Älvan travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Älvan travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Älvan har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
Älvan har inga kommande starter..

Nyheter för travhäst Älvan


Vid årsskiftet tog Emma E Johansson ut proffslicensen. Den färska Kalmartränaren har 34 hästar på träningslistan och har redan v..


Vid årsskiftet tog Emma E Johansson ut proffslicensen. Den färska Kalmartränaren har 34 hästar på träningslistan och har redan visat upp en reklamhäst i vardande. Ego Sisu har vunnit i drygt hälften av sin karriärs femton starter hittills och ståtar med tre raka senast i programraden.
Den här onsdagen delas V86® mellan Solvalla och Jägersro och potten kryddas med jackpot efter förra onsdagens lättfunna rad. 8 Ego Sisu (V86-6) beger sig mot nationalarenan och lär få många anhängare i streckplitandet.
– Det är mycket bra med honom. Han fick en liten paus efter loppet senast och det var också tanken att han skulle få det. Vi har siktat mot det här loppet med hästen och han fick lite behandling och en ordentlig genomgång efter senast, berättar Emma.

Fått liten paus – enligt plan
Ready Cash-valacken Ego Sisu gjorde tävlingsdebut relativt sent, först som sexåring, och har nu hunnit bli åtta år. Hästen har dock varit värd att vänta på. Under förra årets sista skälvande dag, blev det seger på V75 på Axevalla. Det följdes upp med en ny fullträff för fem veckor sedan.
– Han har tränat på fint och känns riktigt bra nu och han brukar ju gå bra efter lite uppehåll också. Han känns väldigt löpglad för dagen, men det kommer inte att vara toppform ännu på några starter; jag skulle säga att formen ligger på 75, 80 procent för dagen. Men med det han visat hittills räcker det nog en bra bit här och jag tror att han kommer vara bättre än på Jägersro senast, då banan var lite för stum för att passa perfekt då. Känslan är att han kommer vara ungefär lika fin som när han vann V75 på Axevalla under nyårsafton.
Det låter som om det blir en ny start på V75® efter det här?
– Det blir det. Det är också därför vi väljer att ta ut honom i det här loppet för att han ska få lite mer pengar på sig och gå ut nästa lördag när V75 körs på min hemmabana Kalmar. Det blir också lite mer täta starter, vilket är samma upplägg som vi hade när han vann på Axevalla.
Men först V86® den här onsdagen, som sagt. Det blir Erik Adielsson som för första gången får stifta valackens bekantskap. Paret inleder från ett jobbigt läge, längst ut bakom bilens vinge, men det är inte något som varken häst eller tränare verkar bekymra sig särskilt om.
– Jag visste att han kanske inte skulle få något jättebra spår när vi anmälde, med tanke på att det är en spårtrappa, men jag är ändå glad att vi fick spår åtta och inte tolv till exempel. Spåret spelar liksom ingen riktig roll för den här hästen, han går iväg bara och Erik Adielsson får hålla i sig helt enkelt och låta hästen göra jobbet. Sedan om det räcker till ledningen, eller om det blir dödens gör inte så mycket, han klarar alla typer av lopp.

Finns fler växlar att plocka – tids nog
En succéartad start på karriären så här långt för Ego Sisu. Men tränaren har stora förhoppningar på sin adept och menar att det finns ett antal växlar sparade för att plockas fram när de behövs.
– Han tävlar med ett vanligt öppet huvudlag och går i övrigt neddövad med både mössa och tussar och i en vanlig vagn. Jag tror att han kommer svara bra när vi rycker bakskorna, den dagen som vi kan det och det som kommer göra mest för hästen är när vi kan köra honom med ”urryckare”, då får de andra verkligen hålla i sig…Men det är något vi kommer vänta med kanske hela den här säsongen eller till det blir något större, vi vill inte dra några onödiga växlar med hästen ännu.
Du räknar med bra chans för en ny seger därmed?
– Ja, det måste jag göra när jag åker iväg med hästen så här. Det känns som vi verkligen hittat rätt med honom och det är en väldigt kapabel häst som vi inte känt botten i på något sätt än och jag tror att han kommer att klättra i klasserna, ganska snabbt och ganska högt.

Daniel U. Olsson, Kanal 75


Det blir inte helt tomt på Solvallas läktare under elitloppshelgen.Banan har fått tillstånd att släppa in åtta personer p&arin..


Det blir inte helt tomt på Solvallas läktare under elitloppshelgen.
Banan har fått tillstånd att släppa in åtta personer på publikområdet och sportchef Anders Malmrot valde ut ett sällskap som numera kallar sig ”The Greatful Eight”.
- Det är människor som verkligen brinner för E-läktaren under elitloppshelgen. Det är ett tight kompisgäng, vilket passar bra i coronatider, och under min tid som sportchef har de varit drivande i att hålla igång E-läktarkulturen.
På vilket sätt?
- De har bidragit till att göra E-läktaren till hjärtat för stämningen på arenan, så att den lever och är uppskattad av de aktiva. Framförallt Dennis Fingal har varit väldigt engagerad i det här. Man kan väl säga att det här är deras belöning från Solvalla, säger Malmrot.
Vad fick du för reaktioner när du berättade nyheten?
- Det är svårt beskriva i ord. Det var ett vrål, och tjo och tjim. Dennis är superladdad och det gäller säkert hela gänget.
Var ska de hålla till, på E-läktaren?
- Nej, det blir på ”Första Parkett” precis vid banan och vinnarcirkeln. Så får de ha med egen matsäck. Det här är en avskärmad del från restaurangen och en annan typ av tillstånd där vi inte får servera mat och med strikt alkoholförbud.

”Se till att skapa god stämning”
Den mest snabbfotade i gänget heter Elliot Gordon, oslagbar i det traditionsenliga ”morgonruset” då grindarna öppnas och det är först till kvarn att välja sina platser.
- Jag sprang första gången 2011 och har inte förlorat ännu. Men i år blir det nog lite enklare än vanligt. Killen som alltid kommer tvåa har ju ingen biljett, säger elitloppshelgens tvåbente löparkung.
- Normalt är vi där halv fem på morgonen för att få bra plats i kön, men jag gissar att vi kan ta det lite lugnare i år, fortsätter Elliot Gordon som fick den oväntade överraskningen på tisdagen.
- Det var en polare som ringde och berättade, det var omvälvande. Men vi är redo.
Varför tror du att ni blev utvalda?
- Det har vi nog förtjänat, så som vi hållit igång där ute de senaste tio åren. Men jag känner bara stor glädje och tacksamhet. Det är lite surrealistiskt.
Vad är planerna för vad ni ska göra?
- Vad jag förstår ska vi inte sitta på E-läktaren utan närmare banan. Men det går nog bra det också.
- Vi ska göra det vi alltid gör och se till att skapa god stämning. Vi brukar inte ha några instrument och ”Glenn med trumman” är ju inte med oss så vi får fundera på den saken, men det går alltid att trumma på något. Jag lovar att vi ska göra vårt bästa och ha väldigt kul, säger Elliot Gordon.
Men faktum är att det fortfarande finns möjlighet även för allmänheten att uppleva Solvalla på plats denna elitloppshelg, från ett restaurangbord.
- Söndagen är utsåld, men vi har faktiskt några platser kvar i restaurangen till lördag så det är bara att gå in på elitloppet.se och boka om man är snabb, hälsar Anders Malmrot.

Robin Johansson, Kanal 75


Per Lennartsson har haft ett omvälvande år i sulkyn som 54-åring.I januari opererades han för prostatacancer och var borta från t&au..


Per Lennartsson har haft ett omvälvande år i sulkyn som 54-åring.
I januari opererades han för prostatacancer och var borta från tävlingsbanan i nästan två månader.
Efter det har han upplevt en av sina främsta säsonger i karriären med segrar i Breeders’ Crown bakom Hail Mary, STL Open bakom Missle Hill och andrapriset i Svenskt Travkriterium med San Moteur.
Totalt har Lennartsson kört in 13,2 miljoner kronor under 2020, och frågan är om det stannar där.
På onsdagen meddelande Lennartsson via Twitter och Facebook att han skadat sig i en olycka: 
”Oturen var framme igår eftermiddag då jag blev omkullkastad av en häst och fick en fraktur vid bäckenet.
Ska opereras under förmiddagen.
Återkommer med prognos efter operationen!”.
Per Lennartsson var uppsatt som kusk på hårt betrodde Boston Wise L. under onsdagens V86 och ersätts av Erik Adielsson.

Kanal 75


Lördagens 69 miljoner i sjurättspotten fördelades på sju system.Bakom ett av dessa stod ett sällskap från Forsa utanför Hud..


Lördagens 69 miljoner i sjurättspotten fördelades på sju system.
Bakom ett av dessa stod ett sällskap från Forsa utanför Hudiksvall.
En ort som varit flitigt omskriven i travsammanhang då den fostrat några av sportens allra största namn, bland andra bröderna Nordin och Stig H Johansson.
Men den här lördagen var namnen på travhjältarna Andreas Arvidsson och Krister Dolk, duon som skapade det vinnande systemet efter en utarbetad metod.
- Vi börjar med en enkelrad var, så lägger vi dem bredvid varandra. Så ser vi om vi tänker och tror på samma hästar. Den här gången hade vi fyra hästar som gick in, som vi hade bestämt oss för, förklarar Dolk och åsyftar förutom spikarna Heavy Sound och On Track Piraten, även Xanthis Brazil och Roheryn.
Med den grunden att stå på blev det möjligt att gardera in omgångens tre överraskningar Sippson, Radagast och Speedy Foxy Vicane.
- Vi var sjukt rätt på det den här gången, konstaterar Andreas Arvidsson som själv följde den sista avdelningen på sin telefon i samband med en ishockeyträning.
- När jag hör att referenten säger ”så är Piraten på gång i fjärdespår” då skrek jag bara ”kör, kör”.

Vågade inte titta
De elva andelsköparna hade satsat 500 kronor vardera.
Några dagar efter den omvälvande vinsten tar fem av dem emot i hemorten.
- Man blir nervös. Man förstod ju att det skulle bli mycket pengar, men inte sådär mycket pengar. Jag gick runt i vardagsrummet, jag dyker ner bakom fåtöljen. Då säger Maja ”ska du inte titta på loppet?”
- Jag svarar: ”Nej, jag kan inte, jag är för nervös”, så beskriver Mikael Sjödin sin upplevelse av den sista avdelningen då man satt med spik på On Track Piraten.
En spik som skulle visa sig guld värd.
- Jag bara skrek, jag bara skrek. Fattar ni sa jag, vi är miljonärer, berättar Sjödin.

”Förändrar för alla”
Ett par av vinnarna har redan börjat spenderat sina pengar.
- Jag sa till farsan hemma, att nu ska vi köpa en ny skoter. Den är beställd och klar. Farsan är nöjd, säger Mikael Lundgren och fyller i:
- Det är helt stört, overkligt. Men riktigt kul. Jag vet att en del av de som varit med i gänget har haft det lite tufft, det är jättekul för dem.
Den femte vinnaren Magnus Persson:
- Jag har fått in pengarna på kontot, men det har väl inte sjunkit in riktigt ännu hur mycket pengar det egentligen är. Det är helt sjukt och det kommer väldigt lägligt.
Krister Dolk berättar lite om de övriga vinnarna som var med på systemet:
- Det är en ung kille som kanske mister jobbet och flera som är pensionärer. Det här förändrar ju för alla. Det är en otrolig känsla.

Dubbelt så stor pott på lördag
Men den potten ter sig faktiskt fjuttig jämfört med vad som väntar på lördag.
En sedan länge planerad multijackpot innebär att det fanns över 76 miljoner kronor att spela om redan innan V75-spelet till Eskilstuna öppnade.
ATG har uppskattat att en ensam vinnare kan få 120 miljoner, vilket snarast verkar vara i underkant.
Säkert är i alla fall att det kommer att bli den största sjurättspotten i V75-historien.
Vem hittar rätt metod mot sju rätt den här gången?

Kanal 75


Högreste Monark Newmen har vuxit till sig ytterligare det här året. Den nu femårige hingsten har alltid varit en kulltopp och klev fram p&..


Högreste Monark Newmen har vuxit till sig ytterligare det här året. Den nu femårige hingsten har alltid varit en kulltopp och klev fram på allvar i Svenskt Travderby i höstas där han bara var någon decimeter ifrån att slå vinnaren Cyber Lane.
2018 inleddes med tre raka startgalopper, med efterföljande suveräna upphämtningar.
Fredrik Persson började nästan få skälvan av det där.
- Det är klart att jag var frustrerad. Han var bara barnsligt och galopperade utan förvarning. Spottade ut bettet bara. Jag kunde bara inte förstå varför han galopperade, för han känns inte osäker, säger Kalmartränaren.
I årets fjärde start blev det seger i Halmstad. Monark Newmen fick maningar om att svara ut hemmahästen och självaste VM-vinnaren Twister Bi som inte hade något att sätta emot.
Det blev ett nytt rekord för Fredrik Perssons springare, 1.11,4 över 2140 meter med bilstart.

Fnissande glad
Monark Newmen är en andelshäst som ägs av runt 15 personer. Travreportern Åsa Elmroth är en i ägargänget.
Adderar man årets intryck av Monark Newmen med Fredrik Perssons småfnissanden när han talar om hästen, anar man vartåt det lutar. Eller kan börja luta.
- Jag kände faktiskt direkt att vi skulle slå den andre i måndags. Det var en sådan fruktansvärd kraft i min, samtidigt som Twister Bi inte såg ut som i fornstora dagar. Och nu när vi joggat honom efteråt…han känns fantastiskt fin! säger han
En premiär som avelshingst har gett en delvis annan häst den här säsongen.
- Han har ändrat karaktär som häst. Det är en helt annan ”massa” och han är mera hingst och talar om vad han heter och så. Kommer gärna med tjuvnyp då man hanterar honom. Förra året var han som en nallebjörn. Nu är han som en stor grizzlybjörn.

”Någon intresserad?”
Kalmartränaren utesluter inte att hans häst kan vara ett namn för Åby Stora Pris lördagen 12 augusti. Ett lopp som gjorts om till ett av världens största stayerlopp över 3140 meter med bilstart och lockar med två miljoner kronor i förstapris.
- Ja, varför inte! Jag har väl inte bestämt några planer till hundra procent men gärna typ sådana lopp. Så är det någon bana som är intresserad av hästen, hör gärna av er, säger han och skrattar.
En femåring mot äldre elit. Monark Newmen kan duga menar Fredrik Persson utan att så klart veta säkert.
- Alla gånger. Som det känns i alla fall. Visst, det finns sådana som Readly Express, Propulsion och såna. Bland de superhästarna är han ju inte än. Men strax under, det är han.
Valpigheten och alla startgalopper hoppas man ha fått under kontroll.
- Han lyckades komma iväg i trav efter en ren säkerhetsstart av mig senast men kändes stabil. Jag hade dövat honom lite mera till den starten och satt på en sådan där martingal som det heter på ridspråk, så att han får bettet i ett annat läge i början av loppen, säger Persson.
Fredrik Persson och Stall Hovstallet hoppas på en felfri sommar och höst.

Mikael Wikner, Kanal 75


 En specialbyggd startbil med plats för nio betalande åskådare var den brinnande nyheten när Solvalla på onsdagen kallade till ..


 En specialbyggd startbil med plats för nio betalande åskådare var den brinnande nyheten när Solvalla på onsdagen kallade till pressträff för att informera om banans framtid.
- Det finns startbilar där man har haft möjlighet att åka med, men vad jag vet blir det här den första i världen som är specialbyggd för besökare, förklarar Mats Rosén sedan han visat upp den Dodge Ram 3500 Crew Cab som inom ett halvår skall stå färdig att släppa iväg Solvallas Jubileumspokal och samtidigt ge de nio passagerarna ett unikt perspektiv.
- Det kommer byggas en bur på flaket, där kommer man att sitta i skålade stolar på ett säkert sätt. Buren kommer att vara av glas så att man kan se ut, däremot så kommer det mot hästarna att vara sådant glas att man inte ser in. Tanken är att vi lägger till en upplevelse utan att något annat förändras, det ska inte finnas någon risk att något stör själva startögonblicket.
Premiären blir under banans näst största tävlingsdag för året, Jubileumspokalskvällen 17 augusti och kostnaden beräknas till 1,2 miljoner kronor.
- Vi har en hel del att göra när det gäller upplevelsen på plats på Solvalla, startbilen blir en del av det. Stallbacksvisningar, att åka tandemsulky är två andra exempel på ”travnära upplevelser” som vi har i dag. Men det finns mycket mer att göra. Vi vill synliggöra för människor att vi är speciell typ av anläggning som kan ge andra upplevelser än vad många tänker sig, säger Rosén.

Servicecenter, uteservering och travsimulator
En annan nyhet är att Solvalla med start 1 juli kommer att överta verksamheten för sina restauranger, vilket man hoppas ska ge ett kulinariskt uppsving.
- Jag tror det kommer att bli ett lyft för våra besökare. Det bästa sättet att ta hand om sitt varumärke är att göra det i egen regi, slår Rosén fast samtidigt som han presenterar sin nyanställda restaurangchef Morgan Lydebring.
Förändringar som ligger ännu närmare i tiden är ett servicecenter som invigs i samband med V75-finalerna 2 april samt att man börjat byggnationen av tre uteserveringar som beräknas stå klara inom fyra veckor.
- Dessutom har vi köpt in en travsimulator som vi ska placera på Ströget. Där kommer man att kunna sitta i sulky och försöka köra travlopp, för att få uppleva lite av den känsla som kuskarna gör. Leveransen blir 29 mars, men där är inget datum satt för när den kommer att tas i bruk, berättar Mats Rosén.

Plånbok på en miljard
På längre sikt väntar ännu mer omvälvande förändringar av själva anläggningen. Detta tack vare det stora bostadsprojektet ”Solvallastaden” som ska sätta arenan i en helt ny ekonomisk situation.
- Solvallastaden, det kommer att vara vår plånbok. Det kommer att göra att vi kan ta rejäla, stora grepp inför framtiden. Vi räknar med att vi ska börja sälja byggrätter om ungefär ett år. I dagsläget räknar vi med att det blir ungefär 1 200 bostäder och det är marknaden som styr värdet.
Mellan tummen och pekfingret, hur stor nettointäkt beräknas det bli för Solvalla?
- Vi tror väl att det ungefär kommer att ge ett bidrag på en miljard, sedan kan ju marknaden förändras, men så ser det ut just nu.
Vad är tidsplanen?
- Målsättningen är att Solvallastaden ska börja byggas så snart som möjligt. Om allting går som det ska kan första spadtaget tas 2018, säger Mats Rosén.

Robin Johansson, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2015-12-29 2015-12-29 Färjestad-4 2640/10 6 17.4 408
2015-12-21 2015-12-21 Färjestad-6 2140/4 0 17.6 403
2015-12-08 2015-12-08 Axevalla-10 2160/12 0 18.8 280
2015-11-30 2015-11-30 Färjestad-8 2160/10 5 16.3 302
2015-11-16 2015-11-16 Färjestad-5 2140/6 5 17.1 379
2015-11-06 2015-11-06 Färjestad-6 2160/8 6 16.9 350
2015-10-31 2015-10-31 Färjestad-7 2140/9 3 16.4 381
2015-10-19 2015-10-19 Färjestad-6 2140/3 4 16.4 128
2016-01-25 2016-01-25 Färjestad-1 Mikael J Andersson 2160/11 C 0 18.3g 499
2017-12-15 2017-12-15 Axevalla-5 Jens Laursen 2160/4 D 0 24.0g 672
2017-12-11 2017-12-11 Färjestad-8 Andreas Andersson 2140/9 D 0 18.4 328
2017-11-21 2017-11-21 Färjestad-4 Henrik Rudqvist 2160/12 D 0 18.5 725
2017-10-09 2017-10-09 Färjestad-3 Mikael J Andersson 2140/2 D 0 g 226
2017-05-23 2017-05-23 Axevalla-2 Pernilla Andersson-Lidén 2140/2 C 0 g 258
2017-04-27 2017-04-27 Örebro-8 Mikael J Andersson 1609/4 D 0 17.2g 473
2018-12-21 2018-12-21 Axevalla-10 Mikael J Andersson 2160/7 D 0 21.0g 203
2018-12-07 2018-12-07 Örebro-7 Mikael J Andersson 1609/12 D 6 18.2 575
2018-06-05 2018-06-05 Örebro-10 Pernilla Andersson-Lidén 2160/2 D str
2018-05-28 2018-05-28 Färjestad-8 Henrik Rudqvist 2140/11 D 0 19.4 175
2018-05-20 2018-05-20 Årjäng-7 Andreas Andersson 2140/1 D 0 g 575
2018-05-11 2018-05-11 Åmål-9 Henrik Rudqvist 2100/5 D 5 17.6 957
2018-04-23 2018-04-23 Färjestad-8 Andreas Andersson 2140/2 D 8 17.2 531
2018-04-14 2018-04-14 Färjestad-10 Henrik Rudqvist 2160/4 D 0 g 642
2019-11-18 2019-11-18 Färjestad-7 Roger Nykvist 2140/4 D 0 17.4 1048
2019-11-09 2019-11-09 Axevalla-4 Roger Nykvist 2160/6 D 0 20.6g 939
2019-10-29 2019-10-29 Axevalla-9 Roger Nykvist 2160/8 C 4 19.4 491
2019-06-11 2019-06-11 Axevalla-3 Jan Silvén 2140/4 C 0 20.1 249
2019-05-28 2019-05-28 Färjestad-4 Nathalie Vingmyr 1640/3 D 0 15.5 356
2019-05-13 2019-05-13 Mantorp-5 Roger Nykvist 2140/4 D 0 18.4 461
2019-04-30 2019-04-30 Axevalla-5 Roger Nykvist 2160/9 D 0 20.8g 1464
2019-04-11 2019-04-11 Örebro-10 Mikael J Andersson 1609/4 D 0 16.7 209
2019-03-28 2019-03-28 Örebro-10 Henrik Rudqvist 2100/4 D 8 16.8 902
2019-01-24 2019-01-24 Axevalla-8 Andreas Andersson 2140/3 D 0 20.6g 1062
2019-01-16 2019-01-16 Axevalla-5 Thomas Dalborg 2140/1 D 6 20.0 349
2020-07-14 2020-07-14 Lindesberg-8 Roger Nykvist 2140/12 D 0 g 2999
2020-06-21 2020-06-21 Arvika-2 Andreas Andersson 2120/8 D 0 g 562
2020-05-16 2020-05-16 Åmål-6 Andreas Andersson 2480/2 D 8 18.6 316
2020-05-05 2020-05-05 Axevalla-7 Jennifer L Oscarsson 1640/6 D 0 g 920
2020-04-07 2020-04-07 Axevalla-2 Pernilla Andersson-Lidén 2140/2 D 0 g 573
2020-03-08 2020-03-08 Örebro-10 Roger Nykvist 2100/9 D 0 20.5 723
2020-01-06 2020-01-06 Färjestad-6 Roger Nykvist 1640/8 D 0 19.0 1426
2021-12-04 2021-12-04 Färjestad-7 Roger Nykvist 2140/3 D 0 20.7 1243
2021-10-18 2021-10-18 Färjestad-5 Roger Nykvist 2140/1 D 0 18.5 724



ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se. Du kan även testa dina spelvanor på: Spelalagom.se