Enterprise travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Enterprise travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Enterprise har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
Enterprise har inga kommande starter..

Nyheter för travhäst Enterprise


2001 vann hans farbror Stefan ”Tarzan” Melander Hambletonian med Scarlet Knight och det var hos honom han jobbade då han för sex år..


2001 vann hans farbror Stefan ”Tarzan” Melander Hambletonian med Scarlet Knight och det var hos honom han jobbade då han för sex år sedan flyttade till USA för att öppna eget som travtränare.
Marcus Melander backas upp av hårdsatsande Anders Ström som via Stall Courant bland annat är med och deläger stjärntrion och hingstarna Gimpanzee, Green Manalishi och Greenshoe i olika konstellationer.
En trio som lanseras som tidiga favoriter till segern i Hambletonian – treåringsloppet med över fyra miljoner kronor till vinnaren.
Stefan Melander blev ”Swedens man on the moon” när han 2001 vann drömloppet med Scarlet Knight. Marcus glider undan påståendet om han har chansen att bli näste blågule månfarare i släkten Melander.
- Det vet jag inte – och det är väldigt långt kvar. Jag är i alla fall väldigt nöjd över hur jag har kunnat träna hästarna i vinter och hur vi har kunnat förbereda dem. Så jag ser väldigt mycket fram emot den här säsongen i alla fall, säger Marcus Melander som snabbt blivit etablerad over there.
Hösten 2018 vann Melander VM-loppet på Yonkers Raceway med Stall Courants Cruzado dela Noche.
Marcus har även testat Hambletonian med framgång med hästen Enterprise, trea i 2017 års final.

”Vann mot New York-hästar”
Hambletonian körs alltid första lördagen i augusti och stallets största stjärnor har redan vunnit var sitt lopp i år och övertygat.
- Gimpanzee startade nio gånger i fjol och vann nio och dominerade då i New York-trakten. Vi startade mycket med honom i New York och han gick obesegrad genom säsongen och vann även Breeders’Crown. Så loppet han vann nu var första starten för i år efter några kval, också mot New York-hästar. Det var ett lopp ”han skulle vinna” men intrycket var väldigt bra, berättar han.

Greenshoe springer förbi?
Gimpanzee korades till årets tvååring i Nordamerika i fjol och travar alltså vidare mot ännu högre höjder. Värste utmanaren kanske finns i samma stall i form av Greenshoe.
- Jag har ju väldigt fina treåriga hingstar och Greenshoe imponerade här för två veckor sedan. Det är en väldigt snabb häst men han hade lite i problem bakom bilen förra året. Men i år ”peppar-peppar”, har han hållit sig väldigt fint både i kvalloppen och i årsdebuten för två veckor sedan, säger Marcus Melander.
Det är en bit kvar till Hambletonian säger du…
- Ja, loppet går ju första lördagen i augusti. Då är det dags för försök och final samma dag. Så det är en bit kvar. Det är några lopp de ska starta i under juni och juli innan det är dags men vi har haft en bra vinter och har kunnat förbereda dem på bästa sätt, säger 26-åringen som i augusti kan vinna ett av världens största travlopp och bli Sveriges nye man på månen, ett uttryck löpningsreferenten på Meadowlands använde sig av på upploppet när Stefan ”Tarzan” Melander var sekunderna ifrån mållinjen med Scarlet Knight i Hambletonian.

Kanal 75


Onsdagens V86-omgång delas mellan Bergsåker och Solvalla och i den inledande avdelningen gör Hesiod en spännande comeback. Det är h&a..


Onsdagens V86-omgång delas mellan Bergsåker och Solvalla och i den inledande avdelningen gör Hesiod en spännande comeback. Det är hästen som skrällvann Grosser Preis von Deuschland i Hamburg i oktober förra året. Det är Tysklands största travlopp för fyraåringar och förstapriset var 750 000 kronor. Segern var en överraskning för många men inte för tränare Salmela.
- Vi hade siktat på det loppet i två månader och jag sa till Ulf Ohlsson när vi åkte ner att hästen ska ha riktig toppform nu. Jag sa till honom att han kan slå Enterprise som var en av favoriterna i loppet. Det var heller ingen slumpseger för han vann på 1.12,1 på den banan som inte är snabb, säger Petri Salmela som även är delägare i Hesiod.
- Det är en undantagshäst och han har varit bra i hela karriären men är inte på samma nivå som Makethemark. Men å andra sidan hur många är det, en sådan häst får man bara en gång i livet. Men Hesiod är snäppet under och det känns som att han kommer att utvecklas ännu mer i år.
- När vi åkte till Tyskland var det några experter som tyckte att han bara är en vanlig norrlandshäst. Men han har stridit och vunnit mot en sådan som Selmer I.H. flera gånger och den hästen vann ju senare finalen i Breeders Crown och slog Perfect Spirit. Så det säger mycket om Hesiods löphuvud och kapacitet, menar Salmela.

”Haft en kanonvinter - har vaknat till”
Hesiod har inte startat sedan storsegern i Tyskland den 14 oktober. Han tog fem segrar på 15 starter i fjol och var bland de tre främsta nio gånger. Den femårige hingsten har sprungit in 1,7 miljoner kronor och Salmela har nu vintertränat honom inför några stora femåringslopp i år som är de stora målen.
- Jag ställde av honom direkt efter Tysklands-resan och han fick några veckors semester. Jag hade först tänkt att tävla lite längre men bestämde mig sedan för att spara honom för jag hoppas och tror att vi kan få njuta av honom i några år till.
Hur har han skött träningen i vinter?
- Vi har haft en kanonvinter här uppe i Boden och även om snön kom lite senare än vanligt har vi haft riktig vinterträning sedan första halvan av december. Hästen har tränat på hela vintern och känns riktigt fin. Han har fått två ganska rejäla banjobb inför årsdebuten. Först ett efter 1.26 och sedan för två veckor sedan lite rappare med 1.16 i 1600 meter. Då fick han öppna i 1.14-tempo och det känns som att han har vaknat till efteråt, säger Salmela.
- Det känns som att hästen har utvecklats över vintern och han känns mer färdig som häst nu än han gjorde året innan.

”Helt omöjligt att han har toppform”
Hesiod gör årsdebut i V86-1 från spår två bakom bilen. Distansen är 2640 meter och han körs återigen av Ulf Ohlsson. Tränare Salmela ligger lite lågt gällande vinstchansen, men säger samtidigt att man inte kan räkna bort hästen helt.
- Det är helt omöjligt att han ska ha någon toppform direkt. Det är också första gången över 2600 meter men för mig är det roligt att se hur han fungerar över distansen och jag tycker att för hästens utveckling i längre perspektiv gör de här långa loppen bara gott för hästen.
- Men han har ett bra läge och är snabb ut, det visade han i Tyskland när han tog ledningen. Jag litar på min häst att han kommer att göra en bra årsdebut och han har vunnit så många lopp att man aldrig kan räkna bort honom helt. Men jag skulle tro att hästen behöver två lopp i kroppen innan han har toppform. Sedan hur långt det räcker här är svårt att spekulera i för mig. Det här är inte säsongens viktigaste lopp.
- Jag hade gärna börjat tävla med honom på hemmaplan men det var lite dåligt med lopp i mars här uppe och därför får vi åka till Bergsåker. Går det bra här får han kanske prova i Bodens gulddivisionslopp den 31 mars och sedan är det första stora målet Umeås femåringslopp under deras V75-dag i mitten av april.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Tanken är att vi bara rycker framskorna den här gången och behåller skorna på bak med lite broddar i. Men barfota fram hjälper honom mycket. Sedan i Boden i nästa start rycker vi alla skor. Det blir Open Eye-huvudlag som vanligt och samma Multicam-vagn som tidigare. Det är samma vagn som Makethemark har tävlat med hela karriären, utom i hans två senaste starter, säger Petri Salmela.

Du har även med Chintana Bananas i den sjunde avdelningen på V86. Chanserna där?
- Chintana Bananas (V86-7) var tvåa senast och det är ett sto som gör starka och jämna prestationer. Läget är bra och det är bara att hoppas att hon kommer vettigt till. Hon är inte så snabb ut men hästen gör alltid sitt i loppen. Hon är ärlig och många gånger så är de sista fyrahundra metrarna hennes bästa bit om hon får sitt lopp i bra tempo. Nu möter hon flera hårda hästar men jag tycker inte att hon är helt borta. Hon är i alla fall en platskandidat.

Till sist; hur är läget med Makethemark och när blir det årsdebut?
- Han har tränat för fullt hela vintern och känts ruggigt fin och ser ut som en miljon i jobben. Men jag har haft några sjuka hästar i stallet utanför Stockholm där han står och även han blev hängig för två veckor sedan. Han hade feber en dag bara så det gick snabbt över och nu är han igång och tränar fullt ut igen. Han gick ett hårdare jobb i fredags och var bra i det.
- Nu väntar vi på att han ska in till Solvalla och gå två banjobb innan årsdebuten som jag har flyttat fram till april, i och med att han tappade lite när han blev sjuk. Det kan vara aktuellt med det första banjobbet om en vecka, säger Petri Salmela.

Michael Carlsson, Kanal 75


Grosser Preis von Deutschland är Tysklands största travlopp för fyraåringar – ett lopp som vunnits av svensktränade hästar ..


Grosser Preis von Deutschland är Tysklands största travlopp för fyraåringar – ett lopp som vunnits av svensktränade hästar de sju senaste åren.
Petri Salmela triumf i Hamburg på söndagen innebar den åttonde raka blågula segern.
Ulf Ohlsson är förstekusk på Hesiod och satt i sulkyn även den här gången.
När startbilen släppte fältet körde Ohlsson till ledningen med Hesiod (spelad på fem procent på Grand Slam 75) och fick en annan svensktränad häst i rygg i förstasväng när Carl Johan Jepson hittade ner med Stefan Melanders Enterprise.
Hesiod såg stark ut hela vägen och klev ifrån på upploppet. Segertiden skrevs till 1.12,1 över 2200 meter, med startbil.
- Jag blev orolig när jag fick Enterprise utvändigt från start, för den kan ju bli väldigt het. Men jag hade turen att han kom ner i rygg ledaren. Så det löste sig perfekt, sade Ulf Ohlsson.

Tysken chanslös
Storfavoriten, den tyske derbyvinnaren Tsunami Diamant, hamnade inledningsvis i andrapar utvändigt. Det fylldes på framför och när hästarna gick ut på slutrundan satt favoriten som fjärde häst i andraspår. Attacken kom i tredje spår på bortre långsidan, men tysken kom aldrig riktigt in i matchen.
Carl Johan Jepson fick i stället lucka från ledarens rygg med Enterprise men kunde aldrig riktigt utmana. Stefan Melanders häst knep dock andraplatsen, värd 375 000 kronor.
För Ulf Ohlsson var det ytterligare en storloppsseger i år tillsammans med Petri Salmela. De vann som bekant Jubileumspokalen på Solvalla i augusti med femårige Makethemark.
- Jag hade lite förhoppningar att han skulle kunna vara med där framme men räknade så klart inte med att han skulle vinna. Han har löpt väldigt bra när han fått komma till ledningen tidigare men vi hade svårt att sätta in honom i loppet, sa Ulf Ohlsson.

Skön seger för Salmela
För tränaren Petri Salmela var det en mycket skön seger,
- Hesiod har inte visat den bästa formen på slutet, men vi har siktat på detta loppet i två månader. Det här är en undantagshäst, vilken häst, jublade Salmela, delägare i Hesiod tillsammans med vännen Juha Alapurane.
Hesiod tjänade 750 000 kronor på ett bräde. Innan söndagens lopp hade fyraåringen sprungit in drygt en miljon kronor men aldrig tjänat mer än 200 000 kronor i ett och samma lopp.
- Vi har alltid hållit honom som en bra Norrlandshäst som radat upp segrar i norr. Nu visade han att han matchar den yppersta eliten också. Coolt, kommenterade experten Patrik Fernlund i TV12.
Det var bokat flyg från Hamburg klockan 18.55. En flight som fick bokas om för lite firande.
- Sa till Petri före här att hur gör vi om vi vinner loppet då? Ja, då bokar vi om och firar sa han. Men det får bli lugnt, jag har lopp att köra i morgon, sa Ulf Ohlsson och skrattade.
Söndagens Grand Slam 75-spel avgjordes i Tyskland. Eftersom det blev en ensam vinnare trädde garantin för spelet in och den vinnande kupongen blev värd 10,2 miljoner kronor.
Det vinnande systemet kostade över 2000 kronor och var inlämnat på atg.se någonstans i Stockholm.

Mikael Wikner, Kanal 75


Lite längre än svenska banor, med ovanligt kort upplopp och sällsynt vida svängar. Dessutom open stretch.Där är förutsät..


Lite längre än svenska banor, med ovanligt kort upplopp och sällsynt vida svängar. Dessutom open stretch.
Där är förutsättningarna på söndagens GS75-bana Hamburg Bahrenfeld.
En bana dit svenskarna kunnat spela sedan 2016, och som i år förärats GS75-status vilket i detta fall innebär att ATG garanterar 10 miljoner kronor till en ensam vinnare med sju rätt.
För banans sportchef Klaus Koch är det naturligtvis en stor stund att få bjuda in svenskarna.
- Vi har hård konkurrens från SM-tävlingarna på Åby på lördagen och storlopp i Danmark på söndag, sett till det är jag väldigt nöjd med startfälten. Med tyska mått mätt är det fantastiska tävlingar och väderprognoserna säger strålande sol och 24 grader, säger Koch som i sin långa meritlista inom travsporten bland annat har sportchef och elitloppsgeneral på Solvalla.
Just jämförelsen med Sveriges nationalarena gör han gärna.
- Den stora skillnaden mellan banorna är att svängarna är så mycket vidare här i Hamburg. Vi har en kurvradie på 105 meter, att jämföra med 88 på Solvalla. Det gör att upploppet blir betydligt kortare, 143 meter (Solvalla har 196 meter). Plus att vi har open stretch, den påverkar också förstås, även om den är kort och smal.
Innebär det att loppen körs på annat sätt där än i Sverige?
- Ja, det vill jag säga. För det första tycker jag att man ser fler ledarskiften i loppen här. Sedan har hästarna från kön det inte lika jobbigt, det är lättare att avancera i svängarna och det brukar komma hästar i många spår in på upploppet. Det minskar också risken att sitta fast. Sammantaget tycker jag att vi har väldigt händelserika och spännande lopp.
Vilka startspår är bäst bakom bilen?
- Enligt banmästaren här är det spår 1-3.

Tror på hemmaseger
Huvudloppet Grosser Preis von Deutschland (V75-7) med nästan 750 000 kronor i förstapris har lockat många svenska toppfyraåringar genom åren.
Och de har varit synnerligen framgångsrika.
Faktum är de sju senaste upplagorna sett svensktränade vinnare. I fjol blev det en dubbel genom Diamanten och Generaal Bianco som besegrade franske kulltoppen Django Riff.
I år ser det blågula laget lite mindre skräckinjagande ut när Hesiod, Enterprise, Prosperous, Flying Fortuna och Heart of Steel gör resan ner.
Det största nordiska hoppet är kanske norske Giveitgasandgo som får Kevin Oscarsson i sulkyn.
Men Koch och hans personal spår en populär hemmaseger.
Tyske derbyvinnaren Tsunami Diamant är nämligen det starkaste hemmakortet som kommit fram på länge.
- Det är en riktigt bra häst som fortsatt att utvecklas efter sin derbyseger i fjol. Han fick visserligen en match av Baxter Hill i Breeders Crown senast, men det är också en tuff häst och jag tror att Tsunami ska vara ännu bättre nu. Det är min vinnare i loppet.
Vad säger du om övriga lopp?
- Det är fin klass rakt igenom. Tvååringsloppet (GS75-3) är visserligen bara tyska hästar, men några riktigt lovande som ni säkert kommer att höra talas om framöver. Sedan tycker jag att montéloppet (GS75-2) ser riktigt roligt ut. 6 Garry är Tysklands mest framgångsrika montéhäst med nästan 50 segrar under sadel, det ska bli spännande att se hur han står sig här.
Har du något mer tips?
- Ska det vara ett vinnartips så vet jag att många här på banan tror på 2 Payet (GS75-1). Ett tips för den som vill läsa på är att gå in på vår hemsida och klicka på ”Videos”, där finns alla lopp som körts på banan sedan 2014, säger Klaus Koch.

Robin Johansson, Kanal 75


I fjol vann Robert Bergh-tränade Diamanten det tyska fyraåringsloppet med Kim Eriksson i sulkyn och även i år kan det bli den svenska fana..


I fjol vann Robert Bergh-tränade Diamanten det tyska fyraåringsloppet med Kim Eriksson i sulkyn och även i år kan det bli den svenska fanan som hissas efter målgång. Loppets förstapris uppgår till cirka 750 000 kronor och de svenska färgerna försvaras av Hesiod, Enterprise, Prosperous, Flying Fortuna och Heart of Steel. Dessutom får Kevin Oscarsson på nytt chansen bakom norska hoppet Giveitgasandgo.

Startlista
Grosser Preis von Deutschland
2 200 meter autostart

1. Classic Connection - Jean-Pierre Dubois (Yves Boireau)
2. Tsunami Diamant - Robin Bakker (Paul Hagoort)
3. American Cheque - Wilhelm Paal (Frode Hamre)
4. Hesiod - Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
5. Mac Smily - Christian Lindhardt (Christian Lindhardt)
6. Enterprise - Carl Johan Jepson (Stefan Melander) 
7. Baxter Hill - Josef Franzl (Josef Franzl)
8. Prosperous - Marcus Lindgren (Marcus Lindgren)
9. Vaduz Wise As - Rick Ebbinge (Erwin Bot)
10. Giveitgasandgo - Kevin Oscarsson (Frode Hamre)
11. Flying Fortuna - Christoffer Eriksson (Tomas Malmqvist)
12. Heart of Steel - Peter Untersteiner (Peter Untersteiner)
13. Mc Arthur - Michael Nimczyk (Wolfgang Nimczyk)
Förstapris: 746 872 kronor

Ola Johansson, Kanal 75


Perfect Spirit en vinnare igenFyraåringsstjärnan med 150 000 kronor till vinnaren var den givna höjdpunkten när Gävletravet firade 80 ..


Perfect Spirit en vinnare igenFyraåringsstjärnan med 150 000 kronor till vinnaren var den givna höjdpunkten när Gävletravet firade 80 år på torsdagskvällen.
Med sju av nio deltagare födda i USA och lika många miljonärer var det upplagt för en fartfylld tillställning.
Så blev också fallet, trots att mer än halva fältet straffat ut sig med galopp innan det var färdigt.
Det började med att Snowstorm Hanover svarade spets mot Calle Crown, som högg i galopp.
Den förre släppte istället stallkamraten Zack’s Zoomer till front innan han själv tog till galoppen. Det gjorde även utvändigt travande King On The Hill vilket lämnade Stefan Melanders tredje häst Enterprise först i andraspår. Denne kopplade oväntat grepp på Zack’s Zoomer, som varvat på 1.10,1.
I skuggan av allt detta hade Örjan Kihlström serverat Perfect Spirit en behaglig ryggresa och när kullens dominant fick attackorder från andra par utvändigt syntes det direkt var segern skulle gå.
1.10,7/1 640 meter blev segertiden för hästen som är unik om att ha tagit trippeln Hambletonian, Kungapokalen och Sprintermästaren.
- Han har många strängar på sin lyra. Han kan öppna, kan speeda och är stark. Det fanns lite kräm kvar om det hade behövts, konstaterade körande Örjan Kihlström.
Skötaren Pär Pergenius fyllde i…
- Han har allt. Det är ingen vanlig häst, det märker man i jobben hemma.
…varpå tränaren Daniel Redén informerade om framtida matchning:
- Vi har siktat mot Breeders Crown, men det finns ett lopp i Tyskland också (Grosser Preis von Deutschland 14 oktober) som vi kanske ska sikta på först.

Första segern på fyra år
Hög klass höll även Gävletravets Jubileumslopp för kallblod.
Pydin pressade ledande favoriten Granetta i galopp halvvägs in i det tre varv långa loppet vilket kom att bädda för Bro Viking. Tomas Pettersson fann luckan från ledarryggen i slutsvängen och nioåringen såg närmast obrukad ut då han klev förbi till första segern sedan 2014.
Tränaren Fredrik Fransson lär inte behöva vänta lika länge på nästa triumf.
Mattias Djuses högkapable femåring Dartagnan Sisu avslutade en favoritbetonad V64-rad där det blev jackpot på fyra rätt. Det innebär att drygt en miljon kronor går vidare till fredagens tävlingar på Umåker.
 

Robin Johansson, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2018-11-24 2018-11-24 Solvalla-7 Carl Johan Jepson 2140/9 B 6 13.2 70
2018-11-17 2018-11-17 Bjerke-10 Carl Johan Jepson 1609/5 C 2 12.0 53
2018-11-06 2018-11-06 Solvalla-3 Ulf Eriksson 2140/8 C 5 13.1 73
2018-10-14 2018-10-14 Gelsenkirchen-11 Carl Johan Jepson 2200/6 A 2 62
2018-09-06 2018-09-06 Gävle-8 Ulf Eriksson 1640/4 C 0
2018-08-24 2018-08-24 Bergsåker-10 Björn Goop 1640/3 C 7 11.3 52
2018-08-11 2018-08-11 Åby-8 Björn Goop 2140/6 D 5 12.7 208
2018-07-31 2018-07-31 Jägersro Trav-7 Björn Goop 1609/6 B 0 g 62
2018-07-19 2018-07-19 Bergsåker-9 Per Linderoth 2140/12 B 0 12.9 170
2018-07-05 2018-07-05 Halmstad-9 Björn Goop 1609/3 B 1 11.9 29
2018-05-27 2018-05-27 Solvalla-13 Per Linderoth 1640/3 C 0 11.5 61
2018-05-12 2018-05-12 Åby-11 Per Linderoth 2140/6 B 3 11.3 125
2018-04-27 2018-04-27 Åby-9 Johnny Takter 2140/2 A 3 12.9 39
2018-04-11 2018-04-11 Bergsåker-9 Per Linderoth 2140/1 B 1 13.5 24
2018-04-03 2018-04-03 Solvalla-4 Per Linderoth 2140/2 B 4 13.3 17ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se