Chelsea Boko travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Chelsea Boko travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Chelsea Boko har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
Chelsea Boko har inga kommande starter..

Nyheter för travhäst Chelsea Boko


Fredag kväll körs det mycket spännande tävlingar på Solvalla. Det handlar om uttagningslopp till Svenskt Travkriterium och Svenskt Tra..


Fredag kväll körs det mycket spännande tävlingar på Solvalla. Det handlar om uttagningslopp till Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks. De två största loppen för landets treåriga hästar. De två främsta i varje försök är klara för finalen på Solvalla den sista helgen i september. Timo Nurmos har totalt nio treåringar som ska försöka kvala in – tre till Kriteriet och sex till Oaks. Av dessa startar tre av hästarna inom V64 och samtliga i den trion blir hårt betrodda. Först ut är Mister Invictus som på fem starter har vunnit fyra lopp och tagit en andraplats.
– 11 Mister Invictus (V64-2) är en småtuff häst efter Ready Cash som har börjat karriären mycket bra. Han har vunnit alla utom en gång då han satt fast i Mantorp. Hade han kommit loss då hade hästen varit obesegrad. Annars har han vunnit med krafter kvar varje gång och är stark och rejäl. Senast blev han lite för pigg under loppet och drog iväg men det var första gången jag lade på honom ett can’t see back-huvudlag som gjorde att han blev för pigg. Han var lugn och fin i värmningen och i bilprovstarterna när vi körde med öppet huvudlag. Han hade inte haft can’t see back tidigare och vi går tillbaka till öppet huvudlag nu igen. Den långa distansen passar bra men från spår elva blir det inte lätt. Jag hoppas ändå att det löser sig så att han får chansen att kvala in till finalen. Han travar fint men springer och tittar lite snett med huvudet. Balansen bestämmer jag efter värmningen men eventuellt blir det någon rättning i balansen. Möjligen barfota fram. Vanlig vagn som tidigare, säger Timo Nurmos.

En obesegrad Senorita
Senorita Tokio vet inte hur det känns att förlora efter tre starter. Frågan är om det treåriga stoet även är obesegrad efter sin start i uttagningsloppet till Svenskt TravOaks. Hon har spår fem bakom startbilen och körs av Ulf Ohlsson.
– 5 Senorita Tokio (V64-5) är ett mycket fint sto som har vunnit alla sina lopp på ett bra sätt. Hon har vunnit från dödens med krafter kvar och är en jättetrevlig häst på alla sätt och vis. Jag har hela tiden tyckt att hon är ett av mina bättre treåriga ston och hon har ett fint trav. Hästen har utvecklats i takt med starterna och från ett helt okej läge så hoppas jag att hon går till final. Eventuellt kommer hon att gå med lite lättare balans men det bestämmer vi efter värmningen. Vanlig vagn som tidigare.

”Sjuk senast – men tränat väldigt bra”
– 8 Lee Harvey Bros (V64-6)
är en väldigt fin treåring efter Readly Express som var tidig och vann två lopp redan i fjol som tvååring. Han började bra med seger i årsdebuten men galopperade tyvärr i starten i försöket till E3. Hästen är normalt inte osäker och han vann enkelt gången efter med krafter kvar. Han hade tränat väldigt bra inför senaste starten men var tyvärr inte frisk i loppet och hade en halsinfektion. Han fick vila lite och har sedan tränat på igen och jag är nöjd med honom i jobben. Han var jättefin i sista jobbet jag körde men tyvärr spår åtta i försöket och det blir tufft därifrån. Jag hoppas att han kommer ner och får en vettig resa för då är han så pass kapabel att han kan kvala in till Kriteriet. Det blir goggles-huvudlag och jänkarvagn som i de senaste starterna men balansen bestämmer vi efter värmningen, säger Nurmos.
Solvalla-tränarens övriga hästar i uttagningsloppen till Kriteriet och Oaks som körs utanför V64 är i tur och ordning Indira Split, Lara Boko, Mahjestica B.B., Davenport, Rihanna W.I., Isabelle Cash.
Timo Nurmos sju kriterievinnare genom åren är Marquis du Pommeau (2006), Sahara Dynamite (2007), Red Hot Dynamite (2009), Chelsea Boko (2012), Readly Express (2015), Villiam (2017), Inti Boko (2018).

Michael Carlsson, Kanal 75


Solvalla-tränaren är kriteriekungen som har firat väldeliga framgångar genom åren. I fjol vann Villiam på nytt världsrekor..


Solvalla-tränaren är kriteriekungen som har firat väldeliga framgångar genom åren. I fjol vann Villiam på nytt världsrekord vilket var Nurmos mest känslomässiga seger i hela hans karriär. Hästen, som både är uppfödd och ägd av finländaren, döptes efter Timos farfar som dog i kriget. Nurmos har varje år en eller oftast flera hästar inkvalade till det största loppet för landets treåringar. Det började 2006 när Marquis du Pommeau skrällvann Kriteriet och sedan fortsatte det med Sahara Dynamite året efter, Red Hot Dynamite 2009, Chelsea Boko 2012, Readly Express 2015 och så då Villiam i fjol. Dessutom har han vunnit det finska Kriteriet två gånger som tränare.
- Det är väldigt speciellt att träna unghästar och helt annorlunda gentemot äldre hästar. Man måste vara lyhörd hela tiden och följa med och se när hästarna utvecklas från vecka till vecka. Det gäller att göra de rätta grejerna i rätt läge. Både när det gäller träning och balans och utrustning. Vi har ett fungerande koncept för unghästträning och det är hela teamets förtjänst att vi har lyckats så bra. Dessutom har vi en fantastisk träningsanläggning på Jordanstorp där vi har allt, säger Timo Nurmos.

Bestämmer sig på löprundan lördag kväll
Förra veckan när uttagningsloppen till Kriteiet och Oaks avgjordes var det en styrkedemonstration av Nurmos. Förutom fyra hästar inkvalade till Kriteriet fick han även med två hästar till finalen i Svenskt TravOaks. Global Vintage och Indiana Boko var tvåa i sina uttagningslopp.
- Vi hade sju hästar med i kvalen och med lite tur hade alla sju kvalat in. Onkel K.J. satt nämligen fast med allt sparat och fick inte chansen, säger Nurmos.
Nurmos har 19 hästar till start under den kommande kriteriehelgen, varav nio hästar på lördag och tio på söndag. När det gäller Kriterie- och Oakshästarna så har de varit i hans vård hela tiden under uppträningen.
- Jag har sett ut samtliga som årsföl och de kom till mig innan de fyllde ett år. Vi har tränat dem i två år och alla i personalen har gjort ett jättebra jobb. När det gäller balans och utrustning vill jag fundera under veckan och köra de sista jobben innan jag bestämmer mig.
- Som jag sa är det helt olika med unghästar än med äldre hästar. Jag måste få den rätta känslan om vi ska rycka skor, köra med urryckare eller sätta på jänkarvagnar. I fjol bestämde jag mig först på lördagskvällen klockan tio när jag var ute och sprang en mil i skogen att det skulle bli barfota runt om på Villiam. Inte omöjligt att jag sticker ut på en runda även på lördag kväll efter tävlingarna, säger Nurmos.

”Jag trodde inte att han skulle torska”
Så här kommenterar finländaren sina Kriterie- och Oakshästar på söndag och vi börjar med Kriteriet där förstapriset är två miljoner kronor (dubbla prispengar för de som är med i premiechansen).
- Cab Lane (V75-6) är en väldigt fin häst som jag hela tiden har tyckt har varit en av de bästa treåringarna. Kanske den allra bästa. Han har visat också att han är bra och inte torskat en enda gång på fem starter. Han gjorde ett mycket fint lopp i kvalet och vann från dödens. Hästen återhämtade sig snabbt och han är komplett, både snabb men framförallt stark. Vi körde barfota runt om för första gången senast och det blir samma igen. Vinner man sitt försök från dödens och är obesegrad förstår alla att man har bra chans även i finalen, säger Nurmos.
- Inti Boko (V75-6) är en häst jag tycker mycket om. Han var aggressiv innan han började tävla och därför fick han träna ensam för det mesta. Det var inte så att han var het, men heller inte avslappnad. Det gjorde stor nytta att han fick träna ensam och hästen har lugnat ner sig och vunnit varje lopp fram till senast. Jag trodde inte att han skulle torska när han fick ledningen och var lite besviken att han inte vann. Men banan passade inte riktigt och efter värmningen lade jag på en sula fram på hans järnskor och körde med säkerhetsbalans. Vi siktar på en bättre placering på söndag. Han är mycket snabb ut och väldigt stark. Jag tycker att Johnny Takter ska passa bra på honom som kusk och vi får se hur balansen blir, om det blir barfota bak som senast eller barfota runt om. Han har gått med fast huva hittills och jag tror att vi väntar med rycktussar.

Goop sa: ”Den här vinner Kriteriet”
- Danilo Brick (V75-6)
är också en väldigt fin häst och Björn Goop sa redan när han kvalade in honom i början av juni att den här hästen vinner Kriteriet. Han var väldigt stark i försöket där han kördes fram i dödens men blev lite rullig sista 100 metrarna och Björn kunde inte köra för fullt utan körde på säkerhet. Hästen var inte tom i mål och går mycket framåt med det loppet eftersom han var sjuk näst senast (halsinfektion). Man ska tänka på att han inte var långt efter Lugauers häst, trots att han gick i dödens och trots att han nyligen varit sjuk. Nu är Lugauers häst favorit och Danilo Brick är inte alls betrodd men man ska absolut inte glömma honom. Vi körde med lite lättare balans senast, barfota bak, och vi får se om det blir samma igen eller skor. Det kommer att bli rycktussar för första gången.

”Väldigt fin i måndagsjobbet – kraftig utveckling”
- Global Wise Guy (V75-6)
var väldigt fin i måndagsjobbet och det kändes att han bara hade gått framåt efter försöket. Han fick ett tufft lopp där i dödens och därför var det ett skönt besked när han var så fin i jobbet efteråt. Hästen har utvecklats kraftigt i de senaste starterna och är fortfarande under stark utveckling. Han är nog en av de som har gått framåt mest på slutet. Jag tycker att han har chans att vinna även i finalen. Han vann som sagt sitt försök från dödens och man får aldrig glömma hästar som är under utveckling. Det blir barfota runt om igen.

”Är som att göra uppkörningen med bil på halkbana”

Hur resonerade du kring valet av kusk, Rikard N Skoglund, som inte har kört så mycket åt dig tidigare?
- Rikard är en jättetrevlig och ödmjuk kille som jag har pratat med några gånger. En framtidsman. Jag tycker att han har utvecklats mycket som kusk och det ser man på hans resultat som bara blir bättre för varje år. Han har talang. Han är också mycket intresserad och har frågat mig om han får komma till gården och träna med oss. Så nu kommer han med sin bror på torsdag för att se hur vi jobbar.
- Det som jag tycker om, och som är mycket positivt, är att han har kört mycket kallblod. Det är en bra skola. Jag brukar jämföra det lite med att när man kör bil och att det är som att göra uppkörningen på en halkbana. Man lär sig annorlunda som kusk genom att köra mycket kallblod. Jag har själv gjort det mycket tidigare i min karriär. Jag har noterat att han kör inte så mycket galopp med hästarna vilket är positivt. Sedan blir man en bättre taktiker ju fler lopp man får köra.
- När jag anmälde så satte jag bara upp honom som kusk på Global Wise Guy, utan att ha frågat honom. Nu skojar jag lite, men jag trodde inte att han skulle tacka nej, ha, ha. Sedan är det min egen häst och jag behöver inte fråga någon annan. Jag vill ge honom chansen men sätter ingen press på honom nu, utan han får visa själv att han presterar bra både här och i kommande lopp, säger Timo Nurmos.

”Järnskor senast – nu kan det bli barfota och rycktussar”
Om vi sedan går över till finalen i Svenskt TravOaks, med 1,4 miljoner kronor till vinnaren, har Nurmos med två hästar som båda blev tvåa i sina uttagningslopp.
- Global Vintage (V75-4) är en väldigt fin märr under utveckling. Hon var otroligt bra i försöket där hon var med i en tuff öppning och fick köra hårt i sjuhundra meter och byta position i ledningen. Hon avslutade under 1.11 sista varvet och var tapper som tvåa men stod emot i det längsta. Hästen gick med järnskor och fast huva men nu blir det rycktussar och så får vi se om det blir barfota runt om. Eventuellt även jänkarvagn men jag måste fundera på det under veckan och kan inte säga något beslut så här tidigt.
- Indiana Boko (V75-4) gjorde också ett bra lopp i sitt försök från dödens hela vägen. Hon hade varit ifrån lite inför den starten och går normalt bara framåt med loppet i kroppen. Näst senast blev det galopp i E3-finalen när hon gick barfota för första gången och det blev en alldeles för tuff öppning. Hon är annars fin och har gjort bra lopp hela tiden men har tyvärr dåligt läge i finalen, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson, Kanal 75


Chelsea Boko skulle gjort comeback i söndagens V75-tävlingar på Bollnästravet men nu är hästen struken. På twitter skriver ..


Chelsea Boko skulle gjort comeback i söndagens V75-tävlingar på Bollnästravet men nu är hästen struken. På twitter skriver ägaren John Bootsman att det är hästens gamla gaffelbandsskada som stör och att man inte vill chans med sin ögonsten.
Chelsea Boko blir nu avelshingst på heltid och han kommer att stå på Boko Stables i Holland.
Totalt blev det 36 starter i karriären för Chelsea Boko varav tio slutade med seger. Han tjänade 6 055 269 kronor och största segern kom som treåring 2012 då han vann Svensk Travkriterium i regi Timo Nurmos och med Jorma Kontio i sulkyn.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75


Solvalla körde sin andra ”Super-tisdag” med V64-jackpot dagen till ära.I V64-inledningen fick vi se en jättefin talang visa upp sig i..


Solvalla körde sin andra ”Super-tisdag” med V64-jackpot dagen till ära.
I V64-inledningen fick vi se en jättefin talang visa upp sig i Global Withdrawl. Han var storfavorit och infriade förväntningarna med råge. Hästen var snabb ur startgroparna och svarade upp ledningen från innerspåret. Det underlättades av att Maze Runner galopperade efter 150 meter i spetskörningen. Global Withdrawl fick sedan bestämma i ett behagligt tempo. Örjan Kihlström skruvade successivt upp farten under slutrundan och via 1.14 sista varvet och 1.10,5 sista fyrahundra metrarna blev segern säker, även om utvändige Stoletheshow gjorde ett tappert försök att utmana och föll med flaggan i topp som tvåa. Örjan Kihlström satt dock stilla i sulkyn och vände aldrig framkörspöet. Global Withdrawl tog sin fjärde seger i sjunde starten när han vann på tiden 1.16,2 över distansen 2140 meter med bilstart.
- En jättefin häst som jag har kört en gång förut och då satt han fast med krafter kvar. Han tvekade litegrann innan bilen skulle släppa men sedan fick han upp farten och han var så pass kvick ut. Han hade en hel del krafter sparade och gör bara det som behövs, sa Örjan Kihlström efter hästens tredje raka.

Milliondollarrhyme helt överlägsen
En jättefin insats fick vi även se i V64:s andra avdelning genom Milliondollarrhyme. Den fyraårige toppstammade (Ready Cash Nursery Rhyme) valacken tog sin andra seger i femte starten för sin tränare Fredrik B Larsson. Efter att ha kommit ner i andra par utvändigt i första kurvan lämnade ”Fredde B” sin position 1200 meter kvar och avancerade fram utvändigt om ledaren. Hästen visade stort kunnande när han sedan bara lämnade fältet på ett behörigt avstånd och var helt överlägsen till slut. Segertiden blev fina 1.15,2 över distansen 2140 meter.
- Det är en riktigt bra häst som har en jäkla styrka och är fin överhuvudtaget. Han har tagit lite tid på sig och var väldigt besvärlig som hingst så vi fick kastrera honom. Då har det vänt och nu har han blivit världens mysigaste. Det känns som att det är något stort på gång, sa Fredrik B Larsson.

Chelsea Boko kvalade – ”Mjuk och fin”
Innan tisdagskvällens tävlingar drog igång var det en högintressant häst ute i kvalloppet. Det var topphästen Chelsea Boko, med sex miljoner på kontot, som inte har startat sedan i augusti 2016. Nu spårade han runt om i kvalloppet och kom hem på tiden 1.16,9 över distansen 2140 meter efter 1.13 sista varvet. Körande Jorma Kontio var mycket nöjd med hur den nioårige hingsten kändes.
- Han var jättefin och kändes mjuk och fin, berömde Kontio.

Michael Carlsson, Kanal 75


Breeders’ Crown är pappornas lopp.Anledningen är att grundplåten till prispengarna läggs av hingsthållarna.Genom att betala ser..


Breeders’ Crown är pappornas lopp.
Anledningen är att grundplåten till prispengarna läggs av hingsthållarna.
Genom att betala ser man till att pappans avkommor är berättigade att tävla i vad som blivit Sveriges största unghästserie, vars finaler avgörs denna söndag på Sundbyholmstravet.
De fyra klasserna har vardera 800 000 kronor i förstapris och utgör fundamentet till V75-omgången.
Och när årets Breeders' Crown-finaler sammanfaller med fars dag finns det all anledning att titta närmare på vilka fäderna till söndagens deltagare egentligen är.
Bakom de 48 finalisterna finns 28 olika pappor.
Här finns allt från osynade nykomlingar med första kullen på tävlingsbanan till 22-åriga avelsveteraner med tusentals ättlingar.
Gemensamt för samtliga pappor är att de själva var framgångsrika på tävlingsbanan, men spannet går från världens vinstrikaste travare genom tiderna till en talang som bara startade elva gånger.
Här är fäderna till söndagens V75-stjärnor:

Sex finalister

Ready Cash 12 år
Frankrikes travkejsare under början av 2010-talet med dubbla segrar i Prix d’Amerique. Började betäcka tidigt och har varit minst lika framgångsrik i avelsboxen som på tävlingsbanan. Far till massor av topphästar med Frankrikes nuvarande superstjärna Bold Eagle i spetsen.
Treåriga ston: Dibaba, Vamp Kronos
Fyraåriga ston: Caddie Lisieux, Eva I.H, Fantasy River, Amalia Cash

Fyra finalister

Scarlet Knight 19 år
Gjorde det “omöjliga” genom att som första och hittills enda svensktränade treåring besegra nordamerikanerna i deras största lopp Hambletonian. Fick rivstart i aveln med elitloppsvinnaren Iceland från första kullen och har varit en av landets populäraste hingstar sedan dess.
Treåriga ston: Run Chica Run, Candy la Marc, Kashmary Night, Ensamble Am

Tre finalister

S.J.’s Caviar 19 år
Kulltopp och framröstad till ”Årets treåring” i USA i samma årgång som Scarlet Knight. Sattes i avel som fyraåring och hade goda framgångar innan han köptes till Sverige inför säsongen 2013. Startade med en veritabel succékull som förutom BC-finalisterna även innehåller Coin Perdu.
Treåriga hingstar/valacker: Hazard Boko, Global Unspoked, Excuisite Caviar

Maharajah 12 år
En av Sveriges största travhjältar detta årtusende. Sopade rent i de största loppen som unghäst och krönte karriären med att vinna Prix d’Amerique i fjärde försöket, som nioåring. Betäckte vid sidan av tävlingskarriären och fick sin första kull 2013 med söndagens fyraåriga finalister som de främsta.
Treåriga ston: Virunga
Fyraåriga ston: Mulligan
Fyraåriga hingstar/valacker: Makethemark

Infinitif 13 år
Italiensk derbyvinnare som fick inleda avelskarriären i Nordamerika där han ur en liten debutkull fick Gisela Ås, sedermera exporterad till Sverige och vinnare av Drottningens Pokal. Flyttades till Sverige där han fått fler ston med första kullen 2013.
Treåriga hingstar/valacker: Lucifer Lane, Vainqueur R.P.
Fyraåriga hingstar/valacker: Han Herred

Två finalister

Orlando Vici 15 år
Fransk unghäststjärna som vann hemlandets största lopp för både tre- och fyraåringar. Började betäcka som fyraåring och fick redan i andra kullen fram topptravare som Un Mec d’Heripre, Alfas da Vinci och svenske kriterie- och derbyvinnaren Pato.
Fyraåriga ston: Inga In Heaven, Quebec C.D.

Quite Easy U.S. 13 år
Blåblodig jänkare som vann sju lopp som tvååring. Köptes till Sverige för avel året efter och rönte stort intresse med en debutkull på 105 svenskregistrerade avkommor 2009. Sjufaldiga miljonärskan Moving On och finska toppstoet Venice föddes då, har även lämnat kriterievinnaren Deimos Racing.
Treåriga ston: Callela Lisbeth
Treåriga hingstar/valacker: Eurythmic Sisu

Raja Mirchi 10 år
Supertalang som vann Svensk Uppfödningslöpning i utklassningsstil och Svenskt Travkriterium på löpningsrekord. Visade skyhög kapacitet även som äldre utan att få den riktigt stora segern. Har förutom söndagens två finalister även lagt fyrfaldiga miljonärskan Treasure Kronos på sina två första kullar.
Fyraåriga hingstar/valacker: Cyber Lane, Rajesh Face

Conway Hall 22 år
Kanadafödd avelsnestor som tillhörde absoluta kulltoppen och åkte till Europa och slog Varenne i Orsi Mangelli. Del av en syskonskara som gjort enorma avtryck i aveln och stått för en gedigen produktion med Hambletonianvinnaren Windsong’s Legacy som topp. Har en svensk derbyvinnare i Conlight Ås.
Treåriga hingstar/valacker: Global Un Poco
Fyraåriga hingstar/valacker: Sobel Conway

Adrian Chip 13 år
Unghäststjärna som var nära att bli andra svensktränade häst att vinna Hambletonian, men fick nöja sig med andrapriset. Fick fram sin första stora stjärna Diamanten i tredje kullen, men har haft svalt intresse bland stoägarna och rapporteras nu såld för att få fortsätta sin avelsgärning i Italien.
Treåriga hingstar/valacker: Free to Party
Fyraåriga hingstar/valacker: Diamanten

Muscle Hill 11 år
Fenomen som efter andraplats i debuten förblev obesegrad i övriga 20 starter och sopade rent i årgångsloppen i Nordamerika. Har överträffat redan skyhöga förväntningar i aveln och är USA:s hingstdominant med superstjärnor i varje kull. I Sverige är Propulsion och Villiam två heta namn.
Treåriga hingstar/valacker: Capitol Hill
Fyraåriga hingstar/valacker: Global Trustworthy
 

En finalist

Zola Boko 11 år
Supertalang som föddes i Sverige, men tränades i Centraleuropa under sin korta tävlingskarriär. Vann Europeiskt Treåringschampionat på världsrekordtid på Vincennes, men skadades och gjorde bara elva starter. Har sin främsta avkomma i just Ultra Bright som vann Stochampionatet tidigare i år.
Fyraåriga ston: Ultra Bright

Muscles Yankee 22 år
Veteran som varit en av 2000-talets mest betydelsefulla hingstar i Nordamerika. Vann Hambletonian och har lämnat tre vinnare av samma löpning. Har otaliga söner i aveln, bland dessa den nye giganten på hingsthimlen Muscle Hill.
Fyraåriga ston: Unrestricted

Pastor Stephen 9 år
Tvååringsdominant som röstades fram som kulletta i Nordamerika trots att han blev diskad måletta i största loppet Peter Haughton Memorial. Stått i avel i Sverige och fick sin första kull född 2013. I denna finns Dream Lane som också är den främsta avkomman hittills.
Fyraåriga ston: Dream Lane

Jocose 15 år
Etablerad kulltopp som aldrig fick den riktigt stora segern, men slutade på pallen i såväl Svenskt Travkriterium, Kungapokalen som Svenskt Travderby. Hade sin första kull född 2011 och fick i den kommande fram första miljonären Sucre.
Fyraåriga ston: Uncertain Age

Varenne 22 år
Italienare som dominerade världstoppen totalt runt millennieskiftet och fortfarande är världens vinstrikaste travare genom tiderna med motsvarande 52 miljoner kronor insprunget. Tycks i färske världsmästaren Twister Bi fått fram sin främste arvtagare efter långt avelsvärv.
Fyraåriga ston: Looks Likeaqueen

From Above 19 år
Historisk då han är ensam om att ha vunnit Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Elitloppet inom loppet av tre säsonger. Skadades och fick sin första kull 2005 med derbytvåan Marshland som topp. Har lämnat ytterligare två fyrfaldiga miljonärer i Orecchietti och Quick Fix.
Treåriga ston: Shestheone Trot

Hard Livin 10 år
Köptes till Sverige 2010 med gedigna unghästmeriter från Nordamerika, dock utan någon riktigt stor triumf. Gjorde fem säsonger i Norden och tog sin största seger i Guldbjörken på Umåker som sjuåring. Har fått fram sin BC-finalist ur en debutkull på 16 registrerade hästar.
Treåriga ston: Bellatrix Zet

Text Me 10 år
Tog hem Ontario Stakes Super Final och röstades fram som Kanadas främste treåring 2010. Köptes till Sverige för avel året efteråt och hade 50 registrerade avkommor i debutkullen 2012. Väntar på sin första miljonär och har främsta avkomman i söndagens finalist.
Treåriga ston: Sheilah Laday

Enjoy Lavec 21 år
Svenskfödd häst som tävlade hela sin korta karriär i Nordamerika. Tillhörde absoluta kulltoppen med klassiska segrar både och två- och treåring. Har lämnat stjärnor på båda sidor Atlanten med Enough Talk, Gift Kronos och Red Hot Dynamite som toppar. Huserar numera i Finland.
Treåriga ston: Devs Daffodil

Love You 18 år
Fransos med stor portion amerikanskt blod som var en utmärkt tävlingshäst och gjorde omedelbar succé i aveln. Enormt populär med tusentals avkommor spridda i massor av länder. Bland många topphästar kan Prix d’Amerique-vinnaren Royal Dream samt svenskfödda Nahar och Sanity nämnas.
Treåriga hingstar/valacker: Selmer I.H.

Chocolatier 14 år
Dominerade sin kull i Nordamerika som tvååring och slutade tvåa i Hambletonian efter en rykande spurt. Nådde ingen stjärnstatus i aveln i hemlandet, men fick samtidigt fram topphästar som Your Highness, Chelsea Boko och El Mago Pellini i Sverige och köptes hit inför säsongen 2012.
Treåriga hingstar/valacker: Husse Boko

Jaded 15 år
Hårding som vann Svenskt Travkriterium och senare utvecklades till toppsprinter med andraplatsen i Elitloppet 2009 som höjdpunkt. Fick sin första kull som tioåring där I’m Just A Sund alltjämt är den mest framgångsrike. Betäckte blott två ston 2016.
Treåriga hingstar/valacker: Weekend Fun

Joke Face död
Slog igenom med dunder och brak som fyraåring då han gick rakt upp i kulltoppen och vann Svenskt Travderby. Vann två miljonlopp året efter, men skadedrabbad och startade sporadiskt efter det. Fick sin första kull 2013. Drabbades av kolik i augusti i fjol och dog på operationsbordet tio år gammal.
Fyraåriga hingstar/valacker: Bruno Bagheera

Gigant Neo 19 år
Svensk årgångstopp som gick vidare till äldre eliten där han mestadels tävlade på fransk mark. Fick sin stora triumf som åttaåring i Prix d’Amerique sedan målettan Jag de Bellouet befunnits dopad. Har sina två största stjärnor i kullsystrarna Neona Princess och Amazon Am födda 2010.
Fyraåriga hingstar/valacker: Test Drive

Brad de Veluwe 9 år
Finsk unghästfantom som dominerade storloppen i Europa som tre- och fyraåring. Fyra i Elitloppet som femåring och la skorna på hyllan året efter. Fick första kullen 2013 och har i finska kulltoppen B.W.T.Burnin Alive sin första storloppsvinnare och miljonärska.
Fyraåriga hingstar/valacker: Handsome Brad

Explosive Matter 11 år
Kulltvåa i Nordamerika som tjänade motsvarande tolv miljoner kronor på två säsonger, ständigt i skuggan av oslagbare Muscle Hill. Fick Hambletonian-vinnaren Pinkman i sin andra kull och har i Sverige lämnat femfaldige miljonären Policy of Truth. Rapporteras aktuell för flytt till Sverige.
Fyraåriga hingstar/valacker: Explosive Merlot

Dream Vacation 20 år
Började tävla som treåring och nådde sin största framgång året efter, som tvåa bakom Varenne i Breeders Crown. Har i USA lämnat världsrekordstoet Queen Serene och är morfar till avelssensationen Chapter Seven. Köpt till Sverige 2008 där stochampionatsvinnaren Some Summit sticker ut.
Fyraåriga hingstar/valacker: Stepping Spaceboy

Robin Johansson, Kanal 75


Under sina fyra år som professionell har Caroline Holm tränat fler topphästar än majoriteten av hennes kollegor kommer i kontakt med under ..


Under sina fyra år som professionell har Caroline Holm tränat fler topphästar än majoriteten av hennes kollegor kommer i kontakt med under ett helt yrkesliv.
Balfour, Beau Mec, Coldtown, Ed You, Jeppas Maxi, Perfectly Enough, Putte Topline och Sauron Pil är ett axplock av alla kända namn som färdats till det lilla stallet i Hudiksvall.
Och sedan ner i den närliggande simbassängen.
Det är nämligen med hjälp av denna som Caroline Holm gjort sig till ett aktat namn bland landets travutövare.
Som granne till sin tidigare arbetsgivare Jan-Olov Persson finns tillgång till dennes anläggning för simträning.
Något som hon gjort till sin expertis.
- Det hela började med att Robert Bergh ville flytta två hästar till Jan-Olov för simträning när jag var ny som tränare. Då frågade Jan-Olov om inte jag kunde ta dem istället. Sedan har jag fått fortsätta hyra bassängen och tack vare det kunnat bygga upp min verksamhet. Det är inte så lätt att få in hästar som ny tränare, då måste man få fram en reklamhäst eller göra sig ett namn på annat sätt. För mig har poolen blivit min nisch och det är jag väldigt glad över, berättar Caroline Holm.

Nimbus C.D. – en duktig simmare
För tillfället finns 29 hästar på träningslistan. Bland dessa forne kriterievinnaren Chelsea Boko och trefaldige miljonären Nimbus C.D.
Likt hästarna ovan har de kommit till Hudiksvall för rehabilitering och uppträning, det vill säga simma sig tillbaka till tävlingsform efter någon form av skada.
- Det handlar om ren simning och är väl det som gör det lite unikt. För hästar med hovbensfrakturer som inte får belasta benen är det i princip enda sättet att behålla konditionen. Sedan ger det en väldig uppbyggnad av andra muskelgrupper än de man tränar med traditionell träning. Vi får ofta in hästar med skador på gaffelband och böjsenor, men även helt friska hästar som behöver omväxling, förklarar Holm och berättar:
- En del orkar bara simma någon minut första gången de kommer i bassängen. Det beror på vilken simteknik de har och hur länge de vilat. Normalt tar det två till tre månader innan en häst klarar att gå fulla intervaller.
Vad betyder fulla intervaller?
- Att man simmar fem intervaller på vardera fem minuter, totalt ett pass på en halvtimme. Det är väldigt krävande och när en häst klarar det så vet jag att jag har byggt upp en bra grund för vidare träning, då är jag nöjd.
Vad är dagsstatus på Chelsea Boko och Nimbus C.D.?
- Chelsea har varit här i två månader och simmar på fint. Han är snart redo att gå vidare. Nimbus C.D. kom för tre veckor sedan och har börjat komma in i rutinerna. Han är duktig på att simma, men i och med att han har en gaffelbandsskada så måste man även belasta benet för att det ska läka så han varvar med mycket skritt. Han behöver mer tid, men allt går enligt plan.

Inte redo ännu
Men inte alla hästar lämnar Caroline Holm när de gått igenom simprogrammet.
Lördagens starthästar på Bergsåker är två exempel där fyrfaldige V75-vinnaren Ready for More (V75-5) gör andra starten sedan sommaren 2016.
Comebacken i nya regin slutade med en andraplats från ledningen, spelad till storfavorit.
- Han hade också haft en gaffelbandsskada och som tack för att jag jobbat honom frisk så fick jag chansen att träna honom till kval och sedan har han varit kvar. Jag vet inte hur framtiden ser ut, men är väldigt glad och tacksam för varje start jag får göra med honom. Även om jag tycker det är jättekul att träna unghästar och konvalescenter så är det häftigt att ha starthästar, det är ju då man får åka runt och visa upp jobbet man lagt ner.
- Tyvärr hade jag inte kunnat förbereda hästen som önskat eftersom det regnat så mycket här senaste månaden. Med en häst som haft en sådan skada vill jag absolut inte chansa och köra på dåligt underlag så vi tog loppet som en nyttig genomkörare istället och jag var fullt nöjd med insatsen, det var inte konstigt att han blev lite trött sista biten.
Känns det i träningen att han är en topphäst?
- Nej, det kan jag inte säga. När vi kör intervaller i skogen så är han ingen som utmärker sig, han springer mest och tittar och är lite rultig. Så har det varit även efter loppet, men det känns att han har gått framåt konditionsmässigt.
Så mycket att han är segeraktuell på lördag?
- Nej, det har jag svårt att tänka mig. Speciellt med tanke på distans och startspår. Det finns väldigt få lopp i hans klass och då fick det bli V75. Alla har höga krav på honom eftersom han varit så bra, men med tanke på skadan tycker jag inte att man kan begära att han ska räcka till seger i V75 redan nu. Han kommer att behöva fler lopp i kroppen, samtidigt ska det bli väldigt spännande att se hur han står sig.
Betyder det att du säger åt Ulf Eriksson att köra defensivt?
- Jag brukar aldrig prata taktik med kuskarna, Ulf vet vad som gäller. Om hästen känns jättefin kanske han kör offensivare. Men jag blir inte besviken om hästen inte skulle klara av att ta en tätplacering.

”Väldigt snabb bakom bilen”
Stallets andra starthäst är Lukas Bris (V75-7) som hade varit ifrån tävlingsbanan i tre år då han kom till Caroline Holm i fjol och i senaste starten var på vippen att knipa sin och sin tränares första V75-seger.
- Det var häftigt, när han fick luckan trodde jag nästan att han skulle hinna fram. Men vi var jätteglada för andraplatsen.
Har du sett honom som en V75-häst hela tiden?
- Absolut inte. Han var väldigt otursförföljd i fjol och drabbades alla möjliga konstiga bekymmer, bland annat en ansiktsförlamning. I år har han kunnat tävla på och jag var nöjd när han började springa 1.15-tider i våras. Men under sommaren lossnade allt och nu springer han 1.11, det har varit en fantastisk utveckling.
Han har varit struken efter den starten, är det något som påverkat formen?
- Inte som det känns. Det var bara en febersläng. Vi har kunnat träna som vanligt och blandat simning med vanliga intervaller.
Hur ser du på hans uppgift?
- Jag har en bra känsla eftersom hästen bara gjort fina lopp på slutet. Han vill verkligen tävla och det verkar inte längre spela någon roll vad han får för löpningsförlopp.
Vad tror du att det blir för löpningsförlopp den här gången?
- Han är väldigt snabb bakom bilen så det kan nog bli en fin position trots läget. Men ledningen är inget vi strävar efter, jag ser helst att han får gå i ryggar som förra gången.
Det är första gången du startar två hästar i samma V75-omgång, hur känns det?
- Det här är jättestort för mig, jag kommer att vara nervös hela veckan. Jag var nervös redan när jag anmälde.
Hur skulle du värdera en seger?
- Det skulle vara det största i min karriär. Vi har kvalat in Järvsö Irene till tre stora årgångsfinaler, men en V75-seger skulle slå det, helt klart.
Planeras några utrustningsändringar som kan öka chanserna?
- Ready For More gick med vanlig vagn i comebacken eftersom det var voltstart, men nu ska han få min Custom-jänkarvagn vilket jag tror att han gillar. Lukas Bris tävlade med den vagnen för första gången senast och får ha den igen. I övrigt ändrar jag inget i huvudlag eller balans.
Vilken häst har störst chans att fixa det?
- Lukas Bris.

Robin Johansson, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2016-08-31 2016-08-31 Eskilstuna-8 Jorma Kontio 2140/6 B 2 12.3 29
2016-08-10 2016-08-10 Solvalla-8 Jorma Kontio 2160/8 B 3 11.8 26
2016-07-30 2016-07-30 Bollnäs-10 Johnny Takter 2140/1 C 0 15.0 29
2016-07-16 2016-07-16 Årjäng-11 Erik Adielsson 1640/7 D 5 10.2 324
2016-06-11 2016-06-11 Östersund-10 Jorma Kontio 2140/5 C 0 12.1 87
2016-05-26 2016-05-26 Örebro-6 Jorma Kontio 1660/10 A 2 12.3 24
2018-01-28 2018-01-28 Bollnäs-7 Jorma Kontio 2140/6 B str



ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se