La Lotteria travhäst
Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med La Lotteria travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen La Lotteria har tävlat i.
Aktuella/kommande tävlingsdagar
Datum | Kusk | Rank | |
---|---|---|---|
La Lotteria har inga kommande starter.. |
Nyheter för travhäst La Lotteria
I Elitloppet blev det en sjätteplats för Vivid Wise As. Stallkamraten Vernissage Grif slogs ut i försöket efter att ha galopperat från..
I Elitloppet blev det en sjätteplats för Vivid Wise As. Stallkamraten Vernissage Grif slogs ut i försöket efter att ha galopperat från start. I de senaste upplagorna av Jämtlands Stora Pris har det gått bättre. Vernissage Grif har vunnit loppet två år i rad och utöver hästens imponerande prestation bjöds publiken i fjol på en spektakulär upplopps-show. Redan 100 meter från mål höjde Alessandro Gocciadoro båda armarna i skyn och vilt vinkande och applåderande lät han Vernissage Grif sköta sig själv in i mål. Om det blir segergest även i år avgör Always Ek (V75-6), som enligt sin tränare kommer till Östersund i absolut toppform.
- Han har vunnit grupp I-lopp under sin karriär och tagit flera segrar på Vincennes, men jag vill ändå påstå att han är bättre just nu än vad han någonsin tidigare har varit. Senast i Rom så slog han nytt banrekord och den tid (1.09,8/1 640 auto) han gick den dagen gjorde han med lätthet, säger Alessandro Gocciadoro till sulkysport.se.
Sjuåringen gör sin andra start i Sverige. Förra året galopperade han som fastlåst på innerspår i slutkurvan av Åby Stora Pris. På lördag startar han med nummer nio bakom bilen.
- Startspåret är jag nöjd med och får han en bra resa i det här loppet så är jag trygg med att han kommer stå för en riktigt bra prestation.
”I sitt livs form”
På söndag är det Bjerke som arrangerar V75® och huvudnumret är Oslo Grand Prix med cirka en miljon kronor till vinnaren. Titelförsvararen Stoletheshow bär favoritskapet, men Alessandro Gocciadoro har en stark utmanare i Banderas Bi (V75-7). I sin senaste start vann han tröstfinalen av Gran Premio della Lotteria på fina kilometertiden 1.09,4 - två tiondelar snabbare än Vernissage Grifs segertid i stora finalen.
- Jag räds inte uppgiften för det finns så mycket kraft i den här hästen. Hanterar han bara resan till Norge väl så kommer han prestera på en hög nivå, säger Alessandro Gocciadoro.
Spår åtta bakom startbilen är inget önskespår, men inte heller något som får Alessandro Gocciadoro att ge slaget förlorat.
- Han har fått ett dåligt startspår, men jag tror faktiskt att hästen är i sitt livs form. Det är en väldigt stark häst som inte är beroende av någon speciell position. Får jag chansen kommer jag söka mig fram utvändigt om ledaren så fort som möjligt, men annars klarar han av att anfalla bakifrån också.
Laddar mot ledningen
Alessandro Gocciadoro har fler spännande hästar till start inom V75 både på lördag och söndag. Dessa kommenterar han enligt nedan till sulkysport.se:
Lördag
- Doctor Gio (V75-1) är en väldigt stark häst vilket han bevisade senast i Gävle. Den här gången kommer jag köra honom med skor av två anledningar. Dels för att jag vill spara lite på hans hovar, men även för att han kan öppna snabbare från start när han tävlar med skor och jag kommer göra ett försök att nå ledningen. Lyckas vi inte med det vill jag ha positionen utvändigt om ledaren för det är inget som hästen räds över huvud taget. Just det här med att han kommer gå med skor nu är ingen stor sak utan han har gjort många starka insatser även med skor. Det finns många hästar som är betydligt mer påverkade av att behöva tävla med skor än vad Doctor Gio är.
- Bon Jovi Jet (V75-3) var jag inte alls nöjd med senast på Vermo. Vi hittade ett litet sår på honom efter loppet som kan ha satt ner honom, men allt är bra nu igen och hästen tränar starkt. Jag tycker inte man ska döma honom på senaste insatsen utan det här är en stark häst som vunnit många lopp och som ska kunna hävda sig i klassen. Från ett bra utgångsläge kommer jag göra ett försök att nå ledningen så får vi se efter det sedan hur jag ska lägga upp loppet om vi lyckas ta oss dit.
Söndag
- Clarissa (V75-4) trampade sig senast på Åby och var inte alls sig lik den dagen. Gången innan på Färjestad kändes hon helt underbar och jag är säker på att hon ska kunna prestera på samma nivå här som hon gjorde den dagen. Spår sju är inget som hindrar henne då hon inte är beroende av någon speciell position och jag är säker på att hon kan hävda sig bra i det här loppet.
- Synergy (V75-5) tycker jag gick väldigt bra i Sweden Cup. Han fick aldrig fritt spurtutrymme i finalen och gick i mål med sparade krafter. Hästen kan öppna väldigt snabbt och även om han har snabba hästar på insidan så kommer jag göra ett ordentligt försök att nå ledningen eller komma ner i rygg på ledaren.
- Doge As (V75-6) var en av mina bästa treåringar under fjolåret och slutade trea i finalen av Orsi Mangelli. Hästen har haft problem med andningen, men nu har vi äntligen kommit till rätta med de problemen. Han är inte beroende av någon speciell position och jag vill ge honom en god upplevelse här för han kommer säkert vara ännu vassare nästa gång.
1. Best Ofdream Trio - Norge Kön: hingst Ålder: 6 år Tränare: Erik Killingmo, Norge Kusk: Kim Eriksson Äg..
1. Best Ofdream Trio - Norge
Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Erik Killingmo, Norge
Kusk: Kim Eriksson
Ägare: Knut Kopperud, Norge
Rekord: 1.09,6
Insprungna pengar: 1 775 352 kronor
Segerprocent: 35
Största seger: Bronsdivisionen final, Solvalla 2022
Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 7
Form: 9
Kommentar: Oöm tuffing som inledde tävlingskarriären i födelselandet Italien innan han flyttade till Norden förra vintern. Vann på svenska V75 direkt efter flytten och följde upp med överlägsen seger i bronsdivisionens final på Solvalla. Sprang sitt rekord som tvåa bakom San Moteur i fjolårsupplagan av femåringsloppet Prins Carl Philips Jubileumspokal och slog då bland andra Önas Prince. Tog senare under säsongen klivet upp i den äldre eliten och slutade fyra i Åby Stora Pris. Fick en böld i halsen orsakad av träflisor bortopererade i april och vann senast årsdebuten i fin stil.
2. Ultion Face - Sverige
Kön: valack
Ålder: 7 år
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Kusk: Adrian Kolgjini
Ägare: Whap Capital AB, Sandviken
Rekord: 1.09,1
Insprungna pengar: 2 641 379 kronor
Segerprocent: 14
Största seger: Margaretas Tidiga Unghästserie, Solvalla 2020
Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9
Kommentar: Tidig talang som vann Breeders Course-lopp på 1.13-tid som tvååring, men galopperade mycket under unghäståren och fick aldrig till det i de största loppen. Har stabiliserats som äldre och rundade till seger från spår 12 i gulddivisionen på Kalmartravet i januari. Satte tonen i Meadow Roads lopp där han eldade undan med 1.08,6 första varvet, men fick se sig snuvad på elitloppsbiljetten när Hail Mary och Brother Bill klev förbi i sista stegen före mål. Landade likt dessa på 1.09,1 och fick sin inbjudan ändå.
3. Mister Hercules - Sverige
Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Santtu Raitala
Ägare: Stall Zet (Daniel Redén), Sverige
Rekord: 1.09,7
Insprungna pengar: 6 449 656 kronor
Segerprocent: 47
Största seger: Breeders’ Crown, Eskilstuna 2020
Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 7
Startsnabbhet: 7
Form: 10
Kommentar: Granithård hingst som stångades i de stora årgångsloppen som unghäst och efter ett mellanår nu har tagit steget upp i äldre eliten. Vann det finska storloppet Seinäjoki Race på tangerat löpningsrekord i årets andra start och galopperade med gott om krafter kvar när slutstöten skulle sättas in i Paralympiatravet. Fick sin plats i Elitloppet efter en magnifik prestation i Prins Daniels lopp, där vinsten bärgades trots ett inledande varv i tredjespår. Kommer lyftas fram av den finländska publiken då Santtu Raitala får förtroendet i sulkyn.
4. Hail Mary - Sverige
Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Åke Svanstedt
Ägare: Stall Mary AB, m.fl.
Rekord: 1.09,1
Insprungna pengar: 11 753 000 kronor
Segerprocent: 66
Största seger: Svenskt Travderby, Jägersro 2020
Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 10
Kommentar: Svensk derbyvinnare som efter ett mellanår tog steget upp i den äldre eliten i fjol och slutade tvåa i Elitloppet. Har inlett årets säsong på bästa sätt med två raka segrar och levererade senast en formidabel spurt när den rosa biljetten bärgades på kilometertiden 1.09,1 i Meadow Roads lopp – den snabbaste segertiden i Sverige i år.
5. Hohneck – Frankrike
Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Philippe Allaire, Frankrike
Kusk: Gabriele Gelormini
Ägare: Philippe Allaire, Frankrike
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 16 158 356 kronor
Segerprocent: 39
Största seger: Criterium Continental, Vincennes 2021
Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 9
Form: 9
Kommentar: Kvickfotad fransk travmaskin som aldrig gör ett dåligt lopp. Varit på prispallen i 86 procent av sina starter, trots att han tävlat mot de bästa genom hela karriären. Tvåfaldig femma i Prix d’Amerique, men obesegrad över sprinterdistans och den i ”franska laget” som tack vare sin relativa startsnabbhet spås passa bäst med förutsättningarna på Solvalla. Gav ett härligt formbesked när han speedade ner Etonnant i genrepet i Caen.
6. San Moteur – Sverige
Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Björn Goop, Sverige
Kusk: Björn Goop
Ägare: Stall Arvidsson AB m.fl., Sverige
Rekord: 1.09,4
Insprungna pengar: 8 912 540 kronor
Segerprocent: 77
Största seger: Paralympiatravet, Åby 2023
Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 10
Startsnabbhet: 8
Form: 10
Kommentar: Spänstfenomen med glimrande teknik och oanade fartresurser. Radade segrar som unghäst, men fick se sig besegrad i de största loppen både som tre- och fyraåring. Visade i fjol att han tillhör världseliten med en makalös upphämtning efter galopp i Oslo Grand Prix och seger på världsrekord i Jubileumspokalen. Glänste enormt vid segern i Paralympiatravet och går trots sin relativa orutin in i Elitloppet som förhandsfavorit.
7. Vivid Wise As – Italien
Kön: hingst
Ålder: 9 år
Tränare: Alessandro Gocciadoro, Italien
Kusk: Mathieu Abrivard
Ägare: Scuderia Bivans SRL, Italien
Rekord: 1.08,6
Insprungna pengar: 29 640 250 kronor
Segerprocent: 39
Största seger: Prix de France, Vincennes 2022
Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 9
Form: 7
Kommentar: Hårdhudad italienare som stångats i europaeliten i otaliga säsonger. Gör sitt fjärde framträdande i Elitloppet där han för två år sedan slutade tvåa bakom Don Fanucci Zet. Fick en rosa biljett redan i mars efter att tagit karriärens tredje seger i Frankrikes största sprinterlopp Grand Criterium de Vitesse efter en ursinnig spurt. Kommer närmast från en missräkning i Gran Premio della Lotteria där han slutade nästjumbo efter att ha hängt i tredjespår loppet igenom.
8. Usain Töll - Italien
Kön: valack
Ålder: 7 år
Tränare: Vitale Ciotola, Italien
Kusk: Alexandre Abrivard
Ägare: Scuderia Santese SRL, Italien
Rekord: 1.09,8
Insprungna pengar: 6 247 061 kronor
Segerprocent: 21
Största seger: Prix Jean Rene Gougeon, Vincennes 2022
Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 9
Form: 9
Kommentar: Svensfödd snabbstartare som kvalade in till både kriteriet och derbyt under unghäståren. Såldes till Italien 2020 och tränas numera i Frankrike. Är härdad i Europaeliten och var i april bara slagen med ett huvud av Etonnant på Vincennes. Blev därefter femma i italienska storloppet Gran Premio della Lotteria efter försöksvinst. Är välkänd för Solvallapubliken efter att ha vunnit lärlingseliten 2021 och Sweden Cup-försök 2022. Visade att elitloppsformen sitter där när han till synes gick mot segern i H.K.H. Prins Daniels lopp, men slog på en snöplig galopp när det norska huvudlaget drogs strax före upploppet.
1. Don Fanucci Zet – Sverige Kön: hingst Ålder: 7 år Tränare: Daniel Redén, Sverige Kusk: Ö..
1. Don Fanucci Zet – Sverige
Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Örjan Kihlström
Ägare: Stall Zet (Daniel Redén), Sverige
Rekord: 1.08,9
Insprungna pengar: 14 251 718 kronor
Segerprocent: 55
Största seger: Elitloppet, Solvalla 2021
Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 9
Form: 9
Kommentar: Sveriges sprinterkung som spurtade till seger i Elitloppet 2021 och var jättefavorit då han galopperade bakom startbilen i förra årets final. Provade i Prix d’Amerique och Prix de France under det franska vintermeetinget med en sjätte- och en femteplats som resultat. Fick sin rosa biljett när sommarsäsongen inleddes med enkel seger och kommer närmast från en femteplats i Finlandia-Ajo där mållinjen skars på lätta hovar efter en passiv styrning.
2. Önas Prince – Sverige
Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Per Nordström, Sverige
Kusk: Per Nordström
Ägare: Per Nordström AB, P Hansson & R Nilsson
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 10 473 832 kronor
Segerprocent: 64
Största seger: Sprintermästaren, Halmstad 2021
Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 9
Form: 10
Kommentar: Unghäststjärna som segrade i Kungapokalen, Sprintermästaren och Breeders’ Crown, samt slutade tvåa i Svenskt Travderby. Tog i fjol steget upp i den äldre eliten och galopperade med en tätplacering på gaffeln i Elitloppet. Vann senast Copenhagen Cup och är obesegrad efter tre starter i år. Har aldrig varit bättre enligt tränaren som själv har legat i hårdträning och gått ner 24,5 kilo inför årets elitlopp.
3. Stoletheshow - Sverige
Kön: hingst
Ålder: 8 år
Tränare: Frode Hamre, Norge
Kusk: Dexter Dunn
Ägare: Global Glide AB, Sverige
Rekord: 1.10,0
Insprungna pengar: 9 957 443 kronor
Segerprocent: 32
Största seger: Finlandia-Ajo, Vermo 2023
Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9
Kommentar: Norskfödd frontrunner som vann kriteriet för Marcus Lindgren. Återvände till hemlandet 2021 och har därefter utvecklats till Norges bästa häst med segern fjolårets seger i Oslo Grand Prix före San Moteur som topp. Har matchats mot sin första start i Elitloppet och tog biljetten genom att sänka motståndet utvändigt i Finlandia Ajo, ytterligare ett bevis på att han trivs ypperligt med att trava utan draghjälp.
4. Etonnant – Frankrike
Kön: hingst
Ålder: 9 år
Tränare: Richard Westerink, Frankrike
Kusk: Anthony Barrier
Ägare: Richard Westerink, Frankrike
Rekord: 1.09,1
Insprungna pengar: 25 151 767 kronor
Segerprocent: 26
Största seger: Elitloppet, Solvalla 2022
Egenskaper
Styrka: 10
Speed: 8
Startsnabbhet: 7
Form: 9
Kommentar: Fransk stenkross som imponerade enormt vid sitt första Solvallabesök i fjol då han sluggade hem Elitloppet trots galopp 800 meter från mål. Tvingades stå över Prix d’Amerique på grund av hälsoproblem, men kommit tillbaka storstilat och radat segrar under våren. Tävlade med skor i genrepet Prix des Ducs de Normandie där han fick vika sig mot Hohneck. Totalt oöm för positioner och löpningsförlopp och kommer för att försvara titeln.
5. Vernissage Grif - Italien
Kön: hingst
Ålder: 9 år
Tränare: Alessandro Gocciadoro, Italien
Kusk: Alessandro Gocciadoro
Ägare: Gennaro Riccio, Italien
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 17 206 013 kronor
Segerprocent: 33
Största seger: Gran Premio della Lotteria, Agnano 2023
Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 8
Startsnabbhet: 7
Form: 9
Kommentar: Ståtlig fux som blandar dalar med skyhöga toppar. Gjorde inget väsen av sig i Elitloppet i fjol, men följde upp med att utklassa motståndet när han försvarade sin titel i Jämtlands Stora Pris två veckor senare. Hade en motig vinter i backarna på Vincennes och verkade uträknad, men återkom i glimrande stil då han krossande motståndet utvändigt på löpningsrekord i Gran Premio della Lotteria. Har visat att han älskar två heat samma dag och lär höja sig om han når finalen.
6. Go On Boy – Frankrike
Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Romain Derieux, Frankrike
Kusk: Romain Derieux
Ägare: Caroline Logier, Frankrike
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 5 257 413 kronor
Segerprocent: 34
Största seger: Prix de Washington, Enghien 2021
Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 9
Startsnabbhet: 7
Form: 9
Kommentar: Tempostark fransk uppkomling som krigade i kulltoppen utan att få den riktiga fullträffen som tre- och fyraåring. Återkom i vintras efter ett år av skadebekymmer och har visat brant stigande form. Femma med krafter kvar i Criterium de Vitesse och bjöd på en briljant långspurt som tvåa bakom Etonnant i Prix de l’Atlantique. Tog karriärens största seger över sprinterdistans som femåring, men svårbedömd startsnabbhet då han sällan tävlat från framspår bakom bilen.
7. Just Believe - Australien
Kön: valack
Ålder: 8 år
Tränare: Jess Tubbs, Australien
Kusk: Greg Sugars
Ägare: Iona Trotter Syndicate, Austalien
Rekord: 1.10,3
Insprungna pengar: 7 284 910 kronor
Segerprocent: 32
Största seger: Great Southern Star, Tabcorp Park Melton 2023
Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 7
Startsnabbhet: 7
Form: 8
Kommentar: Södra halvklotets främste travare och den mest exotiske gästen på Solvalla på många år. Ett förvandlingsnummer som kom till tränaren Jess Tubbs för ett år sedan och därefter sopat rent i storloppen “down under” med seger den tunga vägen över lång distans i Inter Dominion och via kortspeed på open stretch i ”Australiens elitlopp” Great Southern Star. Har rest 60 timmar för att få representera sin kontinent och kryddar anrättningen som loppets joker.
8. Brother Bill - Sverige
Kön: valack
Ålder: 7 år
Tränare: Timo Nurmos, Sverige
Kusk: Magnus A Djuse
Ägare: Stallskriket Gävle - Easy
Rekord: 1.09,1
Insprungna pengar: 8 311 000 kronor
Segerprocent: 32
Största seger: Breeders’ Crown, Eskilstuna 2019
Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 7
Form: 9
Kommentar: Utpräglad spurtspecialist som stod lite i skuggan av sina kullkamrater Don Fanucci Zet och Hail Mary som unghäst. Har knappat in som äldre och slog dessa vid höstens segrar i Svenskt Mästerskap och Frances Bulwarks lopp. Årsdebuterade med en andraplats bakom Hail Mary på 1.09,1 då han gav denne draghjälp i en enorm slutrepa som visade att vinterträningen slagit väl ut.
Med åtta dagar kvar till Elitlopp utgör på lördag H.K.H. Prins Daniels lopp sista chansen att för egen maskin ordna en rosa biljett. ..
Med åtta dagar kvar till Elitlopp utgör på lördag H.K.H. Prins Daniels lopp sista chansen att för egen maskin ordna en rosa biljett. Dessutom hägrar en segercheck på 400 000 kronor. Ett av segerbuden är svenskfödde Usain Töll (V75-6), som senast var ute i den italienska sprintklassikern Gran Premio della Lotteria och där slutade femma i finalen efter att ha vunnit sitt försök.
- Det var en lång resa till Neapel, men den gick bra och hästen känns frisk och pigg efter det, säger Vitale Ciotola i veckans avsnitt av podden V75® - lördag hela veckan.
Nära slå elitloppsvinnaren
Italienaren bedriver sin rörelse på den anrika träningsanläggningen Grosbois i Paris och sedan Usain Töll såldes till italienska ägare hösten 2020 har han stångats mot tuffa hästar i Frankrike. När han i april slutade tvåa på Vincennes var han endast slagen med ett huvud av fjolårets elitloppsvinnare Etonnant. Att Usain Töll kan utmana de allra bästa råder det alltså inget tvivel om.
- Det är förstklassiga hästar i Elitloppet, kanske snäppet bättre än Usain Töll, men han gjorde väldigt bra ifrån sig i Lotterian och med ett bra startnummer i ett elitloppsförsök springer de inte ifrån honom så lätt. Kommer han med i Elitloppet vore det en stor ära för mig om han tar sig till final och där får samma placering som i lotteriafinalen.
I lördagens lopp på Gävletravet är distansen densamma som i Elitloppet, 1 609 meter, vilket passar Usain Töll ypperligt. Dessutom hade han tur i spårlottningen när han drog bricka fem.
- Milliondollarrhyme är den som jag känner bäst av motståndarna och det blir svårt att ta sig förbi den, säger Vitale Ciotola, som planerar att tävla sin häst på optimal balans.
- Om banan tillåter blir det barfota runt om. Senast i Neapel hade han skor men på Vincennes gången innan gick han barfota och tävlade jättebra.
Nioårige travstjärnan Disco Volante avslutar tävlingskarriären. Det skriver Sulkysport.Disco Volante, som tränades av Stefan Mel..
Nioårige travstjärnan Disco Volante avslutar tävlingskarriären. Det skriver Sulkysport.
Disco Volante, som tränades av Stefan Melander, kom att ta flera segrar i Gulddivisionen och på meritlistan finns även en andraplats från Gran Premio della Lotteria samt två starter i Elitloppet.
Disco Volante tog 33 segrar på 99 starter och tjänade cirka 5,9 miljoner kronor.
Efter att ha dominerat i Prix d’Amérique de senaste två åren var Face Time Bourbon den självklara storfavoriten att vinna loppet f..
Efter att ha dominerat i Prix d’Amérique de senaste två åren var Face Time Bourbon den självklara storfavoriten att vinna loppet för tredje gången i följd. Men bara dagarna före kom beskedet att den franske giganten ådragit sig en skada.
Kanal 75:s Kristin Riise Ödegård träffade under onsdagen tränaren Sébastien Guarato som berättade mer om tillståndet för stallets stjärna som lider av strålbenshälta. Något som innebär att Face Time Bourbon nu gjort sin sista start.
– Jag tränade Face Time Bourbon för fyra, fem dagar sedan men när han kom in efter jobbet var han inte så mjuk och smidig. Det har hänt förut att han varit så, det är inget nytt, men grejen nu var att han var fortfarande halt på eftermiddagen. Vi kontaktade veterinären för att undersöka hästen och då förstod vi att han hade ont i en hov. Det är en skada som ger hästen en nedsatt funktion i hoven – vi kan inte fortsätta tävla med honom. Det vore för riskabelt.
– Vi skulle kanske kunna vänta sex månader och se om vi kan fortsätta då, men det blir en för stor risk för hästen och även för hans karriär som avelshingst. Vi vill inte ta den risken.
Tjänade över 35 miljoner kronor
Face Time Bourbon går till historien som en av fransk travsports verkligt stora. Sjuåringen tog på 43 starter 35 segrar och 7 andraplatser. Ready Cash-sonen tjänade under sin tävlingskarriär lite över 35 miljoner kronor. Förutom de båda segrarna i Prix d’Amérique, märks även storloppssegrar som Gran Premio della Lotteria, Critérium Continental, Grand Prix de l’UET och tre raka i Prix de Selection. Listan kan göras betydligt längre.
Vad är problemet med Face Time Bourbon?
– Det är ett problem med strålbenshälta. Han är född sådan, det är ett ligament i det här benet som nöts extra hårt, varför det blivit en inflammation i ligamentet som gör hästen halt. Vi kan inte ta den risken att tävla med honom; om ligamentet skadas ytterligare skulle kanske hästen inte längre kunna stödja på hoven. Vi är tvungna att sluta här.
Är det här ett problem som hästen haft hela sin karriär?
– Ja, under hela karriären. Han hade problem redan efter att han kvalade. Det löste sig, men veterinären dömde ut hästen och sa att det kommer inte hålla längre än till fyraåringssäsongen, men han har hållit i två och ett halvt år ytterligare så vi har haft tur med honom ändå.
Ändå har han kunnat tävla på den här höga nivån?
– Ja, hade han inte haft det här problemet tror jag det hade varit en häst som nästan varit oslagbar. Jag tror att han ibland haft lite ont och det är därför han presterat mindre bra vissa gånger. Vi har kunnat hantera det, vi startade sparsamt, var försiktigt. Men det är en häst som är jättetuff, han bet ihop och sprang ändå…Han kompenserade på annat sätt och det är nog därför han kunde vara så väldigt snabb i kurvorna, eftersom det var i vänstervarv och han lutade sig lite till höger och kunde få mycket fart då. Han förvandlade sitt handikapp till en fördel i loppen.
Hade du anat att den här skulle kunna hända en dag?
– Jo, jag hade anat det. När han startade i Neapel var han inte lika smidig innan, men i loppet så märkte vi inte det länge. Men jag tänkte för mig själv att han hade visat tecken på att en dag kommer det nog inte hålla längre. Det var det som hände i träningen, han visade att han inte tål smärtan längre.
På det sättet var det förstås bättre att det hände i träning och inte i tävling?
– Exakt. Det hade kunnat finnas en risk att han kunde brutit ned helt då och det kan vi inte låta hända. Han har en karriär som avelshingst också. Nu ska vi ta alla prover vi kan och se till att allt är bra för hästen, vi kan inte träna honom längre. Vi håller honom lugn, han får stå i en liten hage med sand och om ett halvår kan han släppas ut i en vanlig hage. Det är en häst som kommer klara sig själv, men han får inte anstränga sig längre.
– Nu är han hos veterinären, för ytterligare kontroller. Hästen kommer tillbaka senare till sin box där vi kommer ha honom ett tag så han kan påbörja avelssäsongen i februari. Nu ska han bara vara avelshingst. Vi ska först frysa sperma för USA, sedan kommer han betäcka ungefär 200 ston, så han har en hel del jobb.
Face Time Bourbon är väldigt populär?
– Ja, det är en superhäst med väldigt fin stam. En riktig champion. Nu får vi hoppas att han levererar lika bra avkommor och att vi får se hans föl på banorna.
Hur reagerade ni efter det sista jobbet med hästen?
– Min reaktion… besvikelse, självklart. Det är en del av jobbet som travtränare att ta hårda motgångar med hästarna. Det finns bra tider, sedan finns det svårare tider. Jag har varit bortskämd med mina hästar, jag har inget att klaga på. Det finns tränare som aldrig får in så här bra hästar, jag har haft Bold Eagle och Rapide Lebel och många andra. Ägarna tog det bra också, det är en del av spelet.
Vilka minnen med Face Time Bourbon kommer du ta med dig?
– Jag tar med mig hans vänlighet, det är en supersnäll häst, en väldigt modig häst, stenhård. En krigare som aldrig var slagen i ett lopp. Det är inte ofta man ser sådana. Bold Eagle var kraftigare, men Face Time Bourbon var ännu tuffare. Han är verkligen begåvad, som en liten maskin.