Aha travhäst

Här hittar du V75 tips och andra gratis travtips för kommande lopp med Aha travhäst. Samt statistik och resultat för senaste loppen som hästen Aha har tävlat i.

Aktuella/kommande tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank
2019-06-23 2019-06-23 Kalmar-6 Håkan K Persson 1640/2 D

Nyheter för travhäst Aha


Söndagens Grand Slam 75-tävlingar domineras av E3-försöken som utgör sex av de sju loppen. Flera väldigt lovande stjärnä..


Söndagens Grand Slam 75-tävlingar domineras av E3-försöken som utgör sex av de sju loppen. Flera väldigt lovande stjärnämnen visar upp sig på banan men den största snackhästen av dem alla heter Fort Knox. Den treårige hingsten har varit fantastiskt läcker när han har utklassat sina konkurrenter och här ser det ut att vara något riktigt stort på gång. Han inledde sin karriär hos Svante Båth där han tog tre raka segrar. Efter meningsskiljaktigheter mellan ägaren och tränaren flyttades hästen till Pasi Aikio. Där har det blivit två övertygande triumfer och framförallt senast såg hästen kolossalt fin ut när han utklassade konkurrenterna på nya rekordet 1.13,4 för Björn Goop.
- Fort Knox (GS75-4) är en otrolig talang och ett riktigt råämne. För att vara en så ung häst så är han redan så komplett. Han är snabb, stark, travsäker, klok och ödslar inga krafter i onödan. En väldigt spännande individ och han uppträder som en äldre rutinerad häst, säger Pasi Aikio.
- Han har inte bara vunnit sina lopp varje gång utan det är på vilket sätt han har gjort det. Senast var han inte ett dugg trött och drog inte en suck efter loppet. Det var riktigt häftigt att se.

”Är tidigare än Who’s Who”
Pasi Aikio tränar även den femfaldige miljonären Who’s Who som har vunnit Svenskt Travderby. Han har således lite att jämföra med.
- Men de två är helt olika typer av hästar. Fast Fort Knox är tidigare än vad Who’s Who var. Han kom till mig i ett jättebra skick och vi har bara tränat på. Framtiden får utvisa om han blir lika bra men visst är det en häst utöver det vanliga, säger Pasi.

”Tror absolut på bra chans - tussarna kvar senast”
Fort Knox startar i den fjärde avdelningen i Grand Slam 75. Han har spår sju bakom startbilen och körs av Torbjörn Jansson den här gången. Knapp favorit i loppet i skrivande stund är Bythebook med Erik Adielsson från spår tre och Fort Knox är andrahandare.
- Med tanke på de lopp som hästen har gjort kan jag inte annat än tro att han är med i segerstriden igen. Han har dåligt spår men är hyfsat snabb ut och jag tror att han hamnar bra till. Det känns som en stark häst som är oöm för positioner. Självklart vill man att han ska få en så lätt löpning som möjligt men jag tror även att han kan avgöra den tunga vägen.
- Han känns fortsatt fin i träningen och jag tror absolut på en bra chans, säger Pasi Aikio.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Nej, han kommer att gå precis som senast, med skor runt om. Hästen var lättad i balansen inför det loppet och hade lätta skor runt om och det blir samma igen.
- Han gick även med urryckare för första gången senast men Björn behövde aldrig rycka dem. Jag har provat det i jobb en gång hemma och hästen reagerade på ett bra sätt. Det kan vara skönt att ha en sådan växel kvar om man behöver.

Michael Carlsson, Kanal 75


6.619 personer gästade Östersundstravets tävlingar på lördagen under banans största dag på året med storloppet Jä..


6.619 personer gästade Östersundstravets tävlingar på lördagen under banans största dag på året med storloppet Jämtlands Stora Pris.
Den 25:e upplagan av loppet med 700 000 kronor i förstapris blev en mycket rivig historia med vinnaren inbäddad i ledarhästens rygg och en ”Sesam öppna dig-lucka” i den sista kurvan.
Solvallatränaren Catarina ”Cattis” Lundström föddes i Jämtland och inledde travkarriären på Östersundstravet. Som ung flyttade hon till Stockholm där hon sedan många år driver ett travstall i Enköping tillsammans med sambon Stefan "Tarzan" Melander.
USA-födde Milligan’s School ordnade nu ännu en storseger efter fjolårets stora framgång i Sundsvall Open Trot och en andraplats i i masterfinalen bakom Propulsion i just Östersund.
- Det är fantastiskt hur han har utvecklats. Han har haft lite oflyt de senaste starterna, men i dag hade han ju tur! Han är kanske bäst när han får sådana här resor ”på rulle” och speeda till slut, sa Catarina Lundström efter segerdans på stallbacken.

Supermärren tog emot
I årets upplaga av Jämtlands Stora Pris var det mycket prat om spetsstriden på förhand. Örjan Kihlström avgjorde den direkt med Double Exposure som accelererade ruskigt snabbt när bilen lämnade.
Daniel Redéns supermärr visade att hon kan vara världens bästa sto då hon fick utstå flera tryckare och aldrig fick vara ifred i ledningen.
Robert Bergh försvarade positionen utvändigt ledaren med Mindyourvalue W.F. och svarade ut Jorma Kontio när han ville fram med italienaren Volnik du Kras.
Tempot blev därefter. Första rundan klockades till 1.10,9 och när ledarinnan fick en tryckare på nytt i den sista kurvan av Voltaire Gifont hade Carl-Johan Jepson flera hundra meter på sig för att lyfta ut Milligan’s School från ledarens rygg.
Ulf Eriksson var avstängd och i stället fick Carl-Johan Jepson köra jänkaren som för två veckor sedan inte tog sig vidare till finalen i Elitloppet men fann flytet i Östersund i stället. 
- Jag hade tänkt att vi skulle försvara ledningen men det gick inte. Det var chanslöst direkt när bilen släppte. Jag sa till Örjan efteråt att det nog var tur att jag inte kunde hålla emot för det blev ryckigt kört och det gynnade ju mig som fick smyga i draget, sa Carl-Johan Jepson som rankade segern topp fem i karriären.
Double Exposure jättetapper tvåa, tiondelen efter vinnaren i mål som noterade tiden 1.11,0 över 2140 meter.

Jätteskräll inledde
Tio system lyckades hitta den svåra raden och belönades med 1,9 miljoner kronor enbart för sju rätt.
En jättebomb briserade i bronsdivisionen - ett voltstartslopp som kom iväg först i det tredje försöket. Snabbstartarna och betrodda duon Jaques Noir och Leader Brodde var snurriga av omstarterna och i stället blev det Örjan Kihlström som tog täten med Mr Clayton J.F.
Men trots ett väldigt beskedligt tempo första varvet (1.17,4) lyckades inte ledaren hålla enprocentaren Digital Performer ifrån sig sista biten.
Rikard N Skoglund gjorde ett helt rätt drag i loppet och lyfte fram den Stefan Melander-tränade hästen utvändigt ledaren inför slutrundan och Digital Performer var starkast.
- Jag gillar den här hästen starkt och tycker nog att han skulle ha varit mer spelad, sa Rikard  N Skoglund
En oväntad upplösning blev det även i den lägsta klassen, klass II-loppet. Markus B Svedberg körde offensivt med Eskimo Brother och tog hand om ledningen efter 400 meter och sedan ledde hela vägen med femåringen som endast var spelad på tre procent på V75.

Djuse före Djuse
De fyra bröderna Djuse från Östersund härjar ständigt i resultatlistorna. I lärlingsloppet på V75 körde näst yngste brodern Mats E Djuse ett taktiskt snyggt lopp och reglerade motståndet från dödspositionen med starka Walkie Talkie, tillika loppets favorit.
Per Linderoth tränar stoet som fick kliva undan med full spänst sista biten efter att Mats E Djuse bara suttit och kollat över axeln genom den sista kurvan för att hålla inne lillebrodern Magnus som faktiskt blev tvåa med Qiao Q.L. i Wångens Stora Lärlingspris.
- Jag hade koll på Magnus, det var hans häst som det var att köra emot runt sista sväng. Hästen var fantastiskt bra och hade tussarna kvar. Jag vann hur lätt som helst faktiskt trots att hon fick gå ett rejält lopp, sa 21-årige Mats E Djuse som även vann ett av förmiddagens lopp på Östersundstravet.
Klassige B.W.Sture vann Sjunga Bests minne i första starten sedan i oktober! Kallblodsexperten Jan-Olov Persson hade med två hästar i loppet och satt själv bakom favoriten Bellfaks som återigen visade osäkra tendenser och galopperade kort efter start.
Örjan Kihlström lät B.W.Sture gå för fullt i spåren och övertog ledningen varvet från mål till enkel seger på tiden 1.24,1 över 2160 meter, tvåa Bellfaks som reparerade på bästa sätt.
- Det är en bra häst i grunden men det är ett snyggt tränarjobb också att ha honom i en sådan här fin författning efter så lång frånvaro, kommenterade segerkusken.

”Jäklar vad han gick”
Klass I-försöket avgjordes över lång distans och andrahandsfavoriten Knifetown Lover var bara bäst. Niclas Westerholm brottades med ett bakspår men Knifetown Lover redde ut situationen med ett tung spurt från fjärdeparet utvändigt.
- Jäklar vad han gick! sa Rommetränaren som testade rycktussar för första gången på femåringen.
Östersundsomgången rundades av med en säker spetsseger för Torbjörn Jansson bakom Eldorado B., tränad av Hans-Owe Sundberg.
Alla rätt på V75 belönades med 1 995 972 kronor, för sex rätt fick man 5118  kronor och fem rätt betalade 255 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75


Man behöver inte vänta till lördagar och V75 för att vinna riktigt stora pengar på trav.Det var maj månad ett tydligt bevis p&ar..


Man behöver inte vänta till lördagar och V75 för att vinna riktigt stora pengar på trav.
Det var maj månad ett tydligt bevis på.
Onsdagens stora spelform V86 såg två av sina största vinster delas ut inom loppet av två veckor.
Det började 8 maj då ett andelssystem ihopsnickrat av Café Brascos ägare Gunilla Welander och Dennis Olofsson spelade in 13 727 090 kronor.
- V86 är ett så fantastiskt spel. Vi spikade de två största favoriterna och sedan hade vi marginalerna på vår sida. Tre målfoton gick vår väg. I sista avdelningen satt vi och hoppades på ledaren som var fem-procentare men det visade sig inte spela någon roll att Örjan spurtade förbi. Vi var ensamma med streck för båda. I dag stämde allt, berättade Dennis Olofsson för Kanal 75 efter vinsten.

”Det var en spelidé jag fick”
Men det skulle toppas av undersköterskan Eva Svensson som fick en uppenbarelse då hon i tv-sändningen noterade att det var dåligt väder på Örebrotravet under omgången 22 maj.
- Jag sa till Thomas att nu ska jag spika på Åby och gardera på Örebro. Det var en spelidé jag fick och inte ett random-system som jag brukar. Jag lämnade in det 20.27, tre minuter innan spelstopp, berättade Eva Svensson för Kanal 75 efter att hon tillsammans med sin sambo dragit in historiens näst största V86-vinst, 16 616 042 kronor.
Detta till en insats av 378 kronor.
- Vi hade sex hästar i sista avdelningen men Lennart Sjöhammar som vann hade jag faktiskt med för att jag tycker om hästen. Skötaren skriver väldigt fint på Facebook och det tycker jag är mysigt. Vi tycker väldigt mycket om hästarna, jag och Thomas, förklarade Eva Svensson.

Litat på favoriterna
Gemensamt för de både multimiljonvinnarna är alltså att de byggt sina system kring favoriter.
Det första systemet singelstreckade omgångens två hårdast spelade hästar medan det andra hade spikat tre favoriter och en andrahandsfavorit.
En annan gemensam nämnare var att omgångarna förstärkts med jackpotpengar från veckan innan.
På onsdag är det jackpot på V86-spelet igen.
Det innebär att ett vinnande system åter kan belönas med åttasiffrig utdelning.
Vilka favoriter som håller är det däremot upp till var och en att försöka lista ut.

Kanal 75


Det var en spurt som chockade såväl elitloppspubliken som tränaren själv.Queer Fish var näst minst spelad i finalfältet i Sweden ..


Det var en spurt som chockade såväl elitloppspubliken som tränaren själv.
Queer Fish var näst minst spelad i finalfältet i Sweden Cup, eller ”Lilla Elitloppet” som lördagens fartfest också brukar kallas.
Men när tioåringen fick fritt spelrum efter invändig resa så bet han i som aldrig förr.
Enligt atgxlabs, som använder sig av data från det positioneringssystem som syns i tv-rutan, så avslutade Queer Fish 1.04,3 sista 200 meterna och gick i 1.00-fart över mållinjen.
Det var det näst snabbaste upploppet av någon häst under hela helgen och precis tillräckligt för att fånga in tätparet Chief Orlando/Cyber Lane och knipa förstapriset på 600 000 kronor.
- Jag såg loppet i sista sväng och när de gick förbi oss 350 kvar så tänkte jag att han kan få pengar. Sedan såg jag hur fort han gick. Man att han vann fattade jag inte förrän min bror sa att de zoomade in honom i tv. Det var ganska överväldigande, säger Magnus Träff.
Har du upplevt sådana känslor på travbanan förut?
- Ja, jag kan vara ganska blödig. Framförallt när hästarna gör oväntat bra prestationer. När ”Firren” vann en silverfinal under elitloppshelgen för två år sedan var en sådan gång, det var också en prestation som jag inte kunnat föreställa mig. Men samtidigt hamnar man i en bubbla. Efter det loppet beklagade jag mig att jag inte kunde njuta mer av segern och den här gången blev det ännu mindre, jag var helt borta hela dagen.
Har du hunnit njuta nu då?
- Ja, det får jag säga. Jag har tittat på loppet många gånger, nästan varje kväll. Igår firade vi segern på Bollnästravet och bjöd publiken på tårta. I samband med det så fick jag en dvd med en sammanfattning över dagen. Den har gått varm.
Vad har du fått för reaktioner?
- Det har varit väldigt mycket gratulationer, mycket mer än jag upplevt förut. Det är fantastiskt roligt.
Du har fortfarande bara åtta hästar på träningslistan, har inte några hästägare hört av sig?
- Ja, telefonen har gått lite varmare. Men problemet är att vi inte har plats att ta in några hästar just nu. Vi har sökt efter en ny gård i närområdet hela året, men ännu inte hittat någon som vill sälja.
Nu har du 600 000 kronor till att bjuda med, det kanske löser saken…?
- Ja, haha, men kanske får försöka höja buden lite, även om jag tycker att vi kommit med höga bud redan. Men det verkar inte vara pengarna det hänger på, folk vill ha kvar sin mark. Jag får väl visa loppet och slänga in en del i Queer Fish så kanske någon nappar…
Du har tidigare sagt att du kan få låna några boxar av grannen, gäller inte det fortfarande?
- Jo, det ser ut att bli den närmaste lösningen. Vi tittar på det just nu. Löser det sig så får vi sju nya boxar.
Vad är din förklaring till att Queer Fish kunde vara så bra?
- Det enda jag kunde tänka mig efter loppet är att han sällan fått en så fin resa som han fick då. Normalt sett måste han alltid gå sin speed på sista bortre långsidan, nu fick han följa med invändigt och gå i ryggar betydligt längre än vanligt.
Så du hade inte toppat formen extra inför Sweden Cup?
- Egentligen inte. Hästen hade haft en infektion en månad innan och strukits inför en tilltänkt start. Det gjorde att det blev längre mellan starterna varför vi körde ett skarpare banjobb i 1.15-fart med snabb avslutning med honom veckan innan. Det är inget ovanligt i sig, men han var så fantastiskt fin i det jobbet att vi bestämde oss för att prova Sweden Cup. I det slängde jag på ett blinkershuvudlag, annars har han haft sitt vanliga helstängda i flera år, det verkade också göra honom extra taggad så det satt förstås på på Solvalla.
Kan det ha spelat in att han fick två heat samma dag?
- Ja, det tror jag. Han har gjort det några gånger tidigare och varje gång har han varit bättre i andra heatet, eller i fall bättre jämfört med konkurrenterna. Han verkar ha bättre återhämtningsförmåga än många andra hästar.
Så nu kör du ett 1.15-jobb inför loppet på lördag också?
- Nej, haha. Det vågar jag inte. Han har fått sin vanliga träning och egentligen bara gått ett riktigt pass ännu.
Var han sliten efter Sweden Cup?
- Han var lite muskelöm och fick vila någon dag extra. Men nu har han varit hos massören som mjukat till honom. I intervallpasset kändes han lika fin som vanligt.
Kommer han att spurta lika vasst på lördag?
- Man kan ju hoppas. Normalt sett skulle jag säga att han är distansgynnad den här gången, hans stora styrka har ju alltid varit att han kan hålla hög fart länge. Men det kanske har förändrats, han kanske har blivit mer explosiv.
Kan han vara mer explosiv från start och köra om spets den här gången?
- Det tror jag däremot inte. Det skulle vara ännu mer överraskande än spurten senast. Förhoppningsvis spricker det upp bakom Milligan’s School, Charrua Forlan och Double Exposure så att han kan falla ner där bakom. Sedan kan man ju drömma om att han får spara speeden lika länge som senast, eller i varje fall till sista kurvan.
Kör ni med samma utrustning som senast?
- Ja, det nya huvudlaget får givetvis sitta kvar liksom jänkarvagnen. Han hade lite slitna bakhovar då jag skodde honom förra veckan, men förhoppningen är att de ska växa till sig tillräckligt för att köra barfota runt om igen.
Du startar tre hästar under V75-lördagen på Östersund, vem tror du mest på?
- Med tanke på förra loppet måste jag väl säga Queer Fish, men Twinkle Kronos känns ovanligt bra i träningen så jag håller det som likvärdiga chanser, säger Magnus Träff.

Det här berättar Magnus Träff om sina övriga V75-hästar:
- 7 Twinkle Kronos (V75-5) gjorde ett fantastiskt fint lopp senast och gick i mål med huvan oryckt och krafter kvar. Han var lite sämre på Romme, men visade sig då ha slagit upp en hovspricka vilket förklarade det. Annars har hästen blivit jämnare, tidigare kunde han blanda och ge i prestationerna. Han har känts otroligt smidig i träningen efter förra loppet, jag kan faktiskt inte minnas att han varit så fin hemma förut. Distansen är en liten nackdel och jag är tveksam till att han pallar en för tuff öppning med tanke på det. Skulle han komma ner och få en snäll resa så blir det riktigt spännande att se vad han kan göra till slut. Jag har haft funderingar på växla upp honom från halv- till helstängt huvudlag eftersom han blivit så reglerbar, men med tanke på distansen väntar vi nog till nästa start. Det blir samma utrustning och balans som senast.
- 4 Sugar Daddy (V75-7) har inte visat rätta gnistan i år och ofta gett upp sista 200. Jag tror att han varit påverkad av de många infektioner vi haft i stallet, men de är borta nu och senaste insatsen var ett klart fall framåt även om motståndet var billigt. Han känns ännu bättre i träningen efter det, mer laddad än på mycket länge så jag tror att han är på väg tillbaka till riktig form. Hästen har alltid trivts extra bra i ledningen (tio segrar på tolv försök enligt travfakta.se), men jag tvivlar på att han är snabb nog att komma dit och även om det skulle lyckas så möter han ju väldigt hårda hästar. Det där överlämnar jag till Erik (Adielsson). Han har kört hästen en gång tidigare och det var då han gick sitt rekord 1.10,2 så de trivs i alla fall tillsammans. Jag räknar med en förbättrad insats och hoppas att det ska räcka till fina pengar. Inga ändringar i utrustningen där heller.

Robin Johansson, Kanal 75


Han fick nöja sig med andraplatsen bakom Who’s Who i gulddivisionen men i V75-omgångens stolopp ledde Örjan Kihlström från star..


Han fick nöja sig med andraplatsen bakom Who’s Who i gulddivisionen men i V75-omgångens stolopp ledde Örjan Kihlström från start till mål med Stefan Melander-tränade Digital Track. En fullträff som innebar att han gick förbi travnestorn Stig H Johansson och blev den kusk med flest V75-segrar i historien – 1 007 stycken.
- Det är kul att göra något som ingen annan har gjort. Så är det ju när man håller på med sport. Sedan ändras förutsättningarna lite grann. Rikstoton fanns inte när Stig började exempelvis och nu är det fler rikstotolopp än när Stig körde. Men så är det i de flesta idrotter att förutsättningar förändras och rekord slås. Jag är väldigt tacksam för att ha det här rekordet just nu i alla fall. Sedan kommer det säkert folk som slår det i framtiden, men jag är glad att få ha det ett tag, sa toppkusken som har fått visa upp otaliga stjärntravare för den breda publiken i travets elitserie.
Med megastjärnan Propulsion har han 17 V75-segrar, med Maharajah åtta och med Nuncio sex.
- Det går nog inte att övervärdera vad V75 har betytt för travet i Sverige. Det är den grunden vi har vilat på i väldigt många år och fortsatt gör.

Guld till Emil i Lönneberga
Men med favoritspelade Who’s Who fick Örjan Kihlström alltså nöja sig med andraplatsen. Fjolårets svenske derbyvinnaren gjorde sin första start mot den äldre eliten i gulddivisionen och han avslutade mycket starkt och gick från jumboposition till andraplatsen. Men undflyende Racing Mange var omöjlig att nå när han i imponerande stil stack ifrån sina förföljare över upploppet.
- Det är en härlig häst. Det är lite Emil i Lönneberga över honom. Han ställer till med mycket hyss men i loppen är han en fantastisk häst. Han är en hjälte i loppen! sa Racing Manges tränare och kusk Joakim Lövgren.

Favoritseger i Ina Scots Ära
Segern i Ina Scots Ära gick precis som i stoloppet till Stefan Melander och det efter att två av hans hästar gjort upp. Sida vid sida lämnade de konkurrenterna på den sista bortre långsidan. På upploppet kopplade favoritspelade Thrust Control grepp i Björn Goops händer och till slut blev segern enkel. Men frågan är hur det hade gått om inte stallkamraten Brothers N.Arms hade fått oväntat svar i spetskörningen och tvingats öppna första 500 på 1.09,1 för att komma till ledningen.
- Han gjorde ett kanonlopp och stred hela vägen in. Men det klart att det kostade lite för mycket att komma till spets när vi fick lägga en sådan speed på långsidan. Hade vi istället fått glida till ledningen, som jag hade hoppats, hade vi kanske kunnat utmana Björns häst, sa måltvåans kusk Kevin Oscarsson.
Björn Goop satt även i sulkyn bakom Johan Untersteiners Sandsjöns Enzo, som tog ner ledande stallkamraten Global Warrior från positionen utvändigt i klass II, och Färjestadkusken räknade in en V75-seger som tränare när Grandfather Bill skrällde i klass I tillsammans med Peter Ingves. I det loppet satt Björn Goop i sulkyn bakom favoriten Short In Cash som galopperade bort sig när han var på väg till ledningen.
- Galoppen var förvånande. Vi får kolla upp honom men han kändes jättefin annars. Grandfather Bill är ju bra och han växer en klass när han får gå i ledningen, kommenterade Goop.

Till ledningen från spår åtta
Mack Dragan överraskade sin tränare och många spelare när han dundrade till ledningen från spår åtta bakom bilen i silverdivisionen. Efter 1.08,4 första 500 meterna valde körande Carl Johan Jepson sedan att släppa ifrån sig taktpinnen till Jorma Kontio och M.T.Joinville men sedan Mack Dragan kommit ut i andraspår i slutkurvan hade han inge bekymmer med att kliva fram till seger över upploppet.
- Han slutar aldrig att överraska den här hästen. Han är enastående. Nu fick han ett drömlopp men det kostar att öppna sådär. Jag trodde att han skulle backa sig sist, men Calle kör fantastisk och passar bra på den här lite småtröga hästen, sa tränaren Morgan Wilhelmsson.
Jonny Mårtenssons Secret Mission tog hem den avslutande bronsdivisionen tillsammans med Henriette Larsen och det gjorde att sju rätt på V75 delade ut 67 416 kronor. Sex rätt gav 565 kronor och fem rätt 50 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Det var i V75 den 9 juni förra året som genombrottet kom. Minnestads El Paso presenterade sig med besked i travets elitserie när han slog igenom..


Det var i V75 den 9 juni förra året som genombrottet kom. Minnestads El Paso presenterade sig med besked i travets elitserie när han slog igenom och vann överlägset i imponerande stil. Segertiden blev 1.11,9 över distansen 2140 meter med voltstart. Det var hästens första seger i V75 och det var även första V75-segern för Rebecca Dahlén i karriären.
- Det har varit en fantastisk resa men höjdpunkten är helt klart när han vann i Östersund. Det var så himla oväntat och han var så overkligt bra. Man lämnar ju normalt inte konkurrenterna i V75 med 50 meter, det gör man inte. Att det dessutom var min första V75-seger var svårtoppat, säger Rebecca Dahleén så här snart ett år senare.

”Det finns ingen bättre”
Minnestads El Paso har klättrat genom klasserna och tagit ytterligare två V75-segrar och en rad andra fina placeringar. Hästen har vunnit 13 lopp och varit bland de tre främsta i 24 av 34 starter. Han har passerat miljonen kronor i insprungna pengar och har nu tagit steget in i Silverdivisionen .
- Jag har sagt samma till alla att det är lite svårt att ta in det här. Jag har nog inte fattat hur bra häst vi har, säger Rebecca.
Hon tränar hästen tillsammans med sambon och proffstränaren Dennis Palmqvist på gården i Fjärdhundra. Rebecca har i flera intervjuer tidigare berättat hur mycket Minnestads El Paso betyder för henne och att han alltid har legat henne varmt om hjärtat.
- Jag har sagt sedan han var två år att han är världens bästa häst, även om han var världens sämsta, säger hon och skrattar.
- Det finns ingen bättre. Jag bara fastnade för honom direkt och det har varit en helt fantastisk resa. Han var till salu men var så trög och dålig att ingen ville köpa honom. Då leasade jag hästen istället. Jag tyckte mycket om honom och att det var en fin häst. Men från början var jag bara glad om vi skulle kunna få honom till start.
- Jag har mest varit glad för varje lopp han har hävdat sig i och jag har tvekat inför varje klass han har gått in i. Nu har han fått på sig en del pengar och behöver tid på sig att växa in i det men så har jag sagt varje gång, haha, och hittills har han bara dundrat runt de andra. Fast någon gång borde det väl ta stopp.

”Senast är det bästa lopp han har gjort”
Minnestads El Paso har inte startat sedan han vann V75 senast i Gävle den 18 april. Segertiden blev då 1.12,5 över 1660 meter och gången innan var han tvåa i V75 på Jägersro.
- Senaste loppet är nog det bästa lopp han har gjort. Det var tredjespår nästan hela vägen och man ska inte kunna vinna V75 på det sättet. Och näst senast fungerade inte det norska huvudlaget när han var tvåa bakom Harran Boko. Tanken var att han skulle ha startat i Bronsfinalen under elitloppshelgen och få något enklare lopp innan dess. Men hästen har lite allergiproblem och fick en halsinfektion så vi hittade inte något enklare lopp att gå ut i. Sedan kom han inte med i finalen helt enkelt, säger Rebecca.

”Är en märklig häst - trög och tråkig hemma”
- Han gick ett banjobb i torsdags efter 1.17,5 i 1600 meter och det var inte på något övertygande sätt. Men han går inte framåt i träningen, det har han aldrig gjort. Det här var faktiskt det snabbaste jobbet vi har kört i träning med honom så på det viset var det bra, men han vägrade att springa förbi sparringpartnerna, trots att den bara tjänat 100 000 kronor. Precis efter mål så tvärstannade han.
- Men han är en märklig häst som aldrig känns fin hemma utan alltid är trög, tråkig och spänstlös. Han kallas ju för Skalman av den anledningen. Men när det väl blir tävling så har han varit väldigt laddad i loppen och han är en riktig löphäst som tar sig samman då.

”Har alltid vinstchans när han startar”
På lördag startar Minnestads El Paso från spår två bakom startbilen i V75-5. Han körs som vanligt av Rebecca Dahlén och möter nu sitt tuffaste motstånd hittills.
- Äntligen fick han ett bra spår, det är han inte bortskämd med. Han sitter i andraspår direkt så det är ingen vingelrisk och jag är inte jättesugen att gå ut i spåren med honom nu när det är debut i Silverdivisionen. Jag hoppas att han inte ska behöva gå först i tredjespår den här gången utan att han kan få en bra rygg att gå i när vi ska attackera. Det går inte att elda på varje gång utan han måste få lite hjälp nu när han har kommit upp i klasserna.
- Jag vill ju ligga lågt varje gång när han i ny i klassen och det gör jag nu med. Sedan är jag inte dummare än att jag vet att han alltid har vinstchans när han startar. Men jag är nöjd om hästen gör ett bra lopp och går bra till slut. Jag har svårt att sätta in honom mot silverhästar han aldrig har mött tidigare.
- Han är otroligt tacksam på det sättet att han aldrig gör ett dåligt lopp när han är vid sunda vätskor. Det blir optimal balans och utrustning som vanligt. Barfota runt om, jänkarvagn, rycktussar och norskt huvudlag, säger Rebecca Dahlén.

Michael Carlsson, Kanal 75

Tidigare tävlingsdagar

Datum Datum/bana/lopp Kusk Distans/spår Rank Plac. Tid Odds
2015-11-10 2015-11-10 Jägersro Trav-1 2140/10 7 21.4g 299
2016-10-22 2016-10-22 Halmstad-5 Tommy Karlstedt 2140/9 A 2 19.2 64
2016-10-13 2016-10-13 Mantorp-11 Gustav Hellman 2640/10 A 4 19.1 108
2016-09-29 2016-09-29 Åby-3 Håkan K Persson 2140/5 C 0 21.8g 78
2016-09-15 2016-09-15 Åby-10 Håkan K Persson 2140/3 D 3 16.8 152
2017-09-05 2017-09-05 Halmstad-6 Gustav Hellman 2140/2 B 6 14.9 104
2017-08-19 2017-08-19 Romme-9 Riccardo Bianchi 2640/7 D 0 15.0 294
2017-08-02 2017-08-02 Solvalla-10 Riccardo Bianchi 2140/5 C 4 13.9 113
2017-07-21 2017-07-21 Axevalla-5 Joakim Granlund 2140/4 B 2 14.6 35
2017-07-06 2017-07-06 Halmstad-4 Catarina Lundström 2140/3 D 1 13.7 118
2017-06-25 2017-06-25 Kalmar-3 Riccardo Bianchi 2640/2 C 0 16.5 257
2017-06-03 2017-06-03 Mantorp-7 Riccardo Bianchi 2640/2 D 0 18.1g 284
2017-05-21 2017-05-21 Vaggeryd-5 Riccardo Bianchi 2140/6 A 1 16.8 51
2017-05-11 2017-05-11 Åby-5 Magnus Jakobsson 2640/1 D 1 16.8 47
2017-04-24 2017-04-24 Halmstad-1 Tommy Karlstedt 2140/2 D 2 16.8 61
2017-04-18 2017-04-18 Jägersro Trav-2 Tommy Karlstedt 2140/11 B 3 16.4 318
2018-12-22 2018-12-22 Mantorp-12 Erik Adielsson 1640/5 B 1 13.9 38
2018-12-13 2018-12-13 Åby-4 Johan Untersteiner 1640/5 C 0 g 40
2018-12-05 2018-12-05 Åby-7 Christoffer Eriksson 2140/4 C str
2018-11-22 2018-11-22 Åby-6 Stefan Persson 2160/12 C 5 14.8 244
2018-11-12 2018-11-12 Halmstad-8 Stefan Persson 2140/1 D 3 14.4 145
2018-10-31 2018-10-31 Jägersro Trav-6 Stefan Persson 1640/10 D 6 13.5 843
2018-10-14 2018-10-14 Halmstad-10 Gustav Hellman 2140/7 C 8 17.4 57
2018-02-16 2018-02-16 Kalmar-9 Peter Ingves 1640/8 C 0 151
2018-02-01 2018-02-01 Åby-7 Gustav Hellman 2140/3 B 4 16.0 181
2018-01-23 2018-01-23 Jägersro Trav-5 Christoffer Eriksson 2140/7 C 5 15.2 193
2018-01-12 2018-01-12 Kalmar-7 Gustav Hellman 2140/11 C 0 16.9 269
2019-06-12 2019-06-12 Vaggeryd-10 Håkan K Persson 2140/12 D str
2019-06-02 2019-06-02 Axevalla-8 Malin Viklund 2140/6 D 0 14.3 136
2019-05-18 2019-05-18 Gävle-9 Jörgen Westholm 1640/7 D 0 12.3 352
2019-05-05 2019-05-05 Vaggeryd-7 Peter Ingves 2640/4 C 1 15.4 44
2019-04-22 2019-04-22 Halmstad-8 Stefan Persson 2640/6 D 1 15.3 77
2019-04-08 2019-04-08 Halmstad-3 Håkan K Persson 2140/4 D 1 14.1 163
2019-04-01 2019-04-01 Halmstad-6 Håkan K Persson 1640/10 D 0 14.0 413
2019-02-13 2019-02-13 Halmstad-3 Gustav Hellman 1640/2 D 5 14.7 126
2019-02-06 2019-02-06 Åby-8 Håkan K Persson 1640/6 B 4 14.5 465
2019-01-20 2019-01-20 Örebro-4 Jorma Kontio 1609/5 B 0 22.7g 20
2019-01-03 2019-01-03 Åby-7 Stefan Persson 2140/3 C 5 15.0 76ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.
Gratistravtips.se har ett aktivt samarbetsavtal med Svenska Spel Sport & Casino AB samt AB Svenska Spel och marknadsför deras produkter.
Spel för dig som fyllt 18 år
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se