Eldorado B. travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Eldorado B. travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Eldorado B. har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
2020-07-14 2020-07-14 Jägersro Trav-8 Joakim Lövgren 1609/7 C

Nyheter för travhäst Eldorado B.


Årets upplaga av Sundsvall Open Trot blev odramatisk. Fjolårets elitloppsvinnare och färske Hugo Åbergs Memorial-vinnaren hade lottats ti..


Årets upplaga av Sundsvall Open Trot blev odramatisk. Fjolårets elitloppsvinnare och färske Hugo Åbergs Memorial-vinnaren hade lottats till innerspår bakom startbilen och när Ringostarr Treb enkelt tog hand om ledningen var loppet i praktiken över. Ingen konkurrent ville offra sin häst och pressa upp tempot. Visserligen körde Johan Untersteiner fram utvändigt om ledaren med Cyber Lane efter ett varv men då första kilometern hade avverkats på i sammanhanget mycket långsamma1.12,9 behövde inte Ringostarr Treb gå i botten för att bärga karriärens andra seger i Sundsvall Open Trot.
- Att ha innerspår med en häst som är extremt snabb är en stor fördel och jag behövde inte ens köra på honom för att ta ledningen. Sedan behövde jag bara hålla honom under kontroll och när jag släppte av honom sista 100 meterna avgjorde han enkelt. Han är en riktig champion, sa Wilhelm Paal.
Ringostarr Treb avverkade de 2 140 meterna på kilometertiden 1.11,2 – en tiondel långsammare än när han vann loppet för två år sedan.
- Jag kan inte säga nog om den här hästen. Han är fantastiskt. Förra året hade han problem som många hästar inte kommer tillbaka ifrån men han har en enastående inställning och nu är han här igen, sa hästens tränare Jerry Riordan.
Tvåa i loppet blev Daniel Redéns Sorbet tillsammans med Örjan Kihlström och där bakom spurtade Nadal Broline ursinnigt till tredjeplatsen.
- Han gick oerhört bra! Vi var ute vid korvkiosken och det ska inte gå att ta in så många meter som han gjorde i den här klassen, berömde Nadal Brolines tränare och kusk Björn Goop.

Jätteskräll i Svenskt Mästerskap
Pydin har haft en fin säsong och spelades till storfavorit i SM för kallblod. Men han hade ingen av sina bättre dagar och kastade in handduken i ledningen på upploppet. Istället var det Järvsöodin och Björs Frej som gjorde upp om segern och till spelarnas stora förvåning drog den senare det längsta strået.
- Jag är väldigt lycklig nu! sa hästens överraskade tränare Annelie Lagergren.
- Det var många bra emot och svårt utgångsläge men Jorma körde som en gud så det gick bra.
Jorma Kontio serverade Björs Frej ett lopp i tredje par utvändigt och sedan han fått draghjälp genom slutkurvan krigade han sig förbi Järvsöodin, som också gjorde en mycket stark insats från positionen utvändigt om ledaren.
- Vi fick en bra rygg bakom Örjan (B.W.Sture) och jag fick lite feeling för att vi kunde vinna 500 kvar. Då hade jag mycket kvar i linorna och väntade bara på upploppet. Han var jättefin och kämpade bra till slut, sa segerkusken efter sin andra fullträff i kallblods-SM.

Styrkedemonstration i Lars Lindbergs Minne
I lärlingsloppet som körs till minne av framlidne travnestorn Lars Lindberg bjöd Alessandro Gocciadoro-tränade Visa As på en mäktig styrkedemonstration. Från positionen utvändigt om ledande favoriten Queen Of Sand pulveriserade det femåriga stoet motståndet och vann med ett hav av längder.
- Det här var något alldeles fruktansvärt! Jag körde den här en del förra året och jag har längtat efter att få chansen igen, sa kusken Rebecca Dahlén, som alltså visste vad hon satt bakom.
- Jag körde med klockan för jag vet att hon är bäst med jämn fart. När de tog upp kraftigt efter första sväng var det bara att gå, sa den mycket glada Solvallalärlingen.
- Det här är nog det största jag har vunnit. Lars Lindberg var en hedersman och en hästkarl ut i fingerspetsarna. Han är en av de bästa trav-Sverige har haft.

Vann silver med guld runt halsen
Eldorado B. blixtrade till ledningen i silverdivisionen men körande Torbjörn Jansson valde att släppa ifrån sig initiativet till Ural. Det visade sig vara ett klokt beslut som renderade en andraplats. Ledaren släppte aldrig sina förföljare in på livet och när Jorma Kontio, fortfarande med SM-guldet runt halsen, lät Ural sträcka ut över upploppet lämnade han motståndet.
- Spår åtta är liksom ingen hit och på V75 är det skitsvårt, men nu visade han vilken bra häst han är. Jag älskar den här hästen, sa Urals tränare Susanna Richter.

1,8 miljoner för sju rätt
I klass I avgjorde Björn Goops holländare Guillaume Boko en tät slutstrid sedan han blivit fint framdragen av Robert Bergh och favoriten Caligula. I klass II var det sedan Robert Berghs tur att vinna när hans Highspeed Dynamite utklassade motståndet. Peter G Norman skrällde med All Star i bronsdivisionen och fick utdelningen att dra i höjden. Det var multijackpot på V75 och för sju rätt uppgick belöningen till 1 864 892 kronor. Sex rätt gav 3 441 kronor och fem rätt 207 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


I lördags på Hagmyren blev Doctor Doxey Zenz femma efter ett tufft lopp utvändigt om ledande favoriten Eldorado B.- Jag fick ge upp chansen h&ar..


I lördags på Hagmyren blev Doctor Doxey Zenz femma efter ett tufft lopp utvändigt om ledande favoriten Eldorado B.
- Jag fick ge upp chansen hålla ledningen redan före start då han blev stekhet i defileringen. I värmningen var han lugn, men efter att jag tryckte av honom blev han som förbytt. Det är svårt att räkna på vilken sida han vaknar. Att det blev ett par omstarter var inte heller bra för oss.
Med en het häst i händerna valde Mathias Andersson att byta ut rygg ledaren mot dödens och från positionen utvändigt om ledaren blev det till slut ett femtepris.
- Jag ville inte ligga och dra i honom i rygg ledaren och när han är som bäst då tror jag han har chans trots att det blev dödens. Jag tycker att han håller helt okej i loppet, även om han kanske var något sämre än vad jag hoppats. Han gick ändå en 12-tid full väg i dödens, säger Mathias Andersson.

Perfekt startspår
12 000 kronor blev belöningen för femteplatsen och det innebar samtidigt att Doctor Doxey Zenz står bra inne i Sommartravets final (V75-7) i Rättvik på lördag. Den sexårige hingsten har tjänat 1 081 500 kronor och tilläggsgränsen är satt till 1 150 001 kronor.
- Helt perfekt. Dessutom kunde vi inte fått ett bättre utgångsläge. Ensamt springspår på 20 meters tillägg var det bästa spår vi kunde fått, solklart. Det är dessutom springband och vi får extra långt anlopp, säger Mathias Andersson.
Hur ser du på chansen?
- Spåret är som sagt var bra och har han en normal dag kan jag ladda. Motståndet är väl inte den tuffaste upplagan. Jag tycker att han ska ha chans, även om det luktar dödens. Jag har en häst som inte funkar bäst i ryggar, han är bäst utan ryggar då han kan löpa på. Jag tar hellre dödens än tredje ytter.
- Han trivs utvändigt ledaren. Om han har en normal dag och håller sig lugn finns även en chans att vi till och med siktar mot ledningen, men det beror vem som sitter där. Jag tycker väl vi har 20 procent chans att nå ledningen och 50 procents chans att komma till dödens, säger Mathias Andersson.
Du låter rätt optimistisk?
- Ja, men jag tycker inte det är några monsterhästar med. Muscle Hustle är en bra häst men står byngligt på det och är ojämn.

Blir lugnare värmning
Gör du några ändringar?
- Jag kommer att köra betydligt lugnare i värmningen med fokus att bara hålla honom lugn, bara ta det easy. Om jag gör några andra ändringar bestämmer jag senaste. Vi körde barfota runt om på Eskilstuna för tre starter sedan och nu har han hovar om jag vill köra barfota runt om igen. Men barfota gör ingen större skillnad heller, det är på marginalen. Det kommer inte vara det som avgör om han vinner eller inte, då är det viktigare att han håller sig lugn.
Din känsla i övrigt?
- Jag har en bra känsla. Han har gått bra på Rättvik. Vi har startat där två gånger, en gång vann han med 70-80 meter och andra gången blev han tvåa. Han har skött sig bra där och hoppas han gör så igen. Jag tror Rättvik blir bra.
V75-omgången kryddas av en jackpot och totalt finns chans på 37 miljoner kronor i potten för sju rätt.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Den stora publiken på 10 198 personer på Sveriges vackraste travbana i Årjäng fick se travsport av hög klass den här lörda..


Den stora publiken på 10 198 personer på Sveriges vackraste travbana i Årjäng fick se travsport av hög klass den här lördagen. Dessvärre öppnade sig himlen kort innan dagens huvudlopp, Årjängs Stora Sprinterlopp, skulle köras. Regnet vräkte ner i massor och åskan mullrade vilket gjorde att det blev mycket vatten på banan. Att segertiden för Uza Josselyn som vann storloppet blev 1.09,3 över 1640 meter säger inte lite kom vilken världsstjärna det här är.
– Jag fick faktiskt feeling för henne i söndags kväll när jag såg att hon fick spår tre, sa Erik Adielsson.
Han skickade Uza Josselyn till ledningen och drog i ett stenhårt tempo på den blöta banan. Första femhundra metrarna travades efter 1.08,8 och hon varvade på 1.09,3. Utvändigt om ledaren satt Lionel och perfekt placerad i andra par utvändigt favoriten Nadal Broline. Den sistnämnde var missgynnad av banunderlaget och hade problem att följa i slutkurvan. Han kom tillbaka in på upploppet och avslutade bra till andraplatsen men åt vinnande Uza Josselyn fanns inget att göra. Hon var helt enkelt bara bäst och gled undan i läcker till och med en härlig spänst till slut. Förstapriset var 600 000 kronor för det åttaåriga stoet som tränas i Schweiz av paret Rene och Barbra Aebischer.
– Jag är otroligt glad för framförallt Rene och Barbra som tränar. Dom har haft så mycket otur både i Sverige och i Norge tidigare så det är helt sjukt. Men de har tagit det bra och ändå gått med huvudet högt. Hon var en nos från att kvala in till Elitloppet första gången och därför blir man extra glad när man får framgång. De har åkt ända från Schweiz till Årjäng landvägen för att komma hit, sa Erik Adielsson.

”Hon är en ballerina”
– Hon är en stjärna och rör sig otroligt enkelt och fint. Det är en ballerina över henne med ett otroligt driv och en väldigt fin travare. Hon har tjänat över elva miljoner och är ett av de bättre ston jag har kört. Hon har rest i en massa länder och tävlat hårt i flera säsonger.
– Jag tyckte att det fanns en rimlig chans att komma till ledningen och det gick ruggigt fort första hundra. Det var ett fruktansvärt tempo i dag och hade inte den där regnskuren kommit så undrar jag hur fort det hade gått, fortsatte Adielsson.

Hugo Åbergs nästa
Uza Josselyn blev i och med segern automatiskt inbjuden till Hugo Åbergs Memorial om två veckor och enligt Barbra Aebischer är det 99 procent klart att hästen startar där.
Tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp blev Nadal Broline och trea blev Lionel som höll strålande från ”dödens”. Hårt betrodde Milliondollarrhyme hamnade illa till i spåren och fick backas sist. Han blev femma. Björn Goop uttalade sig följande om Nadal Broline efter loppet.
– Han får inte fäste när det blir så här skitigt. Det var typiskt och det var precis som senast för det är en stor nackdel för hans del när det är kladdig bana. Det känns lite som att köra med sommardäck på vinterväglag. Sedan var Uza Josselyn jättebra och att de sprang 1.09-tider på den här banan var fantastiskt bra, sa Björn Goop.

Dansk skalle inledde
V75-inleddes med en dansk skräll när Apapmand och Jeppe Rask slog av en tapper Ragazzo da Sopra precis på mållinjen. Ledande favoriten Eldorado B. fick bestämma tempot i täten men hade inget att sätta emot in på upploppet och blev trea. Ragazzo da Sopra travade utvändigt om ledaren hela vägen, kopplade greppet men blev alltså snuvad precis på mållinjen av Apapamand som liftat med i andra par utvändigt.
I V75-2 blev det seger för Great Winner som serverades en fin resa i rygg på ledaren av sin tränare Magnus Jakobsson. Favoriten Deede Star drog hårt i ledningen och öppnade första varvet efter 1.13,6. Han hade problem med aktionen och tappade travet mitt på upploppet samtidigt som Great Winner kom loss perfekt tvåhundra meter kvar och spurtade till seger. Tvåa blev en tapper Ready To Roll som travat utvändigt om ledaren.
– Det blev perfekt för oss och det här är överlägset. Man känner ren glädje, sa Magnus Jakobsson.

Goop skrällde med Godis
Örjan Kihlström och U.R.Faxe var inte speciellt synliga i V75-3 förrän mitt på upploppet. Då kom duon farande via en vass spurt som resulterade i seger precis före mål, närmast före Klocksve Sprintern.
– Det var lite rörigt och han hamnade bakom trötta hästar varvet kvar och jag fick chansa och köra invändigt. Men det löste sig bra och han spurtade fantastiskt bra, berömde Örjan Kihlström.
Björn Goop skrällde i V75-4 med egentränade Timotejs Godis. Han smög med perfekt i andra par utvändigt samtidigt om Robert Berth höll tempot uppe med Dallas As utvändigt om favoriten Lady Nadine. Timotejs Godis avgjorde säkert över upploppet.

Lyckat Internet-köp av Bergh
Robert Bergh har gjort ett mycket snyggt tränarjobb med Macelleria som nu gjorde tredje starten för Åby-tränaren och han tog också en välförtjänt seger. Efter två raka andraplatser i V75 hade Macelleria nu stor uppvisning när han brisade hem den femte avdelningen. Robert Bergh körde resolut till ledningen ut ur den första kurvan och Magnus Jakobsson bakom Charlock Wiking släppte välvilligt täten. Sedan var Macelleria aldrig i förlustfara någon gång och han bara drog undan till en imponerande seger med krafter kvar. Vinnartiden blev 1.12,1/2140a efter en avslutningsrunda på 1.10. Macelleria köptes på Internetauktion av Robert Bergh och det har sannerligen varit ett lyckat köp.
– I dag var det riktigt tryck i honom. Han kommer att hävda sig rejält och jag kommer att vara rädd för att anmäla honom till Brons och Silver. Han har potentialen, sa Robert Bergh.

Norskt i skyfallet
När V75-6 kördes hade precis skyfallet kommit och det blev flertalet galopper i inledningen. Bland annat favoriten Visa As som galopperade och vars sulkyhjul krokade i Sanda Loves som också galopperade. Ledningen tog Peder Mykla och perfekt till i andra par utvändigt satt N.Y.Coeurdesoleil. Magnus Teien Gundersen kunde vänta med attacken i det längsta och hästen avväpnade säkert Peder Mykla över upploppet.
Sju rätt på V75 gav 291 083 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


Björn Goop kan mycket väl rama in V75-omgången på landets vackraste travbana i Årjäng. Han tränar och kör flera h&ari..


Björn Goop kan mycket väl rama in V75-omgången på landets vackraste travbana i Årjäng. Han tränar och kör flera hårt betrodda hästar och har favoriten Nadal Broline till start från ett perfekt läge i Årjängs Stora Sprinterlopp. Stjärnhästen gjorde debut i Goops regi näst senast och vann då på 1.09,1/1640a, vilket var den snabbaste segertiden i Sverige i år. Senast floppade han dock helt i Oslo Grand Prix då hästen hade problem med sina hovar.
– Nadal Broline (V75-7) hade tränat bra och kändes jättefin inför debuten för mig. Det är i grund och botten en fin häst och jag var inte chockad att han vann, men däremot förvånad att han gick en så bra tid som han gjorde. Senast fick han det inte att stämma på banan och det slet väldigt hårt på hans fötter. Det var inte hans dag helt enkelt, säger Björn Goop.
– Nu känns han fin i träningen igen och har tränat bra. Han kommer att gå med skor bak den här gången. Det är flera startsnabba och bra sprinters emot och den som får bästa loppet har bäst chans att vinna.

”Fick ett omöjligt lopp senast - men känns bra”
Björn Goop kommenterar sina andra V75-hästar på följande vis.
– Ragazzo Da Sopra (V75-1) fick ett nästan omöjligt lopp senast och man kan inte ens bedöma den prestationen med tanke på hur loppet blev. Jag tycker ändå att han gjorde en bra prestation och det har han gjort i ett helt år. Eldorado B. är bra och ska rankas före med tanke på läget. Men min häst har tränat bra och det blir barfota runt om och bike och alltihopa. Han ska räknas men jag har respekt för värsta konkurrenten som har bättre spår.
– Timotejs Godis (V75-4) har haft en liten skada och har även behövt träna en stund. Hon känns bra men det är tufft att gå ut på V75 direkt och hon är heller inte så stabil i voltstart. Hon kommer antagligen att gå barfota men det är två minustecken som jag är lite orolig för.
– Twigs Ceasar (V75-5) gick bra vid segern och gjorde ett rejält lopp. Det har varit lite hackat och malet med honom och han har inte riktigt fått någon kontinuitet med tävlandet. Nu är det V75 och bakspår men hästen känns bra och är en outsider, säger Björn Goop.
Och avslutar:
– Jag har flera hästar som ska streckas och det är Nadal Broline i första hand och där bakom Ragazzo Da Sopra som är mest intressanta på förhand.

Kanal 75


Andraplatsen i finalen av Solvalla Grand Prix var värd en kvarts miljon och är fortfarande Eldorado B.s största prischeck i karriären.Men lo..


Andraplatsen i finalen av Solvalla Grand Prix var värd en kvarts miljon och är fortfarande Eldorado B.s största prischeck i karriären.
Men loppet 24 november i fjol blev också Hans-Owe Sundbergs sista som kusk.
Efter att ha fått två veckors avstängning för felaktigt bruk av körspö tog han timeout.
En timeout som blev permanent.
- I vintras så kände jag att det nog kan vara dags att sluta köra. Jag lät det mogna ett tag innan jag gick ut och sa det definitivt, man vet ju aldrig om man kan ändra sig. Men när våren och sommaren kom och jag fortfarande inte kände något sug fick det bli så, förklarar Sundberg som fyllde 69 år i februari och på sin långa meritlista bland annat har den historiska premiärsegern på V65-spelet med hästen Rodetto 1974.
Fyra år tidigare hade han fått sitt genombrott i sulkyn med segern i Jarlsberg Grand Prix bakom Royal Scot.
Träningsrörelsen har aldrig varit stor och under många år var Sundberg en av landets mest eftertraktade lånekuskar.
Det var i den rollen han vann Stochampionatet med Krossed Out 1996 och Sprintermästaren med Calvin Capar 2003.
Triumfer han minns väl.
- Under Sprintermästaren vräkte regnet ner och jag var blöt överallt, men publiken var med ändå och det var riktigt stort. Krossed Out var lite vek som treåring varför jag körde snällt med henne nästan varje gång. Hon hade knappt vunnit lopp inför Stochampionatet, men jag kommer ihåg hur fin hon var i värmningen den dagen och att jag hade segerförhoppningar trots att hon stod i över 40 gånger pengarna (vinnaroddset blev 52 gånger pengarna reds. anm.). Det var en riktig märr som gick till Johansson (Stig H) och tjänade fem miljoner till innan det var färdigt.

”Kanske min absolut roligaste seger”
Femfaldig miljonär blev även Sundbergs egen Scarlets Aino som tog en av karriärens största segrar på just Årjäng, i huvudloppet Årjängs Stora Sprinterlopp 2009.
- Då var det ett fruktansvärt regnväder, ännu värre än under Sprintermästaren. Det blev stora fåror i banan och man fick dra på starten för att preparera. När vi körde loppet var det som att stå i duschen, jag blev inte ens grusig. Men det gjorde inte så mycket när vi vann.
Ekipagets största stund tillsammans kom emellertid ett år tidigare.
- När vi vann Sweden Cup i två raka heat. Det är kanske min absolut roligaste seger, att få göra det inför elitloppspubliken. Att få förmånen att vinna lopp den helgen är alltid fantastiskt. Tyvärr hade vi stolpe ut i år, säger Sundberg som lät både Charrua Forlan och Eldorado B. prova lyckan i Sweden Cup, men fick åka hem med två fjärdepris, först utanför finalen.
Kliade det inte i körfingrarna ens under elitloppshelgen?
- Nej, faktiskt inte. Jag känner att jag fått min del vad gäller den biten. Jag har kört och placerat mig i så gott som alla stora lopp vi har. Det kan alltid gå bättre, men jag ska inte klaga.
Det gick ändå väldigt bra på slutet, du vann fem av dina tio sista lopp så du kan knappast ha känt att du var slut som kusk?
- Jag vann inte sista loppet, det kanske var det som gjorde att jag kände att det var nog… Nu skämtar jag lite grann, men de sista fem åren körde jag mest stallets egna hästar ändå. Det var ett beslut som mognade mer och mer. När jag började så fick man inte köra lopp efter 67 år, minns jag rätt fick man inte ens fortsätta att vara tränare. Men det är andra tider nu.
Du har valt Torbjörn Janssons som stallets förstekusk, hur kommer det sig?
- Torbjörn får välja själv om han vill köra åt mig eller någon annan. Men i huvudsak blir det att använda honom eftersom vi förstår varandra väldigt bra. Vi kommer från samma generation (Torbjörn Jansson är fyra år yngre reds. anm.) och har väl samma känsla för vad vi håller på med. Jag tycker att det fungerar jättebra. Sedan har jag inget emot att använda den yngre generationen heller, man måste vara flexibel. Men Torbjörn har jag alltid haft väldigt bra kontakt med. Jag körde mycket åt honom när han var stortränare.
Så nu ger du tillbaka för det?
- Med all rätt känner jag. Torbjörn är fortfarande het så det räcker till, han är en väldig tävlingsmänniska.
Hur känns det att stå på andra sidan staketet under loppen?
- Jag blir inte stressad av att stå vid sidan. Inte ens när det går dåligt. Jag känner inte att: ”det där hade jag kunnat göra bättre själv”. Jag har kört så mycket lopp att jag vet att det blir fel ibland.
Är du en förstående tränare?
- Det hoppas jag. Sedan har jag tävlingsinstinkten kvar. Jag är med och jobbar in hästarna när de tävlar. Inte så att jag skriker högt under loppen, men jag lever mig in och jobbar in dem.

”Gick enormt över upploppet”
På lördag hoppas Hans-Owe Sundberg få jobba in Eldorado B. till årets andra V75-seger. Den första kom på Östersundstravet för en månad sedan då hästen kom till ledningen och försvarade sig utan problem. Men frågan är om insatsen som femma i silverfinalen senast inte var ännu vassare?
- Det skulle jag nog säga. Hästen gick enormt över upploppet och var med marginal snabbast på hela dagen sista 200 meterna. Den som var näst snabbast var ju Mack Dragan som han nästan spurtade förbi. (Enligt kmtid.atgx.se som mäter tider från positioneringssystemet så avslutade Eldorado B. sista 200 på 1.05,8 reds. anm.). Hade han inte fått en galopperande häst framför sig i starten och hamnat ett hack längre fram så hade han nog utmanat om segern, funderar Hans-Owe Sundberg.
Analyserar du loppen mer i efterhand nu när du inte kör själv?
- Jag analyserade loppen förut också. Men när man inte har känslan av hur det kändes i loppet så får man titta om en extra gång och givetvis lyssna noga på kusken efteråt.
Hur har hästen tränat efter det?
- Allt verkar fortsatt bra. Det är nästan så att han blir piggare för varje lopp han gör. Det är därför jag har hopp om att han ska utvecklas och bli en rejäl gulddivisionare.
Om du jämför med Scarlets Aino, finns det samma kapacitet i Eldorado B?
- Ja, det tycker jag nog. Dessutom är Eldorado mer komplett som häst. Scarlets Aino var egentligen bara en frontrunner som fungerade klart bäst då han fick springa på i sitt eget tempo. Eldorado har visat att han klarar av alla typer av loppscenarion. Men även om han är lika bra redan nu är det inte säkert att han når samma framgångar eftersom motståndet är tuffare nu. Framförallt är bredden i högsta klassen mycket större med alla hästar som köps hit från andra sidan Atlanten.
Är det spets som gäller på lördag?
- Jag är väldigt nöjd med läget eftersom hästen är naturligt kvick från start och har visat att han trivs väldigt bra i den positionen. Han har fått flera tuffa lopp där det gått fort hela vägen, men ändå aldrig varit sämre än trea därifrån. Men mycket kan hända och Torbjörn får lägga upp taktiken helt själv.
Ändrar du något på utrustning eller balans?
- Nej. Vi testade barfota runt om en gång, men då fick han det inte att flyta. Det är möjligt att vi testar igen i framtiden, men nu fortsätter vi barfota fram vilket fungerat perfekt. Det norska huvudlaget sitter på som vanligt och är inget man kan röra i starten, han är tillräckligt laddad bakom bilen ändå. Sulkyn blir också den vanliga.
Tror du på seger?
- Jag har stor respekt för motståndet, framförallt Ragazzo da Sopra som gjort många fina lopp över längre distanser. Men min häst ska ha minst lika bra form som senast så vi åker till Årjäng med segerförhoppningar, absolut, säger Hans-Owe Sundberg.

Robin Johansson, Kanal 75


Hans-Owe Sundberg fick en tränarseger på V75 så sent som i lördags när Eldorado B. vann för Torbjörn Jansson. Sundberg komm..


Hans-Owe Sundberg fick en tränarseger på V75 så sent som i lördags när Eldorado B. vann för Torbjörn Jansson. Sundberg kommer att fortsätta som travtränare men som kusk är det färdigtävlat. Senast han körde lopp var den 24 november i fjol och beslutet har vuxit fram under det senaste halvåret.
– Ja det har kommit mer och mer. Jag kände redan i vintras att jag troligtvis kommer sluta som kusk, men jag har inte velat ta något definitivt besked. Det var länge sedan jag körde och nu har jag bestämt mig, säger Hans-Owe Sundberg till Trav365.
Han fortsätter fortsätter:
– Det är ingen sjukdom eller så att jag inte klarar av det - utan mer ett beslut som växt fram. Jag lyssnar på kroppens signaler och nånstans känns det bara helt rätt nu. Det är väl lika bra att sluta innan man blir farlig i loppen, säger han skämtsamt.
– Som det känns nu är det ett definitivt besked. Jag har svårt att se att jag skulle köra fler lopp om jag utgår från hur det känns i dag. Man ska ju visserligen aldrig säga aldrig - men beslutet är väl genomtänkt och det viktigaste av allt är att det känns helt rätt. 

”Är något jag är stolt över”
Solvalla-tränaren skrev travhistoria när han vann det första rikstotoloppet 1974 med Rodetto. Han har varit verksam inom travet sedan 60-talet och började jobba med hästar direkt efter skolan.
– Det är klart att det var något speciellt att bli den första att vinna på rikstoton. Det har jag blivit väldigt förknippad med genom åren och något jag är stolt över, säger Sundberg till Trav365.
Han har tagit 2275 segrar som kusk och vunnit stora lopp som Stochampionatet, Solvalla Grand Prix och Sweden Cup med flera. Hans-Owe Sundberg kommer att fortsätta som travtränare.
– Vår verksamhet består av ett tjugotal hästar och det är så vi vill ha det. Jag har fortfarande hungern kvar och den dag den försvinner – då lägger jag av helt, säger han.

Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2017-12-20 2017-12-20 Solvalla-4 Hans-Owe Sundberg 2140/8 B 1 16.9 26
2017-11-29 2017-11-29 Solvalla-5 Torbjörn Jansson 2140/9 C 0 g 39
2017-10-15 2017-10-15 Solvalla-6 Hans-Owe Sundberg 2140/11 D 2 16.0 39
2017-04-05 2017-04-05 Solvalla-1 Hans-Owe Sundberg 2140/4 B 2 16.5 276
2017-03-15 2017-03-15 Solvalla-1 Hans-Owe Sundberg 2140/2 D 6 18.5g 540
2018-12-18 2018-12-18 Solvalla-8 Torbjörn Jansson 2140/5 C 1 13.8 29
2018-11-24 2018-11-24 Solvalla-7 Hans-Owe Sundberg 2140/3 C 2 12.7 49
2018-11-11 2018-11-11 Eskilstuna-11 Hans-Owe Sundberg 2140/10 D 5 12.0 861
2018-10-28 2018-10-28 Solvalla-11 Hans-Owe Sundberg 2140/12 C 3 12.1 855
2018-10-21 2018-10-21 Eskilstuna-10 Hans-Owe Sundberg 2140/4 B 1 12.7 22
2018-09-19 2018-09-19 Solvalla-9 Torbjörn Jansson 2160/7 B 2 13.5 46
2018-09-07 2018-09-07 Umeå-9 Hans-Owe Sundberg 2140/4 C 0
2018-08-22 2018-08-22 Jägersro Trav-6 Torbjörn Jansson 2640/6 C 0 13.7 226
2018-08-04 2018-08-04 Rättvik-6 Hans-Owe Sundberg 2140/4 A 4 12.9 45
2018-07-18 2018-07-18 Eskilstuna-11 Hans-Owe Sundberg 2640/4 C 5 13.7 901
2018-07-04 2018-07-04 Lindesberg-4 Hans-Owe Sundberg 2140/2 B 1 13.6 44
2018-06-12 2018-06-12 Solvalla-3 Torbjörn Jansson 2140/1 C 3 13.6 143
2018-05-27 2018-05-27 Solvalla-15 Hans-Owe Sundberg 2140/8 B 6 13.2 211
2018-05-12 2018-05-12 Åby-11 Hans-Owe Sundberg 2140/11 C 0 11.8 1286
2018-04-27 2018-04-27 Åby-8 Hans-Owe Sundberg 2140/2 C 4 12.9 246
2018-04-03 2018-04-03 Solvalla-4 Hans-Owe Sundberg 2140/3 C 3 13.2 81
2018-03-21 2018-03-21 Solvalla-10 Hans-Owe Sundberg 2640/7 B 2 16.1 34
2018-03-13 2018-03-13 Solvalla-9 Torbjörn Jansson 2140/8 D 0 19.8g 83
2018-02-20 2018-02-20 Solvalla-4 Hans-Owe Sundberg 2140/2 C 1 15.3 49
2018-02-10 2018-02-10 Solvalla-3 Hans-Owe Sundberg 2140/6 A 1 14.3 21
2018-01-30 2018-01-30 Solvalla-9 Hans-Owe Sundberg 2140/12 D 0 13.7 411
2018-01-17 2018-01-17 Solvalla-6 Torbjörn Jansson 1640/11 B 1 15.1 29
2018-01-03 2018-01-03 Solvalla-6 Hans-Owe Sundberg 2140/9 C 2 16.1 53
2019-12-26 2019-12-26 Solvalla-10 Torbjörn Jansson 2140/7 D str
2019-12-07 2019-12-07 Åby-10 Torbjörn Jansson 1640/11 C 6 12.7 352
2019-11-19 2019-11-19 Solvalla-4 Torbjörn Jansson 1640/1 B 3 11.6 21
2019-09-28 2019-09-28 Solvalla-11 Torbjörn Jansson 2140/7 B 0 12.7 603
2019-09-07 2019-09-07 Solänget-11 Torbjörn Jansson 2140/8 A 2 12.1 118
2019-08-24 2019-08-24 Bergsåker-7 Torbjörn Jansson 2140/5 B 2 11.9 58
2019-08-10 2019-08-10 Åby-7 Torbjörn Jansson 2140/4 A 0 12.9 43
2019-07-27 2019-07-27 Hagmyren-5 Torbjörn Jansson 2140/7 B 1 12.0 19
2019-07-13 2019-07-13 Årjäng-6 Torbjörn Jansson 2640/1 B 3 13.5 23
2019-06-29 2019-06-29 Eskilstuna-11 Torbjörn Jansson 2140/10 B 5 12.0 79
2019-06-08 2019-06-08 Östersund-11 Torbjörn Jansson 1640/7 A 1 10.5 41
2019-05-25 2019-05-25 Solvalla-3 Torbjörn Jansson 1640/4 B 4 11.0 70
2019-05-04 2019-05-04 Örebro-10 Torbjörn Jansson 2100/12 B 2 12.1 316
2019-04-19 2019-04-19 Färjestad-11 Torbjörn Jansson 1640/1 C 3 10.3 77
2019-03-27 2019-03-27 Solvalla-10 Torbjörn Jansson 2140/4 B 3 12.4 29
2020-06-22 2020-06-22 Halmstad-10 Joakim Lövgren 2140/8 B 4 13.7 168
2020-05-21 2020-05-21 Jägersro Trav-9 Joakim Lövgren 1640/1 D 4 12.4 25
2020-05-12 2020-05-12 Axevalla-9 Joakim Lövgren 2140/5 C 4 13.4 53
2020-04-13 2020-04-13 Halmstad-9 Joakim Lövgren 1640/7 C 6 12.0 454
2020-03-25 2020-03-25 Åby-9 Joakim Lövgren 1640/11 C 4 11.8 140ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se