V75 tips och andra gratis travtips

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med kusken . Samt statistik och resultat för senaste loppen som har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Häst Distans/spår Rank
har inga kommande starter..

Nyheter för travkusk


Skandinaverna fortsätter att ta för sig på den väldiga galoppbanan Meydan i Dubai.På torsdagen var Niels Petersen i huvudrollen med t..


Skandinaverna fortsätter att ta för sig på den väldiga galoppbanan Meydan i Dubai.
På torsdagen var Niels Petersen i huvudrollen med tre starthästar där samtliga knep fina prispengar.
Svenske derbytvåan Privilegiado visade betydligt bättre gry än i debuten på asiatisk mark då han spurtade från jumboplats till bronset i Dubai Millenium Stakes för Dane O’Niel.
Grupp 3-motstånd väntade även för svenskfödda Ascot Brass och Carless Whisper. Duon som slutade etta och tvåa i Jockeyklubbens Magic Million i höstas blev nu fyra respektive femma i UAE Oaks.
De totala prispengarna för Petersens trio blev cirka 400 000 kronor.
Susanne Berneklints Master Blaster knep ett sjättepris värt drygt 20 000 kronor i en handicap.

Robin Johansson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Sybille Tinter har de senaste åren lyckats väldigt bra med ett begränsat material. Hon har haft en segerprocent på 24 respektive 39 procen..


Sybille Tinter har de senaste åren lyckats väldigt bra med ett begränsat material. Hon har haft en segerprocent på 24 respektive 39 procent de senaste åren och Romme-tränaren har nu tio hästar i träning. En av dem är Payet D.E. som hon fick i träning i juli förra året. Hästen kom då från Tyskland och var i det läget spärrad för doping. Sybille Tinter började träna och när det blev klartecken för att hästen fick börja tävla igen blev det galopp i första starten för sin nya tränare. Men därefter har det sanneligen gått som på räls. Payet D.E. har gjort 15 starter för Tinter och tagit sju segrar och fyra andraplatser. Han tog en bejublad V75-seger på Nyårsafton och i senaste starten blåste han runt sina konkurrenter från spår elva.
– Payet D.E. (GS75-7) är allt bara bra med. Jag körde ett lättare jobb med honom i dag (torsdag) och han kändes som vanligt. Han är en riktig latis hemma och vill inte springa fortare än 1.35. Det är ingen träningsstjärna men han känns pigg och glad, säger Sybille Tinter.
– Han är den lugnaste hästen jag har i stallet. Man kan inte tro när man kör honom att han är så bra på banan. Även i värmningen inför loppen är han rullig och sprallig. Däremot i hagen är han alltid pigg och glad och springer med svansen rakt ut. Det är en fantastiskt snäll häst att hålla på och umgås med. Han är med på allt.
– Första segern han tog för mig var i ett Breddlopp på Solvalla i höstas. Sedan har det varit en fantastisk saga och jag är väldigt nöjd med hans utveckling. Trots att han har tjänat mycket pengar på kort tid känns det som att det finns ännu mer utveckling kvar i honom.

”Är ingen fegis – krossade dem”
Söndagens Grand Slam 75-tävlingar avgörs på Solvalla och Payet D.E. blir favorit i den sista avdelningen av miljonspelet. Han har spår nio bakom startbilen och körs av Kim Eriksson över 2640 meter.
– Nu är han lite högre anmäld på pengarna men jag tror nog att han klarar av det ändå. Vi får se vad Kim hittar på därifrån och jag ger inga taktiska tips. Hästen är allround och ingen fegis. Han kan springa en bit och göra jobbet själv om det behövs. Det såg vi senast då han gjorde ett kanonlopp när han blev utskickad i spåren flera gånger på slutvarvet men ändå bara krossade dem.
– Jag är mycket nöjd med min häst och väldigt uppåt. Jag tror att han vinner igen. Det blir inga ändringar utan han går precis som han har gjort i nästan alla sina starter. Det är samma Hybrid-vagn, helstängt huvudlag och rycktussar, säger Sybille Tinter.

”Är bättre än raden – inte helt borta”
Romme-tränaren har ytterligare en häst till start på GS75 och det är Opalis i den sjätte avdelningen som hon kör själv. Sybille Tinter varnar lite för sin häst som haft en del stolpe ut.
– Opalis (GS75-6) har det strulat väldigt mycket för och hon är mycket bättre än resultatraden. Senast valde Kim en lite fel taktik och var tidigt ute i spåren. Det blev för tufft helt enkelt. Gången innan dess satt hon fast med krafter kvar och då valde kusken också fel väg. För tre starter sedan var hon tvåa från dödens på en riktigt fin tid.
– Jag tycker att hon står på tur för en seger och nu har hon fått ett bra läge över kort distans. Det enda som kan bli knasigt är väl att jag kör själv, haha. Hästen är startsnabb och från spår fyra vill jag inte backa utan jag provar från start. Hon möter ett par bra hästar men jag känner mig inte helt borta. Det blir samma Hybrid-vagn som tidigare och sedan har jag ändrat lite på huvudlaget fram och tillbaka. Senast gick hon med ett norskt huvudlag men nu blir det helstängt huvudlag.

Michael Carlsson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Sedan svenskarna tvingats stanna hemma på grund av en vaccinationsmiss så blev årets kallblodsfestligheter på Vincennes till en landskam..


Sedan svenskarna tvingats stanna hemma på grund av en vaccinationsmiss så blev årets kallblodsfestligheter på Vincennes till en landskamp mellan Norge och Finland.
Det norska laget hade spelarnas förtroende i söndagens första möte, men fick sig en obehaglig överraskning då fältets minst meriterade häst H.V. Tuuri svepte fältet till överlägsen vinst.
Efter den prestationen blev Ossi Nurmonens förvandlingsnummer storfavorit på torsdagen och visade att det inte var någon tillfällighet i händerna på gästkörande Eric Raffin.
Ett speedryck från andra par utvändigt gav flera längders ledning inför upploppet vilket räckte gott och väl för att hålla undan för Magnums Othello och Brenne Banker.
Söndagens segertid blev 1.22,5/2 100 meter autostart för H.V. Tuuri som totalt tjänade cirka 170 000 kronor på sina två segrar.

Robin Johansson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Prix de Paris, med 350 000 euro i samlad prissumma, är den sista stora löpningen på Vincennes under det här vintermeetinget. I fjol vann Be..


Prix de Paris, med 350 000 euro i samlad prissumma, är den sista stora löpningen på Vincennes under det här vintermeetinget. I fjol vann Belina Josselyn och det franska superstoet ställer upp på nytt med sin tränare Jean-Michel Bazire i sulkyn. Hon får bland annat möta stallkamraten, och tillika Prix de France-vinnaren Davidson du Pont, som den är gången körs av Alexandre Abrivard i sulkyn.
Tre svensktränade hästar ställer upp i det här Grupp 1-loppet. Jarmo Niskanens stjärna Earl Simon gör en högintressant start och körs av Franck Ouvrie. Björn Goop kör sin egentränade Short In Cash och Jörgen Westholm startar sin Usain Henna som får Mathieu Mottier i sulkyn.
Däremot saknas Prix d’Amerique-vinnaren Face Time Bourbon, vars nästa start istället blir i Prix de Selection den 29 februari.

Prix de Paris, 4150 meter:
Häst – Tränare – Kusk
1) Short In Cash – Björn Goop – Björn Goop
2) Epic Julry – Jean Paul Gauvin – Jean Paul Gauvin
3) Usain Henna – Jörgen Westholm – Matthieu Abrivard
4) Calaska de Guez – Jean-Michel Bazire – Nicolas Bazire
5) Tessy d’Ete – Philippe Billard – Francois Lagadeuc
6) Chica de Joudes – Alain Laurent – Alain Laurent
7) Earl Simon – Jarmo Niskanen – Franck Ouvrie
8) Tony Gio – Sébastien Guarato – Eric Raffin
9) Delia du Pommereux – Sylvain Roger – Franck Nivard
10) Erminig d’Oliverie – Franck Leblanc – Adrien Lamy
11) Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire – Alexandre Abrivard
12) Valko Jenilat – Sébastien Guarato – Paul Philippe Ploquin
13) Belina Josselyn – Jean-Michel Bazire – Jean-Michel Bazire

Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


V86-omgången inleddes med en rejäl skräll på Bergsåker då 16-oddsaren Ippon Futura fick luckan från tredje par invä..


V86-omgången inleddes med en rejäl skräll på Bergsåker då 16-oddsaren Ippon Futura fick luckan från tredje par invändigt in mot upploppet tillsammans med Mats E Djuse.
Efter ett högt tempo i täten hela vägen så bet det bra för Ippon Furura när han spelade ut sin speed.
Segern var nummer 13 i den tioårige valackens 120:e start i karriären.
Ippon Futura tränas av pappa Anders Djuse med licens på Östersundtravet.
- Fantastiskt kul! Det finns hästar och så finns det Ippon! Hade det inte varit för honom hade jag inte hållit på med det här längre, vilken kämpe det är. Att han har den här gnistan kvar efter 100 starter. Nu vart det tempo hela vägen och då funkar det på full väg också.
Mats E Djuse var kvällens kusk på Bergsåker och i V86-5 slog han till igen med 31-oddsaren Just Celebration. Från rygg ledaren kunde Mats E Djuse lyfta ut hästen i andra utvändigt genom slutsvängen och sedan avgjorde fyraåringen säkert sista biten över upploppet.

Kihlström tillbaka efter ryggproblem
I V86-2 på Solvalla imponerade Carisma Sisu stort i händerna på Örjan Kihlström.
Örjan Kihlström, som gjorde comeback efter sina ryggproblem, satt nöjd utvändigt om ledande Thela de Glatigne och 100 meter från mål kopplade Carisma Sisu greppet och stack undan nästan retfullt enkelt. Petri Salmela tränar det åttaåriga stoet som vann på 1.12,3 över sprinterdistans med bilstart.
Örjan Kihlström visade för övrigt fin form efter sitt ofrivilliga uppehåll och utanför V86-spelet fick han även segerdefilera med Pasi Aikio-tränade debutanten Lovish och med Timo Nurmos-tränade Linus Boy.
Kvällen bjöd på ett kallblodslopp inom V86-spelet och det blev favoritseger för Demex i V86-3 sedan Wiktor Kylin-Blom kört till spets efter 700 meter. Jan-Olov Persson tränar vinnaren.
Spets och slut blev det även i V86-7 där Jimmy H Andersson dirigerade hela vägen med Ready Lane. Joakim Claesson tränar vinnaren.
V86-4 var ett lärlingslopp över 2640 meter och segern gick till Toujours Vif. Elias Strandberg fick en bra start till spets och sedan blev han avlöst av favoriten Cesar F.C. I sista sväng fick Toujours Vif fritt och var sedan starkast över upploppet. Det var tredje årssegern för den tioårige valacken som tränas av Stig E Pettersson.

Dubbel för Skoglund
En överraskning blev det även i V86-6 där 12-oddsaren Felix Am var rejäl i händerna på Rikard N Skoglund och höll farten starkt över upploppet efter en resa i andra utvändigt till halvvarvet kvar då han fick göra grovjobbet själv. Mantorps Åsa Svensson tränar vinnaren.
Rikard N Skoglund var inte nöjd med det och han slig till även i V86-avslutningen där han svepte till spets med Merritt dryga varvet från mål. Daniel Wäjersten tränar vinnaren.
Fyra system med åtta rätt på V86 belönades med 1 604 504 kronor, sju rätt gav 13 488 kronor och sex rätt 764 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Ulf Stenströmer ökade stallets siffror för andra året i rad och landade till slut på drygt 5,4 miljoner kronor inkört för s..


Ulf Stenströmer ökade stallets siffror för andra året i rad och landade till slut på drygt 5,4 miljoner kronor inkört för stallets hästar 2019.
2020 har börjat bra med bland annat en V75-seger och en segerprocent på 11.
Först ut på lördagen av Ulf Stenströmers hästar är Smokey Herman (V75-1), som är startsnabb och har ett intressant läge med spår 3 i voltstart med Ulf Ohlsson. Åttaåringen har två spetssegrar i raden och trivs i ledningen.
- Han är väldigt startsnabb med bilstart, han är inte riktigt att lita på i volt. Men han är klart bäst i spets och även om han möter tuffa kamrater så vet man inte om Uffe får feeling att köra i ledningen om de kommer dit och hästen känns bra.
- Sedan ska man veta att hästen har V75-allergi. Han har vunnit 22 lopp i karriären men aldrig fått till det på V75. Det är som att något knyter sig när det är V75.
Formen?
- Han var fin vid segern näst senast i ett enklare lopp. Han såg bra ut även senast men då blev allt fel, han blev hängande, fick backa sist och sedan gå fram utvändigt ledaren. Den starten är bara att glömma.
Gör ni några ändringar?
- Senast gick han med vanlig vagn som han brukar när det är voltstart. Men man vill ha en bra start och jag är lite sugen att prova jänkarvagn trots att det är voltstart. Han är trots allt ganska liten hästen så det kan kanske fungera. Vi bestämmer oss på lördag, säger Ulf Stenströmer.

Fin i jobb i måndags
Axevallatränaren kan rama in V75-omgången och har två hästar till start i V75-avslutningen.
Digger Lord (V75-7) vinner inte så ofta men är en häst som för det mesta ändå är med där framme och hugger. Bra startspår här med spår 4 bakom startbilen tillsammans med Magnus A Djuse.
- Nu blev det lite långt emellan starterna men han var jättefin i ett jobb i måndags inne på Axevalla. Jag körde inte honom själv men han såg riktigt bra ut och tjejen som körde honom fick hålla i sig.
- Han har gjort det bra i vinter med skor och vi provar V75 nu när det är hemmaplan. Han vinner ju ”aldrig” men kan vara värd ett kryss om man streckar på, han spurtar ofta bra och vinner klungspurten. Någon gång sitter han där. Han går med norskt huvudlag och jänkarvagn.

Inledde året med V75-skräll
Flash Håleryd
(V75-7) inledde året med en skräll-seger på V75 i Eskilstuna och följde upp med en bra avslutning i V75-finalen senast som räckte till ett femtepris.
- Han gör det alltid bra. Han var fin i finalen senast och behöver inte skämmas för sin V75-seger heller. Jag tycker inte det ser jättemycket svårare ut än när han vann. Han har ett lite sämre läge nu än när han vann, men jag tycker att han ska streckas och är den av mina som ska räknas tidigast.
Spår 6 startbilen, vad känner du?
- Ibland öppnar han som fan och ibland mer normalt, nu tror jag att Uffe (Ohlsson) säkert fäller ner skygglapparna i starten för att få honom fokuserad och få upp huvudet på hästen. Vi skulle förstås kunna sätta på honom en käkrem och tvinga upp huvudet men han tycker det är så himla kul att springa utan. Problemet när han kör ner skallen är att han då får lite platsbrist och kan slå ihop och då kan man inte ladda med honom.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Häst Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2015-12-29 2015-12-29 Färjestad-2 Macho Look Macho Look   [v 7] 2160/14 8 15.5 83
2015-12-06 2015-12-06 Färjestad-8 Macho Look Macho Look   [v 7] 2660/6 2 16.5 768
2015-11-06 2015-11-06 Färjestad-3 Gräft Rabalder Gräft Rabalder   [v 8] 2140/3 0 g 528
2015-10-11 2015-10-11 Årjäng-12 Gräft Rabalder Gräft Rabalder   [v 8] 1640/1 0 g 675
2015-10-11 2015-10-11 Årjäng-4 Macho Look Macho Look   [v 7] 2660/6 5 15.5 292
2015-10-01 2015-10-01 Åmål-1 Macho Look Macho Look   [v 7] 2480/11 3 14.9 100
2016-11-11 2016-11-11 Färjestad-3 Sagi Per Sagi Per   [v 5] 2160/8 A 4 35.5 131
2016-10-10 2016-10-10 Färjestad-1 Melvinna Melvinna   [s 3] 2140/1 B 5 39.6 357
2016-09-17 2016-09-17 Årjäng-1 Sagi Per Sagi Per   [v 5] 2180/12 A 6 33.7g 172
2016-09-06 2016-09-06 Årjäng-9 Sagi Per Sagi Per   [v 5] 2160/6 B 0 35.8g 128
2016-08-28 2016-08-28 Årjäng-3 Miss Åslanda Miss Åslanda   [s 4] 2140/10 A 8 21.4 33
2016-08-28 2016-08-28 Årjäng-2 Sagi Per Sagi Per   [v 5] 2160/10 B 6 34.6 408
2016-08-01 2016-08-01 Årjäng-1 Sagi Per Sagi Per   [v 5] 2160/6 C 6 36.7g 187
2016-07-25 2016-07-25 Årjäng-4 Patty Dreamcatcher Patty Dreamcatcher   [s 7] 2660/14 D 0 21.8 1125
2016-07-17 2016-07-17 Årjäng-11 Patty Dreamcatcher Patty Dreamcatcher   [s 7] 2160/4 D 0 17.9 828
2016-07-07 2016-07-07 Årjäng-9 Patty Dreamcatcher Patty Dreamcatcher   [s 7] 2160/7 D 6 18.6 716
2016-07-07 2016-07-07 Årjäng-5 Sagi Per Sagi Per   [v 5] 2160/5 B 3 34.4g 41
2016-06-30 2016-06-30 Åmål-7 Sagi Per Sagi Per   [v 5] 2080/1 C 3 38.0 28
2016-06-26 2016-06-26 Arvika-2 Patty Dreamcatcher Patty Dreamcatcher   [s 7] 2100/1 D 0 g 390
2016-06-17 2016-06-17 Arvika-9 Bicc's Dignity Bicc's Dignity   [v 11] 2100/1 D 0 17.1 469
2016-06-07 2016-06-07 Åmål-6 Patty Dreamcatcher Patty Dreamcatcher   [s 7] 2100/8 D 4 19.6 638
2016-06-05 2016-06-05 Årjäng-6 Torps Chivas Torps Chivas   [v 10] 1640/2 B 1 14.7 53
2016-06-05 2016-06-05 Årjäng-3 Macho Look Macho Look   [v 8] 2140/8 A 2 14.8 41
2016-05-27 2016-05-27 Åmål-1 Sagi Per Sagi Per   [v 5] 2100/7 B 0 36.5g 80
2016-05-15 2016-05-15 Årjäng-8 Bicc's Dignity Bicc's Dignity   [v 11] 2140/2 D 8 16.5 385
2016-05-15 2016-05-15 Årjäng-3 Sagi Per Sagi Per   [v 5] 2160/4 D 4 33.7 131
2016-04-12 2016-04-12 Årjäng-4 Gräft Rabalder Gräft Rabalder   [v 9] 2180/10 D 0 g 575
2016-02-01 2016-02-01 Färjestad-10 Macho Look Macho Look   [v 8] 2680/6 B 0 278
2017-09-16 2017-09-16 Årjäng-3 Sagi Per Sagi Per   [v 6] 2160/4 A 0 g 266
2017-08-13 2017-08-13 Arvika-8 Sagi Per Sagi Per   [v 6] 2120/8 C 7 34.2g 72
2017-07-14 2017-07-14 Årjäng-5 Judge Reo Judge Reo   [s 5] 1640/4 B 4 14.5 49
2017-04-23 2017-04-23 Årjäng-7 Sagi Per Sagi Per   [v 6] 2140/1 D 3 32.3g 108
2017-04-02 2017-04-02 Färjestad-2 Sagi Per Sagi Per   [v 6] 2160/15 C 0 35.9g 796
2017-03-06 2017-03-06 Färjestad-1 Sagi Per Sagi Per   [v 6] 2160/4 C 4 34.0 142
2017-01-09 2017-01-09 Färjestad-1 Sagi Per Sagi Per   [v 6] 2640/3 C 2 34.1 299
2018-11-01 2018-11-01 Färjestad-1 Macho Look Macho Look   [v 10] 3180/7 D 0 17.1 610
2018-09-15 2018-09-15 Årjäng-8 Greenbank Greenbank   [v 7] 2140/3 C 0 g 223
2018-08-12 2018-08-12 Åmål-7 Sagi Per Sagi Per   [v 7] 2100/14 A 0 g 322
2018-08-07 2018-08-07 Årjäng-5 Greenbank Greenbank   [v 7] 2140/6 D 2 16.9 222
2018-07-19 2018-07-19 Arvika-4 Sagi Per Sagi Per   [v 7] 2520/7 D 7 31.3 392
2018-07-06 2018-07-06 Arvika-11 Sagi Per Sagi Per   [v 7] 2100/3 D 0 33.7g 170
2018-06-22 2018-06-22 Årjäng-2 Sagi Per Sagi Per   [v 7] 2180/13 C 8 30.6 2133
2018-06-16 2018-06-16 Arvika-4 Sagi Per Sagi Per   [v 7] 2100/1 C 3 31.7 210
2018-06-09 2018-06-09 Årjäng-3 Rasken Mollyn Rasken Mollyn   [v 4] 2160/7 C 0 38.2 185
2018-06-09 2018-06-09 Årjäng-6 Sagi Per Sagi Per   [v 7] 2140/3 C 5 32.9 96
2018-05-11 2018-05-11 Åmål-2 Sagi Per Sagi Per   [v 7] 2100/7 D 8 31.5 1000
2018-02-26 2018-02-26 Färjestad-2 Sagi Per Sagi Per   [v 7] 2140/1 D 5 32.6 1161
2018-01-29 2018-01-29 Färjestad-3 Sagi Per Sagi Per   [v 7] 2160/12 B 5 34.5 840
2019-11-18 2019-11-18 Färjestad-10 Macho Look Macho Look   [v 11] 3180/7 C 3 15.6 169
2019-08-24 2019-08-24 Åmål-3 Macho Look Macho Look   [v 11] 2100/10 C 4 15.4 101
2019-07-18 2019-07-18 Arvika-4 Sagi Per Sagi Per   [v 8] 2100/5 D 0 33.9g 882
2019-04-14 2019-04-14 Årjäng-5 Sagi Per Sagi Per   [v 8] 2160/4 D 0 g 404
2019-04-14 2019-04-14 Årjäng-6 Macho Look Macho Look   [v 11] 2180/9 A 4 14.8 132
2019-01-21 2019-01-21 Färjestad-3 Sagi Per Sagi Per   [v 8] 2180/7 B 7 32.9 699ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se