Fika travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Fika travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Fika har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
Fika har inga kommande starter..

Nyheter för travhäst Fika


Rommetränaren Emilia Leo och heltidsamatören David Persson på Axevalla blev ett par för drygt två år sedan och samarbetar profe..


Rommetränaren Emilia Leo och heltidsamatören David Persson på Axevalla blev ett par för drygt två år sedan och samarbetar professionellt.
Leo –  en av landets mer framgångsrika montéryttare –  är även flitig i sulkyloppen. Ett faktum som passar extra bra på söndag då Vaggerydstravet bjuder in till sin årliga tävling Dubbelkampen.
Deltagarna rider ett montélopp (lagt utanför utanför Grand Slam 75) och kör sedan ett sulkylopp som ingår i det stora spelet.
Emilia Leo är i båda loppen uppsatt på hästar ägda och tränade av David Persson.
– Det var fina pengar att köra och rida om på Vaggeryd så då tänker vi att vi ska ta chansen, säger Persson.
Tyskfödde fyraåringen Sandokan imponerade i tre raka segrar i vintras mellan november och januari. På Solvalla i januari blev Emilia Leo uppvaktad i omgångar i ledningen med Sandokan som trots några tryckare spatserade undan till en ohotad seger.
– Han har helt klart det där extra som tävlingshäst och från ett bra läge ska han räknas med chans även om det var ett tag sedan han startade, säger han.
Karriären inleddes hos Josef Franzl där valacken diskvalificerades för galopp i den enda starten i Tyskland i augusti förra året. Samma visa blev det i start nummer två i David Perssons regi, diskvalifikation för galopp i en start under november.
I tre starter därefter skulle Sandokan visa sig överlägsen sina konkurrenter.
Återfall i gamla galoppsynder blev det i två raka starter i klass II i STL under senvintern. Nu har den fyraårige valacken inte synts till på banorna sedan i mars.
– Egentligen har det inte varit några stora grejer. Kände bara att jag ville ta ett omtag med honom eftersom vi hamnade lite på kant med honom där ett tag. Sandokan har tränat på i lugn och ro och även fått ytterligare paus för att kunna landa i sig själv, säger David Persson.

"Visade ju enorm kapacitet"
Att den framgångsrike amatören håller den tyske hästen högt går inte att ta miste på. Hästen står fint inne i GS75-4 med sina 234 000 kronor intjänade.
– Han fick ju lite snabba pengar på sig där och visade ju enorm kapacitet. Så kanske hade vi för bråttom där ett tag och startade på lite väl mycket. Jag fick ta tillbaka honom där och lugna ner allt och satsa på sommaren i stället. Och nu är vi ju där. Det ska bli kul att starta honom igen för han känns jättefin hemma! säger David Persson.
Hur passar sommar och snabba banor för den starke hästen?
– Inga problem. Det viktigaste för honom är att han får en fin bana att springa på och det brukar man ju mestadels få på sommaren. Vi väntade in sommaren och det är bara positivt att få slippa de sämre underlagen.
Emilia Leo har ett tredjespår bakom bilen över medeldistans i i GS75-4 tillika den andra avdelningen av Dubbelkampen. Sandokan har ju visat startsnabbhet.
– Spår tre är givetvis jättebra och han kan öppna bra. Ledningen är närmaste vägen till mål och kommer vi dit kör vi där. Det kommer att vara i stort sett samma balans på fötterna och troligtvis samma huvudlag, ett halvstängt. Jag tror inte på så mycket ringrost. Han är så pass bra och startar absolut med chans.
I ett lopp innan Grand Slam går igång rider deltagarna ett montélopp där ni blir favoriter med sjuårige El Greco som har fantastiska åtta segrar på nio starter i din regi under sadel. Emilia blir favoritspelad även med den hästen.
– Han har blommat ut ordentligt här och trots att vi inte är helt nöjda med honom i träningen varje gång så vinner han ju ändå. Klart att den egenskapen är tacksam att ha på en häst. Spåret blev lite jobbigt (spår tolv i auto) och det är klart att det är risk att han hamnar lite på vingel. Men han är bra för klassen och visar alltjämt att det inte riktigt är stopp ännu. Så det ser ändå helt okej ut inför söndagen, slutar David Persson.

Mikael Wikner, Kanal 75


En biljett till årets första miljonlopp står på spel.Vinnaren av första deltävlingen av Paralympiatravet (V75-3) får en p..


En biljett till årets första miljonlopp står på spel.
Vinnaren av första deltävlingen av Paralympiatravet (V75-3) får en plats i finalen på Åby 6 maj.
En som gärna vill dit är Norges ledande unghästtränare Geir Vegard Gundersen.
Cicero T.G. presenterade sig på allvar för den svenska travpubliken under påsken i fjol då han gav självaste San Moteur en match efter att ha dragit stenhårt i ledningen och landat på 1.12,0/2 640 meter autostart.
Totalt blev det bara nio starter under säsongen som avslutades på Jägersro i oktober då Cicero T.G. satt fastlåst i C.L.Mullers Memorial.
Ett halvår senare är det alltså dags för årsdebut. 
- Han har tränat på så som vi önskat. Vi har haft en väldigt bra vinter, en ”gammaldags” vinter som jag brukar säga. Vi måste börja någonstans, det finns inga lätta lopp i dag, vi gillar Åby så vi tänkte att det var en okej uppgift, säger Geir Vegard Gundersen som ståtar med 22 i segerprocent på svensk mark genom karriären.
Har ni haft det här loppet i åtanke en längre tid?
Ja, jag har tänkt på det en god stund. I april börjar det bli fina banor och det är dags att komma igång.
Kan du jämföra formen med nu med då han mötte San Moteur i fjol?
- Då hade han ett lopp i kroppen, det har han inte i år. Men han har tränat på bra så jag tror absolut att han ska göra ett väldigt bra lopp.
Vad säger om uppgiften?
- Spåret var dåligt, men det är bara åtta hästar så det kan lösa sig. Det blir spännande att se. Jag tror att hästen behöver två-tre lopp innan han är i extrem form, men han har tränat så pass bra att jag tror att han gör ett bra lopp direkt, säger Gundersen som den här gången maxar utrustningen med barfota runt om och amerikansk vagn.
- Vi gör det vi kan. Vi har varit försiktiga med hästen, han gick få lopp som treåring och vi i har sparat lite hela vägen. Nu är han sex år, så nu känner jag att han är klar för att konkurrera med maxmöjligheter.
Är det första gången han tävlar med den kombinationen?
- Ja. Han har nästan alltid bara gått utan skor fram, nu blir det på alla fyra. Med amerikansk vagn har han bara gått en gång, i Jarlsberg Grand Prix som fyraåring när han vann.
- Skolöst på alla fyra var första gången i sista starten på Jägersro i fjol. Då var han väldigt, väldigt fin och satt fast mycket krafter kvar.
Hur offensiva vill ni vara?
- Det är en bra fråga. VI har ett dåligt spår, men det är ett litet fält. Vi har lite tankar, men Magnus får känna när bilen släpper hur hästen är för dagen.
Vad har du för mål för säsongen?
- Jag hoppas att han ska få en bra säsong, det är svårt att peka på några specifika lopp. Men han blev ju trea i Oslo Grand Prix i fjol, det är vår hemmabana och ett lopp vi absolut vill vara i toppform till. Men jag vill inte ta ut något på förhand, jag vill se att hästen presterar först. Om hästen presterar som vi hoppas så kan han gå alla möjliga lopp, säger Geir Vegard Gundersen.

Kanal 75


Han vann gulddivisionen på 1.11,2 över full distans och slutade femma trots blytung resa i Hugo Åbergs Memorial.Trots det blev fjolårets ..


Han vann gulddivisionen på 1.11,2 över full distans och slutade femma trots blytung resa i Hugo Åbergs Memorial.
Trots det blev fjolårets säsong inte det genombrott som Christoffer Eriksson och många andra hoppats på för Rackham.
Kanske blir det som sjuåring som den karismatiske fuxen lyckas etablera sig i eliten på allvar.
Det är i alla fall tränaren inne på.
- Jag tror att han har sina bästa säsonger framför sig, definitivt, säger Eriksson om hästen som fick prova lyckan i Frankrike i vintras, men inte hade marginalerna med sig.
Efter att ha varit tvåa i mål trots tung resa i debuten på Vincennes blev han fråndömd placeringen på grund av dåligt trav. Hästen följde upp med ett andrapris i Laval innan han galopperade i den tredje starten på fransk mark.
- Jag tycker att hästen var fantastiskt bra i första starten då vi blev diskade. Sedan var han väldigt duktig även som tvåa och känslan i jobben var att han hade prickat toppformen till den tredje starten. Tyvärr fick han inte chansen att visa det utan galopperade direkt ur volten. Det kunde ha blivit bättre utdelning, men jag tycker ändå att han fixade det på bra sätt.
Att hästar härdas och utvecklas av att tävla i Frankrike är inte ovanligt, ofta för att de kan tvingas ta ut sig mer på de större banorna där.
- Det upplevde jag också, att han var tröttare i mål där än vad han brukar vara här hemma. Vi får hoppas att det gjort honom tuffare. Jag var i alla fall överraskad över hur spänstig och fin hästen kändes när jag satte igång honom efter vintervilan.
Kändes han annorlunda än tidigare?
- Ja, det var stor skillnad. Tidigare har han nästan rullat fram när han haft uppehåll, han har lagt på sig enormt mycket vikt och sett ut som en köttbulle. Nu har han fått en mer stabil kropp och bättre hållning. Vi har alltid trott att det ska finnas utveckling i honom upp i åldern och det känns som att det börjar visa sig nu.
Stall Eriksson har visat fin form över vintern och ståtar med 23 i segerprocent.
En skarp kontrast mot i fjol.
- Ja, verkligen. Då tog jag årets första seger 8 april. I år har det bara rullat på. Men jag tycker också att vi har bättre hästar än någon gång tidigare, det har aldrig sett så bra ut i stallet som det gör just nu. Så förhoppningsvis kan vi hålla den här nivån.
Varför har det gått bättre den här vintern?
- Vi har haft bättre träningsförhållanden. Att det blir mycket regn gör inget för oss som kör jobben på fast underlag. Jag kan inte minnas när vi hade en bättre träningsvinter. Det var bara när tjälen släppte i marken förra veckan som det blev problem. Men då har vi åkt in på Jägersro och tränat där istället.
Har du några specifika mål inför säsongen?
- Målet är att vara med i de största loppen, jag tycker att han hör hemma där. Den första stora uppgiften är Paralympiatravet så går allt enligt plan på onsdag siktar vi på det.

"Förberedd helt enligt planerna"
I fjol årsdebuterade Rackham med en strong prestation då han via tredjespår till dödens blev knappt slagen på 1.12,3/2 140 meter autostart.
- Han var jättebra då och jag räknar med att han är minst lika bra på onsdag. Hästen har gått två banjobb med strax under 1.16/2 000 meter som snabbast. Det är likvärdigt med hur han var förberedd i fjol, med skillnaden att han som sagt är lite spänstigare nu. Det finslipande jobbet kunde jag inte köra hemma eftersom banan flutit bort, men min granne Martijn de Haan har en helt nylagd bana som det aldrig harvats i så det var bara att åka dit och köra istället. Där kunde jag köra precis som önskat så hästen är förberedd helt enligt planerna.
Hur offensivt kommer du att köra?
- Det beror förstås på tempot, men jag kommer att ge honom chansen att vinna loppet. Går det väldigt långsamt är jag inte rädd för att kliva fram tidigt. Hästen fungerar bäst med hårt, jämnt tempo.
Ändrar du något i utrustning eller balans jämfört med i fjol?
- Han kommer att tävla barfota och med sin vanliga vagn. Den enda ändringen kan bli i huvudlaget, jag har inte bestämt om det blir halvstängt eller can’t-see-back. Hästen har provat båda och blir lite mer taggad med halvstängt, så är han lat i värmningen kanske jag lägger på det.
Tror du på seger?
- Jag räknar med att hästen gör en riktigt bra insats och målet är givetvis att vinna loppet. Jag tror på honom, säger Christoffer Eriksson.

Robin Johansson, Kanal 75


En omgång fem gånger svårare än normalt.Att lördagens V75 består av enbart 15-hästarslopp ändrar dramatiskt på..


En omgång fem gånger svårare än normalt.
Att lördagens V75 består av enbart 15-hästarslopp ändrar dramatiskt på förutsättningarna att få sju rätt.
Från drygt 35 miljoner möjliga kombinationer en vanlig omgång (med tolv hästar i varje avdelning) så blir det över 170 miljoner kombinationer på lördag, förutsatt att inga hästar stryks.
Det borde förstås bädda för hög utdelning.

Innan vi tittar på kuskarna å är det läge att undersöka en typ av lopp som sällan dyker upp i V75, men innefattar två av lördagens avdelningar. Nämligen spårtrappor, vars syfte är att jämna ut skillnaderna genom att ge hästar med mer prispengar högre startspår.

Statistik spårtrappor 2 140 meter (exkluderat monté och kallblodslopp) Åby, 263 lopp (hela landet, 5 208 lopp)
Spår 1: 8 (5)
Spår 2: 7 (7)
Spår 3: 9 (7)
Spår 4: 12 (10)
Spår 5: 13 (12)
Spår 6: 10 (11)
Spår 7: 13 (11)
Spår 8: 9 (8)
Spår 9: 4 (6)
Spår 10: 7 (6)
Spår 11: 9 (8)
Spår 12: 6 (7)
Spår 13: 5 (6)
Spår 14: 5 (7)
Spår 15: 4 (7)

Tittar man på spårtrappor i hela landet är 1,9,10 och 13 de sämsta startspåren medan 5-6-7 är bäst.
På Åby märks däremot en tydlig tendens att framspåren gynnas och att effekten från open stretch blir just den som ofta – felaktigt – sägs gälla i vanliga autolopp. Nämligen att ”dåliga” utgångslägen är extra svåra att övervinna. På Åby är 9-13-14-15 nämligen sämst. Bästa bakspåret är som så ofta 11.

Då fokuserar vi på lördagens 15 huvudrollsinnehavare.
Trots att det rör sig om de bästa kuskarna i landet så skiljer sig deras siffror markant i flera kategorier.

Vi börjar med att titta på hur de kvalificerade sig till STL Champions, alltså tabellen för SLT-lopp under 2022 graderat i första-andra-tredjeplaceringar

Ställningen i grundserien
Örjan Kihlström 42-32-22
Magnus A Djuse 26-14-19
Ulf Ohlsson 17-17-20
Björn Goop 15-23-19
Erik Adielsson 15-19-17
Mats E Djuse 12-6-5
Joakim Lövgren 11-10-6
Stefan Persson 10-15-9
Johan Untersteiner 10-12-8
Jörgen Westholm 9-5-7
Carl Johan Jepson 8-11-16
Adrian Kolgjini 8-5-8
Claes Sjöström 8-5-5
Per Lennartsson 7-4-6
Rikard N Skoglund 6-8-8

Som vanligt var det Örjan Kihlström som dominerade lördagarna under fjolåret med fler segrar än de fem nedersta i ligan tillsammans.

Då går vi in på lite mer specifika siffror.
All statistik nedan är hämtad från travfakta.se och gäller sedan 2021-01-01

Segerprocent V75 (totalt)
Örjan Kihlström 19 (21)
Joakim Lövgren 15 (17)
Magnus A Djuse 13 (17)
Claes Sjöström 12 (13)
Adrian Kolgjini 10 (15)
Johan Untersteiner 10 (19)
Jörgen Westholm 10 (17)
Björn Goop 10 (16)
Erik Adielsson 9 (13)
Mats E Djuse 8 (13)
Ulf Ohlsson 8 (14)
Stefan Persson 8 (13)
Per Lennartsson 7 (12)
Carl Johan Jepson 7 (13)
Rikard N Skoglund 5 (12)

Här blir det tydligt hur mycket tuffare det är på V75 då samtliga kuskar har lägre segerprocent jämfört med vardagstravet. De som tappar minst är Kihlström, Joakim Lövgren och Claes Sjöström.

Då kikar vi på det mest relevanta ur spelsynpunkt, nämligen ROI (Return On Investment) vilket visar den genomsnittliga återbetalningsprocenten på vinnarspelet hos ATG varje gång en kusk kört ut till lopp.

Högst ROI V75 (alla lopp)
Claes Sjöström 138 (80)
Adrian Kolgjini 108 (92)
Magnus A Djuse 99 (88)
Joakim Lövgren 87 (78)
Johan Untersteiner 81 (84)
Örjan Kihlström 72 (77)
Per Lennartsson 72 (63)
Mats E Djuse 71 (63)
Carl Johan Jepson 68 (75)
Ulf Ohlsson 67 (64)
Stefan Persson 57 (79)
Erik Adielsson 55 (61)
Jörgen Westholm 53 (68)
Rikard N Skoglund 52 (81)
Björn Goop 45 (65)

Trots att Kihlström vinner överlägset mest är han långt ifrån det bästa spelobjektet. Här sticker Claes Sjöström och Adrian Kolgjini ut och levererar nettovinst på V75 för sina följare.
Det förklaras förstås av förmågan att överraska och kan illustreras av att snittoddset för Kihlströms vinnare varit 3,90 mot 11,50 för Sjöström.

Den som vill spela på slutvinnaren i STL Champions till fasta odds gör klokt i att studera galopp- och platsprocenten då varje placering på lördag påverkar totalpoängen.

Platsprocent V75 (alla lopp)
Örjan Kihlström 44 (46)
Joakim Lövgren 36 (45)
Björn Goop 35 (42)
Magnus A Djuse 31 (40)
Johan Untersteiner 29 (42)
Claes Sjöström 29 (37)
Erik Adielsson 29 (35)
Adrian Kolgjini 29 (36)
Jörgen Westholm 28 (42)
Stefan Persson 26 (35)
Ulf Ohlsson 25 (37)
Carl Johan Jepson 24 (37)
Per Lennartsson 24 (33)
Mats E Djuse 22 (34)
Rikard N Skoglund 19 (33)

Procent galopper bakom hästar som tävlar med skor runt om V75 (alla lopp)
Per Lennartsson 12 (20)
Örjan Kihlström 13 (15)
Joakim Lövgren 15 (22)
Ulf Ohlsson 16 (17)
Björn Goop 17 (20)
Erik Adielsson 17 (19)
Rikard N Skoglund 17 (22)
Jörgen Westholm 18 (28)
Magnus A Djuse 20 (23)
Carl Johan Jepson 20 (19)
Stefan Persson 21 (19)
Johan Untersteiner 21 (26)
Claes Sjöström 22 (20)
Mats E Djuse 26 (28)
Adrian Kolgjini 27 (32)

Först och främst syns tydligt att hästar som tävlar på V75 i regel är travsäkrare än ”vardagshästar” då de flesta kuskar kör mindre galopp på V75.
Örjan Kihlström brukar toppa även denna kategori, men när hästarna måste tävla med skor som är fallet den här årstiden så har Per Lennartsson de allra känsligaste lördagsfingrarna och tar runt 88 procent av sina styrningar i trav.

Som sista steg försöker vi undersöka olika körstilar genom att titta på hur ofta kuskarna lyckas ta sig till ledningen.

Sitter i spets varvet kvar i V75
Jörgen Westholm 15,7
Örjan Kihlström 13,5
Erik Adielsson 13,3
Björn Goop 12,5
Stefan Persson 10,7
Magnus A Djuse 9,9
Adrian Kolgjini 9,7
Ulf Ohlsson 9,5
Johan Untersteiner 9,4
Carl Johan Jepson 8,8
Joakim Lövgren 8,3
Per Lennartsson 7,6
Mats E Djuse 6,2
Claes Sjöström 4,5
Rikard N Skoglund 4,0

Jörgen Westholm är den klart offensivaste av lördagens 15 deltagare. Att Kihlström når ledningen så ofta ska ses i ljuset av att hans hästar i regel är betydligt hårdare spelade.
Gör man ett ”offensivt index” genom att dela andelen spetskörningar med segerprocenten så hamnar Westholm i topp (13 av 16 segrar från spets) och Kihlström långt ner – ett bevis på att han vinner många lopp från andra positioner.

Vi rundar av med att titta på hur ofta respektive kusk håller undan när de väl kommer till spets.

Segerprocent i spets V75 (alla lopp)
Claes Sjöström 86 (45)
Mats E Djuse 59 (44)
Örjan Kihlström 57 (58)
Johan Untersteiner 54 (57)
Jörgen Westholm 50 (56)
Joakim Lövgren 50 (46)
Björn Goop 44 (53)
Per Lennartsson 44 (54)
Erik Adielsson 41 (47)
Stefan Persson 41 (55)
Magnus A Djuse 39 (51)
Adrian Kolgjini 30 (43)
Carl Johan Jepson 29 (46)
Ulf Ohlsson 26 (43)
Rikard N Skoglund 23 (44)

Här blir underlaget för V75 lågt vilket speglas i Sjöströms otroliga procent. Det beror på en defensiv körstil där han bara tagit sig till ledningen vid sju tillfällen, men valt dessa med omsorg och hållit undan i sex. En liknande körstil visar Mats E Djuse som sällan provar i spets, men ser till att ha torrt på fötterna när han väl gör det.
Notera även att Jörgen Westholm ligger högt trots att han alltså är minst benägen att släppa ledningen av samtliga kuskar.

Robin Johansson, Kanal 75


 Eskilstunas Per Lennartsson skickar en häst till Solvalla den här onsdagen när banan huserar V86® tillsammans med Åby.Det handlar..


 Eskilstunas Per Lennartsson skickar en häst till Solvalla den här onsdagen när banan huserar V86® tillsammans med Åby.
Det handlar om det numera femåriga stoet 5 Madame Norrgård (V86-6) som hittills i sin karriär faktiskt ännu är obesegrad felfri. Hästen har fyra segrar på åtta starter och gjorde senast en strålande comeback efter att inte ha startat på närmare fyra månader. Hästen lämnade ett häftigt inryck sedan hon avancerats fram utvändigt ledaren inför slutvarvet och sedan plockade ned ledarhästen.
– Hon gjorde ett jättefint lopp i comebacken senast, visserligen var det inte ett så tufft motstånd kanske, men hon gjorde det stabilt och Rikard Skoglund var supernöjd efteråt. Det blev ett bra genrep inför den här starten, kan man säga.

Har mognat under uppehållet
Madame Norrgård stod med tre raka ”d” för diskvalifikation i raden i höstas när hon fick ett litet brejk.
– Det har varit lite småstrul med henne, vi har fräschat till henne men hon har tränats hela tiden och inte varit skadad. Jag tycker inte uppehållet gjort hästen så mycket utan mer att hon mognat till sig lite. Hon är väldigt stark liksom, egentligen har hon ett väldigt fint trav, elegant, men det har varit väldigt lätt för henne att bryta ihop och hon har kunnat gå från klockrent trav till att tappa det helt på två steg. Men nu har hon inte visat det in träningen och som sagt har hon kanske mognat lite och orkar med det bättre, säger Per men tillägger:
– Jag vill se henne göra ett antal starter på raken och att det fungerar för henne, hon behöver mer kontinuitet och man kan inte begära att hon ska vinna varje gång. Annars är hon är väldigt tuff och går hela vägen, hästen har inte direkt några negativa tankar när upploppet nalkas.

Hög standard krävs för att vinna
Madame Norrgård startar med nummer fem på vojlocken på Solvalla under onsdagskvällen. Ett snävt spår i volten är möjligen något som kan oroa en smula, när det gäller en häst som galopperat i femtio procent av sina framträdanden.
– Hon är egentligen inte så osäker i starten, men det är som med många efter Zola Boko, hon kan krångla lite när man ska vända upp henne och då kan det bli att de träffar snett ibland. Men när hon gick kvallopp i oktober blev det fyra omstarter och hon gick i väg i alla från spår fyra. Nu är det väl inte samma sak i ett kvallopp riktigt, man kan bestämma lite mer själv där, men jag tycker i alla fall att spår fem är bättre. Det finns god chans att hon går iväg felfritt även om det ligger ett litet mörkt moln även där, särskilt när springspårshästarna kommer utifrån.
Det känns ändå som att hon ska räknas med vinstchans här?
– Det är en sådan häst som borde kunna räcka i den här typen av lopp, även om det nu är mycket tuffare än vad det var förra gången. Man ska inte stirra sig blind på den insatsen, utan det kommer krävas att hon håller en hög standard för att hon ska vinna, avslutar Per Lennartsson.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Efter 26 proffsår och ytterligare några år som lärling på hemmabanan lämnar Jörgen Westholm Rommetravet.Fjolåret bl..


Efter 26 proffsår och ytterligare några år som lärling på hemmabanan lämnar Jörgen Westholm Rommetravet.
Fjolåret blev ett rekordår för stallet med 20,2 miljoner kronor inkört.
2022 har inletts i dur med över sju miljoner intjänat med stallets hästar.
Hädanefter blir det dock som Solvallatränare Westholm kommer att verka vilket både Solvalla och facktidningen Travronden kunde berätta om på måndagen.
Att det blir byte av licenstillhörighet meddelade Jörgen Westholm i ett mejl till Romme Travsällskaps medlemmar, vilket sajten Travcash var först med att rapportera om.
Bakom beslutet ligger enligt Westholm missnöje med travsällskapets ordförande Anders Jonsson.
För Travronden utvecklar Jörgen Westholm anledningen bakom bytet.
– Det är under en lång tid som detta växt fram. En av de stora anledningarna är att Rommetravet valt att subventionerna tre professionella tränare som har sin anläggning inne på området och fått träna helt utan kostnad. De har samtidigt sagt att de inte har råd att anställa ny personal och då har jag varit inne på att de får börja ta betalt av alla tränare för att få ekonomi, säger Westholm till Travrondens nätupplaga på måndagen.
Westholm fortsätter:
– Jag vet hur mycket pengar det kostar att driva en gård och har länge haft den frågan som en motion på årsstämman utan att någonting hänt. Jag har också tillhört valberedningen och vi har haft individuella möten med alla i styrelsen som fick svara på åtta specifika frågor och en enig valberedning kom fram till att det behövdes en ny ordförande men det blev inte så, säger Jörgen Westholm.

”Ser det här som ett naturligt steg”
Solvalla välkomnar Jörgen Westholm och låter den nye komma till tals i en artikel på solvalla.se.
– I fjol gjorde vi 266 starter på Solvalla och slutade fyra i tränarligan. Jag har lika långt till Solvalla som jag har till Romme, så geografiskt är det inga konstigheter. Många av mina hästägare bor i Mälardalen och jag ser det här som ett naturligt steg. Det känns extra bra att komma till en bana med framåtlutad inställning och fokus på hästägande, säger Jörgen Westholm till solvalla.se.

Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2015-09-28 2015-09-28 Mantorp-3 1640/1 5 14.3 25
2016-12-30 2016-12-30 Axevalla-7 Anders Svanstedt 2140/5 B 1 17.8 13
2016-12-17 2016-12-17 Åby-8 Anders Svanstedt 2160/5 D 0 16.0 292
2016-11-26 2016-11-26 Solvalla-5 Anders Svanstedt 2140/1 D 3 15.0 385
2016-11-01 2016-11-01 Axevalla-9 Anders Svanstedt 2140/10 D 4 14.1 89
2016-10-17 2016-10-17 Halmstad-9 Anders Svanstedt 2140/12 D 0 13.5 164
2016-09-28 2016-09-28 Solvalla-10 Anders Svanstedt 2140/7 C 5 14.3 222
2016-09-17 2016-09-17 Solänget-7 Ulf Eriksson 2148/4 B 2 14.9 59
2016-08-29 2016-08-29 Mantorp-6 Anders Svanstedt 2160/9 B 0 g 37
2016-08-10 2016-08-10 Solvalla-9 Ulf Eriksson 2140/2 D 7 14.0 122
2016-07-30 2016-07-30 Bollnäs-5 Ulf Eriksson 2640/6 D 1 15.0 136
2016-07-15 2016-07-15 Axevalla-7 Anders Svanstedt 2640/2 C 0 16.1g 170
2016-06-13 2016-06-13 Färjestad-10 Anders Svanstedt 2160/6 B 1 14.7 81
2016-06-04 2016-06-04 Mantorp-8 Anders Svanstedt 2140/8 D 0 14.9 290
2016-05-23 2016-05-23 Färjestad-2 Anders Svanstedt 2140/11 C 6 15.3 54
2016-05-10 2016-05-10 Axevalla-8 Anders Svanstedt 2140/2 C 1 15.0 97
2016-04-28 2016-04-28 Åmål-1 Anders Svanstedt 1680/7 B 0 15.8g 33
2016-04-11 2016-04-11 Halmstad-8 Anders Svanstedt 2140/5 C 6 14.9 180
2017-09-29 2017-09-29 Axevalla-5 Carl Johan Jepson 3160/6 C 0 17.8 321
2017-09-21 2017-09-21 Örebro-7 Rickard Svanstedt 2100/12 C 0 15.0 341
2017-07-05 2017-07-05 Lindesberg-10 Anders Svanstedt 2140/10 D str
2017-06-21 2017-06-21 Färjestad-1 Anders Svanstedt 2140/3 C 0 14.7 92
2017-06-04 2017-06-04 Axevalla-10 Linda Sedström 2140/9 D 0 13.8 227
2017-02-18 2017-02-18 Axevalla-6 Anders Svanstedt 2660/7 A 0 19.5 65
2017-02-07 2017-02-07 Örebro-1 Anders Svanstedt 2100/9 A 5 14.9 41
2017-01-21 2017-01-21 Färjestad-11 Anders Svanstedt 2160/12 A 2 14.2 114



ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se