Melander till Expressen.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Ett stort antal hästsport-journalister fanns på plats på Solvalla på fredagen då det numera traditionella Politikerloppet avgjordes..

Ett stort antal hästsport-journalister fanns på plats på Solvalla på fredagen då det numera traditionella Politikerloppet avgjordes.
Årets vinnare blev Katarina Yngwe, från Centerpartiet, som efter en snabb start ledde varje meter tillsammans med hästen Mellby Sensation och hjälpkusken Björn Goop.
- Jag som egentligen är lite rädd för hästar och även lite rädd för fart, kommenterade vinnaren starten.
Över upploppet gick det som snabbast och Katarina Yngwe hade inga problem att hålla undan före socialdemokraternas Gunilla Carlsson (Scargel) som bjöds på lucka av miljöpartiets Emma Nohrén (Tanya Tannbro).
- Ett rödgrönt samarbete, kommenterade fjolårssegraren Emma Nohrén den tveksamma bjudningen.
Vinnaren Katarina Yngwe, riksdagsledamot och vice ordförande för miljö- och jordbruksutskottet, fick även kommentera reprisbilderna av upploppet.
- Jag ser ju skräckslagen, sa hon och skrattade.
Efter loppet, över elitloppsdistansen 1 609 meter autostart, bjöds på en bit mat samt information och frågestund från Svensk Travsport och ATG. På plats var ST:s generalsekreterare Johan Lindberg och ATG:s vd Hasse Skarplöth och ciceron trav-tv-profilen Per Skoglund.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


1. Vilken häst har starta i Elitloppet flest gånger?a. Nealy Lobellb. Frisky Frazerc. Adeptd. Xanthe2. För vilken gång i ordningen är..

1. Vilken häst har starta i Elitloppet flest gånger?
a. Nealy Lobell
b. Frisky Frazer
c. Adept
d. Xanthe

2. För vilken gång i ordningen är Timoko i år med i Elitloppet?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

3. Åke Svanstedt kan i år ta sin tredje seger i Elitloppet. Med vilka hästar har han vunnit förut?
a. Gidde Palema och Torvald Palema
b. Gidde Palema och Zoogin
c. Gidde Palema och Sebastian K.
d. Gidde Palema och Resolve

4. När Stig H Johansson tog sin sjätte seger i Elitloppet med Victory Tilly 2000 sprang hästen världsrekord. På vilken kilometertid sprang han?
a. 1.10,2
b. 1.10,5
c. 1.10,7
d. 1.11,0

5. 2010 vann Johnny Takter Elitloppet med Iceland. Vem körde hästen i försöket?
a. Björn Goop
b. Stefan Melander
c. Jorma Kontio
d. Örjan Kihlström

6. Bold Eagle har på söndag chansen att under samma år ta hem dubbeln Prix d’Amerique-Elitloppet. Vilken häst lyckades med det senast?
a. Moni Maker
b. Varenne
c. Sea Cove
d. Roquepine

7. Titelförsvararen i Elitloppet, Nuncio, inledde tävlingskarriären i Nordamerika. Hos vilken tränare?
a. Jimmy Takter
b. Jim Oscarsson
c. Marcus Melander
d. Jonas Czernyson

8. Det högsta vinnaroddset i Elitloppets historia, 27,06, delade Brioni ut 2011. Vilket startspår hade han i finalen?
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

9. Stallbacksrestaurangen på Solvalla är uppkallad efter Stig H Johanssons första elitloppsvinnare. Vad heter restaurangen?
a. The Onion
b. Utah Bulwark
c. Napoletano
d. Peace Corps

10. Bold Eagles uppfödare har vunnit Elitloppet som tränare och kusk. Med vilken häst?
a. Jorky
b. Ideal du Gazeau
c. Coktail jet
d. L’Amiral MauzunRätt svar: 1d (sju gånger), 2c, 3a, 4b, 5d, 6b, 7b, 8d, 9a, 10c (Jean Etienne Dubois)

Ola Johansson, Kanal 75


Den franske travkejsaren Bold Eagle är megafavorit i årets upplaga av Elitloppet. Men det saknas inte motstånd. Årets startfält rank..

Den franske travkejsaren Bold Eagle är megafavorit i årets upplaga av Elitloppet. Men det saknas inte motstånd. Årets startfält rankas som det bästa genom tiderna och inte minst titelförsvararen Nuncio lär blanda sig i leken. Bold Eagles ägare verkar ha respekt för honom. I alla fall tillräckligt för att åka ut till Stefan Melanders gård i Enköping och hälsa på.
- Pilarski var här och kikade i ett par timmar. Kul! Han verkar ganska säker på att Bold Eagle ska vinna, så vi andra får väl köra om andraplatsen, säger Stefan Melander.
- Skämt åsido måste han så klart tro på sin häst, det vore konstigt annars, den har ju inte förlorat i år.
Bold Eagle och Nuncio startar i varsitt försök och kan alltså mötas först i finalen på söndag.
- Allt är perfekt med Nuncio. Jag har inget att klaga på mer än att formen är svårbedömd. Vi får se...han kanske överraskar, säger Melander lurigt.

Ola Johansson, Kanal 75


I finska Lumijoki, 120 mils bilväg från Solvalla, bor det 2 000 personer. Och en topphäst. Elain Web (V75-4) imponerade så mycket n&a..

I finska Lumijoki, 120 mils bilväg från Solvalla, bor det 2 000 personer. Och en topphäst. Elain Web (V75-4) imponerade så mycket när han blåste till ledningen och höll till fjärdeplatsen i Finlandia-Ajo att Solvalla gav honom en av de 16 hett eftertraktade elitloppsplatserna.
- Det var tur att jag satt ner när vi fick inbjudan. Jag kunde inte tro det, men det var sant, säger Katja Melkko och fortsätter:
- Det är så stort! Varje dag och överallt, när jag köper mat och så, frågar folk hur Elian mår.

Fick hästen av uppfödaren
Mycket runt Elian Web är speciellt. Att hans tränare och kusk träffades i vimlet under elitloppshelgen är en sådan sak. En annan är att Katja Melkko från början köpte en annan häst åt de nio delägarna. Men då den hästen tidigt blev skadad fick de en annan häst av uppfödaren, Elian Web. I Melkkos vård har hästen utvecklats till en toppindivid som i fjol blev utsett till Årets häst i Finland efter seger i det finska travderbyt.
- Han har perfekt psyke och fin fysik. Och han har fart. Hur mycket fart han har i sig vet vi inte, men springa är enkelt för honom.
På söndag lär Elian Web få visa prov på sin fart. Det är en formtoppad häst som kommer till Solvalla.
- Han var väldigt bra i senaste jobbet. Han är i form, bättre än förra starten.

”Elian och Janne hör ihop”
I Finlandia-Ajo kördes Elian Web av toppkusken Jorma Kontio med över 5 000 segrar bakom sig. På söndag är det Katja Melkkos sambo Janne Soronen med 160 triumfer på kontot som sköter tömmarna. Att pressen skulle bli för hård för Soronen är emellertid uteslutet enligt hans sambo.
- Han är ”iceman”. För oss var det inte en så stor fråga som folk verkar tro att han skulle köra. Janne har kört i alla lopp tidigare. Elian och Janne hör ihop.
Spår åtta i försöket är ingen höjdare men å andra sidan var det precis vad Elian Web hade när han stack till spets i Finlandia-Ajo. Utgångsläget är i alla fall inget som får Katja Melkko att hänga läpp.
- Vi är så tursamma att vi är där. Det är så många bra hästar och Elian hör hemma där. Jag kan inte föreställa mig hur det blir på söndag och jag kan fortfarande inte förstå att min häst är med i Elitloppet. Det har jag alltid drömt om och nu när den dagen kommer känns det helt fantastiskt. Jag lever min dröm nu.

Ola Johansson, Kanal 75


För V75-publiken är Tjacko Zaz (V75-3) ett välkänt namn. I vintras gick han från klarhet till klarhet och vann försök och fi..

För V75-publiken är Tjacko Zaz (V75-3) ett välkänt namn.
I vintras gick han från klarhet till klarhet och vann försök och final - i bronsdivisionen.
Sug på det.
B-r-o-n-s-d-i-v-i-s-i-o-n-e-n.
Hästen är med sina 970 381 kronor på vinstkontot inte ens uppe i den näst högsta klassen i V75.
På söndag ställs han mot hästar som har tjänat tiotals miljoner kronor.
- Det är kul att man tar med hästar som är under utveckling och på väg upp i eliten. När han kom till oss förra sommaren trodde jag aldrig att han skulle starta i Elitloppet i år, men han visade att han tillhör den högsta klassen när han gick så otroligt bra direkt efter vinterträningen, säger Tjacko Zaz tränare Timo Nurmos.

Respektingivande årsdebut
Tjacko Zaz imponerade väldeliga i sin årsdebut i slutet av april. Trav-Sverige stannade liksom till och bara gapade när han efter fyra månaders tävlingsuppehåll gick ut i V75 och dräpte till med sanslösa 1.09,5.
- Han hade inte tränat under 1.20 en enda gång inför det så jag var självklart också överraskad. Jag visste inte ens att han kunde gå så fort.
Segern var hästens femte raka och den bländande prestationen gav honom en plats i Elitloppet. Där lottades han till ett fint fjärdespår i det första försöket.
- Han är under kraftig utveckling och har tränat fint efter årsdebuten. Normalt borde han gå framåt med loppet i kroppen och vi måste vara nöjda med att han fick ett bra utgångsläge.

Legendar i sulkyn
Svenske toppkusken Björn Goop körde Tjacko Zaz senast men då han är upptagen med Cruzado Dela Noche i försöket på söndag hoppar en ny kusk upp i vagnen. En minst sagt värdig inhoppare. Legendariske jänkaren John Campbell, som vann Elitloppet med Mack Lobell 1988, ska sköta tömmarna bakom Tjacko Zaz.
- Det är en kusk jag gillar, han har kört några hästar, säger Nurmos.
Kommer du att ge honom några körorder?
- Självklart måste vi prata lite om hästens egenskaper. Han är mycket startsnabb och naturligtvis måste man utnyttja det. Jag ser honom gärna på innerspår. Men taktiken bestämmer Campbell.
Vilka möjligheter tror du att Tjacko Zaz har?
- Det är det tuffaste försöket och det blir inte lätt att komma med till final, men han får rutin också och jag hoppas att han är med i Elitloppet nästa år igen.

Ola Johansson, Kanal 75


Tänk er att först vara i direktsändning i fem timmar, därefter torka svetten ur pannan, kavla upp ärmarna, dricka ett glas vatten &ndas..

Tänk er att först vara i direktsändning i fem timmar, därefter torka svetten ur pannan, kavla upp ärmarna, dricka ett glas vatten – och leverera sitt livs bästa loppreferat i två minuter! Det är vad som förväntas av Patric på söndag. Att vara på topp, förmedla och helst förstärka spänningen och inte ha en enda felsägning från start till mål.
- Så är det ju. Man får en chans att göra allt rätt och det här referatet kommer att spelas upp av väldigt många under flera år framöver. Referatet blir en del av historien kring elitloppet.
Många skulle ducka för uppgiften, men Patric Skoglund har refererat travlopp halva sitt snart 40-åriga liv och har kommenterat i trav-tv sedan 2001, så rutin saknas inte. Men enbart rutin räcker inte, det krävs kunskap, mod och passion för att kunna leverera ett elitloppsreferat som helst ska bli klassiskt.
Så hur förbereder han sig?
- Jag läser på, studerar lopparkiv, ringer runt för att få information, framför allt om de utländska hästarna, tar reda på historier kring hästar, kort sagt allt jag behöver för att ha kunskap och en historia kring varje häst, ekipage och dess egenskaper.
- I slutet av veckan går jag in i min ”elitloppsbubbla”, har vrålfokus och kommer inte ut därifrån förrän på söndag kväll. Då är man ganska slut, men förhoppningsvis lycklig.

Tror på Delicious
Patric har under 2000-talet varit flitigt anlitad tv-kommentator för annan sport än trav. Bland annat innebandy, ishockey och fotboll. Och han kan intyga att det är stor skillnad på att kommentera de olika sporterna.
- I bollsporterna följer man bollen eller pucken och som kommentator befinner man sig oftast där spelet är för stunden. Ett travlopp är kort och intensivt och man ska ha koll på alla hästar, alla positioner, alla rörelser, inte bara de som är i täten utan även de som sitter längre bak i fältet, förmedla spänningen och helst kunna se vad som är på väg att hända, berättar Patric.
Helgens arbete är mycket mer än bara Elitloppet. Patric ska från sin lilla hytt ovanför läktaren kommentera 13 lopp på lördag och 15 lopp på söndag. Och mellan loppen ska han dessutom kommentera värmningar och provstarter för så många hästar som möjligt. Han vet att han har stora krav och förväntningar på sig – precis som det ska vara.
- Det är en härlig anspänning, dels inför hela helgen, men framför allt inför Elitloppet. Man måste känna en viss nervositet, ett visst pirr, annars blir det inte bra. Jag känner mig mycket laddad inför detta.
Som alla andra travexperter har Patric förstås sin teori hur det kommer att gå i ”tidernas bästa elitlopp”:
- Jag tror mycket på Delicious. Hon är som alla vet superspeedig och om hon bara får det lopp hon ska ha i finalen så tror jag att hon har en bra chans att vara först i mål.
Räkna med att Patric har en plan hur han ska ”reffa in” Delicious – och för all del alla andra finalister – till seger i Elitloppet 2017 och en evig plats i historieböckerna.

Per Carlsson


Förra söndagen lottades heaten i årets Elitlopp och då stod det klart att drömmen gick i uppfyllelse för arrangörerna p&ari..

Förra söndagen lottades heaten i årets Elitlopp och då stod det klart att drömmen gick i uppfyllelse för arrangörerna på Solvalla. Världens tre hetaste hästar ställs för första gången mot varandra: franske Bold Eagle mot de svenska utmanarna Nuncio och Delicious.
Det var förstås ett drömscenario även för tv-producenterna på Kanal 75, som producerar åt TV4, ATG Live och de totalt 18 länder utanför Sverige som visar Elitloppet.
- Vi har förberett länge och det är klart att pulsen steg lite ytterligare för alla som är inblandade i tv-produktionen. Drömmötet blev äntligen av, nu ska vi se vem som är världens bästa häst. Vi laddar för att ge allt det bästa före, under och efter alla loppen, säger Cavelind.

Rockband och spektakulär kamera
För att inte missa något av det som händer på stallbacken, banan och i publikhavet har produktionen tre flygande reportrar; Matteus Lillieborg, Oskar Westberg och Sofia Aronsson. Programmet kommer att ledas av Per Skoglund som i studion på Solvallas innerplan har sällskap av experterna Micke Nybrink och Sandra Svensson och i studion på stallbacken har Åsa Elmroth och Jennifer Tillman en rad kuskar och tränare som gäster. Allt under ledning av sändningsproducenten Björn Ekmark.
Varje Elitloppssändning brukar innehålla någon spännande nyhet i produktionen. I år bjuder produktionen på två:
- Vi kommer att ha en helt ny kamera, som kommer att förstärka farten och tjusningen med Elitloppet. Dessutom kommer ett känt svenskt rockband att förklara sin kärlek till travsporten på sitt speciella sätt, hälsar Jörgen Cavelind.

Över 15 timmar direktsänt trav
Direktsändningarna från Solvalla börjar redan på fredag med V65 Direkt i TV12 kl. 12.30-15.30, därefter V75 Direkt på lördag kl. 12.30-18.00 i TV12 och 18.00-19.00 i TV4. Lördagens sändning innehåller bland annat ett nyinspelat reportage från ett besök hos franske favoriten Bold Eagle.
Totalt sänder TV4:s kanaler inte mindre än 15,5 timmar från Solvalla i helgen.
- Mastigt, men kul. Det här är årets roligaste helg, försäkrar Cavelind.
I följande länder utanför Sverige kommer årets elitlopp att tv-sändas: Australien, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Ryssland, Schweiz, Spanien, Tyskland, USA, Österrike.

Per Carlsson


Harmoni.Det är ordet som poppar upp i huvudet när vi kliver ur bilen på Stefan ”Tarzan” Melanders träningscamp. Lika kaotiskt o..

Harmoni.
Det är ordet som poppar upp i huvudet när vi kliver ur bilen på Stefan ”Tarzan” Melanders träningscamp. Lika kaotiskt och stökigt som elitloppsbubblet är bland tipsexperter, krönikörer och travfans, lika lugn och harmonisk är atmosfären på gården i Enköping några mil nordväst om Stockholm.
- Det är bara jobbigt att vara nervös inför löpningarna, säger Stefan Melander lugnt när vi satt oss ner för en pratstund utanför stallet.
Han har precis poserat framför fotografen med sin ögonsten Nuncio (V75-4) och hans stallkamrat Cruzado Dela Noche (V75-3), även han en av de 16 i Elitloppet på söndag. Gården badar i sol och som så många gånger förr tycks Solvalla ha mutat vädergudarna inför sin stora travfest. Dessutom har huvudstadsbanan lyckats locka ett startfält som rankas som elitloppshistoriens starkaste. Den enda lilla missräkningen är att Sveriges största fyrbenta stjärna, titelförsvararen Nuncio, inte har stått att känna igen i uppladdningen. I fjol kom han till Elitloppet som favorit efter fläckfria förberedelser och sex raka segrar. Årets säsong inleddes också med två fullträffar, men därefter har hästen bränt tre gånger i rad som storfavorit.
- Förra året stämde allting. Det har inte stämt till 100 procent i år. Det vet jag. Men de här tre förlusterna i rad som han har nu, de har alla berott på något. Tycker jag i alla fall, säger Melander och utvecklar:
- Han fick två bra lopp och sedan var det försök i Olympiatravet. Jag tycker att han gick jättebra där men det blev lite krångligt i sista sväng och han avslutade bra. Det var ett för hästen bra lopp och där fick han i alla fall en genomkörare. Sedan galopperade han i Olympiatravets final och fick inget lopp alls. Det femte loppet var inte heller enligt ritningarna, om man säger så. Det gick väldigt fort sista 800. Så om man sammanfattar allting har det nog inte varit något fel på upplägget för hästens del.

Bäst när han får tugga på
Bortsett från galoppen i Olympiatravet, vilken enligt kusken Örjan Kihlström berodde på att hästen blev för laddad, har Nuncio vid förlusterna fått anfalla bakifrån i snabba avslutningar. Vi frågar Stefan Melander om hästen helt enkelt ska gå i ledningen eller utvändigt ledaren för att vara som bäst?
- Han har vunnit många lopp bakifrån också men är mest gynnad av att vara med där framme, och i ett ganska hårt tempo.
När vi senare går för att klappa lite på Nuncio ställer vi samma fråga till Catarina Lundström, Stefan Melanders sambo och tränarkollega som också sköter om hästen.
- Han ska inte ha sådana där lopp där det går långsamt och sedan 1.08 sista 500. Han är bäst när han får gå i jämnt hårt tempo. Det sa Örjan senast också, att det här blev ju inte riktigt ett ”Nuncio-lopp”.

Likheter med Bold Eagle
Diverse tyckare och experter har haft synpunkter och anmärkningar på Nuncios sätt att röra sig i år, jämfört med tidigare säsongen. Utan en tendens till att bryta sitt harmoniska lugn gör Stefan Melander klart att de är ute och cyklar.
- Jag gillar att många engagerar sig i honom men ända sedan han kom från USA har han haft en speciell stil och det verkar som att många glömmer bort det. De gånger jag såg honom värma i USA såg han också likadan ut och Jim Oscarsson som hade honom då sa redan från början att han aldrig visar vilken häst han är förrän han kommer ut i loppen. Men jag var faktiskt väldigt nöjd med hur han värmde senast.
Att uppträda knepigt finns det dessutom andra topphästar som gör.
- Det finns faktiskt många likheter mellan Nuncio och Bold Eagle (V75-3). Han kan också se otroligt konstig ut i värmningarna. Men han tar sig alltid samman till loppen.
Hur imponerad är du av Bold Eagle?
- Tittar man på resultaten behöver man inte kommentera det mera. Det är en fantastisk häst och att han är jättefavorit på söndag tycker jag faktiskt är helt rätt.

Optimist inför försöket
Stefan Melander låter överlag väldigt nöjd med sin sexårige springare, den häst han ropade in för fyndpriset 7 000 dollar i USA och som efter stordåd i de amerikanska årgångsloppen kom till Sverige och charmade en hel travnation. Det enda Stefan Melander flera gånger återkommer till där vi sitter och kisar mot solen är Nuncios form.
- Han känns jättefin men jag har faktiskt svårt att bedöma hans form.  Jag tror inte att han kommer att vara på topp på söndag, tyvärr. Jag vet inte hur långt det kan räcka då men det blir svårt. Men kapaciteten och allt annat, det har han, så är han inte som bäst på söndag blir han väl bättre till nästa gång.
Att tampas med den franske travkejsaren Bold Eagle utan att vara på toppen av sin förmåga går inte. Man ska emellertid veta att Stefan Melander är en man med rävar bakom båda öronen. Med andra ord ska man nog inte avfärda Nuncio som chanslös. Hästen är ett unikum och till hans fördel talar också att han drog ett fint fjärdespår i sitt försök.
- Det ser himla bra ut i försöket! Jag tror att han kommer att trampa iväg ganska så bra där.
När Stefan Melander sedan gör som i fjol och plockar av Nuncio framskorna till finalen, då lär det bli åka av.

Final för Cruzado
Nuncios ett år yngre stallkamrat Cruzado Dela Noche gör sin första start i Elitloppet. Han är av en ganska liten modell men han tar stor plats i stallet.
- Han gillar inte andra hingstar, särskilt inte de som är bra. Ju bättre de är desto mer ogillar han dem. Så Nuncio avskyr han. Samtidigt är det som med bröder, man får bara bråka med sin lillebror själv liksom. Och jäklar om det kommer någon annan och bråkar med brorsan! Så den där Bold Eagle får de jobba tillsammans mot på söndag, skämtar Sabine Kagebrandt, som delar på skötseln av Cruzado Dela Noche med Ninni Gardelin.
Cruzado Dela Noche startar från spår sex i det första försöket och ställs direkt öga mot öga med Bold Eagle.
- Jag tror att det kan bli riktigt spännande. Han har fått en växel till i vinter och gjort det jättebra i årets starter. Jag blev mycket imponerad av honom när han tog ner Nadal Broline senast. Jag tror att han kommer att överraska och gå till final i alla fall, så får vi se vad som händer sedan, säger Melander.
Var hålls segerbanketten om du vinner Elitloppet i år igen?
- Jag har vunnit Elitloppet två gånger och Hambletonian en gång och förmodligen åker jag hem och gör som jag brukar göra, fortsätter som om allting är som vanligt.
På Tillinge Gård går allt sin gilla gång och man hetsar inte upp sig i onödan. Harmoni är ordet som poppar upp i huvudet…

Ola Johansson, Kanal 75


Jägersro drog igång galoppsäsongen i Sverige på tisdagkvällen med V64-tävlingar och storloppet Pramms Memorial.Den 1 730 meter l..


Jägersro drog igång galoppsäsongen i Sverige på tisdagkvällen med V64-tävlingar och storloppet Pramms Memorial.
Den 1 730 meter långa uppgörelsen såg fjolårsvinnaren Hurricane Red som stor hemmafavorit. Lennart Reuterskiöld Jr:s häst sågs dock aldrig med chans.
I stället blev det Brownie – andrahandaren på V64-spelet – som tog hem segern fint framlotsad av Oliver Wilson.
Carlos Lopez anförde loppet i ett högt tempo med Silver Ocean, med segerrike Gunvald uppvaktande på utsidan. Oliver Wilson hittade ledarens rygg och låg still där till upploppets början då luckan uppenbarade sig invändigt för Brownie.
Det blev en lekande lätt seger efter drömlöpningen.

”En helt unik häst”
Den franskfödde hingsten tog bland annat hem grupp 3-loppet Marit Sveaas Minnelöp i Norge under fjolåret och visade redan då potentialen.
Klampenborg-tränaren Bent Olsen - flera gånger champion hemma i Danmark – har gått ut med att Brownie är den bäste han tränat.
- Att han skulle vinna här i dag kunde vi inte begära. Men han gjorde det. Det är en helt unik häst. Nu dessutom med en jockey som rider så bra som han gör. Att få vinna två av de största loppen i Skandinavien är helt otroligt, sa en lycklig tränare.

Slutar inte på topp
Brownie ägs av en trogen ägare i Olsens stall, Lone Kaj-Nielsen.
- Det är fullständigt egalt vad hästen gör från nu. Hästen har gjort vad den ska. Men vi satsar vidare då Brownie har mycket att ge, summerade Bent Olsen.
Tvåa Silver Ocean som vann Pramms i förrfjol. Trea Gunvald som höll bra efter sitt utvändiga lopp.
Storfavoriten Hurricane Red hamnade sist i starten och sågs aldrig till i loppet.

Offensiv i Jägersro Sprint
Kvällens andra storlopp var Jägersro Sprint över 1200 meter med 200 000 kronor i förstapris.
Martin Rodriguez red offensivt med åttaårige Spykes Bay som knäckte ledaren och höll undan knappt före snabbt uppdykande Beat Baby.
Jägersros Vanja Sandrup tränar vinnaren som får stort plus i kanten för den starka insatsen.
Lennart Reuterskiöld Jr har en derbykandidat i Storm Ocean som överraskade i Vårlöpning över 2 200 meter. En 17-oddsare på vinnarspelet. I segersadeln satt Oliver Wilson.

Mikael Wikner, Kanal 75


För andra året i rad sponsras Elitloppet med ett flyg från USA. Vi niotiden på tisdagsmorgonen taxade planet, en Boeing 777, in på ..


För andra året i rad sponsras Elitloppet med ett flyg från USA. Vi niotiden på tisdagsmorgonen taxade planet, en Boeing 777, in på Landvetters flygplats efter en resa som enligt rapporterna hade gått lugnt till väga för både människor och djur.
Tidningen Travronden direktsände när de sju hästarna – sex tävlingshästar och en så kallad outrider – lastades av efter resan som tog lite drygt sju timmar.
Resolve - Åke Svanstedts tvåa i Elitloppet i fjol – gjorde resan för andra gången.
Övriga tävlingshästar som fanns ombord var Non Stick, Jato och Tech Titan från Åke Svanstedts stall. Jimmy William (Jimmy Takter), Dupree (Marcus Melander) samt Mountain of Love (köpt till Sverige och ska gå i Björn Goops träning).
 

Kanal 75


Inte sedan järnladyn Moni Maker pulveriserade motståndet 1998 har det blivit amerikansk seger i Elitloppet. H.P.Paque (-02), Mr Muscleman (-07) och A..

Inte sedan järnladyn Moni Maker pulveriserade motståndet 1998 har det blivit amerikansk seger i Elitloppet. H.P.Paque (-02), Mr Muscleman (-07) och Archa Madness (-12, -13) bjöd visserligen publiken på spektakulära shower, men precis som Resolve (V75-3) förra året  fick de återvända hem till USA med hedervärda andraplatser. I år kan segertorkan vara över för den stora travnationen i väster. Resolve ska än en gång kasta sig in i tungviktsmatchen på Solvalla.
- Förra året visste vi inte hur hästen skulle stå sig i europeisk konkurens men han stod sig bra, så nu vet vi att loppen här är lika hårda som i Europa. Då var det Nuncio som var jättebra. Nu är det Bold Eagle som är enastående bra. Men för oss var det ändå mer ovisst förra året. Nu vet vi mer hur hästen räcker till, säger Resolves tränare Åke Svanstedt.

Många som vill prata på stallbacken
Med flera svenska tränarchampionat bakom sig flyttade Åke Svanstedt tillsammans med frun Sarah och sönderna, Erik och Jonas, till USA 2013. Där har framgångarna fortsatt för ”grön kusk” och nu återvänder han för andra gången sedan flytten till elitloppshelgen på Solvalla.
- Hästarna landar under tisdagen och jag och Sarah kommer på onsdag. Grabbarna får vara hemma. Sarah ska jobba och vara med och sela så det var lugnast att ordna barnvakt, säger Svanstedt och skrattar.
Han har vunnit Elitloppet två gånger tidigare, med Gidde Palema 2004 och med Torvald Palema 2009.
- Det är kul att komma tillbaka och få träffa många man känner. Det tar lång tid att gå över stallbacken. När man dessutom har en bra häst är det ännu roligare.

Respekt för Bold Eagle
Franske fenomenet Bold Eagle är den stora favoriten i årets upplaga av Elitloppet. Resolve står i främre ledet bland utmanarna. I fjol följde han upp andraplatsen på Solvalla med flera tunga titlar i USA. Bland annat tog han hem International Trot, ofta kallat VM-loppet, på världsrekord. I år har han bara gjort en start och då grejade sin elitloppsbiljett genom att krossa den övriga nordamerikanska eliten i Arthur J. Cutler Memorial.
- Han gjorde ett bra lopp. Han kändes stark och gick bra ända in i mål. Jag hoppas att han har gått framåt ytterligare med den starten. Han har i alla fall tränat på bra här hemma och allt är som det ska vara.
Hur ser du på motståndet i Elitloppet i år jämfört med i fjol?
- Det är alltid tufft motstånd i Elitloppet men i år ser det på förhand ut som att Bold Eagle är outstanding. Det kan mycket väl bli han som vinner, men vi kommer för att tävla och Bold Eagle har väl aldrig tävlat i två heat samma dag? frågar sig Svanstedt retoriskt.
Inte heller har Bold Eagle startat över kort distans och han har aldrig tävlat i jänkarvagn vilket hans motståndare kommer att göra på söndag. Det senare är emellertid inget som Åke Svanstedt lägger någon vikt vid.
- Det är vad som finns mellan skalmarna som räknas, inte vad man har för vagn. Det är mer kusken som blir exalterad första gången man hänger på en jänkarvagn och då kanske hästen känner det och presterar mer. Vagnen i sig gör ingen skillnad alls.

Gynnas av två heat
Resolve och Bold Eagle får känna på varandra redan i försöket. Kretsen kring fransosen jublade när de drog startspår fem. I Resolves läger vad det mer dämpat efter att hästen tilldelats åttondespåret.
- Det är det sämsta spår man kan få. Man är så beroende av vad de andra gör när man har åttonde. Om man kör från start får man offra otroligt mycket för att komma fram utvändigt om ledaren så det är inte att tänka på. Men vi får köra och se vad som händer.
Resolve kommer precis som i fjol att tävla utan skor på hovarna redan i försöket och till skillnad från Bold Eagle har han visat att han kan leverera topprestationer två gånger samma dag. Tar han sig vidare från försöket talar mycket för att han till och med är bättre i finalen.
- I vanliga fall brukar jag ge honom en halvtuff värmning. Han kräver det för att vara på topp i loppen. Men det kan man inte göra om man förväntar sig att han ska gå två heat samma dag. Blir det två lopp är det i alla fall inte negativt för honom...
Hur stort skulle det vara att få vända upp för segerdefilering framför elitloppspubliken ännu en gång?
- Enormt...det skulle vara helt enorm.

Ola Johansson, Kanal 75


Jägersro galopp bjuder in till en högklassig kväll på tisdagen där Pramms Memorial med 700 000 kronor till vinnaren är kronan p&a..


Jägersro galopp bjuder in till en högklassig kväll på tisdagen där Pramms Memorial med 700 000 kronor till vinnaren är kronan på verket. Ett lopp som går som V64:ans tredje avdelning.
Favorit blir fjolårsvinnaren Hurricane Red. Träningsrundorna har varit bra och hemmatränaren Lennart Reuterskiöld Jr låter nöjd
- Jag tror snarast att det är en fördel för min häst att han gör årsdebut. Jag är i alla fall väldigt nöjd med honom.
Gunvald, döpt efter travtränare Tomas Malmqvists hund, var tvåa efter Brownie (Skandinaviens högst handikappade häst) i sin årsdebut.
- Gunvald är inte någon träningsnarkoman och han ska vara betydligt bättre nu, säger Fredrik Reuterskiöld.

”Ett skarpare jobb”
Efter det loppet är alltså Gunvald, som nu gör sin första säsong mot den äldre eliten, rejält framsatt.
I det sista finslipande jobbet inför Pramms såg Gunvald också lysande ut när han sparrades av Breakdancer.
- Jag klockade honom 800 meter och han gick tre sekunder snabbare nu än motsvarande jobb inför årsdebuten. Så det var ett skarpare jobb. Han fick ett ”preplöp” och att skarpare jobb och han har tagit det på ett bra sätt.

Hurricane – en tuffing
Men det är tufft för en nybliven fyraåring att match den äldre eliten. Och mycket värre motståndare än Hurricane Red från grannstallet finns inte.
Hurricane Red är en tuff individ, han är hingst och han börjar förstå det menar tränaren.
- Samtidigt är det något som gör vissa individer speciellt bra. säger Lennart Reuterskiöld Jr.
Men ”Junior” har också Mrs Loreen till start i Pramms. Rent matematiskt är hon bara ett halvt kilo sämre än Hurricane Red.
- Hon gick ut och vann på ett övertygande sätt och vi bestämde oss för att anmäla henne. Hon fick 91 efter den starten och med stolättnad på 1,5 kilo borde det betyda 92,5 och då är hon bara ett halvt kilo bakom.
Lite ovanligt blad tränareliten är annars att ”Junior” rider själv. Och han sticker inte under stol med att han gillar det:
- Det är fruktansvärt roligt fortfarande. Sen tror jag att jag kan känna hur hästarna känns, att de är fräscha i kroppen.
Tankarna inför Pramms?
- Det är alltid ett tufft lopp, men jag skulle inte vilja byta mina hästar mot några andra.

Svensk galopp


Propulsion kan vara hästen det kommer att svänga mest om i årets upplaga av Elitloppet. Popgruppen Eskobar från Åkersberga strax nor..


Propulsion kan vara hästen det kommer att svänga mest om i årets upplaga av Elitloppet.
Popgruppen Eskobar från Åkersberga strax norr om Stockholm, har lite försänkningar i travsporten och bandet har nu utsett sexårige Propulsion till sin speciella favorit i Elitloppet på Solvalla på söndagen.
Eskobar är noga med att påpeka att låten Propulsion inte handlar om hästen. Men namnet lät bra och hästen framträder i videon.
Eskobar i ett pressutskick:
”Frederik Zäll, gitarrist i bandet, har varit på många hästkapplöpningsbanor under sina dagar, främst på grund av hans fars massiva intresse och verksamhet i sporten, bland annat som ägare till Lass Drop. Det var en av de stora anledningarna till att vi var väldigt glada när en vän till vår trummis Joacim frågade om vi kanske kunde hjälpa dem med en låt för att hylla deras häst Propulsion”.

Ingår i stalltrio
Propulsion (drivkraft på engelska) är en av Solvallatränaren Daniel Redéns tre hästar i Elitloppet på söndagen. Delicious U.S. och In Vain Sund är de andra två.
Låten Propulsion finns tillgänglig på Spotify, Apple Music/iTunes och Youtube.

Mikael Wikner, Kanal 75


Ulf Ohlsson vann nio lopp och fortsatte sin totala dominans under veckan som gick. Dessutom blev han i fredags historiens åttonde svenske travkusk att n&a..

Ulf Ohlsson vann nio lopp och fortsatte sin totala dominans under veckan som gick. Dessutom blev han i fredags historiens åttonde svenske travkusk att nå milstolpen 5 000 segrar. Den här veckan kan han skriva historia på nytt. På söndag kör han uppstickaren D.D.’s Hitman i Elitloppet på Solvalla.

Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 125-106-74
2. Örjan Kihlström, Solvalla, 87-75-58
3. Jorma Kontio, Solvalla, 71-45-51
4. Peter Untersteiner, Halmstad, 57-49-45
5. Björn Goop, Färjestad, 57-39-27
6. Carl Johan Jepson, Färjestad, 55-58-44
7. Johan Untersteiner, Halmstad, 55-34-40
8. Christoffer Eriksson, Jägersro, 53-47-35
9. Stefan Söderkvist, Åby, 50-41-32
10. Ulf Eriksson, Bollnäs, 46-35-32
11. Kim Eriksson, Mantorp, 43-26-35
12. Claes Sjöström, Solvalla, 42-35-28
13. Johnny Takter, Jägersro, 41-35-28
14. Erik Adielsson, Solvalla 40-44-23
15. Kaj Widell, Solvalla, 39-35-25
Siffror till och med 21 maj

Ola Johansson, Kanal 75


1. Up And Quick - FrankrikeKön: hingstÅlder: 9 årTränare: Franck Leblanc, FrankrikeKusk: Franck NivardÄgare: Ecuire Quick Star Rekord..

1. Up And Quick - Frankrike

Kön: hingst
Ålder: 9 år
Tränare: Franck Leblanc, Frankrike
Kusk: Franck Nivard
Ägare: Ecuire Quick Star
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 19 425 650 kronor
Segerprocent: 24
Största seger: Prix d’Amerique, Vincennes 2015

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Ärrad kämpe som tillhört den franska toppen i många år och vunnit både Prix d’Amerique och Prix de France. Ådrog sig en allvarlig skada under det franska vintermeetinget förra vintern men har efter lång konvalescens tagit sig tillbaka till Europaeliten. Visade att han kommer till Solvalla i toppslag när han senast vann Criterium de Vitesse de Basse Normandie i utklassningsstil på löpningsrekordet 1.09,4.

2. Twister Bi - Italien

Kön: hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Jerry Riordan, Halmstad
Kusk: Christoffer Eriksson
Ägare: Pasquale Ciccarelli
Rekord: 1.09,5
Insprungna pengar: 2 872 055 kronor
Segerprocent: 43
Största seger: Seinäjoki Race, Seinäjoki 2017

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 7
Form: 8

Kommentar: Högkapabelt yrväder som började tävla som tvååring i hemlandet Italien och flyttades året därpå till Sverige. Har börjat tygla sitt humör och utvecklats kraftigt senaste halvåret. Vann i vintras ett större femåringslopp i Paris. Har fortsatt att leverera utomlands och tog sin hittills största seger i Seinäjoki Race i april.

3. Propulsion - Sverige

Kön: hingst
Ålder: 6
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Kusk: Johan Untersteiner
Ägare: Stall Zet
Rekord: 1.08,9
Insprungna pengar: 7 282 195 kronor
Segerprocent: 48
Största seger: Finlandia-Ajo, Vermo 2016

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 9
Startsnabbhet: 7
Form: 8

Kommentar: Fjolårets komet på den nordiska travhimlen sedan han köpts från USA 2015. Spurtade in som fyra i Elitloppet och vann tre miljonlopp under säsongen. Tillbringade vintern i Frankrike och lyckades trots en strulig uppladdning bli fyra i Prix d’Amerique. Lämnade ett litet frågetecken för formen när han genrepade i Finlandia-Ajo och som blytung favorit fick nöja sig med andraplatsen.

4. Nuncio - Sverige

Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Kusk: Örjan Kihlström
Ägare: Stall T.Z. (Stefan Melander)
Rekord: 1.08,7
Insprungna pengar: 27 948 230 kronor
Segerprocent: 70
Största seger: Elitloppet, Solvalla 2016

Egenskaper
Styrka: 10
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 7

Kommentar: Hårdnackad världsartist som endast missat pallen en gång på 56 starter. Köptes av Stefan Melander som ettåring och tillhörde kulltoppen i USA innan han 2015 fortsatte karriären i Sverige. Krossade motståndet i Elitloppet förra året och gick obesegrad genom säsongen. Räds inget motstånd i världen men har inte stått att känna igen på slutet och kommer till start omgärdad av frågetecken.

5. In Vain Sund - Sverige

Kön: hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Kusk: Erik Adielsson
Ägare: Stall Zet
Rekord: 1.09,7
Insprungna pengar: 3 243 197 kronor
Segerprocent: 24
Största seger: Prix de Croix, Vincennes 2017

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 7
Form: 8

Kommentar: Gedigen fighter som stångats i kulltoppen sedan treåringssäsongen. Knep i höstas tredjeplatsen i Europaderbyt på Vincennes i Paris dit han återvände i vintras och vann femåringsloppet Prix de Croix före bland andra Bold Eagles baneman Traders. Spurtade i sin senaste start in som etta i Copenhagen Cup men diskvalificerades för att ha tagit några felsteg strax före mållinjen.

6. Timoko - Frankrike

Kön: hingst
Ålder: 10
Tränare: Richard Westerink, Frankrike
Kusk: Björn Goop
Ägare: Richard Westerink
Rekord: 1.09,1
Insprungna pengar: 44 173 058 kronor
Segerprocent: 34
Största seger: Elitloppet, Solvalla 2014

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 8
Startsnabbhet: 9
Form: 8

Kommentar: Outtröttlig fransk fantom som vann Elitloppet 2014. Har tampats med världseliten hela sin karriär och blev i vintras Frankrikes vinstrikaste häst genom tiderna. Gör femte starten i Elitloppet och fick biljetten av Solvalla efter att i mars ha vunnit Frankrikes största sprinterlopp, Criterium de Vitesse, på löpningsrekord. Kommer närmast från start i ”Italiens elitlopp” Lotterian där han efter seger i försöket tröttnade utvändigt om ledaren i finalen.

7. Dante Boko - Sverige

Kön: valack
Ålder: 7 år
Tränare: Lutfi Kolgjini, Jägersro
Kusk: Adrian Kolgjini
Ägare: Stall Be the Best
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 5 672 776 kronor
Segerprocent: 29
Största seger: Sweden Cup, Solvalla 2016

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 7
Startsnabbhet: 6
Form: 10

Kommentar: Fartfylld tuffing med få övermän de dagar formen står i zenit. Fick sitt stora genombrott när han som femåring tjänade en miljon på fyra starter på fransk mark. Återkom till Sverige under elitloppshelgen i fjol och spurtade hem försök och final i Sweden Cup. Genrepade med att dundra hem en gulddivision i överlägsen stil och gav kvitto på att han på nytt har hittat storformen efter en vinter i Frankrike.

8. Elian Web - Finland

Kön: valack
Ålder: 5 år
Tränare: Katja Melkko, Finland
Kusk: Janne Soronen
Ägare: Talli Webbie
Rekord: 1.10,2
Insprungna pengar: 3 551 213 kronor
Segerprocent: 63
Största seger: Finskt Travderby, Vermo 2016

Egenskaper
Styrka: 6
Speed: 7
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Finsk derbyvinnare som kommer att lyftas fram av en månghövdad skara blåvita travfans. Har precis börjat ta sina första nappatag med eliten och satte färg på Finlandia-Ajo när han bombade till ledningen från spår åtta bakom startbilen och sedan höll starkt till fjärdeplatsen.

Ola Johansson, Kanal 75


1. Spring Erom - SverigeKön: hingstÅlder: 12 årTränare: Dan Widegren, HalmstadKusk: Christoffer ErikssonÄgare: Stall Sten Nilsson ABR..

1. Spring Erom - Sverige

Kön: hingst
Ålder: 12 år
Tränare: Dan Widegren, Halmstad
Kusk: Christoffer Eriksson
Ägare: Stall Sten Nilsson AB
Rekord: 1.10,4
Insprungna pengar: 7 583 341 kronor
Segerprocent: 32
Största seger: Frances Bulwarks lopp, Solvalla 2012

Egenskaper

Styrka: 7
Speed: 6
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Pigg ålderman som under sitt sista år på tävlingsbanan toppar en fantastisk karriär med start i Elitloppet. Tillhörde kulltoppen redan som unghäst och skördade under flera säsonger stora framgångar för tränaren Håkan Olofsson. Har på ålderns höst fått en nytändning hos Dan Widegren och sprang sin snabbaste tid i karriären när han via överlägsen spetsseger på 1.10,4 i Algot Scotts Minne blev historiens första tolvåring att ta sig till Elitloppet.

2. D.D.’s Hitman - Finland

Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Petri Puro, Halmstad
Kusk: Ulf Ohlsson
Ägare: Reima Kuisla Stables Oy
Rekord: 1.09,7
Insprungna pengar: 2 724 569 kronor
Segerprocent: 27
Största seger: Finlandia-Ajo, Vermo 2017

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 6
Form: 10

Kommentar: USA-född uppstickare som i år tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen och gått från silverdivisionen till Elitloppet via imponerande seger i Finlandia-Ajo. Kände under sin första säsong i Sverige på motståndet i den absoluta eliten ett par gånger och överraskade bland annat som trea i Sundsvall Open Trot. Har det mesta utom den blixtrande startsnabbheten.

3. Delicious U.S. - Sverige

Kön: sto
Ålder: 8 år
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Kusk: Örjan Kihlström
Ägare: Stall Zet
Rekord: 1.08,6
Insprungna pengar: 6 446 572 kronor
Segerprocent: 52
Största seger: Sundsvall Open Trot, Bergsåker 2015

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Litet men oerhört kvickfotat sto med enorma fartresurser. Trea i Elitloppet 2014 och innehavare av två världsrekord satta 2015, då hon också blev den snabbaste travaren i Europa genom tiderna. Har till och från tampats med sjukdom och krämpor men rest sig och kommit tillbaka till toppen. Kommer till start med 13 raka segrar - Sveriges och elitloppsfältets längsta segerrad.

4. Tjacko Zaz - Sverige

Kön: valack
Ålder: 5 år
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Kusk: John Campbell
Ägare: Kings Arms i Avesta AB
Rekord: 1.09,5
Insprungna pengar: 970 381 kronor
Segerprocent: 29
Största seger: Bronsdivisionens final, Solvalla 2016

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Snabbast i Sverige i år och den stora jokern i elitloppsleken. Radade upp segrar i vintras och imponerade väldeliga när han efter fyra månaders tävlingsuppehåll årsdebuterade med 1.09,5 i silverdivisionen. Kvick bakom startbilsvingen och med en utvecklingskurva som pekar rakt upp. Har tjänat i särklass minst pengar av samtliga deltagare och får nu sitt riktiga elddop.

5. Bold Eagle - Frankrike

Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Sebastien Guarato, Frankrike
Kusk: Franck Nivard
Ägare: Ecurie Pierre Pilarski
Rekord: 1.10,1
Insprungna pengar: 31 194 709 kronor
Segerprocent: 87
Största seger: Prix d’Amerique, Vincennes 2016 och 2017

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 10
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Fransk kejsare med bottenlös styrka och brutal speed. Fick sin rosa biljett av Solvalla sedan han i januari vunnit Prix d’Amerique för andra året i rad. Följde upp med segrar i Prix de France och Prix de Paris och blev därmed den förste att ta hem ”Triple Couronne” på 41 år. Visade prov på fin startsnabbhet i genrepet där han spetsade och vann mycket enkelt.  Har aldrig tidigare tävlat över distanser kortare än 2 100 meter men bär favoritskapet och kan bli först, sedan Varenne (2002), med att vinna Prix d’Amerique och Elitloppet samma år.

6. Cruzado Dela Noche - Sverige

Kön: hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Kusk: Björn Goop
Ägare: Stall Courant AB
Rekord: 1.09,5
Insprungna pengar: 4 900 971 kronor
Segerprocent: 30
Största seger: Grosser Preis von Deutschland, Hamburg 2016

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 7
Startsnabbhet: 6
Form: 9

Kommentar: Stark jänkare som gjorde bra ifrån sig i unghästcirkusen på andra sidan Atlanten utan att tillhöra den absoluta toppen. Klev i fjol in i den europeiska fyraåringseliten och demonstrerade sin styrka och krigsmoral när han trots ett omöjligt lopp tuggade ner motståndet i Grosser Preis von Deutschland. Har i år tagit ett steg till i utvecklingen och fick sin elitloppsbiljett sedan han tagit hem Copenhagen Cup från positionen utvändigt om ledaren.

7. Takethem - Danmark

Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Steen Juul, Danmark
Kusk: Steen Juul
Ägare: Takethem I/S
Rekord: 1.10,5
Insprungna pengar: 2 430 669 kronor
Segerprocent: 41
Största seger: Danskt Travderby, Charlottenlund 2013

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 8

Kommentar: V75-härdad dansk som vann silverdivisionens final under fjolårets elitloppshelg. Komplett med både startsnabbhet och styrka och understödd av Danmarks flerfaldige tränarchampion Steen Juul. Har nyligen börjat stångas i den absoluta eliten och var nära att bryta Delicious U.S. segersvit i årsdebuten. Gjorde trots en blygsam placering i Copenhagen Cup en så stark insats att Solvalla gav honom elitloppsbiljetten.

8. Resolve - USA

Kön: hingst
Ålder: 6
Tränare: Åke Svanstedt, USA
Kusk: Åke Svanstedt
Ägare: Hans Enggren
Rekord: 1.08,4
Insprungna pengar: 20 837 618 kronor
Segerprocent: 29
Största seger: International Trot (VM-loppet), Yonkers 2016

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Stenhård amerikan som spurtade ursinnigt till andraplatsen i Elitloppet i fjol. Radade därefter upp topprestationer i USA och Kanada och krönte en strålande säsong med seger på världsrekord i VM-loppet i New York. Visade att han blir en maktfaktor även i år när han i årsdebuten krossade motståndet i det amerikanska elitloppskvalet. Körs och tränas av Sveriges flerfaldige tränarchampion Åke Svanstedt som återvänder till Solvalla i jakt på sin tredje elitloppsseger.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se