Always a Pleasure travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Always a Pleasure travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Always a Pleasure har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
Always a Pleasure har inga kommande starter..

Nyheter för travhäst Always a Pleasure


Åby-travet är värd för lördagens V75® och förutom STL-finaler så körs även Åby Stora Pris med 1,5 miljo..


Åby-travet är värd för lördagens V75® och förutom STL-finaler så körs även Åby Stora Pris med 1,5 miljon kronor till vinnaren. Magnus Jakobsson är inte med i huvudloppet, men har två egentränade hästar inkvalade till finalerna som båda vann sina V75-lopp i Årjäng för några veckor sedan. Det var Always A Pleasure och Charlock Wiking som fixade en dubbelseger för den sympatiske Färjestads-tränaren som ser med tillförsikt fram emot lördagen.
– Jag kommer med två fina hästar i full form och tycker att ingen av dem är borta från segerstriden. Med lite flax på vägen så krigar båda om en topplacering, även om en av dem känns lite hetare, säger Magnus Jakobsson som har 45 hästar i träning och håller till på sin träningscamp en mil väster om Karlstad.

”Har potential att bli riktigt bra – väldigt fin teknik”
Hästen som är den hetare av de två på lördag är 9 Always A Pleasure (V75-4). En femårig hingst som har gjort tio starter i karriären och tagit sju segrar. Det har blivit två andra- samt en tredjeplats och han har således ännu inte missat prispallen. Tränare Jakobsson uttalade sig i stora ordalag inför senaste starten, då han menade på att det här kan vara den bästa häst han har tränat. Efter den övertygande segern i V75 är det något som han inte behöver ta tillbaka.
– Det är inte omöjligt att det kan bli den bästa. Hästen har börjat väldigt bra och har potential för att kunna gå väldigt långt. Han var riktigt fin vid segern senast och gick med full spänst över mål. Det kändes inte som att det var tomt utan det fanns nog lite krafter kvar, säger Magnus.
Och tillägger:
– Han skulle ha varit med i Örebro i slutet av april men fick strykas för en hovspricka då. Han hade lite ont av det ett tag innan det läkte ihop ordentligt. Hästen fick det helt fritt i en vecka och började inte tränas rejält förrän i slutet av maj. Så även om han var väl förberedd inför senast så hade han inte startat på tre månader.
Vad är det främst för egenskaper han har eftersom du håller hästen så högt?
– Han har en väldigt fin teknik när han springer och så har han ett väldigt bra psyke. Det är en mycket, mycket trevlig häst. Man kan nästan göra vad man vill med honom och man kan köra nästan hur som helst. Man kan ladda och sedan ta upp honom och man behöver inte låsa sig vid någon taktik. Han är även stark och han är allround kort och gott.
Vad har han gjort i träningen efter senaste starten?
– Han har jobbat på för fullt hela tiden och förra veckan körde jag ett lite snabbare jobb hemma på gården på min rundbana. Han kändes mjuk och fin där och jag är helnöjd med hästen. Jag håller honom väldigt högt, säger Jakobsson.
Hur ser du på lördagens start i finalen från spår nio bakom bilen?
– Jag hade gärna haft framspår såklart, men det funkar med nio. Det är jättebra hästar emot och det är inte bara att köra runt dem hursomhelst. Det måst stämma på vägen om vi ska vinna.
Hur ser drömscenariot ut när det gäller löpningsförloppet?
– Det är att få utnyttja hans vassa speed. Han är väldigt vass om han får gå i ryggar och då kan han springa oerhört fort en bit. Med en fin resa och draghjälp fram till upploppet, då jäklar får de andra hålla i sig. Vi gör inga ändringar, utan kör precis som senast.

”Avslutade oerhört vasst till segern”
Magnus Jakobssons andra häst i V75-finalerna är Charlock Wiking som har spår fem i den femte avdelningen. Hästen avslutade sylvasst till segern i försöket i Årjäng, och har nu ett bättre utgångsläge.
– 5 Charlock Wiking (V75-5) gjorde det riktigt bra vid segern och det var kul att han fick vinna. Han satt fast med rubbet gången innan och kändes som en vinnare redan då. Nu stämde allt perfekt med löpningen och ryggar fram till upploppet. Det var långt fram men han avslutade som sagt oerhört vasst.
– Han har tränat i lag med Always A Pleasure efter senast och de har väl gjort ungefär samma sak båda två. Han har varit pigg och fin i jobben och det känns som att han håller toppformen. Hästen är snabb ut om man trycker iväg honom och även om jag inte har kollat så noga på loppet ännu, så finns det väl viss spetschans. Det ser ut att vara ett jämnt lopp och jag tycker inte att han är borta. Nu blir det helstängt huvudlag istället för norskt som senast, eftersom det är autostart. Annars inga ändringar i övrigt, säger Magnus Jakobsson.

Michael Carlsson, Kanal 75


Sveriges vackraste travbana var värd för V75® och omgången avslutades med att en av världens bästa hästar bjöd på ..


Sveriges vackraste travbana var värd för V75® och omgången avslutades med att en av världens bästa hästar bjöd på en suverän uppvisning. Värmlands-pöjken Håkan Arvidsson berättade innan att han länge haft en dröm om att få vinna det här stora loppet i Årjäng. Nu stod han väldigt nervös vid sidan och fick se sin ögonsten krossa konkurrenterna – trots en tuff resa. San Moteur inledde i tredjespår genom första kurvan innan han kom fram utvändigt om den ledande Click Bait efter ett halvvarv. Sedan skruvade tempot upp våldsamt dryga halvvarvet kvar där Per Lennartsson bakom Click Bait försökte dra musten ur San Moteur. Men den sistnämnde är ingen häst man knäcker så lätt och inne på upploppet sög han tag i Click Bait och kopplade greppet 150 meter kvar. Missle Hill spurtade vasst till andraplatsen men San Moteur stod helt i en klass för sig. Det här var stjärnhästens första start efter andraplatsen i Elitloppet och han har tjänstgjort som avelshingst på Menhammar Stuteri de senaste månaderna. Detta samtidigt som Håkan Arvidsson åkt fram och tillbaka från Värmland två gånger i veckan för att träna hästen. San Moterur segrade på tiden 1.10,2/1640a. Förstapriset var 600 000 kronor och därmed har den femårige hingsten sprungit in drygt 11,6 miljoner kronor.
– Hjärtat stod still hela loppet, det här var fruktansvärt, sa Håkan Arvidsson efteråt som berättade att man mer känner lättnad än glädje just i den stunden.
– Jag har svårt att känna glädje direkt när han vinner. Det är mer lättnad och glädjen kommer senare, sa Håkan och utbrast:
– Vilken jäkla häst det är! Det ska bara inte gå att prestera på det här sättet som han gör efter vilan. Han har varit i aveln och bara gått konditionsträning i två månader och det snabbaste efter 1.35-tempo. Så han har inte gått ett enda riktigt snabbjobb. Men han kändes otroligt fin i de två senaste jobben och då steg förhoppningarna.
– För mig finns det inget större än att vinna här i Årjäng. Jag känner som tusan för den här travbanan och att få vinna här är sanslöst roligt, sa Håkan Arvidsson.
Hur upplevde du loppet?
– Jag fick lite torskfrossa när han fick ett så tungt lopp. Men Björn var jäkligt cool i första sväng och körde inte för fort där. Men jag trodde det skulle bli tufft när det blev en så dryg förstasväng och sedan dödens. Det tog lång tid innan han kom fram utvändigt om ledaren. Det ska normalt inte kunna gå men det är en helt otrolig häst, fortsatte Arvidsson.
Hur ser den kommande matchningen ut?
– Det finns en plan att starta var fjärde vecka nu hela hösten och vintern. Vi har ett stort mål och det är att vara med i Prix d’Amerique för jag tror att distansen kommer att passa honom. Nästa lopp blir förmodligen i Åby Stora Pris, även om vi nu också fick en inbjudan till Hugo Åbergs i och med segern.

”En upplevelse att få vinna det här loppet”
Även segerkusken Björn Goop var full av beundran för San Moteur, som dock berodde sig knepigt precis innan start.
– Han var nervös innan men i loppet var han mogen och förstod vad det gick ut på. Han var jättecool i defileringen och i provstarten, men helt plötsligt när det var en minut kvar till start fick han en nervositetskick. Han blev nervös och spänd och det var lite samma inför Derbyt. Jag fick försöka bryta hans tankemönster och försöka få honom att tävla. Kul att han skötte sig. Vi visste att han skulle få ett jobbigt lopp idag, men det kändes bra hela vägen. Det är en fantastisk upplevelse att få vinna det här loppet med honom, sa Björn Goop.
– Det är en fantastisk häst som har en fantastisk inställning. En skön individ men så har han den där lila nerven i sig. Vi är värmlänningar och hästen är härifrån och travet är väldigt stort i Värmland. Att få vinna det här loppet betyder mycket eftersom vi aldrig har vunnit det tidigare, fortsatte Goop.

Formen tillbaka hos High On Pepper som inledde
V75 inleddes med att favoriten High On Pepper vann för Jorma Konto. Den sistnämnda var lite tveksam på formen hos hästen inför tävlingarna, men High On Pepper bevisade motsatsen. Santos De Castella snabbstartade till ledningen och fick bestämma i ett mycket måttligt tempo. Jorma Konto hade inget annat val än att lämna andra par utvändigt och köra fram utvändigt om ledaren mitt i loppet. Santos De Castella schabblade en del med travet halvvarvet kvar, men höll sig på benen. Han var dock utan chans att svara High On Pepper över upploppet, som var klart starkast till slut.
– Hästen var mycket bra och var tillbaka i form igen. Jag öppnade öronen på honom tvåhundra kvar och då avgjorde han lätt, berömde Jorma Kontio om hästen som tränas av Katja Melkko.

Örjan fixade seger åt kusin Peter
Peter Eriksson hade matchat in sin Pretty Primadonna snyggt på pengarna och stod perfekt inne i loppet på startvolten i V75-2. Örjan Kihlström körde dessutom ett klockrent lopp med hästen i Diamantstoet som plockade ner Borups Vallmo den sista biten. Pretty Primadonna öppnade snabbt från spår fyra fram till rygg på ledaren. Sedan bytte Örjan Kihlström till sig andra par utvändigt efter ett varv och satt sedan kvar över den sista bortre långsidan när Borups Vallmo attackerade i tredjespår. Det skulle visa sig vara ett vinstgivande drag, för Pretty Primadonna hade krafter kvar över upploppet och fångade in Borups Vallmo den sista biten.
– Det här var kul och hästen kämpade fint till slut, sa Örjan Kihlström som därmed fixade en vinnare på V75 till sin kusin Peter Eriksson.

Dubbelseger för Magnus Jakobsson
Charlock Wiking satt fast med vinstkrafter enligt Magnus Jakobsson i sin senaste start. Nu fick hästen full utdelning när han spurtade hem V75-3 för sin tränare. Efter en resa i tredje par utvändigt kunde han sitta kvar tills upploppets början och spela ut speeden. Charlock Wiking avslutade mycket snabbt och kopplade greppet kort före mål.
– Jag trodde det skulle bli svårt varvet kvar men vi kunde sitta kvar till in på upploppet och han avslutade otroligt bra. Han har gjort många väldigt bra lopp så han har jobbat ihop till det här. Det var han värd, sa Magnus Jakobsson.

Kan vara den bästa han har tränat
Färjestadstränaren hade inte vunnit på V75 sedan i oktober förra året, men nu slog han till med en dubbelseger. Always A Pleasure var tillbaka efter ett tre månader långt uppehåll, och vinnarhästen slog till med seger direkt. Magnus Jakobsson körde snällt och bidade sin tid i rygg på ledaren med Always A Pleasure. Detta efter att flera hästar galopperat från början, bland annat favoriten It’s Peppertime. Luckan kom som på beställning i utgången av sista sväng, och över upploppet spurtade Always A Pleasure ursinnigt och betvingades ledande Nikylon den sista biten. Det här var sjunde segern i tionde starten för hästen, som alltså fixade Jakobssons andra seger på V75 där han även tränar båda två.
– Det är verkligen häftigt alltså. Det är roligt när det stämmer med löpningarna och hästarna levereraar. Jättekul, sa Magnus Jabobsson som även berättade att Always A Pleasure kan vara den bästa häst som han har tränat.
– Jag tror att det är så. Han är skitfin och jag tror att det kan bära riktigt långt om han får vara frisk och hel, sa Jakobsson.

Jätteskräll i kallblodsloppet – ”Otroligt stort”
Emil Eriksson, 26, bjöd på en hejdundrande segergest när han skrällde med Hulte Annika i kallblodsloppet till 64 gånger pengarna. Hästen var en av de minst spelade i loppet till en procent, men visade sannerligen att det var fel. Emil Eriksson gick med i ryggar ute i tredjespår på slutvarvet med Hulte Annika, och över upploppet var hästen starkast och kopplade greppet kort före mål. Detta efter att storfavoriten Ängsthea galopperat bort sig i starten.
– Det här är ofantligt stort, det känns jätteskönt, sa Emil Eriksson.
– Jag vann tidigare det största lopp jag har vunnit i höstas med samma häst i Norrländska Elitstoet, och det är fantastiskt roligt att få sätta pricken över i:et i det här loppet. Jag körde snällt senast med sikte på det här loppet. Meningen var att vi skulle vara lite mer offensiva idag och det var kul att det gick vägen.
– När jag kom upp i rygg på den som satt i tredjespår tänkte jag nästan styra på direkt i fjärdespår, men väntade lite. När jag satt där i tredjespår och alla de andra körde på sina hästar så hade jag allting kvar. Hon avslutade jättebra, fortsatte Emil som jobbar som hovslagare till vardags.
Tränare till Hulte Annika är Leif Jonsson från Hagmyren som stod vid sidan och fick uppleva en stor stund på travbanan.
– Det här är en av de finare segrarna. Helt otroligt, jag fick tårarna i öronen efter loppet för det här är väldigt stort för mig. Vi hade förhoppningar men det stod flera bra ston som stod 40 meter före. Vi hade åkt långt från Hudiksvall men nu är det värt det här när hon gör en sån prestation, sa Leif Jonsson.
Storfavoriten Charlotte Gar kom helt på vingel från spår åtta bakom bilen i V75-6 och var tidigt slagen. Nu vann istället den norske hästen Dragonfly för Magnus Teien Gundersen och som därmed tog sin tredje raka seger.
Sju rätt på V75 gav 778 146 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75


Våren 2008 ändrade Örebrotravet distanserna gällande autostart och blev unika i landet.Istället för att ha startlinjerna 140 resp..


Våren 2008 ändrade Örebrotravet distanserna gällande autostart och blev unika i landet.
Istället för att ha startlinjerna 140 respektive 640 meter före mållinjen valde man att flytta fram dessa, dessutom olika långt.
Starten på bortre långsidan ligger nu 609 meter före mål vilket innebär att man tävlar över distanserna 1 609 meter och 2 609 meter.
Startlinjen på målrakan flyttades 40 meter till distansen 2 100 meter.
Anledningen var att man på grund av landets kortaste upplopp (175 meter) och tillhörande anlopp ansåg att hästarna med spår långt in behövde få längre accelerationssträcka.
Med hjälp av Travfakta kan vi se resultaten från samtliga lopp sedan 2010 och eftersom Örebro är den enda banan i landet som har olika anlopp över kort- och medeldistans undersöker vi dessa separat.

Underlaget för sprinterdistans innefattar 624 lopp på Örebro sedan vi exkluderat spårtrappor, monté och kallblodslopp.

Spårstatistik kort distans autostart
Örebro (hela landet)

Spår 1: 11 (10)
Spår 2: 14 (11)
Spår 3: 12 (11)
Spår 4: 13 (14)
Spår 5: 12 (15)
Spår 6: 10 (10)
Spår 7: 9 (8)
Spår 8: 6 (7)
Spår 9: 7 (6)
Spår 10: 5 (7)
Spår 11: 6 (7)
Spår 12: 3 (4)

Örebro:
Högst ROI spår 7 (89)
Lägst ROI spår 12 (31)

Hela landet:
Högst ROI spår 5 (96)
Lägst ROI spår 9 (50)

Örebro: Andel spetsvinnare 44 (ROI 252)
Hela landet: Andel spetsvinnare 43 (ROI 233)

Om vi börjar med att analysera startspåren är det glasklart att spåren långt in är gynnade över sprinterdistans på Örebro, där 1-4 och 9 samtliga visar högre segerprocent än vad som är brukligt.
Den stora ”förloraren” är det normalt bästa utgångsläget spår 5 medan övriga bakspår också tappar.

Tittar man på ROI visar däremot spår 7 bäst resultat då läget verkar underspelas och vinnarna betalar närmare tio gånger pengarna i snitt. Att spela hästar från spår 12 är däremot inte att rekommendera.

Det lönar sig också bättre att hitta spetshästen på Örebro jämfört med andra banor, där ROI i detta fall symboliserar ett hypotetiskt spel på ledaren varvet från mål.

Då kikar vi om tendensen är densamma över medeldistans där underlaget på Örebro är mer robust med 1 475 lopp.

Spårstatistik medeldistans autostart
Örebro (hela landet)

Spår 1: 10 (10)
Spår 2: 11 (11)
Spår 3: 12 (11)
Spår 4: 15 (13)
Spår 5: 12 (13)
Spår 6: 9 (10)
Spår 7: 8 (9)
Spår 8: 5 (7)
Spår 9: 8 (7)
Spår 10: 6 (7)
Spår 11: 7 (7)
Spår 12: 5 (5)

Örebro:
Högst ROI spår 4 (93)
Lägst ROI spår 8 (31)

Hela landet:
Högst ROI spår 5 (86)
Lägst ROI spår 9 (55)

Örebro: Andel spetsvinnare 47 (ROI 230)
Hela landet: Andel spetsvinnare 44 (ROI 211)

Här skiljer sig resultaten inte lika mycket åt.
Invändiga utgångslägen är fortfarande aningen gynnade med extra plus för 4 som också är det mest spelvärda spåret.
Däremot verkar det smått hopplöst att komma till från spår 8 vilket också ROI visar.
Andelen spetsvinnare ökar samtidigt som ROI sjunker, ett tecken på att favoriter oftare kan köra sig till spets när distansen är lite längre – en tendens som syns på alla banor.

För att se hur spelarna resonerar kring de speciella förutsättningarna på Örebrotravet kan det vara intressant att se snittoddset för vinnarna från de olika spåren.

Snittodds på vinnarna kort distans autostart
Örebro (hela landet)

Spår 1: 5,0 (5,8)
Spår 2: 5,8 (5,9)
Spår 3: 4,8 (5,7)
Spår 4: 5,7 (6,1)
Spår 5: 6,7 (6,4)
Spår 6: 8,5 (7,5)
Spår 7: 9,9 (8,9)
Spår 8: 11,0 (10,4)
Spår 9: 6,4 (8,3)
Spår 10: 11,0 (8,9)
Spår 11: 11,2 (10,9)
Spår 12: 10,3 (14,3)

Snittodds på vinnarna medeldistans
Örebro (hela landet)

Spår 1: 7,4 (6,3)
Spår 2: 6,5 (6,3)
Spår 3: 4,4 (5,9)
Spår 4: 6,2 (6,0)
Spår 5: 5,7 (6,6)
Spår 6: 8,9 (7,5)
Spår 7: 6,2 (7,6)
Spår 8: 6,2 (10,0)
Spår 9: 9,4 (7,9)
Spår 10: 10,5 (8,7)
Spår 11: 9,1 (10,1)
Spår 12: 11,4 (12,4)

Här blir det tydligt att underlaget är får lågt för att få en sann bild.
Medan snittoddsen för hela landet (där underlaget på medeldistans innefattar över 30 000 lopp) följer en logisk kurva blir resultaten spretiga på Örebro.
Värt att notera är i alla fall att spelarkollektivet generellt tycks anse att spår 3 är det bästa bakom startbilen.

Att tänka på inför lördagen

Då går vi över till veckans omgång för att se om det finns några statistiska godbitar att ha i bakhuvudet i jakten på sju rätt på V75.

V75-1
1 L.L.Labero har haft innerspår bakom bilen vid två tillfällen och inlett i rygg ledaren, båda på Solvalla.
2 Come With Age är anmäld barfota bak och med jänkarvagn, båda för första gången. Kusken Magnus Jakobsson har bara kört 268 lopp i amerikansk sulky där han har 9 i segerprocent, att jämföra med 12 i vanlig sulky.
3 So Far Away Ås bytte från norskt till helstängt huvudlag för första gången vid skrällvinsten senast och ska enligt Kenneth Haugstad tävla så även på lördag. Hästen har tagit 5 av karriärens 6 segrar från spets.
4 Twigs Honor har tävlat med kombinationen barfota runt om/jänkarvagn vid 7 tillfällen och vunnit 3 där samtliga vinster tagits utvändigt om ledaren.
5 The Baron har bara löpt i ledningen en gång på svensk mark och vann då, på Färjestad 2019.
6 Filippa B.J. har resultaten 3 st: 2-1-0 över sprinterdistans i Sverige.
7 Parveny har tagit 7 av karriärens 8 segrar från spets och har bara förlorat en gång från den positionen. Hästen körs av Mats E Djuse för första gången.
8 Capital Gain C.C. har vunnit 4 av 7 starter över sprinterdistans, att jämföra med 4 av 33 över andra distanser.
9 Illfindmywayhome har startat inom 10 dagar vid 5 tillfällen i karriären med resultaten 2-1-1.
10 Betting Pacer har 1 seger på 11 starter barfota fram, att jämföra med 3 på 13 barfota runt om. Hästen har tagit 4 av sina 5 segrar från spets, vinsten bakifrån togs i karriärens tredje start. Hon är segerlös i 10 starter på våren.
11 Es Trenc är obesegrad i spets i 7 starter på svensk mark och har vunnit 2 av 9 när han travat i andra positioner. Hästen är obesegrad i 3 starter på Örebrotravet, samtliga vinster från ledningen.

V75-2
2 Mr Birdman
är anmäld barfota runt om för första gången. Hästen är obesegrad i 2 starter från ledningen och segerlös på 26 starter från andra positioner.
3 Rendez Vous har haft proffkusk i sulkyn vid tre tillfällen med en seger och två galopper som resultat.
4 Vision of Gideon är anmäld barfota runt om för första gången.
5 Northman Maxus gör sin första start över lång distans.
6 Jackpot har sprungit i ledningen två gånger och vunnit båda, han vann även sin enda start över lång distans. Han är också ensam i fältet om att ha vunnit på V75.
7 Isac Journey gör sin första start över lång distans.
8 Always A Pleasure har tagit karriärens samtliga segrar från ledningen.
10 Working Class Hero gör sin första start över lång distans. Hästen är obesegrad i tre starter utan bakskor och i en start med Björn Goop i sulkyn.

V75-3

1 Chestnut Hill är segerlös i 14 starter på våren i Sverige.
2 Tycoon Conway Hall har bara tävlat med jänkarvagn på svensk mark vid tre tillfällen, senast var 2021 då han galopperade.
3 Chapuy har tagit 16 av karriärens 19 segrar över kort distans och 18 av segrarna från ledningen. Han har sprungit i spets över kort distans vid 22 tillfällen med resultaten 15-3-1.
4 Night Brodde har tagit 13 av sina 16 segrar i Sverige från ledningen. Över kort distans har han bara kommit till spets 6 gånger och vunnit 3 av dessa, senast i elitloppsförsöket i fjol där han slutade fyra.
5 Dear Friend har 47 i segerprocent under våren i Sverige, att jämföra med 28 i segerprocent övriga året. Hästen körs av Björn Goop för första gången på svensk mark. Ekipaget var oplacerat på Wolvega i vintras i sin enda start tillsammans.
8 Zacon Gio gör sin första start i Sverige. Hästen är unik i travvärlden då han är den ende som besegrade franske travkejsaren Face Time Bourbon vid två tillfällen, båda i Italien 2019 och 2020. Hästen tränade då av Holger Ehlert, i senaste starten gjorde han debut för Alessandro Gocciadoro – som har två segrar och ett andrapris på tre starter på svensk mark i år. Enda förlusten var med Bengurion Jet mot San Moteur.
9 Heart of Steel har tagit 7 av sina 10 segrar på svensk mark från ledningen och övriga segrar utvändigt om ledaren.
12 Brambling vann kungapokalskval i sin andra start för året 2021. I fjol slutade han fyra bakom San Moteur i andra starten för året.

V75-4
1 Ove Palema
har haft innerspår bakom bilen en gång, på Solvalla i somras då han hamnade i tredje inner. Hästen har vunnit 2 av 8 på våren, att jämföra med 1 av 18 övriga året. Han har aldrig gått i ledningen med amerikansk sulky.
2 Håna Am gör debut för Katja Melkko och är anmäld med jänkarvagn för första gången. Hästen har aldrig varit på prispallen på 5 starter barfota fram.
3 Hipster K. har resultaten 8 st: 2-3-0 på våren, att jämföra med 7 st: 0-1-1 övriga året. Hästen har travat i ledningen vid tre tillfällen och inte varit på prispallen.
4 Global Dash tävlade barfota runt om för första gången vid vinsten senast. Han har samtliga karriärens segrar från ledningen (5) eller utvändigt om ledaren (2).
5 Ivory Am tävlade med jänkarvagn för första gången vid vinsten senast. Hästen har vunnit 7 av 8 starter hon travat i ledningen.
6 Load Master har resultaten 8 st: 2-4-1 på våren, att jämföra med 16 st: 1-5-2 övriga året.
10 S.G.Mistral tävlade barfota runt om för första gången vid andraplatsen näst senast.
11 Freedom N.O. gör sin andra start i Sverige, i den förra tävlade han med skor.

V75-5
1 Zaffiro Jet
har haft innerspår bakom bilen vid två tillfällen i Sverige, båda på Åby. I mars 2021 spetsade han och släppte efter 450 meter, i september samma år blev han överflyglad av Echelon och fick så småningom fjärde inner. Han har gått i spets två gånger i Sverige och varit etta och tvåa.
3 Laradja Vrithhout har tagit samtliga 12 segrar på svensk mark från ledningen och bara förlorat 3 gånger i den positionen.
4 Certanly är obesegrad i två starter med Ulf Ohlsson.
6 L.A.Boko är obesegrad i fyra starter i ledningen.
7 Hipster Am har resultaten 8 st: 4-1-2 på våren, att jämföra med 17 st: 5-1-4 övriga året. Det blir första gången hästen startar ”vecka-vecka” i Sverige.
8 Falcon Eye gör andra starten för Johan Untersteiner och är anmäld barfota bak för första gången och med amerikansk vagn för andra gången i Sverige. Hästen segrade i Örebro Int’l från startvolten i fjol.
9 Condior körs av Örjan Kihlström för första gången.
10 Innovation Love körs av Björn Goop för första gången.
12 Kagan har tagit 6 av sina 8 segrar från ledningen där han är obesegrad.

V75-6
1 Kia Ora
spetsvann från innerspår i sin senaste start. Hon har haft innerspår bakom bilen 4 gånger och spetsat i 2 av dessa.
2 Loaded Maria har resultaten 5 st: 4-0-1 på våren, att jämföra med 16 st: 4-2-2 övriga året. Hon är obesegrad i fem er från ledningen och i två starter på Örebrotravet.
3 Barbro Kronos körs av Carl Johan Jepson för första gången. Hon är obesegrad i fyra starter från ledningen.
6 Lady Beluga tävlade med jänkarvagn för första gången vid vinsten i årsdebuten. Hon har gått i ledingen vid tio tillfällen och vunnit samtliga.
7 Iceland Falls har resultaten 9 st: 1-3-3 i jänkarvagn, att jämföra med 40 st: 9-7-7 i vanlig sulky. Hästen vann det här loppet i fjol från tredje ytter.
9 Lucky Queen Soa har gjort en start på svensk mark och var fyra på V75 från rygg ledaren bakom Allegra Gifont i maj 2021.
10 Zeudi Amg segrade på 1.11,5/2 140 meter autostart i första starten på svensk mark i fjol efter att ha bombat till spets via 1.06,5 första 500 från spår 8.
12 Glamorous Rain vann kval till Drottningens Pokal i andra starten i fjol.

V75-7
3 Mellby Indigo
är obesegrad i 5 starter från ledningen och har vunnit 11 av 16 gånger han tävlat barfota fram.
4 Bad Manner är obesegrad i tre starter från ledningen.
6 Grant Hall har vunnit 3 av 4 starter med Rikard N Skoglund och 8 av 13 starter han travat i ledningen. Han bör debut över tre varv.
7 Olga Utca har segrat i sina två senaste starter över aktuell distans.
8 Versace Face har resultaten 8 st: 2-3-1 över tre kilometer.
9 Starbec’s A.to Z. har resultaten 12 st: 5-3-2 på våren, att jämföra med 49 st: 8-9-5 under övriga året.
11 Power Doc gör debut över distansen. Hästen fick sitt genombrott den här tiden i fjol då han spurtade till andrapriset i Kungapokalen bakom Francesco Zet, spelad till över 200 gånger pengarna.
12 Santos de Castella har resultaten 6 st: 4-0-0 på våren. Han har segrat i årsdebuten två säsonger i rad och har tagit samtliga karriärens segrar från ledningen.
14 Digital Summit har bara startat en gång över distansen, vid den överlägsna segern på V75 på Solvalla på annandagen. Han är segerlös i åtta starter barfota fram.
15 Ferrari Sisu är särklassigt mest rutinerad i fältet gällande distansen över vilken han tagit 3 segrar på 14 starter.

Robin Johansson, Kanal 75


Axevalla tilldelas fyra STL-dagar om året och bjuder på lördag in till banans första V75® under 2023.En av banans största trä..


Axevalla tilldelas fyra STL-dagar om året och bjuder på lördag in till banans första V75® under 2023.
En av banans största tränare är Sofia Aronsson som är något av omgångens huvudperson och kan vara en joker i storloppscirkusen i vår och sommar med stjärnan Unico Broline.
32-årige Fredrik Berg jobbade som lärling hos Aronsson för några år sedan. I augusti 2018 lämnade han för att börja stå på egna ben som tränare och för honom är de riktigt stora loppen en bra bit bort.
22 hästar finns på träningslistan och för Berg är guldkant varje gång han tar sig till travets elitserie V75 med sina hästar.
Som lärling hos Anna Forssell på Axevalla skrällvann han V75 år 2015 under helgen med Stochampionatet med stallets Sheer Bliss.
Första segern i V75 som tränare väntar han på.
– Bara att vara med och ha chans på en plats bland de tre är en väldigt tillfredsställande. Det är de här tävlingsdagarna man vill vara med på och längtar efter dagar när det är minusgrader och snö och vardagstrav, säger han.

”De andra får vara snabba”
Berg hjälper sin vän och gamle arbetsgivare André Eklundh med att köra in unghästar och delar sin tid mellan unghäststallet på Bjertorp hos Rickard Svanstedt, och den egna gården med tävlingshästarna i Kvänum, tio minuters bilfärd från Bjertorp.
På lördag har han en häst till start inom V75 på hemmabanan. I klass II-loppet (V75-2) drogs en mycket fin spårlott med startsnabbe Walking The Wire. Ett andraspår bakom bilen.
– Ända sedan jag såg spåret i söndagskväll har jag haft en bra känsla. Jag håller min häst som väldigt snabb bakom bilen och de andra får vara otroligt snabba för att ta sig förbi honom. Hur som helst får vi en bra position. Kommer vi till ledningen kör jag där så länge det går. Ja, så får vi se då om han har tillräckligt med ”hår på bröstet” för att hålla ut de andra, säger Fredrik Berg.

Förlorade mot en undantagshäst
Senast blev det en andraplats bakom Always A Pleasure, en häst som kan bli Karlstadtränaren Magnus Jakobsson nya stjärna och nu har sex segar på nio starter.
Berg menar att hans häst inte ens var i närheten av att kunna utmana. Han var dock mycket nöjd ändå efteråt.
– Det är inget att säga om att vi förlorade mot en undantagshäst. När Magnus smackade på sin försvann den ifrån oss andra. Med tanke på prestationen min häst gjorde på Färjestad och att det ser ganska öppet ut den här gången har jag vissa förhoppningar på lördagsloppet. Jag ser ingen häst som sticker och Walking The Wire är precis där han ska vara för att vara med på lördagarna.

Kan skriva en bok om hästen
Walking The Wire, ägd av Marika Abelson Ask från Lundsbrunn, är en av de roligaste hästar Berg stött på. Ända sedan treåringssäsongen har den nu femårige valacken gäckat folket hemma på gården.
Det handlar om en riktigt fin tävlingsindivid som gör sitt i loppen. Att träna verkar hästen avsky.
– Den här kan man skriva en hel bok om. Det är en långbent och väldigt fin häst att titta på. Han är så stor i kroppen och sedan fyra långa ben på det och jag har lärt mig nu att när spänsten börjar komma hemma i träningen att han är i ordning. Det är en väldigt speciell häst på alla plan skulle jag vilja säga. Han tar inte sitt jobb speciellt seriöst och är jättesvår att träna eftersom han aldrig tar i. Nej, han gör det inte lätt för mig, säger Berg och skrattar.

Täta starter gör susen
Avsaknaden av samarbete i träningen innebär att Berg inte brukar ha så mycket att gå på när han anmäler honom till start. Lördagens start tror han är ett undantag.
– Nu blir det täta starter och det har blivit mitt sätt att ställa i ordning honom. I själva loppen har han ”race mode” och kämpar. Jag tror att han ska ha nytta av loppet senast och tror att han gått mycket framåt. Jag ser fram emot lördagen. Nu när han är så här bra vill jag inte irritera honom och ändra i utrustningen, det blir barfota runt om, helstängt huvudlag och hans vanliga vagn, säger Fredrik Berg

Mikael Wikner, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2022-11-22 2022-11-22 Färjestad-10 Magnus Jakobsson 2140/11 A 1 15.0 16
2022-11-04 2022-11-04 Solvalla-2 Magnus Jakobsson 2140/10 A 2 13.7 19
2022-10-18 2022-10-18 Axevalla-10 Magnus Jakobsson 2640/1 A 1 16.4 12
2022-09-26 2022-09-26 Färjestad-4 Magnus Jakobsson 2640/6 B 3 15.6g 13
2022-08-26 2022-08-26 Årjäng-5 Magnus Jakobsson 2140/2 A 1 14.8 11
2022-08-10 2022-08-10 Mantorp-11 Magnus Jakobsson 2140/1 B 1 15.0 13
2022-07-29 2022-07-29 Eskilstuna-8 Magnus Jakobsson 2140/2 B 1 15.2 16
2023-11-25 2023-11-25 Jägersro Trav-5 Magnus Jakobsson 2140/3 A str
2023-11-06 2023-11-06 Årjäng-1 Magnus Jakobsson 2140/3 A 1 14.3 13
2023-09-23 2023-09-23 Färjestad-5 Magnus Jakobsson 2140/2 B 0 13.3 25
2023-09-09 2023-09-09 Bollnäs-9 Magnus Jakobsson 2140/12 B 0 g 57
2023-08-12 2023-08-12 Åby-8 Magnus Jakobsson 2140/9 C 2 11.7 76
2023-07-15 2023-07-15 Årjäng-9 Magnus Jakobsson 2640/5 C 1 14.2 60
2023-04-29 2023-04-29 Örebro-6 Magnus Jakobsson 2640/8 B str
2023-04-07 2023-04-07 Färjestad-1 Magnus Jakobsson 1640/4 B 1 12.0 13
2023-03-27 2023-03-27 Färjestad-7 Magnus Jakobsson 2160/10 A 2 15.3g 13



ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se