V75 resultat, V75 tips och andra gratis travtips på Gratistravtips.se

Välkommen till Gratistravtips.se där vi erbjuder gratis travtips som V75 tips både genom av ranking av hästarna och med djupare analyser (i form av videotips från kunniga travpersoner), travresultat som V75 resultat och mer information som relaterar till trav/travsport. Gratistravtips.se slogs nyligen ihop med andraytter.se för att skapa en ännu bättre travsida än tidigare. Så hittar ni inte allt från den gamla sidan, så kommer det nog något liknande inom kort.

Aktuella V75-tips

Chrille Erikssons V75-tips till Solvalla lördag 28 maj 2016

Här kan du ta del av mästertipparen Chrille Erikssons intressanta syn och V75 tips på nästa V75 omgång på Solvalla lördag 28 maj 2016.

Bo Eklöfs travsurr och V75-tips till Solvalla lördag 28 maj 2016

Här kan du lyssna till alltid lika påläste Bo Eklöfs travsurr med V75 tips och tankar inför V75 Solvalla lördag 28 maj 2016.

V75-system och V75-tips till Solvalla lördag 28 maj 2016

Jonas Noreen och Eskil Hellberg diskuterar helgens V75 på Solvalla lördag 28 maj 2016.

Kolla gärna in våra poddar och videos med V75-tips som Björnkollen 2016, Chrilles V75-tips, Travsurr och Systemet

Aktuella Travnyheter


Henrik Sedin, NHL-stjärna- Royal FighterTomas Brolin, fotbollslegendar- NuncioBörje Salming, ishockeylegendar- NuncioFrank Andersson, brottningslegend..


Henrik Sedin, NHL-stjärna
- Royal Fighter

Tomas Brolin, fotbollslegendar
- Nuncio

Börje Salming, ishockeylegendar
- Nuncio

Frank Andersson, brottningslegendar
- Resolve

Patrik Sjöberg, f.d. världsmästare i höjdhopp
- Nuncio

Jessica Almenäs, programledare
- Nuncio

Ulf Elfving, radioprofil
- Propulsion

Henrik Rydström, fotbollsprofil
- On Track Piraten

Teddy Lucic, fotbollslegendar
- Royal Fighter

Kee Marcello, musiker
- Propulsion

Mattias Sunneborn, friidrottslegendar
- Propulsion

Ida Björnstad, TV4-reporter
- Magic Tonight

Magnus Jernemyr, handbollsproffs
- Nuncio

Tony Mårtensson, ishockeyproffs
- Call Me Keeper

Josefin Johansson, komiker
- Royal Fighter

Harald Treutiger, tv-profil
- Nuncio

Gert Fylking, radioprofil
- Propulsion

Brolle, musiker
- Nuncio

Niklas Jihde, flerfaldig världsmästare i innebandy
- Nuncio

Pär Johansson, teaterproducent
- Nuncio

Kristian Karlsson, OS-hopp i bordtennis
- Timoko

Magnus Wernblom, ishockeylegendar
- Royal Fighter

Kanal 75


Royal Fighter har utvecklats och blivit hårdare och uppges vara bättre än i fjol då hästen vann ett av försöksloppen och se..


Royal Fighter har utvecklats och blivit hårdare och uppges vara bättre än i fjol då hästen vann ett av försöksloppen och sedan satt fastlåst i finalen.
En vinnare med lucka på upploppet, sa en besviken Jennifer Tillman efter loppet.
Mantorptränaren Per K Eriksson verkar vilja tona ner känslorna från fjolårets upplaga av Elitloppet. Men tro inte att han ligger lågt för det.
- Han har förberetts för det här de senaste sex månaderna och är riktigt bra i ordning. Vi har en bra häst, ett bra spår och en bra kusk, så jag tycker att vi har minst lika stor chans att vinna försöket som någon annan i loppet, säger Royal Fighters tränare.
Men ni skulle alltså ha vunnit i fjol med fritt spelutrymme på upploppet?
- Hästen hade krafter kvar…så kan vi säga. Riktigt hur det skulle ha slutat kan man aldrig veta.
Royal Fighter fick stryk av olympiatravsvinnaren Solvato i årsdebuten och var ruskigt fin vid segern i den senaste starten vilket renderade en elitloppsbiljett. Toppform?
- Det känns så. Det man inte gjort nu kan man inte göra sista veckan heller. Nu gäller det bara att hålla hästen på bästa humör och se till att han äter och dricker. Det är så mycket uppståndelse omkring det här loppet att hästarna taggar upp sig själva. Hästarna känner direkt att det är något speciellt på gång.
Ni går ut i det andra elitloppsförsöket på söndag (V75-4) och från ett innerspår dividerar ni väl inte om hur ni ska lägga upp det?
- Nej, grundplanen är i alla fall att köra i ledningen. Fast i de här riktigt stora loppen kör kuskarna så lustigt ibland...så säkert kan man aldrig veta.
Elitloppets store favorit Nuncio har spåret utanför…
- Jag tycker att vi har en bra chans att vinna hur som helst. Jennifer blir aldrig nervös och hästen vi har är en av de allra bästa.
Royal Fighter hann bara med två starter inför det stora slaget och blev således sent inbjuden till Elitloppet på söndag. Hur tänkte du där på söndagen då de sista platserna skulle fördelas?
- Det är klart att man var nervös, gick och vankade lite. Men Myron ringde till slut. Klockan tio på morgonen hatade jag Myron, kvart över elva ringde han och då älskade jag karln!

Fotnot: Söndagens försök i Elitloppet ingår i V75 där spelstoppet är klockan 14.30

Mikael Wikner, Kanal 75


Mats Eriksson från Rättvik har många strängar på sin lyra. Han jobbar som egen företagare, som ICA-handlare närmare best&a..


Mats Eriksson från Rättvik har många strängar på sin lyra. Han jobbar som egen företagare, som ICA-handlare närmare bestämt. Förutom sitt arbete har han även ett par hästar.
Trots litet material har de stora framgångarna kommit.
– Jag vill egentligen inte framhålla mig själv, utan jag har så mycket bra folk runt omkring mig. Avelsstona har jag på stuteri Staro förutom den jag har i USA och tävlingshästarna är det Leif Witasp som har ansvaret för. Jag är bara en helt vanlig travamatör egentligen, som älskar den här sporten, säger Eriksson smått blygt.
Hos stuteri Staro International har Mats Eriksson tre avelsston, bland annat Eliza Keeper. Hennes hittills främsta avkomma och Mats Erikssons största uppfödarbedrift är givetvis Call Me Keeper. Hästen har varit speciell från dag ett.
– Call Me Keeper har varit fin hela tiden och jag måste säga att jag är otroligt nöjd att just Daniel Redén var den som köpte hästen. Han har tagit det lugnt med hästen och gett honom den tid han behövt. Att han nu får utdelning för det hårda jobb han lagt ner på hästen är fantastiskt, säger Eriksson.

"Måna om hästarna"
Mats fortsätter:
– Förutom Call Me Keeper har vi även Flo Jo Keeper hos Björn Goop som även den är efter Eliza Keeper. Det ska vara en häst utöver det vanliga också, så den tycker jag att folk ska ha koll på. Varför det blev just Keeper som uppfödarnamn beror nog mycket på att vi verkligen vill visa att vi är måna om hästarna. Egentligen har tanken varit att behålla hästar, men samtidigt är jag smart nog att förstå att det inte håller i längden. Lagom är bäst.

”Nördigt värre”
Mats och hans fru Anette Karlströms har hela tiden haft som mål att de aktiva ska se när en ”Keeper-häst” är på gång.
– De ska vara fint i ordning och vara av god kvalité. Ska man göra någonting så ska man göra det ordentligt – och det gäller allting jag håller på med, oavsett om det handlar om företagande eller hästarna. Jag är nästan sjukligt avelintresserad, läser på kring avelshingstar som andra läser dagstidningar. Jag vill nog påstå att det är nördigt värre, men det står jag för. Den världen är så spännande.
Att travet numera är en livsstil för paret är en sak som är säker. Just nu bor de i Rättvik, där de trivs.
– Vi har bott här länge nu, tidigare har vi flyttat runt hela Sverige i stort sett. Jag har en dröm om att skaffa en egen gård och kunna ta hand om allting själv en dag, men vi får se om det blir av. Som det är nu är det för mycket med jobb och familj, men så småningom… Då kan det mycket väl bli så att vi tar hand om det mesta helt själva.
Att ha med en häst i Elitloppet är någonting som få är förunnat, men Mats Eriksson vill verkligen betona att det långt ifrån alltid är en dans på rosor att vara travhästägare/travuppfödare.

"Väger upp det mesta"

Det har inte alltid varit medgång - långt ifrån.
– Vi har haft ett par svåra år med hästar som brutit benen, ston som kastat föl långt in i dräktigheten och så vidare. Därför är det klart att en sådan här grej gör att man blir på otroligt mycket bättre humör. Det här väger upp det mesta och det är klart att det är häftigt att en häst som vi fött upp gått så bra. Man ska däremot veta att det är mycket blod, svett och tårar som offrats för att komma hit där vi är i dag.
På söndag startar Call Me Keeper från spår fem i Elitloppets andra försök (V75-4). Sexåringen har Franck Nivard i sulkyn. Lita på att det finns många som är spända på att se hästen, men just Mats Eriksson med familj lär vara extra taggade.

Dennis Engelbo, Kanal 75


Med nästan sju miljoner på kontot är återvändaren Moving On överlägset mest meriterad i Ladys Snärts lopp. Men är..


Med nästan sju miljoner på kontot är återvändaren Moving On överlägset mest meriterad i Ladys Snärts lopp.
Men är hon snabb nog att spöa sina skandinavisktränade konkurrenter över engelska milen?
Det frågar sig nog många spelare inför V75-1 på lördag då succéstoet gör sin första start på svensk mark sedan 6 november 2013.
Det var också senaste gången som delägaren dåvarande tränaren Claes Svensson skötte tömmarna bakom hästen som slutade trea i korta E3-finalen året innan och tjänade 776 000 kronor under sina två första säsonger på tävlingsbanan.
De två nästkommande inbringade 5,5 miljoner, detta sedan hästens flyttats till Frankrike och Fabrice Souloy.
Såg du den här utvecklingen när ni skickade iväg henne?
- Nej, det kan jag inte säga. Vi trodde att hon skulle kunna försörja sig i Frankrike, att hon skulle tjäna sex miljoner tror jag inte att någon av oss ägare kunde drömma om, säger Claes Svensson.
Varför har hon blivit så bra?
- Hon har en talang och ett kunnande, den fanns där redan innan hon gick ner, det går inte att förvandla en häst hur som helst. Med den träning som Fabrice Souloy gett henne så har hon utvecklats till att stå distans. Hon sprang 1.11 för oss som treåring, nu springer hon lika fort över längre distanser också.
Har du längtat efter att få köra henne igen?
- Ja, det ska bli spännande. Jag har följt henne ordentligt och sett varje start, men inte suttit bakom sedan hon lämnade oss. Det ska bli kul att få känna om det är någon skillnad.
Hur länge har det varit bestämt att hon ska starta här och att du ska köra?
- Det beror på vem du frågar. Frågar du oss ägare har det varit bestämt i flera veckor, frågar du tränaren så bestämdes det typ fem minuter innan anmälningen gick ut. Souloy ville egentligen inte gå ut här eftersom han tycker att det är för kort distans och för chansartat med spårlottningen. Men nu hade vi tur med den delen.
Och du tycker inte att distansen är för kort?
- Nej, jag tror inte det. När vi hade henne var det hennes bästa distans, jag tror att hon har det som krävs.
Hur snabbt kan hon springa?
- Kan hon vinna på 1.11 över full distans i monté på Vincennes borde hon klara en låg 1.10-tid på Solvalla, det är väl ungefär vad som brukar behövas för att vinna det här loppet.
Hur ska ni vinna då?
- Största chansen är om vi kan komma till ledningen, det kommer jag att satsa på.
Har hon startsnabbhet nog att nå dit?
- Hon hade det som unghäst, men nu är det så sällan hon startat med framspår i autostart. När hon började i Frankrike så spetsade hon flera gånger för att sedan släppa. Men att släppa är jag inte intresserad av.
Kan man ändra något i utrustningen för att få henne extra vass, exempelvis testa jänkarvagn som är förbjudet i Frankrike?
- Det är fullt möjligt. Jag tror att Souloy tar med sig en jänkarvagn och vill han prova så kör jag gärna i den. Det har hon aldrig tävlat med, när hon var hos oss sprang hon i en svensk variant. I övrigt tävlar hon som vanligt, men halvstängt norskt huvudlag och barfota runt om. Vi testade helstängt i Finlandia-Ajo i fjol, men det fungerade inte alls.

Elitloppet nästa år?
Två år yngre lillebror King Sir Kir är kvar i Claes Svenssons träning och har visat strålande form i år, även om det ännu inte räckt till seger. I sin senaste start testades han barfota runt om och med norskt huvudlag och formligen flög över mållinjen som trea från absolut köposition. Nu tillhör han favoriterna i en högklassig bronsdivisionsfinal (V75-6).
- Vi hade ett ruttet läge och jag var inte så aktiv under vägen, det viktigaste var att se hur han fungerade med den nya utrusningen. Jag var jättenöjd med insatsen och framförallt hur hästen kändes.
På vilket sätt?
- Travet flöt mycket bättre. Då vi körde barfota i fjol sprang han och slog på sig, nu är hästen starkare och framförallt mycket fräschare, det gjorde att barfotakörningen fick den effekt man önskar. De småskavanker han drogs med förra året gjorde att vi fick ta ett steg tillbaka efter varje start för att han skulle vara redo för nästa. Sedan i november har varje start istället varit ett steg framåt.
Har han tagit ytterligare ett steg framåt till det här?
- Jag tror det, han kändes mycket fin i ett jobb på rakbanan i måndags och även i några intervaller idag (torsdag). Det är normalt upplägg inför en lördagsstart. 
Vilket scenario ser du framför dig här?
- Visserligen har jag inte testat hur snabbt han kan öppna med barfotabalansen, men jag ser ingen anledning att ge mig in i någon spetsstrid. Det får de andra sköta så kommer jag till slut. Planen är att han ska gå ett liknande upplopp som senast, med skillnaden att vi inte sitter sist när vi sätter in attacken.
Vem har du störst segerkänsla med?
- King Sir Kir, mest för att jag har bättre koll på honom. Men båda är bra nog att vinna.
Tror du att King Sir Kir kan utvecklas på samma sätt som Moving On som fem- och sexåring?
- Det är mycket som talar för det, även om man inte kan räkna med att han ska tjäna sju miljoner. Men jag tror att det kan bli en häst av internationell klass.
Så i vilket lopp startar han den här helgen nästa år?
- Det ska väl vara Harper Hanovers eller Elitloppet, säger Claes Svensson.

Fotnot: Obeservera att starttiden för V75 på lördag är 15.15.

Robin Johansson, Kanal 75


Alla hästar har en historia och bakom vart och ett av djuren som startar på Solvalla fredag, lördag och söndag står hästäga..


Alla hästar har en historia och bakom vart och ett av djuren som startar på Solvalla fredag, lördag och söndag står hästägare lite extra laddade helgen till ära.
Calle Laday startar i klass II-finalen på lördagen, den lägsta V75-klassen. Hästen tränas av Solvallas Reijo Liljendahl och ägs av fyra kompisar från Gävle som gått på trav sedan barnsben.
I slutet av april vann herrarna på V75 första gången som hästägare och nu är det dags för lite av en examen. Calle Laday är med i en final under travhelgernas travhelg.
- Vi är travnördar allihopa kan man väl säga, om vi inte räknar den fjärde delägaren Fredrik som är nybörjare och ville vara med för gemenskapen. Sedan Calles seger i Umeå har vi laddat mot elitloppshelgen hela gänget, tryckt upp tröjor och grejer. Fruarna är med, och hotell är bokat för hela helgen, säger Peter Källberg.

Stig H:s elitloppsspö
Källberg köpte Calle Laday på auktion för något år sedan för 100 000 kronor. Travbiten sedan barnaåren med en pappa som hade lite kontakter med championtränaren Stig H Johansson.
- Jag vet inte hur det gick till men körspöet Stig H hade när han vann Elitloppet med The Onion 1984 fick jag som studentpresent. Jag har varit på trav sedan man kunde spela tvåkronors vinnarspel och sett de flesta Elitloppen på plats. Tänk alla stjärnor där i början som Duke Iran, Emter W. Ritha Lyngholm. Ego Boy…
Calle Laday ägs av ett gäng egenföretagare. Travet och hästen är avkoppling och gemenskap för Gävleborna som äger Calle via Easy KB och består av Peter Källberg, Mattias Renståhl, Urban Öhman och Fredrik Jernberg.
- Jag har varit med på hästar lite överallt men ingen av oss hade vunnit på V75 innan resan till Umeå. Vi åker på varenda tävling hästen ska vara med på, packar bilen och bor på hotell. Fruarna har varit med några gånger på slutet. Nu är Calle ”våran häst” och inte nåt sattyg från vår sida i deras ögon för att komma oss iväg på travresor. Ja, vi har så jäkla roligt runt honom, säger Peter Källberg.

"Nu tar vi till alla växlar"
Calle Laday är fyra år och behövde treåringssäsongen på sig. Reijo Liljendahl tog över hästen i oktober och under våren har han gått från klarhet till klarhet.
I början av april blev det seger i ett lopp på Solvalla där Calle Laday vann säkert trots ett lopp i fjärdespår under slutrundan. I V75 på Umåker körde Ulf Ohlsson till ledningen efter 700 meter.
- Senast var det bakspår och tillägg och hästen han hade rygg på gick inte framåt. Det var kört på en gång när han tappade 60 meter i starten. Det krävs tur från läget på lördag. Han har varit lite stänkrädd men lär sig och går han bara i väg blir det fjärde ut som sämst. Nu tar vi till alla växlar som går enligt Reijo. Barfota runt om, jänkarvagn och helstängt.
Enligt gänget runt Calle skulle det nästan vara f ö r bra om det till råga på allt blir seger på lördag.
- Men helt borta är han inte, absolut inte. Vi ska vara ute i helgen. Elitloppet ska man uppleva utomhus, det är magisk stämning.

Fotnot: På lördag är det tidigare starttid för V75. Klockan 15.15 drar V75 igång

Mikael Wikner, Kanal 75


Onsdagens V86-omgånge delades mellan Solvalla och Åby och på huvudstadsbanan var det treåringarna som stod i fokus. Totalt kördes f..


Onsdagens V86-omgånge delades mellan Solvalla och Åby och på huvudstadsbanan var det treåringarna som stod i fokus. Totalt kördes fyra ASVT Trottex Auktionslopp med 120 000 kronor till vinnaren och i ett av dessa förlängde Robert Bergh-tränade Diamanten sin segerrad. Premiär bakom startbilen vållade inga problem för den förståndige hingsten som tillsammans med Ulf Eriksson enkelt tog ledningen från innerspår. Efter att ha fått avverka inledningsvarvet på långsamma 1.18,6 sprintade hästen sedan undan till vattentät seger.
- ”Bergharn” säger att han alltid ska vara först och har jämfört honom med sonen lite grann, att det är vinna eller försvinna, lite grann tjurig norrlänning, sa en glad Kent Forsberg, som äger hästen tillsammans med sonen Peter ”Foppa” Forsberg.

Enkelt för Goops Flo Jo
Björn Goop har ett stjärnämne i treåriga Flo Jo Keeper. När loppets favorit Unrestrictet svepte fältet på den sista bortre långsidan och kom upp utvändigt om ledande Flo Jo Keeper såg det ut att bli kamp om segerchecken. Men när Unrestrictet kort senare galopperade gick Björn Goops fina sto undan till säker seger.
- Hon har sådan väldig fart i sig så om hon bara får rätta starten på karriären, vilket hon har fått än så länge, tror vi att hon ska kunna utveckla sig bra, sa Goop.

Valentino Strix i långa loppet
Det andra loppet för treåriga hingstar och valacker kördes utanför V86-kupongen och där imponerade Stig H Johansson-tränade Han Herred när han tog säsongens tredje seger i fjärde starten. Tvåa slutade fjolårets vinnare av Svensk Uppfödningslöpning, Gareth Boko, efter ett mycket starkt slutvarv från sjätte par utvändigt. Erik Adielsson satt i sulkyn bakom Han Herred och utanför V86 styrde han även Svante Båth-tränade Rhyme Broline först över mållinjen i det andra treåringsloppet för ston.
Övriga V86-lopp på Solvalla vanns av Admir Zukanovic-tränade Valentino Strix, som med Stefan Söderkvist i sulkyn inte gav konkurrenterna skuggan av en chans över 2 640 meter, och Roger Walmanns Tobacco (Kenneth Haugstad).

Skrällar på Åby
Robert Bergh nöjde sig inte med att räkna in en seger för Diamanten på Solvalla. Han körde själv hemma på Åby och med nyförvärvet Melvin Palema fick han segerdefilera. På Åby kom också omgångens skrällar. Steen Juul inledde med överraskningen Thunder Peak i Majstayern innan hemmaamatören Mats Olssons Quill Pen (André Eklund) och Helena Burman-tränade The True F. (Adrian Kolgjini) puttade upp V86-utdelningen rejält. Till slut betalade åtta rätt 97 589 kronor. Sju rätt gav 974 kronor och sex rätt 89 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Forne kulltoppen Poochai är tillbaka på banan efter lång skadefrånvaro och en misslyckad Frankrikesejour. Som fyraåring vann hä..


Forne kulltoppen Poochai är tillbaka på banan efter lång skadefrånvaro och en misslyckad Frankrikesejour. Som fyraåring vann hästen Konung Gustaf V:s Pokal och Svenskt Travderby men sedan satte en skada stopp. I vintras spändes bågen i Frankrike men där stämde det inte för den Svante Båth-tränade sexåringen.
- Han trivdes inte i Frankrike och tappade lite hull så han fick komma hem och finna sig själv. Nu matchar vi igång honom lite snyggt så att han tycker att det är roligt igen, sa Båth-lärlingen Jimmy H Andersson efter onsdagens seger i ett breddlopp på Solänget.
Från tillägg satt Poochai i ledningen efter 500 meter och därifrån blev segern överlägsen på kilometertiden 1.16,2 över 2 168 meter.
- Desto längre loppen går desto mer får man i tömmarna när han är frisk och fräsch. Det är en fröjd att köra honom sa Andersson, som också berättade att nästa uppgift för Poochai är planerad till Östersund 10 juni.
Så här långt har Poochai vunnit 11 av 34 lopp och på kontot har han 4,3 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75


Åke Svanstedt har varit med i Elitloppet tolv gånger. Med publikfavoriten Zoogin blev det under 90-talet två andraplatser. Första fulltr&..


Åke Svanstedt har varit med i Elitloppet tolv gånger. Med publikfavoriten Zoogin blev det under 90-talet två andraplatser. Första fullträffen kom istället med Gidde Palema 2004. Fem år senare fick Svanstedt vända upp för segerdefilering igen. Den gången med Torvald Palema. Att Elitloppet betyder lite extra för Åke Svanstedt torde alltså stå klart.
- Elitloppet är stort även när man bor i Sverige. Nu är det en annan situation när jag kommer från USA och det klart att det känns stort att komma tillbaka till Sverige och köra Elitloppet igen, säger Svanstedt.
Vad tror du att du får för mottagande av Solvallapubliken?
- Det vet jag inte. Alla elitloppsdeltagare brukar bli bra mottagna av publiken när de är ute och värmer sina hästar så jag hoppas jag blir det jag också.
Det är ingen vild gissning att kung Åkes återkomst under elitloppshelgen kommer rendera lite extra hyllningar från den engagerade publiken. Det blir första gången som han gästar Solvalla efter flytten till USA 2013.

Bäst i USA
Åke Svanstedt landar i Sverige under fredagsmorgon och flyger tillbaka till USA redan på måndag. Säsongen i USA har dragit igång på allvar och med mycket tävlingar, ofta på flera banor samma dag, går det inte att vara borta längre. För Resolve (V75-3) blir vistelsen i Sverige lite längre. Han kom tillsammans med lärlingen Lucas Wallin med direktflyg i måndags och laddar upp på Stig H Johanssons gård Stora Alby.
- Resan ser ut att ha gått bra. Han är en stabil häst som det brukar gå bra att resa med. Han har inte flugit förut men vi har varit iväg till Kanada och Kentucky och då har det gått bra med allting, säger Svanstedt.
Femårige Resolve tillhör samma kull som elitloppsfavoriten Nuncio och som unghästar i USA tampades de i årgångsloppen. Resolve var bland annat femma bakom Trixton och Nuncio i Hambletonian och trea bakom Nuncio i Yonkers Trot. Förra året tog Resolve, precis som Nuncio, klivet upp i den äldre eliten och avslutade året med seger i miljonloppet TGV Free For All på Meadowlands. I år har han startat två gånger och fjärdeplatsen i årsdebuten följdes upp med utklassning av USA-eliten i Elitloppet Playoff. Tyvärr diskkvalificerades han för att det ena sulkyhjulet hade passerat innanför banmarkeringen i slutkurvan, men prestationen var imponerande.
- Han har utvecklats och i slutet på förra året var han bäst i den högsta klassen i USA. Jag tror att han är bäst i år också. Det visade han väl senast på Meadowlands? säger Svanstedt.

Bästa tänkbara startspår
Resolve lottades till spår två bakom startbilen i sitt elitloppsförsök. Ett perfekt utgångsläge enligt tränaren.
- Det var bästa tänkbara. Om man har en jättesnabb häst är spår ett bäst i Sverige, men jag vet inte hur hans startsnabbhet är i Sverige, så spår två är det bästa vi kunde få.
Hur startsnabb t-r-o-r du att han är med svenska förutsättningar?
- Det är svårbedömt. I USA kör startbilen väldigt fort och har tävlingstempo minst 50 meter innan startlinjen, så alla hästar är startsnabba här. I Sverige accelererar startbilen på startlinjen så det är lite annorlunda.
- Vi får se vad som händer när bilen släpper fältet. Det viktigaste är att han är pigg och så bra som han ska vara och tar sig till final. I försöket får vi ett kvitto på hur allt är.

I klass med Gidde och Torvald
När Resolve kom i Åke Svanstedts vård efter treåringssäsongen tränade han så dåligt att Svanstedt tänkte säga upp honom. Men när han började tävla visade hästen en helt annan sida och sedan dess har han bara blivit bättre och bättre.
- Jag tycker faktiskt att han har varit piggare i träningen efter senaste loppet. Han brukar normalt vara halvlat och slö men nu har han varit pigg och alert så jag tror att han har gått framåt formmässigt. Sedan får vi hoppas att inte den långa resan har förändrat något. Det handlar om levande varelser och det kan bli halsinfektioner och allt möjligt, men om allt är normalt och inget oförutsett har hänt tror jag att hästen kommer ha toppform på söndag.
Du har tidigare sagt att han håller samma klass som Gidde och Torvald Palema...
- Jag tycker det. Han har liksom allt, är en snäll häst men hård psykiskt. Han kan öppna fort från start och kämpar som sjutton in i mål. Han har de kvalitéer som en bra häst ska ha.
USA har inte vunnit Elitloppet sedan 1998. På söndag kan en flerfaldig svensk tränarchampion bryta den Nordamerikanska förlustsviten.

Ola Johansson, Kanal 75


1. Det första Elitloppet kördes 1952. Vad hette vinnaren?a. Frances Bulwarkb. Roquepinec. Permitd. Gelinotte2. Stig H Johansson har fler segrar i Elit..


1. Det första Elitloppet kördes 1952. Vad hette vinnaren?
a. Frances Bulwark
b. Roquepine
c. Permit
d. Gelinotte

2. Stig H Johansson har fler segrar i Elitloppet än någon annan. Hur många gånger har han segerdefilerat framför elitloppspubliken?
a. fyra
b. fem
c. sex
d. sju

3. Vilket land har flest segrar i Elitloppet?
a. Sverige
b. Frankrike
c. USA
d. Italien

4. Vilken av följande hästar har inte vunnit Elitloppet två år i rad?
a. Gelinotte
b. Eileen Eden
c. Timothy T.
d. Copiad

5.Legendariske Zoogin var favorit till segern 1997 men galopperade i försöket. Varför galopperade han?
a. Han blev påkörd.
b. Han blev rädd för en åskådare som stod innanför staketet.
c. Han skyggade för den gigantiska trähästen i målkurvan.
d. Han tappade en sko.

6. Timokos 1.09,5 är historiens snabbaste segertid i en elitloppsfinal. Men vilken är den snabbaste segertiden om man även räknar in försöken?
a. 1.08,6
b. 1.08,9
c. 1.09,2
d. 1.09,5

7. 1988 satte den flyfotade holländskan Action Skoatter färg på ett försök när hon efter utdragen spetsstrid nådde 500 meter på 1.06,5. Vilken häst var det som tvingades släppa ifrån sig ledningen till Action Skoatter?
a. Mack Lobell
b. Napoletano
c. Pay Nibs
d. Emile

8. USA har inte vunnit Elitloppet sedan Moni Maker 1998. Även tvåan det året kom från Nordamerika. Vilken häst var det?
a. Giant Touchdown
b. Goodtimes.
c. Westgate Crown
d. Georgia Limited

9. Restaurangen som ligger belägen vid upploppets början på Solvalla är uppkallad efter en av sulkyeleganten Berndt Lindstedts elitloppsvinnare. Vad heter restaurangen?
a. Pershing
b. Fresh Yankee
c. Vibrante
d. Dart Hanover

10. På söndag kommer tusentals traventusiaster vallfärda till Solvalla. Vad är publikrekordet en elitloppsdag?
a. 26 825
b. 30 201
c. 33 412
d. 36 640

Rätt svar: 1c, 2c, 3a (23st), 4b, 5d, 6b (Panne The Moteur 2014), 7c, 8d, 9a, 10d (1995)

Ola Johansson, Kanal 75


Tisdagskvällen blev överraskningarnas kväll på Umåkers travbana. Endast ett system klarade alla skrällarna på V64-spelet o..


Tisdagskvällen blev överraskningarnas kväll på Umåkers travbana. Endast ett system klarade alla skrällarna på V64-spelet och tog därmed hela potten på drygt 1,8 miljoner kronor.
Det vinnande systemet hade lämnats in i butiken Time på Hisingsgatan i Göteborg. Systemet kostade 1 750 kronor och innehöll två singelstreck.
Special Promise blev den största överraskningen, endast spelad på två procent. Hemmaproffset Mika Haapakangas tränar hästen som kördes till seger av Santtu Raitala som hittade fritt spelrum från rygg ledaren i början av upploppet med Special Promise som enkelt kunde speeda ner storfavoriten Blended Scotch.

 

Mikael Wikner, Kanal 75


Kallblodens eget elitlopp går som V75-5 på Solvalla på söndagen och eftersom Månprinsen A.M. får stå över loppet o..


Kallblodens eget elitlopp går som V75-5 på Solvalla på söndagen och eftersom Månprinsen A.M. får stå över loppet och norskan Lannem Silje slutat tävla, saknas en klar favorit på förhand.
Årets upplaga ser riktigt öppen ut och det kan bli plats på scenen för en finsk favorit.
Det jubilerande storloppet - 30 år i år – har körts sedan 1986 under elitloppshelgen. Alm Svarten och Atom Vinter var tidiga norska vinnare, tillsammans med svenske kungen Järvsöfaks som vann loppet fem år i rad.
En finsk häst som staplade segrar i Elitkampen var Viesker. Fem raka blev det från 1996, där Vieskers sista triumf på Solvalla år 2000 också stått som Finlands senaste i loppet.
Nu tror sig alltså finländarna vara på gång igen med Vitter, en son till Viesker. Sex år gammal är hästen i början av karriären som hittills innehållit 14 segrar på 29 starter.
I det senaste framträdandet besegrades Jokivarren Kunkku - regerande i Finlands största lopp Kungstravet - regelrätt från dödspositionen.
- Det var en spännande duell där Vitter visade sig starkast. Nu drog vi ett mycket bättre spår än Jokivarren Kunkku på Solvalla och som jag ser det har vi bra chans att vinna på söndag. Jag säger det utan att känna till så mycket om de norska och svenska hästarna. Jag vet bara att hästen jag kör är något extra, säger Mika Forss, nummer ett bland lånekuskarna i Finland med drygt 2 800 segrar.

Allround häst
Jalmari Svart, proffs på Teivo-banan i Tammerfors, tränar hästen som av många bedömare är det bästa kallblod som kommit fram i Finland sedan dominanten Vieskers dagar.
- Jag hjälper till med snabbjobben och i måndags (elitloppsveckan) körde jag tre heat med 1600 meter i varje hemma i Tammerfors och Vitter kändes mycket bra på det. Hästen är allround och det har egentligen ingen betydelse om han går i ledningen, i dödens eller ryggar, säger Mika Forss.
Vitter är en häst med många kvaliteter och är även startsnabb. Något som gör att kusken har många valmöjligheter när bilen lämnar.
- Jag kan välja taktik utifrån hur det känns i starten, och det är viktigt. Han är dessutom bra att resa med och det är ingen större nackdel att loppet går i Sverige. Det är en bra vinstchans, säger Mika Forss.

”Kan vara den bäste”
Timo Mahlamäki, sportchef på Finlands största bana Vermo, är en annan som hoppas på Vitter på söndag.
- Viesker var den store under en lång rad av år och jag tror att Vitter kan vara det bästa vi haft på kallblodsidan sedan just Viesker. Jokivarren Kunkku håller vi också högt. Ett åttondespår över 1 609 meter försvårar dock den här gången.

Mikael Wikner, Kanal 75


Daniel Redén har just ätit lunch med familjen på tisdagen i elitloppsveckan när han tar emot på gården i Örsundsbro utan..


Daniel Redén har just ätit lunch med familjen på tisdagen i elitloppsveckan när han tar emot på gården i Örsundsbro utanför Enköping.
Det här med att vara i fokus är inte ”favoritgrenen” för honom.
Men är man het så är man. Det blir att lägga sig på marken inför fotografen för en drömmande bild bland maskrosorna på grönområdet.
- Jag gillar inte riktigt uppståndelse. Inför en sådan här stor helg är det svårt att hålla alla rutiner som jag känner behövs för personal och hästar. Därmed inte sagt att det inte är kul. Tvärtom är alla i teamet så jäkla stolta över att ha två hästar med i Elitloppet. Sedan tar det därifrån liksom. Vi har inget att förlora, säger han.
Två hästar i Elitloppet - möjligen är han en lika het tränare inför söndagen som sin gamle chef Stefan Melander. En arbetsgivare han jobbade åt i 15 år innan han blev privattränare åt Bengt Ågerup och Stall Zet.
Redén protesterar:
- Nej, långtifrån Tarzan. Han har ju storfavoriten i Elitloppet! Har inte Nuncio vunnit redan? säger han skämtsamt apropå att Melanders jänkare tippas av de flesta i årets upplaga.

Herrar med självförtroende
I slutet av april skadade sig Delicious U.S. - möjligen på vägen till en seger i Elitloppet.
Med ett sådant abrupt slut på 2016 för stallets stjärna gläder sig Daniel Redén nu i stället åt att Propulsion och Call Me Keeper är med på söndag.
- Hästarna kommer i en jäkla form - i varje fall som det känns. Vi har gjort så gott vi kan nu med förberedelserna och allt känns mycket bra så här långt. Vi är med för att tävla och jag har inte gett upp på något vis. Jag har två hästar som inte vet hur det känns att förlora i år och ser man på dem verkar de själva i alla fall tycka att de är bäst.
Att sammanföra Propulsion och Call Me Keeper på en och samma bild går emellertid inte. Det handlar om två hingstar som gärna vill bråka med alla hästar av manligt kön som kommer i närheten.
- Keeper är nog lite värre än Propulsion. Det är lite som att framgångarna i Frankrike stigit honom åt huvudet. Men det ser jag bara som något positivt. Det ska vara lite ”tåga” i hästarna. Att de här herrarna är motståndare verkar de ha fattat redan.

Hästar svåra att räkna på
Propulsion är en häst köpt på auktion i USA som aldrig förlorat i Redéns regi. Blott fem klev han in i den äldre eliten med segern i finländska storloppet Finlandia-Ajo i maj.
Sexårige Call Me Keeper har sex raka segrar på Vincennes i Paris i år och körs i sitt försök (V75-4) på söndag av franske toppkusken Franck Nivard.
- Jag tyckte att de har passat så bra ihop i Frankrike och Nivard har sagt väldigt fina saker om hästen. Så när han ändå kommer till Stockholm för Your Highness tänkte jag att det kunde vara en krydda för loppet med honom som kusk.
Call Me Keeper har inte startat över 1600 meter tidigare. Det blir debut över den distansen på söndag!
- Ja, helt klart en annorlunda grej som nog inte hänt så många gånger tidigare i Elitloppets historia. Han är jättesvår att sätta in i loppet förstås…men en som joggade 1.10,6 i backarna över medeldistans i april…. det är inte så många som gjort det på Vincennes.
En annan som du hela tiden haft svårt att sätta in i Elitloppet är Propulsion.
- Ja, han har ju sin bakgrund som inte varit så där lätt som det kanske ser ut på resultatlistorna. Vi fick börja tävla med ”bonnbalans”, tunga skor och hängslen på honom. Nu har vi kommit en bit på väg och kunnat lätta honom lite. Han är nog lite sen i utvecklingen och har behövt tiden på sig med sin stora kropp. Han lever väldigt mycket på att han älskar att tävla och springa, det är en tävlingsindivid det här.
Men var det nära att du tackade nej till Elitloppet med Propulsion med tanke på hans relativa orutin?
- Jag ville bara vänta till efter loppet i Finland. Och så kaxig och pigg som han blev efteråt, var det ett ganska lätt beslut ändå att tacka ja. Men jag hade det där med Delicious i bakhuvudet hela tiden. Att det är så mycket som kan hända.
Och nu har du två - andra - hästar med på söndag.
- Det var ju hennes år trodde jag - och så blev det så här. Jag har tänkt att det kanske är någon mening med allt – att det kanske är någon annan av stallets hästar som får ”sitt år” i stället för Delicious. Call Me Keeper har mera rutin. Propulsion får prova nu när han känns så fin, säger Daniel Redén och säger med lite ansträngd röst att allt känns bra, nu, i alla fall, med hästarna.

Mikael Wikner, Kanal 75


De senaste två åren har kretsen kring hästen tackat nej till Solvallas inbjudan. I år tackade man ja. På söndag startar Oasis ..


De senaste två åren har kretsen kring hästen tackat nej till Solvallas inbjudan. I år tackade man ja. På söndag startar Oasis Bi i Elitloppet.
- Nu har han gått ytterligare en säsong mot de bästa och är betydligt hårdare i kroppen, säger Stefan P Pettersson och fortsätter:
- Att vara med i Elitloppet är otroligt stort. Vi har varit med i Prix d’Amerique och Lotterian och några sådana race, men Elitloppet på hemmaplan är något helt annat. Det är ett helt annat fokus och telefonen går varm.
Oasis Bi har inlett säsongen strålande och är med över 3,6 miljoner kronor insprunget Sveriges vinstrikaste häst under 2016. Efter tredjeplatsen i vinterns Prix d’Amerique knep han i mars andrapriset i Criterium de Vitesse innan han i början av maj åkte till Neapel och vann försök och final i Gran Premio della Lotteria.
- I Italien visade han att två lopp samma dag inte är något bekymmer, han var nästan mindre sliten efter andra heatet. Han var så bra som vi trodde och hoppades och mycket publik gillar han, han är kolugn.

”Ruggigt startsnabb”
Försök och final samma dag och bra tryck från läktarna är vad som väntar Oasis Bi på söndag igen. Elitloppspubliken brukar uppgå till runt 30 000 personer och i år kommer traventusiaster från Östergötland vallfärda till huvudstadsbanan för att följa sina gunstlingar Oasis Bi och Royal Fighter. Den senare fick sitt stora genombrott i eliten när han förra året vann försöket och gick i mål som fastlåst fyra i finalen. Han visade senast att elitloppsformen sitter där i år igen när han vann via en mäktig avslutning i tredjespår. Även han fick innerspår när startspåren till försöken lottades i söndags.
- Han har förberetts för det här de senaste sex månaderna och är riktigt bra i ordning. Vi har en bra häst, ett bra spår och en bra kusk (startfältets enda kvinnliga kusk Jennifer Tillman reds.anm.), så jag tycker att vi har minst lika stor chans att vinna försöket som någon annan i loppet. Grundplanen är att köra i ledningen men man vet aldrig vad som händer, säger Royal Fighters tränare Per K Eriksson.
Taktiken med Oasis Bi är helt upp till kusken Johnny Takter.
- Jag blev skitnöjd när vi fick innerspår! Att Oasis Bi kan hålla ledningen är jag relativt säker på, han är ruggigt startsnabb för dagen, men om man läser vilka som startar utvändigt om oss lär det inte bli någon ”walk in the park”.
- Även om startspåret är bra måste kusken ändå ha alla rätt; vem trycker och vem släpper? Det är mycket för kusken att tänka på, som tur är kör man ju inte själv, säger Stefan P Pettersson med ett skratt och tillägger:
- Men Johhny brukar alltid ha någon räv bakom örat och det lär gå åt på söndag.

”Har aldrig känts bättre”
Precis som Per K Eriksson är Stefan P Pettersson mycket nöjd med sin häst inför söndagens urladdning.
- Det är ett slitet uttryck men han har aldrig känts bättre, så lätt som han springer och så löpsugen som han är måste jag säga det.
Royal Fighter ska få ett finslipande jobb på onsdagen och för Oasis Bi väntar en lugn vecka.
- Han fick sista tuffa jobbet i lördags och nu blir det bara myspys och några lätta rakor på torsdag, säger Stefan P Pettersson.
Hur förbereder du dig själv inför Elitloppet?
- Valium! replikerar Pettersson reptilsnabbt och skrattar.
- Nej då. Vi tar det lugnt och åker på trav onsdag och torsdag. Sedan har vi starthäst på Solvalla både fredag och lördag och på lördag kväll åker vi hem. Sedan kör jag själv upp Oasis Bi på söndag.
Vad tror du om Oasis Bis chanser i Elitloppet?
- Jag hoppas att han kan vara bland de tre första i försöket. Då får han ett anständigt läge i finalen och sedan får vi försöka göra något bra där också. För mig är Nuncio hästen som är lite utöver de andra. De andra kan slå varandra beroende på löpningsförlopp och så medan Nuncio kan göra mer själv.
Motståndet är som alltid knivskarpt i Elitloppet och även om man lottats till drömspår i försöken är det mycket som ska stämma för att det ska räcka hela vägen. Men i Östergötland gör man nog klokt i att åtminstone börja fundera på eventuella festligheter på söndag kväll.
- Det är Mantorp mot världen! avslutar Stefan P Pettersson skämtsamt.

Ola Johansson, Kanal 75


Vid 22.50-tiden på måndagen landade ett plan av modellen Boeing 747 i Norrköping. En bamse på cirka 280 ton (olastat), 76 meter lån..


Vid 22.50-tiden på måndagen landade ett plan av modellen Boeing 747 i Norrköping. En bamse på cirka 280 ton (olastat), 76 meter långt och 68 meter mellanvingspetsarna.
Ett av världens största flygplan med plats för betydligt fler hästar än de fem som den här gången hade rest från New York för att vara med under elitloppshelgen på Solvalla.
Åke Svanstedts Resolve startar i helgens huvudattraktion Elitloppet som avgörs på söndagen.
Jimmy Takters stjärna Pinkman är anmäld till Fyraåringseliten samma dag. Marcus M Melander hade sin Lindys On Fire med ombord, en häst för Treåringseliten för ston.
Med på planet fanns även ett avelssto, samt ”outridern” Floyd - en häst som ska stå för en del av säkerheten under tredagarstävlandet på Solvalla.

"Lugnare med flyg"
Lucas Wallin, lärling hos Åke Svanstedt i USA, hade hand om hästarna under flygningen tillsammans med Mattias Melander.
- Jag tror nästan att hästar har det lugnare i sådana här flyg än när de reser i transporter på marken. Särskilt om man jämför med USA där vägarna är så dåliga, sa Lucas Wallin.
- Det gick faktiskt jäkligt smidigt. Vi var kontinuerligt nere hos hästarna och gav dem vatten och kollade att allt var lugnt. Inget ryckigt eller någonting. Det var första gången för mig med hästar i flyg så här och förstås jäkligt häftigt.
Vad säger du om söndagens uppgift för Resolve då?
- Även om det är ett tufft lopp får man väl tro på seger va!

Fransmän väntas närmare helgen
För flygplatsen i Norrköping var måndagens händelse speciell. Det var nämligen första gången ett så stort plan som ett Boeing 747 landat på flygplatsen. Landningen skedde också inför en stor samling fotografer och journalister.
I slutet av veckan kommer ännu ett flyg med hästar till elitloppshelgen att landa i Norrköping, då med franska hästar.

Mikael Wikner, Kanal 75


Det har hunnit gå elva år sedan det senast blev norsk seger Elitloppet genom Steinlager och Per Oleg Midtfjeld. För att hitta ytterligare en no..


Det har hunnit gå elva år sedan det senast blev norsk seger Elitloppet genom Steinlager och Per Oleg Midtfjeld. För att hitta ytterligare en norsk vinnare måste man gå tillbaka ända till Rex Rodney och Kjell Håkonsen 1986. That’s it! Av 64 upplagor har Norge endast lyckats vinna två. På söndag hoppas Fredrik Solberg att det blir ändring på det. Då startar hans B.B.S.Sugarlight från spår 6 i det andra försöket.
- Utgångsläget hade gärna fått vara ett par spår bättre men det kunde också ha varit värre så jag är ändå nöjd med spårlottningen. Därifrån måste vi köra till från start och jag blir inte överraskad om han sitter i ledningen efter 500 meter. Vi får se, försöka måste vi i alla fall och blir det inte ledningen går han bra utvändigt om ledaren också, säger Solberg som lurar på att göra en justering för att få sin häst ännu rappare från start.
- Vi har kört med ”kvartsskygglappar” i ett par lopp men det kan hända att det blir helstängt i försöket.

”Utvecklats på alla sätt”
Efter en fin vår med seger i bland annat Olympiatravet tillhörde B.B.S.Sugarlight förra årets förhandsfavoriter i Elitloppet. Men hans anhängare fick aldrig se honom spela ut sitt fulla register. I försöket gick han i mål som fastlåst trea i ledaren Magic Tonights rygg och i finalen kom han aldrig loss från andra par utvändigt och skar mållinjen som femma. I år har hästen bombat hem en delfinal i Olympiatravet och i finalen blev han fyra efter positionsstrul och galopp på vägen.
- Jag var väldigt nöjd med hästen i Olympiatravet. Utan den där galoppen hade han säkert varit två placeringar längre fram men han ställde sig och gjorde ett bra upplopp så jag var ändå väldigt nöjd med hans insats.
När B.B.S.Sugarlight äntrar Solvalla på söndag har han inte tävlat på en månad. Formen ska ändå sitta där enligt Fredrik Solberg.
- Jag körde honom på Bjerke i fredags. Han gick bara 1.17 sista varvet men kändes mjuk, smidig och i form. Jag tror att de här veckorna bara har gjort honom gott, att han har fått ladda batterierna ordentligt är bara positivt.
Hur bra är B.B.S.Sugarlight nu jämfört med förra året?
- Jag tycker att jag har en bättre häst i år. Han har lagt på sig mer muskler och är blankare och finare. Hästen har rätt och slätt utvecklats på alla sätt under det här året.
Hur stort skulle det vara att vinna Elitloppet och ta Norges första seger sedan Steinlager?
- Det skulle vara det största som kan hända mig inom travsporten. Om så sker är det helt fantastiskt.

Ola Johansson, Kanal 75
ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) är inte innehavare till Gratistravtips.se, utan förser oss enbart med data
om aktuella startlistor, hästar, tränare och kuskar.
Denna information tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG.
Samtliga rättigheter i materialet (upphovsrätt eller databasrätt) tillhör ATG.
Spelproblem? Ring Stödlinjen på 020-81 91 00 eller besök Stödlinjens hemsida: www.stodlinjen.se