Evaluate travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Evaluate travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Evaluate har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
2019-10-16 2019-10-16 Solvalla-10 Stefan Melander 2140/5 B

Nyheter för travhäst Evaluate


V64-tävlingarna inleddes med ett revanschmöte från Fyraåringseliten mellan Missle Hill och Evaluate.Men det blev precis som senast att Mis..


V64-tävlingarna inleddes med ett revanschmöte från Fyraåringseliten mellan Missle Hill och Evaluate.
Men det blev precis som senast att Missle Hill gick segrande ur striden.
Daniel Redéns toppfyraåring brakade direkt till ledningen för Örjan Kihlström och öppnade första varvet efter 1.11,2. Sedan drog han på rejält under slutdelen av loppet och via 1.09,7 sista femhundra metrarna gav Missle Hill aldrig de andra en chans. Han gled undan helt ohotad på tiden 1.10,5 över distansen 1640 meter med bilstart. Evaluate följde med fint från rygg på ledaren och kom upp fort i rygg den sista biten och klarade andraplatsen före en mycket vasst spurtande Zarenne Fas. Favoriten Betting Gangster slog ihop och galopperade bort sig direkt i starten.
Örjan Kihlström strödde lovord över Missle Hill i vinnarcirkeln efteråt.
– Det är en riktigt fin häst och en jättefin travare. Han är hur snabb som helst. Det är absolut ingen vanlig häst utan det är lite extra till häst, berömde Örjan Kihlström.
– Han var pigg i dag, kanske lite onödigt pigg under vägen men kändes jättefin hela tiden. Han var i riktigt bra form i loppet.

Ultion Face imponerade – mot Kriteriet
Ultion Face vann Sommarfavoriten med 200 000 kronor i förstapris i för Adrian Kolgjini. Han låg som sista häst till en början och gled sedan fram i tredje par utvändigt. Attacken kom sexhundra meter kvar och via tredjespår i slutkurvan avgjorde han enkelt mot ledande The Bald Eagle. En imponerande insats över kriteriedistansen 2640 meter som avverkades på tiden 1.15,0. Helt klart en löftesrik treåring från stall Kolgjini.
- Jag fick alla besked jag ville ha av honom i dag. Han är lugn, stark och snabb och har många egenskaper för att bli en topphäst, sa Adrian Kolgjini som också meddelade att man siktar mot Kriteriet.
I Sommarfavoriten för ston blev det nya framgångar för firma Redén och Kihlström när Diana Zet ledde runt om och vann enkelt. Förstapriset var 100 000 kronor och segertiden 1.15,1/2140a.
Redén och Kihlström blev det även i loppet innan när Vivacious Allie vann lätt före en mycket bra spurtande Fanny Chenal.

Michael Carlsson, Kanal 75


2019 års upplaga av Sprintermästaren i Halmstad går till historien som skrällarnas år. Och som det vidriga vädrets år. Me..


2019 års upplaga av Sprintermästaren i Halmstad går till historien som skrällarnas år. Och som det vidriga vädrets år. Men framför allt som den enorma segerglädjens år. Den senare stod Adrian Kolgjini för sedan han tagit hem Sprintermästarens final med överraskningen Tae Kwon Deo.
- Jag kan knappt snacka. Det här är Sprintermästaren! Det är många av de största tränarna som inte har fått vinna det än, men jag har. Det här är så jäkla stort! sa den överlycklige Jägersrotränaren.
Tae Kwon Deo gick starkt som tvåa bakom Pinto Bob i försöket, där hårt betrodde Viking Brodde underpresterade och slogs ut, och när det var Adrian Kolgjinis tur att välja spår inför finalen tog han bricka nio. Samtidigt meddelade han att hästen skulle tävla utan skor på samtliga hovar för första gången i karriären. Det föll väl ut och via en kraftfullt slutstöt i tredjespår från tredje par utvändigt i finalen gick han ikapp och förbi den tappre ledaren Pinto Bob över upploppet.
- Jag tyckte jag hade ett ton i linorna i sista sväng. Redan 500 kvar kändes det klart.

Revansch efter misslyckad treåringssäsong
Tae Kwon Deo inledde tävlingskarriären starkt som tvååring i Sverige men misslyckades i USA i fjol och kom till Halmstad utan att ha imponerat i årets starter. Därmed var hans seger en stor överraskning för de allra flesta. De som spelat på honom hos ATG före försöken fick saftiga 76 gånger pengarna.
- Vi har alltid trott att det här är en riktig stjärna men det har varit mycket spöken med honom och vi har låtit honom ta allt i sin takt efter att han kom tillbaka från USA. Det betalade sig i dag, att man sitter lugn i båten och trycker till när det väl gäller.

Ombytta roller
När pappa Lutfi vann Sprintermästaren med Lavec Kronos 2009 stod den då 16-årige Adrian Kolgjini vid bankanten och jublade. Den här gången var det ombytta roller.
- Jag sprang som en råtta på innerplan och bara skrek när han vred på, sa Lutfi Kolgjini, som mer eller mindre har överlåtit tränarrörelsen till sonen.
- Jag har blivit hans hästskötare. Det kommer ett sms med fortlöpningsschema där det står att jag ska köra i heat tre, så att jag kan sova på morgnarna. Jag lägger mig inte i träningen.
- Han ska ha cred för att han inte lägger sig i faktiskt. Jag förstår att det är svårt men han litar på mig och då är det skönt att man kan vinna storlopp och visa att det man gör är rätt, inflikade Adrian efter sin hittills största seger både som tränare och kusk.
Förstapriset i Sprintermästaren uppgick till 1,2 miljoner kronor och segertiden skrevs till 1.10,9 över 1 609 meter med bilstart.

40 miljoner kronor till en ensam vinnare
Förhandsfavoriten Evaluate, tränad av Stefan Melander och körd av Björn Goop, blev trea i finalen bakom Tae Kwon Deo och Pinto Bob och han förlorade som favorit även i försöket, som vanns av Peter Untersteiners Adde S.H. Också de andra två försöken ingick i V75-spelet och då Robert Bergh inte bara skrällde med Pinto Bob utan även med Frenchnorwegian ID var grunden för hög V75-utdelning lagd. Men skrällarna i regnet och stormvindarna var inte över där och redan innan Johan Untersteiner avslutade omgången med Dear Friend var alla V75-kuponger skjutna i sank. Därmed fylls jackpotten i lördagens V75, då Stosprintern avgörs på Halmstadtravet, på med ytterligare miljoner. En ensam vinnare med alla rätt kan då håva in 40 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Torsdag kväll strax efter klockan 22 smäller det på Halmstadtravet. Då ska årets Sprintermästare koras och förhandsfavorit..


Torsdag kväll strax efter klockan 22 smäller det på Halmstadtravet. Då ska årets Sprintermästare koras och förhandsfavoriten Evaluate tränas av Stefan Melander. Han har tidigare vunnit Sprintermästaren fyra gånger. Först med Rydens Sensation (2000), därefter med Scarlet Knight (2002), Nuncio (2015) och Uncle Lasse (2016).
När det gäller den USA-födde Evaluate så har hästen gjort fem starter i Solvalla-tränarens regi. Efter att ha börjat med två raka segrar blev han fyra i Kungapokalen, tvåa i Fyraåringseliten och senast femma i ett lopp i Rättvik.
– Det är en jättefin häst som har gjort det bra hittills. Vi hade siktat lite högre i Kungapokalen men jag tycker det var flera saker som gjorde att han inte blev bättre än fyra. Dels var han ovan vid distansen 2100 meter och han hamnade risigt på det och det gick fort till slut. Jag var inte besviken över att han blev fyra, hade jag laddat upp honom hårt inför loppet hade jag kanske varit det, säger Stefan Melander.
– Han har automatiskt kommit igång och blivit bättre och bättre ju mer han har fått starta. Senast var han bortlottad från bakspår och när alla låg i andraspår valde jag att köra invändigt och han blev fast till slut. Men det blev också ett perfekt genrep inför Sprintermästaren. Han har känts himla bra hela tiden.

Vässad i snabba intervaller
Evaluate är V75-omgångens största favorit och har ett perfekt läge med spår två bakom startbilen i V75-2. Han körs av Björn Goop för första gången och tränare Melander lämnar klartecken.
– Han känns ruggigt fin i jobben och fick gå några snabbare intervaller i går (tisdag) och var även fin i långsamkörning i dag (onsdag). Det ser ut som en toppchans och två heat visade han i Hambletonian (blev femma där) att han klarar bra, säger Tarzan.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Det blir skor runt om i försöket och sedan barfota i finalen. När det gäller huvudlaget har jag inte bestämt ännu om vi kör med helstängt, som näst senast, eller om det blir öppet. Det beror på hur laddad hästen är i värmningen och Björn får bestämma det.

”Blir nog glad av 1600 meter nu”

Du har ytterligare två hästar med i uttagningen till Sprintermästaren. Kommentar om deras möjligheter?
– Brothers N.Arms (V75-3)
känns jättefin men det är galopperna som har ställt till och han har varit lite ojämn. Jag trodde att han skulle vinna senast men det blev en tuff öppning och Kevin vet inte varför han galopperade till slut. Han var i alla fall inte trött i det läget. Det är en väldigt fin häst och han blir nog glad av att det är 1600 meter nu. Han klarar 2100 meter men kort distans är han så van vid från USA. Jag hoppas och tror att han kan gå till final.
– Thrust Control (V75-4) var för laddad senast och blev för pigg bakom bilen därav galoppen. Annars har hästen varit kanonbra innan, han var ruggigt bra i Kungapokalen och i Mantorp krossade han dom från dödens i V75. Hästen är jättestark och har tränat bra hemma så felfri tror jag att han tar sig till final. Han är alltid oinspirerad i värmningarna så det ska man inte ta så hårt på. När det blir lopp tar han tag i grejerna och han har en väldigt bra löpskalle, säger Stefan Melander.

Michael Carlsson, Kanal 75


Stefan Melander kommer med fyra hästar, Daniel Redén tre och Svante Båth två.Bland dessa återfinns Evaluate, Thrust Control, Broth..


Stefan Melander kommer med fyra hästar, Daniel Redén tre och Svante Båth två.
Bland dessa återfinns Evaluate, Thrust Control, Brothers N.Arms, Zephyr Kronos, Global Withdrawl och Deep Pockets.
Lägg till Timo Nurmos’ Viking Brodde så har vi de sju mest betrodda hästarna inför torsdagens upplaga av Sprintermästaren, enligt ATG:s fasta odds.
Viking Brodde är för övrigt också hästen som gör att Pasi Aikio själv får svinga sig upp bakom Alone då ordinarie körsvennen Örjan Kihlström valt att köra den förre.
Alone som rankas främst bakom storstallens septett.
- Det är lite upp till bevis för honom nu, säger Pasi Aikio om fyraåringen som imponerade stort då han i näst senaste starten fick prova sprinterdistans för första gången och krossade motståndet utvändigt på 1.11,5.
- Egentligen är han ingen sprintertyp. Han kan inte speeda riktigt fort utan lever fortfarande på sin styrka. Men å andra sidan körs sprinterloppen ofta på ett sätt som passar honom med full rulle hela vägen, funderar Aikio som i fjol tog sitt livs tränarseger med Who’s Who i Svenskt Travderby och nu försöker matcha Alone till samma storhet.
- Ihop med Adorable Lady är det min bästa fyraåring och han är mer härdad än vad Who’s Who var vid samma tidpunkt i fjol. Kapacitetsmässigt är Alone klassen under, men han är i alla fall under stadig utveckling.
Varför kör du själv den här gången?
- Örjan tyckte väl att den andra hästen hade större vinstchans och valde den. Då tyckte jag det var bättre att jag kör som känner hästen, än att försöka jaga världens vassaste kusk. Alone är nämligen väldigt speciell att köra. Han är riktigt på tårna, i värmningen kan han springa runt utan att ta ett enda travsteg.
Hur känns det att köra ett så stort lopp?
- På förhand är det kanske mer fokus, men när man väl sitter där är det ett lopp som alla andra. Speciellt med den här hästen som kräver så mycket uppmärksamhet, jag lär ha fullt upp att hålla i tömmarna. Jag var trea i Oaks med Adorable Lady i fjol och det här känns lika stort.
Är det en extra krydda att sitta i vagnen själv?
- Givetvis är det roligt. Det är klart att jag vill visa Örjan att han har valt fel häst så jag ska göra mitt bästa.
Hur länge har du siktat mot Sprintermästaren med Alone?
- Jag kan inte säga att vi siktat hit på det sättet att vi försökt toppa honom något extra. Det är ett lopp som funnits i tankarna och som det känns i jobben kommer hästen i bra form. Jag är nöjd med alla förberedelser.
Hur ser du på era chanser?
- Vi fick ett fint spår i försöket så målsättningen är att ta sig till final och tjäna en skaplig slant där. Att han ska vinna är lite långsökt, det är som sagt inte någon riktig sprinter. Jag räknar med att köra honom i ryggar och det avgörande för oss är att det blir hårt tempo hela vägen.
Vad önskar du att det står på klockan efter första varvet?
- Gärna 1.10,5, då tror jag säkert att han kan hålla den farten in i mål. Men krävs det en 1.07-avslutning så hinner han inte riktigt med.
Han har alltid tävlat med öppet huvudlag och vanlig vagn, finns det några växlar att dra inför karriärens största lopp?
- Vi har inte ens ryckt huvan på honom så det finns också sparat. Men i dagsläget tycker jag inte att det känns aktuellt. Även om hästen mognat betydligt i år så vill jag vänta med sådana saker. Han får tävla barfota fram i försöket, sedan kanske vi rycker alla skor till finalen beroende på hur han känns. I övrigt går han som tidigare.
Du är omtalad för att du aldrig har druckit alkohol och sagt att du inte ska göra det förrän den dagen du vinner Elitloppet. Skulle det inte räcka med en seger Sprintermästaren?
- Nej, Elitloppet är Elitloppet och inget annat. Men om någon i så fall vill spruta oss med segerchampagne vore det helt okej för mig, säger Pasi Aikio.

Robin Johansson, Kanal 75


Redan innan startspåren var offentliggjorda var det många som höll Stefan Melander-tränade Evaluate som favorit till slutsegern. Hans supp..


Redan innan startspåren var offentliggjorda var det många som höll Stefan Melander-tränade Evaluate som favorit till slutsegern. Hans supporterskara lär inte ha minskat när han drog bricka två i det inledande försöket. Dessutom ska han för första gången köras av Björn Goop. Men det är många om budet och som vanligt väntar en rafflande fartuppgörelse. De tre främsta i vardera försök samt den snabbaste fyran går vidare till finalen. Den går som kvällens 13:e lopp klockan 22.10 och där väntar 1,2 miljoner kronor på vinnaren.

Sprintermästaren, försök 1
1. Deep Pockets - Erik Adielsson
2. Evaluate - Björn Goop
3. Smokin Joe - Adrian Kolgjini
4. Night Rhythm - Örjan Kihlström
5. Frenchnorwegian ID - Robert Bergh
6. Zohar Font - Ulf Ohlsson
7. Devil Sound - Anders Zackrisson
8. Remarkable Feet - Jörgen Westholm
9. Precious Lord - Marcus Lindgren
Förstapris: 150 000 kronor

Sprintermästaren, försök 2
1. Global Withdrawl - Erik Adielsson
2. Alone - Pasi Aikio
3. Brothers N.Arms - Kevin Oscarsson
4. Viking Brodde - Örjan Kihlström
5. Pinto Bob - Robert Bergh
6. Buzzer Beater - Johan Untersteiner
7. Zelig Kronos - Pietro Gubellini
8. Tae Kwon Deo - Adrian Kolgjini
9. Maxus - Carl Johan Jepson
Förstapris: 150 000 kronor

Sprintermästaren, försök 3
1. Mellby Glader - Robert Bergh
2. Zephyr Kronos - Örjan Kihlström
3. Fast food Hanover - Jörgen Westholm
4. Adde S.H. - Peter Untersteiner
5. Thrust Control - Björn Goop
6. Manuzio Hanover - Torbjörn Jansson
7. Jula Downtown - Carl Johan Jepson
8. Zeus Bi - Kevin Oscarsson
9. Tresexton - Ulf Ohlsson
Förstapris: 150 000 kronor

Ola Johansson, Kanal 75


Midsommartravet i Rättvik är en gammal tradition som lockar storpublik varje år. På lördagen står uttagningar i unghästser..


Midsommartravet i Rättvik är en gammal tradition som lockar storpublik varje år.
På lördagen står uttagningar i unghästserien Breeders' Crown på programmet, där samtliga fyra lopp ingår i streckspelet Grand Slam 75.
Ett spel som den här gången kryddas med en jackpot på sex miljoner.
Finländaren Tuomas Korvenoja hör till de betrodda i den sista avdelningen - de fyraåriga hingstarna och valackernas uttagning.
Lewis Ale ser ut att kunna bli riktigt bra. Eller bra är hästen redan.
I höstas vann den mörkbrune hingsten finska kriteriet efter ledning från start till mål och totalen sex segrar på åtta starter i karriären imponerar.
Sprintermästaren Brad de Veluwe är den bäste i den skara unghäststjärnor som Korvenoja plockat fram under åren. Lewis Ale kan utvecklas och bli en äldre stjärna han också tror tränaren.
- Ja, känslan är att han absolut kan bli en av de bästa jag haft. Han har speed, han är startsnabb, stark och har jättefin inställning till tävling. Men nu har han inte startat sedan i november och årsdebuten kom lite sent så jag kan absolut inte tro att han bara ska vinna direkt i Rättvik, säger finländaren.

Övervintrat i Frankrike
Lewis Ale har bara förlorat två gånger i karriären. I V75 på Bergsåker i somras handlade det om ett bakspår och krångel. I november galopperade hästen bort sig i ett försökslopp till Gran Premio Orsi Mangelli och diskvalificerades.
Tuomas Korvenoja har en filial på Söderby gård, mitt emellan Stockholm och Uppsala, där hästen stått sedan i mitten av maj. Så någon längre resa handlar det alltså inte om för att vara med i Rättvik på lördag.
- Han har varit hela vintern i Frankrike för träning på nya stället i Normandie där jag börjat hyra in mig och har merparten av mina hästar under vintern. Tyvärr gjorde han sig lite illa i början av februari då det hade kommit lite snö och han halkade till. Hästen fick någon sträckning i en muskel i höger framben och även om det inte var någon fara blev det ändå inte fullt som vi tänkt oss med träningen i vinter, säger han.

”Brukar ta tid med stora”
Sju och en halv månads tävlingsfrånvaro och ut i hetluften direkt. Tuomas Korvenoja ligger mycket lågt inför GS75-7 där Stefan Melander blir favorit med jänkaren Evaluate från ett bakspår.
Lewis Ale har visat sig mycket startsnabb och lär kunna ta ledningen från sjättespåret om tränaren vill.
- Han har tränat bra men är stor och har vuxit i år och är nu är han säkert 170 över manken
Så han är inte i toppform ännu. Det brukar ta tid med så här stora och två-tre lopp behöver han säkert för att komma i form. Nej, det är dags att börja bara och är han bara bland de sex första och kvalar in till semifinalen räcker det, säger finländaren.
Det stora målet för året är det finska derbyt med uttagningarna i slutet av augusti och senare under hösten Europaderbyt.
- Det är viktigt att han gör ett bra lopp på lördag men det är orealistiskt att tro på seger efter en så lång tävlingspaus. Jag förväntar mig inte att han ska vinna det där loppet. Dels är det tufft motstånd med några bra jänkare till start som dessutom gjort ganska många starter i år och ligger en bit före just nu, säger Tuomas Korvenoja om hästen som ägs av nio personer, finländare och svenskar, och är en halvbror till Jonesy, en av hans tidigare stjärnor.
Hur ska han gå utrustningsmässigt på lördag?
- Balansmässigt blir det normalt med skor runt om. Han hade ett norsk halvstängt i bland annat kriteriet men nu kanske det blir öppet huvudlag. Det bestämmer jag på tävlingsdagen.
Det handlar om en riktig tävlingsindivid säger du. Utveckla.
- Ja, när han vet att han ska tävla tänder han alltid till. Så är det. Han älskar det. Hur mycket han klarar så här direkt i årsdebuten är svårt att veta. Jag gillar honom och vet att han är en bra häst.
In Royalty Boko (GS75-1) möter Conrads Rödluva i sitt uttagningslopp i Rättvik. Sexa senast i ett fyraåringslopp under elitloppslördagen på Solvalla.
- Hon var godkänd då mot ganska bra hästar. Nu känns hon bättre och har lagt på sig lite mera vikt och är säkert mycket bättre till den här starten. Conrads Rödluva och Racing Brodde är med men fyra-femma ska hon kunna vara.

Mikael Wikner, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2019-09-12 2019-09-12 Örebro-8 Stefan Melander 2100/8 B 4 13.1 29
2019-09-04 2019-09-04 Solvalla-6 Stefan Melander 2140/2 C 1 12.5 20
2019-08-17 2019-08-17 Örebro-7 Örjan Kihlström 2100/2 C 5 12.8 68
2019-08-06 2019-08-06 Solvalla-4 Stefan Melander 1640/5 C 1 10.7 12
2019-07-23 2019-07-23 Solvalla-4 Stefan Melander 1640/4 C 2 10.6 44
2019-07-04 2019-07-04 Halmstad-7 Björn Goop 1609/2 B 3 12.7 16
2019-06-22 2019-06-22 Rättvik-10 Stefan Melander 2140/11 A 5 12.9 51
2019-05-26 2019-05-26 Solvalla-10 Stefan Melander 1640/5 C 2 11.0 30
2019-05-11 2019-05-11 Åby-11 Örjan Kihlström 2140/4 B 4 11.4 40
2019-04-25 2019-04-25 Åby-6 Örjan Kihlström 2140/4 B 1 13.2 11
2019-04-11 2019-04-11 Örebro-9 Örjan Kihlström 2100/6 B 1 14.1 17
2019-03-19 2019-03-19 Solvalla-4 Stefan Melander 2140/4 B 1 12.8 101ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se