Shadow travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Shadow travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Shadow har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
Shadow har inga kommande starter..

Nyheter för travhäst Shadow


Som chef på Stuteri Palema har Morgan Wilhelmsson sett många toppdjur komma till världen. I egna uppfödningen Mack Dragan har han sin egen..


Som chef på Stuteri Palema har Morgan Wilhelmsson sett många toppdjur komma till världen. I egna uppfödningen Mack Dragan har han sin egen stjärna. Sexåringen tog sin hittills största seger och klivet in i den äldre eliten när han via en stark slutstöt gick förbi etablerade topptravaren On Track Piraten och bärgade förstapriset på 400 000 kronor i Orebro Intn’l.
- Jag hade nästan lite magknip för att jag hade anmält till det här loppet och tänkte att jag hade tagit för stort i mun, sa den lättade och lycklige Axevallaamatören efter loppet.

Hundraprocentig kuskinsats
Carl Johan Jepson satt som vanlig i sulkyn bakom Mack Dragan och han stod för en hundraprocentig styrning. De två första kilometrarna tillbringades på innerspår innan han varvet från mål avancerade mellan hästar i andraspår. När 500-meterspålen passerade kunde han glida ut i rygg på On Track Piraten i tredjespår och då Mack Dragan för första gången under loppets tre varv fick fritt in på upploppet avgjorde han enkelt.
- Det här var det tuffaste motstånd han har mött så det krävdes klaff för att han skulle vinna. Det fick vi och det var kul, sa Carl Johan Jepson.
- Jag rankar den här segern högt. Det här är en häst som jag gillar skarpt och har kört i stort sett i varje start, så det är jättekul att han får vinna ett stort lopp. Jag är stolt över hästen och att jag fick till styrningen.

Klirr i kassan när Adrian tog trippel
Charrua Forlan bar ett tungt favoritskap i gulddivisionen och när Emilia Leo planenligt körde honom till ledningen var det upplagt för promenadseger. Men familjen Kolgjinis hedershäst Dante Boko fick favoritspelarna att sätta segervrålet i halsen när han från positionen som första häst i andraspår krigade sig först över linjen efter en ursinnig upploppsstrid.
- Det är otroligt med vissa hästar alltså. De är nere och man tänker att de kanske har gjort sitt och så gör han ett sånt topplopp i dag. Han gör allt själv. Stenhård öppning, sedan körning efter 500 meter och så avgör han till slut. Det är en extremt häftig häst, sa Adrian Kolgjini.
Jägersrotränaren tog även hem klass I efter en svettig insats av Gideon H.Renka. Sexåringen galopperade i starten men rundade sedan konkurrenterna från kön sista halvvarvet.
- Det blev inte alls som jag hade tänkt mig. Han stod bara och studsade i volten och det förvånade mig. Men han ställde sig och sedan var han bara bäst, sa Adrian Kolgjini som inte bara tränar och kör utan också äger hästen.
- Det klart att det klirrar på bra i kassan.
Som grädde på moset fick Adrian Kolgjini hoppa upp som lånekusk bakom Jerry Riordan-tränade Shadow Gar i stoeliten och den chansen förvaltade han på bästa sätt. När toppstoet skar mållinjen som överlägsen etta passerade hon fem miljoner kronor insprunget.
- När allting flyter för en och våra hästar går bra, då kör man bra med alla hästar man hoppar upp bakom. Det här kändes som spel mot ett mål hela vägen, sa Kolgjini.

Ural var brutal
Ural visade inget extra i årsdebuten för två veckor sedan men nu hade formen infunnit sig på allvar. Susanne Richters hårding fick svar i startrusningen och tvingades trava utvändigt om ledaren i stenhårt tempo. 500 meter nåddes på 1.07 och varvet på 1.10. Det bekom inte sexåringen som bara tågade på, krossade ledaren och höll undan till säker triumf.
- Jag hade från början bestämt mig för att inte ge mig in i någon strid om jag fick svar men hans häst (Christoffer Eriksson och Run Ceasar Run) travade inte riktigt runt svängen så jag tänkte att han skulle släppa till mig. Det gjorde han inte men det gick vägen ändå, konstaterade kusken Torbjörn Jansson med ett leende.

Uppvisning av Johanssons talang
Åbyamatören Håkan E Johansson har fött upp, äger, tränar och kör Sato. I klass II klädde den högkapable fyraåringen enkelt av storfavoriten Taiga Woodland och vann överlägset.
- Det här var en upplevelse. Han presterade över förväntningarna faktiskt, sa Håkan E Johansson.
Timo Nurmos-tränade Global Trust tog hem silverdivisionen tillsammans med Erik Adielsson på snabba 1.11,5 över 2 140 meter med bilstart.
- Det var en fruktansvärt bra prestation, berömde Adielsson.
På V75 betalade sju rätt 9 358 kronor. Sex rätt delade ut 72 kronor och femrättspotten går vidare till nästa veckas sjurättspott. Då kan en ensam jackpotvinnare bli 50 miljoner kronor rikare.

Ola Johansson, Kanal 75


Det är jackpot i lördagens V75-omgång på Örebrotravet. Efter att det återigen inte blev någon utdelning på femmorna..


Det är jackpot i lördagens V75-omgång på Örebrotravet. Efter att det återigen inte blev någon utdelning på femmorna i onsdagens V75-omgång på Bergsåker, späddes potten på ytterligare. Nu beräknar ATG att en ensam vinnare kan ta hem 53 miljoner kronor enbart på sju rätt.
Fredrik Persson selar ut stallets två bästa hästar och kalmartränaren åker till Örebro med förhoppningar om att kunna vinna med någon av dem.
Monark Newmen gjorde comeback för tre veckor sedan och blev då tvåa. Det var inte bakom vilken häst som helst, utan han satt klistrad i rygg på självaste Perfect Spirit genom mål.
- Han höll nästan på att käka upp hjälmen på Kihlström. Hästen kändes riktigt fin och bättre än på mycket länge. Det var väldigt roligt att köra honom, säger tränaren Fredrik Persson.

”Fick borrelia - blev less”
Monark Newmen blev tvåa i Svenskt Travderby 2017 efter en vass spurt och var nära vinnaren Cyber Lane i mål. Den nu sexårige hingsten har sprungit in 4,4 miljoner kronor men fick problem i fjol höstas.
- Han fick borrelia och fick stå med stark penicillin rakt in i blodet. Det märktes på hästen att han var less på slutet och han hade skiten i kroppen redan när han var tvåa och gick 1.14,1 över tretusen meter bakom Carabinieri i september.
- Det blev en lång vila och sedan vinterträning. Hästen var rejält förberedd när han gjorde årsdebut och nu känns han på hugget igen och vill tävla. Jag är jättenöjd med honom och tycker att han känns bättre än på mycket länge.
- Senaste loppet kommer att föra fram honom formmässigt. Om han sedan har toppform redan nu är svårt att säga för han är rätt så stor och tung med mycket muskler. Det kan vara så att han behöver ett par lopp till men jag tyckte att det här loppet i Örebro var passande som ett andra lopp för honom, säger Persson.

”Är oerhört kvick - kan vinna”
Monark Newmen startar med 40 meters tillägg i stayerloppet Örebro International (V75-7) som har 400 000 kronor i förstapris.
- Det är ett jämnt och öppet lopp och jag tycker inte att det är några superhästar med. Får han gå med i rygg sista varvet är han oerhört kvick på femhundra meter. Löser det sig är han en av många som kan vinna loppet. Men det är klart att springer någon 1.13 av de som står på start blir det tufft. Jag ändrar inget och det blir skor runt om som senast. Det är kul att han är tillbaka, säger Fredrik Persson.

”Tog längder på kanonhästar senast”
Kalmartränaren har även med toppstoet Ultra Bright i den femte V75-avdelningen. Hästen vann direkt i årsdebuten efter ett långt uppehåll, och var senast fyra på tiden 1.10,6 bakom vinnande Ringostarr Treb.
- Ultra Bright (V75-5) inledde bra i fjol men tappade sedan formen helt och fick en bristning i en sena i ett bakknä. Det blev en lång vila och uppträning för att komma tillbaka. Hon kändes jättefin i årsdebuten när hon vann i ett rätt så mediokert gäng, och jag var jättenöjd med henne även senast. Då tog hon längder på kanonhästar som Ringostarr Treb över upploppet.
- Om Shadow Går får ledningen och får bestämma blir den hästen väldigt svår att slå. Men blir det tufft tempo och hon hamnar bra till ska hon räknas. Det blir inga ändringar.

Michael Carlsson, Kanal 75


Att vi skulle bjudas på nationellt årsbästa i säsongens första V75-omgång med tillåten barfotakörning var inte ov&au..


Att vi skulle bjudas på nationellt årsbästa i säsongens första V75-omgång med tillåten barfotakörning var inte oväntat.
Och att det skedde i gulddivisionen över 1 640 meter var i så fall närmast självklart.
Men att det skulle bli Probo O.P. som skar mållinjen först var det få som hade räknat ut.
Från ytterspår bakom startbilen i årsdebuten så hade den tioårige italienaren blott 1,79 procent av V75-spelarnas pengar i ryggen.
Men det brydde han sig inte om.
När Wilhelm Paal lyfte ut till attack vid ingången till upploppet växlades hela fältet, inklusive den snopne ledaren Donatomite.
- Den här hästen överraskar oss alltid. Jag trodde inte att han skulle vinna idag, men vi fick rätt resa där bak i hårt tempo. När jag vek ut honom så var det som en turbo. Han har samma speed som Ringostarr Treb, förklarade Paal som presenterade sig för den svenska travpubliken för drygt 30 år sedan då han skrällvann Sweden Cup med Dizam Speed, som betalade över 80 gånger pengarna i försöket, 1987 och sedan dess tillhört kuskeliten i Centraleuropa.
För fyra år sedan flyttade tysken sina bopålar från Italien till Halmstadtravet och driver förnärvarande en rörelse med tolv hästar, där Probo O.P. är den överlägset mest meriterade.
- Vi vet från Italien att han var otroligt bra som unghäst, som fyraåring tillhörde han eliten. Sedan har han haft hälsoproblem i benen vilket stoppat honom, men han kommer alltid tillbaka. Han har klassen att möta de allra bästa när han känns fin, förklarade Paal som i fjol vann Elitloppet som kusk bakom Ringostarr Treb och fortsatte jämförelsen.
- Probo O.P. har samma speed. I ett helt lopp är han inte lika bra, men över upploppet är det samma känsla.

Darling Mearas svek i avskedet
Tränaren bakom Ringostarr Treb är en annan inflyttad Halmstadstränare med rötter i Italien, som också tog för sig på sin nya hemmaplan.
Men Jerry Riordan använde inte kollega Paal till att köra sitt toppsto Shadow Gar, utan en annan utländsk kusk med minst lika tung meritlista.
Italienske Pietro Gubellini äger det åttaåriga stoet och gjorde ett sällsynt gästspel för att få känna på sin häst. Det blev full pott när ”Pippo” i patenterad stil skavde sig loss från ledarryggen i precis rätt tid för att hinna förbi ledande Unrestricted utan att få bestraffning från domarna för störning mot utvändiga Darling Mearas.
Den senare var omgångens stallskrik i sista starten i Europa, men Stefan Persson fick inte den drömavslutning han laddat för med sin galjonsfigur och sexfaldiga miljonärska.
- Hon var inte bra nog, jag vet inte varför. Jag tycker att hon var 20 meter för dålig. Eller, det var jag som hade förberett henne för dåligt. Nu glömmer vi det här loppet och tänker tillbaka på allt som varit bra, sade Persson om hästen som tog hem Svenskt Trav-Oaks som treåring, blev tvåa i Stochampionatet som fyraåring och Europamästarinna som femåring, men nu alltså lämnar sin kontinent som sexåring för en fortsatt karriär i Nordamerika.

”Något utöver det vanliga”
I temat italienskfödda hästar med tränare som varit verksamma där placerar vi även Vlad del Ronco.
Omgångens största favorit fick ingenting gratis då Erik Adielsson tvingades köra fram utvändigt om ledaren, men höll ändå ifrån sig sin landsman Thriller M.P. i en rafflande upploppsduell.
- En ruskig prestation. Det här ser man inte varje vecka på V75, det var något utöver det vanliga, kommenterade gästkörande Adielsson.
Tränaren Edvin Ceka var minst lika nöjd:
- Fantastiskt. Att han vann en gång (på V75) är bra. Men att han kunde vinna igen är ett bevis på att det är en riktigt bra häst
Ett annat exempel på att Europas travelit, Frankrike undantaget, dras till Sverige är Conrad Lugauer.
Den frispråkige tysken firar allt större framgångar och visade nu upp Quite A Quality i bästa skick vilket räckte till seger trots en resa utanpå ledaren.

”Så besviken på mig själv”
Att Halmstads tränarkår är en av de främsta i landet bekräftades av att man tog hem de övriga tre avdelningarna och vann kampen mot ”resten av världen” med 5-2.
Johan rattade in pappa Peter Untersteiners Je t’Aime Lucky från ledarryggen varpå Christoffer Eriksson upprepade taktiken bakom Marcus Lindgren-tränade Adiago Trot, till hemmachampionens förtret.
- Man kallas för proffs, så kör man så här. Jag är så besviken på mig själv, muttrade Peter Untersteiner sedan han bjudit på luckan bakom ledande Secret Mission och blivit snuvad på mållinjen.
Den sista pusselbiten som krävdes för att belönas med 310 085 kronor för sju rätt på V75 var Magnus Dahléns Velvet Gio, vilken visade sig starkast i avslutningen för Carl Johan Jepson.

Robin Johansson, Kanal 75


Travsportens första vårtecken kommer numera 1 mars då förbudet mot att tävla skolöst försvinner.Eftersom den första V7..


Travsportens första vårtecken kommer numera 1 mars då förbudet mot att tävla skolöst försvinner.
Eftersom den första V75-omgången därefter körs på Halmstadtravet, som är känd för att bjuda barfotavänligt underlag oavsett årstid, finns all anledning att tro att många tränare kommer att ta chansen att riva skorna.
Majoriteten av lördagens V75-hästar har vana av att tävla med någon form av barfotabalans, vissa mer än andra, och framförallt med olika resultat.
Medan en del blir märkbart förbättrade och oftare når framskjutna placeringar i barfotalopp, får andra det jobbigare att hinna med i det snabbare tempot, även om de också får tävla utan skor.
I statistiken nedan har vi skapat ett indextal för varje häst, genom att jämföra resultaten med skor och utan.
Uppgifterna är hämtade ur databasen travfakta.se där man separerar de tre barfotabalanserna, det vill säga om hästen tävlat utan skor fram, utan skor bak, eller utan skor både fram och bak.
I jämförelsen har vi valt den mest relevanta balansen för respektive häst och redovisar vilken det rör sig om inom parentes.
Uppgifterna blir således mest relevanta för hästar som tävlar på ”sin” barfotabalans på lördag.
Endast hästar som gjort minst fem starter på jämförelsebalansen får ett indextal, annars hamnar de under rubriken ”Inget underlag” med någon form av kommentar.
Observera att statistiken enbart omfattar starter i Sverige.


V75-1

5 Hevin Boko +54 (barfota fram)
7 Darling Mearas +24 (barfota runt om)
4 Catch My Love +14 (barfota runt om)
8 Galactica -5 (barfota bak)
2 Wild Love -7 (barfota runt om)
3 Unrestricted -47 (barfota runt om)

Inget underlag
1 Shadow Gar (bara en start med skor)
6 Kash Brodda (ej tävlat barfota)

V75-2
10 M.T.Jewel +18 (barfota bak)
9 Dats So Cool +16 (barfota bak)
1 Moruga -35 (barfota bak)

Inget underlag
2 Tyfon Brodde (obesegrad i en start barfota fram)
3 It’s Time (ej tävlat barfota)
4 Echelon (obesegrad i två starter barfota runt om)
5 Quite A Quality (ej tävlat barfota)
6 Buring Man (aldrig sämre än trea på fyra barfotastarter)
7 Delantero (ej tävlat barfota)
8 Victory Lee (ej tävlat barfota)
11 Freddie Silvåkra (vunnit en av två starter barfota runt om)
12 Randemar R.D. (ej tävlat barfota)

V75-3
7 Rocky Winner +65 (barfota runt om)
4 Dante Boko +19 (barfota runt om)
5 Västerboonthenews +11 (barfota runt om)
6 Deuxieme Picsous +5 (barfota runt om)
1 Kadett C.D. -1 (barfota bak)

Inget underlag
2 Timone Ek (ej tävlat barfota)
3 Donatomite (ej tävlat med skor)
8 Probo O.P. (två starter barfota runt om, etta och tvåa)

V75-4
4 Hip Hurray Boko +50 (barfota runt om)
8 Bara Min +40 (barfota runt om)
3 I’m the Only One +30 (barfota bak)
1 Domestic Ås +3 (barfota bak)
11 Global Tenderness +3 (barfota fram)
5 Je t’Aime Lucky -30 (barfota runt om)
12 Tour Knight -30 (barfota runt om)
7 Indian Front -33 (barfota fram)
14 Amphibian Madness -48 (barfota runt om)
6 Cheerful Rivner -93 (barfota fram)

Inget underlag
2 Modern Love (ej varit topp tre i tre starter barfota runt om)
9 Kiss My Lips H.C. (tävlat barfota bak en gång, galopp)
10 Okaloosa Bell (ej tävlat barfota)
13 Darling Harbour (tävlat barfota bak två gånger, en seger)
15 Ryssebo La Reine (tävlat med barfotabalans två gånger, etta och tvåa)

V75-5
3 Infinitus +33 (barfota bak)
7 No Comment +23 (barfota runt om)
2 Marvelous +19 (barfota bak)
8 Panamera -22 (barfota fram)

Inget underlag
1 Niras Bumblebee (tävlat barfota fram två gånger, etta och tvåa)
4 Dontbreakthebankås (ej tävlat barfota)
5 Vlad del Ronco (ej tävlat barfota)
6 Sinfonia d’Amore (ej tävlat barfota)
9 Höwings Venus (tävlat barfota fram en gång, galopp)
10 Powderfinger (tävlat barfota runt om två gånger, en seger)
11 Thriller N.P. (ej tävlat barfota)
12 Callmeawinner (tävlat barfota runt om en gång, oplacerad)

V75-6
4 Uappa di Azzurra +44 (barfota runt om)
3 Star Keeper +21 (barfota runt om)
7 Global Takeover +17 (barfota bak)
6 Harpos Rockland +11 (barfota runt om)
5 Dynamite Light +3 (barfota runt om)
8 Kung Edward +1 (barfota runt om)
1 Secret Mission -21 (barfota runt om)
11 Counterfeightr -25 (barfota runt om)
9 Bonnies Celebrity -26 (barfota fram)
2 Adiago Trot -35 (barfota bak)

Inget underlag
10 Peder Mykla (ej tävlat barfota)
12 Vikings Preacher (tävlat barfota runt om en gång, galopp)

V75-7
3 Velvet Gio +47 (barfota runt om)
11 Master Crowe +6 (barfota bak)
4 J.H.Mannerheim 0 (barfota runt om)
12 Elliot Coger -3 (barfota fram)
5 Stepping Spaceboy -5 (barfota fram)
6 Västerbo Exact -12 (barfota runt om)
9 Pacific Gace -18 (barfota runt om)
2 Rafiki Fri -21 (barfota runt om)
8 Legend Brodde -27 (barfota fram)
7 Olle Rols -40 (barfota bak)
10 Transcendence -66 (barfota fram)

Inget underlag
1 Wingait C.D. (tävlat barfota fram två gånger, en seger)

Robin Johansson, Kanal 75


Startskottet för helgen sker 14.00 på lördagen med ett montélopp för femåriga ston där Björn Goop-tränade Lorin..


Startskottet för helgen sker 14.00 på lördagen med ett montélopp för femåriga ston där Björn Goop-tränade Lorina Citron debuterar på fransk mark med Alexandre Abrivard i sadeln. Noterbart är att hästen ska tävla barfota runt för första gången.
I lopp 2 ser vi en annan Vincennes-debutant i Jerry Riordan-tränade fyraåringen Zahra Mil, överlägsen skrällvinnare av Wallenius Cup i somras, som får just Björn Goop i sulkyn. En annan svenskbekanting är tysktränade Twinkle Face, vinnare av Juliennes lopp på Solvalla i september.
Lopp 3 är Prix du Luxembourg, lördagens största lopp med en miljon kronor i prispengar. Här får Day Or Night In (Johan Untersteiner) och I Love Paris (Björn Goop) båda brottas med bakspår bakom bilen. Från ett bättre läge syns svenskägde Cash Gamble.
Catarina Lundströms Sir Q.C. radade V75-segrar i våras, men har haft det motigare i vinter och får nu chansen att visa sin styrka på den franska kolstybben för första gången. Bland motståndarna i lopp 5 syns Björn Goops Ragazzo da Sopra och norske V75-bekantingen Moni Viking.
Amatörkuskar gör upp i lopp 8 där Niclas Benzon är svensk representant bakom Brume de Lunes.
Svenska hästar finns också på startlinjen i Mikael Stärlings Final Oak, Peter Untersteiners Staro Ivy League, numera fransktränade Bison Spiro samt exporterade Panoramic.

Ännu mer svenskt på söndagen
Söndagens stora svenskinvasion kommer i lopp 2 där Robert Bergh tar ut sina derbyfinalister Transcendence och Spickleback Face, Tomas Malmqvist startar Flying Fortuna och Ethien du Vivier (Örjan Kihlström kör) medan Björn Goop återknyter bekantskapen med tyske kulltoppen Portland. På startlinjen finns även svenskfödde Alcoy.
Goop är ordinarie kusk bakom franske kullkungen Face Time Bourbon som ska tävla skolöst för första gången i lopp 3. Bland motståndarna finns Tomas Malmqvists Breeders Course-tvåa Holy Water – hästen som aldrig slutat utanför prisplaceringarna på 18 starter och nu får Örjan Kihlström i sulkyn för första gången.
Lopp 4 är ett stort montélopp där Robert Berghs Vincennes-specialist Mindyourvalue V.F. jagar sin nionde seger på den franska nationalarenan. Bland motståndarna märks Jerry Riordans Shadow Gar, Björn Goops Julio de Luxe samt svenskägde Qahar Q.C. Fjolårsvinnaren Arlington Dream jagar från 25 meters tillägg.
Prix d’Amerique körs som lopp 5 med start 16.05. Den svenska trion från ingressen har mycket att försvara. Timo Nurmos-tränade Readly Express segrade i sin första start i världens tuffaste travlopp och fixade samtidigt ett fjärdepris till Björn Goop i Jerringpriset. Göran Antonsen sitter upp bakom egenägde Lionel N.O. som gör sitt fjärde raka PdA med tredjepriset från 2017 som topp. Propulsion slog alla tiders vinstrekord för en svensktränad häst under 2018 och ska med Örjan Kihlströms hjälp försöka förbättra sina fjärde- och tredjepris från tidigare år.
Prix Helen Johansson (lopp 6) för äldre ston ser Johan Untersteiner välja bort Sto-SM-tvåan Dear Friend till förmån för Unrestricted. Örjan Kihlström kör Tomas Malmqvists Uncertain Age medan Jörgen Westholm anlitar Gabriele Gelormino bakom Unique Julia.
Lopp 8 ser helgens tre sista svenska ekipage. Adrian Kolgjini kör Target Kronos, Johan Untersteiner hoppar upp bakom pappa Peters Generaal Bianco medan Björn Goop lotsar Super Nice – alla tre från bakspår bakom bilen.

Robin Johansson, Kanal 75


Italienaren Timone Ek (V75-3) har tävlat i världstoppen i flera år och vunnit stora lopp i både Frankrike och Italien. På meritlista..


Italienaren Timone Ek (V75-3) har tävlat i världstoppen i flera år och vunnit stora lopp i både Frankrike och Italien. På meritlistan finns flera årgångslopp i hemlandet och som äldre slår segern i Gran Premio della Lotteria 2017 högt. Tyvärr svärtades hästens rykte ner säsongen 2016 då hans dåvarande tränare Fabrice Souloy åkte fast för dopning, men det handlar om en fantastisk travhäst som när han i höstas kom till Jerry Riordan i Halmstad ståtade med 27 segrar på 53 starter och 12,1 miljoner kronor insprunget.
- Vi vet att han är en häst med stor talang och mycket styrka. Man tjänar inte tolv miljoner kronor av misstag, säger Jerry Riordan till Kanal 75.
Sjuåringen är emellertid inte helt lätt att handskas med.
- Han är en lite märklig häst. När han kom hit sa de åt oss att se upp för att han kan vara väldigt stökig. Han hatar att ha rycktussar i öronen, om man är ute och går med honom måste man hålla distans till en del hästar för vissa gillar han inte. En av hans tidigare skötare sa till Heli (skötaren Heli Tarrimaa) att hon måste vara beredd att lägga runt 45 minuter för att få på hästen huvudlaget på tävlingsdagar...
- Det är den typ av häst han är, men på banan gillar jag honom verkligen.

Toppfin i snabbt banjobb
Inför lördagens start, hästens första tävlingsframträdande sedan tredjeplatsen i Nationernas Pris i november, har Jerry Riordan gett Timone Ek ett ordentligt test på banan.
- Han var superfin! Han gick 1.14 över 1 600 meter med 1.11 de första 500 meterna och 1.10 de sista 500. Det är snabbt! Särskilt med mig i vagnen. Jag är den mänskliga handbromsen, skämtar Riordan.
Det är nära till hands att dra paralleller mellan Timone Ek och Ringostarr Treb. Den senare kom också från Italien till Halmstad som sexåring och hos Jerry Riordan utvecklades han till en megastjärna. I fjol vann han Elitloppet.
- Jag tror inte att Timone Ek blir en ny Ringostarr Treb. Det var något speciellt med Ringostarr Treb, som att han bara hade väntat på att komma till Halmstad för här blommade han verkligen ut. Han samarbetade också alltid och ställde upp på allt man provade. Timone Ek är mer hingstig och vill göra saker och ting på sitt sätt. Men han är absolut en mycket intressant häst och vi får se hur långt vi kommer att nå med honom.

”Som en jakthund”
Lördagens gulddivision i STL, Svenska Travligan, går som den tredje avdelningen inom V75-spelet på Jägersro. Timone Ek är andrahandsfavorit bakom sin landsman Turno di Azzurra men att döma av tonläget hos Jerry Riordan borde spelfördelningen vara den omvända.
- Jag vill gärna tro att även om han inte har tävlat på två månader kommer han gå ut och slå de här hästarna. Han har sådan grundkapacitet och har slagit den här typen av hästar förr. Han känns verkligen fin och han är väl förberedd, säger Riordan och fortsätter:
- Vi kommer att göra som med alla andra bra hästar vi har fått in, ta av all utrustning som de har gått med tidigare och försöka få dem att känna sig så komfortabla som möjligt. Vi tror på hästen och på kusken (Thomas Uhrberg) också. Båda är rutinerade och när de kommer upp bakom startbilen är det något som säger klick, då är Uhrberg som en jakthund som fått vittring.

”En underbar märr”
Jerri Riordan har med ytterligare en italiensk häst i loppet – åttaåriga toppstoet Shadow Gar.
- Hon är en underbar märr. Senast galopperade hon i nerförsbacken på Vincennes kort efter start men efter att hon börjat trava igen var hon samma häst som alltid och fick ett bra träningspass. Hon har skött förberedelserna inför det här loppet bra. Hon har nog bättre dagsform än Timone Ek men i grunden är han en bättre häst än henne.

Ola Johansson och Matteus Lillieborg, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2016-12-19 2016-12-19 Färjestad-2 Björn Beckman 2140/6 D str
2016-11-04 2016-11-04 Romme-1 Julia Nilsson 2140/1 D 0 g 371
2016-10-28 2016-10-28 Örebro-2 Julia Nilsson 2140/2 C 0 g 774
2017-12-27 2017-12-27 Gävle-4 Kaj Widell 1640/2 B 1 15.3 30
2017-12-17 2017-12-17 Solvalla-7 Kenneth Haugstad 1640/4 B 0 15.7 83
2017-11-25 2017-11-25 Solvalla-12 Ulf Ohlsson 2140/7 D 2 16.2 111
2017-11-15 2017-11-15 Solvalla-8 Kenneth Haugstad 2140/9 B 4 17.4 332
2017-11-07 2017-11-07 Bollnäs-7 Ulf Ohlsson 2160/7 A 2 17.4 113
2017-10-31 2017-10-31 Eskilstuna-6 Rikard Lindh 1640/6 B 0 16.0 124
2017-09-21 2017-09-21 Örebro-12 Kenneth Haugstad 2100/14 A 0 20.1g 32
2017-09-09 2017-09-09 Rättvik-9 Jimmy Dahlman 2140/9 A 2 17.1 194
2017-08-18 2017-08-18 Romme-10 Ove A Lindqvist 2160/9 C 6 16.7g 59
2017-08-05 2017-08-05 Rättvik-12 Örjan Kihlström 2160/10 B str g
2017-07-18 2017-07-18 Bollnäs-9 Kaj Widell 2160/13 A 5 18.7 42
2017-06-24 2017-06-24 Lindesberg-11 Magnus Jakobsson 2140/3 C 0 g 31
2017-06-15 2017-06-15 Rättvik-7 Magnus Jakobsson 2140/6 D 1 17.7g 49
2017-05-30 2017-05-30 Romme-1 Jimmy Dahlman 2140/4 D 1 19.7 63
2018-08-04 2018-08-04 Rättvik-2 Jimmy Dahlman 2140/7 B 0 15.9 394
2018-07-21 2018-07-21 Axevalla-3 Jimmy Dahlman 2140/11 C 0 16.4 627
2018-07-10 2018-07-10 Solvalla-5 Jimmy Dahlman 1640/3 C 1 13.9 69
2018-07-01 2018-07-01 Hagmyren-7 Ulf Eriksson 1640/7 C 2 13.6 298
2018-06-23 2018-06-23 Lindesberg-11 Jimmy Dahlman 2160/6 B 8 18.1g 91
2018-01-19 2018-01-19 Gävle-7 Kaj Widell 2140/5 B 0 79
2018-01-11 2018-01-11 Örebro-6 Ulf Ohlsson 1609/10 C 0 15.3 102
2019-05-21 2019-05-21 Bollnäs-3 Rikard Lindh 2140/1 C 2 15.7g 56
2019-05-07 2019-05-07 Eskilstuna-12 Rikard Lindh 2140/8 C str
2019-04-18 2019-04-18 Gävle-2 Oskar Kylin Blom 2140/7 C 0 15.8 910
2019-03-20 2019-03-20 Solvalla-4 Niclas Hammarström 2140/10 B 0 g 65
2019-03-08 2019-03-08 Romme-4 Oskar Kylin Blom 2160/10 B 2 17.5 371ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se