Dansa travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Dansa travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Dansa har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
Dansa har inga kommande starter..

Nyheter för travhäst Dansa


För fjärde året i rad blir det fest på V75® under påsken.Fyra omgångar på fyra dagar med en avslutande multijackpot ..


För fjärde året i rad blir det fest på V75® under påsken.
Fyra omgångar på fyra dagar med en avslutande multijackpot på påskdagen.
- I fjol delade vi ut 44 miljonvinster över hela Sverige på påskdagen. Vi hoppas på en ny spännande påskhelg och att vi får avsluta med en stor multijackpot med många glada vinnare, säger Nicklas Jonsson, Head of Horse Betting på ATG®.
Torsdag den 1 april inleds V75® Spring Race. Upplägget är samma som tidigare år, fyra dagar V75 som avslutas med en multijackpot på påskdagen på Romme
För att öka möjligheterna till en stor multijackpot under påskdagen, söndag 4 april, samlar ATG® 20 procent av alla skapade jackpots på V75 under perioden 16 januari till och med 20 mars. Från och med lördag 27 mars går hela beloppet av eventuella jackpots på V75 till 7-rättspotten på Romme, 4 april.
Under 2020 delade ATG ut 292 miljonvinster på V75 vilket är nytt rekord.
- Intresset för V75 har aldrig varit större än i fjol och V75 Spring Race har på kort tid blivit ett av årets mest uppskattade inslag i vårt erbjudande, säger Nicklas Jonsson.

V75 Spring Race 2021
Torsdag 1:a april Gävle.
Fredag 2:a april Färjestad.
Lördag 3:e april Klosterskogen (Norge).
Söndag 4:e april Romme.

Jackpotregler för V75 Spring Race
Under perioden 16 januari till 20 mars 2021 sätter ATG undan 20 procent av värdet på alla skapade jackpots på V75. Det undansatta beloppet tillförs 7-rättspotten på V75, 4 april 2021.
De övriga 80 procent av värdet på alla skapade jackpots hanteras enligt ordinarie rutin.
Alla jackpots som skapas på V75 under perioden 27 mars till 3 april 2021 kommer att till 100 procent utfalla 4 april 2021.

Pressrelease ATG


Det bjöds på travsport i världsklass när finalerna i Breeders Crown för tre- och fyraåringar avgjordes i Eskilstuna under sö..


Det bjöds på travsport i världsklass när finalerna i Breeders Crown för tre- och fyraåringar avgjordes i Eskilstuna under söndagen. Kullens kung bland fyraåringarna, Hail Mary, såg enormt läcker ut när han tog hem finalen för hingstar och valacker. Inför loppet uttalade sig tränaren Robert Bergh att han aldrig hade känt Hail Mary så här fin i värmningen någon gång. Och frågan är vad som månde bliva av den här stjärnhästen som ser ut att ha tagit ytterligare kliv i utvecklingen efter den suveräna segern i Svenskt Travderby. Han blixtrade direkt till ledningen och avgjorde i princip loppet redan då. Efter 1.10,1 de första 500 metrarna kunde Per Lennartsson dämpa tempot i täten. Sedan drog han på under slutrundan och via 1.11 sista varvet och 1.08,5 sista 500 dansade Hail Mary undan över upploppet i elegant stil. Det såg ut att finnas en hel del krafter kvar när mållinjen passerades och det såg närmast ut som att hästen joggade 1.11,5/2140a.
– Han var så fin och det är en fröjd att köra honom. Han var jättefin redan när jag körde honom i Umeå i april men var också slafsig och tung i stilen och hade inte den rätta spänsten. Men nu är han en helt annan häst och han avgjorde spetsstriden på tre steg. Det är sällan man får köra sådana här hästar som har den tekniken och fysiken, sa Per Lennartsson.
Tränaren Robert Bergh stod vid sidan och njöt av sin stjärnhäst som nu planeras för en start i Frankrike under julhelgen.
– Det var ju fantastiskt. Han kom smidigt till ledningen och fick köra 1.12 på varvet och när jag såg att han hade den spänsten förstod jag att det skulle bli svårt för de övriga.
– Han har varit väldigt slapp i kroppen hela sommaren och inte riktigt varit där i kroppen. Men senaste månaden har det hänt litegrann och till nästa år tror jag att han blir ännu bättre med den stora kroppen. Vi siktar mot Criterium Continental i Paris annandag jul och han får hålla igång tills dess. Så det blir något lopp till innan det, sa Robert Bergh.
Ett oerhört bra lopp gjorde även Brother Bill som avslutade strålande till andraplatsen via tredjespår utan rygg de sista 700 metrarna.

Dubbelseger för Redén
Daniel Redén upplever en turbulent tid just nu i och med skandalen med Propulsion som är nervsnittad. Men under Breeders Crown-tävlingarna fick han njuta när han som tränare tog hem en dubbelseger. I finalen för de fyraåriga stona vann Millady Grace för Örjan Kihlström som spurtade till seger. Vinnartiden blev finfina 1.12,2/2140a. Tvåa blev dessutom stallkamraten Golden Tricks som även hon avslutade mycket bra för Björn Goop. Trea blev Ganga Bae som höll tappert efter en resa i dödens. Favoriten Mahma Lane blev över från innerspåret och fick aldrig se dagens ljus.
Mister Hercules avslutade V75 genom att vinna finalen i Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker hur enkelt som helst för Örjan Kihlström. Hästen tävlade barfota runt om för första gången och öppnade snabbt från innerspåret bakom bilen och tog ledningen. Mister Hercules såg sedan dunderfin ut hela vägen där han sprang och klippte med öronen. Efter en avslutningsrunda på 1.11 vann han enkelt på tiden 1.12,2/2140a.
– Jag är otroligt stolt över den här killen att han fick visa hur bra han är. Han har en otrolig talang och har haft det så lätt hela tiden. Men sedan började han krångla och har sprungit snett så jag fick börja ändra om hans rutiner i träningen. Det kom en liten dipp men nu studsade han tillbaka igen. Jag gjorde en chansning att ta av skorna idag men det var för att han skulle kunna gå ren och axa från start. Hästen blir snabbare barfota, sa Daniel Redén.

Eagle Eye Sherry kulldrottning – över fem miljoner
Eagle Eye Sherry visade att hon är kullens drottning bland landets treåriga ston. Hon vann Svenskt TravOaks och nu tog hon hem Breeders Crown-finalen för sin tränare Björn Goop. Hästen öppnade snabbt från innerspåret och hade inga problem att hålla ledningen. Hon fick sedan dämpa tempot rejält och köra ganska sakta mitt i loppet. Björn Goop drog på under slutrundan och gav de övriga ingen chans att gå i närkamp. Loaded Maria spurtade mycket bra till andraplatsen men åt Eagle Eye Sherry fanns inget att göra. Favoriten gled undan till en lätt seger via ett slutvarv efter 1.11,3. Goops familjehäst (Annika Goop är uppfödare) passerade därmed fem miljoner kronor i insprungna pengar bara under treårssäsongen. Segertiden blev 1.12,6/2140a och Björn Goop knöt näven i en segergest när mållinjen passerades.
– Hon avslutade den här säsongen på ett fantastiskt sätt. Hon började lite trevande men har bara blivit bättre och bättre och starkare. Det är lite extra att vi har fött upp henne och det är jättekul, sa Björn Goop.

Chicharita överlägsen
Favoriten Chicharita inledde V75 genom att ta en överlägsen seger för Jorma Kontio. Det Timo Nurmos-tränade stoet kördes till ledningen kort efter start och drog i ett jämnt 1.14,5-tempo. Hon ökade ytterligare under slutvarvet och landade på tiden 1.13,1 över 2140 meter voltstart. Det här var Chicharitas sjunde seger i tionde starten och hästen såg tämligen okörd ut genom mål.
Det blev skräll i lärlingsloppet, V75-3, när Victor Rosleff lotsade Vulcano O.P. perfekt fram hela vägen och avgjorde mellan hästar den sista biten. Tränar gör Robert Bergh och en vass spurt levererade även Hands Down D.E. till andraplatsen. De två främsta fångade in ledande Don Cash som ryckte undan men stumnade till slut och blev trea.
Storfavoriten Global Agreement hade inga problem att ta hem V75-5 för sin tränare Peter Untersteiner. Det kostade 1.10 första 500 för att nå ledningen men sedan kunde hästen dämpa tempot rejält på mellanvarvet. Efter ett avslutande varv på 1.11,4 var de övriga chanslösa och Global Agreement stack ifrån till en mycket lätt seger.
Sju rätt på V75 betalade 4907 kronor, sex rätt gav 70 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed fylls jackpoten på ytterligare till kommande lördag då det är V75 på Romme. Enligt ATG:s beräkningar ligger det då 60 miljoner kronor i sjurättspotten.

Michael Carlsson, Kanal 75


I fjol vann hon dubbla E3-finaler med varsin miljon, men i år hade det inför söndagen bara blivit ett besök i Sverige för den nya fins..


I fjol vann hon dubbla E3-finaler med varsin miljon, men i år hade det inför söndagen bara blivit ett besök i Sverige för den nya finska travdrottningen.
Istället har Mascate Match sopat rent på hemmaplan och spöade hingstarna i det inhemska derbyt.
När hon nu åter fick mäta krafterna med de svenska årgångstopparna visade hon sig minst lika överlägsen som i fjol.
Pekka Korpi smällde till spets och rundade av med 1.09,1 sista halvvarvet, där det gick som fortast över upploppet.
- Hästen var väldigt bra och öppnade fint, det blev lätt. Sista 200 gick det väldigt fort, mös Korpi som därmed infriade omgångens tyngsta favoritskap på V75® och kan se fram emot att ha spelarna i ryggen även i finalen på Sundbyholmstravet om två veckor.
Vad som händer sedan med den finska travdrottningen är däremot höljt i dunkel.
Ägd av ett konsortium bestående av 1 000 andelar knutna till ett ishockeylag har det beslutats att hon ska få ny ägare efter den här säsongen.
- Hästen måste säljas och jag vet inte vem som köper henne. Men jag skulle gärna vilja fortsätta träna, konstaterade Korpi vars stålmadame nu ståtar med 28 segrar på 32 starter.

Guzz snabbast av alla
Däremot svek det norska hoppet Elegant Ima från samma position och bäddade för en rafflande slutstrid där Susanne Richter-tränade Bandido Gar och Jorma Kontio fick läppen före Manny Muscle.
Reijo Liljendahl revanscherade sig emellertid när han fick se sin italienska Bank Wise As dominera från ledningen för Örjan Kihlström.
- Jag är jätteglad, bara att gratulera Lennart (Ågren, ägare) som gjorde ett bra val i samråd med mig att inte åka till Italien och starta i oaks, det här är vårt lopp. Jag är jättenöjd med henne, jag tycker om den här tjejen, mös Liljendahl som timmen senare bevittnade dagens fartfest då hans Admiral As skickades fram utvändigt om ledande Guzz Mearas.
Trots att varvningen gick på 1.10,9 så var det tätduon som gjorde upp och Johan Untersteiner lyckades gunga sin häst främst över mål på dagssnabbaste 1.11,4/2 140 meter autostart.
- Det var härlig duell upploppet ner, men han är verkligen ärlig hästen och kämpar hela vägen in. Det var skönt att ha huvudet före, konstaterade Untersteiner.
Bland treåringarna kunde Selected News (Hans-Owe Sundberg tränar, Torbjörn Jansson körde) och San Moteur (Björn Goop, Per Lennartsson) båda profitera på högt utgångstempo och avgöra med lätthet från bakspår.
Grande Diva Sisu spårade runt om i tilltalande stil för Per Nordström vilket gjorde att utdelningen på V75 stannade vid 2 888 kronor för sju rätt medan ytterligare 7,8 miljoner kronor vandrar vidare till lördagen i form av femrättsjackpot då ATG beräknar en sjurättspott på mastiga 72 miljoner .

Berghs fyraåringsstjärnor glänste på nytt
Utanför V75 bjöd Robert Berghs båda derbyvinnare på glimrande uppvisningar.
Power fick minsann ingen lugn återkomst efter utflykten till Paris, men visade att han bara verkar ha blivit kaxigare av titeln Europamästare.
Forcerad till front från bakspår dansade han ifrån sina konkurrenter.
- Han vet själv hur bra han är, det är det roligaste. Han har ett jäkligt självförtroende, sade skötaren My Hedberg.
Ännu mer imponerade Hail Mary när han bokstavligen avväpnade regerande BC-mästaren Brother Bill på två steg i slutsvängen.
1.12,0/2 140 blev segertiden för duon som nu får en sista chans för säsongen att avgöra vem som är bäst i stallet.
En mer oväntad dubbel blev det för Peter Untersteiner som inledde dagen med att spåra runt om till med Global Brilliance och Mahma Lane.
En tränardubbel blev det även för Björn Goop vars oaksvinnare Eagle Eye Sherry visade att hon inte alls behöver ha det lika serverat som vid sin stora triumf. Den här gången körde Stefan Persson fram utvändigt ledaren och reglerade fältet på ett manér som anstår en kulltopp.

Robin Johansson, Kanal 75


Inget fyraårigt sto har travat snabbare i Sverige i år än vad Ghostintheshell gjorde på Solvalla på onsdagskvällen.Rikard N Sk..


Inget fyraårigt sto har travat snabbare i Sverige i år än vad Ghostintheshell gjorde på Solvalla på onsdagskvällen.
Rikard N Skoglund serverade en resa i andra par utvändigt i hårt tempo varpå stoet närmast dansade ifrån sina kullsystrar.
60 000 kronor i förstapris må vara en klen tröst när man galopperat i försöken till såväl Stochampionatet som Derbystoet, men bekräftade i alla fall att Ghostintheshell tillhör de absolut främsta i sin årskull vad gäller kapacitet.
Något som kusken inte tvivlat på.
- Det var en jättebra prestation. Vi körde för ledningen, men insåg tidigt att det inte skulle gå att komma dit. Men det löste sig bra ändå. Det har krånglat när vi har försökt kvala in till de stora loppen. Jag har tyckt hela tiden att hon är ett av de bästa stona i sin kull. Förhoppningsvis får hon en sista chans att visa det i Breeders Crown framåt hösten, berömde Skoglund.
Bäst i sin årskull var tveklöst Hachiko de Veluwe, då i Finland där han tog hem derbyt och följde upp med att besegra hela den inhemska eliten i Suur-Hollola som femåring.
Nu återkom hästen efter mer än årslång vila, men Nurmos visade att han inte fuskat med träningen då Jorma Kontio kunde dundra runt konkurrenterna i spåren på slutvarvet.

Segersugna kullkamrater
Fyraåringar var temat för kvällen och började med att Adrian Kolgjini spårade runt om med Lars I Nilsson-tränade Sweetman, före skuggande kullkamraten Golden Guard.
Ulf Ohlsson kopierade konceptet bakom Svante Båths Gazoline Mearas medan Carl Johan Jepson styrde fram utvändigt om ledaren och reglerade fältet med Jerry Riordan-tränade Bordeaux S.
Amatörtränaren Björn Eriksson har valt en snäll matchning för sin Tullabardine Boe som aldrig hade tjänat mer än 35 000 kronor i ett lopp inför kvällens start. Nu blev det 60 000 kronor in på kontot samtidigt som stoet visade att hon säkert kan räcka i tuffare sammanhang sedan Richard L Jansson bestämt bombat till front från ytterspår bakom bilen.

Lugauer skrällde
Ett montélopp förgyllde omgången och såg Iina Aho bestämt rida till front med Robin Hood som avfärdade ettrigt utmanande Ibeliveinamerica med knapp marginal.
Så långt inga större överraskningar, men tvåprocentaren Devs Daffodil såg till att dra upp värdet med en inspirerad långspurt.
- Jag tycker att hon var underskattad från spelarsidan, men det är inte mitt jobb, konstaterade Conrad Lugauer sedan han sett till att V86-utdelningen landade på 217 606 kronor för åtta rätt.

Robin Johansson, Kanal 75


Aetos Kronos dominerade kullen som treåring, men galopperade bort sina chanser som storfavorit i när det verkligen gällde i Svenskt Travkriteriu..


Aetos Kronos dominerade kullen som treåring, men galopperade bort sina chanser som storfavorit i när det verkligen gällde i Svenskt Travkriterium.
Ett år senare ska få sin revansch, i det största loppet för fyraåringar, Svenskt Travderby, där en seger skulle vara värd fyra miljoner kronor.
För Jerry Riordan är det första riktiga chansen att ta hem det som brukar kallas ”travsportens blå band”.
Och han hymlar inte om att det skulle betyda något alldeles extra.
Men först till hästen.
Aetos Kronos har redan fyra miljonsegrar på meritlistan.
Det senaste var Kungapokalen i våras.
Vad är det som gör Aetos Kronos så bra?
- Om man verkligen vill gå till botten med det så måste man titta på hur han är framavlad, säger Jerry Riordan och lägger ut texten:
- Alla känner till Bold Eagle, även om han varit lite upp och ner som avelshingst. Men mamman till Aetos Kronos var en syster till Viking Kronos. I hennes familj finns det en stjärna i varje generation.
- Så det börjar där när vi pratar om varför. När din pappa är en av de tuffaste och rikaste travhästar som någonsin funnits och det finns så många stjärnor i din mammas familj… Det ökar möjligheterna till att få en riktigt bra häst.
- Som individ så har Aetos en väldigt effektiv aktion. Han slösar ingen energi när han travar. Det är en sund häst. Han har aldrig några problem. Jag tror bara att jag har behövt ta honom till veterinären två gånger, för undersökning. Sedan har han sin naturliga speed. Det är inte något man kan träna fram, det är något hästarna har i sig.
- Sedan självklart hans attityd. Han är en glad häst. Han älskar sitt jobb.

Satsar på ung rekordkusk
I sulkyn bakom Aetos Kronos sitter Magnus A Djuse.
Detta sedan Örjan Kihlström valt att köra Don Fanucci Zet i Kungapokalen och ersättaren Johan Untersteiner haft egna hästar i derbykvalen.
Riordan fick se sig omkring och valde den 20-årige supertalangen, som slagit alla tänkbara åldersrekord i sin raketkarriär, på söndag kör sitt hittills största lopp i karriären.
- Johan har gjort ett otroligt jobb bakom Aetos. Han har aldrig pressat hästen till sitt yttersta i något lopp. Men Johan tränar väldigt många hästar själv och har Guzz Mearas som är en topphäst, så jag insåg att han jag skulle behöva hitta en annan kusk till derbyt. Då lyckas jag få Magnus att köra i sista förberedelseloppet inför derbykvalen och han gjorde ett strålande jobb. Vi provade rycktussar för första gången och han väntade i det längsta med att dra dessa så att hästen skulle gå för fullt över mål. Aetos har haft bensin kvar i tanken i varje start i år och det hoppas jag ska betala sig i derbyt.
Varför valde du Magnus A Djuse?
- Jag brukar säga att det beror på att han dansar så bra. Men tittar man på listan över kuskarna som vinner mest lopp i landet så ligger han och hans bror där som femma-sexa. Det var inte så att jag åkte upp till norra Sverige för att isfiska och drog fram en kille från under en sten. Magnus är uppenbarligen en etablerad toppkusk.
- Men ska jag vara ärlig. När jag såg honom dansa på Hästgalan så såg han ut som en kille med humor, någon som gillar att ha skoj. Och om jag får chans att välja kusk så väljer jag den som både är duktig och gillar att ha skoj, säger Jerry Riordan.

Väntar med att jämföra
Om du skulle jämföra Aetos Kronos med dina tidigare superstjärnor, som Lisa America, Ringostarr Treb och Twister Bi, hur står han sig då?
- På ett sätt kan man väl jämföra, men han är fortfarande på väg upp. När jag tittar tillbaka på de andra hästarna så blir det känslosamt. Med honom tävlar vi fortfarande, då blir det svårt att utvärdera.
- Ja, han är snabb, men kanske inte lika snabb som Lisa. Lisa kunde springa 100 meter i överljudsfart.
- Ja, han är smart, men han är inte lika smart som Ringostarr Treb. Ringostarr Treb hade en doktorsexamen, han var otrolig.
- Ja, han är tuff. Men är han lika tuff som Twister Bi? Jag vet inte. Twister Bi var en krigare som kavlade upp ärmarna och slogs i varje start.
- När allt är över så ska jag jämföra honom med de andra, men vid den här tidpunkten tycker jag inte att det är rättvist.
Aetos Kronos tog hem sitt derbykval på övertygande sätt från svårt utgångsläge.
Men han anses inte lika överlägsen i kullen som han gjorde i fjol och kommer inte att axla samma favoritskap som i kriteriet.
- Det är en tuff grupp hästar som han ställs emot. Dessutom, när man har tre hästar från samma stall, som Robert Bergh har, då blir man alltid lite extra orolig. Om de hästarna får rätt positioner kan det bli riktigt tufft för oss andra. Och jag tycker att Hail Mary var den mest imponerande kvalvinnaren.
Är du optimist ändå?
- Jag är väldigt optimistisk, det är jag alltid. Men vi är alla drömmare. Alla som börjar med det här gör det för att de drömmer om att vinna de stora loppen. Man tror att om det bara stämmer på vägen så kommer ens häst att kunna vinna.

"Ledande landet för travsport i världen"
Vad är din känsla inför derbyfinalen?
- Det känns super. De saker som vi kan kontrollera är 100 procent. Hästen känns mycket fin. Det är resultatet av vad vi gjort under lång tid, fyra-fem månader. Vi har gjort allt vi kan för att ha hästen i toppslag till just den här helgen. Hästen kändes jättefin i senaste jobbet, han är inne i sina rutiner och kommer från en seger, så självförtroendet sitter där.
Vad skulle en derbyseger betyda för dig?
- Sverige är det ledande landet för travsport i världen. Titta på resultaten som svenska tränare som flyttat utomlands har haft, över hela världen, det säger tillräckligt. Hur tufft är det då inte här? Det är ju härifrån alla kom.
- Att vinna Elitloppet är fantastiskt, men det är en annan typ av lopp. Som Ringostarr Treb, han var som en zenmästare. Vi bara ”åkte med på tåget” med honom, han gjorde allting själv.
- Men de här fyraåringarna, de är fortfarande ungdomar. De håller på att mogna. Man känner sig mer delaktig. Och distansen. Den klassiska distansen. Jag älskar långa lopp. Att vinna det här loppet, en amerikan skulle nog inte förstå vad jag menar, men det är förmodligen en så stor seger för en tränare som det överhuvudtaget kan bli.
- Så ja, det skulle betyda mycket, säger Jerry Riordan.

Robin Johansson & Matteus Lillieborg, Kanal 75


På söndag smäller det på Jägersro när travsportens blå band ska avgöras. En derbyvinnare ska koras på Jäge..


På söndag smäller det på Jägersro när travsportens blå band ska avgöras. En derbyvinnare ska koras på Jägersro och för evigt skriva in sig i historieböckerna. En som redan finns med där som tränare tre gånger om är Robert Bergh. 1997 tog han sin första derbyseger med Remington Crown. Fyra år senare var det dags igen när fuxstoet Hilda Zonett städade av hingstarna. Båda de två vinnarna var spektakulära då båda hästarna inledde med att galoppera – men kom tillbaka och vann ändå. Berghs tredje derbyseger kom 2003 under extra stort mediauppbåd. Tsar D'Inverne, ägd av Peter "Foppa" Forsberg som då var glödhet på toppen av sin karriär, vann en uppseendeväckande seger.
– Det var ett fruktansvärt pådrag och hela stallbacken var full med journalister. Peter var ju på toppen av sin karriär då och allting var helt galet. Det var en konstig stämning över den dagen och det var som att alla förväntade sig att hästen skulle vinna. Bara för att det var Peter som ägde honom. Jag brukar inte dra på mig någon nervositet men då var det pirrigt, säger Robert Bergh.
– När det gäller Hilda och "Tsaren" så var det otroligt konstigt att båda galopperade efter 50 meter. Och båda "hoppade" för att de fick en kaskad med grussprut på sig. De var likadana båda två att när de sprang i ryggar så bromsade dom. De tog inte i förrän det var dags och fick öppet spår, men då toksprang de istället över upploppet.
– Att vinna derbyt är otroligt stort och det värdesätter jag väldigt högt som tränare. Man ska veta att det är otroligt svårt att vinna det loppet. Det krävs så mycket att hästen ska vara helt på topp den dagen. De måste tåla att tävla tätt och att träna och att resa. Det är en massa parametrar som måste stämma.

"Många år sen det var så här hett"
Åby-tränaren har efter senaste derbysegern varit med i flertalet finaler med både en och två hästar. Han hade även med tre finalister år 2006. Men som Bergh säger själv så är det i år för första gången på väldigt länge som det är riktigt hett på allvar.
– Det var många år sedan som jag kände att det var så här riktigt hett redan innan kvalen. Även om jag har haft bra hästar med förut så har jag nog inte haft den här känslan om att kunna vinna derbyt sedan "Tsaren" vann.
– Visst har jag som sagt haft bra hästar med tidigare, men då har det varit som att "får de ett bra lopp så kan de vara bland de tre". Nu känns det annorlunda och hetare i år, säger Bergh.

"Innerspår har fungerat bra tidigare"
Trots att han själv stod vid sidan när försöken avgjordes (på grund av en avstängning) så blev han uttagningsloppens kung. Västerbo Lexington, Power och Hail Mary styrdes förtjänstfullt in först över mållinjen av Rikard N Skoglund och Per Lennartsson. Imponerande insatser av alla och Bergh fick även välja startspår först till finalen och tog innerspår med Hail Mary.
– Hail Mary var den som fick ta i mest från dödens. Men han slappnade av lite när han själv tyckte att han hade avgjort så det blev hårt i mål. Men det fanns krafter kvar ändå. De andra två, Västerbo Lexington och Power, dansade båda undan till lätta segrar. Alla tre hästarna har sett fina ut i lätt träning efteråt och har tagit loppen bra.
– Jag drog till med innerspåret för Hail Mary eftersom han har haft spår ett tre gånger tidigare och det har fungerat bra. Han har lätt för sig och är snabb ut, menar Robert.

"Sprang bara och vinglade i Kriteriet"
Power vann som bekant Svenskt Travkriterium i fjol i imponerande stil och har varit ett stort derbyhopp hela året. Hail Mary däremot var inte i närheten av att kvala in till Kriteriet, då han blev näst sist i sitt försök. Men därefter har han utvecklats till rena segermaskinen och radat upp toppinsatser och det viskades tidigt om att han till och med hade gått förbi Power.
– Hail Mary sprang bara och vinglade i försöket till Kriteriet och därför låg jag lite lågt med honom. Hästen behövde få mycket mer tävlingsrutin och han utvecklades kraftigt i fjol höstas och även under våren och sommaren. Han tog nio raka segrar och det är klart att jag kände tidigt att det fanns stor derbypotential även i honom eftersom han var så stark och i princip har allting. Båda hästarna är lika snabba och starka och när man har pulsmätare på båda så syns det hur mycket de kan träna och hur bra återhämtningen är.

"Hail Mary lever i sin egen bubbla"

Hur skulle du beskriva dina derbyhästar? Är de helt olika som individer eller påminner de om varandra på något sätt?
– När man ser dem på banan är de väldigt olika varandra. Hail Mary är stor och Power en mindre modell. Båda två har också varit väldigt rulliga i början och båda är enorma löphästar. De är väldigt snabba och väldigt starka och jobbar energisnålt. Man kan säga att de har varit rätt så lika under resans gång, fast att en av dem har vunnit Kriteriet.
– Hail Mary (V75-6) är så otroligt trygg i sig själv och det är ingenting som berör honom. Det spelar ingen roll vad som händer runt hästen, även när han är på resande fot. Han lever i sin egen bubbla mest.
– 6 Power (V75-6) var väldigt het i de första starterna i år och inte alls i någon harmoni. Det gick mer ut på att få honom lugn utan att det blev något resultat. Vi fick börja om med honom helt enkelt och han fick två, tre veckor bara i hagen. Sedan fick han börja jogga i skogen och väldigt lugnt i fyra, fem veckor. Därefter har han mest fått hålla till i skogen och sprungit sina intervaller.

"Power är mer social och nyfiken"
– Det är sällan man ser en häst vinna ett derbykval så enkelt som Power gjorde. Han vann otroligt lätt och har sett jättebra ut efter loppet och är lugn och fin nu. Han kunde verkligen jogga hem sitt försök med mycket krafter kvar, säger Bergh.
– Power är mer social än vad Hail Mary är. Han är väldigt nyfiken när de andra hästarna tränar och väldigt nyfiken rent allmänt av vad som händer på gården. Han kan stå och titta på olika saker i fem minuter och stå helt stilla. Även om han är hingstig så är han mer nyfiken på vad som händer.

"Västerbo Lexington lite av en underdog"
Vi får givetvis inte glömma bort Västerbo Lexington som vann sitt uttagningslopp i imponerande stil från ledningen. Han fick på nytt ett bra spår i finalen och det är ingen överraskning för Bergh att hästen är med i derbyt.
– Västerbo Lexington (V75-6) har haft en resa som jag har sett framför mig för jag har tyckt om den här hästen hela tiden. Han har haft en egen stil och varit tung och sprungit med armbågsskydd och behövde vikt i fjol. Men jag kände tidigt potentialen i honom och har sagt mer än en gång att det här är en häst som kan kvala in till en final om han får växa till sig.
– Efter ytterligare en vinters tränig så blev det perfekt och nu har det blivit två finaler. Hästen har funnits där lite under radarn och jag hade en väldigt bra känsla när han fick innerspår i försöket. Jag förstod att det var en jättebra chans att det skulle sluta som det gjorde. Han skiljer sig lite mot mina andra två derbyhästar och har varit lite av en underdog. Han behöver ha ett fint lopp och då har han alla möjligheter att vara trea, fyra.

"Enormt svårt att välja häst i finalen"

Robert Bergh valde efter mycket övervägande att köra Hail Mary i finalen. Per Lennartsson tar hand om Power och Rikard N Skoglund kör Västerbo Lexington igen.
Hur var det att välja häst i finalen, vem du skulle köra?
– Det var enormt svårt. Jag kan aldrig tänka mig att jag kommer att hamna i ett sånt här läge igen och behöva välja mellan två så bra hästar i en derbyfinal. Jag har kvalat in flera hästar fyra, fem gånger tidigare men så här svårt har det aldrig varit. Till slut valde jag Hail Mary och mycket tack vare att han har det bästa läget med spår ett.

"Är så nöjd jag kan vara"

Hur är känslan så här några dagar innan den stora dagen?
– Jag är så nöjd jag kan vara. Det känns väldigt bra och helst vill jag helt enkelt bara köra i morgon. Jag vill att loppet ska gå nu, haha. Det är roligt att ha så här bra hästar och de tillhör de bästa fyraåringarna som jag har tränat.
– De är jämna och jag tror att det hänger på hur smidigt varje individ får för löpning om vem av dem som är först i mål. Vi lättade upp dem till försöken och gör inga ändringar i balans och utrustning.
– Jag har tre gula derbykavakjer som är synliga eftersom de hänger i logen på Åby. Men väggen är stor så det finns utrymme för flera, säger Robert Bergh med ett skratt.

"Mellby Harissa passar bra på catwalken – kan vinna"

Till sist; du har även en av förhandsfavoriterna i Derbystoet i Mellby Harissa, inte att förglömma. Hon vann sitt uttagningslopp och fick ett bra läge med innerspår i finalen. Vad säger du om hennes möjligheter?
– Mellby Harissa (V75-3)
gjorde ett enormt tufft lopp och den här märren var värdig att komma till en final. Hon var bara en näsa från att kvala in till Stochampionatet efter galopp och sen lucka. Det är en väldigt duktig märr och en kulltopp. Hon har både fart och styrka i sig givetvis men jag tycker även att hästen har mycket mod i sig och har utvecklats väldigt bra.
– Hon var lite tung och segstark som treåring och hamnade ofta utvändigt om ledaren i de första loppen. Men hon gjorde det väldigt bra och det syntes i vintras att det hade blivit en elegant och långbent märr från att ha varit tungflåsad och knubbig som treåring. Det hände enormt mycket med henne och som fyraåring passar hon bra på catwalken. Det gjorde hon inte som treåring.
– Jag valde innerspåret och har givetvis en tanke om att hålla upp ledningen. Jag tror absolut att hon har chans att vinna, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2019-11-23 2019-11-23 Örebro-1 Carl-Erik Lindblom 2160/6 B 4 17.7 46
2019-11-07 2019-11-07 Örebro-11 Carl-Erik Lindblom 2160/7 A 2 16.7 101
2019-10-24 2019-10-24 Mantorp-5 Carl-Erik Lindblom 2140/10 A 0 g 140
2019-10-10 2019-10-10 Örebro-1 Carl-Erik Lindblom 2100/4 B 2 17.3 20
2019-09-05 2019-09-05 Örebro-10 Carl-Erik Lindblom 2140/6 B 7 18.8 100
2019-07-26 2019-07-26 Lindesberg-9 Carl-Erik Lindblom 2160/13 B 8 16.9 196
2019-07-14 2019-07-14 Lindesberg-9 Carl-Erik Lindblom 2140/8 B 0 g 119
2019-06-27 2019-06-27 Örebro-5 Åke Lindblom 2140/3 C 5 17.1 294
2019-06-13 2019-06-13 Lindesberg-5 Carl-Erik Lindblom 2140/11 C 6 21.7g 139
2019-05-22 2019-05-22 Örebro-1 Carl-Erik Lindblom 2140/9 D 0 21.6g 105
2020-12-17 2020-12-17 Örebro-2 Carl-Erik Lindblom 2100/2 D str
2020-12-03 2020-12-03 Örebro-1 Carl-Erik Lindblom 2160/8 D str
2020-11-19 2020-11-19 Örebro-9 Carl-Erik Lindblom 2140/4 D 5 18.0 399
2020-10-23 2020-10-23 Axevalla-8 Dagfinn Aarum 2140/1 D 0 g 139
2020-09-25 2020-09-25 Åmål-4 Dagfinn Aarum 2080/6 D 0 20.3g 97
2020-08-27 2020-08-27 Örebro-5 Carl-Erik Lindblom 2100/3 C 3 16.3 622
2020-07-26 2020-07-26 Åmål-1 Dagfinn Aarum 2080/10 B 6 20.0 403
2020-06-15 2020-06-15 Mantorp-7 Kim Eriksson 2140/1 B 0 g 82
2020-06-01 2020-06-01 Mantorp-1 Kim Eriksson 2160/14 B str
2020-05-19 2020-05-19 Axevalla-5 Kim Eriksson 2140/9 A 0 g 80ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se