Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Matchen Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot

De senaste travnyheterna


Placering. Häst – kusk (tränare) odds20173. Lionel – Matthieu Abrivard (Daniel Redén) 894. Propulsion – Örjan Kihlstr&ou..

Placering. Häst – kusk (tränare) odds

2017
3. Lionel – Matthieu Abrivard (Daniel Redén) 89
4. Propulsion – Örjan Kihlström (Daniel Redén) 123
6. Call Me Keeper – Pierre Vercreusse (Daniel Redén) 490
Opl. Treasure Kronos – Christoffer Eriksson (Jerry Riordan) 1020
Opl. Oasis Bi – Johnny Takter (Stefan P Pettersson) 750
Opl. Wild Honey – Gabriele Gelormini (Daniel Redén) 474

2016
3. Oasis Bi – Pierre Vercruysse (Stefan P Pettersson) 660
Opl. Mosaique Face – Lutfi Kolgjini (Lutfi Kolgjini) 570

2015
Opl. Mosaique Face – Pierre Vercruysse (Lutfi Kolgini) 380
Opl. Tumble Dust – Joseph Verbeeck (Tomas Malmqvist) 270
Opl. Kadett C.D. – Robert Bergh (Robert Bergh) 820

2014
1. Maharajah – Örjan Kihlström (Stefan Hultman) 97

2013
Opl. Raja Mirchi – Lutfi Kolgjini (Lutfi Kolgjini) 88
Opl. Maharajah – Örjan Kihlström (Stefan Hultman) 58
Opl. Quarcio du Chene – Björn Goop (Björn Goop) 540

2012
4. Maharajah – Örjan Kihlström (Stefan Hultman) 44
Opl. Noras Bean – Stefan Söderkvist (Ulf Stenströmer) 680
Opl. Iceland – Björn Goop (Stefan Melander)

2011
2. Maharajah – Örjan Kihlström (Stefan Hultman) 29

2010
Opl. Opal Viking – Jorma Kontio (Nils Enqvist) 420

2009
5. Opal Viking – Jorma Kontio (Nils Enqvist) 93
Opl. Triton Sund – Örjan Kihlström (Stefan Hultman) 130

2008
2 Opal Viking – Jorma Kontio (Nils Enqvist) 940
Opl. Super Light – Jörgen Westholm (Jörgen Westholm) 610
Opl. Going Kronos – Lutfi Kolgjini (Lutfi Kolgjini) 410

Robin Johansson, Kanal 75


Robert Bergh har chans att ta sin tredje raka titel och Avanti-statyett (bilden) som Årets tränare och ställs bland annat mot Johan Untersteiner..

Robert Bergh har chans att ta sin tredje raka titel och Avanti-statyett (bilden) som Årets tränare och ställs bland annat mot Johan Untersteiner, som även är nominerad till Årets kusk. Tar Johan dubbeln kopierar han Olle Goop som valdes till både Årets tränare och Årets kusk 1997, Stig H Johansson som upprepade bedriften 2000 och Åke Svanstedt 2011.

De nominerade är:

Årets Tränare
Robert Bergh, Åby
Timo Nurmos, Solvalla
Jerry Riordan, Halmstad
Johan Untersteiner, Halmstad

Årets Kusk
Christoffer Eriksson, Jägersro
Jorma Kontio, Solvalla
Ulf Ohlsson. Solvalla
Johan Untersteiner, Halmstad

Fler priser på Hästgalan
På Hästgalan utdelas även ett antal andra priser och utmärkelser:
• Helen Anns Pris: utdelas till en framgångsrik kvinna inom travsporten
• Jim Fricks Pris: Utdelas till en ung och lovande professionell travtränare
• Svensk Travsports Montépris: kan tilldelas en tränare, häst, ryttare, ägare, skötare, ledare, en förening eller travbana som gjort något stort inom sporten eller bidragit till satsningar och utveckling av montésporten.
• Stig H:s skötarstipendium: Det ena stipendiet riktas till en hästskötare vars passhästar nått stora framgångar under det senaste året. Det andra stipendiet är avsett för hästskötare som under många år visat stor fallenhet och stort engagemang i sitt arbete.
• Årets Uppfödarbragd: Ett pris för framgångsrik uppfödargärning, som under året uppnått ett exceptionellt resultat i något avseende.
• Svensk Travsports hedersambassadör: Detta pris delas ut till någon som har gjort travsporten en stor tjänst i sin livsgärning och fortfarande gör det.

Pressinformation från SHK, Svensk Travsport och ATG


Var det tidernas främsta prestation av en travare med sadel som publiken på Vincennes fick njuta av på söndagen?Philippe Allaire-trän..

Var det tidernas främsta prestation av en travare med sadel som publiken på Vincennes fick njuta av på söndagen?
Philippe Allaire-tränade Traders hängde av motståndarna och krossade löpningsrekordet i världens största montélopp Prix de Cornulier.
Detta efter att ha gjort allting på egen hand.
Ridande Yoann Leborgeois kom tidigt till ledningen och nådde första 1 200 meterna på visserligen snabba, men inte anmärkningsvärda 1.12,3.
Sedan började den hiskeliga uppvisningen. Nästa kilometer travades i 1.09-fart, något som knappast lär ha skådats i den fruktade uppförsbacken på Vincennes.
De två övriga favoriterna Draft Life och Bilibili var de enda som orkade följa någorlunda medan klungan i ett nafs hängdes av med 50-talet meter.
Över upploppet tröt krafterna en aning för tättrion, men inte mer än att Traders kunde stega undan på makalösa 1.11,3/2 700 meter, en putsning av löpningsrekordet med hela sju tiondelar.

Nej till Prix d’Amerique
Första gången tävlandes utan skor på alla hovarna fick den italienskfödde sexåringen därmed sin riktigt stora fullträff i en karriär där han för sulky visat skyhög kapacitet, men ofta galopperat bort sig.
- Vi hade fokuserat helt på det här loppet. Taktiken var att gå maximalt i uppförsbacken för att se om de andra kunde hänga med, förklarade en nöjd Philippe Allaire för facktidningen Paris Turf efter loppet och svarade också nej på frågan om Traders ska vara med i Frankrikes största sulkylopp Prix d’Amerique om en vecka.
Segern var värd motsvarande tre miljoner svenska kronor.
Draft Life blev tvåa och totofavoriten Bilibili trea.
Björn Goop-tränade Reckless slutade utanför prispengarna då han skar mållinjen som tia på tiden 1.13,1.

Robin Johansson, Kanal 75


Fyra raka andrapris. Den tidigare orubblige franske travkejsaren hade aldrig förlorat två lopp i rad inför årets vintermeeting.Plötsl..


Fyra raka andrapris.
Den tidigare orubblige franske travkejsaren hade aldrig förlorat två lopp i rad inför årets vintermeeting.
Plötsligt framstår den oövervinnerlige Bold Eagle som en ”vanlig” elithäst.
En sådan som kan vinna när han är i toppform och får rätt resa.
Inte den travfantom som leker med övriga världseliten var han än visar sig.
Men tränaren Sebastien Guarato har inte tappat tron Frankrikes nationalklenod.
Om en vecka ska Bold Eagle försvara sina två raka segrar i Prix d’Amerique mot den
fruktade utmanarduon från norr, Timo Nurmos Readly Express och Daniel Redéns Propulsion.
Receptet blir att lägga om träningen och gjuta mod i ny miljö, vid Atlantkusten.
- Mitt viktigaste jobb nu är att jobba med honom mentalt. Han är oerhört stark mentalt, annars hade han aldrig blivit så här bra. Men får han gå för länge utan rygg kan han tappa lite motivation. Det har hänt tidigare också, när han förlorade mot Traders. Då fick han också gå för tidigt.
- Men jag ska jobba med moralen, därför tänker jag åka till havet och ge honom lite annorlunda träning. Jag tror att det kommer att göra honom gott med lite nya intryck, förklarar Sebastien Guarato när vi besöker honom på träningsanläggningen i L'Aigle, två timmars bilresa väster om Paris, knappt två veckor innan det stora slaget.

”Tror fortfarande på honom”
För det är Prix d’Amerique som är loppet med stort L i Frankrike. Att Bold Eagle förlorat i genrepen kommer att vara glömt på ett ögonblick om han kan frälsa en travnation och ta sin tredje raka titel i världens tuffaste travlopp 28 januari. En prestation hans fenomenale fader Ready Cash gick bet på och ingen har klarat sedan legendariske Ourasi på 1980-talet.
- Jag tror fortfarande på honom, för han har inte haft perfekta förutsättningar den här vintern. Han hade en hovböld i början av vintern och fick strykas i Prix de Bretagne. Jag tror att han hade vunnit det loppet, för han var toppfin då. Sedan, i Prix du Bourbonnais, bjöd han Bird Parker på rygg hela vägen. Hade han kommit till ledningen i uppförsbacken hade Bird Parker fått gå utan rygg.
- I Prix de Bourgogne spurtade han jättebra, då var vi supernöjda med insatsen. Då var Propulsion i ledning och Bold Eagle fick gå i spåren.
- I Prix de Belgique såg allt bra ut i sista sväng, men han fick helt enkelt gå för länge utan rygg för att det skulle passa honom, så förklarar Guarato de tre andraprisen som (sedvanlig) storfavorit i uppladdningsloppen inför Prix d’Amerique.

Stor respekt för svenskarna
Men sista söndagen i januari ska Bold Eagle göra om det han gjort de två senaste åren och vara först i mål. Och taktiken är inget som Guarato håller hemligt.
- Strategin för Bold Eagle är att göra som i Prix de Bourgogne. En snabb start, hitta rygg på en av de tuffaste konkurrenterna, till exempel Propulsion. Någon som kan erbjuda draghjälp till sista sväng, så att han kan utnyttja sin explosivitet över upploppet.
- Med den typen av lopp är han extremt svårslagen.
Vad är din syn på de svenska utmanarna Readly Express och Propulsion?
- De är verkligen snabba. De klarar av Vincennes. De har alla kvalitéer. De kan vinna med rygglopp och de är tuffa nog att vinna från ledningen. Propulsion tror jag nog ändå är som bäst med ryggresa.

Täpper igen truten på tvivlarna
Faktum är att Bold Eagle denna gång inte kommer till Prix d’Amerique som självklar storfavorit. Istället förväntas oddsen bli tämligen jämna mellan hemmaidolen och de två hoten från norr.
- Vi har lite mindre press på oss, vilket kan vara bra. Man ska inte glömma att även om han har förlorat några lopp nu, så har inte varit sämre än tvåa och dessutom gjort bra lopp varje gång. Ja, förutom i Elitloppsfinalen, då han blev fyra. Men då fick han ta ut sig för mycket i försöket. Frånsett det är han alltid etta eller tvåa.
- Det går inte att begära seger varje gång. Han är en levande varelse, och det går inte att få maximal utdelning varje gång. Med lite klaff kan han mycket väl vinna både Prix d’Amérique och Prix de France. Då täpper vi igen truten på tvivlarna!
Vad kan du hälsa till alla svenskar som hoppas och tror på blågul seger i Prix d’Amerique?
- Vi har förlorat de senaste slagen, men vi har inte förlorat kriget, säger Sebastien Guarato.

Sofia Aronsson & Robin Johansson, Kanal 75


Det är Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) som utsett kandidaterna till Årets Häst. Svenska folket och SHK:s medlemmar står f&..

Det är Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) som utsett kandidaterna till Årets Häst. Svenska folket och SHK:s medlemmar står för 50 procent vardera av röstningen. Vem som blir Årets Häst avslöjas på Hästgalan fredagen den 23 februari på Stockholm Waterfront, då även vinnarna i övriga priskategorier presenteras.

Så här gör du för att rösta

Ring in eller rösta på nätet, aretshast.se, så kan du vinna förstapriset som är en VIP-resa för två till Elitloppet 2018.

Rösta på din favorit på:

099- 410 21 CYBER LANE
099- 410 22 PROPULSION
099- 410 23 READLY EXPRESS
099- 410 24 TWISTER BI

Kostnad 5,70 kr/samtal + ev trafikavgift. Röstningen pågår till och med den 23 februari klockan 20:00.

Kandidaterna till Årets Häst

CYBER LANE

Fyraårig valack efter Raja Mirchi - Sybaris Hanover
Ägare: Levaux AB
Tränare: Johan Untersteiner, Halmstad
Skötare: Ales Pavsic
Uppfödare: Prestera International AB, Lund
2017: 13 starter 10-0-0, 1.11,1ak, 6 935 500 kr

Meriter: Cyber Lane fick sin segerrad på nio raka bruten i början av juni, men kom tillbaka på bästa sätt. Han segrade i en stenhård Derbyfinal på tangerat löpningsrekord och tjänade där hela fyra miljoner kronor. Hästen följde upp detta med vinster i Breeders´ Crown-finalen samt Solvalla Grand Prix.

PROPULSION

Sexårig hingst efter Muscle Hill-Danae
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Skötare: Ellinor Wennebring
Uppfödare: Caldwell F V & Bluestone Farms LLC,USA
2017: 14 starter: 5-4-1, 1.11,8l, 1.08,1ak, 5 935 545 kr

Meriter: Propulsions största segrar under 2017 var i Hugo Åbergs Memorial på topptiden 1.08,1ak och Norrbottens Stora Pris. I den här hästens fall måste man även nämna några övriga placeringar, nämligen andraplatsen i Elitloppet samt fjärdepriset i Prix d'Amérique.

READLY EXPRESS

Femårig hingst efter Ready Cash-Caddie Dream
Ägare: Bro Byggnads AB
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Skötare: Inga Perk
Uppfödare: O. Carlsson Ekonomi AB & AB Lavec
2017: 6 starter: 6-0-0, 1.12,9l, 1.09,9am, 2 777 515 kr

Meriter: Readly Express matchades sparsamt under året men vann samtliga sina sex starter. Vinsterna i Jubileumspokalen och Axevallalöpningen togs dessutom på nya världsrekordnoteringar. Hästen segrade i Svenskt Mästerskap och Europamästerskapen för femåriga hästar och satte säsongspunkt med att vinna Prix Tenor de Baune på Vincennes.

TWISTER BI

Femårig hingst efter Varenne - Lorraine Bi
Ägare: Pasquale Ciccarelli
Tränare: Jerry Riordan, Halmstad
Skötare: Heli Tarrimaa
Uppfödare: Az Agr. Biasuzzi, Italien
2017: 13 starter: 5-2-3, 1.11,7l, 1.08,4ak, 9 895 533 kr

Meriter: Twister Bi har haft ett enastående år med VM-segern på Yonkers Raceway (nytt världsrekord) samt fullträffen i Oslo Grand Prix som huvudnummer. Hästen har även vunnit stora lopp som Jarlsbergs Grand Prix och Prix Etain Royal i finska Seinäjoki. Redan innan vintermeetinget inleddes i Frankrike hade han tjänat nästan tio miljoner kronor under 2017.

Årets Häst (år 2000-)

2000: Victory Tilly
2001: Scarlet Knight
2002: Victory Tilly
2003: Järvsöfaks
2004: Järvsöfaks
2005: Järvsöfaks
2006: Going Kronos
2007: Commander Crowe
2008: Commander Crowe
2009: Torvald Palema
2010: Iceland
2011: Brioni
2012: Sebastian K.
2013: Nahar
2014: Maharajah
2015: Delicious U.S.
2106: Nuncio

Robin Johansson, Kanal 75


SHK:s medlemmar röstar fram vinnarna som kommer hyllas med var sin statyett på Hästgalan i Stockholm fredagen den 23 februari. Namnen på d..


SHK:s medlemmar röstar fram vinnarna som kommer hyllas med var sin statyett på Hästgalan i Stockholm fredagen den 23 februari.
Namnen på de nominerade i sju priskategorier släpptes på fredagen. Kandidaterna till det finaste priset - Årets Häst - släpps på lördag, och till just det priset  kan svenska folket som vanligt med och rösta fram vinnaren.
På söndag offentliggörs namnen på de som kan bli Årets tränare och Årets kusk.


Nomineringarna till de sju första prisen:

Årets tvååring
Felicity Shagwell (André Eklundh, Åby)
Global Welcome (Svante Båth, Solvalla)
Maze Runner (Marcus Lindgren, Halmstad och Fredrik Steffensen, Åby)
Smokin Joe (Lutfi Kolgjini, Jägersro)

Årets treåring
Coin Perdu (Svante Båth, Solvalla)
Lucifer Lane (Thomas L Nilsson, Örebro)
Vamp Kronos (Jerry Riordan, Halmstad)
Villiam (Timo Nurmos, Solvalla)

Årets fyraåring
Cash Crowe (Petri Puro, Halmstad)
Cyber Lane (Johan Untersteiner, Halmstad)
Diamanten (Robert Bergh, Åby och Stig H Johansson, Solvalla)
Ultra Bright (Fredrik Persson, Kalmar)

Årets Äldre
Carabinieri (Peter Untersteiner, Halmstad)
Dante Boko (Lutfi Kolgjini, Jägersro)
Readly Express (Timo Nurmos, Solvalla)
Spring Erom (Dan Widegren, Halmstad)

Årets Sto
Cash Crowe (Petri Puro, Halmstad)
Super Ariel (Kennet Häggström, Solänget)
Ultra Bright (Fredrik Persson, Kalmar)
Vamp Kronos (Jerry Riordan, Halmstad)

Årets Kallblod
Järvsö Pegasus (Jan-Olov Persson, Hagmyren)
Månprinsen A.M. (Gunnar Melander, Dannero)
Tand Kraft (Jan-Olov Persson, Hagmyren)
Tekno Eld (Jan-Olov Persson, Hagmyren)

Årets komet
Kim Moberg, Solvalla
Johan A Nilsson, Örebro
Jennifer L Oscarsson, Åby
Nicklas Westerholm, Romme

Pressinfo från SHK, Svensk Travsport, ATG


En svensk häst finns med bland de 18 som gör upp i Prix de Cornulier, Björn Goops åttaårige hingst Reckless.Reckless är obesegra..

En svensk häst finns med bland de 18 som gör upp i Prix de Cornulier, Björn Goops åttaårige hingst Reckless.
Reckless är obesegrad under sadel efter två framtränande i monté. 11 november blev det seger tillsammans med Sofia Adolfsson i Eskilstuna och i senaste starten blev det vinst på Vincennes med Eric Raffin i sadeln. I Prix de Cornulier lånar Björn Goop ut sin fyrfaldiga miljonär till franske jockeyn Jean Yann Ricart.
Daniel Olsson är Frankrike-expert i ATG Live:
- Årets upplaga är vidöppet på förhand. Jag tror att vårt svenskhopp Reckless kan vara långt fram med ett maximalt lopp, han kan dyka upp bland de fem främsta. Det är stora frågetecken kring förhandsfavoriterna men min vinnare i loppet är Traders som vunnit två av tre starter under sadel och som nu för första gången kommer tävla barfota runt om i den här disciplinen.

Startlista
Prix du Cornulier
2700 meter
1. Catalogne - Mathieu Mottier
2. Bohemian Rhapsody - Camille Levesque
3. Clara du Pontseuil - Pierre Yves Verva
4. Be Mine de Houelle - Marie Bacsich
5. Reckless - Jean Yann Ricart (Björn Goop)
6. Vaquero du Mont - Paul Philippe Ploquin
7. Traders - Yoann Lebourgeois
8. Canadien d'Am - Franck Nivard
9. Alienor de Godrel - Damien Bonne
10. Draft Life - Eric Raffin
11. Ulka des Champs - Anthony Barrier
12. Cyprien des Bordes - Jean Loïc Claude Dersoir
13. Best Of Jets - Lolita Balayn
14. Udayama - Clément Frecelle
15. Athena de Vandel - Adrien Lamy
16. Bilibili - Alexandre Abrivard
17. Attentionally - David Thomain
18. Bellissima France - Matthieu Abrivard
Förstapris: drygt 3,1 miljoner kronor

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Per Nilsson hade ett toppår 2015 med 37 segrar på 337 starter och syntes en del på V75. Då 25 år och korad till Årets komet ..


Per Nilsson hade ett toppår 2015 med 37 segrar på 337 starter och syntes en del på V75.
Då 25 år och korad till Årets komet i Svensk travsport.
Nu ett par år äldre och med ny arbetsgivare och delvis nytt fokus. Som anställd i framgångsrike amatören Berne Gustafssons stall kommer träningsbiten i första hand. Förr gick det mycket ut på att, som han säger, ”jaga segrar”.
- Förut körde jag fler lopp och satsade på den biten. Inte för att jag inte får chanser i dag också men det har blivit lite mera fokus på hästarna i stallet och det flyter på bra tillsammans med Berne tycker jag.
Grand Slam 75 är det nya spelet på söndagarna sedan mars i fjol. I veckan står Färjestadstravet för värdskapet. Hemmabana för Berne Gustafsson och hans försteman Per Nilsson.
I fjol blev man segerrikaste amatörstall på banan. På söndag har man en häst till start på Grand Slam 75 vilket öppnar för Nilsson att gästkuska lite.
- Det är nog vår egen 9 Enjoy Avenue (GS75-7) som är bästa chansen. Ingen toppchans men han ska räknas i alla fall, säger han.
Nioårige valacken Enjoy Avenue är inte någon av de bättre hästarna i stallet men Per Nilsson gillar honom.
- Jag trivs med hästen och har vunnit sju lopp med honom. Det handlar om en gedigen häst som gör sitt varje gång. Han har haft en liten downperiod men var lite mera positiv i den senaste starten i alla fall och det kan vara dags för en seger.
Han var tvåa på hemmabanan i den senaste starten. Berätta.
- Han öppnar alltid dåligt och hamnade långt bak från början. Sandra Eriksson vann med någon där (Antonio America) som drog iväg i mitten av loppet.  Enjoy Avenue orkade inte riktigt fånga in den men avslutade riktigt bra.
Vad säger du om söndagens start?
- Det är ungefär samma hästar som han brukar möta. Så blir det lite körning från start brukar han vara gynnad av det och kan komma bra till slut. Jag tror inte att han är helt borta. Nionde är väl rätt bra ändå. Då är vi i andraspår och behöver inte leta position så mycket.
Är det någon av dina tre övriga uppsittningar som ska streckas tycker du?
- Jonas Hallstenssons 5 Thebigbangtheory (GS75-5) har varit borta och kanske behöver loppet men ska kanske med på en garderad kupong ändå. Han gjorde ett par bra lopp på Solvalla i fjol bland annat och är inte alls någon dålig häst. Det blir första gången jag kör den. Kanske skräll, jag vet inte.
Kissmeonceagain (GS75-4) körde du tre gånger på raken i slutet av fjolåret och vann med henne i början av november från ett liknande läge som söndagens.
- Det är den och Thebigbangtheory som kan skrälla. Kissme ska kanske med om man streckar på lite. Det här är en som har problem att hänga med i början men avslutar alltid bra om det varit lite tempo. Det måste dock köras lite från start för att hon ska komma in i matchen.
Vad tror du om 2018 för Team Berne med 16 hästar på listan?
- Vi har några fina hästar. Wellino Avenue fick ju en liten skada på ett gaffelband men är på gång och ska förhoppningsvis börja synas på V75 igen. Han kommer tillbaka till våren när banorna blir bra. En annan hann med att göra tre starter som treåring och vann två av dem. Global Unesco heter han. Jag är rätt säker på att det kommer att bli en fin häst.

Mikael Wikner, Kanal 75


Vid tävlingar på Jägersro 5 december testades Adrian Kolgjini positivt kör kokain. Påföljden bestämdes på onsdagen av..


Vid tävlingar på Jägersro 5 december testades Adrian Kolgjini positivt kör kokain. Påföljden bestämdes på onsdagen av Svensk Travsports disciplinnämnd.
Disciplinnämnden beslutade att döma Adrian Kolgjini till sex månaders avstängning. I ett pressmeddelande skriver man att avstängningen gäller fortsatt från 13 december 2017 och sex månader framåt, det vill säga till 12 juni 2018.
När det positiva testet uppmärksammades uttalade sig Adrian Kolgjini för tidningen Sulkysports nätupplaga och bedyrade att han var oskyldig.
- Jag hoppas alla förstår att jag aldrig skulle riskera att ödelägga min karriär med att hålla på med droger, sa Adrian Kolgjini och lämnade en förklaring till händelsen om att han kunde fått i sig drogen av misstag via en drink som kan ha spetsats med drogen ute på ett dansställe.

Inget fall med kokain tidigare
Svensk Travsport skriver att man började ta drogtester vid tävling 2008 och att det tas ungefär 500 slumpmässiga drogtest per år.
Något ärende med just kokain har inte förekommit tidigare.
”Däremot har det funnits ett med cannabis för cirka fem år sedan. Den personen dömdes då till tre månaders avstängning”, skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.
Minimistraffet för ett positivt drogtest är tre månaders avstängning. Nämnden har tittat på hur straffskalan ser ut i övriga samhället och där ses kokain som ett av de allvarligaste drogbrotten jämfört med till exempel cannabis och valde att gå på en liknande linje.
Disciplinnämndens beslut går att överklaga till Svensk Travsports överdomstol.

Kanal 75


Nästa helg är det dags för Prix d’Amerique i Paris med svensktoppar som Propulsion och Readly Express i huvudroller tillsammans med titelf&..


Nästa helg är det dags för Prix d’Amerique i Paris med svensktoppar som Propulsion och Readly Express i huvudroller tillsammans med titelförsvararen Bold Eagle.
Sjuårige Bird Parker är så här långt vintermeetingets mest framgångsrika häst med segrar i Prix de Belgique och Prix du Bourbonnais.
Philippe Allaire tränar Bird Parker som vann trekilometersloppet Harper Hanovers lopp 2016 på Solvalla. Någon repris blir det inte.
En häst för Elitloppet i maj är det inte heller efter som det går över kort distans.
I stället kan det bli så att Oslo-banan Bjerke drar den franska vinstlotten. Oslo Grand Prix körs andra veckan i juni. Över medeldistans.
Philippe Allaire sade efter söndagens seger att det kan bli tänkbart med en tripp till Oslo.
- Det här är så klart en jättebra nyhet för oss och något vi måste jobba på. Men det är länge till juni och mycket kan hända med hästarnas form, säger Bjerkes chef Arnlioth Heltberg.

Flyg från Frankrike
Bjerke har sedan flera år tillbaka ordnat flyg för utländska gäster från Paris. Ett flyg finns med i planen också i år till Oslo Grand Prix-dagen söndagen 10 juni.
- Det brukar vara plats till 12 hästar någonstans. Vi får inte några franska hästar hit utan det flyget så självfallet siktar vi på det i år också. Det finns ett antal hästar som är intressanta från Frankrike men får vi Bird Parker lär det ju bli nej från någon annan tränare i stället. Vi hoppas att vi får Aubrion du Gers igen som i fjol, om han är bra i år och tränaren Jean Michel Bazire vill, säger Arnlioth Heltberg.

”Elitloppet inte aktuellt”
Bird Parkers tränare Philippe Allaire säger till norska Trav og Galopp-Nytt att loppet i Oslo skulle vara passande.
- Elitloppet är inte aktuellt. Bird Parker är ingen sprinter. Oslo Grand Prix däremot är jag mer sugen på. Han är avelshingst och har hundra bokade ston så flygtransport är en nödvändighet, men 2 100 meter och ett lopp i mitten av juni är saker som påverkar i positiv riktning, säger Philippe Allaire till tgn.no.

Mikael Wikner, Kanal 75


När hemmaikonen och de två senaste årens vinnare Bold Eagle sviktat i genrepen har plötsligt två svenska hästar seglat ikapp n&..

När hemmaikonen och de två senaste årens vinnare Bold Eagle sviktat i genrepen har plötsligt två svenska hästar seglat ikapp när det gäller favoritskapet i världens tuffaste travlopp sista söndagen i januari.
Båda tränas på Solvalla.
Timo Nurmos Readly Express svarade för en hiskelig avslutning som trea efter avvaktande styrning i söndagens genrep Prix de Belgique.
Daniel Redén valde att vila sitt starkaste kort Propulsion efter segern i Prix de Bourgogne på nyårsafton.
- Jag tyckte att det var onödigt att riskera någonting när det är så nära stora finalen, säger Redén just tillbaka i stallet efter en värmning i snöyran på Solvalla.
- Hästen känns så bra som han kan nu. Att köra preparé med en häst som är i sådan form, och dessutom en sådan häst som Propulsion som alltid vill ut och kriga, det kändes inte rätt.
Fjolårets uppladdning gick inte enligt ritningarna då Propulsion blev tjock i ett bakben och fick strykas ur Prix de Belgique. Hästen kom till start i Prix d’Amerique utan att ha tävlat på drygt två månader och slutade fyra.
I år låter Redén betydligt mer nöjd med förberedelserna.
Kommer Propulsion att ha hundraprocentig form i Prix d’Amerique?
- Jag tror det.
Lika bra som då han blev Europas snabbaste travare genom tiderna i Hugo Åbergs Memorial i fjol?
- Ja, det är vad jag hoppas.

Inte orolig för Lionel
Vad gäller stallets två övriga deltagare låter det också positivt.
Fjolårets Prix d’Amerique-trea Lionel hängde inte med i svängarna i Belgique, men tränaren verkar betydligt mindre bekymrad än många andra.
- Det var inga fel alls på hästen. Det är många som varit kritiska till hans prestation, framförallt i Norge (där Lionel är född och ägs). Men loppet blev totalt iskallt kört för hans del. Han backades ut i rygg på Readly Express när det hade gått i 1.15-tempo. Han skulle ha sprungit med Readly som sprang 1.05 till slut, alla vet att Lionel inte är någon speedig häst. Lägg därtill att han tävlade med skor och sulor och skydd runt om.
- Hästen var jättepigg efter loppet. Jag är inte orolig för hans del. Det blir bra.

”Föra fram henne rejält”
Att 13-faldiga miljonärskan Wild Honey också slutade utanför prispengarna i söndags var heller ingen missräkning.
- Hon gjorde vad man kunde begära med tanke på att hon hade varit riktigt sjuk under julen. Hon behövde inte tömma sig max eftersom det var en trött häst framför, sedan att det inte var så mycket sparat var inte konstigt. Det där loppet har gjort gott för henne, det kommer att föra fram henne rejält.
Daniel Redén själv får packa resväskan under onsdagen. På torsdag tar han ”fakirplanet” till Paris och blir kvar fram till det stora slaget på Vincennes 28 januari.

Robin Johansson, Kanal 75


Fredrik Reuterskiöld har under lång tid varit en av landets dominerande galopptränare.2017 hade han 46 hästar i träning, vilka sprang ..

Fredrik Reuterskiöld har under lång tid varit en av landets dominerande galopptränare.
2017 hade han 46 hästar i träning, vilka sprang in 4,3 miljoner kronor.
Totalt under karriären har Reuterskiöld tränat in över 70 miljoner till sina hästägare.
Nu får han en helt annan roll inom sporten som vd för Svensk Galopp.
- Jag har varit tränare i 18 säsonger så det blir en stor omställning, givetvis. Samtidigt känns det väldigt spännande. När tjänsten lystes ut så tände jag och tänkte ”det är nu eller aldrig om man ska prova något annat”. Sedan har det varit en process som pågått under hösten och vintern.
Vad händer med ditt stall?
- Det blir ingen som tar över verksamheten, vi avveklar hela firman och hästarna är på väg ut till många olika tränare.
Hur känner du inför ditt nya jobb?
- Det känns väldigt bra. Det är mycket som blir helt nytt för mig och sådant jag måste lära mig, det blir förstås en utmaning. Samtidigt känner jag mig väldigt trygg i att jag kan galoppsporten. Det är en bra grund att ha gedigen kunskap om vår huvudverksamhet.
Vad är det första du kommer att ta tag i som vd?
- Det kan jag inte säga eftersom jag inte tillträtt ännu. Men det jag kan säga är att jag vill lyfta fram det viktigaste vi har inom sporten, nämligen hästägarna och de aktiva. Jag har massor av idéer hur man kan förbättra villkor och göra trivseln på banorna bättre för publiken.
- En annan sak är att det föds alldeles för få hästar i Sverige. Hälften mot var det låg för 20 år sedan. Vi måste få pusha nästa generation att vilja föda upp galopphästar. Först och främst genom att visa på hur roligt det är, men även att det går att göra som business.
Hur ser det ut inom svensk galoppsport om fem år?
- Då kommer Bro Park att vara en toppanläggning, för träning och tävling med faciliteter som är bra för hästägare, publik och aktiva. Sedan tror jag att vi kommit någonstans i Skåne och har en ny anläggning även där, antingen tillsammans med travsporten eller på egen hand. Dessutom måste banan i Göteborg utvecklas, där har det inte hänt något på 14 år. Jag tror att vi har bra prispengar att rida om samt en uppfödning som vänt uppåt, säger Fredrik Reuterskiöld.

Robin Johansson, Kanal 75


Claes Sjöström visar år efter år upp jämna och stabila resultat när det gäller segrar och inkörda pengar. Både s..


Claes Sjöström visar år efter år upp jämna och stabila resultat när det gäller segrar och inkörda pengar. Både som tränare och kusk. Men frågan är om han har fått en sådan här rivstart på ett nytt år som de senaste två veckorna har resulterat i. Fem segrar på 18 starter och nio av loppen bland de tre främsta är resultatet för stallets hästar vilket ger en segerprocent på 28 procent. Tillsammans med särbon Hanna Olofsson är han nyligen hemkommen efter en tre veckor lång semester i Australien. Det verkar ha gjort susen då även Hanna har firat stora framgångar efter hemkomsten och slog till med fyra segrar direkt i Grand Slam 75 i Boden.
- Det måste vara semestern som har gjort det. Vi får se till att åka oftare, säger Claes Sjöström och skrattar.
- Men skämt åsido, det känns bra och jag tycker att hästarna har gått bra även ett par månader innan jul när de startade.
Hur var Australien-semestern?
- Den var riktigt bra och kul att prova på en gång att göra en så lång resa. Vi var borta i tre veckor men hade nästan behövt en vecka till för att hinna med allt. Vi var bland annat i Melbourne och Sidney ett par dagar och gjorde även en kryssning runt Nya Zeeland med sex olika stopp. Det var trevligt.

”Gillar Jaguar Hill – nu med jänkarvagn”
I fjol hade han sitt bästa år som kusk och körde in närmare sju miljoner kronor och tog 104 segrar. När det gäller de egna stallet så ligger han stadigt varje år på mellan tre till tre och en halv miljon kronor i inkörda pengar. Solvalla-tränaren har 55 hästar i stallet och en av dem startar i onsdagens Super Jackpot på Bergsåker. Där kan en ensam vinnare ta hem 22 miljoner kronor enbart på åtta rätt. Jaguar Hill är favorit i den sjunde avdelningen efter två raka segrar och läget med innerspåret är perfekt eftersom han är startsnabb.
- Jaguar Hill (V86-7) är en häst jag gillar och han är ganska allround. Han började bra som treåring men gjorde sedan illa sig och var borta ett tag så det blev bara tre starter. Sedan blev fyraåringssäsongen lite delad med inte så många starter eftersom han blev förkyld under sommaren liksom hela stallet blev. Men sedan i starterna under hösten var han klart bra i flera av dem, säger Sjöström.
- Däremot var jag lite besviken på honom i Örebro i slutet av oktober då han inte var som han skulle. Vi hittade inga fel och han var inte riktigt i form den dagen. Han fick träna på ett par månader och har varit fin i två raka segrar efter uppehållet. Först från ledningen och senast fick han ett fint lopp.
- Hästen känns fortsatt fin och det är lagom avstånd mellan starterna nu. Läget är bra och han kan öppna snabbt men jag har dålig koll på hur snabba de andra är från början.
Är det aktuellt med några ändringar i balans och utrustning?
- Ja, jag har precis bestämt att vi kör med jänkarvagn för första gången. Det kan passa bra nu när det är kort distans och bra spår. Jag hoppas och tror att det ska ge bra effekt och att det kan göra några procent till. Det är klart att jag måste vara optimist och tro på min häst.

”Lincoln Lawyer en bättre chans”

Du kör även Lincoln Lawyer åt Håkan Wallberg i V86-inledningen. En häst du känner väl och har tagit flera segrar med. Chanserna där?
- Jag tycker att Lincoln Lawyer (V86-1) är en bättre chans än Jaguar Hill. Han har varit så jäkla rejäl och var riktigt bra som tvåa från dödens efter Angle of Attack senast i V75. Han har även varit bra flera gånger innan dess när jag har kört, bland annat när han vann i Gävle åkandes på en 1.12-tid. Sedan vann han ju även V75 för Björn Goop ganska bekvämt utan att ha sin bästa dag.
- Jag tycker att han är ännu vassare över 1600 meter som det är nu och han är rätt så snabb från start. Vi får se hur snabb ut Magnifik Brodde är och i vilken form den hästen är i. Om de vill köra i ledningen eller inte. Men jag är inte främmande för att min häst även kan vinna från dödens om han är fortsatt på topp, säger Claes Sjöström.

De fem största V86-vinsterna:
1) 10 898 760 kronor – ATG.SE i Stockholms län
2)   9 940 445 kronor – ATG.SE i Stockholms län
3)   6 728 203 kronor – ATG.SE i Stockholms län
4)   6 321 575 kronor – ATG.SE i Stockholms län
5)   6 255 073 kronor – ATG.SE i Västra Götaland

Michael Carlsson, Kanal 75


”Lannem Silje är helt frisk i sina ben, upptränad och laddas för kvallopp på Biri 26 januari”, det meddelar tränaren Ola M..

”Lannem Silje är helt frisk i sina ben, upptränad och laddas för kvallopp på Biri 26 januari”, det meddelar tränaren Ola M Skrugstad via hästens egen Facebook-sida.
Därmed kan det bli ett nytt kapitel i sagan om hästen som var så överlägsen i årgångsloppen att konkurrenterna i regel fick springa utanför kamerabilden och blev tidernas snabbaste kallblodssto när hon spöade hingstarna i Elitkampen på Solvalla som femåring på 1.18,8.
Lannem Silje har inte synts på tävlingsbanan sedan segern på Hagmyren 6 oktober 2015 och karriären antogs vara över efter en skada i ett gaffelband.
I våras födde hon sitt första föl, ett sto efter hingsten Dotterud Teddy som döptes till Lannem Stina.
Det var med fölet vid sidan som tränaren och ägaren Ola M Skrugstad så smått började träna upp sin superstjärna i höstas.
En uppträning som alltså varit så lyckad att tidernas främsta kallblodssto står i begrepp att äntra tävlingsbanan igen som åttaåring.
Lannem Silje har vunnit 44 av karriärens 48 starter och tjänat 6,7 miljoner kronor.

Robin Johansson, Kanal 75


En jackpot kommer sällan ensam. Den devisen stämmer verkligen den här veckan då ATG sitter inne med massor av extramiljoner som ska spridas..

En jackpot kommer sällan ensam.
Den devisen stämmer verkligen den här veckan då ATG sitter inne med massor av extramiljoner som ska spridas över spelarna.
Måndagens redan jackpotförstärkta V64-omgång i Eskilstuna renderade i ny jackpot när fyrarättsutdelningen frös inne. Det innebär att 1,2 miljoner kronor flyttas till torsdagens V64-omgång på Åby.
Men innan dess ska först Solvalla dela ut minst fyra miljoner kronor till en ensam vinnare under sin V64-tisdag.
Det följs upp av en mycket sällsynt superjackpot på V86 där hela 22 miljoner väntas i åttarättspotten.
På lördagen toppas jackpotveckan med 43 miljoner i sjurättspotten på V75, samt rollerpott på Top 7.

Robin Johansson, Kanal 75


Sugen på att starta året med en mångmiljonvinst?Då finns all anledning att titta lite extra på onsdagens V86-omgång. Fö..

Sugen på att starta året med en mångmiljonvinst?
Då finns all anledning att titta lite extra på onsdagens V86-omgång.
Förra veckans olösliga rad innebär gav nämligen upphov till något så ovanligt som en superjackpot.
Det innebär att onsdagens åttarättspott spetsas med 12 838 658 kronor vilket gör att ATG uppskattar värdet för en ensam vinnare till runt 22 miljoner kronor.
Jämför det med vinstrekordet för V86 på 10 898 760 kronor, satt 17 oktober 2012, så förstår man att det är ett närmast unikt läge att vinna stora pengar.
Vid 27 av de drygt 300 omgångar som körts har V86-spelet blivit så svårlöst att ingen prickat åtta rätt.
Det är dessa omgångar vi fokuserat på här.
Vad hade krävts för att få åtta rätt dessa gånger och sålunda bli ensam vinnare?
Tar man reda på det så öppnas möjligheten att komponera ett V86-system med potential att ta hem hela onsdagens superjackpot.

En eller två favoritvinster
Vi börjar med att titta på antalet favoritvinnare.
Under de 27 omgångarna har antalet favoritvinster utfallit enligt följande:
Noll favoriter: 3
En favorit: 12
Två favoriter: 9
Tre favoriter: 3
Normalutfallet i ”olösliga” V86-omgångar är alltså att en eller två favoriter håller.

Kan man ta reda vilka typer av favoriter det handlar om?
Så här har de vinnande favoriterna varit spelade i procent:
11-11-30: 50***, 22
12-03-21: 48**
12-07-18: 58**
13-02-27: 24
13-03-18: 35, 46***, 44
13-07-31: 33, 45***, 33
13-08-28: 37, 29, 47
13-10-30: 40, 36
14-01-15: 25
14-02-05: 35, 29
14-02-19: 19
14-08-27: 41, 50
14-10-01: 29, 25
15-01-28: 64**, 32
15-04-15: 30, 41
15-05-13: 51***
15-09-30: 46***, 63**
15-12-30: 70*
16-06-15: 36
16-07-13: 41
17-01-18: 28
17-04-19: 36, 58*
17-10-25: 21
18-01-10: 32
*= omgångens mest spelade häst
**= omgångens näst mest spelade häst
***= omgångens tredje mest spelade häst

Inte helt oväntat brukar den tyngsta favoriten falla i de svåraste omgångarna. Endast vid två tillfällen har denne vunnit.
De näst- och tredje mest spelade hästarna är mer normalt representerade och 31 av de 39 vinnarna återfinns i spannet 24-51 procent.
Slutsats: Spika en favorit streckad mellan 24-51 procent, men inte omgångens mest spelade häst.

I databasen travfakta.se finns en funktion där man kan bunta ihop utvalda omgångar och jämföra dem med varandra.
Påtagligt gällande jackpotomgångar med en eller två favoritvinster är att det i nästan samtliga återfunnits två, varken fler eller färre, vinnare spelade mellan 22-63 procent. Det ger underlag för att hitta nästa spik.
Slutsats: Spika en häst spelad mellan 22-63 procent, dock fortfarande inte omgångens största favorit.

Då har vi två spikar klara, dessutom har vi slagit fast att övriga sex vinnare måste vara spelade på max 21 procent.
Det som sticker ut är hästar spelade mellan 8-21 procent. Även här har nämligen en majoritet av aktuella omgångar haft två, exakt två, vinnare. Vi gör det enkelt för oss och utgår från att så blir fallet igen.
Slutsats: Välj ut två hästar streckade mellan 8-21 procent och spika.

Hastigt och lustigt sitter vi med fyra spikar och lika många lopp kvar att lösa. Och genom uteslutningsmetoden har vi kommit fram till att alla dessa ska vara spelade mellan 0-7 procent.
Slutsats: Strecka alla hästar spelade mellan 0-7 procent i övriga fyra avdelningar.

Antalet hästar inom detta intervall varierar förstås från lopp till lopp, men normalt utgör de drygt hälften av fältet. I vårt räkneexempel drar vi till med schablonsiffran sju.
Det ger ett system enligt modellen: 1x1x1x1x7x7x7x7 vilket kostar 600 kronor och 25 öre att lämna in.
Inte så farligt för en kupong med potential att ge historiens högsta V86-vinst.

Robin Johansson, Kanal 75


Fyra V75-omgångar på fyra dagar som avslutas med en multijackpot på påskdagen.Så lyder upplägget för Spring Race, ATG:s ..

Fyra V75-omgångar på fyra dagar som avslutas med en multijackpot på påskdagen.
Så lyder upplägget för Spring Race, ATG:s nya V75-satsning.
Multijackpot innebär att man skrapar jackpotpengar från flera omgångar under en längre tid och delar ut vid ett tillfälle, denna gång alltså på påskafton 1 april då V75 körs på Rommetravet i Borlänge.
- Många svenskar är lediga under påsken. Det är också en intensiv och populär travhelg med högklassig sport. Att skapa ett koncept av de beståndsdelarna tillsammans med miljonspelet V75 är något vi sett att våra kunder uppskattar, säger Mikael Bäcke.
Med start på lördag 20 januari till och med 17 mars ackumuleras 20 procent av värdet på alla V75-jackpotar till multijackpoten på påskdagen.
Från och med lördag 24 mars på Mantorp går hela beloppet av eventuella V75-jackpotar till påskdagen på Romme.

Fakta V75 Spring Race
Torsdag 29 mars, V75, Gävle.
Fredag 30 mars, V75, Färjestad.
Lördag 31 mars, V75, Klosterskogen (Norge).
Söndag 1 april, V75 med multijackpot på Romme, Borlänge.

Tidigare sjurättspotter vid multijackpot
Winter Burst
2016-12-31: 87 353 482 kronor
2017-12-31: 56 914 770 kronor
Summer Heat
2017-08-26: 81 123 012 kronor

Kanal 75


Allsvenska kuskligan:1. Örjan Kihlström, Solvalla, 11-5-62. Ulf Ohlsson, Solvalla, 10-8-103. Jorma Kontio, Solvalla, 8-4-44. Carl Johan Jepson, Fä..


Allsvenska kuskligan:
1. Örjan Kihlström, Solvalla, 11-5-6
2. Ulf Ohlsson, Solvalla, 10-8-10
3. Jorma Kontio, Solvalla, 8-4-4
4. Carl Johan Jepson, Färjestad, 7-5-5
5. Kim Eriksson, Mantorp, 7-2-3
6. Stefan Söderkvist, Åby, 6-7-5
7. Peter Ingves, Halmstad, 5-4-4
8. Mikael J Andersson, 5-3-2
9. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 5-2-6
10. Robert Bergh, Åby, 5-2-0
11. Claes Sjöström, Solvalla, 4-5-1
12. Hanna Olofsson, Umeå, 4-0-0
13. John Östman, 3-7-0
14. Fredrik B Larsson, Solvalla, 3-2-1
15. Nicklas Westerholm, Romme, 3-1-3
Siffror till och med 14 januari

Kanal 75


..


Bergsåkerstränaren satsade extra mycket på löpkörningen i fjol och det gav resultat. Han vann 52 lopp och körde in 3,5 miljoner ..


Bergsåkerstränaren satsade extra mycket på löpkörningen i fjol och det gav resultat. Han vann 52 lopp och körde in 3,5 miljoner kronor vilket var en fördubbling gentemot tidigare år.
- Jag är jättenöjd och lade upp ett mål som jag infriade. Jag bestämde mig för att satsa mer på löpkörningen och lade mycket tid på det. Även om det bara var en häst som inte hade någon chans så åkte jag iväg för att köra den. Det har gjort att jag har fått köra bättre och bättre hästar, säger Rikard N Skoglund.
- Även det nya året har börjat bra med V75-seger och fem vunna lopp. Det är kul att man får köra fina hästar när man satsar hårt på det. Men jag ställer upp och kör även de som inte kan vinna och är nöjd för varje häst jag får köra. Ju fler hästar du kör ju fler lopp har du chans att vinna.

”Vill köra i ledningen – blir svårslagen”
Det är jackpot i söndagens Grand Slam 75-omgång med 6,5 miljoner extra i sjurättspotten. Den avgörs i Östersund som bjuder på vintriga förhållande och det är isbana som råder. Rikard N Skoglund kör regelbundet på banan och sitter upp bakom fem hästar inom streckspelet. Han har flera bra chanser på förhand och den bästa kommer redan i den första avdelningen.
- Laddy Laday (GS-1) har varit bra vid båda segrarna och senast när jag körde slog han V75-vinnaren Assault. Han gick i tredjespår sista varvet och var stark och har vunnit efter att ha varit ute i spåren båda gångerna. Det var ett bra slutvarv han gick senast men nu funderar jag på en annan taktik. Jag vet inte när han gick i ledningen senast men eftersom det är så få hästar på start kan det bli riskabelt om man inte kör i ledningen. Så min initiala plan blir att köra mot ledningen för annars kanske det blir dödens eller andra- tredje par utvändigt. Då blir det ju jag som får dra tåget med tilläggshästarna och därför är det lika bra att köra mot ledningen. Jag tror att han blir svårslagen och Daniel Wikberg har bra ordning på hästarna, säger Rikard N Skoglund.

”Var jättebra vid skrällsegern – ska inte nonchaleras”
- Hara Baktus (GS-2)
har jag inte kört men sett flera gånger. Det känns som att det framförallt är en bra slant som gäller i första hand.
- Sangrita Ås (GS-5) var faktiskt jättebra vid skrällsegern senast och hon vann inte som en 37-oddsare. Jag lämnade andra utvändigt och tog dödens på slutvarvet. Hon knäckte ledaren som var andrahandsfavorit och favoriten fick rygg på ledaren och kom ut men hon svarade den också. Jag tycker det var riktigt bra gjort att hålla undan och ser man till statistiken så vinner hon inte igen. Men det här är nästan ett sämre lopp än senast och hon har bättre spår nu och möter bara ston. Jag tycker inte att man ska nonchalera henne och tar man fyra, fem hästar ska hon med på kupongen. Hon är en av de som kan vinna.

”Borde få vinna när som helst”
- Torpa Olea (GS-6)
borde få vinna snart och hon har varit bland de tre främsta typ varje gång jag har kört henne sedan i juni. Hon har mött tuffa hästar som Pydin och Brenne Brakar och senast på Bergsåker startade hon efter ett litet uppehåll. Jag ville prova att vinna med henne då så jag lämnade andra utvändigt på sista långsidan men kom inte förbi hästen i dödens. Det blev lite för jobbigt att lägga den speeden men hon har verkligen form och bakspår nu spelar ingen roll för hon ska ändå ha ett rygglopp. Favoriten Lome Annar mötte hon senast och den kommer garanterat att få göra grovjobbet. Kan jag följa med där bakom så slår vi honom för jag har en mycket snabbare häst. Hon har varit så bra i flera lopp i följd nu och borde få vinna när som helst. Men hon tävlar i en hård klass och det är inte så lätt att vinna varje gång. Hon tjänade mycket pengar som unghäst och på sikt tror jag att hon kommer att hävda sig riktigt bra.

”Hoppas på våldsam körning – kan räcka”
- Dream U.N.G. (GS-7)
vann jag med i somras och har inte kört honom sedan dess. Senast var han bra som trea efter en tuff öppning och då körde jag själv Carlos Texi som var knappt slagen tvåa. Men nu valde jag att köra båda Wikbergs hästar eftersom det har gått så bra för oss på slutet. Nu är det lite annorlunda förutsättningar med bakspår över kort distans. Men jag är ganska nöjd med utgångsläget för spår nio är ett bra smygläge och det ser ut att vara flera startsnabba hästar som ska köra för ledningen. Baloo N. är bra och och Mikado Amok är tuff. Sedan kör Ulf Ohlsson en norsk häst som är bra. Jag hoppas att det blir våldsam körning för då fäller han många till slut och det kan mycket väl räcka hela vägen. Annars tror jag att Mikado Amok är hästen att slå, säger Rikard N Skoglund.

Michael Carlsson, Kanal 75


Prix de Belgique körs över distansen 2850 meter och de tre främsta är klara för Prix d’Amerique. Sex hästar av de 15 startan..


Prix de Belgique körs över distansen 2850 meter och de tre främsta är klara för Prix d’Amerique. Sex hästar av de 15 startande är redan inkvalade till världens tuffaste travlopp den sista söndagen i januari.
Det är fem svensktränade hästar med i loppet varav Daniel Redén tränar tre av dem, Call Me Keeper, Lionel och Wild Honey. Dessutom har Timo Nurmos med Readly Express, som möter Bold Eagle för första gången, samt Jerry Riordans Treasure Kronos.
När det gäller Propulsion så valde Daniel Redén att inte starta i Prix de Belgique utan går direkt ut i Prix d'Amerique efter segern i Prix du Bourgogne på Nyårsafton.
Timo Nurmos var både förra veckan och i onsdags nere i Frankrike och körde jobb med Readly Express som har tagit segern i Prix Tenor du Baune på bästa sätt.
- Hästen känns jättefin och jag är mycket nöjd med honom. Han vann med krafter kvar senast och ska normalt gå mycket framåt med loppet eftersom han mest hade styrketränat innan. Han trivs också mycket bra på Björn Goops gård här nere, säger Timo Nurmos.
När det gäller Lionel och Wild Honey så är de garanterade en plats i Prix d’Amerique på grund av deras insprungna pengar.

Prix de Belgique, 2850 meter
1. Takethem – Alexandre Abrivard
2. Blooma d’Heripre – Louis Baudron
3. Treasure Kronos – Gabriele Gelormini
4. Call Me Keeper – Pierre Vercruysse
5. Briac Dark – Matthieu Abrivard
6. Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois
7. Carat Williams – David Thomain
8. Booster Winner – Matthieu Mottier
9. Valko Jenilat – Eric Raffin
10. Readly Express – Björn Goop
11. Belina Josselyn – Jean Michel Bazire
12. Lionel – Göran Antonsen
13. Wild Honey – Örjan Kihlström
14. Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
15. Bold Eagle – Franck Nivard

Kanal 75


Anders Malmrot har gått från jobbet i trav-tv till tjänsten som sportchef på huvudstadsbanan Solvalla. Det har varit mycket att ta st&aum..


Anders Malmrot har gått från jobbet i trav-tv till tjänsten som sportchef på huvudstadsbanan Solvalla.
Det har varit mycket att ta ställning till under den första veckan men tankarna på sista söndagen i maj är ständigt återkommande menar han.
I medier citeras kanadensiska tränarparet Mike Keeling och Paula Wellwood som har siktet inställt på en Europaturné med Elitloppet som det stora målet. Deras vapen är femårige Marion Marauder.
- Jag tycker att det är en intressant häst. Marion Marauder har bra meriter och det är en tänkbar elitloppshäst, säger Anders Malmrot.

Treårskung 2016
Marion Marauder var kungen av treåringarna i Nordamerika 2016 då det blev det seger i Hambletonian, Yonkers Trot och Kentucky Futurity – The Triple Crown.
Marion Marauder mest meriterade placering under fjolåret var andraplatsen i VM-loppet i New York bakom Twister Bi.
- Han finns så klart med i diskussionen. Annars är det mera att vi avvaktar Prix d’Amerique och ser hur hästarna ser ut där. Sedan vill jag sätta mig ner för att få mera känsla för allting. Just de här dagarna har det varit så mycket att sätta in sig i. Det gäller att komma in i vardagen om man säger så. Det är fullt fokus på det även om Elitloppet alltid ligger i bakhuvudet, säger Anders Malmrot.
Prix d’Amerique blir ett första delmål i arbetet med Elitloppet och Malmrot kommer att vara på plats.
- Sedan blir det att bevaka det som händer i Frankrike längre fram, stora lopp som Criterium de Vitesse och Prix de l'Atlantique

Mikael Wikner, Kanal 75


På söndag körs Prix de Belgique på Vincennes – det sista kvalificeringsloppet till Prix d’Amerique. Blågule Propulsion h..


På söndag körs Prix de Belgique på Vincennes – det sista kvalificeringsloppet till Prix d’Amerique.
Blågule Propulsion har redan sin plats säkrad efter segern över bland andra Bold Eagle i Prix de Bourgogne och Daniel Redén väljer att stryka hästen från de preliminära listorna.
- Det blir ingen start för Propulsion på söndag. Det är inga problem med honom, jag känner att han redan är där jag vill ha honom och han behöver inget mer formhöjande lopp, skrev Solvallatränaren på twitter på onsdagen.

Nurmos avvaktar med kusk
Daniel Redén har tre hästar i Prix de Belgique. Wild Honey körs av Örjan Kihlström. Lionel av ägaren Göran Antonsen och Call Me Keeper av Pierre Vercruysse.
Timo Nurmos har inte satt ut kusk på Readly Express och väntar med den saken till torsdagen. Jerry Riodan väntar med kusk på Treasure Kronos.
Den definitiva startlistan presenteras på torsdagen.

Kanal 75


Solvalla körde sin andra ”Super-tisdag” med V64-jackpot dagen till ära.I V64-inledningen fick vi se en jättefin talang visa upp sig i..


Solvalla körde sin andra ”Super-tisdag” med V64-jackpot dagen till ära.
I V64-inledningen fick vi se en jättefin talang visa upp sig i Global Withdrawl. Han var storfavorit och infriade förväntningarna med råge. Hästen var snabb ur startgroparna och svarade upp ledningen från innerspåret. Det underlättades av att Maze Runner galopperade efter 150 meter i spetskörningen. Global Withdrawl fick sedan bestämma i ett behagligt tempo. Örjan Kihlström skruvade successivt upp farten under slutrundan och via 1.14 sista varvet och 1.10,5 sista fyrahundra metrarna blev segern säker, även om utvändige Stoletheshow gjorde ett tappert försök att utmana och föll med flaggan i topp som tvåa. Örjan Kihlström satt dock stilla i sulkyn och vände aldrig framkörspöet. Global Withdrawl tog sin fjärde seger i sjunde starten när han vann på tiden 1.16,2 över distansen 2140 meter med bilstart.
- En jättefin häst som jag har kört en gång förut och då satt han fast med krafter kvar. Han tvekade litegrann innan bilen skulle släppa men sedan fick han upp farten och han var så pass kvick ut. Han hade en hel del krafter sparade och gör bara det som behövs, sa Örjan Kihlström efter hästens tredje raka.

Milliondollarrhyme helt överlägsen
En jättefin insats fick vi även se i V64:s andra avdelning genom Milliondollarrhyme. Den fyraårige toppstammade (Ready Cash Nursery Rhyme) valacken tog sin andra seger i femte starten för sin tränare Fredrik B Larsson. Efter att ha kommit ner i andra par utvändigt i första kurvan lämnade ”Fredde B” sin position 1200 meter kvar och avancerade fram utvändigt om ledaren. Hästen visade stort kunnande när han sedan bara lämnade fältet på ett behörigt avstånd och var helt överlägsen till slut. Segertiden blev fina 1.15,2 över distansen 2140 meter.
- Det är en riktigt bra häst som har en jäkla styrka och är fin överhuvudtaget. Han har tagit lite tid på sig och var väldigt besvärlig som hingst så vi fick kastrera honom. Då har det vänt och nu har han blivit världens mysigaste. Det känns som att det är något stort på gång, sa Fredrik B Larsson.

Chelsea Boko kvalade – ”Mjuk och fin”
Innan tisdagskvällens tävlingar drog igång var det en högintressant häst ute i kvalloppet. Det var topphästen Chelsea Boko, med sex miljoner på kontot, som inte har startat sedan i augusti 2016. Nu spårade han runt om i kvalloppet och kom hem på tiden 1.16,9 över distansen 2140 meter efter 1.13 sista varvet. Körande Jorma Kontio var mycket nöjd med hur den nioårige hingsten kändes.
- Han var jättefin och kändes mjuk och fin, berömde Kontio.

Michael Carlsson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se