Sorbet travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Sorbet travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Sorbet har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
Sorbet har inga kommande starter..

Nyheter för travhäst Sorbet


Åby-tränaren befinner sig i Åre där han har bjudit hela sin personal på en semesterresa. Hela team Bergh är på plats f&ou..


Åby-tränaren befinner sig i Åre där han har bjudit hela sin personal på en semesterresa. Hela team Bergh är på plats för att umgås och åka skidor några dagar. Det gjorde de även förra året och Bergh har regelbundet genom åren hittat på olika aktiviteter tillsammans med personalen.
- Jag tycker att det blir bättre gemenskap om man går utanför travbubblan. Det blir en helt annan avkopplande känsla och det blir inte att man träffas så ofta på det här viset. Man kär känna varandra väl och det är jättebra, säger Robert Bergh.
- Nu när vi har hästar på tre olika ställen så är det svårare att göra något tillsammans varje månad som vi gjorde förut med olika månadsaktiviteter. Då bestämde vi att vi slår ihop det här och gör något stort tillsammans istället. Vi hyr lägenheter på torget i Åre och är här i fyra dagar. Det är jättekul.
- Vi har personal som är spridda från hela Europa alltifrån Holland och Danmark så det är lite olika nivåer på skidåkningen. Det är bra att alla får lära känna varandra när vi har hästar på olika ställen och de inte träffas så ofta.

Stora framgångar i Frankrike
I fjol körde stall Robert Bergh in 24,5 miljoner kronor och hästarna vann totalt 212 lopp. Det nya året har också börjat jättebra med drygt 2,6 miljoner inkört och Bergh ligger tvåa i den allsvenska tränarligan efter Timo Nurmos. Han har bland annat firat stora framgångar i Frankrike där hästar som Balfour, Angle of Attack, Mellby Drake, och inte minst montéstjärnan Mindyourvalue V.F. har tagit flera segrar och sprungit in mycket pengar.
- Det har varit ett fantastiskt resultat. Från oktober, november, fram till nu januari, februari, har vi snittat på 170 000 kronor inkört per start där nere. Det är otroligt bra, säger Bergh.

”Nimbus C.D. – är en speciell häst”
Hemma i Sverige har en annan av stallets stjärnor glänst i loppen. Det är Nimbus C.D. som har gjort en strålande comeback för sin nye tränare Robert Bergh. Den karismatiske fuxen, som delägs av bland annat hockeylegendaren Mats Sundin, hade varit borta i två och ett halvt år från tävlingsbanan. Detta på grund av en skada i ett bakben. Nimbus C.D. vann som femåring miljonloppet Jubileumspokalen och radade upp V75-segrar för sin dåvarande tränare Stefan Hultman. Han var därefter i träning hos både Pasi Aikio och Peter Untersteiner innan han blev konvalescent hos Kenth Åkerlund och Caroline Holm. Sedan den 22 mars förra året finns hästen hos Robert Bergh och nu har han glädjande nog blivit fräsch och börjat tävla. Nioårige Nimbus C.D. inledde med att bli trea i comebacken, varpå han vann i starten efter i Bollnäs. Senast blev han trea i V75 på Åby efter en mycket vass avslutning bakom vinnande Sorbet.
- Nimbus C.D. (V75-3) har sett fantastiskt fin ut efteråt och det är jätteroligt att han tar loppen så bra och går framåt hela tiden. Det är ett bakben som har varit problemet men det senaste halvåret har vi kunnat träna honom kontinuerligt och det har bara blivit bättre och bättre. Han har varit på två återbesök hos veterinären efter att han började tävla och det har sett bra ut. Nu får vi verkligen hoppas att det här håller i sig, säger Robert Bergh.
- Det krävs en speciell häst för att komma tillbaka på den här nivån men han är så otroligt spänstig och lever mycket på just det att han har kommit tillbaka. Vi har gett hästen den tid han har behövt och ägarna har varit lugna hela tiden och velat att vi ska ge det en chans till.

”Har en väldigt cool stil”

Om du beskriver Nimbus C.D. som individ och hans kvaliteter, hur låter det då?
- Det är en riktigt speciell och skön individ. Det jag är mest imponerad över är att han är så otroligt laddad i värmningen men i själva loppen har han en väldigt cool stil. Trots att han har sprungit bakom startbilen och jagat vingen sedan han var tre år är han överladdad innan loppen men sedan otroligt flegmatisk och fin i själva loppen. Jag hoppas att han varvar ner i värmningen också men det tror jag att han kommer att göra, säger Bergh.
Vad säger du om senaste insatsen som tvåa i Gulddivisionens final?
- Det kändes fantastiskt bra och hästen var helt perfekt. Hade jag suttit ett hack längre fram hade han vunnit loppet. Nu sprang han med full fart över mål och man känner att han blir starkare med loppen och blir lite bättre på allting. Han vann ju lätt gången före med krafter kvar.
- Det känns som att han skulle kunna ta sig upp och tävla mot eliten men samtidigt får vi tänka på historiken också.

”Visst har han chans”
Nimbus C.D. har spår tio i lördagens V75-omgång. Han startar i den tredje avdelningen över distansen 2640 meter. Robert Bergh sitter själv i sulkyn och tror på bra chans, trots bakspåret.
- Visst har han chans men han är samtidigt lite utlämnad från det här läget. Jag hade gärna sett honom från ett bra spår men vi får se hur loppet utvecklar sig. Han har som sagt gjort tre fina lopp hos mig och blir bara bättre så det är klart att han ska räknas.
Du har även med Kadett C.D. i samma lopp som har gjort tre starter efter ett långt uppehåll. Hur ser du på hans möjligheter?
- Kadett C.D. (V75-3)
blev det tempofel för senast men gången före var han fin och satt fast med krafter kvar i rygg på ledaren. Det är en bror till Nimbus C.D. och han är i fin form. Hästen är tolv år och känns fantastiskt fin och kan nog vara med bland de tre, fyra främsta.

”Whipped Eggs känns bättre än någonsin”

Du har ytterligare två V75-hästar till start på Axevalla, dels Whipped Eggs samt nyförvärvet Island Life. Chanserna där?
- Whipped Eggs (V75-1)
känns enormt fin för dagen och faktiskt bättre än någonsin. Han gjorde ett bra lopp på Åby senast men det var den dagen när det regnade så mycket och banan var dålig. Han blev kvar i vattnet på bortre långsidan när det var tempoökning och tappade tio till 15 meter där. Sedan kom han tillbaka bra och jag är väldigt nöjd med utvecklingen för honom för dagen. Hästen är stor och väldigt grov i gången och nu har han springspår, det är i och för sig ett bra spår, men det är svårt att veta hur pass snabbt han kommer iväg därifrån. Jag tycker att Whipped Eggs är min bästa chans på V75, säger Bergh.
- Island Life (V75-4) har sett bra ut i träningen en längre tid och jag har även kört ett banjobb på Åby med honom. Då sprang han 1.17 över full distans och han känns verkligen redo för start. Det känns som ett bra häst men jag har svårt att värdera chansen så här i debuten för mig från dubbla tillägg.

Michael Carlsson, Kanal 75


Den frispråkige och känslosamme amatörtränaren har blivit en följetång i tv när hans framgångsrike Vikings Preacher h..


Den frispråkige och känslosamme amatörtränaren har blivit en följetång i tv när hans framgångsrike Vikings Preacher har tävlat i V75. Nu blev det en riktig knockout-seger när Vikings Preacher forcerades fram utvändigt om ledande Sebastian Journey varvet kvar. Han slog enkelt klorna i ledaren som var slagen tidigt och fick därmed revansch från senaste starten när de möttes och då Sebastian Journey speedade ner Vikings Preacher. Det här var Vikings Preachers andra V75-seger inom loppet av några månader och förstapriset var 250 000 kronor.
- Var är du Nurmos, ropade Tony Löfqvist efter målgången, vars känslor svallade över.
- Det här är ett monster och vi är i himlen.
- Erik sa innan loppet att du får ta med hjälmen för han skulle till flyget så du får ta segerdefileringen själv, sa han. Så jag fick springa tillbaka och hämta hjälmen.
- Jag frågade även Erik efter värmningen när han var så nöjd att kör du honom i Jubileumspokalen. Ja tack, svarade han då.

”Jätteroligt att få vara en del av den här sagan”
Erik Adielsson var extra glad efter segern innan han hastade iväg till tåget, och inte flyget, på vägen hem.
- Det är jätteroligt för mig att få vara en del av den här sagan. Jag körde en hel del för Tony för många år sedan och har kört både mor och mormor till den hästen och vunnit lopp med mamman till den andra hästen som han hade med. Det var jätteroligt för Tony att han fick vinna på hemmaplan. Det är Tony som ska äras här, jag ska inte stjäla någon spotlights, sa Erik Adielsson.

Scenförändring i loppet när Victory Topline vann
Favoriten Victory Topline tog enkelt ledningen i V75-2 och fick sedan bestämma i mycket måttligt tempo. Johan Untersteiner kastade loss från kön med Pastor Power och kom med bra fart och överrumplade Victory Topline varvet kvar och övertog ledningen. Jorma Kontio lyfte ut favoriten i andraspår och sedan gick det undan värre. Pastor Power såg svårslagen ut in på upploppet men Victory Topline gav inte upp. Han kämpade strålande och kort före mål plockade han ner Pastor Power i en snabb avslutning. En stark insats av hästen som tränas av Timo Nurmos och som nu tog sin sjunde seger i nionde starten.
- Han har varit jättebra i de senaste starterna, haft lite otur och dåliga spår men hästen gör det bra hela tiden. Starten var bra och han tog ledningen men han kunde inte växla tempo så snabbt och svara när Johan kom efter ett varv. Men hästen var jättebra och kom på upploppet och 150 kvar kände jag mig säker på att vinna, sa Jorma Kontio.

Skön seger för Stefan Persson
Det blev favoritseger även i V75-3 genom Wingait C.H., som tränas och körs av Stefan Persson. Efter en perfekt resa i rygg på ledaren fick han chansen via open stretch och speedade till seger kort före mål. Tvåa blev en mycket tapper Hawk Cliff som hängde i tredjespår först och sedan utvändigt om ledaren hela vägen och var mycket stor i nederlaget. Stefan Persson har för övrigt tränat både pappan Bring Me Back och mamman Wingait Inga till Wingait C.H.
- Det var jäkligt kul och jag tänkte innan spårlottningen kom att tänk om han nu kunde få ett framspår när han är så bra i ordning. Jag kände att jag hade krafter kvar i hästen men han har en tendens att tappa aktionen till slut. Han är inte så kortspeedig och helst ska han dra upp spurten femhundra till sexhundra kvar. Jag försökte att inte förivra mig och inte överforcera honom, sa Stefan Persson.

Hemmahäst tog emot storfavoriten
Det blev hemmaseger i V75-inledningen genom Okaloosa Bell, uppfödd, ägd och tränad av amatören Lars Järpedal och körd av Ulf Ohlsson. Hon tog enkelt ledningen från innerspåret och gav sedan inte storfavoriten Southwind Feji en chans. Den sistnämnde kom fram utvändigt om ledaren varvet kvar men hade inte sin bästa dag och var slagen redan i slutkurvan. Okaloosa Bell stegade undan till en lätt seger. Förstapriset var 250 000 kronor.
- Det här är helt klart det största jag har varit med om, förutom mina barns födelse. Men det är nästan lika stort. Det var en härlig känsla och hästen är under utveckling, sa Lars Järpedal.
Segerkusken Ulf Ohlsson fyllde i:
- Jag tyckte runt sexhundra kvar att Southwind Feji såg lite sliten ut och jag hade kräm kvar i min häst. Då steg förhoppningarna. Jag valde att sticka där i slutkurvan eftersom jag visste att de skulle komma bakifrån. Hon var stark och rejäl, sa Ulf Ohlsson.

Falsig skrällde
Det blev skräll i den fjärde avdelningen när Bo Falsig ordnade en populär hemmaseger genom sin egentränade Crossfire Simoni. Efter en vilsam resa i ett galoppfyllt lopp slog hon av en tapper Rushmore Face den sista biten. Då hade det varit hårt tempo i täten där Peder Mykla kördes resolut till ledningen efter femhundra meter och varvade på 1.13,5.
- De körde friskt där framme och han har toppform och är stark. Men det kändes inte som vinst förrän vi var förbi 100 kvar, sa Bo Falsig.

Andra raka för Sorbet i guld
Sorbet tog sin andra raka seger i Gulddivisionen när han nu tog hem finalen för Örjan Kihlström. Tränaren Daniel Redén har satt sin stjärna i ett ypperligt skick och efter en resolut styrning körde Örjan Kihlström till ledningen 1400 meter kvar. Detta efter att Nimbus C.D. dundrat till ledningen först men som sedan släppte till Dante Boko som i sin tur överlät ledningen till Sorbet. När det var dryga varvet kvar lämnade Björn Goop andra par utvändigt med favoriten Zenit Brick och landade utvändigt om Sorbet. Det blev en ordentlig temposkärpning på slutrundan men Zenit Brick var tidigt slagen. Sorbet stegade ifrån och höll säkert undan före en mycket vasst spurtande Nimbus C.D. som flög fram till andraplatsen.
- Sorbet var jättefint i ordning och gick ett jättebra lopp i dag igen, sa Örjan Kihlström.

Äntligen Erik Sting
V75 avslutades med att Erik Sting äntligen fick vinna efter hur många tappra insatser som helst utan att få sätta pricken över i:et. Men det såg länge mörkt ut när han hamnade sist i sjätte par utvändigt från spår åtta bakom bilen. Detta samtidigt som tempot var lågt i täten med ledande Disco Volante. Den sistnämnde kastade dock in handduken helt in på upploppet och stannade helt. Erik Sting följde med i angrepp ute i spåren genom slutkurvan och genom en ruggigt starkt spurt längst ut i banan sprintade han före precis före mållinjen.
- Han hade verkligen samlat ihop till en seger. Det var starkt gjort att kunna vinna, vi satt ju sist hela vägen, sa Örjan Kihlström om hästen som tränas av Timo Nurmos som därmed tog en dubbelseger på v75 som tränare.
Sju rätt på V75 gav 401 125 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


Solvalla-tränaren är hemma på Furuby gård i snöstormen under fredagen. Han medverkade i programmet V65 Direkt under eftermiddagen och..


Solvalla-tränaren är hemma på Furuby gård i snöstormen under fredagen. Han medverkade i programmet V65 Direkt under eftermiddagen och berättade aktuell status på Prix d’Amerique-femman Propulsion och på V75-hästarna.
- Det blir ingen start för Propulsion förrän det är snöfritt hemma. Massören som tittade på honom när han kom hem sa att det känns som att han har varit på ett spaläger, säger Daniel Redén som förstås var väldigt nöjd med hästen efter dennes rykande spurt i Prix d’Amerique.

”Är väldigt bra i ordning”
I lördagens V75-omgång på Åby är det framförallt en häst som tilldrar sig störst intresse från Redéns stall. Det är Sorbet som är favorit i Gulddivisionens final efter seger i försöket senast. Då spurtade han ner självaste Zenit Brick (som gick i ledningen) och Sorbet satt i tredje par utvändigt. Efter en avslutning på 1.09,5 sista fyrahundra metrarna hann Sorbet fram precis före mållinjen.
- Sorbet (V75-6) har kommit mer och mer för varje lopp och det är så med träningen på alla mina hästar i vinter att de har kommit med loppen. Känslan är att han är väldigt bra i ordning och han var jättebra senast, säger Daniel Redén.
- Formen ska vara minst lika bra nu. Han hade lite problem med aktionen när det var dålig bana näst senast och var klart bättre men inte hundra, hundra heller senast. Men det blir bättre och bättre ju mer oljan smörjs upp i kroppen på honom och jag räknar med att han ska vara bra i ordning.

”Har inte presterat hundra på Åby tidigare”
Tränare Redén tror att Sorbet kommer att springa riktigt fort i sommar när han får ett helstängt huvudlag på sig.
- Jag har sparat det norska huvudlaget och över 1600 meter med helstängt på honom tror jag att han kutar under 1.09 i år. Det finns bra utveckling i hästen och han har inte riktigt förstått det här, men nu börjar han att fatta saker och han har mött de bästa i år och ändå gjort det väldigt bra, menar Daniel som till sist slänger in en liten brasklapp inför V75-starten på Åby.
- Man ska tänka på att när han har åkt till Åby tidigare så har han inte riktigt presterat helt hundra. Det är lång resa och mycket stängda boxar på Åby. Han är sällskapssjuk och måste vara med andra hästar så jag hoppas att han får en öppen box.

”En enorm löpskalle i en Koalas kropp”
Daniel Redén har ytterligare två V75-hästar till start och kommenterar dem på följande vis.
- Zdenka (V75-1) har en enorm löpskalle men är född i en Koalas kropp. Hon har gjort det fantastiskt bra för hon har det inte så lätt, hon har inga lungor och ingenting. Här hemma så orkar hon inte så mycket men det är en fantastiskt inställning på hästen. Hon vet var mållinjen är och kämpar till den kommer.
- Hillman (V75-4) har inte startat så mycket men gick okej senast då han satt fast med krafter kvar. Jag tror inte att det är något för vinnarspelarna och han får smyga med för att få ett lopp i kroppen, säger Daniel Redén.

Michael Carlsson, Kanal 75


Solvallatränaren Daniel Redén tjänade mest pengar av tränarna i Sverige förra året med 43,3 miljoner inkört. En av hä..


Solvallatränaren Daniel Redén tjänade mest pengar av tränarna i Sverige förra året med 43,3 miljoner inkört.
En av hästarna som gick bra lite i skymundan var åttaårige hingsten Sorbet. 2018 blev lyckad med ett par miljoner intjänat, däribland en seger i Paris i januari och en andraplats i Sundsvall Open Trot.
I Bulwarks lopp på Solvalla hörde Sorbet till outsiderskaran bakom jättefavoriten Zenit Brick och On Track Piraten. Men det gick vägen.
Örjan Kihlström serverade hästen ett lopp i tredjeparet utvändigt. Timo Nurmos Zenit Brick fick bestämma tempot i ledningen men blev nedspeedad av Daniel Redéns häst.
On Track Piraten var inte som bäst och agerade bromskloss i den sista kurvan men Sorbet hann fram ändå. Segermarginalen skrevs till en halv längd, segertiden 1.12,9 över medeldistansen.
- Vilken spurt! Det bara rasslade till. Han var lite bortglömd av spelarna i dag. Visst är han mycket sämre med skor men man ska veta vilken hög grundkapacitet han har också. Nu måste jag kanske ta med honom på bussen också till Frankrike, sade Daniel Redén.
Sorbet är påtänkt för medeldistansloppet Prix du Luxembourg nästa lördag där förstapriset uppgår till cirka en halv miljon kronor.  Ett lopp hästen kan springa skolös i.

En pinne för Nurmos
Timo Nurmos hade sju hästar till start på V75 och läge på flera segrar,
Enda hästen som fick segerdefilera var outsidern Sebastian Journey som vann klass I-loppet tillsammans med Jorma Kontio.
Jorma Kontio släppte ledningen till favoriten Vikings Preacher och Erik Adielsson och fick lucka med Sebastian Journey när den utvändige hästen tröttnade och tog sig enkelt förbi. Vikings Preacher tvåa långt före övriga.
En nyhet för året i klass I är att travförbundet provar att skriva ut loppet över tre kilometer under årets första månader - med bilstart.

Pöllänens plan höll igen
2018 var Västerbo Grosbois en följetong i V75 och tjänade fina pengar. Segrarna uteblev emellertid ända till en lördag i slutet av december på Rommetravet där Rauno Pöllänen slog till i silverdivisionen.
På Solvalla kom andra raka sedan valacken serverats ett perfekt lopp. En nästa identisk smygare som den i Borlänge - med spets-släpp och lucka på upploppet.
- Det blev precis det loppet jag hade hoppats på igen, sa  Gävletränaren Pöllänen som satt med högerarmen i luften över mållinjen.
Lärlingarnas lopp på V75 kom iväg först i det femte försöket. Andy Pandy One tillhörde en av favoriterna tillsammans med Anders Eriksson och vann loppet efter att ha orsakat en av omstarterna.
- Han är i toppslag hästen och såg bra ut hela vägen faktiskt, sa tränaren Mats L Andersson från Eskilstuna.
Lärlingsloppet hade Solvalla hade döpt till K-G Holgerssons Minneslopp för att hedra den nyligen bortgångne Karl-Gustav Holgersson, trollkarlen som efter en lång karriär med stora framgångar bland annat i Italien länge var landets äldsta travtränare med proffslicens.

Formdjur avslutade V75
Lundsbrunns Trav HB äger Roly Poly som bärgat karriärens två V75-segrar efter varandra i december och januari. En kvarts miljon kronor har det blivit i ett huj för det nioåriga stoet som spurtvann stoloppet igen på V75-kupongen för Carl Johan Jepson. Axevallas Eric Martinsson tränar.
Conrad Lugauer lekte hem klass II-loppet från ledningen med Night Brodde och bara stack undan över upploppet.
Reijo Liljendahls Exclamation Mark har formen i zenit och såg ruggigt laddad ut när han spårade hem den avslutande silverdivisionen för Ulf Ohlsson.
Sju rätt på V75 betalade 158 075 kronor, sex rätt 1504´kronor och fem rätt 141 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75


Det var snöblandat regn som föll över Solvalla vilket medförde besvärliga förhållanden och en krävande bana. En som one..


Det var snöblandat regn som föll över Solvalla vilket medförde besvärliga förhållanden och en krävande bana. En som onekligen trivdes under de här förutsättningarna var Einstein Sisu. Det var han som imponerande mest på V64 och Örjan Kihlström lämnade ingenting åt slumpen från bakspåret. Så fort tempot bedarrade styrde han fram utvändigt om den ledande favoriten Lightningsky. Einstein Sisu satte rejäl press på ledaren och tog över redan i sista sväng. Han stack ifrån till en övertygande seger och var förkrossande överlägsen.
- Vi fick en bra position på en gång men det gick så otroligt sakta. Han var pigg själv och låg på så det gick lite fortare än jag hade tänkt mig. Men han kändes så fin så han fick sköta farthållningen själv. Han var väldigt på hugget och vann med tussarna kvar, sa Örjan Kihlström.

Sorbet vann – men missgynnad av skor
Om Einstein Sisu imponerade så var intrycket inte detsamma på megafavoriten Sorbet som vann i V64-1. Örjan Kihlström styrde till ledningen knappa 1500 meter kvar efter att Rokkakudo släppt täten via 1.11,5 första halvvarvet. Då trodde nog många att det skulle bli en promenad i parken för storfavoriten. Men utvändige West Wing ville annat och gick i närkamp över upploppet. Sorbet tappade stilen (banan?) och när Örjan Kihlström ryckte huvan på hästen fick han inget direkt svar. Det såg ut som att det var nära galopp men Sorbet redde ut det och vann knappt men säkert. West Wing höll tappert till andraplatsen.
- Det är konstiga förhållanden. Det ser jobbigt ut för många hästar. Sorbet är jättemissgynnad av att gå med skor men om vi ska åka till Frankrike så måste han ha matchtempo i sig och det kan han få här med skor, sa tränaren Daniel Redén.

Rykande spurt av Pablo Andover
I övrigt på V64 så levererade Pablo Andover en rykande avslutning när han via en sylvass spurt ställde konkurrenterna schack matt. Hästen har haft mycket otur på slutet men fick nu en välförtjänt fullträff för sin tränare Bengt L Axelsson.
- I dag lurade vi dom. Jag var nöjd hela vägen och tänkte att även om vi inte får luckan så sparar jag hästen. Jag kände att jag hade väldigt mycket att åka med och när vi kom ur kröken kände jag att det var grönt, sa Bengt L Axelsson.
Leader Brodde höll tappert till andraplatsen efter en resa utvändigt om ledaren.
Övertygade gjorde även Vine Vision som vann V64-avslutningen för sin tränare Claes Sjöström. Han hittade en perfekt position i andra par utvändigt från spår elva och efter attack över sista bortre långsidan blev segern enkel.
I övrigt så gick Joyeuxanniversaire felfritt för andra gången i karriären och tog en lätt seger i V64-2. Detta efter att Jorma Kontio tagit en lugn start och sedan kört till ledningen tidigt.
Mattias Djuse-tränade Dior Ima vann treåringsloppet, Zoogins lopp, för Ulf Ohlsson efter ledning från start till mål och tjänade 100 000 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


 Hur känns det att vara tränarchampion för hela landet?- Känns och känns, nu är det ett nytt år. Vi har bränt med ..


 Hur känns det att vara tränarchampion för hela landet?
- Känns och känns, nu är det ett nytt år. Vi har bränt med två V75-favoriter på två veckor, då är man inte så populär. Men ska man se tillbaka på året så har det varit fantastiskt.
Varför gick det så bra under 2018?
- Den stora förklaringen är att hästarna fått vara friska hela tiden. Vi hade ett enormt bra år på gång 2017 också, men tvingades till ett break på tre månader sedan det kommit in sjukdomar. I år har vi sluppit det och kunnat träna och tävla kontinuerligt med hela stallet.
Hur ovanligt är det att man lyckas undvika att få in sjukdomar i stallet under ett helt år?
- Det är väldigt ovanligt. För mig tror jag knappt att det har hänt tidigare.
Har ni gjort något speciellt för att lyckas med det?
- Ja, hela min gård är uppbyggd så att de olika stallarna ska ha så lite kontakt med varandra som möjligt. Virus sprider sig oftast via kläder, därför försöker vi undvika att man springer för mycket mellan stallarna. Personalen har ett stall man jobbar i, sedan får man träffas på fikaraster och liknande. Får man en sjuk häst ska man kunna isolera det stallet eller helst hästen som är drabbad.
Är det hela hemligheten, finns det inget annat du gjort annorlunda i år?
- Jo, det finns en sak till. Jag skruvade lite på träningsbanan också. Jag ville att hästarna skulle börja arbeta ännu mer med musklerna och lungorna, mer mjölksyreträning. Det är egentligen jättesmå grejer. Har man ett fungerade koncept så får man inte göra för stora korrigeringar, men vi fick ta hjälp av en speciell maskin som kunde packa underlaget och fick till väldigt bra svikt, samtidigt som vi behöll fästet. De har gjort att hästarna kunnat arbeta sina muskler mer.
Vad gav det för effekt?
- Hästarna som har mycket muskelmassa höjde sig och fick bättre uthållighet. Ett tydligt är exempel är Propulsion. En annan häst är som är byggd på samma sätt är Coogan, som verkligen är jättestark, men ändå blev trött i loppen. Nu när han fått arbeta på ett annat sätt i träningen så kommer mjölksyran mycket senare när det är tävling.
Hur många hästar blev bättre av det här?
- De flesta, det är bara att titta på min träningslista och resultaten. Men precis som människor så har hästar olika muskelmassa så man måste individanpassa träningen.
Vad är ditt bästa minne från 2018?
- Det är Rödluvans (Conrad Rödluva) Oaksseger. Det var enormt kul.
Därför att…?
- Det var bara det. Hela storyn bakom hästen, att jag hittat henne och tränat upp henne. Vi är inte så kända för att vinna unghästlopp så det var jäkligt skönt att visa att vi kan göra det också. Och det var inte någon häst som kostade flera miljoner heller. Hon är ett unikt exemplar.
Unik på vilket sätt?
- I boxen ser hon inte särskilt unik ut. När man kör henne hemma känner man att det är en ganska fin häst. Men på banan…. Jag har bara kört henne på banan en gång och det var i kvalet. Då märkte jag att det var något av det värsta jag suttit bakom. Hon kändes helt färdig trots att hon aldrig varit inne på banan i hela sitt liv, det var en jäkla upplevelse. Nu blir jag sugen på att det ska bli varmt så att jag kan starta henne igen…
När ska hon starta?
- Det dröjer. Hon har semester. Någon gång i slutet på våren.
Propulsion fick feber efter sin senaste start, hur är hans status för dagen?
- Han är frisk. Han hade feber i två dagar, det är första gången han fått feber sedan han kom hit. Men nu finns det inget att gnälla på. Det är en klok häst, han borde haft högre puls än han hade efter loppet. Men jag tror att han kände själv att något inte var bra och därför tog han inte ut sig. Han har fått ett lugnt träningsjobb och ska gå ett lite snabbare imorgon (måndag).
Vilka svar kan du få av det jobbet?
- Ganska många. Jag känner om han blivit ofräsch, även om det inte ser så ut.
Hur ser det ut inför Prix d’Amerique?
-Min förhoppning är att vara med. Men det får hästen bestämma, han måste vara i toppform för att kunna starta där.
Blir det någon mer start innan dess i så fall?
- Det vet jag inte, det är för tidigt at svara på.
Din andra Prix d’Amerique-kandidat Lionel N.O. var inte som bäst i lördags, var han också sjuk?
- Nej, han har inte hostat eller visat några tecken på det. Jag tror att det var banan som spelade hon ett spratt. Det var likadant på Bjerke i november, hästen var lite sämre och gjorde ett kanonlopp i starten efter. Jag räknar med att kunna starta honom i Prix d’Amerique.
När åker hästarna ner till Frankrike?
- Det blir i veckan före loppet.
Är det någon mer häst som är aktuell för start i Frankrike?
- Ja, Sorbet, om han tävlar bra på tisdag. I så fall siktar vi mot Prix de Luxembourg dagen innan.
En gång till, hur känns det att vara tränarchampion i Sverige? Det är bara åtta tränare (Sören Nordin, Stig H Johansson, Olle Goop, Åke Svanstedt, Kari Lähdekorpi, Robert Bergh, Lutfi Kolgjini och Peter Untersteiner) och som haft titeln sedan 1970, efter att Stig H Johansson bara släppt ifrån sig den två gånger under 30 år mellan 1977-2006.
Hur ser du på det?
- Det känns fantastiskt, nu kan man slappna av. Jag måste erkänna att jag sneglade åt det sista månaden. Innerst inne så trodde jag inte att vi skulle hålla undan (för Timo Nurmos) eftersom vi inte har så många hästar. Det är inte så att vi kan ta ut fyra-fem hästar på V75 en vecka. Men hästarna fortsatte att leverera och vi hade otroliga framgångar med de vi startade.
- Att Stig H nästan vann allt under 30 år är nästan ofattbart. Man fattar vilken prestation det är. Även Åke förmåga att hålla igång i så många år, det är helt fascinerande.
Börjar dina 30 år nu?
- Jag vet vilket enormt arbete som krävs och vet inte hur länge jag kommer att ha motivation och ork.
Men det var inte ditt sista tränarchampionat?
- Absolut inte, vi ska försöka jobba mot ytterligare något i alla fall.
Slutligen, vad är stallets mål för 2019?
- Självklart kan man inte ha målsättningen att försöka slå 2018, det blir ganska svårt. Men man kan säga såhär: Vi har många fina hästar som ska försöka hitta formen och leverera i de stora loppen. Sedan hoppas jag att flera som jag inte trott lika mycket på kan blomma ut. Samtidigt som de gamla trotjänarna håller stilen. Vi ska jobba vidare på samma sätt och hoppas på ett roligt år, säger Daniel Redén.

Robin Johansson, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2015-11-08 2015-11-08 Eskilstuna-11 2140/6 5 12.6 274
2015-10-25 2015-10-25 Solvalla-7 2140/2 3 12.7 133
2015-10-07 2015-10-07 Solvalla-6 2140/6 2 12.2 53
2015-09-26 2015-09-26 Solvalla-11 2140/4 2 11.8 380
2017-12-17 2017-12-17 Vincennes-6 F Nivard 2700/2 B 2 39
2017-11-26 2017-11-26 Mantorp-5 Örjan Kihlström 1640/6 B 2 12.9 132
2017-06-10 2017-06-10 Östersund-10 Daniel Redén 2140/2 B 0 12.2 121
2017-05-27 2017-05-27 Solvalla-12 Örjan Kihlström 3160/10 D 2 12.7 72
2017-05-13 2017-05-13 Åby-7 Örjan Kihlström 2640/2 C 3 13.2 52
2017-05-01 2017-05-01 Bergsåker-9 Daniel Redén 2140/8 B 7 12.9 88
2018-12-26 2018-12-26 Solvalla-10 Örjan Kihlström 3220/12 A 6 15.2 25
2018-10-13 2018-10-13 Åby-11 Örjan Kihlström 2640/5 B str
2018-09-16 2018-09-16 Östersund-10 Per Linderoth 2140/11 C 4 10.7 838
2018-08-25 2018-08-25 Bergsåker-11 Örjan Kihlström 2140/3 D 2 10.2 225
2018-08-11 2018-08-11 Åby-12 Johan Untersteiner 3140/9 D 4 13.6 312
2018-08-01 2018-08-01 Mantorp-10 Örjan Kihlström 2140/7 B 1 12.2 15
2018-06-30 2018-06-30 Färjestad-7 Örjan Kihlström 2140/3 B 2 11.1 95
2018-06-16 2018-06-16 Boden-13 Daniel Redén 2140/1 C str
2018-05-26 2018-05-26 Solvalla-1 Örjan Kihlström 1640/7 C 1 10.3 54
2018-05-01 2018-05-01 Bergsåker-9 Örjan Kihlström 2140/5 A 1 13.7 31
2018-03-27 2018-03-27 Solvalla-8 Örjan Kihlström 2140/8 B 0 g 16
2018-03-03 2018-03-03 Halmstad-7 Johan Untersteiner 2140/8 B str
2018-02-15 2018-02-15 Vincennes-1 F Ouvrie 2700/1 A 0 125
2018-01-04 2018-01-04 Vincennes-2 B Goop 2100/12 A 1 25
2019-02-02 2019-02-02 Åby-10 Örjan Kihlström 2140/9 B 1 13.7 34
2019-01-19 2019-01-19 Solvalla-7 Örjan Kihlström 2140/7 B 1 12.9 65
2019-01-08 2019-01-08 Solvalla-4 Örjan Kihlström 2140/5 B 1 14.1 13ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se