Något Extra travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Något Extra travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Något Extra har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
Något Extra har inga kommande starter..

Nyheter för travhäst Något Extra


Driftstörningar hos ATG sköt fram V75-starten med två timmar.Trots problemen landade omsättningen på 156 miljoner kronor med 93 miljo..


Driftstörningar hos ATG sköt fram V75-starten med två timmar.
Trots problemen landade omsättningen på 156 miljoner kronor med 93 miljoner till en potentiellt ensam vinnare.
Det slutade med 68 vinnande system och 1,3 miljoner kronor i utdelning på sju rätt.
En av skrällarna kom i dagens huvudlöpning där Sorbet spelades till omgångens största favorit.
Spelarkåren hade räknat med att Daniel Redéns nioåring skulle brisa till ledningen, men Jorma Kontio och tränaren Katja Melkko hade andra planer.
På en regnblöt bana visade den finske gästen överlägsen accelerationsförmåga bakom bilen och väl i favoritpositionen gav Elian Web varken utvändige Sorbet eller någon annan chansen att sticka upp i vad som utvecklade sig till ett rent taktiklopp.
- Banan var dålig så jag provade att köra lite framåt. På upploppet svarade han bra, det var första gången han gick utan bomull i öronen. En topphäst, kommenterade Kontio sedan man bokat biljetten till Paralympiatravet.
Men det var inte enda spetsskrällen signerad Nordens mestvinnande kusk.
I loppet dessförinnan hade Kontio använt exakt samma recept bakom Björn Röcklingers sent utvecklade Bon Ego.
Fältets enda sto visade sig både snabbare och tuffare än grabbarna i bronsdivisionen och torde ha alla förutsättningar att vandra rakt upp i stoeliten om hon fortsätter på samma spår.

Redén fick ståpäls
Trots att Sorbet fick nöja sig med silvret kunde firma Daniel Redén/Örjan Kihlström också kunde åka hem som dubbelvinnare.
Det började med Don Fanucci Zet som verkar ligga sin tränare extra varmt om hjärtat.
Passgångarstam har kommit i ropet igen efter framgångarna för avelshingsten Googoo Gaagaa, men Redén har valt att avla åt ”andra hållet” med sin fyraåring vars mor har ren passångarstam.
Det verkar ge styrka och kapacitet och första gången utan bakskor var Don Fanucci löjligt överlägsen sina konkurrenter för en offensiv Kihlström.
- Han är så kusligt speciell på alla sätt, bara leker och ska springa snett och springa hem. Men så fort jobbet ska göras, då bara ”boff”. Jag får ståpäls av att titta på sådana hästar, förklarade Redén som har stora planer för sitt ”experiment”.
- När väl den här har mognat och poletten har trillat ner kommer han att vara i en helt annan klass. Jag har alltid trott väldigt mycket på honom. Hans mamma är en annan ras. Det ser spännande ut, tänk när alla pjäxor kan ryka, då vet jag inte hur fort det går. Får han hålla ihop tror jag att det är något extra. Han har fastnat lite hos mig, berättade Redén som sedan fick se Coogan avrunda omgången i en rivig silverdivision.

Tillsammans-system tog största vinsten
Omgångens största knall signerades Kim Moberg som trots otaliga omstarter och spöregn prickade från springspår med Johan Sundgrens Jasmin Band.
- Hästen var superfin. Jag såg inte så mycket när jag attackerade, men när jag kom in på upploppet slängde jag glasögonen och då blev det bättre. Allt löste sig perfekt, kommenterade Moberg.
Björn Karlsson lyckades med en liknande bedrift från tillägg med Tangen Haap och kunde kosta på sig en segergest i den stora kallblodsfinalen medan Erik Adielsson spårade runt om i långloppet bakom Kolgjini-tränade Tengil Face.
Såväl norska som finska spelare tog för sig rejält av V75-kakan, men den största vinsten på 9,5 miljoner kronor till gick till ett system inlämnat via ATG Tillsammans.

Robin Johansson, TR Bild

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Lördagens V75-tävlingar avgörs på Färjestad och en tränare som kommer att hamna i fokus med sina hästar är Jasmine Isin..


Lördagens V75-tävlingar avgörs på Färjestad och en tränare som kommer att hamna i fokus med sina hästar är Jasmine Ising. I februari förra året drog hon igång som privattränare för entreprenören Leif Bengtsson, stall Philip konsulting. Tillsammans med sambon Patrik Fernlund har hon de senaste åren fått förtroendet att handla ettåringar på unghästauktionerna och paret har nu 20 hästar i träning. De håller till på träningscampen Julmyra Horsecenter i Heby och inledningen på den här satsningen har minst sagt varit god. I fjol smög man igång lite försiktigt och det blev det sex segrar och i hälften av hästarnas 27 starter slutade med en plats bland de tre främsta. Det nya året har börjat ännu bättre med fyra segrar och tre andraplatser på elva starter. Det ger strålande 36 i segerprocent.
– Det känns otroligt skönt att det har börjat bra när man har fått en sådan här chans. Det är verkligen jätteroligt. Vi har mycket unghästar och det var många som bitvis var småförkylda i fjol men från november så vände det och därefter har det gått väldigt bra. Hästarna har hållit sig friska och vi har kunnat träna på hela tiden, säger Jasmine Ising.
– Även om vi har fina hästar att jobba med så finns det inga garantier i det här. Det är så mycket som krävs och det gäller att få rätt hästar, att de håller sig friska och kommer rätt på det och man ska ha tur med spårlottningen och i loppen. Det är många bitar och en enormt lång kedja för att det ska stämma och bli bra. Man får vara nöjd för varje start det går bra. Den statistiken som vi har hittills i år är inte realistiskt att den ska fortsätta vara så bra. Men man får njuta av framgångarna och hoppas att det håller i sig så länge som möjligt.

”Ester Wibb kan vara en årgångshäst”
Stallet består merparten av ännu så länge ostartade unghästar. Det är välstammade treåringar och tvååringar som är upptränade från grunden och som nu ska börja tävla i år. En treåring som redan har visat framfötterna är det lovande stoet Ester Wibb. Hon har tagit två segrar och en andraplats på fem starter och kan vara något för de riktigt stora loppen.
– Ester Wibb är en unghäst som vi har valt ut och format från början. Oskar J Andersson och hans familj har kört in henne och det är kul att han nu är med och kör henne i loppen. Hon har visat bra kvaliteter och ska eventuellt kunna vara en årgångshäst. Det känns som en häst som har i de loppen att göra i alla fall. Vi siktar på start i Margaretas Unghästserie den 28:e mars på Solvalla nästa gång, säger Jasmine.

”Det var helt sjukt – går inte att fatta”
Men stallets stora affischnamn hittills och som har blivit känd för den stora publiken är Green Mamba. Det sexåriga tyskfödda stoet köptes till stallet i fjol höstas och har gjort succé för sin nya tränare. Hon ståtar med tre raka segrar och framförallt senast imponerade hon kolossalt i V75 på Åby. Trots en galopp vid ingången till den första kurvan kom Green Mamba ikapp och blåste till konkurrenterna via en mäktig svepning över den sista bortre långsidan.
– Det var helt sjukt och går inte att fatta. Det var en osannolik prestation och det är inte ofta man ser en häst vinna på V75 med galopp överhuvudtaget. Hon tappade ju på tilläggshästarna och ändå sprang hon bara runt dom. Det var inte så att hon blev framdragen utan hon fick göra jobbet själv. Det var otroligt imponerande, säger Jasmine.
– Hon sprang och vinglade lite och kusken fick korrigera henne och när hon kom så långt ut i banan så vinglade hon till och råkade galoppera. Hästen känns inte alls osäker annars utan det var nog mer ett olycksfall i arbetet.
Vad har hästen gjort efter den starten?
– Hon fick en veckas semester och jag tyckte att hon behövde det. Sedan har hon tränat på som vanligt och känns exakt som hon har gjort hela tiden. Det är klart att det kan vara svårt att veta efter en veckas semester om hon har tappat något, men hon har gått så många jobb efter det och känns fin så jag tror inte det.

”Finns växlar kvar i barfota och jänkarvagn”
Green Mamba har sprungit in drygt 600 000 kronor och visat sådana kvaliteter att hon kan vara på väg rakt upp i Stoeliten framöver. Det ska sägas att hästen hade vunnit en hel del lopp även i tidigare regi, Victor Gentz, men hade inte fungerat i bakvarv i Tyskland och när Gentz skulle åka hem igen ville man sälja hästen när hon hade gått så bra. Tränare Ising kände direkt att det var något extra när hon körde ett jobb med Green Mamba första gången.
– När hon kom till oss så körde jag ett rundbanejobb med henne. Då sa jag att om den här hästen får vara frisk och fräsch så blir hon i alla fall miljonär. För hon kändes så bra och hade då tjänat 270 000 kronor. Nu har hon visat att hon har den kapaciteten som jag kände men sedan vet man ju inte, det är djur vi håller på med och allt kan hända.
– Det är en otroligt snäll och trevlig häst att ha att göra med på alla sätt och vis. Hon pullar inte bort några krafter i onödan och hon springer jäkligt fort den sista biten och är stark. Hon känns rätt komplett.
– Sedan finns det växlar kvar framöver med både barfota och jänkarvagn. Men vi väntar lite med det för jag tycker att på det som hon har visat ska hon kunna vara långt framme ändå på lördag.

Spikar på Fem tippar V75
Loppet som Jasmine Ising åsyftar är V75-2, ett försök i Diamantstoet, på Färjestad där Green Mamba startar från spår tre på 20 meters tillägg. Hon körs på nytt av Rikard N Skoglund och tränaren spikar sin häst i det officiella tipset Fem tippar V75. Det är för övrigt jackpot på V75 där en ensam vinnare kan ta hem 46 miljoner kronor, enbart på sju rätt.
– Man kan inte annat än tro på en väldigt bra chans med tanke på hur bra hon har varit. Sedan vet vi att det är djur vi har att göra med och det kan vara så att någon annan helt plötsligt kommer ut och är bättre. Hur stor favorit man än är så kan man förlora, menar Jasmine Ising.
– Det blir inga ändringar utan hon går exakt som senast i balans och utrustning.

”Kommer göra en riktigt bra prestation barfota”
Jasmine Ising har ytterligare en häst till start i V75 och det är Star Costashorta som har fått ett bra läge med spår fyra bakom bilen.
– Star Costashorta (V75-7) tror jag kommer att göra ett väldigt bra lopp. Han har tävlat på här i vinter med skor och gjort det bra utan att få sätta pricken över i:et. Att han nu ska göra det i V75 är kanske lite långsökt men de som har haft hästen tidigare säger att han inte går någonting med skor. Men jag tycker att han har gjort det bra, utan det där lilla extra. Känslan är att han har toppform och jag hoppas att vi kan rycka skorna på lördag för då tror jag att han kommer att göra en riktigt bra prestation. Sedan hur långt han räcker i det här gänget är svårt att säga.
– Han har haft dåliga lägen på slutet och fått lägga mycket kraft för att komma till i början och nu har han ett bra spår och det är kul när man ska ut i V75. Jag tycker att han ska vara rankad fyra eller femma och jag tror att han kan vara på plats från ledningen eller rygg på ledaren. Vi har inte riktigt bestämt taktiken ännu om vi ska köra i ledningen eller släppa. Vi kommer inte att släppa till vem som helst för han har bäst statistik från ledningen. Det blir jänkarvagn som vanligt och ett open eye-huvudlag den här gången. Jag har tyckt några gånger när han har gått med helstängt att han har släppt förbi sig dem på upploppet och tänker att nu med hål i så kan man spekulera i att han kan ta i lite mer. Senast hade han norskt huvudlag men ena skygglappen åkte ner på ena sidan och i och med det så börjar hästen att springa snett. Därför ryckte Patrik ner även den andra skygglappen så att det blev ett helstängt istället för att hästen ska springa och titta på den ena skygglappen. Då blev han lite för vass och tog det som en signal att nu springer vi och tog i lite onödigt mycket. Om det gjorde att han förlorade loppet vet jag inte men han blev lite för vass, säger Jasmine Ising som går en mycket spännande säsong till mötes för sig och sitt team på Julmyra.

Michael Carlsson, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor och vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället tillfälligt här: https://startlists.aws.atg.se/ Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg


Eskilstuna-tränaren gjorde comeback i fredags efter sitt uppehåll för sjukdomen. Han körde ett lopp i Eskilstuna och blev där trea. Me..


Eskilstuna-tränaren gjorde comeback i fredags efter sitt uppehåll för sjukdomen. Han körde ett lopp i Eskilstuna och blev där trea. Men första segern lät inte vänta på sig och redan under söndagen var det dags. I ett Grand Slam 75-lopp på Mantorp slog han till med egentränade Fame Boko. Det åttaåriga stoet var också bara bäst och krossade konkurrenterna. Trots en resa utvändigt om ledande Peder Mykla, slog hon klorna i denne in på upploppet och gled ifrån till en lätt seger. En övertygande insats för den här miljonärskan som snart ska sluta tävla och gå till avel.
– Hon är en fantastisk häst och tycker det är kul att tävla. Hon har mött stentuffa hästar och fått lite hårdhet av det. Utvändigt om ledaren har kanske inte varit hennes melodi men i dag var hon på hugget och mötte enklare hästar. På sista bortre långsidan nöp hon tag i grejerna ordentligt. Hon var kaxig i dag, sa Per Lennartsson.
– Nu ska hon betäckas till våren och ska bara göra några starter till. Sedan ska hon betäckas med Campo Bahia. Även om det här inte var det största loppet så var känslan att få vinna med en häst som var i ett alldeles extra skick något extra.

”Alla värden på noll – ett skönt besked”
Segern var också den första för Per Lennartsson sedan han blev friskförklarad efter den operation som han genomgick för prostatacancer i början av året.
– Det har blivit bättre och bättre för varje vecka. Det är fem veckor sedan operationen och i torsdags var jag på återbesök och fick besked om att alla värden var nere på noll. Vi ska ses om sex månader igen och det var ett väldigt skönt besked att få. Det betyder väldigt mycket, sa Lennartsson.
De övriga vinnarna på Grand Slam 75 var Veiled (William Ekberg), G.K.Ursus (Greger Fajersson), Yukon Bay (Jesper Rydberg), Bicc’s Avalon (Rikard N Skoglund), Devs Dragon (Carl Johan Jepson) och My Liberty (Carl Johan Jepson).
Sju rätt gav 66 321 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


Bakom hästen Mattis Snix gick Johan L Sundgren från i princip okänd till flerfaldig V75-vinnare i början av 2000-talet.Men någon spik..


Bakom hästen Mattis Snix gick Johan L Sundgren från i princip okänd till flerfaldig V75-vinnare i början av 2000-talet.
Men någon spikrak karriär mot toppen blev det inte för den unge lärlingen.
- När jag fick chansen att köra Mattis Snix så hade jag bara haft körlicens i ett par år. I början flöt allting på väldigt bra och i den vevan så tänkte man väl sig en framtid antingen som proffstränare eller kanske catchdriver. Men sedan tog det lite stopp på något vis, berättar Sundgren som kommer från en riktig travfamilj med morbröderna Hans G och Per-Erik Eriksson, båda framgångsrika A-tränare under många år.
- Jag började springa i stallet hos John Dahlman som nioåring och har alltid hållit på med det här, men hade väl inte riktigt motivationen för att satsa helhjärtat. Ska man leva som proffstränare så krävs det hundraprocentigt fokus och engagemang och jag hittade andra saker i livet som var roligare då.

Tar hjälp av familjen
Men det till trots så fortsatte Sundgren att jobba hos olika tränare samt försörja sig som hovslagare.
Och nu plötsligt, som 42-åring, står han med en proffslicens på fickan och 19 hästar i stallet.
- Det avgörande var att jag fick en hästägare som ville satsa på mig. Det blir så mycket enklare att ha det i ryggen jämfört med att dra igång allting själv.
Rörelsen drivs i princip som ett familjeföretag tillsammans med sambon Catharina Samuelsson och i viss mån sonen Victor S Sundgren.
- Catharina har jobbat med hästar länge och även vunnit V75-lopp som kusk. Hon gjorde ett avbrott på några år, men kom tillbaka för att hjälpa till när jag drog igång. Victor är 15 år och väldigt intresserad, han vill åka med varje gång vi åker på trav. Han vann ponnykriteriet förra året och ska ta licens för stor häst nu till våren. Dessutom anlitar jag förre proffstränaren Ulrik Pedersen på konsultbasis för körhjälp, det fungerar utmärkt.
Ägaren heter Marko Kreivi och tävlar under pseudonymen Göteborg Smart Repair Center AB med för tillfället tolv av stallets hästar.
- Vi känner varandra sedan gammalt och det var när Marko bestämde sig för att satsa hårt på hästarna och på mig som jag tog beslutet att gå alla kurser för att bli A-tränare. Det tog nästan ett år, men nu är jag där och det har börjat bra.

Tränar styrka
Det är ingen underdrift. Sundgren har inlett proffskarriären med fem segrar på elva starter och på lördag jagar han första V75-triumfen som egen.
- Det har gått över förväntan och vi har fått fin utdelning. Det var som att alla hästar höjde sig lite till när jag tog ut licensen. Men i vardagstravet är målet att hålla hög segerprocent. Jag försöker välja loppen med omsorg och eftersom jag tycker att vi har bra hästar så är förhoppningen att de ska duga när vi anmäler.
- V75 är något helt annat. När hästarna har form vill jag gärna vara med där, men motståndet är så mycket tuffare att man får vara glad för varje framgång.
Hur ser du på dina chanser på lördag?
- Jag tror klart mest på Fleur Mearas. Det är en häst som jag håller riktigt högt. Hon är tuff och tål att göra jobbet själv så jag skulle inte ha något emot ett offensivt upplägg om kusken så önskar.
Varför kör du inte dina hästar själv?
- Det beror framförallt på att jag har haft problem med ryggen det senaste året. Kan jag anlita de bästa kuskarna så gör jag gärna det. Jag har ingen uttalad förstekusk för stallet, men ett väldigt fin samarbete med Thomas Dalborg som kör Edmund på lördag.
Hur tränar du?
- Den röda tråden är att hästarna tränas i djupsand med rejäla, långa pass två gånger i veckan. Sedan kan vi variera med mycket annan träning om jag tycker att det krävs. Min filosofi är att träna upp rejäl styrka, sedan får farten komma naturligt med åldern. Jag har aldrig förstått hur man ska träna för att få snabba hästar, den som har några tips får gärna höra av sig.
Vad är din målsättning för första året som proffs och hur stor tränare vill du bli?
- Vad gäller inkörda pengar så har jag en siffra i huvudet, men den håller jag för mig själv ännu så länge. Däremot skulle jag inte ha något emot att få in fler hästar, kan vi dubbla antalet vi har nu så vore det perfekt, säger Johan L Sundgren.

Det här berättar Johan L Sundgren om sina V75-hästar:
- 11 Fleur Mearas (V75-2) håller jag som en riktigt bra häst med mycket utveckling i, förutsatt att hon håller sig fräsch. Hon är oöm för positioner och att hon kördes så avvaktande i V75 näst senast berodde på att hon inte riktigt hinner med över sprinterdistans. Det gjorde att hon fick upp lite tempo i kroppen och insatsen senast var mycket fin, tidigare har hon gjort sina bästa lopp med tidig tätkänning. Jag har inte trimmat något extra inför det här, säsongen är lång, men hon känns fortsatt fin och ska hålla formen. Trots läget så har jag stora förhoppningar och har inget emot om hon skulle köras offensivt. Vi ändrar inget.
- 11 Edmund (V75-4) har ett väldigt långt steg och saknar därför den riktiga explosiviteten fortfarande. Att han kunde vinna över sprinterdistans berodde på att loppet var våldsamt överpacat och att han blev frånåkt senast berodde bara på att han inte kunde växla tempo när de andra stack. Han har enorm lungkapacitet och vi kör honom med tryckvagn i djupsanden, annars blir han inte trött. Från ett sådant här utgångsläge är han helt beroende av vilket tempo det blir, ju snabbare de kör i täten desto bättre. Vi fortsätter med öppet huvudlag då han tagit sina segrar med det och svarar bra på häst, däremot kanske vi testar en riktig ryckhuva. När han haft ryckhuva tidigare så har han fortfarande varit dövad under den, men Thomas är inne på att det kan ge god effekt om vi tar ur allting. Vi fortsätter med vanlig vagn, däremot är jag sugen på att sätta på en jänkarvagn nästa gång han får spetsläge bakom bilen. Uppgiften ser tuff ut så jag är nöjd om han kan tjäna en fin slant.

Robin Johansson, Kanal 75


Han flyttade till Sverige 1 oktober 1998.Drygt 20 år senare kan Petri Salmela se tillbaka på sin mest framgångsrika säsong som travtr&aum..


Han flyttade till Sverige 1 oktober 1998.
Drygt 20 år senare kan Petri Salmela se tillbaka på sin mest framgångsrika säsong som travtränare, åtminstone sett till pengar.
9,4 miljoner kronor har körts in till stallet som totalt består av 83 hästar och har sitt huvudsäte i Boden.
- Vi har 31 hästar i Stockholm och resten här uppe, det är en bra fördelning, säger Salmela på väg mot ännu en flygresa söderöver där han bland annat ska se till stallets galjonsfigur Makethemark.
- Det är han som har gjort att vi fått ett rekordår. Jag är nöjd med resultatet för övriga stallet också, men räknar man totalt är det oerhört avgörande att ha en sådan topphäst. Jag har aldrig haft en häst som sprungit in så mycket som han har gjort i år, konstaterar Salmela vars stjärna dragit in 3,7 miljoner via bland annat tredjeplatsen i Elitloppet, andraplatsen i Åby Stora Pris och vinsten i St Michel Ajo.
Senaste starten gjordes i slutet av september och nu pågår uppträningen inför ännu en säsong i världseliten.
- Han fick tre veckor helt ledigt, sedan började vi köra honom igen i början av november. Det har varit lite varierande förhållanden i Stockholm så vi har fått lägga om planeringen lite vecka för vecka. Nu ska han få det lugnt över jul i samband med vaccinering, sedan börjar vi köra lite hårdare i januari igen.
I fjol årsdebuterade Makethemark i mitten av april och hann med ytterligare en start innan Elitloppet.
- Det blev några veckor försenat då eftersom han åkte på lite sjukdomar, men fungerar allt i år så är tanken att han ska vara startklar i början av mars. I så fall borde han hinna vara med i några större lopp och sedan förhoppningsvis få en ny inbjudan till Elitloppet.
Så det gav mersmak att vara med i Elitloppet?
- Ja, självklart. Speciellt som hästen fick precis så snälla lopp som jag hade hoppats på förhand. Jag kan ärligt säga att han inte alls var trött i mål efter finalen och det visade han i starterna efteråt. Det var första gången han mötte de allra bästa och givetvis hoppas jag att han ska vara ännu bättre nästa år.

Framtiden är säkrad
Trots att han anmält tio hästar till Solvalla under tisdag-onsdag tycker sig Salmela inte ha någon realistisk chans att hinna dra in den dryga halvmiljon som krävs för att kunna kalla sig 10-miljonerkronorstränare.
Däremot tycks det finnas förhoppningar om att nå dit nästa säsong.
- Jag måste säga att den tvååringskullen vi har i år är helt annorlunda och mycket bättre än kullen som är tre nu. Detsamma gäller ettåringarna där några ser ut som ”riktiga hästar” redan nu. Jag hade möte med Bodenpersonalen i veckan och sa att vår framtid är säkrad, säger Salmela med ett skratt.
Kommer du att fira det här rekordåret med personalen på något sätt?
- Ja, det kommer vi att göra. Jag har lite planer, men vill inte avslöja något ännu. Det är ett tufft liv att vara hästskötare och personalen i Stockholm och Boden träffar varandra väldigt sällan, förutom vissa tävlingsdagar är det bara när vi har V75 i Boden och på vår hästgala. Så de är verkligen värda något extra nu när det har gått så bra.

”Testa att rycka propparna”
Det kan bli anledning att fira redan på onsdag.
Salmela tycker sig i alla fall ha en riktigt bra vinstchans inom V86-spelet.
Det rör sig om segervana fyraåringen Moon Zappa i V86-4, som dragit innerspår bakom bilen och ledde runt om från samma läge på Solvalla i september, men var oplacerad i sin senaste start.
- Hon var inte alls dålig då. Jorma (Kontio) som körde tyckte till och med hästen var bättre än vid segern gången innan, men det stämde betydligt sämre med positionerna. Hon fick gå själv i spåren sista 800 samtidigt som det gick fort till slut och det blev för tufft. Positionerna avgör så mycket, konstaterar Petri Salmela om hästen som är obesegrad från ledningen efter fyra försök.
- Skulle hon lyckas nå spets så är mycket vunnet, hon har visat att hon trivs väldigt bra i den positionen. Eftersom det blev väldigt täta starter har hon bara gått lugnt efter senast, men allt har varit normalt. Jag ska testa att rycka propparna på henne imorgon (tisdag). Funkar det så får hon gå så i loppet, hon har haft fast huva i alla starter och jag tror att det kan bli fin effekt, säger Salmela som även startar två hästar i V86-2.
- Carisma Sisu är klassen bättre än Feather Sisu så är det någon som ska vinna är det hon. Tyvärr drog hon spår 8 och det blir svårt att komma till härifrån, speciellt då hästen trivs bäst då hon får sitta i den främre träffen och slipper göra grovjobb. Ska hon vinna krävs nog ledningen, rygg ledaren eller tredje inner, men det blir svårt att hitta någon sådan position. Annars är allt som det ska i träningen och hon är allround för underlag, säger Petri Salmela.

Robin Johansson, Kanal 75


Åby-tränaren har verkligen bra snurr på sitt material för dagen. Det har han haft en längre tid och det är segrar och dubbelsegr..


Åby-tränaren har verkligen bra snurr på sitt material för dagen. Det har han haft en längre tid och det är segrar och dubbelsegrar var och varannan dag som han tävlar. André Eklundh har redan passerat sina fjolårssiffror vad det gäller inkörda pengar och har kört in närmare sex miljoner som kusk. Han har 43 hästar i träning som går som tåget och han har presenterat flera fina förvandlingsnummer på slutet.
– Det har gått otroligt bra hela hösten. Vi har klarat oss från infektioner och haft bra träningsförhållanden. Hästarna har verkligen hittat formen och samtidigt försöker man hela tiden att utveckla sig själv. Man finslipar på träningskonceptet för att hela tiden försöka förbättra hästarna ytterligare, säger André Eklundh.

”Förbättrat flera nyförvärv – allting stämmer”
När vi når honom måndag eftermiddag strax efter klockan två är fortkörningen avslutad och han ska precis inta en sen lunch. Eklundh och hans team håller till på en träningscamp utanför Nossebro, på vägen mellan Alingsås och Skara. Som kusk vinner han lopp i parti och minut men även det egna stallet har som sagt gått väldigt bra och det har blivit nio segrar på de 20 senaste starterna och tio på de 25 senaste.
– Som det är nu så stämmer allting och det har varit ett rekordår rakt igenom. Framgångarna smittar av sig på varandra och hästarna. Vi har fått in nya hästar i träning som har fungerat på vårt träningsupplägg och de har höjt sig och blivit förbättrade helt enkelt. Det är viktigt att få in nya hästar som man kan förbättra, så att man inte bara står och trampar med samma hästar hela tiden.
– Vi tränar precis som vi har gjort de senaste två åren men som jag sa så försöker man att finjustera lite hela tiden. Det kan vara smådetaljer som är viktiga, som exempelvis hur lång tid man ska ha mellan varje intervall.
– Jag är även förstekusk åt Sofia Aronsson som också har riktigt bra ordning på hästarna och det smittar av sig när det går bra. Samtidigt har jag fått köra bättre och bättre hästar, menar André.

”Är en helt annan häst nu – bra chans”
Den glödheta tränaren och kusken selar ut två egentränade hästar i lördagens V75-omgång i Halmstad. André Eklundh kör dessutom ytterligare tre hästar på V75 som lånekusk. Så här kommenterar han först sina egentränade och han börjar med Walther På G. i den femte avdelningen. Det är en häst som har gjort tre starter för Eklundh och som har vunnit två av dessa. Han jagar nu sin tredje raka seger från spår fem bakom bilen över kort distans.
– Walther På G. (V75-5) är en häst som har ändrat sig mycket sedan han kom i vår träning. Han var väldigt het och besvärlig tidigare hos Rikard Svanstedt men har hittat en ny harmoni här i livet. Vi släppte ut honom på lösdrift och min sambo Jessica, som är utbildad Equiterapeut, har jobbat mycket med musklerna på honom. Jag tror att hästen har haft lite ont helt enkelt och haft mycket låsningar som nu har släppt. Det har gjort att han har lugnat ner sig mycket och slappnar av mer i jobben och tar åt sig av träningen.
– Det är faktiskt en helt annan häst nu än när han kom hit. Utvecklingskurvan pekar rakt uppåt och det märks att han tycker om att tävla. Vi har nått ledningen båda gångerna vid segrarna och det känns som en riktigt bra spetshäst som slappnar av i ledningen. Jag kommer att göra vad jag kan för att komma till ledningen och det är en bra häst för klassen. Jag tror att han kommer att trivas över distansen och utan att ha kollat motståndet speciellt noga så borde han kunna ha en vettig chans i ett Klass II-försök.
– Nu blir det skor runt om, han har gått barfota i de två senaste starterna, men jag tror inte att det är så negativt på honom för det känns inte som någon riktig barfotahäst. Det blir vanlig vagn igen men jag har en liten fundering att slänga på honom ett helstängt huvudlag. Han har gått med öppet tidigare. Men vi får se lite hur han värmer först, säger André Eklundh.

”Grundkapaciteten finns för att vinna”
I den sjätte avdelningen selar han ut ett annat nyförvärv i Dropluggage Racing som har gjort en start för André Eklundh. Det var i comebacken efter ett två års långt uppehåll och det blev seger direkt.
– Dropluggage Racing (V75-6) är en häst som har haft fräschörproblem hela livet och när jag fick in henne i träning i augusti så hade han gått på bete i tolv månader och varit hemma hos ägare för en längre konvalescens. Jag körde henne i början av karriären när Dan Widegren tränade henne och kände då att det var en väldigt kapabel häst. Sedan är det alltid svårt att säga om hon kan nå den nivån som vi tyckte att hon kunde nå tidigare, efter alla problem som har varit. Men hon började i alla fall bra hos oss och var fin i både kvalet och i comebacken. Hon har tagit de här två uppgifterna på ett bra sätt och ska vara ännu lite bättre nu.
– Hon känns lugn och trygg i volten men jag tror inte att hon är snabb nog att ta sig till ledningen. Men felfri avgång räknar jag med och sedan får vi se vad som händer. Hästen är väldigt svårbedömd för mig, för även om hon vann på ett bra sätt senast så är den prestationen svår att värdera för banan var väldigt dålig. Det var konstiga förutsättningar. Jag vill se hur hon fungerar på bra förutsättningar innan jag sticker ut hakan. Grundkapaciteten finns där för att kunna vinna ett sådant här lopp men om hon är där redan kan jag inte svara på. Skor runt om igen som senast och jag har inte planerat några ändringar.

”En underbar individ – en av mina favorithästar”
Du kör ytterligare tre hästar till inom V75 och börjar med Sofia Aronsson-tränade Hobby de L’iton som kommer från seger och som du har kört en del tidigare.
– Hobby de L’iton (V75-1) är en underbar individ och faktiskt en av mina favorithästar. Han vann joggandes senast sa Erik Adielsson som körde då men det är ett helt annat motstånd nu. Det är en högkapabel häst som har haft mycket problem med fräschören men han är verkligen något extra. Det är en sån häst som man alltid åker med och har vinstchans. Han har gått jättebra flera gånger när jag har kört honom.
– Adamant (V75-4) har jag kört några gånger men inte på slutet och jag har inte koll på dagsstatus där.
– Poem In Motion (V75-7) körde jag senast och då gick hon ganska bra som tvåa. Det är en väldigt startsnabb häst och hon fick öppna tufft och sedan bestämma lite. Hon kunde inte stå emot vinnande Copaca Banana den sista biten i en snabb avslutning. Hästen kändes väldigt fin i alla fall och är som sagt ruskigt startsnabb, säger André Eklundh.

Michael Carlsson, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2016-07-28 2016-07-28 Åby-1 Björn Goop 2140/3 D 0 19.2g 106
2017-12-15 2017-12-15 Axevalla-4 Dagfinn Aarum 2140/10 C str
2017-11-27 2017-11-27 Halmstad-2 Kevin Oscarsson 2140/8 C 0 23.3g 297
2017-11-13 2017-11-13 Åby-8 Karl Stolt 2140/4 D 0 g 178
2017-10-07 2017-10-07 Axevalla-9 Anders Christiansson 2140/12 B 6 18.8 450
2017-09-21 2017-09-21 Åby-3 Preben Sövik 2140/3 D 7 17.3 130
2017-09-10 2017-09-10 Vaggeryd-2 Kevin Oscarsson 2140/5 C 2 17.1 37
2017-08-26 2017-08-26 Vaggeryd-5 Karl Stolt 2140/3 D 7 20.2g 33
2017-08-06 2017-08-06 Vaggeryd-8 Kevin Oscarsson 2140/7 D 1 19.0 67
2017-07-27 2017-07-27 Åby-8 André Eklundh 2140/6 B 7 20.1 306
2017-06-22 2017-06-22 Vaggeryd-8 Mikael J Andersson 2140/11 B 0 20.2 448
2017-06-11 2017-06-11 Axevalla-6 Anders Christiansson 2140/11 D str
2018-12-28 2018-12-28 Åby-2 Mikael Å Linderoth 1640/9 C 0 16.1 873
2018-12-06 2018-12-06 Axevalla-3 Mikael Å Linderoth 1640/10 B str
2018-11-22 2018-11-22 Åby-10 Mikael Å Linderoth 2160/11 B 0 17.2 469
2018-10-26 2018-10-26 Romme-8 Jorma Kontio 2660/5 B 0 19.2 60
2018-10-07 2018-10-07 Årjäng-4 André Eklundh 2160/10 C 3 16.4 300
2018-09-25 2018-09-25 Axevalla-7 Daniel Karlsson 2140/3 D 5 17.3 152
2018-09-14 2018-09-14 Axevalla-2 Kim Eriksson 2640/5 C 2 17.7 281
2018-07-16 2018-07-16 Mantorp-10 Stefan Söderkvist 2640/2 C 6 16.8 512
2018-07-03 2018-07-03 Axevalla-1 Carl Johan Jepson 2140/2 B 0 g 91
2018-06-18 2018-06-18 Örebro-10 Jorma Kontio 2160/8 A 3 17.7 24
2018-05-31 2018-05-31 Åby-11 Kevin Oscarsson 2140/5 C 3 15.1 84
2018-05-15 2018-05-15 Örebro-9 Jorma Kontio 2160/4 B 0 20.0g 31
2018-04-29 2018-04-29 Lindesberg-8 Niclas Benzon 2140/6 C 3 18.0 50
2018-04-24 2018-04-24 Axevalla-9 Maria Törnqvist 2140/1 C 0 g 52
2018-04-08 2018-04-08 Årjäng-9 Jorma Kontio 2140/10 B 5 17.9 75
2018-01-18 2018-01-18 Åby-1 Kevin Oscarsson 2160/2 C 5 17.9 754
2018-01-04 2018-01-04 Åby-2 Kevin Oscarsson 2140/7 C 0 20.7g 582
2019-12-18 2019-12-18 Axevalla-2 Mikael Å Linderoth 1640/9 C 0 16.8 679
2019-11-27 2019-11-27 Åby-4 Jenny Brunzell 2140/3 D 0 g 586
2019-11-02 2019-11-02 Åby-8 Anders Christiansson 1640/9 C 4 15.2 122
2019-10-08 2019-10-08 Axevalla-8 Mikael Å Linderoth 1640/9 D 7 15.5 589
2019-08-28 2019-08-28 Åby-4 Mikael Å Linderoth 2140/3 D str
2019-08-16 2019-08-16 Åmål-1 Mikael Å Linderoth 1680/3 C 3 14.6 800
2019-07-06 2019-07-06 Halmstad-4 Stefan Söderkvist 2140/4 D 0 17.5g 853
2019-06-16 2019-06-16 Åmål-5 Anders Christiansson 2080/2 C 3 15.8 298
2019-05-30 2019-05-30 Åby-5 Mikael Å Linderoth 2140/10 D 0 16.9 1222
2019-05-05 2019-05-05 Vaggeryd-9 Anders Christiansson 2140/1 D 2 16.8 293
2019-04-13 2019-04-13 Vaggeryd-3 Anders Christiansson 2140/4 C 0 18.0g 199
2019-03-24 2019-03-24 Axevalla-2 Anders Christiansson 2140/1 C 0 18.1 194
2019-03-05 2019-03-05 Axevalla-5 Mikael Å Linderoth 2140/4 C 3 18.4 283
2019-02-14 2019-02-14 Åby-9 Anders Christiansson 2140/5 C 0 16.2 827
2019-01-31 2019-01-31 Åby-10 Anders Christiansson 2140/2 D 7 18.0 748
2020-03-05 2020-03-05 Åby-10 Daniel Karlsson 2160/10 C 0 g 298
2020-02-22 2020-02-22 Axevalla-1 Mikael Å Linderoth 2140/12 D str
2020-01-08 2020-01-08 Åby-4 Mikael Å Linderoth 1640/11 C 4 15.5 906ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se